SFAM:s lista över onödiga åtgärder

Artikel i Läkartidningen. SFAM, Svensk Förening för AllmänMedicin, har uprättat en lista över de sju vanligaste åtgärderna i Primärvården, som saknar vetenskapligt underlag.

FAR, Fysisk Aktivitet på Recept. (Min kommentar: Det är kanske bra men det finns inte vetenskaplig dokumentation att det förbättrar hälsan).

Hälsoundersökningar av friska. (Min kommentar: Jag håller med. Åtminstone på det sätt som är brukligt, med mätning av blodfetter. Det ger bara risk för onödig och biverkningsbelastad statinbehanling. Däremot kan det vara bra att kolla blodsocker och blodvärde iband).

Behandling med antidepressiva läkemedel vid lindrig depression.

Läkemedelsbehandling av mild hypertoni hos lågriskindivider.

Bilddiagnostik vid demens när patienten inte har nytta av det.

Journalföring av levnadsvanor.

Opportunistisk screeening för osteoporos.

Jag håller med kommentaren av Annika Hedberg: Det är oförsvarligt att ägna resurser åt onödigt arbete, när vi samtidigt inte har resurser för adekvat behandling av de som är verkligt sjuka.

 

Comments

 1. 1

  Intressant. Man kan tänka sig en liten broschyr som en patient kan ha i plånboken och ta fram när han utsätts för sådana angrepp.

 2. 2
  Jeanette säger

  Far räddade mig när jag var utbränd. Att simma fick mig tillbaka genom att träffa folk och vara i vattnet och få ordning på blodtrycket som var skyhögt!!!

 3. 3
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Instämmer med allt på listan UTOM beträffande Fysisk Aktivitet på Recept (FAR).

  Man ska ’stämma i bäcken’ heter det och att ge så många människor som möjligt tillgång till Fysisk Aktivitet på Recept vore ett steg i rätt riktning för folkhälsan!

 4. 4

  Jag tycker generellt att primärvården skulle ägna sig mer åt preventiva åtgärder, det är investeringar i hälsa på lång sikt. Att släcka bränder är bra, men att förhindra att de uppkommer är mycket bättre.

 5. 5
  Georg W säger

  Jag föreslår en uppdatering av läkarlicensen vart 5:te år med ett uppdaterat kunskapstest. Ett test där ingen lobbyist får ställa någon fråga.

  Jag har inte besökt läkarmottagningen på 10 år. Inte sedan jag kom på att de faktiskt är farliga. Men innan dess var jag stamkund med högkostnads-skydd under 10 år.
  Sedan råkade jag hamna hos byns trollgubbe och kiropraktor. Det tog honom 2 minuter att konstatera att jag hade en muskelknut som förstörde min kropp. Får man bara en korrekt diagnos så tror jag att de flesta kan reparera sig själva.

  Men diagnosen är idag utan undantag, depression. Och i viss mån så stämmer det nog. Går man till doktorn så är man nog sjuk och lite ledsen.

 6. 6
  Professor Göran säger

  Som man här skriver i Läkartidningen:

  ”2013 antog SFAM:s fullmäktige en motion om att föreningen skulle ta fram en lista med fem onödiga åtgärder i allmänmedicinen. Inspirationen kommer från Nordamerika, där liknande listor tagits fram av ett 60-tal specialitetsföreningar i syfte att motverka överdiagnostik och överbehandling.”

  Jag tycker att det är oerhört uppmuntrande att se att delar av läkarkåren nu öppet protesterar mot de uppenbara medicinska vansinnigheter som läkemedelsbolagens girighet orsakar. Som många har noterat har jag på senare tid dock fått en viss ”förkärlek” för dystopisk litteratur vilken knuffar mig i en mindre hoppfull riktning.

  Denna förkärlek beror antagligen på att denna litteratur pekar på samma logiska mekanismer i vårt samhälle som gör att de multinationella företagen, med sin girighet, tömmer jordens produktionsresurser som här när läkemedelsbolagen nu utan skam och någon tanke på mänsklighetens hälsa maximerar sina vinster. Vi kan knappast anklaga läkemedelsbolagen, eller för övrigt några andra internationella aktiebolag, för att göra det som ligger i deras mest grundläggande natur att göra som just aktiebolag och att de istället borde intressera sig för kosten eller vitaminer som ”läkemedel” för att verkligen ge sjuka människor sin hälsa tillbaka. I så fall skulle de bryta mot aktiebolagslagen.

  Just nu har jag satt tänderna i en av de mest dystopiska böckerna jag läst; ”DEEP GREEN RESISTANCE” som handlar om hur man om möjligt skulle kunna hindra vårt västerländska samhälle på dess obönhörliga marsch mot en kollaps. Denna bok är som sagt väldigt dystopisk och för att man ska orka läsa den tror jag man först måste tro att vi lever i ett samhälle som marscherar just i riktningen mot sin egen oundvikliga kollaps. Tidigare har jag diskuterat Jared Diamonds bok ”Collapse” men medan Diamond lämnar frågan om vår egen kollaps öppen tar boken ”DEEP GREEN RESISTANCE” själva kollapsen för given.

  Även om man knappast kan sympatisera med allt som skrivs i boken (det är faktiskt svårt att göra) så finns det mycket att lära sig om olika metoder att försöka förändra etablerade strukturer. Den här tråden är ett exempel på att det finns motsättningar mellan kliniskt praktiserande läkare och de ohemula vinstintressen som driver läkemedelsbolagen. Men kanske är det idealism att tro att läkarna ska kunna göra ”uppror” mot den etablerade ordningen.

  En av av författarna till boken är min favorit Lierre Keith som skrivit ”Vegomyten” och hon har i mina ögon det skarpaste intellektet av de tre som skriver de olika delar i boken. Lierre Keith är grymt påläst och de delar hon skriver i boken är därför enligt min mening de mest lärorika.

 7. 7

  Citerar en del av en bra kommentar:

  …” Personligen känner jag mig också rätt övertygad, efter att ha studerat en del litteratur i ämnet, om att en betydande del av statinbehandlade har en mycket marginell nytta och i många fall rent negativa effekter av medicineringen.

  Sven Ahnlund, Läkare, spec i allmänmedicin, VC Koppardalen Avesta”

  Härligt att höra att det finns klokhet i läkarkåren!

 8. 8
  Georg W säger

  Jag kommer ihåg hur vi för ett antal år sedan insåg att vi inte bara hade svaret på människans hälsoproblem, utan även insåg att LCHF är svaret på den dystopiska medvetenhet som växer sig allt starkare i samhället. Mänskligheten MÅSTE börja dyrka planeten hon bor på, mer än pengar och materiell lyx. Om mänskligheten avslutar odlandet och istället föder upp djur i naturen, giftfritt. Så är en stor del av problemet löst. Sedan återstår fortfarande överutnyttjandet av naturresurser och mänsklighetens avfall. Vi vill ju leva bekvämt, men att få bort matproduktionens gifter ger, i alla fall mig hopp om livet för Jordens barn.

  Vi borde göra en lista på de 10 mest onödiga sätt som vi förstör vår jord. Kemikaliebearbetade monokulturer måste stå som nummer ett. Medicineringen av människor och djur och deras avskräde som sprids överallt i kretsloppet, kan stå som god tvåa.

  Människor som inte begriper och bestrider att allt håller på att gå åt h-e, med en obönhörlig mekanik, synes mig också som energislöseri. När ska vi människor fatta att vi måste stoppa den ekonomiska tillväxten och satsa ALLT på naturens VÄLVÄXT.

  Jag är så dystopisk att jag tror att vi passerat för många gränser. Men jag har också sett att vår diskussion gör att det kollektiva medvetandet höjs. Därför tror jag att vi så småningom kommer att stoppa kapitalismens (och skolans) konkurrensprincip och istället utveckla ett ideellt samarbete mellan människor, för allas välfärd. (Rösta på mig 🙂 )

  Min dröm om en bättre framtid innebär att pengar inte längre är viktigt för människor. Annars kan jag inte se något ljus någonstans.

 9. 9
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Intressanta synpunkter som vanligt!

  För att någonting skall kunna förändras i samhällelig skala måste tillräckligt många samhällsmedborgare bli medvetna om det nödvändiga att vi måste leva i samklang med våra naturresurser och i grunden göra upp med de krafter som leder mot ”katastrofen”. Man kan fråga sig om en sådan medvetenhet skulle kunna uppstå på grund av att mer än hälften av jordens befolkning nu verkar ha drabbats av metabol sjukdom.

  Men som Derrick Jensen påpekar verkar de flesta människor helst bara vilja förtränga ohyggligheter som de blir utsatta för istället för att aktivt engagera sig för att komma tillrätta med orsakerna.

  Det är väldigt obehagligt för vem som helst att plötsligt att bli medveten om att maten vi äter har ”förgiftat” oss och ”sjukvården” vi utsätts för inte är till för att göra oss friska utan i stort sett bara är till för att gynna läkemedelsbolagens bokslut.

  Intressant är att miljörörelsen som borde ta frågan om vår galopperande ohälsa på allvar snarare verkar dra åt motsatt håll även om bilden knappast är entydig. Miljörörelsen har ändå vind i seglen och försäljningen av ekoprodukter ökar och det måste nog ses som ”något ljus någonstans” 🙂

 10. 10
  Georg W säger

  Precis, för miljörörelsen verkar det som att foder, kemikalier och gifter i jordbruket är det allvarliga. Inte monokulturer i sig. Jag är rädd för att miljörörelsen är smörgåsätare. Vilket i sin tur betyder att de blir metabolt sjuka i sinom tid. De som då tar det gigantiska steget. Åt motsatt håll, intellektuellt, Det är dem vi kallar överlevare. De andra tvingas förlita sig på ett korrumperat sjukvårdssystem och dör därmed ut, medan de förgiftar avloppen med sina mediciner och kemikalier.

 11. 11
  Lars Henrik säger

  Angående FAR, fysisk aktivitet på recept: Per Wikholm och Kostdoktorn har inlägg om Maj- Lis Hellenius propagandaartikel för sockerindustrin. Dessa, speciellt Pers, är mycket läsvärda.

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10485/Fetma-orskas-av-sittsjukan-enligt-Hellenius-i-sockerindustrins-tidning.aspx

  I Pers analys nämns studier som visar att fetma och övervikt föregår inaktivitet. Ett exempel på detta kan vara barnfetma. Alltså: fysisk inaktivitet orsakas av övervikt och inte tvärtom.

  Ju mer jag tänker på detta känns det rimligt att det är just så det ligger till. Det blir annars svårt att förstå anekdoter om personer som varit mycket aktiva men ändå haft problem med vikt och metabola åkommor såsom diabetes och insulinresistens.

  I många fall inträffar övervikten i medelåldern och sammanfaller då med ökad förekomst av rubbad blodsockerkontroll och ett inaktivare liv. Då kan det förståss vara svårt att se vad som är orsak och verkan och lätt att tro att inaktivitet är boven.

  Jag tror det är viktigt att lyfta fram detta oftare för att möta industrins hälsofientliga propaganda.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa