Mai-Lis Hellenius: Sittsjukan

Mai-lis Hellenius har skrivit en artikel i sockerindustrins tidning Perspektiv.
Hon menar där att den nuvarande globala fetma- och ohälsoepidemin endast beror på att folk sitter för mycket. Det har inget att göra med hur vi äter, och då inte heller på hur mycket socker vi äter.

Det är oerhört kränkande mot alla överviktiga att skylla deras problem på enbart bristande fysisk aktivitet, men det är sockerindustrins sätt att få bort blickarna från deras sockerprodukter.
Per Wikholm och Andreas Eenfeldt har skrivit om Hellenius artikel.

Om det var datorsittandet som orsakade fetma skulle personer med fysiskt aktivt arbete vara slankare än de med sittande. Något sådant samband finns inte.

I stället kan det finnas ett samband att övervikt orsakar en minskad fysisk aktivitet, dels pga att det är obekvämare att röra på sig vid etablerad övervikt, dels att övervikt ökar risken för ledbesvär, som artros, i höfter, knän och fötter.

.

Comments

 1. 1

  I sin omedvetna okunskap ”tuggar” Mai-lis Hellenius på – och väldigt många av oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna går på det, tyvärr tyvärr… 😥

  Men om hen spottar på en sten tillräckligt länge – så blir den blöt till slut. Så bl a Wi som äter Annikas hälsosamma LCHF-kost får väl då också ”tugga på” – så får Wi se vilket som vinner mer och mer terräng så småningom.

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  Rössner eller Hellenius – vem av dem är mest korkad?

 3. 3
  Majoren säger

  Det är mer anmärkningsvärt att en professor som är inriktad på kardiovaskulär prevention låter sig köpas för att ge sockret frisedel i debatten om fetma och hjärtkärlsjukdom. Hon känner garanterat till vilka mekanismer som ligger bakom dessa sjukdomar. Rössner däremot är professor i beteendevetenskap och det är väl mer förlåtligt att hans sämsta ämne är hormonlära (endokrinologi) och aldrig lyckats förstå det här med LCHF. En professor som däremot är expert på hormonlära är Fredrik Nyström och han har ju faktiskt förstått vad sockret ställer till med.

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Både Hellenius och Rössner torde ha kapacitet att sätta sig in i de mera elementära funktionerna i kroppen. Nu har de istället valt att vara reklampelare för hallonbåtar, fetmaoperationer och sockerfabrikanter.

  Mest häpnadsväckande i denna sörja som de båda kostskojarna representerar tycker jag nog är att KI som arbetsgivare tolererar en representant som steg för steg undergräver allt förtroendekapital som KI står för. Rössner är ju tack och lov äntligen pensionär men Hellenius har ju tyvärr ännu några år kvar,,,,,

 5. 5

  Annika skrev:
  I stället kan det finnas ett samband att övervikt orsakar en minskad fysisk aktivitet, dels pga att det är obekvämare att röra på sig vid etablerad övervikt, dels att övervikt ökar risken för ledbesvär, som artros, i höfter, knän och fötter.
  Min kommentar:
  I de fall övervikten förekommer hos insulinresistenta typ2-or är den troligaste bromsen att dessa personer inte har tillgång till sina energireserver, som ju är inlåsta i fettcellerna av höga insulinnivåer. Från kliniken vet man att ju högre insulindos desto fetare patient. Man måste tackla insulinresistensen och sänka behovert av insulin via kostterapi (Låg Insulin Regim). Sedan kan fysisk aktivitet göra muskelcellerna känsligare för insulin.

 6. 6
  Lars Henrik säger

  Har begreppet integritet devalverats såpass att lite jävighet ej längre spelat någon roll för KI? Har journalistiken blivit så slö och ’tämjd’ att man helt utan konsekvenser kan sälja sig på detta sätt?

  I Pers långa bloggpost om denna ’skandal’ uttryckte han sig på ett sätt som var nytt och intressant åtminstone för mig: Att övervikt kommer före inaktivitet. Något som framförallt kan ses hos överviktiga barn.

 7. 7

  Att hon inte aktar sig mera. Att förekomma i en sådan branchtidning vittnar om mycket dåligt omdöme.

 8. 8

  Jag har haft anledning att besöka några olika vårdinrättningar på senare tid, både för egen del och för anhörigas räkning. Om det är några, som rör sig oavbrutet på sin arbetsplats, så är det väl sjukvårdspersonal! Ändå har jag sett många exempel på överviktiga, relativt unga kvinnor i den gruppen. Med tanke på den extra belastning de drar med sig är deras fyiska aktivitet större relativt motsvarande normalviktiga. Ändå ser de inte ut att magra av. Har Mai-Lis möjligen någon förklaring? Kanske de äter för lite socker och för mycket fett?

 9. 9

  MLH känner sig nog oantastlig, påhopp från sekterister blir en ” vatten på gås ”- händelse.
  Public service & mainstream hyser nog förtroende för en professor. Alltjämt och dessvärre.
  Konstaterar att journalistiken ( media ö h t ) är fega, auktoritetstroende och törs inte ens ifrågasätta
  vedertagna ” konsensus ”.
  Bedrövligt.

 10. 10
  Ted Hutchinson säger

  Macronutrients and obesity: Revisiting the calories in, calories out framework
  Highlights
  •Weight production functions often assume an energy balance model of weight gain.

  •We conduct time series and panel analyses of weight accumulation in 164 countries.

  •We confirm that increasing carbohydrates intake is associated with rising obesity.

  •A 1% increase in carbohydrates yields a 1 point increase in obesity over 5 years.

  •A 1% increase in fat intake yields a 0.24 point decrease in obesity over 5 years.

 11. 11
  Professor Göran säger

  Det är alltid lika trist att konstatera hur professorer utan skam fjäskar för makten och satsar på egen vinning istället för att helhjärtat arbeta för vetenskapen. Tyvärr verkar det krylla av denna typ av professorer inom medicinen.

  Historien förskräcker!

 12. 12
  Jörgen säger

  När det nu visar sig att mättat fett i kosten inte är skadligt (i måttlig mängd =Skaldemans fettkvot), något som framförts i decennier av uppenbarligen felskolade dietister och vårdpersonal, och för att mörka att de i åratal underlåtit att varna för tillsatt socker så är det bekvämt att byta fot och huvudsakligen skylla på stillasittande.

 13. 13
  olle holmqvist säger

  Medicinar-Etablissemanget talade och sade:

  ”1888 låter Nordisk Familjebok förstå att onani är ”en farlig last, åt hvilken ungdomen alltför ofta öfverlemnar sig, och som i hög grad försvagar nervsystemet och hela organismen, framkallar blekhet, skygghet, afmagring, leda vid lifvet, hypokondri, hysteri samt slutligen fånighet eller galenskap.”

  Hur mycket själens lidande orsakade den inställningen? Strindberg berättar i Tjänstekvinnans son. Hur många självmord? Och när sedan de höga ändrade uppfattning – vilket ansvar utkrävdes av dem som uttalat domen? Svar: inget alls.

  Historien upprepar sig. Det är ditt eget fel om du är fet. Du sitter Dig till Din egen fetma.
  Vilka skuldkänslor följer av den tesen? Och vilket ansvar kommer att utkrävas av dem som säger så? – när de väl ändrat uppfattning…

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  @ olle holmqvist:

  Vad är det som säger att Nordisk Familjebok har fel – jag tycker det är rätt så många nervsvaga personer runt omkring mig och möjligen är ett överdriven självbefläckelse en del av problemet?

  Kommer ihåg den infekterade debatten om miniräknare som var i full gång på 70-talet – folk skulle bli korkade av dessa – många gånger undrar jag om de faktiskt hade rätt,,,, 🙂

 15. 15

  Thomas Jansson Skrev:

  Vad är det som säger att Nordisk Familjebok har fel – jag tycker det är rätt så många nervsvaga personer runt omkring mig och möjligen är ett överdriven självbefläckelse en del av problemet?

  Hmmm… – Thomas – jag tror på goda grunder = egna gjorda erfarenheter under 73 år – att det är underdriven ”självbefläckelse” som ger t ex nerv- och annan fysisk svaghet.


  KROPPENS ÖNSKAN

  Detta är en ljus och vacker dag !

  Kroppen är trygg och accepterande idag

  Under tiden kroppen tar 3 x 7 djupa sammanhängande andetag – väljer Kroppen att vara här för att mottaga helheten och överflödet i detta generösa eviga Universum

  Kroppen är deltagare i detta Universum – och det saknas något utan Kroppen

  Kroppen kan välja att se skönheten och uppleva näringen och stödet som finns här och nu

  Kroppen kan välja att komma ihåg att den är oskyldig – och att den är trygg med sig själv – och alla med den

  Kroppen kan välja att släppa taget om det förflutna

  Kroppen är fylld med Kär-Lek

  Kroppen är tacksam för att den är född Väl-Signad

  Kroppen vet att allt är redo för den – så att den kan släppa taget – och uppleva stöd och Kär-Lek

  Kroppen är en manifestation av den ”Universella Planen”

  Kroppen har rätt att vara här trygg, hel och komplett.

  Maya Mejer den 23 juni 2014

  SE tel.nr den varma årstiden 0046-70 355 18 88
  DE tel.nr vinterhalvåret 0049-170 615 09 45

  – slut citat härifrån.

 16. 16
  olle holmqvist säger

  Tillvaron är alltid – just nu.
  Detta just nu är skärningsytan mellan dåtid och framtid.
  Skärningspunkten rör sig alltid,
  dvs tiden har oss och inte tvärtom.
  (vi har aldrig ”tid” på samma sätt som vi har en liter mjölk i kylen)
  Min kropp talar om för mig mär jag är sjuk.
  Just nu säger den inte att jag är sjuk.
  Följer vi den dubbla negationen så är jag alltså frisk,
  inga( =negation) smärtsignaler (=negation) kommer till mitt medvetande att jag är sjuk.
  Därrned kan mitt medvetande koncentreras på ”just nu”
  – jag kan fylla ”nuet” med ngt
  Nuet konstitueras då av medvetna upplevelser och medvetna förväntningar
  Tiden är när en förväntning blir bekräftad, upplevd.
  Ingen tid utan tillvaro. Ingen upplevelse utan tid. Ingen tillvaro utan tid.

  Sedan har vi det intresssanta gränslande ”sover nästan” , men det får vara tillsvidare.

  inspirerat av
  Pascal, Schopenhauer, Heidegger, Popper, Hasse Alfredsson

 17. 17
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Vackra tankar!

  Dessa vackra tankar stämmer väl med de två buketterna, en med vilda blommor från vägkanten och en med rosor från vår trädgård som hustru min just nu satte på fönsterbrädan.

  Och i trädgården simmar 30 andungar omkring i våra dammar – detta ger en känsla av samhörighet med naturen som mänskligheten är så långt borta ifrån idag och helt i Lierre Keith poetiska anda!

  För att återvända till tråden har vi nu också påbörjat en ny fem dagars fasta på grund av tidigare positiva erfarenheter. På samma sätt som förra gången har jag samma initiala ”panikkänsla”: ”Ska jag nu inte få äta någonting på fem hela dagar?” Jag borde inte ha det denna gång med tanke på att det förra gången inte var några problem med några hungerkänslor.

  Det enda som oroar mig är att jag nu kommer att tappa några kilo igen och sedan har jag en ny kamp för att komma tillbaka till min idealvikt på 74 kilo för mina 185 cm. Att lägga till lite kolhydrater i det läget är dock ett säkert tips för att återta min vikt. Fem potatisar i midsomras gjorde susen.

 18. 18

  @Prof Göran: Kan det vara vettigt att stressa kroppen med 5 dagars svält? Jag menar: du förefaller ju inte ha särskilt mycket kroppsfett att ta av och hur det än är så behöver du ju sisådär 1500 – 2000 kilokslorier om dan för normalt ”kroppsunderhåll”

 19. 19

  Det här med Hellenius och ”Sockerfabrikörerna” är ju helt åt fanders. Som akademisk lärare, så hade jag tillåtelse att bedriva konsultverksamhet så länge det inte konkurrerade med Ekonomiska institutionens verksamhet.

  Dessutom fick jag intyga att jag inte skulle besudla institutionens goda rykte med min verksamhet.
  Tvärtom så blev det så att institutionen fick uppdragsutbildningar p.g.a. att jag skötte mina uppdrag väl i Jönköpings läns företag o därmed gav god PR åt högskolan/institutionen. (se nedan)

  ”Jag vill härmed bekräfta vad jag flera gånger sagt om dina insatser i länet då det gäller projektet ”Högskolan på Höglandet” och din kompetensutvecklingskurs för kvinnor. I båda fallen är det fråga om områden där du och andra brutit ny mark. Det har därför varit värdefullt att samarbeta med personer som lyckats skapa förtroende och goodwill ute i länet. Jag står fortfarande för att du personligen har stort förtroende och goodwill bland våra företag och deras anställda efter dina insatser som lärare, kursledare och kursarrangör. Din kurs ’Organisation och Ledarskap’ har varit en av de mest omtyckta.”, (Bo Sundström, utbildnings-samordnare, Högskolan på Höglandet, 1994-01-15).

  Jag är mycket förvånad över att Karolinska inte griper in och stoppar Hellenius och den här typen av ”försäljningsuppdrag” åt Sockerindustrin. Har någon funderat på/provat att anmäla det med motivet att Hellenius drar Karolinska i smutsen och skapar badwill.

  Vem anmäler man till? Om nån vet så gör det eller meddela mig, så gör jag det. Men bäst är om nån med position som Prof. Göran gör det med sin höga akademiska titel. Jag kan tyvärr inte skryta med nått liknande mer än med min 20 akademiska betyg. De flesta och viktigaste med ”spets”, som det hette på den tiden och som hade räckt till en Ekon./ Fil. licentiat examen om jag hade brytt mig om att ta ut den.

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Bo Blomberg:

  Tack för den vänliga omtanken.

  Ärligt talat har jag inte ”grävt” så mycket i detta kring fasta men för ett tag sedan kom en länk till en artikel här på Annikas blog, en artikel som seriöst visade att immunförsvaret radikalt kunde föryngras om man fastade i minst fyra dagar och dessutom ytterligare förstärktes om fastan upprepades.

  Resultatet av den första fasteomgången (någonsin) var som sagt väldigt uppmuntrande och utan några direkta besvär utom att jag när jag bröt fastan för snabbt – det var ju första gången som sagt. Så jag inbillar mig nu att fasta på detta sätt kanske kan ha en avstressande effekt.

  Vad gäller vikten så skulle jag teoretiskt kunna tappa kanske 10 kilo till om jag kommer nu ihåg rätt utan att jag skulle bli betraktad som underviktig. Jag förstår att jag just nu har en idealvikt där jag också legat stabilt i flera år nu på vår strikt LCHF. Något bukfett verkar det inte finnas över huvud taget.

  Hustru min har tidigare misstänkt att jag skulle ha anorektiska anlag men när hon ser de stora portionerna som jag normal vräker i mig så har hon svårt med ”bevisföringen”. Å andra sidan har vi aldrig räknat på hur mycket mat vi stoppar i oss utan äter alltid äter tills vi blir mätta och sedan lite till men det går förstås åt mycket ekologiskt smör.

  För tillfället klättrar jag också omkring som en ekorre på vår höga husfasad där jag snickrar (jag har nu en härlig tryckluftsdriven pistol som jag skjuter 90 mm spik med) och målar när jag nu inte gräver i trädgården eller går loss med lien på gräset.

  Ibland inbillar jag mig att jag blivit frisk trots att jag bevisligen tillhör de mest hjärtsjuka i världen sedan femton år tillbaka!

  🙂

 21. 21
  Professor Göran säger

  Javo Skrev:

  Vem anmäler man till? Om nån vet så gör det eller meddela mig, så gör jag det. Men bäst är om nån med position som Prof. Göran gör det med sin höga akademiska titel.

  Tack för dina höga tankar om mig och din ”offensiva” attityd – detta gillar jag.

  Nu är jag förstås ”bara” adjungerad professor och framför allt inom ett område som är långt från den aktuella medicinska disciplinen. Om jag inte trodde att det skulle kunna bli ett ”bakslag” på grund av dessa fakta så skulle jag gärna göra en anmälan.

  Detta tål trots allt att fundera på och i så fall gäller det nog att smida medan järnet är varmt som vi metallurger brukar säga.

  Kanske någon annan har några funderingar kring detta?

 22. 22
  Georg W säger

  Om jag inte minns fel, så gjorde Uppdrag granskning ett reportage om köpta akademiska auktoriteter för snart 10 år sedan. Där det konstaterades att Claude Marcus var finansierad av Kungsörnen och Rössner av Dansucker. Programmet resulterade i att Socialstyrelsen sparkade ut dem bägge. Jag kan minnas fel, men för Dansucker är det viktigt att kunna ha ledande hälsoprofessorer på sin sida, som tycker att lite socker har ingen dött av (Rössner).
  Så jag kan tänka mig att hon tagit Rössners uppdrag och får ekonomisk ersättning därifrån. Förmodligen helt legitimt, kanske till och med osynligt. Vilken moral behöver Hellenius stå upp 🙂 för.

  Jag minns hur Rössner satt i tv-rutan och försökte förklara att hans finansiering inte hade det minsta med hans tolerans för socker att göra. Det måste ha varit hans livs svåraste ögonblick men han fortsatte ett par år till som auktoritet i tv-rutan ändå.

  Vi får nog anta att forskarsamhället och KI skäms för dessa falska professorer. De är ju smarta människor och måste väl kunna se det vi ser. Men tv fattar noll. Det är ett som är säkert.

  En anmälan skulle uppskattas!

 23. 23
  Thomas Jansson säger

  En anmälan till vad?

  Det är inget olagligt att låta sig mutas av ett sockerbolag,,,,

 24. 24
  Professor Göran säger

  Egentligen väcks en mycket större fråga genom detta exempel på en professor som ”går i industrins ledband” och denna fråga är hur vi ska se på universitetens roll när det gäller just frågan om vetenskap.

  När det är uppenbart att personer med ”fina titlar” säljer sina själar för att just dessa titlar skall kunna öka trovärdigheten i företagens propaganda för de produkter som företagen på alla sätt försöker få oss att konsumera, och produkter som bevisligen fungerar som droger och drabbar vår hälsa på sikt och i massiv skala, är det för väldigt svårt för mig att se någon vetenskap över huvud taget.

  Diskussionen om hur självständiga universiteten skall vara i förhållande till samhället är inte ny utan har diskuterats i alla tider. Själv tillhör jag den generation som var ung på 70-talet och jag var då dessutom engagerad i de enorma studentprotester som förekom runt om i världen mot sociala orättvisor. Självklart var det för denna proteströrelse viktigt att tänka självständigt (vilka andra var med?) och ifrågasätta samhällets grundläggande dogmer och även dogmen om den ”akademiska friheten”. Det är väl känt att utan en sådan frihet kan knappast någon ny grundläggande vetenskap skapas – grundforsknings villkor.

  Det är precis denna osjälvständighet hos högskolor och universitet som idag genomsyrar både utbildning och forskning och en osjälvständighet som inte skapas av någon direkt ovilja hos enskilda forskare att ägna sig åt vetenskap utan sker på lång sikt främst genom styrning av de resurser som tilldelas universiteten direkt från skattemedel eller indirekt från industrin. Detta skapar också en slapp bekväm kultur bland forskarstudenter där det idag finns väldigt lite intresse för ”sann vetenskap”.

  Det kanske är som Thomas är inne på att det idag är så ”självklart” att professorerna är köpta av industrin att ingen ens rycker på axlarna inför sådana här uppenbara ”excesser” i marknadsföringen av den grymma drog som socker de facto utgör. Tidigare fick man professorer och läkare att aktivt tala om hur ofarlig rökning är men detta är svårare idag när halva tobakspaketen är täckt med information om att tobak är en dödande drog. Eftersom både tobak och socker är beroendeframkallande droger går försäljningen av tobak fortfarnade hyfsat men helt i lä av sockret och här har professorer som Hellenius ändå sitt marknadsvärde även om detta varierar med tiden. ”The Times They Are a-Changin'” som Bob Dylan noterade redan 1964.

  Själv är jag förstås också ett bevis på den rådande ordningen eftersom jag i huvudsak varit anställd av industrin samtidigt som jag haft en tjänst på Chalmers. Jag tröstar mig med att mina forskningsresultat trots allt har lett till en mer grundläggande förståelse (vetenskaplig?) av hur flygmotormaterial kan förbättras och en forskning som inte kan anklagas för att aktivt dölja orsakerna till att vi blir alltmer sjuka eller bidra till den fortsatta galoppen av det metabola syndromet.

 25. 25

  @ Professor Göran:

  Adjungerad eller inte. Du ståtar iallafall med titeln även om du inte skrivit nån avhandling i gängse ordning, utan fått din titel, liksom jag med mitt lektorat, på yrkesmeriter och annan typ av forskningsmeriter. Min prefekt kallade mig bara skämtsamt ”professorn”, när han var på gott humör, men för ”Blåslampa i häcken” på honom, då hans lugna strukturerade revisorsordning stördes och jag enligt honom hade alltför vilda (läs KREATIVA) idéer, Bl.a. saker, som det senare kom direktiv om från Högskoleverket/Universitetskanslersämbetet.

  Jag skapade t.ex. den ”bästa marknadsföringsutbildningen i Sverige”, som en professor i ämnet på Handels i Göteborg sa en gång till en av mina studenter, som sen berättade det för min prefekt, vilket han aldrig gav mig erkännande för.

  En sak som jag funderat över är tidsföljden i sambandet mellan fetma och mycket socker-/kolhydratintag. Att det finns en samband det ser vi ju, Men vilket kom först? Hönan eller ägget?

  Det är möjligt att jag sett nått om det på den här bloggen eller nån annanstans. Men Fru Hellenius borde ju vara så pass påläst inom statistiken att hon kollat det. Eller?

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ Javo:

  En avhandling måste man förstås skriva för att kunna doktorera och disputera som det så vackert heter. Min avhandling inom pulvermetallurgin byggde på mitt eget omfattande experimentella forskningsarbete under flera år så den avhandlingen skäms jag knappast för.

  För att bli docent måste man sedan i princip utföra ungefär lika mycket forskning till och dessutom ha visat att man självständigt kan klara av en sådan forskning, dvs. utan någon direkt handledning.

  En professorsutnämning sker efter en oberoende utvärdering av den sökandes forskningsmeriter och den utfördes i mitt fall av en av de ledande världsauktoriteterna inom mitt specialområde.

  Men ärligt talat garanterar denna process inte att man har ägnat sig åt något vetenskapligt. Själv skulle jag tro att en väldigt liten del, även av denna typ av naturvetenskaplig forskning, skulle kunna klassificeras som vetenskaplig trots namnet om man nu med en sådan forskning menar att man utvecklar och därmed tillför något nytt till själva förklaringsmodellen inom det område man råkat forska på.

  Min egen erfarenhet säger klart att de flesta som doktorerat och blivit professorer också har väldigt vaga begrepp om vad vetenskap och vetenskapsteori egentligen innebär även om man så gärna vill tro det – gällde även mig. Jag inbillar mig också att den medicinska forskningen tillhör de sämsta i klassen och att det är därför man inom medicinen kan ”fnysa” åt den verklighet LCHF representerar trots att både överväldigande experimentella resultat och den mest övertygande teoretiska förklaringsmodellen finns på plats. Inom medicinen finns bara ingen nyfikenhet som är ett av vetenskapens främsta kännetecken. En sådan nyfikenhet riskerar att snabb äventyra en forskarkarrär om man nu vill ha pengar för att forska.

  Javo Skrev:

  En sak som jag funderat över är tidsföljden i sambandet mellan fetma och mycket socker-/kolhydratintag. Att det finns en samband det ser vi ju, Men vilket kom först? Hönan eller ägget?

  Jag vet inte om jag riktigt förstår din fråga men om du seriöst tar dig tid att läsa Gary Taubes ”Good Calories & Bad Calories” så får du en oerhört grundlig genomgång av kolhydraternas roll i historien om fetman. Det var med den boken som min egen ”resa” startade för fem år sedan. Folk klagar på att den är tungläst medan den för mig var den snarast som en väldigt spännande läsning och full av intressanta referenser.

  Man förstår att Gary Taubes är rött skynke för alla försvarare av etablissemangets kalorihypotes (”du äter för mycket och rör dig för lite”) som förklaringsmodell till fetmaepidemin. Det är nog knappast troligt att Hellenius skulle ta i den boken med tång. Nå – enligt Gary Taubes lär den Amerikanska Vetenskapsakademin ha haft samma inställning till våra officiella kostråd när de amerikanska myndigheterna lanserade dem 1980. De uttalade då att de inte ens med en tre meter lång stång skulle peta på rapporten med dessa kostråd i vilka fettet officiellt demoniserades och där socker och kolhydrater istället skulle bli mänskligheten ”frälsning” och de kostråd som Hellénius utan skam oförtrutet predikar.

 27. 27

  @ Professor Göran

  Ursäkta om jag nedvärderade din professur. Men jag hade fått för mig att adj. professorer inte behöver ha doktorerat. Jag kom ihåg fel och förväxlade med t.f. (tillförordnad) professor, som vi hade en märklig typ som ställde till det för mig och oss. Han var ekon.doktor, men var ändå anställd som enbart t.f.. Varför vet jag inte.

  Jag känner en lustig typ, som hade varit t.f. prof i träteknik i Luleå och fortfarande efter sin anställning där använde professorstiteln i telefonkatalog och när han undertecknade dokument, m.m.. Det får man ju inte varken som adj. eller t.f.. Titeln bär man ju endast den tid man är anställd vid nån akademi. Den skitstöveln försökte stjäla ett projekt från mig, som jag hade skrivit 25 sidor om.

  Han försökte söka pengar hos regeringen på det ihop med ett M-märkt kommunalråd, utan att informera mig, genom att stjäla mitt namn på projektet Och jag hade ändå skrivit copyright ”BildningsAkademien Österlen” (ett företag jag och en styrelsemedlem för Internationella Handelshögskolan i Jönköping ägde) på det. Kommunalrådet menade att det var kommunens projekt. Att jag anmodats av kommunen och därmed var ”anställd”. Skitsnack! Men stölden uppdagades och det blev nobben för tjuvarna.

  Ett tidigare S-kommunalråd hade på våren före valet i september det året bett mig skriva om hur man skulle lägga upp ett sånt projektet (det var min idé från början), vilket jag gjorde oavlönad, men hade hjälp med postgång och kopiering för att skicka runt till kolleger och perosner inom UHÄ för genomläsning, resor, m.m. Jag skulle få betalt om det genomfördes. Vi fick 100 000 av EU för projektering och en pilotkurs på 5 poäng (skulle bli 20+20 poäng framöver. Sen fick jag löfte om 180 000 av en regeringsdelegation, som hade avsatt 5 miljoner under 5 år för att genomföra högskolestudier på orter utan egen högskola. Dessa pengar gick till kommunen och krävde därför en högre kommunal politikers/tjänstemans namnteckning på ansökan.

  Som hämnd för det misslyckade stöldförsöket, så vägrade M-kommunalrådet att underteckna trots att det bara var att lyfta pengarna, så fort vederbörande namn var på ansökan. Trots att min gode vän och partner, framlidne univ.lektor Leif Alsheimer, drev bildningsprojekt på Harvard, ett flertal professorer och univ. kansler Sigbritt Francke stödde oss, så sabbade den förmente ”Professorn” och kommunalrådet för oss p.g.a. att de själva hade misslyckats vid sin tidigare uppvaktning på departement.

  ”Jag vet inte om jag riktigt förstår din fråga”, skriver du. Menar du om ”Hönana eller Ägget” kom först, så menar jag att det vore lätt för fru Hellenius att kolla om det ökade sittandet började före eller efter det ökade socker-/kolhydratintaget i världen. Ökade sittandet efter, så är det väl sannolikt att fetman kom före som en följd av socker och snabba kolhydarter och att orken därmed tröt och folk blev ”siddanes” som vi säger i Skåne.

  ”Satt skåning sidder”, lär visst nån lustigkurre ha sagt. Fast jag rör på mig och cyklar mycket. Datorn och min Toyota Prius är mina vänner, men ”sidder” hela dagen kvar vid/i dem gör jag inte.
  :

 28. 28

  Professor Göran Skrev:

  För tillfället klättrar jag också omkring som en ekorre på vår höga husfasad där jag snickrar (jag har nu en härlig tryckluftsdriven pistol som jag skjuter 90 mm spik med) och målar när jag nu inte gräver i trädgården eller går loss med lien på gräset.

  Jag gör bedömningen att Du nog behöver dina muskler för att leva och ha roligt runt väggarna. Att fasta bort dom tycker jag är synd. Du sa ju att det inte fanns något bukfett att ta bort, så då går proteinerna från muskulaturen i stället.

 29. 29
  ragnhild säger

  He,he – står damen Hellenius enda. Høres ganske farlig ut, å stå i årevis. Anbefaling: Sitt ned.

  Jeg maler og maler f.t. sent og tidlig, og det mister jeg matlysten av. Rettere sagt; har ikke tid til slikt – lever hele dagen (nesten) på kaffe med fløte (dvs. 2-3 krus på formiddagen- og bevilger meg så en middag til kvelden. Hardt, men givende arbeid …. smått om senn blir her vakkert.

  Overbevist om at kroppen er til å brukes i og til fysisk arbeid og slik ”STÅ PÅ” – på våre egne/kroppens premisser da.

  Får ikke lest hele tråden (tar igjen siden) – nå har jeg båret inn bord som skal males inne (regn og tordentendens ute).

  Herlige sommer; Beste hilsen til dere alle fra ragnhild …. sommer, sol og regn – alt hører med 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa