Ät rätt – åldras med god hälsa

Tommy Cederholm och Rikard Landberg har skrivit en artikel i SvD.

Den handlar om hur vi ska äta för att åldras med god hälsa. Utgångspunkten är Medelhasvkost. Grundkomponenterna i nordiskt perspektiv är fullkornsråg och -havre, fet fisk, kyckling, kål, ärtor, bär, äpplen, päron och rapsolja.
Det jag vänder mig emot är spannmålen och frukten, eftersom de höjer blodsocker och insulin, och frukten dessutom innehåller fruktos som har skadeverkningar i kroppen.
Vilka studier visar att rapsoljan är bättre för hälsan än det traditionella smöret?
Inga. Spöket från 50-talets Ancel Keys är det mättade fettet.
Det vetenskapliga underlaget för att inte rekommendera kött och fett från ko, gris, får och get är undermåligt.

Vi är många som har upptäckt att vår hälsa har förbättrats dramatiskt när vi äter valda delar av vår nordiska kost. Kött, fett och inälvor från nordiskt och ekologiskt uppfödda djur. Ägg, smör, ost och grädde. Grönsaker från våra trädgårdsland, inklusive rotsaker (utom den stärkelserika potatisen).

Det är lustigt att de i artikeln skriver att friska äldre kan passa sina barnbarn.  I de åldrar där ålderssjukdomarna grasserar mest handlar det i så fall om att passa sina barnbarnsbarn.

 

Comments

 1. 1
  Bo Blomberg säger

  ”Det är en stor utmaning för forskare och myndigheter att nå ut med mindre spektakulär men vetenskapligt grundad kunskap om vad som är god kost för hälsosamt åldrande” skriver dom och där kan man väl inte annat än hålla med. Men det stora frågetecknet blir då vad som är ”vetenskapligt grundad kunskap”, här har väl Tommy C o co kanske inte riktigt övertygande referenser.. å andra sidan har han väl svårt att hålla sämjan vid frukostbordet ifall han skulle dra åt LCHF hållet och lyfta upp det mättade fettet som ”neutralt”. Madame Hellenius på andra sidan bordet skulle förmodligen protestera! Men visst skulle hälsan i Sverige bli bättre ifall folk följde råden i den här artikeln, åtminstone för den hälft (?) av befolkningen som ännu inte blivit metabolt sjuka. Och ännu bättre förstås ifall han skulle gradera upp det mättade fettet från ”fel” till ”rätt”. För några år sen gick Tommy C också ut och propagerade för styrketräning för äldre som ett bra sätt att bromsa åldrandet. Tycker nog han är på rätt spår där.

 2. 2
  Jörgen säger

  Varför rekommendera rapsolja? För mycket omega-6 fett men inget omega-3 fett?
  De rekommenderar åtminstone inte veteprodukter.
  Kött ekologiskt uppfött är nog fortfarande så ovanligt så det inte är klarlagt om det är skadligt eller inte, även om de flesta påstår att vanligt rött kött är det.
  ”Man kan i dag se effekterna av de kostråd som gavs under senare delen av förra seklet, både på gott ont. Folk började äta mer frukt och grönt och man åt mindre av mättat fett och valde i stället fleromättade fetter. Denna förändring tillsammans med exempelvis minskad rökning och effektivare sjukvård har lett till en avsevärd minskning av hjärt- och kärlsjukdomar.” Stämmer detta?? Tjockare har de flesta dock blivit.

 3. 3

  Bo Blomberg Skrev:

  ”vetenskapligt grundad kunskap”,

  Med denna fras avser många, framför allt i mediavärlden, bara att kunskapen ifråga meddelas av en person med titel som låter vetenskaplig. ”Professor” torde vara mest slagkraftig. Men många ”professorer”, inte alla, företräder i första hand särintressen på ett sätt som inte borde vara tillåtet i folkhälsofrågor.

 4. 4

  Ur den refererade artikeln:

  ”…mindre av mättat fett och valde i stället fleromättade fetter. Denna förändring … har lett till en avsevärd minskning av hjärt- och kärlsjukdomar.”

  Ett sådant samband finns inte ”vetenskapligt” belagt någonstans. Motsatsen torde gälla.

  Det hade ankommit på tidningens redaktion att ifrågasätta formuleringen och be om förtydligande innan texten trycktes.

 5. 5

  Också ur den refererade artikeln:

  ”…publicerats i den femte utgåvan av ”Nordiska näringsrekommendationer”.

  På annat ställe föreslog vi i veckan att pressen borde anmäla alster som just detta, vilka är av mera centralt folkintresse än mycket annat man skriver om. Men förslaget innebär inte att det skulle anmälas av folk som varit lierade med utgivarna!

 6. 6

  Artikeln börjar mycket bra med gränsdragning mellan vad som är och inte är vetenskapligt :
  ”…. De inflytelserika tyckarna är många. Det är en stor utmaning för forskare och myndigheter att nå ut med mindre spektakulär men vetenskapligt grundad kunskap …”

  Sedan fortsätter artikeln och refererar till studier som visat att medelhavskost visat sig bäst av det man provat, vilket inte är helt förkastligt trots att man i dessa studier – utan att nämna det – uteslutit Atkins, paleo eller LCHF. ( I en snar framtid kanske även RS halten bör inkluderas i ”täckande” koststudier.)

  Men sedan kastar man sten i glashus med referens just till ”de inflytelserika tyckarna utan välgrundad kunskap”, som man så (välförtjänt) bespottade i artikelns lovande inledning.

  Utan att redovisa minsta kvantiteter eller vetenskapliga stöd för fortsättningen, ”expanderar” man plötsligt medelhavskosten till att inkludera ”fullkornsråg och -havre” , i ett ”Nordiskt perspektiv”. Sedan tar man ytterligare ett självdestruktivt (logiskt sett) steg genom att byta ut olivoljan mot den omega-6 rika industriframtagna rapsoljan, dock igen helt utan ”vetenskapligt grundad kunskap” som man så vackert skriver i inledningen.

  Som jag ser det framförs inte ens anekdoter om att det dom tycker är bra kan vara bra, utan det rör sig endast om rent tyckande- Är detta tyckande baserat på (årliga?) omröstningar av 100 icke namngivna nordiska näringsforskare, ihopsamlade av SLV ?

  Att SvD trycker detta dravel UTAN kommentarsmöjlighet pekar på att utvecklingen på riksplanet fortsätter nedåt, dessvärre i hög fart.
  Kanske SLV krävde att inlägget inte fick ha kommentarsfält för att slippa de motsatta opinionerna?

 7. 7
  foie gras säger

  Piltson – inte kan en tidningsredaktion nånting om kost. Är man bara professor är det ingen konst få utrymme för vilka tokigheter som helst i tidningen utan minsta krav på förtydligande.
  Det som behövs är svar på tal. Var god skriv och skicka in.

 8. 8

  @ foie gras:
  Vart skickar jag inlägget då ?

 9. 9
  Lars Henrik säger

  För en tid sedan fick jag ett erbjudande att prenumerera på tidningen ETC. Jag uppfattade dem som öppna för alternativa bilder av världen och sann journalistisk samhällskritik. Skulle det kunna vara en möjlighet att nå ut till lite bredare lager (ett litet steg åt rätt håll?).

  https://www.etc.se/

 10. 10
  Jörgen säger

  Tror ETC föredrar grönsaker och andra kolisar.

 11. 11

  Bra att du granskar alla nya påfund och sätter fingret på det som inte är bra.

 12. 12
  Bo Blomberg säger

  @Sten o Piltson: bra analys tycker jag. Jag såg det mer som att det ändå är ett steg i rätt riktning, trots missarna med rapsolja och frukt. Och som sagt, varför ska någon redaktör i Sverige överhuvudtaget begripa nåt om kost och vilken kost som kör igång vilka hormoner – när inte ens läkarna verkar begripa det? Fast SvD har ju Ennart, så man kanske förväntade sig bättre…
  Jag kanske börjar ge upp, det förefaller inte vara nån idé att berätta för andra vad jag tycker mig ha lärt om kost och hälsa, dom jag pratar med tycker bara jag är extrem. ”Smör direkt på osten och utan bröd! Det är väl ändå extremt!” osv osv. Vetenskap är uppenbarligen inget som vanliga redaktörer vet nåt om och inte heller förefaller s k vetenskapsjournalister vara annorlunda – med ett stort undantag för Ann Fernholm. Det är mörkt i Sverige!

 13. 13
  Lars M säger

  Fast bilden på soppan ser ju god ut. Bort med morötterna och i med mer kött, så äter jag den gärna.

 14. 14

  Jag mår bättre och bättre för varje år! Lchf ÄR hälsokost. Hos Kostdoktorn redovisas idag hälsoeffekterna av min drygt fem år på lchf. Som 48-åring mår jag idag bättre än någonsin tidigare.

  Det finns förresten knappast någon medelhavskost att tala om längre. Pommes frites, kakor, läsk, godis mm ingår numer för de flesta här på Mallorca. Tragiskt.

 15. 15
  Helge säger

  Tommy Cederholm sitter sedan 2008 i SNFs styrelse, och det är väl inget annat att vänta än,
  att han för industrins talan. https://snf.ideon.se/verksamhetom-snf/styrelse/
  https://snf.ideon.se/medlemsforetag/

  När man vet att högkolhydratkosten skapar inflammationer i kroppen, så finns det inget skäl att
  propagera för den. Såvida inte man har band till livsmedelsindustrin.

 16. 16
  Arvid säger

  Helge Skrev:

  Tommy Cederholm sitter sedan 2008 i SNFs styrelse, och det är väl inget annat att vänta än, att han för industrins talan. https://snf.ideon.se/verksamhetom-snf/styrelse/
  https://snf.ideon.se/medlemsforetag/
  När man vet att högkolhydratkosten skapar inflammationer i kroppen, så finns det inget skäl att propagera för den. Såvida inte man har band till livsmedelsindustrin.

  Dessutom har han väl en nära relation till Mai-Lis H, som make!

 17. 17

  Solens hälsa : laga mat med olivolja och må bra
  av Bo Hagström, Mai-Lis Hellenius.

  Ja, du läser rätt. Den mysige och trevlige Bo ”Solens mat” Hagström, ”har hamnat i klorna” på Mai-Lis Hellenius. Synd bara att jag inte visste det, för då hade jag varnat honom. Min syster hade sällskap med honom under en lång tid på 70-talet innan min svåger hotade med att ta livet av sig om hon inte gifte sig med honom istället och vi har haft sporadisk kontakt, då vi setts på mässor och seminarier med matdimension. ”Ja, vad skulle jag göra?”, sa syrran. ”Jag tyckte ju om dem båda två och jag ville ju inte ha nåns liv på mitt samvete.”

  Jag är full av respekt för Bo och hans matkunnande och hans program har lett till att många blivit uppmärksammade på Medelhavskost och olivoljans goda egenskaper. Så det är säkert många som fått bättre matvanor och hälsa p.g.a. hans TV-program, föredrag och böcker om mat.

  Och kanske inte minst njutit av hans två CD´s med melodier från TV-programmen till den lagade maten. Man tuggar långsammare till skön musik och matsmältningen mår bra av skön musik.

  … och kanske lägger till några år till sitt liv.

  Dock verkar professorn Rössner tackolov ha tystnat i kostdebatten.

 18. 18

  Javo Skrev:

  verkar professorn Rössner tackolov ha tystnat

  Inte alls. Han kan fortfarande ”bokas” för framträdanden, se här:

  https://www.utbildning.se/kurs/forelasning-om-halsa-och-kost-200299.

  Det intressanta är emellertid att han avsäger sig framträdanden i sammamhamg där han befarar att det blir sakliga frågor och diskussion.

 19. 19
  Kalista säger

  @ Jörgen:
  Jag tror du har rätt. Jag fick några gratisnummer av ETC för några veckor sedan. Sedan blev jag uppringd av en trevlig kille som undrade vad jag gillade tidningen. Jag svarade att jag gillar den, MEN att jag tycker vänstern och mp saknar en helhetsanalys på kost-hälsa-miljö när de anser att vegetarisk-vegansk kost ger mindre avtryck på miljön än animalisk; kor som betar gräs ska inte jämföras med kor i djurfabriker! Jag tog upp min egen hälsoresa med lchf, att diabetiker idag ges råd om att äta kolhydrater m.m. Vi hade ett jättetrevligt samtal och killen sa att han lärt sig mycket. Detta skulle han ta upp med ledningen och ev ha någon artikel som nyanserar kostdebatten. Jag tipsade honom om bloggen Ett sötare blod som han började läsa medan vi pratade. Huruvida de har släppt någon artikel om detta vet jag inte eftersom jag inte får tidningen längre, men jag hoppas…:)

 20. 20

  Ja du Piltson och ni andra!

  Även om nu Rössner smyger i buskarna med ”Gamla testamentet” i högsta hugg som de gamla domedagsdundrande prästerna i den medeltida kyrkan som fick menigheten att huka sig under sina synders bördor, så verkar ju Maj-Lis ha svängt lite åt vårt håll och blivit ödmjukare och anammat lite av ”Nya testamentets” frälsningslära om den nu kan bevisas vetenskapligt. Därom tvista fortfarande de flesta forskare i religionshistoria, så innan säkra experimentella studier gjorts så får vi lite till vår TRO och beprövade erfarenhet oavsett om det gäller jungfrufödsel, Kristi Himmelsfärd, frälsning eller LCHF.

  Nedan kan du/ni läsa om Hagstroms o Hellenius bok!

  ”Solens hälsa varvar läckra recept från det italienska köket med rykande färska, vetenskapligt baserade kostråd hela tiden med olivoljan som grund.

  I medelhavskosten har olivoljan sedan urminnes tider spelat en viktig roll. Olivolja innehåller nyttiga
  enkelomättade fetter som sänker det onda och höjer det goda kolesterolet. Dessutom är den full av hälsosamma antioxidanter som bromsar åldrandet. Boken presenterar nya forskningsrön om hur olivolja kan ge oss ett bättre skydd mot bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och demens. Men den berättar också om själva oliven: olika olivsorter, hur skörden och pressningen går till och hur man ska tänka när man väljer en smakrik jungfruolja och lagar mat med olivolja. Allt bildsatt med vackra bilder från Toscana tagna av Bruno Ehrs.

  Bo Hagström har gjort uppskattade tv-program, däribland Solens mat, och skrivit ett flertal böcker om maten i Italien. Mai-Lis Hellénius är professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid Livsstilsmottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset. Hon har medverkat i bland annat böckerna Medelhavsmat förlänger livet, Hälsosam livsstil och Riktiga män äter sallad”.

 21. 21

  Nu äter vi!
  23.45 En bok, en författare
  Författarsamtal. Nu äter vi! Jenny Damberg berättar hur våra moderna favoriträtter hamnade på matbordet. ”Nu äter vi!” tar också upp lanseringar som floppade och statens försök att styra mat och dryck. Intervjuare: Tara Moshizi. Från UR.

  Från tidigare i dag i K. Även i K 3/6

  https://urplay.se/Produkter/181291-Nu-ater-vi

 22. 22

  65+ Skrev:

  Nu äter vi!
  23.45 En bok, en författare
  Författarsamtal. Nu äter vi! Jenny Damberg berättar hur våra moderna favoriträtter hamnade på matbordet. ”Nu äter vi!” tar också upp lanseringar som floppade och statens försök att styra mat och dryck. Intervjuare: Tara Moshizi. Från UR.
  Från tidigare i dag i K. Även i K 3/6
  https://urplay.se/Produkter/181291-Nu-ater-vi

  Författaren Jenny Damberg kallade LCHF för ”nycker” och nämnde att man i framtiden skulle skratta åt zucchini-tagliatelle som pasta!

  Hon har verkligen inte förstått trots att hon skrivit en hel bok om mat. Hon förstod inte heller kopplingen mellan LCHF och hälsa. Intervjuaren gjorde sig lustig över att när hennes släktingar från Iran kom och hälsade på i Sverige så tyckte de att det var ju bara korv och korv och korv!

 23. 23

  Piltson Skrev:

  kan fortfarande ”bokas”

  Han verkar faktiskt mycket aktiv. Här är tre andra agenturer som förmedlar hans konster:

  https://www.skillspartner.se/talarformedling/konsulttjanster/stephan-rossner/207

  https://www.talarmaklarna.se/sv/forelasare/stephan-rossner/

  https://www.content.se/stephanrossner.asp

  Alla presenterar honom som en intressant auktoritet.

 24. 24
  Lars Henrik säger

  @ Kalista:
  Bra att du tog upp saken med ETC. Jag uppfattade tidningen som en möjlig bundsförvant med tanke på dess övriga samhällskritik. En ytligt sett dragning åt det vegetariska hållet bör inte nödvändigtvis behöva stå ivägen för starka gemensamma värdegrunder. Lite informationsöverföring kan föra oss närmare.

 25. 25

  @ Piltson:

  När jag undervisade i marknadsföring för blivande civilekonomer på högskolan, så kallade vi den här nuvarande Rössnerska strategin för Gerilla Strategy/Back Door strategy.

  Han går inte öppet till attack i offentliga media, utan håller sig undan mellan sina ”raider” och försöker smyga sin in genom köksingången.. Men sen undrar jag hur många uppdrag som föreläsare han får och hur många som sitter i lokalen.

  Det kan inte vara många. Det är väl som i Hasse Alfredssons sketch Ringaren ”…äkan Zetterqvist och så gamle Smen förståss…, men förra söndan så var det ett himla liv, det var ett sällskap som hette Car Angels.” Rössner Änglar finns det kanske några kvar av.

  Då tror jag istället att den trevlige och roande pensionerade läkaren Nisse Simonson har fullt upp. Lyssnade på honom för en tid sedan. Och han fick ilsket mothugg av en dietist, som bekände sig till Rössners lära.

  Men vi var några i publiken som skred till Nisses ”hjälp”, som han inte behövde, han var fullt kompetent själv att fixa det. Sen teg hon. Jag tror att hon gick i pausen.

 26. 26
  Professor Göran säger

  @ Javo: #20

  Jag håller med!

  Uppenbarligen gäller det i första hand för kostetablissemanget att tjäna Mammon och knappast om något större intresse för själarnas genuina hälsa.

  Apropå religionshistoria tycker jag att Adam av Bremens intressanta skildring från slutet av 1000-talet av hur Nordeuropa kristnades visar på Mammons överordnade inflytande genom tiderna. Adams skildring, som jag just nu läser tillsammans med min hustru, visar klart på att det är detta faktum, och på den tiden i form av kungamakt och skatteintäkter, som ligger och lurar bakom den välljudande retoriken.

 27. 27

  Då kan jag tipsa om en mkt intressant vetenskapligt baserad bok av James D. Tabor, som är bibelforskare, religionshistoriker och arkeolog och chef för avdelningen för religion vid University of North Carolina i Charlotte. ”Jesusdynastin-Den dolda historien Jesus, hans kungliga familj och kristendomens födelse”. Den är på sitt sätt spännande som en detektivroman av pusseldeckartyp.

  Har läst den två ggr och blev lika fängslad båda gångerna. Utgiven av Schibsted Förlagen AB 2007.

 28. 28

  Professor Göran Skrev:

  Uppenbarligen gäller det i första hand för kostetablissemanget att tjäna Mammon och knappast om något större intresse för själarnas genuina hälsa.

  Sant.

  Jag har tidigare skrivit här på bloggen om världshistoriens värsta pandemi. Nu har det kommit en studie som publicerats i den medicinska tidskriften Lancet och som redovisar faktiska observationer och sätter siffror på denna oerhörda hälsokatastrof som pågår över hela världen. Observationerna visar att på 33 år har antalet överviktiga och feta människor ökat från 0,86 miljarder personer år 1980 till 2,10 miljarder förra året. Övervikten och fetman har ökat mest alarmerande bland världens barn, övervikten där ökar dubbelt så snabbt som hos den vuxna befolkningen.

  Vi har just gått igenom en valrörelse i hela Europa inför valet till EU-parlamentet. Är det någon av er som hört ett pip från det politiska etablissemanget om den här hälsokatastrofen och vilken politik man tänker föra för att tackla problemen?

  Nej, jag tänkte väl det !

  Fetman och övervikten är inkörsporten till ett spektrum av metabola sjukdomar såsom sockersjuka, åderförkalkning, högt blodtryck, cancer, Alzheimer, njursvikt m.m.. Denna sjuklighet orsakar årligen att hundratals miljoner människor får sin livskvalitet förstörd och sina liv förkortade med flera år. Den fråga vi måste ställa oss är:

  Varför är den här katastrofen en ickefråga i den politiska debatten ?

  – slut citat härifrån.

 29. 29

  Sen är det ju det här med RS = RESISTENT STÄRKELSE och hälsan för en åldrande man – 73 på Nationaldagen. Trodde naturligt nog som barn att alla flaggade för mig och ingen sa emot mig. Och nu börjar jag så smått tro/vill tro det igen. Men ännu vill jag inte bli helt övertygad och sitta på hemmet o vifta med en liten svenska flagga. Hur precis köpt ny cykel – damcykel – efter tre fall när jag stigit av min herrcykel. Problem med instabilitet/svaghet i vänster ben p.g.a. whiplashskada i unga år.

  Hur funkar RS egentligen? Har läst om att man kan ta sig en tsk/msk potatismjöl i ett glas vatten och röra om och ta sig en drink ett par ggr. om dan.

  Men jag har även läst att kall potatis i princip skulle vara ofarligt för en som har metabolt syndrom/diabetes (typ2). Mina sockervärden är inte så höga, men jag vill inte att de ska bli högre. Är det bara kall nypotatis eller kall potatis överhuvudtaget?

  Och hur är det med kall/kokt morot palsternacka, rotselleri, m.m.? Min fru lagade en rätt ur Annikas bok LCHF för seniorer, där det var kokta morötter i (gräslöksstuvade morötter) och hon har en morotslåda med två stora kokta morötter i. Och så har hon 1-2 tsk honung i (kolisar alltså). Jag är honungsfreak men har dragit ner min honungskonsumtion. Helst ska det vara sortspecifik honung. Ljung, kastanj, lindblom, solros, en speciell storväxt art av gentiana som växer i franska Juraberge, etc…

  Müslin i den kokboken kan verkligen rekommenderas, I den har Annika 1 msk flytande honung. Jag tar den müslin till turkisk yoghurt, som jag rör ner finhackade myntablad i eller en turkisk kryddblandning, som vi tog med hem från Turkiet nu i våras. Och så toppar jag med en tunn slinga turkisk (ej uppvärmd) honung.

  Tacksam för svar!

 30. 30

  Cederholm&Landberg får nu svar av Ann Fernholm:

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/varna-for-mattat-fett-ar-inte-vetenskapligt_3624390.svd

  Det hade inte behövts om tidningens redaktion hade varit någorlunda uppmärksam innan texten trycktes. Fernholm, påpekar ju bara självklarheter och vedertagna fakta.

 31. 31
  Lars Henrik säger

  Artikeln känns som ett försvarstal för livsmedelsindustrin. Anns replik var då mycket välkommen även om tidningens eget folk borde varit mer uppmärksamma (se Piltsons kommentar ovan). En påläst Ennart räcker tydligen icke.

  Hur många tusen anekdotiska bevis ska dessa industrins lakejer avfärda innan de börjar bli besvärade?

 32. 32

  @ Lars Henrik:
  “One of the cornerstones of medical progress” säger en holländsk epidemiolog om fallbeskrivningar. Det är precis det som hans kollegor brukar avfärda som ”anekdotiska bevis”, när informationen inte passar dem.

  En sammanfattning finns här:
  https://annals.org/article.aspx?articleid=714297
  Men för att läsa hela texten måste man dessvärre betala..

 33. 33
  Lars Henrik säger

  @ Javo:
  Per Wikholm hade en artikelserie om resistent stärkelse:

  1: https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

  2: https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10469/Resistent-starkelse-Nej-det-gar-inte-lika-bra-med-selleri.aspx

  3: https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10470/Resistent-starkelse-Ny-podcast-fler-tabeller-och-lite-filosoferande.aspx

  Notera att somliga kan få ”återställa” eller ”normalisera” sin tarmflora så att man gynnar rätt bakterier i tjocktarmen. Det är detta det enligt uppgift handlar om, att se till att hålla en gynnsam tarmflora levande. Om gaserna blir för besvärande och magen gör sig lite för påmind kanske man tar för mycket RS eller har problem med floran.

  Själv klarar jag två teskedar potatismjöl per dag. Över det blir jag en sanitär olägenhet 🙂 Jag försöker nu experimentera med probiotika från apoteket som jag tar tillsammans med potatismjölet.

 34. 34

  Lars Henrik Skrev:

  En påläst Ennart räcker tydligen icke.

  Opnionsredaktörer utnyttjar ofta inte sakkunskap inom huset. Dom fungerar i ett eget universum, där dom menar sig vara viktigare än andra. Det känner jag igen från USA, och så var det också på Dagens Nyheter.

 35. 35

  Lars Henrik Skrev:

  anekdotiska bevis

  Enskilda fallbeskrivningar var väl utgångspunkt och grundval för all medicinsk kunskap innan datorerna började vräka fram masstatistik med de möjligheter till förvrängning som det nu erbjuder. Den som inte läst Ralf Sundbergs bok bör i varje fall se på det fylliga referatet av Pie Hellertz, finns här:

  https://newsvoice.se/2013/01/04/recension-av-forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/

  Frågan är om inte epidemiologer bör klassas nästan lika lågt som dietister.

 36. 36
  olle holmqvist säger

  Piltson Skrev:

  Frågan är om inte epidemiologer bör klassas nästan lika lågt som dietister

  Epidemiologi kan studera samvariation, vilket är icke detsamma som samband i betydelsen
  orsak verkan.
  Samvariation krävs men är inte tillräckligt för att visa orsak-verkan. Om den däremot saknas så visar det att orsak-verkan också saknas. Mao epidemiologi är inte värdelöst, bara så när folk tror att det visar orsak-verkan. Uteslutningsmetoden är inte tillåten inom empirisk forskning.

 37. 37

  Vi har inte sagt något om epidemiologi som kunskapskälla. Kommentaren gällde epidemiologers ofta bedrägliga hantering av sina data.

 38. 38

  Gå in på länken nedan och läs om hur man lägger upp olika typer av vetenskapliga undersökningar.

  ttp://www.ibl.liu.se/student/lararprogrammet/auo-pa/filarkiv-pa3/1.214383/EnktFrelsningOH.pdf

 39. 39

  Tillägg till 38 om undersökningar. En epidemiologisk studie handlar om sjukdomar, men generellt sett är det samma upplägg som det som kallas Survey på länken i 38.

  Det är en beskrivande undersökning, där man vid analysen kan korstabulera olika variabler som kön, ålder, bostadsort, etc.. med en massa andra variabler som matvanor, bilkörning, cykling, köpbeteende, läsning av böcker, lyssning på radio, olika sjukdomar, antal barn, samlagsfrekvens, förmögenhet o inkomst, boendeform, etc….

  Man kan då finna samband/korrelation mellan t.ex. att äldre cyklar mindre än unga, och liknande, men fortsätter man korstabulera, så kan man kanske se att äldre i glesbygd cyklar mer än äldre i tätort och korrelationskoefficienten äldre-cykling blir väldigt lågt i tätort.

  Denna typ av studier visar endast på samband av olika styrka och om ger hypoteser, som bör undersökas på annat sätt, och säger som Piltson skriver inget om vad som är orsak och verkan Korrelationskoefficient 1 är fullständigt samband, 0 är inget samband alls.

  Endast randomiserade experiment under noga kontrollerade former kan ge svar på vad som är orsak och verkan, vilket finns att läsa på länken i inlägg 38.

  Läser nu alla detta och vad Piltson skrivit och läser vad som står i dokumentet på nämnda länk, så behöver diskussionen om de epidemiologiska studierna inte ältas här gång efter annan. Det blir lite tröttsamt!

 40. 40
  Professor Göran säger

  @ Javo: #39

  Vad som tyvärr talar för att denna diskussion kring epidemiologiska studierna aldrig kommer att upphöra är filosofins hela historia.

  Lägg till denna historia Gauss matematiska metod att hitta ett medelvärde genom att minimera summan av den kvadratiska avvikelsen kring detta tänkta medelvärde plus kraftfulla datorer idag så plaskar vi idag omkring i ett bottenlöst skamlöst träsk av ”statistisk signifikans”.

  Som jag brukar säga till mina doktorander:

  ”Dra inga kurvor genom yviga punktsvärmar – de talar för sig själva – och framför allt inga meningslösa regressionsanalyser!”

  Den som vill se en association i en punktsvärm eller möjligen en bekräftelse av en egen hypotes om ett orsakssammanhang behöver varken regressionskoefficienter eller kurvor men med sådana kan han möjligen lura klentrogna läsare. Läkemedelsbolagen är som bekant experter på sådana lurendrejerier.

  Själv anser jag att filosofen David Hume spred en hel del ljus kring frågeställning om kausalitet.
  Framför allt tycker jag om Humes idé om ”sedvänja”.

  Karl Popper har också spridit ljus över denna frågeställning genom sin diskussion av principen om induktion som Aristoteles slog fast vilket bäddade för två tusen år av dogmatism om jag nu inte har missförstått Popper.

  Vad man blir övertygad av är förstås en övertygande förklaringsmodell vilket tyvärr samtidigt är en tautologi.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa