Solskyddskräm eller ej?

Artikel i DN.

Där påstås nästan att alla människor ska smörja sig med solkräm jämt under hela livet.
Man undrar om det är en solkrämsfabrikant som har organiserat studien? Ja var och en får tro hur man vill.
Själv tror jag att det är nyttigt med en viss solbestrålning av kroppen, pga nyttigt D-vitamin som bildas i huden.  Men naturligtvis inte för mycket sol, så att man bränner sig. Då får man gå i skuggan, eller ta på lätta kläder.
Det finns studier som tyder på att de ämnen som ska hindra UV-ljuset är cancerframkallande i sig. Skugga och kläder är säkert inte cancerframkallande.

Här skrev jag om solskyddskrämer förra året.

Och Ann Fernholm skrev om solkrämer.

Ann Fernholm skriver också.

 

Comments

 1. 1

  Vi smörjer oss med cocosolja!! Skyddar bra en dag i trädgården:)

 2. 2
  Ethel Loberg säger

  Jag har aldrig använt solskyddsmedel i hela mitt liv, gå in i skugga när nog av sol, är ett lätt beslut att ta. Kostar inte ett öre.

 3. 3

  Elin Skrev:

  Vi smörjer oss med cocosolja!! Skyddar bra en dag i trädgården 🙂

  Jo… – Elin – det gör jag med. Billigt och bra för att hålla myggen borta också.

  Apropå – ”Men naturligtvis inte för mycket sol, så att man bränner sig. Då får man gå i skuggan, eller ta på lätta kläder.” – så begränsar jag solandet till ca 30 minuter på varje sida. Det ger mer än nog av D-vitamin och lagom solfärgning av huden.

 4. 4
  Kjell Jewander säger

  Har ju svårt att tro ngt annat än att kosmetikamaffian sponsrat och fått begärt resultat presenterat för sig.
  Att skydda sig med kläder, antar jag, inte funnits med som alternativ. Vore intressant att få mer fakta om undersökningen.

 5. 5
  Yvonne Eklöf säger

  Man känner sig lite lurad ungefär som det med Margarinet, Smör som är så gott ! Hrm

 6. 6
  Professor Göran säger

  Det verkar som man blir lurad hela tiden.

  När vi var små sprang vi omkring barfota ute så mycket som möjligt i solen på somrarna men nu vet vi hur farligt detta måste ha varit.

  När jag var i tonåren hade jag en sollampa av den gammeldags typen – en kvartslampa – för att komma tillrätta med ungdomsfinnarna. Jag vill bara inte tänka på hur farligt detta kan ha varit.

  När jag rensade ogräset i jordgubbslandet hade jag bar överkropp om det var soligt och vi badade och solade med friskt mod. Ruskigt att tänka sig!

  Senare när jag blev jag ”medveten” (så där i 40-årsåldern) om hur farligt det var att sola försökte jag istället att undvika allt solande. Ruskigt att tänka sig!

  Nu är jag tillbaka i min barndoms solningsbeteende utan att skämmas och snickrar med bar överkropp när det är soligt och varmt men jag har förstås skor på fötterna även om de jag nu har skaffat är fotriktiga av ankfotstyp så att tårna kan spreta ordentligt.

 7. 7
  LCHF-Bengt säger

  Den här studien är gjord med djur, en stackars kortsvansad opossum, ett pungdjur, från Sydamerika. Ett pälsbeklätt djur som en råtta. Ska tydligen fungera som människans hud?
  Ja folk går tydligen på dessa påhitt.

 8. 8

  Professor Göran Skrev:

  Nu är jag tillbaka i min barndoms solningsbeteende utan att skämmas och snickrar med bar överkropp när det är soligt och varmt…

  Tja… – Göran – det förefaller som om Livet i kött – precis som klädmodet – går i cirklar.

 9. 9
  Jon Jonsson säger

  Om jag är osäker går tanken tillbaka till evolutionen.
  Verkar det rimligt att det evolutionerats fram en hög känslighet för solsken genom årtusenden?
  Känns inte rimligt.
  En troligare hypotes verkar vara att icke artegna ämnen som margarin, transfetter och ämnen som bildas vid höga sockerintag ger problem i huden. Kanske alldeles för sig själva eller kanske i kombination med solande.

  Tror som Annika. Ät artegen mat och var i solsken men inte så lång tid så att huden blir irriterad.

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  Solar allt på en gång då jag bor dit knappt någon hittar,,,,

  Använder inte solskydd och blir heller inte bränd – en följd av LCHF i drygt 9 år!

 11. 11

  Vi fortsätter med dagens inlägg hos Ann Fernholm:
  https://ettsotareblod.se/faktakoll-inga-bevis-for-att-solkramer-skyddar-mot-cancer/

  Hon är bra som vanligt.

  Dessutom kan jag personligen tillägga att jag med 7 års LCHF-kost blir snarare brun på en gång än rödsvedd som tidigare.

 12. 12
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  ”Ut me’ er ungar o’ lek i solen!” fick vi höra på 50-talet.
  Solskyddskrämslurendrejeriet kom, liksom margarinet och annat ’lurt’, ngt senare.
  Som några andra här använder jag också kokosolja – både inuti och utanpå kroppen! 🙂

  ..skulle inte falla mig in att använda kemikalier – vare sig utanpå kroppen ..eller i kosten!

 13. 13

  65+ Skrev:

  Vi fortsätter med dagens inlägg hos Ann Fernholm:
  https://ettsotareblod.se/faktakoll-inga-bevis-for-att-solkramer-skyddar-mot-cancer/
  Hon är bra som vanligt.
  Dessutom kan jag personligen tillägga att jag med 7 års LCHF-kost blir snarare brun på en gång än rödsvedd som tidigare.

  Ann Fernholm inleder även denna föreläsning med att omnämna solskyddskrämens falska trygghet:
  https://urplay.se/Produkter/183325-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-I-sockrets-fotspar
  Se resten av föreläsningen – den är bra.

 14. 14
  Professor Göran säger

  65+ Skrev:

  Dessutom kan jag personligen tillägga att jag med 7 års LCHF-kost blir snarare brun på en gång än rödsvedd som tidigare.

  Jag har faktiskt inte tänkt på detta men har faktiskt samma erfarenhet. När jag i min ungdom solade och badade blev jag ofta svedd som de flesta andra och på eftermiddagen när man åkte hem var stämning ofta lätt irriterad.

  Nu blir huden inte ens irriterad men jag ligger knappast heller och ”steker” mig idag.

  För övrigt läste jag någonstans att man i tropikerna använde kokosolja som ett effektivt skydd mot den brännande solen.

 15. 15
  Jörgen säger

  Undrar om det finns någon statistik om de svenska sjömän som under arbetet på däck hade bar överkropp så ofta det var möjligt med hänsyn till arbetsmetod och kall väderlek. Ingen använde solkräm.

 16. 16
  Mats Lindberg säger

  @ Jörgen:
  Jörgen,
  det har gjorts en del forskning på solutsatt arbetskraft i Australien bland annat. De visade att dessa hade mindre hudcancer än kontorsråttor.

 17. 17

  Jörgen Skrev:

  Undrar om det finns någon statistik om de svenska sjömän som under arbetet på däck hade bar överkropp så ofta det var möjligt med hänsyn till arbetsmetod och kall väderlek. Ingen använde solkräm.

  Vad tror ni om vägarbetare/asfaltsläggare? Dom, om några, har väl varit brunbrända. Har dom mer hudcancer än andra?

 18. 18
  Kosttörstig säger

  Jag smörjer kroppen in ifrån med cocosfett. Fem matskedar är det optimala för mig.

  Det började jag med sedan jag läste boken ”Stoppa Alzheimer nu”. Min hjärna och kropp arbetar som en turbo!

 19. 19

  Jag har en bekant som för 20-30 år sedan hade ett malign melanom under ena bröstet -det var i alla fall det besked hon fick. Hon varnades för solen och har således sedan dess undvikit direkt solljus. Hon har nu en allvarlig osteoporos och har under många år fått utskrivet bifosfonater.
  Ett preparat som gör att benen på röntgenbilderna ser täta ut men benen blir sköra som maräng.
  Så genererar man nya läkemedelsbrukare. Vem sjutton solar sig under bröstet förresten?

 20. 20
  Solan :-) säger

  SR Kropp & Själ, maj-14:
  Hur mycket sol behöver du?

  ”Den som solar lever längst”…”bra med D-vitamin”…”positiva effekter”…”ute så mycket man kan utan att bränna sig”…”utomhusarbetare har mindre risk”…”vad är D-vitamin, prohormon”…”D-vitamin föds i levern”…UV-strålar från solen på huden”…”ät mat som innehåller D-vitamin”…”solen ska stå högt på himmelen”…”med solskyddsmedel får man 80 procent mindre”…”Jörg Spitz”…”D-vitamin underlättar för cellerna att jobba”…”inte hälsosamt att ha D-vitaminbrist”…”sola 10 min på framsidan och 10 min på baksidan”…”engelska sjukan, rakit”…”åldringar vitaminbrist”…”mycket melanom = snällare melanom”…”Cancerfonden gör tummen ner till solande!!!!!”…”strålar som finns mitt på dan”…osv
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/365704?programid=1272&playepisode=365704

 21. 21
  Swedboy säger

  När du passerar APOTEKET nästa gång ska du titta in och hämta deras tidskrift. Ett stort reportage berättar om hur viktigt det är med solskydd. Även om det är molnigt eller rentav vinter ska du smörja in dig rikligt med solkräm vid varje tillfälle då du ska vistas utomhus. Du ska också tänka på att byta kräm för olika aktiviteter. Går du en runda på stan ska du ha en kräm, har du picknick en annan och sportar du ska du ha en helt annan. Är du ute och promenerar mellan 11 och 15 och solen råkar titta fram mellan skurarna ska du snabbt söka skydd. Det gäller alltså att söka skydd för solen, inte för regnet. Det finns säkert ett solskydd för regn också, fråga på apoteket. UV-strålarna härjar vilt under molnen.

  Själv har jag aldrig tidigare använt solskyddskräm. När jag vistats i tropikerna under vinterhalvåret har jag börjat att försiktigt exponera min vita kropp för att efter några veckor kunna leva ett fullt normalt liv utan några som helst tankar på den farliga solens verkningar. Detta gäller även mellan 11 och 15.

  Efter att ha läst reportaget i APOTEKET förstår jag att jag måste tänka om. Redan i dag ska jag ta ut några tusenlappar och inhandla alla de nödvändiga krämerna. Just nu skiner solen så jag måste vänta tills det kommer en regnskur. Paraplyet skyddar kanske också.
  Resten av sommar ska jag ägna åt att smörja in mig. Det tar tid att smörja kroppen rikligt med kräm. Kanske jag också ska använda olika krämer för olika delar av kroppen. APOTEKET antyder detta. Vissa delar är ju känsligare än andra, står det i reportaget som är skrivet av doktor Pär Svahnberg. Å andra sidan kommer jag inte att ta av mig byxorna.

 22. 22
  LCHF-Bengt säger

  @ Swedboy:

  Det vore enklast att alltid ha paraplyet uppe.

 23. 23

  @ Swedboy:
  Din blir nog dagens bästa kommentar.

  Vare sig det regnar eller inte bör man nog gå under paraply. Ska förbi Apoteket idag och ta en tidning. Det är ju bra om vi, så många som möjligt, tar ett snack med personalen också. Varför inte chefen för Apoteket också. Kanske redaktionen för tidningen med.

  dr Per Svahnberg är nog inte läkare, snarare dr i organisk kemi:
  https://www.webfinanser.com/nyheter/2425179/nanopartiklar-i-kosmetika-skyddar-och-skrammer/

 24. 24

  Margareta Lundström GBG Skrev:

  Hon har nu en allvarlig osteoporos och har under många år fått utskrivet bifosfonater.

  Hade nog varit bättre om hon ätit LCHF och på så sätt undvikit insulinresistensen.

 25. 25

  D-vitamintillskott är rena hälsan, men till benstommen hittar inte kalken om insulinet ligger för högt.

  https://elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9789175175898

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa