Mat för barn

Mat för barn – det känns väldigt svårt att veta exakt vad som är bäst.

Jag tror ju att friska slanka barn tål att äta en viss mängd (hur mycket?) av stärkelse. De är ännu inte insulinresistenta och klarar av att ta hand om stärkelsen. Men ska de alls äta spannmål? Räcker det att avstå från vete? Vilken stärkelsekälla är acceptabel?
Socker däremot är helt förkastligt som näringsämne, men det kanske går bra i mindre mängd vid enstaka festliga tillfällen? Margarin och vegetabiliska omega-6-oljor är också negativa, liksom industriprocessad mat. Naturligt fett i generös mängd är bra.  Naturligt protein i viktsanpassad mängd. Obesprutade grönsaker tror jag är bra för barn.
När mina egna barn var små, på 80-talet, var jag helt förvillad. Jag trodde att naturligt mättat fett var farligt och att fibrer var mycket nyttigt.
Socker var jag inte rädd för. Vegetabiliska fetter, även margarin, var helt ok för mig.
Ändå blev mina barn friska, och håller sig fortfarande slanka. Men numera äter de ”åt LCHF-hållet”, vilket möjligen har besparat dem tilltagande övervikt och ohälsa i vuxen ålder.

Bra tips om hur man kan tillreda bra mat för barn finns i Monique Forslunds nya bok: Barnmatsboken – Laga bra mat från början.

Andra exempel är LCHF för familjen, av Anna Hallén, och LCHF till vardags, av Per och Katarina Wikholm.

 

 

Comments

 1. 1

  Den springande punkten vad gäller kolhydrater är hur lätt man utvecklar insulinresisten. Är mamman typ2-a bör man hålla kolhydraterna kort, för man har kanske fötts med fallenhet för insulinresistens. Med spannmål kommer en annan parameter in, nämligen gluten, intolerans och allergi. Det finns annat elände, som kan kopplas till kolhydrater, barnastma, vissa bokstavssjukdomar, mycket, som har med inflammationer att göra.

  Barn och ungdomar är dock normalt väldigt robusta vad gäller kost. Däremot är de mottagliga för social prägling. Vi kallar det uppfostran. Däri bör man tänka in god kosthållning och färdighet att laga mat, för att undvika att de i onödan faller för färdiglagat eller halvfabrikat. Obs alla husmödrar, som tycker det är stökigt att vara flera i köket, låt ansvaret cirkulera i familjen. Delegera enligt ett uppgjort schema, där även de manliga familjemedlemmarna ingår.

 2. 2

  Kolhydratskräck är lika förkastligt som fettskräck!

  Sen tycker jag inte man ska klaga så mycket på att folk äter halvfabrikat eller färdiglagat utan istället gå på matindustrin så de gör så bra mat som möjligt. Vi lever i en stressad tid och hel- och halvfabrikat behövs.

 3. 3
  LCHF-Bengt säger

  @ viola:
  Vi har nu 30 års erfarenhet av vad som händer med hälsan/vikten med nuvarande livsstil/kostråd. Förändringar måste till, den ökande stressen hör också till felaktig kost som får blodsockret att svaja okontrollerat.

  Alla är olika känsliga för kolhydrater, det måste man testa sig fram till själv, växande barn kan nog behöva mera.

 4. 4

  Vete är helt förkastligt enligt min mening. Jag är övertygad om att det triggar autoimmuna sjukdomar och även psykiska åkommor (autism, ADHD). Skippa välling, vetebröd och pasta så är enormt mycket vunnet. Numera får mina barn grädde i stället för välling. Den tredje och sista ungen slapp därmed att bli allergisk.

 5. 5

  Har du någon statistik för hur det går för dem som verkligen lever konsekvent efter nuvarande livsstil/kostråd? Det stora problemet är stillasittande, hög sockerkonsumtion i form av läsk och sötsaker och bakverk. Chips framför TV:n För mycket alkohol också antagligen. För mycket mat av typ pizza och hamburgare. Råd som går ut på sånt finns inte eller hur?

  Jag säger inte att vi har det ultimata svaret på kost och livsstil men det har nog inte ni heller och det är till viss del individuellt också.

 6. 6

  viola Skrev:

  Jag säger inte att vi har det ultimata svaret på kost och livsstil men det har nog inte ni heller och det är till viss del individuellt också.

  Vilka är ”vi” och vilka är ”ni”?

 7. 7
  LCHF-Bengt säger

  @ viola:
  Håller med dig om godiset, det är förödande för hälsan.
  Men kost efter kostcirkeln ger ett svajigt blodsocker för känsliga, och den maten är bara för friska människor.

  Jag är inte mycket för undersökningar, som kan visa det man vill, så jag testade olika koster på mig själv istället. Jag var i riktigt dåligt skick, och sjukvården hittade inget fel på mig med de mätmetoder de hade till hands. De verkade tro att jag hittade på, jag var smal, normalt blodsocker, förhöjt blodtryck.

  GI testades först och skippade allt godis, hälsan förbättrades ganska rejält.
  Sen LCHF, och hälsan förbättrades ännu mer, även de dåliga mätvärden jag hade normaliserades. Som extra bonus har jag kunnat motionera utan att tycka det är tråkigt eller göra ont, det blir liksom ett behov att komma ut varannan dag.

  Resultat efter 4,5 år är nu att 12-15 olika krämpor försvunnit, normalt blodtryck nu, kollar mina mätvärden varje halvår, men det tycks vara onödigt.

  För mig är LCHF den perfekta kosten helt enkelt, och rekommenderar den. Jag är nog inte unik på något sätt, jo kanske, jag har turen att inte vara sockerberoende som tycks vara den svåraste motståndaren för de som vill ändra kosten.

 8. 8

  @ LCHF-Bengt:
  Jag är bergis på att Du led av insulinresistens, men hade tillräckligt duktig bukspottkörtel för att hålla sockret inom gränsen. Hade man tagit ett fasteinsulin tillsammans med fasteblodsockret…, fast man hade nog inte förstått vad man sett. Grattis till ett gott liv. Inte alla med metabolt syndrom blir tjocka, en liten kula lågt ner på magen brukar det dock bli.

 9. 9
  LCHF-Bengt säger

  @ Erling:
  Tack.
  En liten kula på magen och fjuttiga muskler hade jag, trots stundtals tungt jobb i byggbranschen.
  Nej insulinprov gjordes inte på vårdcentralen. Men jag gjorde en privat undersökning någon månad in i lchf-träsket av just insulinet, som visade 2,5 uU/ml, så normalt alltså, men kanske kroppen redan då var på bättringsvägen med GI.
  Även förhållandet omega 3-6 gjordes och D-vitamin, vilka visade urdåligt värde. Extra D-vitamin och Omega 3 åts tillsammans med stor andel fisk i maten, samt kött från den lokala bonden. Ett halvår senare jättefina värden, hälsan och livskvalitén förbättrades markant, och på den vägen är det. Dumt att ändra något som fungerar, när alla krämpor försvunnit.

 10. 10
  Dennis säger

  Den som tycker att ”LCHF” inte passar kan ju köra med ”ATKINS” 😉

 11. 11

  Arvid Skrev:

  viola Skrev:

  Jag säger inte att vi har det ultimata svaret på kost och livsstil men det har nog inte ni heller och det är till viss del individuellt också.

  Vilka är ”vi” och vilka är ”ni”?

  Med ”vi” avser jag nog de vanliga officiella kostråden och med ni menar jag LCHF.
  Otydligt uttryckt – håller med om det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa