Tommy Cederholm svarar i Läkartidningen

Fettintag och hjärtsjukdom i omstridd metaanalys, Läkartidningen 140617, av Tommy Cederholm. ”Tidigare fettrekommendation står fast”.

Rymdimperiet slår tillbaka.
Ett argument mot Chowdhurys metaanalys är att studier av olika typ och kvalitet har blandats. Än sen?

En intressant notering är att han nämner att  mjölkfett = smör har en positiv association för hälsan. Smöret är  ju nutritionisternas mardröm.

Per Wikholm länkar till en annan artikel som kommenterar Chowdhury-analysen, av Stephan Guyenet.

Jonas Lindblom skriver i kommentar under Cederholms artikel:
”… Men författarna av Cochranerapporten gjorde också en känslighetsanalys där studier med en systematisk skillnad i omvårdnad eller kostintag utöver fettkvalitet mellan interventions- och kontrollgruppen avlägsnas från analysen. Författarna skriver så här:
’removing studies with a systematic difference in care between the intervention and control arms, or removing studies with dietary differences other than dietary fat differences both removed the statistical significance of the effect’
Med andra ord, om studier med dessa former av systematiska fel avlägsnas från analysen så är skillnaden mellan grupperna obefintlig. Man kan fråga sig om studier där den oberoende variabeln inte är isolerad skulle ha ingått i analysen alls….”

 

Comments

 1. 1

  Detta är studien som fått etablissemanget att sätta hjärtat i halsgropen och mobilisera alla tänkbara metoder att smutskasta studien och begära att den ska dras tillbaka. En överviktsforskare, Stephan Guyenet som jag har all respekt för, har dock förmågan att nyansera det hela här:

  https://wholehealthsource.blogspot.se/2014/03/corrections-to-new-review-paper-on.html

 2. 2
  Professor Göran säger

  Man tar sig som vanligt för pannan!

  Jag tycker det är intressant att Cederholm i sin artikel nästan helt lyckas undvika att nämna transfetterna, som har den starkaste kopplingen till hjärtsjukdom, och inte förrän på sista raden i förbigående. Med tanke på att de nu redan är förbjudna i flera länder på grund av att de orsakar hjärtsjukdom hade det förstås sett väldigt konstigt ut om han inte hade nämnt dem över huvud taget.

  För den som ville se transfetternas katastrofala effekter på kärlen var sambandet förstås väl känt redan på 80-talet. När jag fick min hjärtinfarkt 1999 tog det mig själv inte många veckor att komma fram till att det var just transfetterna i margarinet som var den stora boven i dramat för min del. När sedan dietisten som skulle utbilda oss ”nyfallna” i sunda kostvanor var det för mig chockerande att se att alla hennes diabilder var undertecknade av Margarinbolaget och min tilltro till etablissemanget fick då sin första rejäla knäck. Eftersom jag var väluppfostrad på den tiden ”saboterade” jag inte hennes föreläsning. En parant smal dam i vårt gäng gjorde dock detta när hon inte kunde ”hålla klaffen” och nästan skrek till dietisten: ”Det är ju precis så som du predikar som jag har levt hela mitt liv!”

  Ärligt talat så får etablissemangets representanter mig själv, så här femton år senare, att må fysiskt illa. Framför allt ser jag ingen anledning till att man ska fjäska för dessa köpta figurer av olika schatteringar.

  Herrgud!

  Hur många liv har dessa människor inte på sina samveten?

 3. 3

  Såg att hjärt och lungfonden har en reklamtrailer ute på Tv där man genom artister/skådisar osv vill ha in pengar till diabetesforskning för att i förlängningen rädda hjärtan. Man undrar om pengarna ska användas till mer fettskrämsel och till att utveckla mer medicinering för att hejda diabetesepidemin och koppla ihop det med hjärtsjukdom? Eller ett billigare alternativ av mindre fettskrämsel och att varna för överdrivet kolhydratintag, till fromma för både hjärta och kärl?

 4. 4
  Professor Göran säger

  När jag nu läser Cederholms artikel mer noggrant inser jag att jag har varit slarvigt ”orättvis” och att han faktiskt tar upp transfetterna inte bara på sista raden.

  ”Det är dessutom oklart om det fanns transfett i det margarin som användes.”

  Jag antar att detta är en kritik mot den aktuella analysen men samma kritik, att man blandar ihop olika fetter, kan man nog rikta mot de flesta undersökningar som ligger bakom de officiella kostråden.

 5. 5

  Så här på nattkröken efter spännande fotboll Brasilien-Mexico (trots uteblivna mål, men Mexicos målvakt uppvägde måltorkan mer än väl) och dessförinnan en god och näringsrik rätt så rätt rätt i sammanhanget, läste jag med viss glädje Cederholms artikel. Och jag delar helt prof. Görans uppfattning efter tillägget i inlägg 4 ovan.

  Vi hade grön sparris som jag stekt i kallpressad ekologisk olivolja och som jag hade låtit sakta puttra för att ta smak av två tunt skivade vitlöksklyftor en stund innan jag la i sparrisen. Till det några skivor rökt och gravad lax och en aioli gjord på kallpressad ekologisk skånsk rapsolja och därtill en rejäl sallad med roman- och isbergssallad, ekotomater, dito slanggurka, fetaost och gröna oliver som man bestänkte med olivoljan om man så ville och det ville man.

  Och därtill som dryck ett behagligt kallt rosévin, som passade till både laxen och sparrisen. Inte alltid det går hem med den kombinationen. Restaurangen var vår nära 9 m breda inglasade balkong, där vi har olivträd, citronträd, ett flertal av Medelhavets kryddväxter och ett trettiotal pelargoner från mörkt, nästan svart, violett via purpur och rött o rosa till vitt.

  Hälften är av sorten äggskalspelargoner (tvåfärgade kronblad i olika av färgerna ovan och vitt). Och alla är av typen med enkla blommor, för då syns kronbladens färg (de enfärgade) resp. färgmönster (äggskalsvarianten) bäst. Bättre miljö kan man knappast ha för att avnjuta en rätt, så rätt rätt för hälsa och välbefinnande såväl fysiskt som psykiskt.

  Go´natt!

 6. 6

  Notera följande mening i Tommy Cederholms text:

  ”Mättade fettsyror, liksom enkelomättat fett, i serum/plasma är tyvärr inga bra biomarkörer för intag, eftersom kroppens endogena lipogenes tenderar att utjämna nivåerna i blodet”

  Läs den meningen en gång till. Hur mycket eller lite mättat fett du äter spelar ingen större roll för hur mycket mättat fett du har i blodet. Äter du för lite så fixar kroppens lipogens till en lagom nivå av mättat fett i blodet. Men hur kan det då vara farligt att äta mättat fett??? Och på vilket sätt skulle det vara hälsosamt att minska intaget av mättat fett om det ändå blir ungefär lika mycket mättat fett i blodet ändå?

 7. 7

  Off Topic, men är vår sjukvård verkligen i Topp inom detta område där nu SoS kommit med nya riktlinjer? Inte ett ord om någon sorts kostprioritering där man dessutom klarat av alla följdsjukdomar och då bl a tandlossning och hjärt/kärlhändelser mm.

  Och denna Professor Berne kom ju fram till att dina kostråd är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet för flera år sedan, Annika! Även SBU har ju följt upp detta med diabeteskostråden…. Ytterst märkligt och i vems intresse ageras det? För läkemedelsindustrin? För folkhälsan?
  I mina ögon används en mängd vårdpengar på helt fel sätt samtidigt som folkhälsan mer och mer urholkas.
  https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/diabetes/tandhalsa-lyfts-fram-i-nya-riktlinjer/

 8. 8
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  Hur många liv har dessa människor inte på sina samveten?

  Efterlyser fortfarande kardiologer som inte ordinerar eller förskriver statiner. Finns det inte någon?

  Göran, du kanske ska börja jobba på sjukhus liksom Wittgenstein gjorde?

  Under kriget arbetade filosofen Ludwig Wittgenstein en kort tid i hemlighet som biträde på ett sjukhusapotek på Guy’s Hospital i England. När han levererade mediciner till avdelningarna på sjukhuset rådde han patienterna att inte ta dem! Efter en kort tid fick han istället arbeta som apotekstekniker.

  Var håller Andreas E:s trätobroder Andreas G hus när de andra tabellbitarna med och utan annalfixering (Annals of Internal Medicine) excellerar i sedvanlig pajkastning och meningslösheter?

  Vi övriga får passa på att samla D-vitaminer mellan regnskurarna i midsommar och njuta av sillen som förhoppningsvis har en del EPA och DHA kvar även i konserverat skick. Men det är tveksamt. Nystekt färsk makrill har troligen mer!

  Mer allvarligt tycker jag folkpartistiska Göteborgs Postens propaganda mot ekologiskt mat är.

  https://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2165738-ledare-ekologiskt-inte-alltid-det-basta

  Artikeln uppdaterad 17 juni när det kommit fram att politikerna backar från tidigare beslut om 100% ekologiskt.

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/goteborg-backar-om-ekologiskt-kott

  Folkpartistiska GP menar att ”kommuner i huvudsak serverar barn och gamla. Människor för vilka huvudfokus inte bör vara att skydda dem från hjärt- och kärlsjukdom, utan att de får i sig tillräckligt med näring.”

  Billigare om de gamla dör så snabbt som möjligt!

  Om ekologisk mat skriver GP att

  – människor måste äta oftare för att få i sig tillräckligt med energi
  – ekologiskt kött är så dyrt att mycket annat har fått stryka på foten
  – sjuka djur förnekas vård
  – att det inte är tillåtet att vaccinera
  – att man inte avmaskar

  GP påstår att kommunerna blir matmoralisternas nickedockor.

  GMO duger gott på era fat!

  Noterbart är att folkpartistiska GP liksom DN, SvD med flera helt begravt alla nyheter om motståndet mot GMO – genmanipulerad mat.

  Lördagen den 24 maj var det anti-GMO-marsch på ungefär 400 platser i 50 länder. Det omnämndes inte alls i media i Sverige.

  GP begraver dagligen viktiga nyheter som inte stämmer med deras politik och annonsörernas åsikter.

  Är det dags för en bojkott mot samtliga GP:s annonsörer tills tidningen slutar censurera eller förvanska nyheterna?

 9. 9

  Mercola har en intressant artikel om hur USAs kostråd och jordbrukssubventioner kommit till.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/06/18/usda-nutritional-guidelines.aspx?e_cid=20140618Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140618Z2&et_cid=DM46718&et_rid=556812946

  Så det är inte bara i Sverige som den seriösa kostvetenskapen har svårt att påverka kostråden. Industrins forskning verkar lika opålitlig som läkemedelforskningen.

  Finns det inga okorrumperade politiker som kan ställa sig upp, och säga ifrån?

 10. 10

  @ Professor Göran:
  Göran! De har inget samvete

 11. 11

  Helge Skrev:

  okorrumperade politiker

  Sverige har relativt sett fler okorrumperade politiker än USA. Men de är förbannat okunniga, och det är de mjäkiga mediernas fel.

 12. 12

  @ Anders S:
  Gp har fullt upp med att hålla huvudet över vattenytan efter alla förluster. Tror de sig kunna klara verksamheten med den sortens propaganda du beskriver så går de snart i konken. Det är nog mer en tidsaspekt?

 13. 13

  Anders S Skrev:

  Under kriget arbetade filosofen Ludwig Wittgenstein en kort tid i hemlighet som biträde på ett sjukhusapotek på Guy’s Hospital i England. När han levererade mediciner till avdelningarna på sjukhuset rådde han patienterna att inte ta dem! Efter en kort tid fick han istället arbeta som apotekstekniker.

  Alltid intressant med gamla filosofer. Han lär ha dött av prostatacancer!
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Wittgenstein

  …”Han uppmuntrade aldrig någon sina studenter att gå vidare med filosofin, eftersom han ansåg att man inte kunde göra någon nytta där, och ska ha kramat om filosofen G.E. Moores fru när han fick reda på att hon arbetade i en syltfabrik, där hon i Wittgensteins ögon, gjorde något användbart.[6] Wittgenstein dog i prostatacancer.”…

 14. 14

  Kollade på Wikipedia om Lipogenes, men blv sannerligen ytterst förvirrad.

  ”Mättade fettsyror, liksom enkelomättat fett, i serum/plasma är tyvärr inga bra biomarkörer för intag, eftersom kroppens endogena lipogenes tenderar att utjämna nivåerna i blodet” (T. Cederholm) Om jag förstår Cederholm och dig rätt, så tar vår lipogenes hand om fördelningen i rätt proportion av mättat och omättat fet,

  Jag begrep inte ett skit av det som stod på Wikipedia och det gör nog inte heller alla, om än akademiskt välutbildade, lekmän.. Någon av din kaliber bör rätta till det för Wikipedia är den första (alltså mest besökta) träff man får på Google och knappast en helt tillförlitlig källa i dessa sammanhang och ställer till det för den som söker information.

  Jag förstår att det är komplexa metabola processer som Cederholm skriver och att det kan finnas interferensfenomen mellan olika enskilda födoämnen och multipla kombinationer av dem och kroppens egen kemi som kan både förstärka och förminska den positiva/negativa effekten av ett eller flera nyttigheter/onyttigheter i födan.

  Sen en fråga med inledning om mitt gällande läge:

  Jag har metabolt syndrom. Alltså en störning i mitt metabola system (omvandlingen av mitt intag av olika slags mat). Och en diagnos diabetes typ 2, om än med värden nära normala och ibland normala. I praktiken nån tiondel över gränsvärdet för diagnosen. Min medicinering är Metformin och så kör jag en liberal LCHF-kost (undviker helt ris och kokt potatis, men äter 2-3 tunna (hälften mot förr, både antal och volym) skiva bröd – min frus hembakade goda svårt att avstå – med tjockt med smör och dubbelt pålägg (ost/ chark) och salladsblad och tjocka skivor slanggurka. Samt pasta nån enstaka gång eftersom jag älskar den italienska maten.

  Du har skrivit om RS=reistent stärkelse, som man finner i potatismjöl och även kall potatis. På vilket sätt kommer RS in i bilden på ett positivt sätt för mig med min diagnos och meny? För till Midsommarsillen blir det kall skånsk ekonypotatis.

  Min meny i inlägg 5 kan väl ingen, om än välindoktrinerad av Big Fharma och vaccinerad mot LCHF, ha något att invända mot?

 15. 15

  Det är lätt att dra snabba slutsatser, men svårare att dra relevanta sådana. I artikelns avsnitt om Näringsämnen vs kostmönster, drar författaren slutsatsen att näringsrekommendationerna har varit viktiga faktorer för att hjärt/kärldödligheten har halverats och medellivslängden har ökat. Han har dock glömt att nämna att morbiditeten, insjuknandet, i hjärtinfarkt inte har förändrats signifikant – vi får lika ofta hjärtinfarkt, men överlever i högre grad pga bättre sjukvård.

  Man kan dock vara enig med författaren om att det är svårt att med säkerhat koppla hälsoeffekter till enskilda näringsämnen. Inte ens de farmakologiska substanser han hänvisar till träffar rätt och har avsedd verkan utan bieffekter. Metastudier är ett virrvarr av studieupplägg studiemetoder och resultat. Den ideella världen finns inte där allt är konstant utom det studerade ämnet. Ju fler studier man kokar soppa på desto tunnare buljong.

 16. 16

  Javo Skrev:

  Min meny i inlägg 5 kan väl ingen, om än välindoktrinerad av Big Fharma och vaccinerad mot LCHF, ha något att invända mot?

  Låter bra, men jag hade nog valt ett rött vin för att det skulle förgylla osten också. Alla svenskar vi känner här i området pimplar rosévin, jag förstår mig inte på den drycken. Den är ytterst svår att få till och smakar ofta både tunt och surt. Dessutom är det väldigt mycket lättare att överkonsumera rosé än ett gott rött vin, det blir lite som saftkänsla, särskilt om man lägger i ett par isbitar.
  Har inget med big farma att göra, men har ett hA Grenage på markerna.

 17. 17
  Lars M säger

  @ Javo:
  Liberal LCHF?

  Du verkar äta allting, fast i mindre mängder, utom möjligen ris. Låter mer som Viktväktarna…

 18. 18

  Lars M Skrev:

  @ Javo:
  Liberal LCHF?
  Du verkar äta allting, fast i mindre mängder, utom möjligen ris. Låter mer som Viktväktarna…

  Har vi läst samma meny? Jag såg inget om potatis, pasta eller kokta morötter. Hittade en del intressanta ovanjordsgrönsaker, och bra fetter. Måttliga mängder proteiner desutom. Jag förstår inte Din kommentar!

 19. 19
  Lars M säger

  @ Erling:
  Då läste du väl inte hela inlägg 14 då.

 20. 20

  Tipsa mig om ett bra rödvin till rökt resp. gravad lax samt till grön sparris. Grön sparris är svår att kombinera med vita viner, tycker jag. Däremot går det bättre med vit sparris och ett vitt vin från t.ex.Moseldalen. Har provat det både här hemma och på plats.

  Vitt vin går bra till många ostar och är ofta att föredra framför rött. Det är ofta en villfarelse att man ska ha rött till ost. Prova t.ex. lagrad Kvibille Präst och Herrgåd till en Errazuriz Max Reserva Chardonnay (Chile). Laroche Bourgogne Réserv, Dopf Brut Cremant (Alsace). Samt för sig efter de andra ostarna en Kvibille Ädel med en Bär- och fruktkompott.

  Som lite kuriosa så kan jag berätta om en dam vid ostdisken i en butik i Huskvarna (då vi bodde där) bad att får en liten bit ”Kvibij”, eftersom hon trodde det var en fransk ost med franskt uttal, Varopå en herre vid sida om henne upplyste henne om att ”Kvibille är en ort i södra Halland!”.

  Men gillar du inte ens en fin rosé från Bandol eller Tavels kullar? Rosén vi hade till LCHF-menyn. Se Lars M´s inlägg 18, kom från Sydafrika. Mitt enda avsteg från LCHF-kost är min frus hembakade bröd i hälften så tunna skivor som förr och sen bara 3 såna skivor/dag mot minst 6 st normalskurna tidigare. Helt vitt bröd typ lång- och småfranska har jag helt slutat med.

  Och lite pasta en á två ggr/månad p.g.a. min kärlek till det italienska köket. Världens främsta, där varje enskild rätt står för sig, men där allt i princip kan sättas ihop till en pianotrio, stråkkvartett en liten sinfonietta eller en hel symfoniorkester som det fantastiska bord som Italienska Handelskammaren bjöd oss på under en Italiensk vecka här i Malmö på 70-talet då jag jobbade på en reklam- och PR-firma. Hitflugna italienska mästerkockar svarade för arrangemanget med den italienske Sverigeambassadören som dirigent.

  Sen har jag även svårt att motstå mina favoritglassar nån gång per månad till en kopp Cappuccino.
  Du är väl inte vinsnobb, som sällskapet Munskänkarna var förr i tiden innan jag hade en provning med dem med roséviner från nämnda Bandol, Tavel och ett från den då svenska vingården i Provence samt den billiga och genom åren av vinskribenterna fyndklassade Puycheric. Numera dricker alla utom ett par stockkonservativa närmast mögliga och spindelvävsbehängda Munskänkar i den klubben roséviner.

 21. 21

  @ Lars M:
  Nej, jag läste inlägg 5.
  14 innehåller pasta någon enstaka gång och ett par tunna skivor hembakt bröd, som jag antar är fullkorn. Ser ut som liberal LCHF för mig. Inte ens så mycket kolhydrater, som i medelhavskost. Håller man proteinerna kort kan det nog passa rätt många. Många LCHF-are föräter sig på proteinerna av ren okunnighet.

 22. 22

  @ Javo:
  Eftersom vi bor i södra Frankrike har vi tyvärr inte tillgång till all världens viner, som i Sverige. Däremot finns det ett 30-tal vingårdar med egen tillverkning inom en mils radie. Vi dricker helst champagn av märket Picard och rött vin från våra och vår arrendators druvor, tillverkat hos kollektivet Lumières. Vinet heter också Lumières och kostar runt 9 EUR/flaska. Går nog inte att köpa i Sverige tyvärr.

 23. 23

  Javo Skrev:

  Du är väl inte vinsnobb, som sällskapet Munskänkarna var förr i tiden innan jag hade en provning med dem med roséviner från nämnda Bandol, Tavel och ett från den då svenska vingården i Provence

  Menar Du Rabiega? De hade goda viner, men smak ska man inte diskutera, den är så personlig.
  Snobb? Nej, absolut inte! Till vardags blir det rött lådvin från sagda Cave de Lumières, Nästan lika gott som flaskvinet, men billigare.

 24. 24

  Javo Skrev:

  Som lite kriosa så kan jag berätta om en dam vid ostdisken i en butik i Huskvarna (då vi bodde där) bad att får en liten bit ”Kvibij”, eftersom hon trodde det var en fransk ost med franskt uttal, Varopå en herre vid sida om henne upplyste henne om att ”Kvibille är en ort i södra Halland!”.

  På Linköpingska heter fransk getost Chevré. Här kallar dom den Chèvre. Trots allt är det nog fler svenskar, som pratar franska än tvärt om.

 25. 25
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  Var håller Andreas E:s trätobroder Andreas G hus när de andra tabellbitarna….

  Korrigering skrivfel: Skulle stått Jacob G. och kalenderbitarna, inte tabellbitarna.

  Det är alltid spännande att höra en analys från den som inte bara läst abstract utan hela rapporten och samtliga refererade studier.

  Tills någon övertygat mig om något annat följer jag dessa feta råd förutom att allt jag äter är glutenfritt:

  – ät dagligen lite vildfångad fet fisk från friska hav
  – undvik alla omega-6-haltiga vegetabiliska oljor
  – undvik mjölk och mejeri med A1-kasein
  – ät inga industritillverkade charkuterier
  – ät enbart GMO-fritt, helst ekologiskt och gräsbetat – salt utan klumpförebyggande medel

 26. 26
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  – ät enbart GMO-fritt, helst ekologiskt och gräsbetat – salt utan klumpförebyggande medel

  Sista radframmatningen tog inte och editeringsfunktionen gjorde time-out:

  – ät enbart GMO-fritt, helst ekologiskt och gräsbetat
  – salt utan klumpförebyggande medel

  Avsåg alltså inte gräsbetat salt (!) även om de kravmärkta Kaprifol-korna i hagen utanför har en saltsten att slicka på.

  Istället att i t.ex. smör ingående salt ska vara utan klumpförebyggande medel, annars bättre med osaltat smör och att man saltar själv.

 27. 27
  Professor Göran säger

  Vad som hela tiden har slagit mig sedan jag läste Gary Taubes GCBC är att den här fettdebatten egentligen är en ”pseudodebatt” som döljer det mest fundamentala felet i den officiella synen på fetmaepidemin och våra sjukdomar; rnämligen inställningen till kaloriräkning – kalori in kalori ut.

 28. 28

  Jag äter helst Chèvre o låter östgötarna käka sin Chevré i lugn o ro. Likaså tycker jag om Kvibille från en ort i södra Halland. Det där med vinsnobb tog jag från att du skrev om svenskarna, som i dina sydfranska trakter hinkade i sig en massa rosé, medan du höll dig till de av vissa betraktade ädlare rödvinerna.

  Jag är delägare, har nån aktie, i en dansk vingård Châteux de Haux, http://www.haux.com. De har en mycket bra Claret (69 danska/flaska) som i färg ligger mellan rosé och ett rödvin. Mycket gångbart vid utomhusfester med s.k. ”gåendes bord”, som vi säger på skånska – buffé alltså. Även deras röda lite dyrare viner är mkt bra liksom en vit för 69 danska/flaska om man är delägare. Och så får man inbjudan till starkt rabatterade inköp enbart för aktieägare till deras lager utanför Köpenhamn.

  Jag förstår problemet med att inte ha tillgång till Systemets fantastiska sortiment. Vi får tacka Vår Herre för detta monopol och hoppas att han bevarar det under min återstående livstid. Undrar om inte Rabiega åter är i nån form av svensk ägo?

  Nutidens roséviner har generellt hög kvalitet jämfört med då jag läste och jobbade i Lund på 60-talet då det i stort sen bara fanns Matteus rosé, Fleur de Provence och René Barbier (tror jag). Inget av dess viner får tillgång till min gom idag (inte då heller för den delen efter att ha provat en gång) även om jag normalt är modest i mina vininköp. 90 % ligger under 100-lappen och 75 % under 80. Till vardags blir det boxar. Under studenttiden var det Valpolicella för 4,75 per flaska, som var favoriten om man inte tillhörde Paradorvänstern. Och även ”Dalle” – Vin Rouge d´Algerie

  Sitter just nu och ska beställa nåra lådor av olika ”färg” från ”den egna vingården”. Bl.a. deras mycket bra Châteux de Haux Rouge – Réserve de Proprietaires 2008 och 2012 för 75 danska /flaska,

  Go´natt!

 29. 29
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/goteborg-backar-om-ekologiskt-kott
  Folkpartistiska GP menar att ”kommuner i huvudsak serverar barn och gamla. Människor för vilka huvudfokus inte bör vara att skydda dem från hjärt- och kärlsjukdom, utan att de får i sig tillräckligt med näring.”

  Tillräckligt? Alltså inte mer än att de tillfälligt överlever?

  Enligt DN förs diskussioner om att begränsa standarden på äldreboenden eftersom det rör sig om så korta tider innan den gamla dör. Det är så korta tider att man vill begränsa utrymmen och faciliteter för just de som är i livets slutskede.

  ”För 4–5 år sedan var andelen som kom in och dog snabbt 5 procent och nu är de 25–30 procent. På Kungsholmens omsorgsboenden i Stockholm avlider var fjärde person som beviljats plats efter en dryg månad.”

  https://www.dn.se/sthlm/korttidsdoda-okar-dramatiskt-i-stockholm/

  Har man börjat använda Risperdal igen för att avliva de dementa?

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/gamla-i-sverige-drogas-med-livsfarlig-medicin/

  ”Docent Ingvar Karlsson förklarar att patienterna sällan får medicinerna för sin egen skull.
  – Det handlar om att ge vårdpersonalen en dräglig arbetssituation, säger han.”

 30. 30
  Professor Göran säger

  @ Anders S:

  För den som vill se den omänsklighet som pågår inom äldrevården genom det höggradiga neddrogandet så finns detta väldokumenterat – de flesta är medvetna om vad som pågår men vill helst blunda.

  Enligt min nya favoritförfattare Derrick Jensen så är det mest utmärkande draget i den kristna kulturen att sanktionera en patriarkal världsordning genom att till att börja med förstöra ursprungsbefolkningarnas kultur, sedan vid behov fullborda dominansen med lämpliga doser av militärt våld för att mentalt avsluta erövringen genom förneka, sopa under mattan eller snarare hårt blunda för de ohyggligheter som har utförts med religionens välsignelse.

  Men för att verkligen se vad som pågår måste man bestämma sig för att öppna ögonen eller om man hellre vill och kanske också bekvämast för att fortsätta blunda.

  När man drabbas av den inneboende ”ondskan” i systemet blir man förstås mer benägen att öppna ögonen och för att ge några exempel.

  Man har drabbats av fetma och blir smal med LCHF – då ser man plötsligt det meningslösa och ovetenskapliga i kaloriräkningsdogmen.

  Man drabbas av hjärtinfarkt och blir ”frisk” genom att vägra by-pass och hjärtmediciner – då kan man om man vill se att den medicinska forskningen är omänsklig när den i grunden är ointresserad av en vetenskap för att ta reda på orsakerna.

  Man blir lurad att ta statiner för att sabotera kroppens framställning av ett av kroppens viktigaste ämnen och drabbas i konsekvensens namn också av mer eller mindre allvarliga biverkningar – man blir då intresserad av orsakerna till sin försämrade hälsa och inser orsaken när de försvinner då man slutar med att förgifta kroppen med statinerna – man blir mer benägen att öppna ögonen för det omänskliga vansinne som styr den medicinska forskningen idag.

 31. 31

  Professor Göran Skrev:

  När man drabbas av den inneboende ”ondskan” i systemet blir man förstås mer benägen att öppna ögonen…

  Jo…

 32. 32

  @ Anders S:
  Exakt den situation som salig avlidne Anderz Harning skildrar i boken ”Mogadondalen” där de gamla skjutsades fram till ännestupan och tippades över kanten. Vi måste bort från det otroligt cyniska samhälle som håller på att skapas !! Till stora delar med byråkraters och politikers goda minne.

 33. 33

  natan Skrev:

  Vi måste bort från det otroligt cyniska samhälle som håller på att skapas !! Till stora delar med byråkraters och politikers goda minne.

  Jo… – Natan – och då tror jag att det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska systemet förs av allt måste genomskådas – av oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder.

  I o f sig så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ❓

 34. 34
  Georg W säger

  Idag på morgonnyheterna så sa de att 25% av gamlingarna dör inom en månad, när de flyttat in i ett äldreboende!

  Så någon form av ättestupa måste åldringsvården vara. Framtiden ter sig dyster för en som snart fyller 59. Det är uppenbarligen nödvändigt att äta LCHF i resten av livet. Så man kanske håller sig funktionell och självständig till sista månaden. LCHF är ett livstidsstraff i en gammal sliten kropp. All synd betalas i ohälsa och förminskad livskvalitet. Äter vi för mycket socker enligt normalstandard så blir vi till slut dumma i huvudet och glömmer bort vad vi heter. Tappar vi huvudet så blir livet helt värdelöst och endast ett perpetum-lidande, där döden hälsas välkommen av alla som en befriare.

  Åldringsvården kännetecknas av hög sockerkonsumtion! Det är därför deras anställda ofta är överviktiga. Bullmamman har lämnat barnen och gått över på gamlingar istället!

 35. 35
  Professor Göran säger

  Professor Göran Skrev:

  För den som vill se den omänsklighet som pågår inom äldrevården genom det höggradiga neddrogandet så finns detta väldokumenterat – de flesta är medvetna om vad som pågår men vill helst blunda.

  När man väl har ”öppnat ögonen” ser man vansinnet överallt.

  I senaste numret av ”Ny Teknik” hittar jag nu en annonsbilaga från RISE (Research Institute of Sweden AB) för högteknologi av olika slag och en helsida handlar här om ”eHälsa” och där det finns en stor bild på två pensionärer som uppenbarligen är väldigt lyckliga när de får sin vård via datorn istället för mänsklig vård. Detta är i mina ögon de facto ett hån mot all mänsklig beröring i vården.

  Här är själva idén att ersätta mänsklig omvårdnad med omänsklig teknologi materialiserad och vi ser det som sagt ständigt om vi nu vill se det.

  För att göra åldringsvården mer ”effektiv och lönsam” lär det idag finnas fuktsensorer som man stoppar in i blöjorna på våra äldre ”vårdtagare” och sensorer som jag antar är uppkopplade till något centralt system så ”vård”-personalen kan ha full koll på hur de har kissat ned sig. Sedan lär man kunna flytta sensorerna till ställen på blöjorna där det inte blir lika fuktigt och då minskar ”vårdbehovet” – en i sanning praktisk effektiviseringsåtgärd!

  Jag förstår därför, med Thomas Jefferson, som jag nu läser om i Derrick Jensens ”A Language Older Than Words”, varför man på 1700-talt var tvungen att återföra de vita nybyggarna i bojor till ”civilisationen” vid fångutväxlingar med indianerna medan de fångade indianer glatt återvände till sin tidigare ”primitiva hedniska” tillvaro.

  Människor har i alla tider tyckt om ett mänskligt liv men situation har blivit allt värre på den punkten sedan vi lämnade jägar/samlartillvaron då jordbruket infördes för 10 000 år sedan men som ”tur är” har vi fått dessa fantastiska psykofarmaka att ta till.

  En genial utveckling!

  Minst 10 % av den ”civiliserade” världen lär idag vara upphakad på denna typ ”lindrande droger” för att alls ”stå ut” med civilisationen. Som beskrivs i Karin Boyes ”Kallokain” så misstänker jag att alla kommer att behöva ”tvångsbehandlas” i framtiden för att vi ska kunna nå och stå ut på civilisations högsta höjder.

  Det är kanske tur att man max har 40 år kvar. Om jag nu slutar med LCHF så kan det förstås fortare att slippa syndafloden.

  Herregud!

  På tjugo år har jag förvandlats från en optimistisk ”teknikfreak” (min första bärbara dator hade jag redan 1985) till en alltmer dystopisk teknikskeptiker. Det har gått så långt att jag idag till och med har fotriktiga skor (ankfötter) – det verkar gå snabbt utför med mig.

  Nå – detta är kanske naturligt!

  När ”Fan” blev gammal så lär han också har förvandlats till en skeptiker.

 36. 36

  För att ytterligare späda på med apokalyptiska tankar:
  https://www.amazon.fr/Seeds-Destruction-Hidden-Genetic-Manipulation/dp/0973714727
  Jag antar att Du Göran läst den. Agneta tog god tid på sig och refererade valda stycken – med förlov sagt ganska ofta. När girigheten och politiken går i symbios är det inte lätt att vara människa!!!
  För de, som inte ännu läst den: handlar om hur storfinansen via politisk manipulation och OGM bygger ett modernt imperium av kolonier.
  När det gäller multisjuka åldringar gäller för sjukvården att på effektivast möjliga sätt göra dom färdigbehandlade och anpassade till åldringsvården, där man på effektivast möjliga sätt förbereder dom för den sista vilan, om man ska tro Era skildringar. Jag har inga svårigheter att begripa det, när åldringsvården anförtrotts åt storkapitalet, som vinstgivande näringsgren.

 37. 37

  @ Josef Boberg:
  Tänker du på nåt slags kommunistiskt system så vet vi ju hur de slutat 🙂 !

 38. 38
  Professor Göran säger

  @ Erling:

  Rätt gissat! Boken finns dessutom översatt till svenska, ”Hotet mot livet”

  Jag skrev till och med en krönika kring William Engdahls bok för ett tag sedan.

  Då började jag faktiskt tro på att det kan finnas ”konspirationer” inom läkemedels och livsmedelsindustrin även om jag i princip är mot idén om konspirationer. Tror man på sådana är det alltför lätt att drabbas av ”nojor” men läskigt mycket talar för att det finns ”oheliga” allianser t.ex. kring GMO och statiner för att ta två exempel.

 39. 39

  natan Skrev:

  Tänker du på nåt slags kommunistiskt system så vet vi ju hur de slutat 🙂 !

  Nej… – Natan – då har Du i så fall missförstått min idé till 100 %.

  En video om det här med en av staten garanterad basinkomst för alla, med Birger Schlaug, Miljöpartiet, från den 14 mars 2014 finns på Youtube här.

  Tänkvärda synpunkter ?

 40. 40

  PS. 13-TUSENKR-ENIGHET = VÄLFÄRD FÖR ALLA

  Javo – handen på hjärtat – har Wi eller har Wi ej råd med det i ett av världens rikaste länder = Sverige ❓

 41. 41

  Visst finns det pengar till det. Man kan bar ta en cykeltur på Djursholm, Lidingö, Stocksund o nåra ställen till i Stockholm samt Fridhem, Bellevue, Limhamns sjösida här i Malmö o nåra liknade ställen till i landet o kolla hur de som skulle kunna släppa till pengar till det, så får man snart ihop så att det räcker o blir över till än fler. För att inte tala om våra utlandssvenskar. T.ex. han Persson som har H&M och som köpt en hel jäkla by i England med ingående herresäte och ett annat herresäte till en bit därifrån, m.fl.

  Och så kan man skippa livstidspensionerna till riksdagspolitikerna och som i Norge ge dem 3 månadslöner. De kan som jag ta en privat pensionsförsäkring och ha det gott så att det räcker till.
  Så pengar finns det!

 42. 42

  Javo Skrev:

  Så pengar finns det!

  Jo… . Javo – men som Du själv åskådliggjort – så tar den finansiella sektorn hand om det mesta av pengarna – som sen går till personer med knytningar till den ”sekten”.


  DN.EKONOMI 20/1-14

  • De 85 rikaste personerna har lika mycket pengar som de 3.500.000.000 fattigaste. Antagligen är läget mer extremt eftersom cirka 120 biljoner oredovisade kronor uppskattas vara undanstoppade i skatteparadis.

  • Världens rikaste procent äger hälften av världens rikedom – 712 biljoner kronor – och 65 gånger så mycket som den fattigaste hälften.

  • 70 procent av världens befolkning bor i länder där inkomstklyftorna ökat de senaste 30 åren.

  – slut citat från DN här.

  Vettigt eller fullständigt vansinnigt ❓

 43. 43
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran & Anders S:
  Jag har sett att Ryssland faktiskt satt hårt mot hårt vad gäller amerikanskt GMO:

  https://rt.com/news/159188-russia-gmo-terrorist-bill/

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/05/23/ryssland-kriminaliserar-gmo-vladimir-putin-ar-en-god-man/

  Ska detta ses som en del i den nuvarande schismen mellan väst och Ryssland?

 44. 44
  Lars Henrik säger

  GMO kallas visst av somliga för ”Frankenstein food” Det tycker jag var en bra benämning!

 45. 45

  Men politikerna måste ju ta pengar nånstans ifrån och fatta beslut. Fråga är från vem man vill eller anser opinionsmässigt fördelaktigt att ta dem ifrån. Hellre Agneta Falkengren än från mig.

  Kalla det ”Medborgaransvarsskatt” t.ex. Det kan säkert ganska många se som nått bra, bara de visar hur de utbetalda pengarna sak komma ut i ”rullning” för att skapa jobb och ”välstånd”, så att vi inte får en massa av Kronblomtyper, som bara ligger på soffan bland dem som får en slant.

 46. 46

  Lars Henrik Skrev:

  Ska detta ses som en del i den nuvarande schismen mellan väst och Ryssland?

  Skulle tro att Putin inte gillar att bli amerikansk vasall.

 47. 47
  Lars Henrik säger

  Erling Skrev:

  Lars Henrik Skrev:
  Ska detta ses som en del i den nuvarande schismen mellan väst och Ryssland?
  Skulle tro att Putin inte gillar att bli amerikansk vasall.

  Så är det helt säkert! Så långt en förståndig reaktion. Men handlar det också om en genuin rädsla för att GMO är skadligt och att man vill behålla sin matproduktion oskadd inför framtiden?

 48. 48

  Javo Skrev:

  Men politikerna måste ju ta pengar nånstans ifrån och fatta beslut. Fråga är från vem man vill eller anser opinionsmässigt fördelaktigt att ta dem ifrån.

  Javo – jag kan ej se behov för staten att ta pengar ifrån någon – enär staten har konstitutionell rätt att själv trycka fram pengar till sina budgetunderskott – istället för att som nu kontinuerligt höja skatter och andra avgifter.


  Det absolut snabbaste och effektivaste sättet för stater att öka mängden pengar i cirkulation = sänka arbetslösheten i samhället – är att höja ersättningarna till pensionärer, sjukförsäkrade, arbetslösa och socialbidragstagare. De allra flesta av dessa lever sedan mer än 20 år tillbaka i Sverige under en rimlig ekonomisk överlevnadsnivå – och kommer därför att tämligen omgående spendera inkomstförbättringarna.

  Tre procents höjning av ersättningarna till pensionärer, sjukförsäkrade, arbetslösa och socialbidragstagare kan uppskattas ge ca en procents lägre arbetslöshet inom ett år. Räntefria pengar för att finansiera detta produceras av Riksbanken på uppdrag från Riksdagen = räntefria pengar som aldrig behöver återbetalas.

  Det finns INGEN risk för förhöjd inflation eller urholkat valutavärde i detta – så länge som staten ifråga ej låter arbetslösheten gå under ca tre procent. Den öppna och dolda arbetslösheten i Sverige är i dags dato mer än tre gånger större. Vettigt eller nationalekonomiskt vansinne ?

  Ett land kan aldrig leva över sina tillgångar – genom att själv producera räntefria pengar till sina budgetunderskott – istället för att som nu till hög ränta låna av banksters – så länge som arbetslösheten ej understiger ca tre procent.

  – slut citat från en liten bit ned i texten här.

 49. 49

  Skulle vara intressant att prova din idé med att ge ut lite mer pengar. Fast det får ju hålla sig till en rimlig mängd annars blir det ju en galopperande inflation.

 50. 50

  Javo Skrev:

  Fast det får ju hålla sig till en rimlig mängd annars blir det ju en galopperande inflation.

  Det är ingen risk så länge som arbetslösheten ej går under ca 3 procent.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa