Hälsan på lång sikt

Vi har nu ätit LCHF i olika grad och tid i uppemot 10 år. Vissa förutspår negativa hälsoeffekter om man äter strikt kolhydratsnålt. Det borde ju börja utkristallisera sig så småningom. Är det någon som har någon uppfattning om våra hälsoeffekter efter flera år?
Själv tycker jag mig vara tämligen frisk. Jag har tex inte haft någon sjukdag på jobbet (som jag kan påminna mig) under de år jag ätit min något liberala LCHF (generöst med grönsaker, inklusive morötter). Normalt blodtryck 115/70, och normala lab-värden.
Mina enda problem just nu är artros höger knä efter skada för mer än 20 år sen, plus en ledbandsskada i samma knä som jag ådrog mig i Duvedsbacken i vintras. Jag tycker inte att man kan säga att de problemen är kostrelaterade, snarare otursrelaterade, eller oskicklighet.

Andras erfarenheter?

 

Comments

 1. 1

  Efter 5 år på LCHF efter att jag hittade min nya livsstil efter en föreläsning med dig, är jag numer fri från de flesta symptom från min fibromyalgi. Värken och tröttheten är borta, migränfri, nästan aldrig förkyld och då bara lätt, bihåleinflammationerna borta, magbesvären nästan helt väck, de blev ännu bättre när jag drog ner på grädde och ost för ett år sen.
  Hud, hår och slemhinnor är bättre, inga hål i tänderna längre, ett fantastisk skillnad mot innan tycker min tandsköterska.

  Minnet, koncentrationen, orken och motivationen är på en helt annan nivå, jag hade aldrig orkat skriva bloggar, tidningsartiklar och kokböcker om jag fortsatt att äta så mycket bröd, pasta och annat skräp som jag gjorde innan min kostförändring.
  Nu njuter jag av naturlig mat med mycket fett, lite kolhydrater och inget gluten.
  Viktnedgång har jag också fått som en extrabonus, men jag sätter hälsovinsterna främst 🙂

 2. 2

  Jag tycker oavsett fördelningen på makronutrienter så är det viktigt att äta näringstätt, att få i sig ordentligt med mineraler och vitaminer. Vissa som äter LCHF verkar skippa grönsakerna och då blir näringsinnehållet inte bra, går enkelt att kolla själv. Jag tror att en sådan kost, där man ligger långt under rdi, kan man bli sjuk av i längden. Men jag tror inte man blir sjuk av makrofördelningen i LCHF.

 3. 3

  Ja – det är verkligen märkligt med alla oss ”anekdoter” som nu ”skytt” kolhydraterna ett antal år och fått vår hälsa tillbaka.

  När vi sedan provar på kolhydraterna igen så kommer våra sjukdomar tillbaka som ett brev på posten. Det är nästan, i detta fall, så att man tror på den vetenskapliga principen om ”orsak och verkan” 🙂

  Men varför blir kostetablissemanget så arga på oss? Det måste väl räcka med att bara beklaga oss som inte kan njuta av kolhydraterna.

 4. 4
  Georg W säger

  @ Sanna:
  Enligt livsmedelsdatabasen fineli.fi så går det grovt räknat 100 äpplen på ett (1) ägg. Vilken grönsak du än väljer så får du äta kilovis för att näringsmässigt komma upp i ett enda ägg. Jag äter fyra ägg om dagen. Det ger mig i princip alla näringsämnen min kropp behöver, i överskott. Grönsaker äter jag bara för att djävlas med naturen och garnera tallriken. Någon näring kan jag inte hitta där, enligt livsmedelsdatabasen. Det är en smutsig folkmyt att besprutade grönsaker och frukt är nyttigt.

 5. 5

  Georg W Skrev:

  @ Sanna:
  Enligt livsmedelsdatabasen fineli.fi så går det grovt räknat 100 äpplen på ett (1) ägg. Vilken grönsak du än väljer så får du äta kilovis för att näringsmässigt komma upp i ett enda ägg. Jag äter fyra ägg om dagen. Det ger mig i princip alla näringsämnen min kropp behöver, i överskott. Grönsaker äter jag bara för att djävlas med naturen och garnera tallriken. Någon näring kan jag inte hitta där, enligt livsmedelsdatabasen. Det är en smutsig folkmyt att besprutade grönsaker och frukt är nyttigt.

  Tummen upp för din kommentar!

 6. 6
  Majoren säger

  Annika, med hänsyn till dina skador skulle ju någon kunna påstå att LCHF-kost medför otur? 😉

 7. 7

  Ja, frågan är ju när det ska vända och man plötsligt blir sjuk igen. Enligt de informationer som jag fick av sjukvården för 5,5 år sedan riskerar man sin hälsa genom att äta LCHF-kost. Kärlen blir förfettade av LCHF och man drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Än har inte detta hänt utan faktiskt det motsatta; jag har blivit frisk från mina kärlkramper och min diabetes typ 2! Men det oundvikliga kanske händer om jag hänger i ytterligare 5 år på LCHF-kosten.
  Tack Annika för att din föreläsning som hjälpte mig in på den smala vägen och gjorde mig frisk. Ja, tills vidare alltså!!

 8. 8
  Annelie säger

  @ Georg W:
  Nä besprutade grödor är inte nyttigt. Inte heller nitritpackade korvar eller djur uppfödda på vete och soja. Men däremot är ekologiska grönsaker och kött från djur som fått gå ute i det fria det bästa vi kan äta. Obesprutade frukter kan vi äta som godis och citrusfrukter som pH balanserade emellanåt. Är man extremt känslig, t ex diabetiker, så är självklart frukt inget bra alternativ men jag själv, liksom många andra har inga problem att äta lite av det. Det är knappast ekologiska frukter och grönsaker som gör en frisk människa sjuk.

 9. 9

  Geaoge W, ägg ger inte alla näringsämnen det är en myt. Du missar speciellt mineraler som finns i grönsaker. Jag skulle aldrig jämföra med äpplen, äpplen har inte mycket näring.

 10. 10

  Mats Lindgren Skrev:

  Ja, frågan är ju när det ska vända och man plötsligt blir sjuk igen. Enligt de informationer som jag fick av sjukvården för 5,5 år sedan riskerar man sin hälsa genom att äta LCHF-kost. Kärlen blir förfettade av LCHF och man drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Än har inte detta hänt utan faktiskt det motsatta; jag har blivit frisk från mina kärlkramper och min diabetes typ 2! Men det oundvikliga kanske händer om jag hänger i ytterligare 5 år på LCHF-kosten.

  Nja… – Mats – jag åt med Annikas LCHF-kost bort min livshotande kärlkramp för ca fem år sedan – och kostdoktorns värden ser ju bra ut efter ca åtta år.

  Jag tror på goda grunder = egna gjorda erfarenheter – att dom som följer Livsfarliga Verkets kostråd med ca 60 % kolhydrater ligger hälsomässigt betydligt risigare till.

 11. 11
  Jessica Seger säger

  Mina åderbråck slutade göra ont vid tryck på den trasiga venen. Minus 23 kg är väl mer en bonus än något annat. Jag har ingen diabetesdiagnos ställd av läkare, men det jag har läst mig till, tyder på att jag skulle kunna ha någon form av MODY. Men jag har inte lyckats hitta vilken av de olika formerna jag skulle vara. Så länge jag äter LIR (Låg Insulin Regim), så får jag inga blodsockerdalar..

 12. 12
  LCHF-Bengt säger

  Nu har jag ätit strikt LCHF i 4,5 år, och tänker fortsätta så länge det fungerar.
  Lab-värdena var dåliga före omläggningen, men de blev normala efter ett halvår på LCHF.

  Enda nackdelen nu är att gamla kompisar tror jag blivit vilseledd på något vis, men jag har bara lyssnat till min kropp. Det svåra är att ändra gamla vanor.

  LCHF- maten är den näringstätaste mat jag någonsin ätit, kanske därför den är så effektiv.

 13. 13

  Jag tycker att det är viktigt att nämna att man skall äta så mycket grönsaker man orkar för att få i sig tillräckligt med K2 vitaminer. Vi har länge hört att vitamin D3 (sol-vitaminet) är bra intag för att minska osteoporos – men man skall även inta K2 som ser till att kalcium lagras in i skelettet och icke i blodkärlen, som ger stelare kärl.

  Ett kombinationspreparat från Holistic (med K2 + D3 kan rekommenderas) Det innehåller 45 ug K2 och 50 ug D3 (2000 IE) bör även kombineras med extra Mg och tycker jag extra doser av D3 eller extra solbelysning i ett varmare land än Sverige.
  I midsommartid 2014, efter ett hällregn under en kvart mätte vi i Stockholm +10C vid middags tiden kl 12.00.
  Skaffa en broschyr om K2 från Holistics
  /karl

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  Startade samtidigt med din blogg och det blir drygt 9 år med ”livsfarlig” kost. Hittills bara friskare för varje år som gått och inget tyder på att det inte skulle fortsätta så,,,,

 15. 15

  Hej
  När man äter LCHF så undrar jag finns det en risk att man äter
  För mycket proteiner: ägg kött korv fisk kyckling skinka m.m.

  Vad tror ni?

 16. 16

  Tack Annika för ditt stora mod och din vetenskapliga logik!

  6+ år har fått mig att bli av med 15 kg och min diabetes

  Mats LCHF Wiman
  Friskadiabetiker.se

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Lisa:
  Man vet inte om, och i så fall hur mycket, överskott av protein är skadligt för kroppen.
  Men för säkerhets skull kan man måna om att äta bara ”lagom” av protein. Hur mycket det är får man antingen använda sin intuition till, eller väga och räkna. Ca 0,6-1 g protein per kilo normalvikt för längden. Knytnäven är ett tips.
  Något mer om man är mycket fysiskt aktiv.
  (Som exempel innehåller kött bara 20 viktsprocent protein, resten är mest vatten.)

 18. 18
  Georg W säger

  @ Annelie:
  Jag vill gärna tillägga att jag håller med dig till 100 %. Man måste poängtera det ekologiska, när man pratar om frukt och grönt. Då tycker jag det är moraliskt försvarbart att äta även grönsaker. Trots att de i princip saknar essentiella ämnen för oss människor. Dock har jag svårt att tro att ekologiska grönsaker skulle vara skadligt för någon, som garnering!

  Att däremot bara leva på ekologiska grönsaker ger kraftig näringsbrist och stort sockersug, enligt mitt 30-åriga försök som vegetarian.

  LCHF har på 10 år kostat mig min fru och sociala umgänge. Min besvikelse över de lögner som mina kära medresenärer genom livet, lever under, driver mig till vansinne. Nyligen bad jag om 5 minuter för att förklara min ståndpunkt och varför de hade fel i att jordens befolkning inte kan leva på kött. Men jag fick bara aggressivitet och en order om att inte säga något, eftersom mina ord ändå inte betyder någonting.
  Jag lever med människor som skiter på sig varje dag, men som aldrig skulle fundera på att ta bort kakan från kaffet. Människor är helt dumma i huvudet och jag håller på att hamna helt utanför. Nu har jag nått den punkten i mitt liv, (fyller 59 idag), då jag måste bestämma mig för om jag ska fortsätta min alienation eller bryta mitt utanförskap. För jag och folk går inte ihop längre. Men vem fan vill vara ensam, i resten av livet. LCHF har svåra sociala bieffekter. Jag och mina barn verkar vara de enda som är friska här.

  Ps. Det verkar som om damerna gillar mig fortfarande.

 19. 19
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Är det verkligen så illa?

  Är det vegetarianer som omger dig?

  Om det är så kommer det mig att tänka på vad Lierre Keith beskriver i sin bok Vegomyten. Hon var ju vegan i 20 år och blev så sjuk att hon var tvungen att gå till botten med denna kost och skrev så sin bok. Från veganhåll har hon sedan mötts av rent hat – hon fick till och med en rödpepparpizza kastad i ansiktet när hon höll ett föredrag. Tala om fredliga veganer!

 20. 20
  Lars Henrik säger

  @ Georg W:
  En sak kan du dock vara trygg i. Här är vänner och stöd nära, trots geografiska avstånd!

 21. 21

  George, jag rekommenderar dig att registrera din mat i ett program som återger näringsinnehåll. Det du säger är helt enkelt inte sant. Vegetarianer lider ofta av näringsbrist, men brist på andra ämnen än väldigt strikt LCHF kan ge. Och nu 20-30 år senare är det många som betalar priset för en dålig vegetarisk kost. Vi vill ju inte att detsamma ska hända de som äter LCHF. Varför inte ta det bästa av båda världar?

 22. 22

  Georg W Skrev:

  Människor är helt dumma i huvudet och jag håller på att hamna helt utanför. Nu har jag nått den punkten i mitt liv, (fyller 59 idag), då jag måste bestämma mig för om jag ska fortsätta min alienation eller bryta mitt utanförskap.

  GRATTIS ❗ – Georg – och tänk på att så länge som det finns liv så finns det hopp.

  Människor är helt dumma i huvudet – uttrycker jag som att dom är fast i sin omedvetna okunskap om t ex näringsriktig LCHF-kost. Inget att ”hänga upp sig på” tycker jag – för dom gör ju bara så gott dom kan och förstår.

  Apropå hamna helt utanför – så upplever jag det motsatta – för mitt sociala nätverk vet att jag äter LCHF – och frågar mig ej alls så sällan om det – och då svarar jag så gott jag kan.

  Dock… – jag undviker sorgfälligt att missionera om mitt levnadssätt.

  Det sociala nätverket i all ära – men att vara vän med sig själv – ÄR det viktigaste av allt – som jag ser det.

 23. 23
  Georg W säger

  @ Sanna:

  Jag vet inte hur hemma du är på livsmedelsdatabas-läsande. Men jag tvivlar på att du kan komma fram till något annat, än det jag säger. Genom att studera fakta! Jag anser att databasen säger allt, mer behöver inte sägas. Svart på vitt, så att säga 🙂

  Välj en grönsak och jämför med ägg.

  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=858&lang=sv

  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=28942&lang=sv

 24. 24

  Att ägg innehåller ett större antal näringsämnen än en grönsak håller jag med om, men ägg innehåller inte allt, och så länge ägg inte gör det behöver vi grönsaker. Det är inte en tävlan om vem som innehåller mest, vi behöver tyvärr alla näringämnen, inte bara de som finns i ägg.

 25. 25
  Georg W säger

  @ Professor Göran:
  Vegetarianerna och jag har samma kulturursprung och det är dem jag normalt hade lättast att leva med. Men min relation med mina gamla vänner är totalförstörd för mig, sedan en vegetarianvän tog livet av sig. Efter det attackerar jag bara vegetarianer på nätet. Mina vänner slipper mig och får tro vad de vill. Jag som ibland får hem 190 kg nötkött på bordet är en tuff tugga för en veggis.

  Nej, min krets sträcker sig inte utanför min närmaste familjekrets, men vi är alla skadade av många års vegetarianism och fettskräcken är stark och enväldig här.

  Min alienation kommer ur att jag bara ser en massa vansinnigheter och hela tiden måste ifrågasätta det som sker. Ni här är som synes j-gt gulliga mot mig trots att jag gör bort mig ibland.

  Nej för den här gubben gäller nog skogen och adjö till civilisationen. Det blir öknen i 40 år. Men Internet finns ju där med så vi kan nog hålla kontakten och oss själva informerade. Hur skrämmande det än verkar så är nog nästa LCHF-steg för mig att etablera mig i naturen och föda upp precis så många djur som jag orkar utan att behöva anstränga mig. Jag försvinner fysiskt men blir kvar som Internetfigur. Tanken är lockande.

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Jag tycker verkligen inte du ”gör bort dig” – tvärtom!

  Du är en av de få som säger rakt ut vad det är frågan om och det uppskattar jag verkligen. En sådan attityd är en bristvara idag och det är också skälet till att jag själv framför allt huserar här på Annikas blog.

  Men står man rak och säger vad man anser får man ta en del smällar.

  Om du drar igång någonting i skogen kommer du säkert få besök av folk som är intresserade av vad du håller på med.

  Det fanns en berömd amerikan som gjorde ett sådant experiment för så där hundrafemtio år sedan då han flydde civilisationen och till honom kom en ständig ström av besökare.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Henry_David_Thoreau

 27. 27
  Georg W säger

  @ Professor Göran:
  Jag tänker mig en skylt på grinden, ”Varning! Lös tjur”. Vem vågar passera en sådan grind 🙂

  Skämt åsido så är ”Skogsliv i Walden”, en kultbok från ungdomens dagar. En klok vän sa en gång, inspirerad av boken -”Georg, varför flyger du högt som en örn. Varenda bonde som ser dig rusar in efter bössan och vill skjuta dig. Du ska vara kråkan i trädet som ingen bryr sig om men som ser och hör allt.”

 28. 28
  Anders S säger

  Karl E. Arfors Skrev:

  Jag tycker att det är viktigt att nämna att man skall äta så mycket grönsaker man orkar för att få i sig tillräckligt med K2 vitaminer.

  Förklara gärna lite mer vilka grönsaker mat ska äta för att få i sig K2-vitamin. Har kosten påverkan på tjocktarmens produktion av K-vitamin?

  Samvarierar K2 med totalmängden K-vitamin?

  https://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2274&fuclass=all&specdiet=none&items=50&from=top&portion=100g&lang=sv

  Vitamin K, totalt

  Livsmedel Näringsvärde / 100g

  1 Basilika, torkad 1714.50 µg
  2 Timjan 1714.50 µg
  3 Grönkål 618.00 µg
  4 Basilika 414.80 µg
  5 Spenat 270.00 µg
  6 Trädgårdskrasse 250.00 µg

  Enligt https://www.halsosidorna.se/Kvitamin.htm finns K2 främst i animaliska livsmedel

  ”K-vitamin finns i de flesta livsmedel i följande två former:

  Vitamin K1 (fyllokinon) i växter och en obetydande mängd i animaliska livsmedel.
  Vitamin K2 (menakinoner) finns främst i animaliska livsmedel men även i fermenterade livsmedel och alger.”

 29. 29
  Anders S säger
 30. 30
  Anders S säger

  Karl E. Arfors skrev:

  Skaffa en broschyr om K2 från Holistics
  /karl

  Hur gör man för att undvika karragenan och majsstärkelse av tveksamt ursprung?

  ”Kapseln är vegetabilisk och består av carragenan och majsstärkelse.

  D-vitaminet utvinns ur fett från fårull. Vitamin K2 är i form av MK-7 (MenaQ7) och är den naturliga formen av K-vitamin som utvinns ur Natto, ett traditionellt japanskt livsmedel som består av fermenterade sojabönor.”

  https://holistic.se/produkter/index.php?kat=vit&p=k2-d3

  Behöver man komplettera med magnesium?

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/03/26/the-delicate-dance-between-vitamins-d-and-k.aspx

 31. 31

  @ Annika Dahlqvist:

  ”Själv tycker jag mig vara tämligen frisk. Jag har tex inte haft någon sjukdag på jobbet under de år jag ätit min något liberala LCHF”

  Hej Annika! Du nämner en något liberal LCHF. Vad är din liberala LCHF?. Min är 3 tunna skivor av min frus goda bröd till frukost – hälften i antal och tjocklek (hänger knappt ihop) mot förr. Samt dubbla mängden smör/Bregott, pålägg och romansalladsblad och några skivor slanggurka. Samt 1-2 kokta ägg.

  Det har blivit en bit tårta 2 gg senaste månaden. En kaka till em-kaffet ett par ggr /mån utbytt ibland mot 1-2 kulor glass (jag är glassfreak). Gärna ett par glas vin till maten, men ingen kokt potatis (dock kalla till matjessillen och i potatissallad ibland), inget ris alls o nästan ingen pasta (1 gång/mån eftersom jag älskar italiensk mat och i mindre mängd).

  Det blir broccoli, haricots vert, blomkål, brysselkål och liknande grönt som tillbehör istället. Och alltid en rejäl grönsallad – tomater, isbergs-/romansallad/ vitkål, gurka, oliver, rå lök, champinjoner, ruccola, o dylikt och olivolja”. Ibland Hummus..

  Kan detta kallas ”liberal LCHF”. Det säger jag till mina vänner.

 32. 32
  Anders S säger

  @ Karl E. Arfors:
  Mer om K2 hos Mercola:

  Dr. Mercola Interviews Dr. Kate Rheaume-Bleue

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/16/vitamin-k2.aspx

  https://youtu.be/Vbd8FqnVT4c

  Transcript:
  https://mercola.fileburst.com/PDF/ExpertInterviewTranscripts/Interview-RheaumeBleue.pdf

  Letat efter var man kan köpa natto. Hittade det hos Japanska Torget, Tegnersgatan, Stockholm, även ekologisk natto.

  Någon som provat? Det lär smaka vidrigt. Någon föreslår att man skaffar en flaska sake att skölja ner med.

  How to eat Natto

  https://youtu.be/bQaqSvb8bt8

 33. 33

  Det finns en lång artikel om K2, skriven av Chris Masterjohn, hos Weston A. Price Foundation.
  https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/on-the-trail-of-the-elusive-x-factor-a-sixty-two-year-old-mystery-finally-solved/

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Javo:
  Bröd, kaka, glass och tårta försöker jag så långt det är möjligt att undvika. Aldrig hemma i alla fall.
  Ingen potatis, ris och pasta. Det är grönsaker, inkl morötter, som är min liberalitet.

 35. 35
  odezza säger

  Sanna Skrev:

  Att ägg innehåller ett större antal näringsämnen än en grönsak håller jag med om, men ägg innehåller inte allt, och så länge ägg inte gör det behöver vi grönsaker. Det är inte en tävlan om vem som innehåller mest, vi behöver tyvärr alla näringämnen, inte bara de som finns i ägg.

  Man kan ju komplettera äggen med lever och makrill, om man nu inte gillar frukt så mycket! 😉

  https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/vitamin-frukt-agg-lever-makrill5000d.jpg

 36. 36

  @ Georg W:

  Skaffa en ny bekantskapskrets! Det finns mängder av människor i Sverige som inte är hjärntvättade av etablissemanget. Byt inte ut din hälsa mot människor som inte förtjänar ditt sällskap.

 37. 37
  Konsument i Sverige säger

  Anders S Skrev:

  D-vitaminet utvinns ur fett från fårull

  Det är inte säkert, det kan vara fisk också.

 38. 38
  Anders S säger

  @ Konsument i Sverige:
  Citat från Holistics produktinformation. Se länken i ursprungskommentaren.

 39. 39
  Kenneth Johansson säger

  VARNING TILL ALLA. I svenska tidningar har det börjats göra väldigt mycket reklam och information om hur bra det är att äta SUPERBROCCOLI.

  Men de informerar inte att det är en GMO produkt från Monsanto. Det är livsfarligt att äta det.

 40. 40

  Vi ska kanske vara en liten aning skeptiska. MEN är inte alla våra grönsaker mer eller mindre GMO, eftersom man korsat fram olika varianter av morötter, rödbetor, sallader, äpplen, ja listan kan göras lång. All VÄXTFÖRÄDLING, som gjorts vid t.ex Balsgård och i Hammenhög, etc… är inte Djävulens gröda.

  Snarare är väl SUPERBROCOLLIN ett steg TILLBAKA TILL URSPRUNGET genom att man korsat in anlag från den vildväxande brocollin.

  Måla inte fan på väggen så fort det är nått nytt! Varenda grönsak, äpple o päron vi stoppar i oss är ett resultat av växtförädling eller GMO om man vill kalla det för det. Även allt kött vi äter kommer från förädlade djur, så när som på vilkött från djur som vi skjuter och fångar själv.

  DET BEGRIPER VÄL ALLA MED NORMAL FATTNINGSFÖRMÅGA ATT DET ÄR EN FRAMKORSAD PRODUKT. Liksom den broccoli du själv äter, Inte tror du väl att ”normal” broccoli såg ut så från början. Även vad gäller den så utgick man från den vildväxande.

 41. 41

  @ Kenneth Johansson:
  Tillägg till mitt inlägg nr 40.

  Har i dag ätit Gulbetor. Förmodar att den har sitt ursprung från den vildväxande ”originalrödbetan”, eller vilken färg den nu har/hade.

  Rödbetor är bra för oss som har diabetes typ 2. Stärker gamla slappa blodkärl, så att blodet flödar fritt. Hoppas att de gulbetor jag fick i mig idag gör samma nytta.

  Gulbetan? En GMO produkt? Eller ska vi säga förädlad.

 42. 42
  Anders säger

  På -60 talet hade jag en biologilärare som mentor, han tipsade mig om att akta mig för allt vitt som socker, salt, mjöl, ( kokain) osv. Sen sa han ät allt som är obesprutat, ät både kött och fisk men ät inte mycket och inte prefab.
  Jag har valt mat med omsorg aldrig varit rädd för fett eller grädde och ohomogeniserad mjölk. När jag gjorde lumpen som fjälljägare vägde jag 75 kilo och jag väger idag fortfarande 75 kilo. Jag överdriver varken mat eller motion även om jag älskar att sporta i naturen.
  Har väl på sin höjd varit sjukskriven 14 dagar på 40 år för att jag bröt skulderbladet.
  Bra gener ? eller min allsidiga kost i små mängder ? ( aldrig riktigt mätt ) eller bara tur. Ja vem vet. Men alla mina värden är bra, jag sover gott och tar på sin höjd en ipren om året.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa