Socialstyrelsens nya råd för diabetes nämner knappt kosten

Socialstyrelsen har kommit med nya Nationella riktlinjer för diabetesvård.

Det enda jag ser om kost där är att mat som leder till viktminskning är bra för diabetiker.  Icke-kirurgiska metoder leder inte till bestående viktreduktion, därför rekommenderas viktoperationer.

Allt är glömt om att kolhydratreduktion minskar vikt, blodsocker och diabeteskomplikationer, trots att SoS tidigare medgett det. Suck!

 

 

Comments

 1. 1
  Guzzen säger

  Man kan ju bli snurrig för mindre!!! Tror jag går och sätter mej med en lärorik bok. ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg, ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” av Ravnskov eller ”Fett och kolesterol är hälsosamt” också av Uffe Ravnskov!!! Tur att din LCHF-blogg finns. Tack Annika ! 🙂

 2. 2

  Japp, det är förskräckligt att läkemedelsindustrin har en sådan makt över vår sjukvård och sen inte förstått att ett mindre sötare blod dessutom ger stora hälsofördelar vad gäller alla metabola sjukdomar!

 3. 3
  Guzzen säger

  ”Ett sötare blod” är en riktig rysare, lika så Matrevolutionen. Bara för alla att läsa och lära!!

 4. 4

  Man blir så ledsen, operation framför kostförändring. Känner flera nyblivna diabetiker typ 2 som inte vågar prova att minska kolhydrater och öka fettet för de har blivit varnade av sin läkare.

 5. 5

  @ Tina:
  Hälsa dina vänner från min unga kvinnliga läkare, som har förtroende för min omläggning av kosten till en liberal LCHF. Äter inte kokt potatis (dock kall ibland – innehåller RS=resistent stärkelse), ris eller pasta (någon gång lite pasta för jag älskar italiensk mat).

  Eftergiften är min frus goda bröd. Men skivorna är tunna så att de knappt hänger ihop och bara hälften i antal mot förr (6-8 skivor/dag enl. tidigare rekommendationer). Men rejält med smör/Bregott salladsblad, gurka och olika pålägg, som leverpastej, skinka, ost och makrill från burk, och dylikt…..

  Är diabetiker typ 2 av rätt lindrig typ.

 6. 6

  ”Allt är glömt om att kolhydratreduktion minskar vikt, blodsocker och diabeteskomplikationer, trots att SoS tidigare medgett det. Suck!”

  Jo… – Annika – men denna etablissemangets eviga visa om att kolhydraterna är harmlösa hälsomässigt i kosten – får väl Wi som äter LCHF-kost stå ut med. Suck…

 7. 7
  Jon Jonsson säger

  Vi får inte ge upp riktigt än.
  Riktlinjerna är preliminära och synpunkter tas in tom 21/9-2014.

  Mailadressen man skriver till är
  nr-diabetes-2014@socialstyrelsen.se

  Jag mailade dem och det här svaret kom:

  ” Autosvar för brevlåda: Synpunkter preliminär version av NR diabetesvård – nr-diabetes-2014@socialstyrelsen.se
  Öppen 18 juni (kl 10:00 ) – 21 september 2014, kl 24.00

  Tack för dina synpunkter på den preliminära versionen av riktlinjerna!

  Dina kommentarer kommer att vägas in i översynen av samtliga inkomna synpunkter under perioden 18:e juni till och med 21:a september 2014. Synpunkterna kommer att bearbetas och tas i beaktande inom ramen för arbetet med den finala versionen av de nationella riktlinjer för diabetesvård som Socialstyrelsen planerar att publicera i början av våren 2015.

  Bästa hälsningar,

  SOCIALSTYRELSEN

  Erik Åhlin
  Projektledare för nationella riktlinjer för diabetesvård ”

  ( Det jag skrev till dem var:
  Hej

  I de nya riktlinjerna för behandling av diabetes är inte lågkolhydratkost med som förstahandsbehandling.
  Varför?

  Nu finns chans att låta tusentals diabetiker slippa ”naturalförloppet”. I stället skulle man med mat som inte höjer blodsockret både slippa medicin och i många fall bli symptomfri och i många andra fall få betydligt förbättrad hälsa.

  Finns det möjlighet att ni ändrar så att lågkolhydratkost kommer med som behandling?
  Jon Jonsson )

 8. 8

  Så här går det när korruptionen satt sig i hjärnbarken på dem som är satta att skydda oss – De skyddar istället sig själva och begår dessiutom lagbrott PSL, Grundlagen mm) samt bryter mot läkarens första bud: ”Du skall icke skada”.
  Problemet är att de inte har en aning om det. (”Herre, förlåt dem ty de veta icke vad de göra”)

  Mats
  Friska Diabetiker.se

 9. 9

  @ Guzzen:
  Har precis satt tänderna i Sundbergs bok 🙂

 10. 10
  Lars Henrik säger

  natan Skrev:

  @ Guzzen:
  Har precis satt tänderna i Sundbergs bok

  Då får man önska en trevlig läsning!

 11. 11

  En bra liten broschyr från USA om hur socker industrin agerar där. Det är knappast bättre här.

  https://www.ucsusa.org/assets/documents/center-for-science-and-democracy/added-sugar-subtracted-science.pdf

 12. 12

  Socialstyrelsen har en hel del att förklara misstänker jag.
  Tror personligen att LCHF är det enda rätta. Jag har till och från prövat metoden och insett
  att man måste följa den till punkt och pricka. Potatis och tårta är inte att rekommendera.
  Nu är jag tillbaka för att genomföra LCHF , utan små försyndelser.
  Tack Annika för att du delar med dig.

 13. 13

  De är bara för hopplösa, Socialstyrelsen och även Livsmedelsverket.

  Folk äter sig sjuka, det är inte så svårt. Då kan man ju även äta sig frisk, det är inte heller så svårt. Men att fatta det är tydligen jättesvårt. Antagligen är det för enkelt!

  Apropå bra böcker, har just börjat på Lars Wilssons Rädda vår mat. Verkar superbra.

 14. 14

  Jo Socialstyrelsen nämner faktiskt sid 19) följande:
  ”Förändringar av ohälsosamma matvanor kan innebära ett minskat energintag, antingen via begränsat fettinnehåll eller medelhavskost med låg andel kolhydrater. ” Det måste ha tagit kraftigt emot att behöva Erkänna Medelhavskosten, men så ska ”Fettinnehållet begränsas” . Statiner, självklart. Men det är farligt för Industrins lönsamhet att för starkt trycka på kolhydrater så dessa
  nämnes bara i förbigående

  För oss som inte är läkare kan vi bara tänka ”Stackars läkare som måste låsa på sådan röra och galimatias

 15. 15

  Man har inte en susning om hormoner och insulinet finns enbart för att hålla blodsockret i schack.

  Ekonomerna har gjort otroligt komplicerade beräkningar och skattningar, men aldrig att man kalkylerat vad man skulle kunna spara in genom förebyggande kostbehandling typ LCHF. Kanske begreppet LIR som synonym till LCHF kunde kittla någon att fundera i alla fall.

  Fast folk avlider lite snabbare om naturalförloppet får fortgå ostört.

 16. 16

  Erling Skrev:

  Fast folk avlider lite snabbare om naturalförloppet får fortgå ostört.

  Jo… – Erling – det vet jag.

 17. 17

  Läste om din läckande tunntarm och förkortning av densamma. Och såg att du snart ska fylla 73, vilket jag gjorde på Nationaldagen nu senast, då alla bevisligen flaggar för mig. Min statistiska analys är lika exakt som vilken annan ”epidemiologisk” studie som helst. Sambandet är solklart.

  Såg även att du med dina181 cm över havet har en matchvikt på 70 kg. Senast jag var i närheten (67 kg) var i lumpen, efter en besvärlig halsfluss med efterföljande flerårig virusinfektion på ena lungan, med mina 183 cm.

  Vägde som vältränad handbollsspelare och orienterare 75 kg då jag ryckte in. Nu väger jag mellan 90-91 kg morgon vikt efter att som värst legat på 102,5. Köpte mig en högbent Jack Russelterriervalp som vägde 0,5 kg. Ett drygt 1½ år senare vägde jag 92,5 och han vägde sen 10,5 till den dag han dog för snart 2 år sedan.

  Byt är bytt tänkte jag. Men en whiplashskada från idrottsutövningen i ungdomen började ge sig till känna i 45-50 års åldern med efterföljande två operationer i nacken mellan kota 1 o 2 samt inne i ryggmärgskanalen nu senast 2009 och jag landade på 99,6 efter lite väl mycket stillhet med ett 18,5 cm långt dubbelsnitt i nacken

  Min liberala LCHF fick ner mig till som lägst 89,5, men ett par kalas med tårta nu på försommaren drog upp mig en bit igen. Lider fortfarande (huvudvärk, yrsel o tinnitus) av att kotorna inte sitter ihop som de ska. Tappen, dens, som sitter på 2:an och ska stabilisera 6 kg huvud genom sin position upp i 1:an ligger 10 mm till vänster om där den ska sitta. Väntar nu på operation nr 3 då man på nått sätt ska fästa ihop 1 o 2, så att mina känslobortfall (och yrsel m.m.) i vänster sida ska försvinna. Vänster ben viker sig ibland och två fall på en vecka när jag skulle svänga höger benet över sadeln på min cykel gjorde att jag dagen efter fall två gick o köpte mig en damcykel.

  När man når vår ålder, så åker man på den ena smällen efter den andra. Bara min tågångare och långturscyklande kristendomslektor i gymnasiet och andra ”hurtbullar” blir 103 år utan LCHF. Han käkade både tårta o kakor o frallor (med tjockt med smör på) livet igenom. Så nu syns jag iklädd min nya 7-växlade damcykel knäcka även de värsta BMW-förarna på de skånska vägarna och ska ner nåra kg till.

  Min plan är att leva minst 10-15 år till med ytterligare hjälp av golfbanan (hade i unga år hcp 9) och åretruntbadande på Sibbarps kallbadhus, där vi är ett tufft gäng gubbar som svalkar sig i isvaken på nyårsdagen. Få av dem verkar tillämpa LCHF med tanke på deras bukomfång.

 18. 18

  Javo Skrev:

  Läste om din läckande tunntarm och förkortning av densamma. Och såg att du snart ska fylla 73,

  Javo – jag fyllde 73 den 27 april i år. Min plan är att leva gott och njutbart så länge som det blir.

 19. 19

  @ Josef Boberg

  Även jag tänker leva livet ut, när det än blir slut på det. Men jag har satt 10 år från nu som ett etappmål. Och jag ska ner till 85 kg i år, bli av med min diabetes typ 2 med min liberla LCHF, cykelns, golfens o gymmet 24-Sevens hjälp. Bara 99 kr/mån för pensionärer. Ett mkt smart koncept av en civilekonom från Handels i Sthlm och nått år på Harvard. Han ska göra sitt företag till Motionärernas IKEA. Heder åt denne unge man.

  Jag har själv utbildat såna vid Internationella Handelshögskolan (och dess föregångare) i Jönköping, som jag var med o byggde upp från 15 studenter på läroverkets vind till 1500, då jag lämnade efter att ha gått i väggen med full kraft. Jag överlätt mitt extraknäckföretag till en av mina bästa studenter, som drivit upp det till norra Europas mest framgångsrika inom sin speciella nisch.

  Nu ska jag ta cykeln och ge mig iväg till Mobilia köpcenter härifrån Strandgatan på Limhamn. Malmö är nog den bästa cykelstaden i landet. få backar och avskilda cykelbanor och cykelvägar på smågator, som bara blir fler och fler. Tillsammans med de avstickare jag gör via Pildammsparken och nåra grönområden till (Malmö är även Parkernas stad), så blir det över 2 mil.

  Ha de så gott livet ut! Den morgon det inte värker nånstans i kroppen, då lever du inte längre.

 20. 20

  Javo Skrev:

  Den morgon det inte värker nånstans i kroppen, då lever du inte längre.

  Sant.

 21. 21

  Javo – apropå Kroppen så fick jag det följande av Maya Mejer, 81 år LivsErfaren, när hon besökte mig för några dagar sedan:


  KROPPENS ÖNSKAN

  Detta är en ljus och vacker dag !

  Kroppen är trygg och accepterande idag

  Under tiden kroppen tar 3 x 7 djupa sammanhängande andetag – väljer Kroppen att vara här för att mottaga helheten och överflödet i detta generösa eviga Universum

  Kroppen är deltagare i detta Universum – och det saknas något utan Kroppen

  Kroppen kan välja att se skönheten och uppleva näringen och stödet som finns här och nu

  Kroppen kan välja att komma ihåg att den är oskyldig – och att den är trygg med sig själv – och alla med den

  Kroppen kan välja att släppa taget om det förflutna

  Kroppen är fylld med Kär-Lek

  Kroppen är tacksam för att den är född Väl-Signad

  Kroppen vet att allt är redo för den – så att den kan släppa taget – och uppleva stöd och Kär-Lek

  Kroppen är en manifestation av den ”Universella Planen”

  Kroppen har rätt att vara här trygg, hel och komplett.

  Maya Mejer den 23 juni 2014
  Tel.nr 0046-70 355 18 88


  Var Din Egen vän !

  Går det överhuvudtaget att vara vän med någon enda annan – så länge som Wi ej fullt ut är vän med oss själva ?

  Kan Wi ge bort något (t ex vänskap) till någon enda annan – ifall Wi ej först själva känner oreserverad vänskap och uppskattning av oss själva som Wi är ❓

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa