Statin förkortar livet och försämrar livskvalitén

Jag såg en notis i Dagens medicin.
De hade gjort en undersökning på patienter i livets slutskede, avseende statinmediciner. De fann att patienterna fick en bättre livskvalitet och längre liv utan statin.

Samma kanske gäller även personer som inte ännu har kommit till livets slutskede?

 

Comments

 1. 1
  Ann-Christin Karlsson säger

  Diabetssköterskan säger att mitt dåliga kolesterol ligger lite högt pga LCHF kosten så därför rek hon att jag ska fortsätta äta statiner.

 2. 2
  Ted Hutchinson säger
 3. 3

  Låter ju tryggt att veta när man nu närmar sig slutet av livet.

  Men nu får vi även veta av diabetesforskare i Lund att bruna bönor och kikärtor o fullkorn ger bättre livskvalitet.

  Väl kontrollerade studier, näst intill ett renodlat experiment, har gjorts och visar att det goda kolesterolet ökar, det onda minskar och att blodsocker och vikt sjunker inom kort tid.

  Men är inte brunna bönor och kikärtor rena kolhydratgranater. Vore väl intressant om du Annika eller nån annan LCHF-are kollar upp det, för mitt onda kolesterol har gått upp sen jag började med LCHF-kost och min P-kolesterol har gått upp från 6,6 till 7,2. Dock gick min vikt ner nästan 10 kg, även om jag p.g.a. yttre omständigheter har ökat ca. 2 kg igen sen bottennoteringen.

 4. 4

  Annika – ifall rubriken på artikeln är känd – så borde den kunna hittas här https://www.dagensmedicin.se/search/?q=statiner

 5. 5
  Edor Engvall säger
 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Javo:

  Ärligt talat finns det inget ”ont kolesterol”. Det finns bara en enda typ av kolesterolmolekyl och den är ”god”.

  Däremot är de transportbehållare för lipoproteiner som går under benämningen LDL i VISSA fall associerade med med en högre frekvens av ”hjärtsnörp”. Kausalitet är som vanligt i dessa epidemiologiska sammanhang långt borta.

  Om du inte redan har läst Uffe Ravnskovs böcker eller Malcolm Kendricks om denna stora kolesterol – statinbluff så har du upplysande läsning framför dig.

  https://drmalcolmkendrick.org

 7. 7

  Detta är inte någon sensationell nyhet. Jag gjorde en sökning på ”statins” hos brittiska Amazon och fick elvahundra träffar. När man ser närmare på reklamfraserna för en handfull av de aviserade böckerna kan man göra två generella iakttagelser:

  1. Böcker som handlar om statinernas negativa effekter är i majoritet. En minoritet handlar om att ”högt kolesterol” måste bekämpas. Några handlar om hur man kan köra denna bekämpning med koständring utan medicin.

  2. De ganska få böcker som behandlar statiner som något värdefullt utgår från att ”högt kolesterol” innebär risk för hjärtkärlsjukdom. Det är ett axiom som inte behöver diskuteras. Modellen känns igen: Det man inte kan resonera sig fram till tar man för givet.

  Alltså: Det är en väl etablerad insikt att statiner är onödiga, skadar och utlöser obehagliga biverkningar. Så uppgiften är inte längre att sprida denna välkända kunskap. Uppgiften är att få Socialstyrelsen och läkarsamhället att ta fasta på den och sluta arbeta med redan motbevisade axiom.

 8. 8

  Professor Göran Skrev:

  Däremot är de transportbehållare för lipoproteiner som går under benämningen LDL i VISSA fall associerade med med en högre frekvens av ”hjärtsnörp”. Kausalitet är som vanligt i dessa epidemiologiska sammanhang långt borta.

  Är det så att bara finns epidemiologiska studier avseende eventuella samband mellan LDL och ”hjärtsnörp”?

 9. 9

  @ Piltson:

  Jag gjorde en sökning på amazon om zombies. Ett flertal böcker verkar göra gällande att zombies finns, ett fåtal gör sannolikt att de är en ”bluff” – vi bör snarast kontakta myndigheterna med anledning av våra forskningsresultat i frågan!

 10. 10

  @ Professor Göran:

  Tack för den kommentaren. Borde jag ha fattat själv eftersom jag läst det tidigare, men i ”vår” (min iallafall) ålder, så är det sisådär med korttidsminnet ibland. I synnerhet som jag har huvudvärk o yrsel p.g.a. en whiplashskada från idrottsutövning i unga år (sånt begrep man inte då) och som gett sig tillkänna mer och mer sen jag fyllde en bit över 50.

  Statinbluffen upplevde jag själv och skippade Simvastatin på eget bevåg innan jag hade hört talas om vare sig det eländet (tung i benen) med såna och nyttan av LCHF.

  Ska skaffa Ravnskovs bok, har tänkt så länge. Har du införskaffat James D.Tabors bok om Jesusdynastin. Skriv in James D.Tabor eller Jesusdynastin på Google. Han har en mycket intressant hemsida om man som jag inte tror på var sig jungfrufödsel, Jesus som Guds son (snarare en romersk soldats från Marias grannby och vars grav man kan ha funnit i Tyskland), uppståndelse (för han dog aldrig på korset) eller himmelsfärder.

  Men Jesus som historisk person (och en Gud) tror jag på och att Jesus är en de absolut viktigaste personerna som påverkat utvecklingen(på gott och ont) i världen. Jesus hängde på korset bara i 6 timmar, från 3:e till 9:e tillkommen och hans underben krossades inte som var brukligt för att de korsfästa skulle dö snabbare, 9-12 timmar, så han överlevde. Josef av Arimatea och en kompis tog ner honom efter 6 tim, smorde in honom med 40 kg läkande salvor och lindade in honom.

  Jesus var en stark kraftig man som med största sannolikhet arbetat som byggnadsarbetare sen han var ung och tills dess han helt plötsligt dyker upp i 30-års åldern och provocerar de styrande och de ”rättrogna” judarna till att korsfästa honom. En självuppfyllande profetia eftersom Jesus hade läst om det i Sakarjas bok. Och han bad själv Judas att ”… gör som jag sagt till dig”, så Judas offrade sin heder och blev av eftervärlden ansedd som en förrädare.

  Ja det var en utvikning. Men det finns en massa bluff även hos dem som skrivit om Jesus några år efter hans ”död” och biskop Ireneus, som nått par hundra år senare var huvudansvarig för vilka evangelier som skulle publiceras i Bibeln. Det finns ett antal s.k. gnostiska evangelier, som är mkt intressanta. Judasevangeliet, Evangeklium enligt Maria Magdalena, vars stora betydelse som profet de ”rättrogna” männen skrivit ut ur den bibliska historien och kallar för sköka, m.fl.. Alltså inte bara statinbluff, kolesterolbluff, bluff med epidemiologiska studier och statistik överhuvudtaget, etc…

  Precis som läkemedelsföretagens forskning är bluff för att de tjänar på det så bluffade de ovan nämnda eftersom det tjänade deras syften – makt och rikedom.

  Fast nu kanske jag ska ha bruna bönor o fläsk till middag idag!

 11. 11

  Javo Skrev:

  Jesus hängde på korset bara i 6 timmar, från 3:e till 9:e tillkommen och hans underben krossades inte som var brukligt för att de korsfästa skulle dö snabbare, 9-12 timmar, så han överlevde.

  Intressant variant på påhitten om plusfästelsen i bibelboken. Maria Magdalena var såvitt jag ”vet” gift med Jesus – och dom hade dottern Sara tillsammans.

 12. 12

  @ neoLITE:
  När det gäller ”zombies” behövs ingen ytterligare undersökning. Wade Davis, antropolog i Harvard, har eftertryckligt påvisat hur det ligger till med dem. Här är hans bok:

  https://www.amazon.co.uk/The-Serpent-Rainbow-Davis/dp/0684839296/ref=pd_sim_sbs_b_1?ie=UTF8&refRID=0A1GGEWDZSS4PNRWD6CR

 13. 13
  Professor Göran säger

  Javo Skrev:

  Jesusdynastin

  Detta suger jag lite på detta just nu (jag har Googlat) – boken verkar intressant! Vi är nog ganska överens i synen på Jesus för övrigt.

  Själv har jag en ganska enkel syn på detta med religion.

  Alla människor vill ha enkla förklaringar/sammanhang/samhällelig konsensus (så att det hela ”hänger ihop” och tillvaron ”känns trygg”) och vi har då heller inga problem med ”uppenbart” hokus pokus. (Detta gäller även det medicinska området!) I och med jodbrukarsamhällena uppkom de avancerade religionerna som var ett sätt för de härskande klasserna präster/kungar att behålla makten och lägga beslag på ett produktionsöverskott. Problemen för härskarna uppstod enligt Jared Diamond (”Collaps”) när samhällena spårade ur så att folk svalt – då började de också att ifrågasätta den rådande ordningen och läget bli hotfullt. (Jfr. egna erfarenheter av biverkningar från statinerna och ”tron” på läkemedelsbolagen – läkare känner sig som ordningens försvarare (församlingsprästerna) ”hotade” när församlingsmedlemmarna öppet ifrågasätter nattvarden).

  Etablissemang har aldrig haft problem med instrumentella observationer som avviker från den etablerade förklaringsmodellen vilket i medicinska sammanhang som bekant benämns anekdoter – det är när man ifrågasätter själva förklaringsmodellen (dogmen, hokus pokus ” I Fadern, Sonens och den Heliga Andens namn”) det hela börjar hetta till. Galileo är ett typiskt exempel.

  För övrigt är sociologen Emil Dürkheim min favorit när det gäller att förstå religion i ett samhälleligt perspektiv.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Émile_Durkheim

  Det jag läst av honom är

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Elementary_Forms_of_the_Religious_Life

  och detta verk tycker jag själv är vetenskapligt övertygande som jag nu själv förstår vetenskap.

 14. 14

  Professor Göran Skrev:

  Alla människor vill ha enkla förklaringar/sammanhang/samhällelig konsensus (så att det hela ”hänger ihop” och tillvaron ”känns trygg”) och vi har då heller inga problem med ”uppenbart” hokus pokus. (Detta gäller även det medicinska området!) I och med jodbrukarsamhällena uppkom de avancerade religionerna som var ett sätt för de härskande klasserna präster/kungar att behålla makten och lägga beslag på ett produktionsöverskott.

  Jo… – Göran – detta har jag också kommit på för en hel del år sedan = jag har vuxit ifrån att tro på religionerna såväl som de ”vanliga” politikerna.

 15. 15
  Professor Göran säger

  @ Josef Boberg:

  Uppenbarligen har du funderat en hel del kring vårt förhållande till religion 🙂

 16. 16
  Professor Göran säger

  neoLITE Skrev:

  Är det så att bara finns epidemiologiska studier avseende eventuella samband mellan LDL och ”hjärtsnörp”?

  Såvitt jag vet så är svaret på din fråga ett kategoriskt ja.

  Framför allt finns det inte någon fysiologisk logik i att demonisera kolesterol – tvärtom! Kolesterol är ett av kroppens viktigaste och nyttigaste ämnen.

  Och det är ju detta som är problemet för läkemedelsbolagen. Om man nu haft turen att finna en epidemiologisk association mellan kolesterol och ”hjärtsnörp” men där den fysiologiska logiken pekar åt det direkt motsatta hållet mot den kausalitet som som man så gärna hävdar så är denna kausalitet bara inte trovärdig ur vetenskaplig synpunkt. Det går bara inte att få ihop en vettig vetenskaplig förklaringsmodell och utan en sådan är det hela nonsens.

 17. 17
  monica säger

  Utan att skriva ett dugg om religion, eftersom jag är ateist, så tycker jag att det ska vara en åldersgräns för statiner! Många människor får smärtor i leder, blir mkt trötta, det sägs att det inte har någon hjärtinfarktsförebyggande effekt på kvinnor. Och jag har sett 95 åriga män med statiner. Är det skydd mot hjärtinfarkt längre fram i livet:!! Sen skulle man önska fetare, mer näringsrik kost för åldringar, inte dessa näringsdrycker som mest innehåller socker och smakar illa, ger halsbränna.

 18. 18
  Gäst säger

  TV Kunskapskanalen UR Samtiden

  Fyra bra föreläsningar – såg ni dom?

  Idag 5/6-14
  16.15: Konsten att påverka hälsan. Tim Noakes
  18.05: Matrevolutionen. Andreas Eenfeldt

  Igår 4/6-14
  I sockrets fotspår. Ann Fernholm
  Kost. hälsa och prestation. Jonas Bergqvist

  https://ettsotareblod.se/folj-med-i-sockrets-fotspar-pa-onsdag-i-kunskapskanalen/

 19. 19
  Swedboy säger

  Jag hörde som hastigast på radion idag att en professor tycker att äldre personer gärna kan ha lite högre blodsockervärde. Motiveringen till detta var att det är farligt att stapla ytterligare en medicin på alla de övriga läkemedel äldre människor måste stoppa i sig. Professorn har tydligen ingen aning om att man kan styra blodsockernivån på annat sätt än med medicin. Han vet heller inte att man kan ta bort en hel del mediciner med hjälp av rätt kost. Har någon annan hört inslaget eller var det en mardröm när jag sov middag?

 20. 20
  Pre-diabetiker säger
 21. 21

  Swedboy Skrev:

  läkemedel äldre människor måste stoppa i sig

  Vad är det för konstigt? Ber om utförlig förklaring. Jag stoppar inte i mig några ”läkemedel” alls, kan det vara fel. Född 1931.

 22. 22
  Gäst säger

  En annan tid och en annan livsstil – utan statiner!

  Svt2

  16.30 Gubben i stugan
  Kommer att publiceras i SVT Play

  Det här är kanske Nina Hedenius mest kända film. Den har setts av en miljonpublik i både i Sverige och i andra länder. En film om Ragnar i Kestina och hans vardagsliv som pensionerad skogsarbetare i Dalarnas finnskogar. Vi får följa Ragnar året runt, genom årstiderna, klimatets och naturens växlingar, och ta del av en livsstil som var vanlig för inte så länge sedan.

  Från 2010. Även i SVT2 7/6

  4:3-format Textat sid. 199

 23. 23
  Gäst säger

  Kestina är en gård i Grangärde finnmark i Ludvika kommun, södra Dalarna. Platsen är uppkallad efter Dan Anderssons faster ”Stina” Christina Andersdotter. Byggnaden, dess omgivning och inte minst den boende, Ragnar Fredriksson, spelade en viktig roll i Nina Hedenius dokumentärfilm ”Gubben i stugan” från 1996.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kestina

 24. 24
  Stefan säger
 25. 25
  Lars Henrik säger

  @ Pre-diabetiker:
  Saxat ur texten i länken du gav:

  Flera av de nya blodsockersänkande medicinerna är dessutom mycket dyra, och marknadsförs hårt av läkemedelsindustrin. Mats Eliasson tycker det är problematiskt att det till exempel finns patientföreningar som låter läkemedelsbolag finansiera delar av deras verksamhet.

  – Jag tycker att patientföreningar bör hålla en armlängds lucka till dem som har kommersiella intressen av att behandla sjukdomarna.

  Detta var ju en sund åsikt men man har ju inte en helt modern syn på kostens roll. Detta gäller både diabetes och risken för hjärt- och kärlsjukdom.

  Grundbultarna sitter inte rätt.

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ Gäst:
  @ Stefan:

  Den här filmen förgyllde förmiddagen!

  Dan Anderssons dikt ”Hemlängtan” passar här väldigt bra.

  Jag vill hem till det fattiga folket
  som svettas i somrarnas glöd,
  som vakar i bittra nätter
  i envig mot köld och nöd. —
  Jag vill dit där molnen gå tunga
  under skyn där stjärnor skina,
  och där obygdsforsarna sjunga
  i takt med visorna mina.

 27. 27
  Gäst säger

  Gäst Skrev:

  TV Kunskapskanalen UR Samtiden
  Fyra bra föreläsningar – såg ni dom?
  Idag 5/6-14
  16.15: Konsten att påverka hälsan. Tim Noakes
  18.05: Matrevolutionen. Andreas Eenfeldt
  Igår 4/6-14
  I sockrets fotspår. Ann Fernholm
  Kost. hälsa och prestation. Jonas Bergqvist
  https://ettsotareblod.se/folj-med-i-sockrets-fotspar-pa-onsdag-i-kunskapskanalen/

  REPRIS på söndag kl 10.
  10.00 UR Samtiden
  10.00: Miljövänligt kommunikationssystem. 10.35: I sockrets fotspår. 11.25: Kost, hälsa och prestation. 12.20: Konsten att påverka hälsan. 14.10: Matrevolutionen. 15.00: Hälsa är ett livslångt projekt. Från UR.

 28. 28

  @ Swedboy:

  Påminner om min fråga i 21 ovan!

  Var går gränsen mellan ”äldre” och icke-”äldre”? Kanske jag ännu har nått kvalifikationen. När kommer jag isåfall att uppnå gränsen och vad måste jag då stoppa i mig, och varför?

 29. 29
  Humlan säger

  #3 Javo
  Bruna bönor, kikärtor och fullkorn är bättre än vadå?
  Vilken kost ska vi tro att dom har jämfört med?
  Det görs i alla fall aldrig jämförelser med LCHF.

 30. 30
  Gäst säger

  Gäst Skrev:

  Gäst Skrev:
  TV Kunskapskanalen UR Samtiden
  Fyra bra föreläsningar – såg ni dom?
  Idag 5/6-14
  16.15: Konsten att påverka hälsan. Tim Noakes
  18.05: Matrevolutionen. Andreas Eenfeldt
  Igår 4/6-14
  I sockrets fotspår. Ann Fernholm
  Kost. hälsa och prestation. Jonas Bergqvist
  https://ettsotareblod.se/folj-med-i-sockrets-fotspar-pa-onsdag-i-kunskapskanalen/
  .

  REPRIS på söndag kl 10.
  10.00 UR Samtiden
  10.00: Miljövänligt kommunikationssystem. 10.35: I sockrets fotspår. 11.25: Kost, hälsa och prestation. 12.20: Konsten att påverka hälsan. 14.10: Matrevolutionen. 15.00: Hälsa är ett livslångt projekt. Från UR.

  TV Kunskapskanalen UR Samtidien
  Idag 6/6-14
  16.00 UR Samtiden
  16.00: Algoritmer och sociala nätverk. 16.25: Hur blir klimathotet hett? 17.25: Hälsa är ett livslångt projekt. 18.20: Samtal om kost och prestation. Från UR.

  Se UR Samtiden i URPlay

 31. 31

  Swedboy Skrev:

  läkemedel äldre människor måste stoppa i sig.

  ”Diverse alldagliga krämpor som hänger ihop med åldern tvingar mig att skyffla i mig en rad piller”, bekände S. Rössner, f.d. bantningsauktoritet, för ett par år sedan. Detaljer om varför han måste skyffla så många piller erbjöds inte.

  Piltson, som är elva år äldre än Rössner, skyfflar ännu inga piller. Men när jag nu fått veta att en äldre person ”måste” göra det vill jag gärna veta mer om detta, så att jag kan komma igång innan det är för sent.

 32. 32
  Swedboy säger

  Piltson Skrev:

  Swedboy Skrev:

  läkemedel äldre människor måste stoppa i sig

  Vad är det för konstigt? Ber om utförlig förklaring. Jag stoppar inte i mig några ”läkemedel” alls, kan det vara fel. Född 1931.

  Jag citerade professorn. Kanske lätt att missförstå. Äldre människor blir ofta ordinerade massor av mediciner som tillsammans kan ha förödande effekter. Professorn menade att om man pressar ner blodsockret med medicin så kan man få tråkiga biverkningar när den nya drogen kombineras med enligt hans synsätt alla de andra medicinerna. Han tror att alla äldre är storkonsumenter av droger. Han vet inget annat sätt än medicin för att bota en åkomma. Förlåt inte bota utan minska symptomen.
  Verkligheten är ju den att vi som håller oss till LCHF knappast knaprar i oss statiner, blodtrycksmedicin eller blodsockermedicin. Jag själv är stolt över att jag är helt drogfri liksom många LCHFare. Dessutom har jag förmodligen förlängt min mors liv med åtskilliga år genom att lära henne att alltid ifrågasätta läkarnas utskrivning av droger varav statiner varit en av de dominerande. Hennes vänner dör som flugor. Det kan ju vara naturligt vid deras ålder men jag är övertygad om att många dödsfall är läkemedelsrelaterade. Plötsliga fall med lårbensbrott som följd kan mycket väl bero på statinkonsumtion. Jag har också lärt mig att de flesta icke smittbara sjukdomar inte alls är åldersrelaterade utan beror på långa inkubationstider eller långvarigt missbruk av felaktig mat, alkohol, tobak läkemedel och stillasittande. Jag är 75 och min mor 93. Fortsätter vi att vägra köpa ut de droger som läkarna skriver ut så blir vi säkert minst hundra år bägge två.

  Är detta en utförlig förklaring?

 33. 33
  Professor Göran säger

  @ Piltson:
  @ Swedboy:

  Vi verkar vara helt överens!

  LCHF-are innebär utan tvekan förlustaffärer för sjukvårdsindustrin medan skattebetalarna är de stora vinnarna.

  Förlusten denna industri gjort på på mig sedan 1999, på grund av min vägran (ett beteende på gränsen till kriminellt enligt kardiologen) att ta några hjärtmediciner (5 st dagliga enligt guidelines) och att genomgå bypassoperationer (statistiskt sett har 2 st behövts), uppskattar jag till mer än en halv miljon.

 34. 34

  Swedboy Skrev:

  Är detta en utförlig förklaring?

  Det är en mycket bra förklaring. Jag tror på allt detta. När jag låg på sjukhus för drygt ett år sedan kom man varje morgon med blodtryckssänkare, som jag stoppade i plånboken. Jag hängde upp mig på uttrycket ”måste”. Man har alla möjligheter att antingen tacka nej eller också bara diskret lägga pillren åt sidan.

 35. 35

  Professor Göran Skrev:

  LCHF-are innebär utan tvekan förlustaffärer för sjukvårdsindustrin medan skattebetalarna är de stora vinnarna.

  Jo… – Göran – det här med pengar hit och dit är en gåta för dom flesta hur det fungerar i samhället – och jag har gett mig på att förklara det så här:

  Den allt överskuggande ”religionen” i världen i dags dato ÄR brist på pengar – och det är ju den allra största illusionen = förvillelsen av alla – som jag ser det.

  Det är LivsViktigt för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – att Wi genomskådar detta – och efter förmåga och möjligheter gör något åt det. I annat fall blir det fortsatt ett ”rent helvete” i ”evigheter”.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

 36. 36
  Thomas Jansson säger

  Jag betraktar övermedicineringen av äldre som en modern ättestupa – målet är inte längre och bättre liv utan ett lättskött paket grönsaker som livet skall kortas ned för,,,,

 37. 37
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Precis!

  De gamla blir helt enkelt ”nollade”.

  Vi anhöriga verkar ställa upp på detta och också på att de gamla blir ”omhändertagna” för att man själv helt enkelt inte orkar ta hand om de tungt medicinerade gamla.

  Det är kanske därför jag upplever filmen ”Gubben i stugan” som så positiv.

 38. 38

  Gubben i stugan såg vital ut, och som Ann Fernholm skriver om hur vi dör, så kanske han dog frisk av ålderdom istf sjuk och övermedicinerad på ålderdomshem.

 39. 39

  Thomas Jansson Skrev:

  Jag betraktar övermedicineringen av äldre som en modern ättestupa – målet är inte längre och bättre liv utan ett lättskött paket grönsaker som livet skall kortas ned för,,,,

  Hej Thomas, kul att höra av Dig igen!

  Hade i går kväll en intressant diskussion över ett glas vin med ett brittiskt par i vår ålder och kom in på just vården av äldre. Deras föräldrar hade blivit ett stycke över 90 och vid riktigt mogen ålder blivit gravt dementa. En av föräldrarna hade drabbats av lunginflammation vid 93, behandlad enligt alla konstens regler och överlevt. Sonen tyckte att det var synd, varför kunde pappan inte fått dö. Efter tillfrisknandet var hans demens så svår att han inte hade någon kontakt med verkligheten alls. Det visade sig att paret, som hade bra figur och antagligen var kärnfriska, förfasade sig över de stora portionerna man serverades på restaurangerna. I en värld av tilltagande fetma borde väl proffsen, kockar och restauratörer, ta sitt ansvar!

 40. 40

  Jag tror det var Kostcirkeln. Fattade det så i artikeln i Sydsvenska Dagbladet, från häromdan.

  Kollade Bo Hagströms och Mai-Lis Hellenius bok Solens hälsa. Trevliga recept, men en hel del risotto och pasta.

 41. 41
  Professor Göran säger

  Apropå medicinering i livets slutskede är vår allmänna misstänksamhet idag mot det medicinska etablissemanget knappast någonting nytt. Detta förstår jag av den mycket intressanta beskrivningen från 1000-talet som Adam av Bremen ger av nordens kristnande och där jag i Tredje Boken läser om ärkebiskop Adalberts sista dagar.

  ”Då han med läkares bistånd sökte återfå sin hälsa, blev hans sjukdom snart förvärrad på grund av det ideliga bruket av mediciner, så att han låg där halvdöd och så att man hade givit upp allt hopp och endast väntade på slutet.”

  ”Fjorton dagar före sin död uppehöll han sig i Goslar och ville enligt sin vana inte avhålla sig från mediciner eller åderlåtningar. Därför drabbades han av en mycket svår rödsot och magrade ända in till benen.”

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  @ Professor Göran:
  Rödsot = Blodiga diarréer. Av infektion (eller inflammation?).

 43. 43

  På nått sätt tycker jag att de medeltida ”läkarna” bör hållas förlåtna, då de inte visste bättre. Åderlåtningen till trots, som väl var det som tog mest död på folk. Utan blod ingen näringstillförsel av den mat de fick och så blev det en massa olika följder av det. Jag tror inte att dåtidens ”läkare” generellt såg sig som en maktfaktor. De var nog besjälade av att hjälpa utifrån sin kunskap.

  Träffade en obducent igår på ett s.k. Garden Party och vi kom in på dagens problem med läkemedelsföretagen, som knyter läkare och professorer och forskning till sig och gör dem beroende av att gå deras ärenden. Vad vi saknar är den oberoende forskningen – och det gäller inom alla områden.

  Tackolov finns det de som går mot strömmen och sin egen väg för att söka sanningen och inriktar sig på att verkligen bota, inte bara dämpa symptom, som kräver en massa piller av Big Pharmas produktion. Annika Dahlqvist är en, ”GräsOlle” (framlidne professor Olof Lindahl, som förordade vegetarisk mat till reumatiker), Martin Ingvar en annan och det finns ju fler.

  Big Pharma är kapitalismens baksida, liksom skövling av regnskogar, utsläpp och utfiskning i haven. Ja listan kan göras lång. I det akademiska etablissemanget finns det frifräsare som går sin egen väg. Låter vi dem inte göra det så kommer vi aldrig till roten av det onda och till de friska källflödena, utan studenterna hamnar i Main Stream en bra bit nedströms där det är mer kontaminerat av kapitalets överstepräster.

  Jag uppmuntrade mina studenter att tänka själv och prova sina egna vägar och jag stod ständigt till hjälp för att peppa dem att hitta sånt (uppsatsämnen t.ex.) som ingen annan gjort förut.. Min prefekt ville ha slätstrukna lydiga studenter som lärde sig svaren på alla redan ställda frågor. Min utgångspunkt var att de skulle lära sig att ställa frågorna först, för svaren varierar och förändras från en tid till en annan.

  Det sägs att Einsteins sekreterare med förskräckelse kom in till honom och sa att det är ju samma frågor som föra året. ”Ja, men nu är det andra svar.”

  Jag sa till mina nybörjare att ni har inte kommit hit för att bli dåliga kopior av oss lärare. De fick sig en tankeställare när jag vid terminsstarten hade alla våra 180 nybörjare – A,B, och C-gruppen. Jag brukade ta ett namn i högen från varje lista och fråga om de hade en släkting som gått här tidigare.
  Ibland var det så, ibland inte. Men jag satte olika tecken på de tre uppropslistorna – X, / och signatur för för o efternamn

  Sen när jag fick in listorna, så visade jag dem att alla utom i något enstaka fall, hade gjort som jag.
  ”Tänk vad lätt det är för oss lärare att manipulera er, inte en enda avvikare”. Sen sa jag till dem:.

  ”Jag ser som min främsta uppgift att det handlar mer om att bilda er och utveckla er kreativitet och fantasi, empati och förmåga att kommunicera med omvärlden samt kunna arbeta och verka i en värld som ni och jag ännu inte känner till, än om att utbilda er till att förvalta det vi redan har”.

  ”Så i princip struntar jag i om ni läser exakt de böcker som finns på litteraturlistorna för en bok. Läs kursplanen och kursens mål och läs, ta reda på var som helst hur ni ska uppnå målen”. De tyckte ju att jag var en konstig prick, från gymnasiet hade de ju fått veta precis vad de skulle läsa för att klara proven.

  En del blev skitsura, andra började tänka och efter 1-2 terminer så hade jag en hel del precis där jag ville. Majoriteten av dem började på mina fördjupningskurser i marknadsföring, management, etik o moral, affärsutveckling, marknadskommunikation, etc..

  Två av mina genom åren bästa studenter, driver i dag norra Europas mest innovativa företag inom sin speciella nisch. Den ene av dem värvade jag först som forskarassistent till en kollega och sen överlät jag mitt ”extraknäckföretag” på dem.

  Resten läste redovisning, revision och finansiering, kostnads-/intäktsanalys o sånt. En del som gick där och hade anammat mitt sätt att undervisa och tänka och gjorde livet surt för min prefekt, som även var auktoriserad revisor och som ville ha struktur, ordning o reda och inte ifrågasätta saker o ting. Flera av dem är nu lydiga underhuggare i bank- och finansvärlden.

 44. 44

  Javo Skrev:

  Vad vi saknar är den oberoende forskningen – och det gäller inom alla områden.

  Sant – och därför är ju etablissemangets evidensbaserade vetenskap ej så mycket att ”hänga i julgranen” – om man så säger.

 45. 45

  Javo Skrev:

  Resten läste redovisning, revision och finansiering, kostnads-/intäktsanalys o sånt. En del som gick där och hade anammat mitt sätt att undervisa och tänka och gjorde livet surt för min prefekt, som även var auktoriserad revisor och som ville ha struktur, ordning o reda och inte ifrågasätta saker o ting. Flera av dem är nu lydiga underhuggare i bank- och finansvärlden.

  Javo – du undervisade i redovisning, revision och finansiering, kostnads-/intäktsanalys o sånt – så rimligen vet Du en hel del om nationalekonomi också – kan jag tänka mig.

  Jag har gett mig på att ”sjösätta” en idé om hur man kan förändra nationalekonomier, så att budgetunderskotten blir som princip noll kr, på min blogg här. Vad tror Du om den idén ?

 46. 46
  Professor Göran säger

  Javo Skrev:

  En del blev skitsura, andra började tänka och efter 1-2 terminer så hade jag en hel del precis där jag ville.

  Jag känner igen denna ”konflikt” genom egen erfarenhet från undervisningen på grundutbildningsnivån på Chalmers på 70-talet.

  Det är jobbigt att tänka självständigt och de flesta studenterna verkade föredra ”korvstoppningen” – det är många ämnen och många tentor som skulle klaras av. Men så var det förstås de där enstaka studenterna som tog sig besväret med att ”tänka” och som därför stod ut från mängden genom att de verkligen verkade förstå vad materialvetenskap gick ut på.

  Sistaårsstudenterna var däremot lättare att ”tända” och jag kommer fortfarande ihåg de studenter jag träffade på på stan långt efteråt och som kom fram och tackade för den undervisning de hade fått – sådant värmde och det kunde man leva länge på.

  De senaste 20 åren har jag bara haft med doktorander att göra men i princip gäller samma sak. De flesta vill även på denna nivå göra det så enkelt som möjligt för sig men man får glädja sig åt de lysande undantagen. Bra, dvs. verkligt nyfikna och ”flitiga”, blir doktoranderna när de verkligen blir intresserade av vad de håller på med men det kan ta några år innan det ”tänder till” – vid lic ungefär. Jag brukar säga att min främsta uppgift som handledare är att ”lura” doktoranden att verkligen bli intresserad av sin forskning – om jag lyckades med detta blev handledarjobbet en lek.

 47. 47

  Jag blev ensam med en student i hissen, som hade valt redovisning o revision och som var rätt sur på mig första året, då jag bl.a,. undervisade i Systemteori och hade med mycket hermeneutik (tolkningslära för er som inte är bevandrade med ämnet) som motvikt till den renodlade cartesianska positivismen, där man delar upp allt i dess mindre beståndsdelar för att hitta samband mellan enskilda variabler (skilt från helheten).

  Vi skulle upp på 4:e vån och då vi passerade 2:a vån, så sa han ”Du Jan, jag vill be om ursäkt för hur jag var mot dig då i början: Det du föreläste om då på introduktionskursen, det har jag väldig nytta av nu när jag ska skiva min uppsats”. Då blir man glad och känner att man gjort nått meningsfullt.

  Likaså det här brevet jag fick från en student som också valde Redovisning o revision inför 3:e årskursen: ”Jan, ett stort tack till dig för en mycket rolig kurs; roligaste hittills. Det är gott att få skratta under föreläsningar och ändå förstå allvaret under ytan. Både du Jan och Olle har en personlig ’lärarstil’, vilket gjort att jag sett fram emot era föreläsningar. Lyckas jag inte på tentan, så är det absolut inte beroende på er.” , (brev från Kirsi, student 2:a årskursen på ekonomlinjen, om kursen ”Organisation och Ledarskap).

  Det är dessa guldkorn från ens lärartid, som man kommer ihåg och inser att man trots allt gjort en insats för en ung människa och därmed även vårt land. För Dalai Lama säger ju att allt vi gör påverkar på något sätt allt i världen på ett eller annat sätt.

 48. 48

  Javo Skrev:

  Det är dessa guldkorn från ens lärartid, som man kommer ihåg och inser att man trots allt gjort en insats för en ung människa och därmed även vårt land. För Dalai Lama säger ju att allt vi gör påverkar på något sätt allt i världen på ett eller annat sätt.

  Jo… – Javo – så kan det nog vara – för We are all ONE ! – antingen Wi gillar det eller ej.

 49. 49

  Man rekommenderas höga doser av avastatin vid misstänkt fall av TIA. Plus blodförtunnande medel. Dessa bägge på livstid. Måste säga att det inte är helt lätt att bara välja bort. Har en som jag tycker mycket bra distriktsläkare som ändå säger sig ha fått information av en professor från Lund, vilken vet jag ej, att statiner förlänger livet på personer i riskzonen för stroke och infarkt. Att de anses ha en effekt som inte enbart är ”kolesterolsänkande” utan också stärker kärlväggarna. Man anser de så ofarliga att man numera skriver ut de även till åldringar. Ibland kan de tydligen vara besvärliga för musklerna och då får man låta bli. (Jag vet att andra biverkningar finns) Själv har jag postpolio, men om detta tog man ingen notis på strokekliniken. Nåväl, jag äter dem inte . Än så länge! Men ändå väcker det en viss oro. Det hade varit bäst tror jag att inte hamna på sjukhus utan negligerat det hela. En misstänkt TIA kan ha varit nåt annat. Ändå varför höga doser och ”aggressivt” sänkande av kolesterolvärdena vid just stroke? För just stroke vill man ju inte få. En något bekymrad LCHF:are.

 50. 50

  Alla människor kan delas in i två grupper, dom som tycker som jag och dom som inte kan tänka.

 51. 51

  Josef Boberg Skrev:

  Javo Skrev:

  Javo – du undervisade i redovisning, revision och finansiering, kostnads-/intäktsanalys o sånt – så rimligen vet Du en hel del om nationalekonomi också – kan jag tänka mig.

  Jag har gett mig på att ”sjösätta” en idé om hur man kan förändra nationalekonomier, så att budgetunderskotten blir som princip noll kr, på min blogg här. Vad tror Du om den idén ?

  Jag hade till en början ämnena ovan på grundkurserna, men sen när studentantalet ökade så blev vi mer specialiserade och jag lämnade den ämnena, så när som på då de dök upp i marknadsföring och organisation, som var mitt specialområde.

  Jag har bara 1 betyg i Nationalekonomi i min akademiska examen med den fantastiske prof. Sven Rydenfelt som lärare. Sen fick vi en ”siffernisse”, vars undervisning mest gick ut på en massa formler och jag skippade 2-betygskursen. Jag begrep inte ett skit! Men det Rydenfeldt lärde mig och många andra studenter det sitter kvar, så jag begriper de stora dragen.

 52. 52

  Javo Skrev:

  Men det Rydenfeldt lärde mig och många andra studenter det sitter kvar, så jag begriper de stora dragen.

  Då ställer jag frågan igen om vad Du tror om min idé att modernisera det nationalekonomiska tänkandet och agerandet i Sverige. Frågan som sådan finns som ett mail till finansminister Anders Borg här.

 53. 53

  Ja, du Josef!
  Jag har slutat fundera kring sånt där. Ditt exempel i brevet till Borg med den rike manen, hotellägaren och 1000-lappen som vandrade runt i byn… och åter hamnade i turistens hand medan förutsätter ju att det inte var momsbelagda tjänster som hotellägaren och de andra sysslade med, men det låter ju enkelt om vi har en svart ekonomi.

  Exemplet var iallafall jätteroligt! Hade gärna tagit det med mig till en av prof. Rydenfelts föreläsningar.
  Det finns säkert en del hakar i ditt resonemang, men jag intresserar mig inte för såna här saker längre. Barnbarn, sonens trädgård, att vår dotter med familj flyttar hem från Moskva och min nya cykel, cykelturer med min fru, golfbanan och bad på Sibbarps kallbadhus o snack med gubbarna där ligger mig varmare om hjärtat.

  Ha en skön sommar!

 54. 54

  Javo Skrev:

  Ha en skön sommar!

  Detsamma ❗

 55. 55
  Tony Cornelius säger

  Annika Dahlqvist återger inte korrekt i sitt inlägg angående en notis i Dagens Medicin att människor i livets slutskede lever längre och har en bättre livskvalitet utan statiner!

  Så här står det i Dagens Medicin : Även den förväntande nyttan kring förebyggande läkemedelsbehandlingar som exempelvis statiner kan ifrågasättas när en patient har kort förväntad livslängd kvar, enligt forskarna bakom studien. Eller som Lucas Morin uttrycker det.
  – När äldre människor är i slutet av sitt liv så borde livskvaliteten vara prioriterad. Med det menas att man borde försöka undvika läkemedel vars nytta sannolikt inte kommer att uppnås under den återstående livstiden.

  Gillar Annika ändå!

 56. 56
  Annika Dahlqvist säger

  55 Tony Cornelius
  Ja jag kan inte svara eftersom jag inte får fram artikeln nu, men vi är väl överens om att det vore befängt att människor i livets slutskede skulle medicinera med statiner!

 57. 57
  Tony Cornelius säger

  Vi är helt överens om det!

  Kan tillägga att jag själv har slutat med en statin (Atorvastatin) tack vare bl.a.dig!
  Nu är det havrehjärtan som gäller till frukosten och annan vettig kost samt mera grönsaker
  och motion!
  Tog även bort en tablett (Metoprolol) och utnyttjade istället naturens resurser och har några månader efteråt ett blodtryck på 107/65/57!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa