Rött kött och cancer – igen

Ann Fernholm skriver idag om ytterligare en studie som påstår statistiskt samband mellan rött kött och cancer.
Anns teori är att de amerikaner som äter rött kött i form av hamburgare, ofta sköljer ner dem med läsk. Forskarna har inte tittat på sambandet mellan sockerintag, hamburgare och cancer.
I Asiatiska studier har man inte hittat motsvarande samband mellan rött kött och cancer. Sockerläsk och hamburgare  kanske inte har slagit igenom så totalt där som i Amerika?

 

Comments

 1. 1
  Bokmal säger

  I den amerikanska journalisten Martha Rosenbergs bok – Born with a Junk Food Deficiency – (del 2, Big Food) finns bl.a. ett kapitel med rubriken – The Drug Store in Your Meat.

  Googla hennes namn.

 2. 2

  Red Meat & Breast Cancer: Dietary Protein Sources in Early Adulthood and Breast Cancer Incidence
  ”. But (sarcasm) this is not so much of concern, ”the central finding of an association with red meat was [after all] a prior hypothesis.” (Farvid. 2014) – In other words: What do you want people, we’ve just made sure we confirm our hypothesis.”

 3. 3

  Hej,
  När det gäller det amerikanska röda köttet så måste man också vara oerhört tydlig med att påpeka att det gäller amerikanskt kött : både med rester av antibiotika etc (kommentar 1), men lika viktigt borde det vara att amerikanska köttdjur är uppfödda med GMO-foder. Detta tonas ner exvis när det gäller jämförelser med danskt griskött. Vad jag vet finns bara en grisbonde i Danmark ; Ib Pedersen som uteslutit GMO-föda åt sina grisar. Men på ”våra” nyhetsmedia och bloggar måste detta faktum vara med.
  Men när det gäller Danmark finns ett annat glädjande besked. Beslutet om att förbjuda transfetter har sedan det infördes 2003 betytt att tiotusentals fler danskar idag lever. Se https://www.kostdemokrati.se/midi/2014/06/01/transfetter-livsmedelsverkets-senfardighet-kostar-38-svenskar-livet-varje-dag/
  Ingemar Ljungqvist, chefred http://www.2000tv.se

 4. 4
  Jörgen säger

  De som bara äter det möraste och dyraste köttet på djuret bör nog tänka på hur mycket man äter av det. Om det är som i US, nötkött från kor uppfödda på majs kanske med tillägg av hormon är det direkt skadligt i längden.
  Gräsbetande kravkor är något annat. Ännu finns det ganska litet av det. Ekologisk gris och får finns också.
  Man bör äta fettet och mer av inälvorna om man kan. Tyvärr tycker jag att nötfett och fårfett är osmakligt medan grisfett är delikat. Nötfärs med 14-15 % fett är däremot bra (för mig).

 5. 5

  I boken ”The Big Fat Surprise, Why Butter, Meat & Cheese belong in a Healthy Diet” av Nina Teicholz tar hon snabbt, enkelt och effektivt livet av myten om det röda köttets skadlighet … haha … bara att läsa från mitten av sidan 106 som startar med ett stycke som heter: A Bias against Meat, till mitten av sidan 116. Roande läsning för de av oss som gillar kött. Vegetarianerna kommer förmodligen inte tro på ett ord av det som hon skrivit … Jag för min del äter min biff eller vad det nu må vara för köttbit på min tallrik med god aptit 😉 och inte ger det i min värld någon ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom i vart fall. Inte heller någon ökning av cancer heller, i vart fall inte om köttet är förhållandevis ”rent”.

  Självklart finns det mer och fler riskfaktorer i dag med GMO och så vidare, men detta gäller ju i högsta grad även vegetabilier.

  Tack för ordet 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa