Kor räddar ängsmark

I vetandets värld 9/5.
Utan betande djur försvinner ängsmarken.

LRF inbjuder till seminarium Gräs är grönare än guld, den 13/5, i Kungälv.

 

Comments

  1. 1

    LRF bjuder in till till seminarium: Hur kan offentliga kök möjliggöra vackra landskap med betande djur och stor artrikedom?

    I Västra Götaland finns gott om betesmarker där betesdjur funnits sedan lång tid tillbaka och som bidrar till det varierande och öppna landskap vi så gärna vill se. En stor del av den hotade biologiska mångfalden återfinns i betesmarkerna – värden som skulle gå förlorade om markerna inte betades. Utan gårdar med djur som betar skulle vi förlora det vackra, ljusa och variationsrika landskapet som möjliggör rekreation, goda boendemiljöer, ett bra underlag för företagande och en livskraftig landsbygd. För att kunna upprätthålla dessa marker krävs att det finns en avsättning av det kött som de betande djuren producerar.

    För att tydliggöra sambandet mellan betesmarker, biologisk mångfald och marknaden för köttprodukter i Västra Götaland genomför LRF, Länsstyrelsen, Kungälvsmat och Landsbygdsnätverket/Jordbruksverket ett seminarium på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv den 13 maj kl. 09.30 – 12.30. En viktig fråga som tas upp är hur de offentliga köken kan bidra genom att handla mer köttprodukter från Västra Götalands betesmarker. Goda exempel finns och hur kan fler göra mer?

    https://lrf.se/Medlem/Regioner/VastraGotaland/Kalender-Vastra-Gotaland/2014/Seminariun-Gras-ar-gronare-an-guld/

  2. 2
    Professor Göran säger

    Är det så att detta med ”Gröna gårdar” är en växande trend och den i så fall går hand i hand med LCHF? Det borde finnas någon officiell statistik som visar åt vilket håll det pekar.

    Till syvende och sist är det jordbrukarens ekonomi som avgör om han över huvud taget kan fortsätta med sin verksamhet – man måste kunna leva på ett ”anständigt” sätt även på en ekologiskt och etiskt försvarbar verksamhet.

    Själv har jag just beställt några inälvslådor och en köttlåda från Norrbete där man har en väldigt hög standard på sin verksamhet i östersundstrakten. Jag skrev en krönika kring detta för ett tag sedan. När jag hälsade på där för ett år sedan fick jag en klar inblick hur man kämpade på marginalerna.

    https://annikadahlqvist.com/2014/01/30/kott-och-idealism/

  3. 3
    Lars Henrik säger

    Det kan vara viktigt för läsarna att observera den, ur artrikedomssynvinkel, stora skillnaden mellan gödslad vall, naturbete och ängsmark.

    Det är helt enkelt stora skillnader i mångfald mellan olika typer av öppna landskapytor för att förse djuren med gräs och örter att äta.

  4. 4

    Vad gäller avsättningen för gräsbetesprodukter gäller förstås samma marknadskrafter som för övriga matvaror. Det är konsumenterna, som bestämmer vad de vill lägga pengar på. Man måste kunna marknadsföra produkternas egenskaper så att de kan konkurrera med pris/kvalite på den öppna marknaden.

    Hur det öppna landskapet ska förvaltas är en politisk diskussion. Det är inte rimligt att belasta gräsbetesbönderna med uppgifter som landskapsvårdare, för att tillfredsställa oss övriga i vår åstundan om öppna landskap. En majoritet av Sveriges befolkning bor i städer och tätorter. Många bryr sig nog tytvärr inte alls om landskapet, ett fåtal njuter av det som turistikalt fenomen. Sly och skog får ta över. Trist, men oundvikligt!!!

  5. 5
    Wille säger

    How grassfed beef will save the world:
    https://www.youtube.com/watch?v=yxMNHsK-IpI

    Denna film från Weston A Price konferensen 2012 visar hur man kan ha djur, som får, höns, getter, kor och liknande tillsammans med fruktodling. På detta sätt får man ut en högre produktivitet än om man bara har exempelvis får eller höns. Kolla och sprid idéerna om dom är bra.

  6. 6

    Professor Göran Skrev:

    Är det så att detta med ”Gröna gårdar” är en växande trend och den i så fall går hand i hand med LCHF?

    Jo… – Göran – det hoppas jag på – för när Wi värnar om naturen som sådan och djuren – då värnar Wi per automatik om oss själva också.

  7. 7
    natan säger

    @ Josef Boberg:
    Tyvärr har väl Erling mest rätt, lite svårt att tro att enbart Lchf klarar den uppgiften, även om det bör förbättra för möjligheterna till ”öppna landskap” . Det bör det nog finnas någon form av politikvilja att permiera jordbruket och ge skattelättnader. Ex har Sd som förslag att vi bör nå upp till full självförsörjning genom vårt jordbruk. Idag ligger vi på 40-50 % och det är alldeles för lågt. En skandal och det hörs inget från de andra partierna att vi bör höja den kvoten utan hur förträffligt det är med att EU kan leverera mer och mer GMO och hormonskräp!?

    Om självförsörjningen ska baseras på eko och/eller traditionella brukningsmetoder får väl ekonomi och framtid utvisa. Gärna ekobaserat men det måste ju bära sina kostnader bättre vilket det inte gör idag. Men med den ohälsa som breder ut sig kanske vi måste vara beredda på att betala mer av våra slantar till mat. Trenden har varit den motsatta att vi lägger allt mindre på matkontot. Inte så sällan bestående av billig skräpmat från EU.

  8. 8

    natan Skrev:

    En skandal och det hörs inget från de andra partierna att vi bör höja den kvoten utan hur förträffligt det är med att EU kan leverera mer och mer GMO och hormonskräp!?

    Jo… – Erling – man kan ju nästa tro att EU-eländet är till för att ta kål på medborgarna – med bl a genmanipulerad mat.

  9. 9
    Lars Henrik säger

    @ Erling:
    Du har nog rätt i att öppna landskap och biologisk mångfald är och borde vara en politisk diskussion. Jag tror den frågan främst får lösas via skattsedeln även om en del ideellt arbete redan görs.

    Det behövs nog inte så mycket kunskap om naturen för att det ska göra ont att se vad som nu sker. Jag ser det var dag utanför fönstret.

  10. 10
    natan säger

    @ Lars Henrik:
    Håller med, tex inflytande från EU kan vi som konsumenter inte helt rå på själva. Det måste till poltiska beslut om att tex Sverige fortfarande ska vara gmo fritt och fritt från antibiotika och hormonstinna djur! Vi har ju fortfarande ett skapligt jordbruk GMO fritt och relativt bra djurhållning. De (partier) som vill utvidga Eu samarbetet – inom inte minst jordbrukssektorn – måste vi tolka som att de vill rasera och ”förstöra” svenskt jordbruk. Ex. Svensk grisnäring är redan på väg att konkurreras ut av låga priser och undermålig föda.

    Vi har utan tvekan som väljare och konumenter ett inflytande, men som sagt utan minsta politiska stöd och uppbackning är vi rökta om uttrycket tillåts. De stora partierna lyder minsta vink från Eu verkar det som.

  11. 11
    Anders Rydén säger

    Tyvärr är det alltför få som vill göra jobbet med att hålla landskapet öppet.
    Subventioner hjälper inte, med dom kommer hela kontrollapparaten med en obehaglig underton av misstro.
    Andra, hur skall vi säga utmaningar, är faktiskt den rättslöshet som en djurägare har i detta land.
    https://forysta.bloggspace.se
    https://forystablogg.wordpress.com

  12. 12

    Intressant TV-program snart:

    20.00 Bieffekten
    Kommer att publiceras i SVT Play

    Svensk naturfilmsdokumentär från 2014. Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinerare håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vilka konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof.

    Även i SVT1 31/5, SVT24 31/5, SVT24 2/6 och SVT1 3/6

    Sänds i HD

  13. 13
    Lars Henrik säger

    @ 65+:
    Tack för tipset! Får se på det i efterhand. Som du påpekar är situationen en smula svår och dessutom synes ingen bättring men var och en av oss kan göra litegrann för pollinerarna 🙂

  14. 14

    Lars Henrik Skrev:

    @ 65+:
    Tack för tipset! Får se på det i efterhand. Som du påpekar är situationen en smula svår och dessutom synes ingen bättring men var och en av oss kan göra litegrann för pollinerarna

    Vad ska vi göra tycker du?
    Jag märker på blommorna på min balkong att humlorna gillar de gula blommorna. Pelargoner gillar dom inte.

  15. 15
    Lars Henrik säger

    @ 65+:
    Gult verkar vara populärt bland bin. Tydligen väljer bin sina blommer bl a baserat på hur varma de är och det kan det, enligt forskning, se på färgen. Även blåa nyanser är bra. Se t ex:
    https://www.trillium.se/fjarilar-humlor-bin/

    På dessa sidor finns en del förslag på biväxter:
    * https://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/26/1/
    * https://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/fakta_tradgard_fritid/FTF46/FTF46.HTM
    * https://huddingebiodlare.se/plantera-bivaxter-i-din-tradgard/
    * https://hem.bredband.net/tuunur/daggen/nektar.htm

    Vissa kryddväxter är också bra och dekorativa bi- och humleväxter. T ex steppsalvia (blåviolett variant), lavendel, kungsmynta och andra myntor. Flera av dessa är ju även trevligt att odla för det egna köket och borde fungera på balkong. De är ofta också robusta och torktåliga perenna växter.

    Kanske kan din balkong vara en bra plats för ett bihus för vildbin? Dessa brukar finnas att köpa i olika storlekar i trädgårdshandeln just nu. Var observant dock på väderstrecken. Bihus ska hänga i varmt (ej hett) men skyddat läge.

    Annars är ju förståss ekologiska eller kravmärkta matval i butiken ett slag för pollinatörerna.

    ———————————-
    Jag har nu sett dokumentären, med viss bävan ska sägas. Det gick en annan dokumentär förra året, som jag glömt namnet på, och jag befarade att denna skulle vara lika svartvitt. Det var den också.

    Jag håller med en av forskarnas slutord, att vi måste göra vad vi kan för att skydda och gynna de vilda pollinatörerna (och det är fler än bin och humlor). Vi ska inte uppmuntra till odling av honungsbin. I en situation där det inte finns tillräckligt med blommande växter i naturen och jordbrukslandskapet, p g a monokulturer i bägge fallen, så ska vi inte välja bin som vi måste ta hand om för att de ska klara sig och som sprider smittor och konkurrerar ut de vilda. Det är ett ekologiskt vansinne i någon sorts pastoral förklädnad. Det är bättre att lägga krutet på vildingarna.

    De som har lite plats kan avsätta en liten del av sin gräsmatta till äng. Pratensis.se har instruktioner och fröer. Annars kan man så klöver och hoppa över gräsklippningen ett par gånger. Humlor älskar klöver.

    Det finns ytterligare alternativ, som jag då och då praktiserat: Guerilla Gardening! Fungerar ju även om man inte har en egen täppa 😉

    Denna kommentar blev lång men ändå finns det så mycket mer att säga. Ämnet är angeläget men ekologi verkar liksom inte vara på modet…

  16. 16
    Lars Henrik säger

    Hmm, den första av mina kommentarer ovan ville inte komma in och därför testade jag med några varianter. Antagligen var det dumt för nu har jag fyra kommentarer liggande. Det hade räckt gott med bara nummer 2 (stavningkorrigerad etta) ELLER nummer 3 OCH 4 🙁

  17. 17
    Georg W säger

    @ Lars Henrik:
    Det kan inte sägas tillräckligt många gånger 🙂

    Hemma hos mig är det skrämmande lite insekter på min okultiverade vildmarkstomt. Annars har jag en stor artrikedom. Med massor av fåglar, ormar, grävlingar, igelkottar, ekorrar osv. Men insekterna och sjöfågel, ser man endast i ental numera.

    Förbannade monokulturer och dess giftiga kemikalier. Förbannade produkter från monokulturerna och förbannade människor som köper monokulturernas produkter.

    Nu blir jag nog censurerad av svordomsfiltret.

    PS. Förbannade okunskap som låter det här självförgörande vansinnet att fortgå. Förr i tiden så stannade man bilen och hängde sig på tutan varje gång man såg en bonde som besprutade sina åkrar. Det är dags att ta upp det ofoget igen.

  18. 18
    Lars Henrik säger

    Georg W Skrev:

    PS. Förbannade okunskap som låter det här självförgörande vansinnet att fortgå.

    Huvudet på spiken! Det är just detta som tillåter vansinnet att fortgå. Men som sagt, ekologi som ämne är nog inte riktigt på modet även om ekologiska varor börjar bli populära. Det är positivt!

  19. 19

    Georg W Skrev:

    Förbannade monokulturer och dess giftiga kemikalier. Förbannade produkter från monokulturerna och förbannade människor som köper monokulturernas produkter.

    Jo… – Georg – men med en dåres envishet så hävdar jag ändå att det är någon form av ”oändlig” omedveten okunskap hos de inblandade – som gör att jorden Terras ekologi partiellt är på väg att ”ge upp”.

    I videon We are all ONE ! sägs bl a att det är de globala ekonomiska intressena som ligger bakom detta = ca 100 organisationer. Ledarna av dessa är nog mest av alla omedvetet okunniga om vad dom ställer till med – med sin agenda att tjäna ännu mera pengar till sina redan överfyllda kassakistor – är det viktigaste av allt.

    Så att lägga wår energi på att dra strån till stacken för ett nytt ekonomiskt tänkande och agerande i världen – ser jag som det viktigaste av allt.

    Om hur att förändra nationalekonomin i Sverige till något för framtiden hållbart – skrev jag ett mail till finansminister Anders Borg om den 21 april i år. Det finns publicerat på min blogg här .

    Mitt recept är att höja pensionerna, ersättningen till arbetslösa osv – för då kommer arbetslösheten att sjunka = landets välstånd ökar – p g a att mängden pengar i cirkulation i samhället hos oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ökar.

    I o f s så kan jag ha fel i det jag skrev till Anders Borg – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  20. 20

    Mailet till finansminister Anders Borg finns på min blogg här.

  21. 21
    Georg W säger

    Det är min övertygelse att du har helt rätt. Bortsett från att om man följer pengarna, ”follow the money”, så visar det sig att det är vanliga människors pensioner som ska ge en absolut avkastning och moralen ställs här åt sidan. Inte vår egen moral, kanske. Men de som förvaltar våra pensioner och kapital måste lämna de moraliska aspekterna för att vi ska få en god avkastning på våra pensionspengar. Och det vill vi ju alla ha, en god avkastning, alltså. Skurken är som vanligt jag själv. Kanske inte jag personligen, men jag, i betydelsen av vi. Själv har jag inte så mycket pensionssparande och har aldrig valt någon fond. Mitt ideella och kulturella engagemang har gett mig trygghet inför ålderns höst.

  22. 22
    Georg W säger

    Jag hittade nyss en dokumentär som visar var det okunniga vansinnet som vi tvingas underkasta oss, kommer ifrån.
    Av någon konstig anledning verkar det som att okunniga falskspelare har makten i EU och de skarpa intellekt som vi skickar ner verkar inte ha något att säga till om.

    Vår miljöminister är dubbelagent. Det låter som om hon jobbade för folket i massmedia. Men vid en närmare granskning visar det sig att hon endast arbetar för industrin och kapitalintressen. Denna dubbelmoral styr Sverige och är orsaken till att ett nyfött spädbarn idag har 20 ggr högre halt av PFOA (perflorerade ämnen) än sin mor.

    https://www.svt.se/dokument-inifran/se-program/del-1-1115

    Tack Folke Rydén, för allt du gjort för sanningen. Hoppas någon tar vid där du slutade.

  23. 23
    Professor Göran säger

    @ Georg W:

    Lars-Henrik

    Innan vi blev ”strikta” för fem år sedan vad gäller kolhydrater så trodde vi att honung var nyttigt och jag var under några år biodlare.

    Som bekant vintrar man in bina på hösten och ersätter deras honung med socker men för så där en sju år sedan så lät vi bina för en gångs skull behålla sin honung. Fram på vårkanten när krokusarna börjar blomma brukar de krypa fram ur kuporna men inte detta år. När vi tittade in i kuporna var de helt övergivna – inte ett bi, varken levande eller dött. All honung var också kvar vilket visar att samhällena måste ha drabbats av en mental kollaps redan tidigt på hösten. Troligtvis drabbade detta drottningarna som lämnat kuporna av någon outgrundlig anledning och att alla arbetsbin då per automatik följt efter.

    Intressant var att flera biodlare ha rapporterat om samma sak.

    Misstankarna går till de besprutningsmedel som används på åkrarna runt ikring.

  24. 24
    Georg W säger

    @ Professor Göran:
    En biodlar-vän berättade att bina övervintrade bättre med sockerlösning än med honung. Eftersom sockret är rent men honungen innehåller partiklar och bina går ju inte på toaletten på vintrarna.

    Vi har avlat fram en insekt som inte klarar ett liv utan utfodring. Det är väl vad filmen säger? Vi är beroende av konstgjord natur och konstgjorda insekter.

  25. 25

    Georg W Skrev:

    Av någon konstig anledning verkar det som att okunniga falskspelare har makten i EU och de skarpa intellekt som vi skickar ner verkar inte ha något att säga till om.

    Vår miljöminister är dubbelagent. Det låter som om hon jobbade för folket i massmedia. Men vid en närmare granskning visar det sig att hon endast arbetar för industrin och kapitalintressen.

    EU-eländet har jag ej mycket till övers för – och dom flesta politiker på riksnivå går ju industrins ärenden.

    Var blev idén av om att dom Wi väljer i första hand skall företräda oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarnas väl och ve ?

  26. 26
  27. 27
    Lars Henrik säger

    @ Professor Göran:
    Ja, misstankarna går till de besprutnings- och betningsmedel som de utsätts för. Dieselavgaser har också nyligen framförts som en orsak till bidöden. En tredje kan vara elektromagnetisk strålning från t ex mobilmaster och wifi, men det känns mer osäkert. Urban Bee borde ha märkt av detta ganska snabbt.

    Ett påstående i filmen påminde mig om en egen tanke från förra året. Nämligen att den biologiska mångfalden inte sällan är större i stadens villakvarter och parker än på mångdubbelt större ytor på landsbygden. Åtminstone ur pollinatörernas synvinkel. Det är kanske en varningsklocka?

    Fram tills förra året funderade jag själv på att bli biodlare. Jag satt med kursbeskrivningar i handen. Då insåg jag att tambin konkurrerar ut och smittar de vilda och jag gav upp idén.

  28. 28

    Bieffekten: ”Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinerare håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vilka konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof. ”

  29. 29

    Josef Boberg Skrev:

    Bieffekten: ”Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinerare håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vilka konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof. ”

    https://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/del-1-1942?autostart=true

  30. 30
    Konsument i Sverige säger

    Jag tycker att ”Stålfarfar” har en mycket bra kommentar under rubriken LCHF och miljön:

    ”5 stålfarfar says:
    29 januari, 2012 at 17:18
    Svara | Citera
    Det talas om att vid veteodling kan ett halvt kilo vete odlas med 30 liter vatten. Ett halvt kilo kött kräver 1200- 3000 liter vatten. Det vi ska komma ihåg då är att då talar vi om att de utfordras med spannmål, vilket i sig är djurplågeri. Idisslare blir sjuka av att utfordras med spannmål. Dessutom bör vi ju jämföra näringen i vete respektive kött. Nötköttet innehåller nästan dubbelt så mycket näring som vete, vilket då ger samma vattenförbrukning i stort för de båda näringsämnena. Viktigast ändå är kanske att erinra sig att ett köttdjur som går ute på bete återlämnar nästan allt vatten i form av urin och även gödningsämnen till jorden.”

    https://annikadahlqvist.com/2012/01/29/lchf-och-miljon-2/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa