En normalkorkad professor om vägning och vikt

Artikel i Läkartidningen.

Detta om att daglig vägning är bra för att hålla vikten är en gammal myt. Den baseras sannolikt på att de som håller vikten, eller går ner, är mera benägna att väga sig. Det är ju inte kul att väga sig när vikten bara går upp, eller håller sig kvar uppe på för hög nivå. Detta blir ett statistiskt samband som inte är ett orsakssamband. Han skriver också att det inte finns några behandlingsstudier som stöder hypotesen om vägningsprocedurens mirakulösa effekt.

Att andelarna av kolhydrater och fett skulle spela roll för viktutveckling och hälsa skriver han inte ett ord om.

 

Comments

 1. 1
  Pingo säger

  Eftersom vikten varierar mellan dagarna i takt med hur vi tömmer tarmen och blåsan så kan det skilja rätt mycket mellan olika dagar. För min del varierar vikten nästan 3 kg och allt har med dessa orsaker att göra. Det är ungefär som med aktiebörsen där de dagliga variationerna överskuggar den långsiktiga trenden som kan vara upp eller ned men är svår att se i det dagliga mikroskopet. Det kan vara lämpligt att väga sig två gånger per månad för att få koll på trenden. Tätare är definitivt ingen vits!

 2. 2

  Samma här med vikten. Och om jag lockas av en av de goda kakor eller bakverk, som min fru är en mästare på, så tar jag en sån till kaffe med 1/3 vispgrädde i.

  Nådde min lägstanivå på ett drygt halvår för en vecka sen 89,3 morgonvikt efter tarmtömning. Idag var det 91,4, så visste finns det en variation kring medelvärdet på lång sikt.

  Min viktnedgång sen tidig höst 2013 med liberal LCHF (min frus goda hembakta bröd till frukost i 3 mkt tunna skivor, dubbelt mot tidigare med smör och dubbla ransonen leverpastej, korv, ost etc..+ dubbla salladsblad och ett par tjocka skivor slanggurka) har lett till en medgång från 99,6 kg morgonvikt till ovan nämnd årslägsta 89,3. Och det tycker jag är OK eftersom jag nu inte kan skippa brödet.

  Ris o kokt potatis är bannlyst. Jag älskar Italiensk mat, så det kan bli lite pasta en gång var 14:dag.
  Annars kör jag menyn med grönsaker och en grönsallad som tillbehör.

  Vår italienska meny ikväll består av Antipasti (vi hoppar över primi – dvs. pastan och risotton) + Secondi (huvudrätten) med ovan nämnda tillbehör och sen ost och nån gång då och då Dolce (efterrätt) så LCH-isk som möjligt, men jag är tyvärr glassfreak.

  Viktvariationen på några kg kring det nedgångna medelvärdet är fullt normalt. Jag vägen mig 1 gång i veckan. Mot tidigare varje dag för att få koll på variationen.

 3. 3
  Pingo säger

  Jag ligger och pendlar omkring 86 kg men är ibland nere vid 85 kg då olika behov sammanfallit av en slump. Det verkar som att jag nu går ned ungefär ett kg på två månader så det går sakta framåt men har liksom redan uppnått alla hälsomål jag önskat mig.

 4. 4
  LenaK säger

  I augusti blir det två år sedan jag vägde mig och då vägde jag efter 1,5 år med LCHF ca fem kilo mer än vad jag egentligen vill väga. Mina kläder säger mig att jag väger ungefär lika mycket idag.

  Min man däremot väger sig nästan varje morgon som någon slags morgonritual och hans vikt varierar mellan 79 kg och 81 kg, så egentligen förstår jag inte vitsen med denna ritual. Det intressanta är förstås att det inte tycks spela någon större roll hur mycket han stoppar i sig i matväg och jag lovar att det kan bli väldigt mycket när tillfälle ges. Visst är det härligt med LCHF-kost!!

 5. 5
  Majsan säger

  Han jämför med 18 åringar och 40- åringar. Jag är iofs kvinna men i 18-års åldern var jag som en pinne. Jag är 38 år och väger 12-15 kg mer nu eftersom jag är normalviktig nu. Det är inte helt ovanligt att man växer på längden först och sedan breddar sig fram till 25-årsåldern.

  Hur ofta har jag vägt mig? Nån gång då och då. Jag har en dålig enkel våg hemma som inte är särskilt exakt.

  Jag tror artikelförfattaren har blandat ihop orsakssamband i detta fall.

 6. 6
  monica säger

  Om alla människor kunde få subventionerade vågar! Vilken lycka. Även barn lider av övervikt. Alla människor bör väga sig minst 2 ggr i veckan. Eller? Förresten tror inte jag på att mager betyder frisk! Efter 45 år som sjuksköterska har jag märkt att hjärtinfarktspatienter varken är tjocka eller har förhöjda blodfetter! Däremot latent diabetes, ofta rökare. Jo, jag väger förstås för mycket enl BMI beräkning. Om jag trodde mig bli vackrare , friskare, lyckligare av att gå ner 13 kilo , så skulle jag göra det.

 7. 7
  magnus säger

  Just eftersom vikten varierar så mycket bör man väga sig mycket ofta så att man kan filtrera bort bruset. Jag kan väga både 64 och 66 kilo samma dag, beroende på när jag väger mig, vätskenivåer, måltider, toalettbesök etc.

  Genom att väga mig två gånger om dagen och spara alla data kan jag jämföra medelvärden mellan två olika veckor etc. Jag kan också göra diagram i datorn och se trender.

  Att väga sig en gång i månaden är värdelöst om du inte har en rejäl viktminskning (eller ökning)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.