TIME – Ät smör!

Kostdoktorn berättar idag om att Tidningen TIME Magazine har en framsida med uppmaning om att äta smör – och om varför forskarna har haft fel i flera decennier.

Hoppas att detta bidrar till ett globalt uppvaknande ifråga om skräcken för det naturliga mättade fettet.

Artikeln  i fulltext.

 

Comments

 1. 1

  Att öka intaget av animaliskt fett – utan att samtidigt MEDVETET minska på kolhydraterna – är väl ej att rekommendera ?

  Kroppen är ju predestinerad för att i första hand ta sin energi från fettet – och äter man då fortsatt lika mycket kolhydrater – så blir det ju t ex ökad tillväxt av blodåderförfettningar/förkalkningar + än mera av övervikt – som jag ser det.

 2. 2

  #1

  Om man ökar intaget av smör utan att samtidigt minska intaget av något annat, vare sig det är kolhydrater eller vegetabiliskt fett såsom margarin eller växtoljor så blir det nog otrevliga konsekvenser, ja. Men jag antar att vad som menas med den artikeln är att man med gott samvete kan välja smör istället för oljor, inte att man ska lägga till en massa smör ovanpå allt annat man redan äter.

 3. 3
  guzzen säger

  Bra T.!!!!! Alla förstår inte!

 4. 4
  Eva Andersson säger

  Strålande! Jag har det alltid på mackan! och håller vikten!
  Jag har till och med gått ner!
  Så jag håller med! Ha det gott i sommar värmen!

 5. 5

  Och jag har druckit fettkaffe varje morgon en lång tid nu (kaffe mixat med kokosolja och smör) och äter för övrigt ytterligare smör och även olivolja varje dag. Fick anledning att gå och ta blodprov och väntade med spänning på mina blodfettsvärden… som var låga och fina!! Tror aldrig jag haft så fina värden…..skratt!! Dessutom har jag gått ner i vikt och tappat de sista svåra kilona. Min ämnesomsättning tog liksom fart, nåt med sköldkörteln. Nu står vågen stadigt på 60 kg, alldeles perfekt för mig som är 168 cm lång och 66 år gammal. Känns som att jag äntligen har landat.

 6. 6

  40 år av kvalificerat felaktiga galna vetenskapliga råd som jag i ungdomligt oförstånd som 30 åring köpte med hull o hår och dessutom fick mina aningslösa föräldrar att anamma. Smör blev bannlyst, fett på kött skars bort, Ägg, Ost pålägg allt skulle vara lägsta fetthalt Kött skulle stekas i margarin, all matlagning skulle ske med transfettsyror. Alla smörgåsar breddes nu med margarin. Mjölk skulle nu vara lågfett. Det gällde ju att till varje pris pressa ner det livsfarliga kolesterolet. Lekarna (obs stavning) som gick foot i stramt koppel och inte tänkte själv, hjälpte till att underblåsa skräcken för det mättade fettet. Det skrevs ut statiner på löpande band hölls kurser, professorer, dietister och andra felutbildade gallionsfigurer gapade i tid och otid om hur livsfarligt det var att äta fett.

  När jag sen trots all livslång försiktighet 2002 fick hjärtinfarkt blev det ytterligare kolesterolsänkare, Efter att jag konsulterat en berömd specialist i hjärt & kärl, Som i sin reklam ”har löst Hjärt o kärlsjukdomarnas Gåta med kolesterolsänkare” försökte han statinera och ezetrola ihjäl mig. Efter ett år av biverkningar blev jag trött på alltihopa slängde skiten övergick till LCHF och har nu i 3 år ätit fett utan problem

  Behöver jag tillägga att mitt förtroende för de ”dresserade vovvarna” är kört i botten.

  Nu blåser äntligen andra vindar, fristående forskare pulvriserar dagligen läkemedelsindustrierna och deras hej-dukar och gör slarvsylta av deras gamla påståenden om fett och kolesterol. Läkemedelsindustrin försöker nu desperat med alla upptänkliga sätt med ännu fler lögner, fler skräddarsydda beställda forskningsrapporter bibehålla sin genom tiderna allra största kassako. De försöker nu förringa och förneka den vetenskapliga skandal som världen varit utsatt för i nära 50 år. Men att omprogrammera hela sjukvården kommer att ta årtionden.

  Allt är numera tvärtom. Nu gäller, ät smör, ät kokosfett, ät ägg.
  Dra kraftigt ner på kolhydrater.

  Detta är ett Paradigmskifte.

 7. 7

  @ SEB:
  Bra skrivet! Det blir ofta bra om man har erfarenheter och blivit utsatt för sjukvårdens exprimentverkstad.

 8. 8

  @ Cia:
  Ämnesomsättningen tar verkligen fart. Nu är jag av naturen smal, men det är ändå positivt att se den lilla kulmagen försvinna. Dessutom triggas man att fixa till lite muskler i stället 🙂

 9. 9
  Professor Göran säger

  @ SEB:

  Precis!

  Spännande tid vi upplever.

 10. 10

  Lite OT: Om ni har missat denna paneldiskussion med Noakes, Colting, Eenfeldt och Bergqvist så kan jag verkligen rekommendera den! Informativ och väldigt underhållande, d v s något helt annat än SVTs och TV4s ”snuttiga” debattprogram.

 11. 11

  T Skrev:

  Men jag antar att vad som menas med den artikeln är att man med gott samvete kan välja smör istället för oljor, inte att man ska lägga till en massa smör ovanpå allt annat man redan äter.

  Smör är nyttigt och dessutom gott, men att ha det på smörgåsen??? beror mycket på vad den består av för övrigt! En skiva sötad lingongrova är nog inte det bästa. Smör funkar väl i matlagning, men är opraktiskt på salladen och grönsakerna. Där sitter olivolja bättre och är nog tom nyttigare tack vare sin enkelomättade fettsyra. Vegitabiliska oljor är inte alla av ondo. Kokos- oliv- och rapsoljor har sin plats i hälsosam mat medan härdade varianter och oljor med mycket omega6, tx solrosolja, borde förbjudas, tycker jag.

 12. 12
  Konsument säger

  En vanlig ostmacka!
  LCHFare äter inga mackor men väl ostskivor med smör, men hur är det med osten?
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article19063630.ab

 13. 13

  Då kan vi väl säga att det är officiellt att mättat fett är ofarligt!
  Tack TV4 Nyhetsmorgon och Ralf Sundberg som är fantastiskt bra och får framföra sitt budskap utan att bli avbruten.
  Paradigmskiftet ÄR här!
  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/ny-forskning-%C3%A4ndrar-synen-p%C3%A5-hur-farligt-fett-egentligen-%C3%A4r-2664758

 14. 14
  Georg W säger

  @ LenaK:
  Oj, oj, oj. Återigen visar det sig att en kommersiell tv-kanal både kan göra reklam för giftig margarin samtidigt som sanningen läggs ut, helt fritt till allmänheten. Något liknande skulle aldrig kunna hända i vår egen, av oss betalda, kanal 1 i SVT,s morgonsoffa.
  Synd att så många tittar på SVT,s myndighetsmegafon och så få på revolutionärerna i reklamkanalen på tv4.

  Konsuments länk från Elisabeth Höglund skärper kraven ytterligare vad gäller inköp av ost. E 235 är ren antibiotika och industrin har lovat att ta bort medlet för många år sedan. Men skiten finns kvar i de flesta ostar i affären.

 15. 15

  LenaK Skrev:

  Paradigmskiftet ÄR här!

  Ja, kanske om TV4 verkligen har satt in Sundberg som den som man slentrianmässigt skall ringa till när det händer något som skall kommenteras. Eller kan det vara så att Rössner, sin vana trogen, först tackat nej när han märkte att hans ständiga omkväde höll på att vältas omkull?

  För det hade faktiskt varit intressant att höra hur han nu reagerar på detta. Sundberg sade ju inte något som vi inte känt till i åtta år.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  @ LenaK:
  Mycket trevligt att se. Tack för länken Lena! Hoppas att Ralf nu blir lite mer etablerad som expert i media vad gäller dessa kost- och medicinfrågor.

  Jag tycker han är tydligare i frågan om just vegetabiliska oljors omega-6 innehåll (och dess skadlighet) än vad vissa andra ”husgudar” har varit. Det är bra!

 17. 17

  @ Piltson:

  Du såg väl Peter Jihdes min! Han såg ut som en hungrig fågelunge och tycktes svälja Ralfs budskap med hull och hår. Peter är ju diabetiker och har kanske fått de vanliga felaktiga kostråden.

  Sundberg sade ju inte något som vi inte känt till i åtta år.

  Förvisso, men VI har inte varit så många. Ralf Sundbergs vältalighet tillsammans med programledarnas positiva inställning känns som ett stort steg.

 18. 18
  Jörgen säger

  @ Piltson:
  Jag är rätt säker på att väldigt många är fortsatt rädda för alternativet mättat fett så det är bra att detta kommer fram i ljuset. Ännu bättre om SVT tar upp det, syns ännu inget på deras hemsida eller text-tv. troligen måste de kolla med SLV först.

 19. 19
  Konsument i Sverige säger

  SMÖR…
  ”Produktionen av Västerbottensost vid mejeriet i Burträsk stoppas helt under några veckor.

  Anledningen är att just nu är efterfrågan större på andra produkter. Särskilt smör. Det finns gott om ost i lager enligt Norrmejerier och då händer det att de drar ned på produktionen.”…

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/produktionen-av-vasterbottensost-stoppas

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa