SLV – Varning för rött kött – igen

Nu har Livsmedelsverket slagit till med varning för rött kött igen.

Dessa varningar baseras uteslutande på epidemiologisk forskning. Staffan Lindeberg skrev en bra artikel i Läkartidningen om epidemiologisk forskning. Sambanden som fås vid epidemiologi måste följas upp med jämförande behandlingsstudier för att bli bevisande. Detta har de inte gjort.

Sambanden vid epidemiologi kan bero på systematiska felkällor.

Per Wikholm har skrivit ett snabbt bemötande. Han länkar till en bra artikel av Anthony Colpo: Another Bullshit Anti-Red Meat Study.

 

Comments

 1. 1

  Har skrivit en snabbt blogginlägg med argument emot detta hundrafemtioelfte köttlarmet från SLV här:
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg.aspx?EntryId=10481

 2. 2

  Så här skriver slv

  ”Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer, det är troligen flera faktorer som samverkar. Det som diskuteras är bland annat så kallat hemjärn (den form av järn som finns i kött), fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus.”

  Alltså är det inte själva köttet som är farligt, utan tillsatserna?

  Sen borde vegetarianer inte drabbas av tarmcancer, men enligt denna rapport har de en ökad risk för tjocktarmscancer. Några år gammal dock.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=2708554

 3. 3

  Antibiotika och dåligt foder är väl det som gör det mest farligt att äta kött.

 4. 4
  Anders S säger

  Anthony Colpo kallar det 2014 Annual Red Meat Causes Cancer Wankfest – ARMCCW och illustrerar med nedan bild:

  https://anthonycolpo.com/wp-content/uploads/2014/06/Absolut_Bullshit.jpg

  Fast SLV har ändrat årets varning från bröstcancer till tjock- och ändtarmscancer.

  Sälj SLV med personal till Sony/Disney som har användning för tomtar och troll !

 5. 5
  Mariann säger

  Vad har det öppna landskapet med tjocktarmscancer att göra? Och nog är SLV duktiga på att blanda ihop orsak och verkan…

 6. 6
  Stefan säger

  @ Anders S:

  Jo, Mr. Colpo är smårolig och skräder inte med orden (och bilder ).
  Han är även starkt kritisk till low carb och ger inte mycket för Gary Taubes t ex!

 7. 7

  Ja och det röda, och vita, kött som äts steks säkert i de flesta fall i margarin. Och i dessa grilltider, så penslas det säkert på en massa färdigköpt grillolja med processade oljor.

  Och som den rätta grillkonsten inte är allom förunnat (såg det senast på vår bostadsrättsförenings grillfest häromdan), så grillas det direkt över grillkolen, som fattar eld av marinaderna med transfettolja och bränner köttet, istället för att att grilla indirekt med grillkolen på var sin sida av köttet.

  Och man kan som min son sätta en färsk kyckling i en öppnad burk öl med hälften öl kvar och kryddor och med grillkolen också vid sidorna. Den kvarvarande halvburken öl och kanske en helburk till njuter grillmäster under tiden han passar grillningen.

  Dessutom var flera av de grillandes grillbitar färdigmarinerade i vacuumpåsar. Vad fanns i den marinaden och var det kött som passerat Bäst-före-datum, som man piffat upp med kryddad och väl saltad marinad? Köpte sånt en gång och sen blev det aldrig mer. Smakade förfärligt!

  Det finns så jäkla många beroendeframkallande variabler/orsaksvariabler, som man inte har nån som helst kontroll på vid denna typ observationsstudier/surveys och t.ex. epidemiologiska studier, så det är omöjligt att dra nåra säkra ”Bitter end”- slutsatser som sjukdom och död. Man får enbart fram statistiska samband och det är en helt annan sak än ”vara orsak till”. Men det duger till att få tänkbara hypoteser om olika orsaksvariabler.

  Enbart noggrant kontrollerade randomiserade (personerna i experimentet tilldelas resp. grupp genom slumpurval) experiment med experimentgrupp, som utsätts för den variabel man tror är orsak och en kontrollgrupp, som inte utsätts för ”orsaksvariabeln”. och med strikt kontroll av omgivnings- och situationsrelaterade variabler.

  Wikholm skriver på ett intresseväckande sätt, vilket kanske retar ”Livsmedelsvärket”. Håller med honom om den ”normalbegåvade PR-byrån”. Har själv jobbat i reklambranschen med bl.a. perceptions- och kognitionspsykologiska studier, surveys av konsumentbeteende och dylikt. Och även med kontrollerade randomiserade experiment såsom smaktester på både människoföda o katt-/hundmat/godis/whisky/…, färgtester, loggatester, annonser och förpackningar av olika utformning för samma produkt, etc.

 8. 8

  Anders S Skrev:

  Fast SLV har ändrat årets varning från bröstcancer till tjock- och ändtarmscancer.

  Sälj SLV med personal till Sony/Disney som har användning för tomtar och troll !

  Jo… – Anders – för enligt Dagens Industri 18/6-14: ”Nu är det kokta fläsket genomstekt”

 9. 9

  Om vi äter hemlagat på rena råvaror och undviker allt färdiglagat, färdigkryddat och allt från charkdisken klarar vi oss. Läsk och öl är usch och fy, vatten och vin håller kroppen fin.

  Glad Midsommar!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa