Livsmedelsverket svarar direkt

Jag mailade länken till artikeln i TIME till Livsmedelsverket, och fick omgående svar från nutritionist Åsa Brugård Konde:

”Den genomgång av forskningsläget som gjordes när de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) reviderades är den största och mest aktuella som finns inom det här området. Där ingår de studier som Chowdhury har tittat på, men även andra studier. Om man tittar på hela bilden, dvs väger samman alla resultat, är slutsatsen att det är bra för hälsan att byta en del av det mättade fettet (från framför allt kött och mejeriprodukter) mot omättade fetter (från fet fisk, vegetabiliska oljor och nötter). Däremot spelar inte mängden fett så stor roll. I medierapporteringen om slutsatserna av Chowdhurys analys har det framställts som att det inte finns några bevis för att bytet av mättat fett till omättat fett är bra. Det är en missuppfattning av vad analysen innehåller. I den ingår inte studier på vad som händer vid ett sådant byte, utan bara studier om enskilda fetters effekter på hjärt- och kärlsjukdomar.

Här kan du läsa ett par internationella kommentarer till metaanalysen:

https://news.sciencemag.org/health/2014/03/scientists-fix-errors-controversial-paper-about-saturated-fats

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/03/19/dietary-fat-and-heart-disease-study-is-seriously-misleading/

Vänliga hälsningar Åsa”


Paradigmskiftet är alltså inte totalt.
Det är komiskt hur SLV fortsätter att köra med att det är fettbytet som är viktigt. Att det går bättre för de som äter mera mättat fett än de som äter omättat på lång sikt, bryr de sig inte om. Det är bara byte från mättat till omättat som spelar roll. En helt konstruerad uppställning. Ska man hålla på och byta fetter hela tiden?

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  Fan läser Bibeln.

 2. 2

  Svensk byråkrati är som svenska krusbär dvs unik 🙂 Så får ni tolka det svaret som ni vill.

 3. 3

  I svaret nämner hon omättat fett och inkluderar där vegetabiliska oljor. Det är som vanligt att blanda ihop fröoljor av Omega-6 typ med enkelomättade fetter som nog är bra.

  SLV brukar skriva så där luddigt men det är kanske mest av jordbrukspolitiska skäl så rapsoljan inte ska drabbas av misstänksamma konsumenter.

 4. 4

  När man sitter med aschlet i isvatten måste man för att försöka hålla sig varm och bevara sin sjunkande kroppstemperatur och trovärdighet skaka med knäna och bla-ha-a med lånade gamla s.k. ”vetenskapliga uttalanden” utan bevis. Utan detta dör man sakta hela tiden.
  Hela Livsmedelsverket sitter med aschlet i isvatten – Lika gott åt dom.

 5. 5

  Det här citatet som sägs vara från Walter Willett:

  ”A central issue is what replaces saturated fat if someone reduces the amount of saturated fat in their diet. If it is replaced with refined starch or sugar, which are the largest sources of calories in the U.S. diet, then the risk of heart disease remains the same. ”

  Det vore intressant, om han hade hänvisat till forskning.

 6. 6

  På TV ikväll 28/6: Svt1
  20.00 Seriestart: Fröken Frimans krig
  Kommer att publiceras i SVT Play

  Svensk dramaserie från 2013. Del 1 av 3. I protest mot manssamhället och matfusket bestämmer sig Dagmar Friman för att starta ett livsmedelskooperativ med enbart kvinnor. Stans manliga specerihandlare vädrar konkurrens och försöker sätta käppar i hjulet. Serien är inspirerad av en sann historia om klass- och kvinnokamp i början av 1900-talet. I rollerna: Sissela Kyle, Maria Kulle, Frida Hallgren, Sofia Ledarp, Ulla Skoog, Allan Svensson, Lena T Hansson, Gustaf Hammarsten m fl.

  Från 2013. Även i SVT1 29/6, SVT1 30/6, SVT1 1/7 och SVT24 3/7

  Sänds i HD , 5.1-ljud. Textat sid. 199

  Om programmet

 7. 7

  Ämnet uppges vara fettlever, men egentligen handlar det om hur svårt det är att få svenska livsmedelsverket att uppfatta vad som är verklighet – en tänkvärd betraktelse här
  https://karlarfors.se/fettlever

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa