Kött och idealism

Professor Göran Sjöbergs krönika:Professor Göran Sjöberg
Kött och idealism

Jag tillhörde den ungdomsgeneration på sjuttiotalet som trodde att det kunde vara möjligt att göra något åt de internationella orättvisorna och det hyckleri som dolde sig bakom de ”fria marknadskrafterna”. Vi ägnade därför mycket tid åt att studera och försöka förstå hur saker och ting hängde ihop internationellt och det slog oss inte minst hur den globala jordbrukspolitiken redan då höll på att föröda vår jord – en process som idag nästan är fullbordad och som slagit undan benen för i stort sett allt traditionellt jordbruk. Lierre Keith beskriver övertygande denna grymma process i sin bok ”Vegomyten” och hur idealisterna i veganrörelsen missar själva målet trots deras önskan om en bättre värld och kampen mot de ovärdiga levnadsförhållanden som djuren tvingas till i den industriella djuruppfödningen. Boken är verkligen en ögonöppnare.

Läs mer

Hoppet för mig står idag till de lyckade försöken att återföra sterila jordbruksmarker och de halvöknar som håller på att breda ut sig med hjälp av täta besättningar av betesdjur.  Detta är en process som Alan Savory, genom praktiska storskaliga internationella experiment, övertygande har visat är möjlig och där återhämtningen av den utarmade jorden dessutom kan ske på ganska kort tid. Liknande lyckade försök med betesrotation pågår i USA men i traditionell jordbruksmiljö. Även i Sverige finns jordbrukare som vägrar låta sig inlemmas i det, för både människor och djur, ovärdiga systemet av industriell djuruppfödning och ett sådant exempel är temat för min krönika.

Sedan ett par år beställer vi vårt kött från Norrbete, som är en mindre sammanslutning av jordbrukare i Ramsele i närheten av Östersund, en demokratisk förening där samtliga medlemmar är aktiva. Idén är att de tillsammans ska försöka bevara det traditionella niplandskapet med hjälp av betesdjur och samtidigt kunna försörja sig på verksamheten och med ett etiskt värdigt förhållningssätt till djuren som grundtema. Djuren får leva i en naturlig miljö utan stress och får till skillnad mot de industriuppfödda köttdjuren leva minst dubbelt så länge (28 månader istället för 12) och får inget kraftfoder som gör industridjuren så sjuka. Antibiotika och andra hormonpreparat används inte heller. Fettsammansättningen är på grund av 100% gräsbete naturligt optimal med lika mycket omega 3 som omega 6. Industrikött har oftast 20 gånger mer omega 6 än omega 3 och detta bidrar till att detta kött knappast är hälsosamt. Kvalitén på köttet är därför helt enkelt otroligt bra trots att köttet kommer fruset. Ofta är smaken rent gudomlig och detta kött är därför utan tvekan det bästa vi någonsin ätit.

Det ekonomiska utbytet är av naturliga skäl, i en sådan här småskalig verksamhet, ganska magert och verksamheten präglas därför av en idealism som knappast står veganerna långt efter.

Sedan 2013 har man nu också ett litet nybyggt modernt slakteri, Rafnaslakt, med mycket högt ställda kvalitets- och hygienkrav och som inga andra slakterier kan erbjuda. För det första är det väldigt korta transporter av djuren och när de väl kommer fram till slakteriet får de vila i en ligghall i lugn och ro några dagar. Detta betyder att stresshormoner som adrenalin och kortisol hinner försvinna ur köttet vilket förstås är en av förklaringarna till den suveräna kvalitén.

Det finns nu en bok ”Rött kött på rätt sätt” som är skriven av en av eldsjälarna bakom föreningen och slakteriet. Boken börjar lite trevande men blir bara bättre och bättre ju längre man kommer in i den och med helt suveräna bilder. Omslagsbilden säger egentligen allt. En av medlemmarna i Norrbete, jag tror det är Thorsten Laxvik själv, kramar en av sina Hereford djur och det ser ut som om han blir pussad av kon – om det nu är en ko.

Vad sägs om den här passusen apropå kvalité.

”Mmm ….. med smak av vilda kärlväxter, mogen demokrati, tant Ainas sommarlagård, tillit, skogsbryn, Nipsippa och ansvarighet….

Comments

 1. 1

  Utmärkt ämne och utmärkt skrivet!
  Har skrivit en del kommentarer i samma heta ämne på:
  https://matochjordbruksnatverket.wordpress.com/2013/01/23/om-jordbruk-och-kott-ur-ett-klimat-och-energiperspektiv/#comment-339
  Det är en artikel av Jonas Wangsten: ”Om jordbruk och kött ur ett klimat- och energiperspektiv.”
  där många klämmande frågor tas upp och mer behöver klarläggas.

 2. 2

  Mycket angeläget!

  Svenska Naturskyddsföreningen har just nu ett rådslag och i samband med detta har jag skickat in synpunkter i linje med dina. Min ambition är att de så småningom kan växla till en, enligt oss :-), mer korrekt kurs i jordbruks- och djurhållningsfrågor.

  För övrigt kunde man i dagarna läsa att EKO-mat ökar i alla stora matvarukedjor. Det tar tid men kunskapen når till sist fram!

 3. 3
  Ingrid Björck säger

  Tur att kloka människor, som i kan hjälpa till att skapa ett bra liv för både människor och djur! Kram på er!

 4. 4

  En utmärkt skriven, hopppingivande och viktig krönika – inte minst efter veckans uttalande av ordf. för Grön ungdom i SVT.

 5. 5

  Nu på morgonen påstod en företrädare för Livsmedelsverket att mättat fett är skadligt på sikt. Det visste dom 🙂 Se inslaget här som börjar kl 07.15 https://www.svtplay.se/video/1757126/gomorron-sverige

 6. 6
  Lennart N. säger

  @ Dennis:
  Livsmedelsverket består av fundamentalistiska veganer, djurrättsaktivister och miljömuppar. Livsmedelsverket bedriver ingen egen forskning utan litar på vad SNF (Swedish Nutrition Foundation) säger. SNF följer råden från ILSI (International Life Science Institute) som är en organisation avsedd att företräda livsmedels- och läkemedelsindustrins intressen.

  Det är dessa förhållande och kopplingar som gör att Livsmedelsverket i sin nuvarande tappning borde utraderas. Inget gott kan komma ur denna konstellation eftersom man inte verkar för samhällets utan för industrins bästa.

 7. 7
  foie gras säger

  Näruppfödning och distribution i liten skala växer snabbt i det Frankrike där jag bor.
  I mitt Paris har jag gått över helt till att handla kött och färska grönsaker direkt från gårdar med gräsbetande icke kraftfoderuppfödd boskap och fågel mejerivaror (ost) och ägg även en hel del annat hemlagat exempelvis vinäger (fläderblomsvinäger!) via en ekologisk förening.
  Systemet förutsätter att alla varor beställs via nätet och betalas online, distributionen sker sen på anspråkslös bar i kvarteret under två timmar lördag förmiddag var fjortonde dag.
  Bönderna och deras familjer transporterar själva beställningarna så vi kunder lär känna dem och får värdefulla insikter i betydelsen av detta alternativ till livsmedelskedjorna och de mäktiga slaktarna. Föreningen är å sin sida mycket noga med reglerna: absolut ingen kontanthandel vid leveranserna.
  Min förening attraherar alla åldrar och särskilt unga familjer.
  I Sverige finns en smula gårdshandel vad jag vet. Men sen?

 8. 8
  Konsument i Sverige säger
 9. 9
  Thomas B säger

  @ Lennart N.:
  Helt rätt. Är du/ni informerade om Codex alimentarius ? Slå på webben.
  Intressant information om hur multinationella bolag gör allt de kan för att skydda
  sina ekonomiska intressen. Oavsett eventuella folkhälsoproblem.
  Eller se: http://www.svtplay.se/video/956528/lobbyisterna

 10. 10
  Lennart N. säger

  @ Thomas B:
  Tack! Det får bli en helgaktivitet att reta upp sig på. 🙂

  Det är bara för sorgligt att en majoritet av våra politiker inte fattar att samhällets och industrins intressen sällan går hand i hand.

 11. 11

  Lennart N. Skrev:

  Det är bara för sorgligt att en majoritet av våra politiker inte fattar att samhällets och industrins intressen sällan går hand i hand.

  Jo… 😥

 12. 12

  Alla har inte råd att köpa varor direkt från en gård.
  Dom tar ruskigt bra betalt.
  Då får man gå till Lidl istället.
  Men det förstår inte ni elitister och matfanatiker.

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ Fredrik:

  Jag tycker det är bra att du lyfter upp ”klassperspektivet” på matfrågan för den sopas oftast under mattan. En stor del av jordens befolkning blir också sjuka för att de inte har råd att äta någon annan mat än den de blir sjuka av.

  Problemet som jag ser det är att vi som blivit sjuka på grund av oförstånd när vi ätit för mycket dåliga kolhydrater har kommit på ett sätt att bli mindre sjuka, ja till och med så att vi känner oss friska, genom att ta bort den del av maten som gjorde oss sjuka. Om vi inte hade varit sjuka så hade de flesta av oss knappast funderat på att ändra sina matvanor.

  Som du påpekar blir det dyrare med riktig mat och när jag jämför maträkningarna före och efter omläggningen till LCHF så inser jag att det hela blivit ca 10 % dyrare.

  Tyvärr är LCHF-rörelsen är alldeles för liten för att ta hand om världens fattigdom men den blir knappast större för att vi själva blir friska..

 14. 14
  Professor Göran säger

  Nu påpekar hustru min att det i längden faktiskt inte har blivit dyrare för oss med LCHF för att vi nu äter så mycket enklare rejäl mat utan alla möjliga tillsatser och förstås inga sötsaker. Det var i början innan vi hade stabiliserat mathållningen som det blev dyrare.

 15. 15
  adhd-mamman säger

  @ Fredrik:
  Jag har full förståelse för att inte riktigt alla har råd med dyra ekologiska närproducerade råvaror, men jag vill påstå att nästan alla har den möjligheten. Det handlar om att prioritera.

  Vi lägger allt mindre del av hushållsbudgeten på mat och maten är billig jämfört med bara för 30 år sedan. Alltför många gånger har jag sett folk klaga på att ekologiskt är så dyrt, sedan köper det en 2 kg grillbricka till familjen med billigt industrikött och frossar i sig 500g var istället för att konsumera lite mindre av eko-kött och komplettera med vegetariskt.

  Gör man så har man ingen rätt att säga att det är dyrt tycker jag. Likaså kan man köpa en hel eko kyckling istället för benfria filéer av industrikyckling. Visst det är lite mer jobb, men det blir inte så mycket dyrare plus att industrikycklingen är insprutad med fosfater och salt som binder vätska, så man betalar för en massa vatten. Samma sak med billig korv utdrygad med vatten och mjöl.

  Nej sluta säga att eko är dyrt och vänd på resonemanget istället. Jag ifrågasätter hur en fläskkarré kan kosta 49 kr/kg. Hur har den grisen levt? Har bonden fått betalt?

  Enligt min mening har konsumenterna ett stort ansvar och behöver få bättre förståelse för vad riktig mat kostar. Endast genom att rösta med plånboken kan vi få bättre mat på sikt. Det är inte ok med en djurvälfärd där grisar och kycklingar stängs inne i trånga utrymmen och aldrig får se dagsljuset. Det är till och med tillåtet i Sverige och vi ska ändå vara världsbäst på djurvälfärd!? Är det bara jag som tycker att det är hemskt? En eko gris får vara ute och böka i jorden precis som grisar ska, och får naturligt foder och inte importerad soja. Självklart ska det få kosta mer.

  Vi lever i ett välfärdssamhälle och om man har råd att lägga pengar på en ny TV, mobil eller en resa och samtidigt klagar på att maten är dyr, då är det något som är snett.

  Det handlar inte om att vara varken matfanatiker eller elitist, tvärtom handlar det om hänsyn. Det du inte är villig att betala för shysst producerad mat, får någon annan betala priset för. Exempelvis djuren, naturen eller arbetare i tredje världen som utsätts för miljögifter.

 16. 16

  Fredrik Skrev:

  Alla har inte råd att köpa varor direkt från en gård.
  Dom tar ruskigt bra betalt.
  Då får man gå till Lidl istället.
  Men det förstår inte ni elitister och matfanatiker.

  Välkommen Fredrik!

  Varje matprodukt blir dyrare men antalet produkter blir mindre. Matkassarna med LCHF-mat blir färre och mättnaden blir större. Det betyder att det faktiskt inte alls blir dyrare. Kvalitet lönar sig även när det gäller mat.

 17. 17

  Tack för svaren!

  För egen del gör jag av med ca. 1200 kr i månaden på min hushållsbudget och äter allt hemma.
  Då väljer jag det billigaste. Fläskkött för 29 kr kg som ex. Jag känner att det finns en hel del välmenande personer här som gärna vill ta rollen som hushållslärare. Som gärna ser ned på andra som inte följer LCHF. En sorts upstairs-downstairs. 100 % säkra på metodens förträfflighet. Och er egen dito. Ni får äta vad ni vill men tala inte om för mig och andra. Och använd inte ex som: ”Jag såg några i affären som handlade…” precis som ni sett apor på Skansen.

 18. 18

  @ Lars:

  Kvalitet kan inte bestämmas av andra än individen själv.
  Vad som är kvalite för dig behöver inte vara det för mig.

 19. 19

  Fredrik Skrev:

  @ Lars:
  Kvalitet kan inte bestämmas av andra än individen själv.
  Vad som är kvalite för dig behöver inte vara det för mig.

  Jag syftade främst på närings- och energi-innehåll per krona, såsom jag förstått och upplevt saken ur en LCHF-synvinkel förståss 🙂

  Självfallet kan man ha andra åsikter om den saken.

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Fredrik: #17

  Annikas blog handlar om hur man ska äta för att hålla sig frisk men är man frisk så behöver man kanske inte fundera speciellt mycket på vad man stoppar i sig – jag gjorde det knappast själv för tjugo år sedan. När man därför kommer hit och ställer frågor är det inte så konstigt om man i all välmening får en del ”goda råd”.

  Även om man som du har lite pengar så tycker jag det är dumt att komma och reta upp sig på oss som varit sjuka och som har tvingats att ändra våra matvanor för att kunna bli friska igen.

  Det finns kanske något bättre forum som tar upp de klassorättvisor du påtalar och jag själv håller med om att världen, och där Sverige knappast är ett undantag, genomsyras av sådana. Men frågan hör knappast hemma här hos Annika och inte heller på den här tråden för den handlar faktiskt om ”fattiga” och hederliga jordbrukare i Norrlands inland som kämpar för sin överlevnad och samtidigt för ett värdigt förhållningssätt till de djur som till slut hamnar på våra tallrikar.

 21. 21

  Jag är överlevnadskonstnär och som livsstil är det raka motsatsen till att tjäna pengar. Faktum är att jag tvivlar på att det finns någon här som är så fattig och outbildad som jag. Livet är hårt för en modern fri-herre.
  När jag därför för några år sedan inte längre kunde blunda för ursprunget och kvaliteten i köttdisken på ICA. Så gav jag mig ut på jakt efter bönder som kunde sälja djur till mig. Egentligen tror jag det är olagligt för en bonde att sälja djur till privatpersoner. Men jag har inte träffat en enda bonde som inte skulle vilja sälja kött till mig.

  I mina efterforskningar finner jag ett lokalt charkuteri med Glada Utegrisar.
  Jag ringer ägaren och tjatar till mig en praktikplats och får lära mig att stycka slaktade djur. Då lär jag mig att jag kan köpa en glad (ej eko) grishalva för 42kr/kg om jag styckar den själv. Min lokala uppfödare av Eko-grisar tar 56kr/kg om jag köper en halv gris. Vilt ger jag 40kr/kg för. Höns och kycklingar slaktar jag gratis åt folk som inte klarar det själva. Mycket arbete för en middag men jag skulle aldrig stoppa en industriproducerad kyckling i munnen. Jag köper 2:dra sorteringen ägg, 45kr/30 och måste passa mig för att inte trampa på någon höna där på gårdsplan.

  Nu har jag köpt en hästkärra som jag ska transportera djur till vårt lokala nystartade gårdsslakteri. Min ide är att jag ska köpa kalvar och hyra in dem hos bönder på samma sätt som hästägare gör. Bönderna verkar positiva till idén, men jag undrar om EU,s byråkrati är redo för mig. Problemet för bönderna är att varje försäljning av slaktdjur är oerhört byråkratiskt. Därför är det enklare med nödslakt vilket innebär moraliska problem. Eller när en ko måste avlivas och bonden måste skaffa kunder till 350 kg kött, inom en vecka.

  Jag tänkte tidigare starta ett företag och kalla det för ”Byslaktaren”, garanterad succé. Men tyvärr är jag för gammal (58) för en så stor investering och arbetsinsats. Det visar sig nämligen att när mina bägge frysboxar är fulla så lutar jag mig tillbaka och skiter i både kött och slakt och att hjälpa folk till närproducerad mat. När frysen börjar tömmas så vaknar någon konstig instinkt igen och jag beställer något djur jag tycker jag fått för lite av. På Ica köper jag numera bara mjölkprodukter och det skulle inte vara svårt att hitta en bonde som tar upp mig i sin familj så man får köpa mjölk av honom.

  Jag är inte bara fattigast. Jag äter den bästa maten i hela världen. Mina 3 flickor som ska bli mammor en dag och min lille pojk, de äter också världens bästa mat. Inget att klaga på, alltså, egentligen 🙂

 22. 22

  Kör för tillfället STRIKT LCHF (för första gången faktiskt) och har aldrig haft så billigt matkonto! Åker iväg och köper massor av närproducerade eko-ägg varannan vecka, eko-nötkött närproducerat när de rear fruset t.ex högrev -gör långkok- underbart gott. Köper vildfångad lax från kalla hav osv. Gör egen majonäs, egen bearnaise och hollandaise-sås – riktigt fett och gott. Jag mådde bra på liberal LCHF tidigare men behöver gå ner en del jul-kilon. Det funkar och jag mår ännu bättre och som sagt ännu billigare. Äter bara lite grönsaker just nu – grönsaker är dyrt! Har läst Martina Johanssons Fettfrälst (rekommenderas). Hennes recept på ”Keto-bollar” – MUMS!

 23. 23

  Fredrik Skrev:

  Tack för svaren!
  För egen del gör jag av med ca. 1200 kr i månaden på min hushållsbudget och äter allt hemma.
  Då väljer jag det billigaste. Fläskkött för 29 kr kg som ex. Jag känner att det finns en hel del välmenande personer här som gärna vill ta rollen som hushållslärare. Som gärna ser ned på andra som inte följer LCHF. En sorts upstairs-downstairs. 100 % säkra på metodens förträfflighet. Och er egen dito. Ni får äta vad ni vill men tala inte om för mig och andra. Och använd inte ex som: ”Jag såg några i affären som handlade…” precis som ni sett apor på Skansen.

  Om man bara har 1200 kr i månaden i hushållsbudget så tror jag att man har rätt till socialbidrag. 1200 kr i hushållsbudget blir ju än mindre till mat, om man räknar bort det som vanligtvis brukar ingå i en hushållsbudget, dvs tvättmedel, hygienprodukter, andra hushållsprodukter som diskmedel och liknande. 1200 kr/månad blir 40 kr/dag. Det är inget fel på fläskkött för 29 kr/kg, det köper jag också när det finns, men det finns ju inte alltid.

  Hur ser din inköpslista ut när du bara kan handla för 40 kr/dag?
  Berätta vad du ätit under typ en vecka?

 24. 24
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Det är livsbejakande berättelser som din som med ”kött och blod” beskriver ”gräsrötternas” kamp för en hälsosammare värld som ger mig hopp.

 25. 25

  @ Professor Göran:
  Håller med. Tyvärr blir möjligheterna till den här sortens idealism allt snävare när globalism och Eu byråkrater tar över all makt. Ett sätt borde vara att öka självbestämmanderätten och ge mer av inflytande på riksdag och regering och inte minst kommuner.

  Vi är mer eller mindre helt i händerna på klåfingriga Eu byråkrater. Ett sätt är att i kommande val till Eu parlamentet syna de olika partierna och deras kandidater i sömmarna.

 26. 26

  Fredrik Skrev:

  Tack för svaren!

  För egen del gör jag av med ca. 1200 kr i månaden på min hushållsbudget och äter allt hemma.
  Då väljer jag det billigaste. Fläskkött för 29 kr kg som ex. Jag känner att det finns en hel del välmenande personer här som gärna vill ta rollen som hushållslärare. Som gärna ser ned på andra som inte följer LCHF. En sorts upstairs-downstairs. 100 % säkra på metodens förträfflighet. Och er egen dito. Ni får äta vad ni vill men tala inte om för mig och andra. Och använd inte ex som: ”Jag såg några i affären som handlade…” precis som ni sett apor på Skansen.

  Det här är himla svårt och matvanor/levnadsvanor är mycket känsligt att diskutera. När jag ser hur överviktiga unga invandrarkvinnor kommer släpande på ett sexpack 2-liters flaskor med sockrat kolsyrat vatten, låt vara smaksatt och färgat, i sin kundvagn, tillsammans med hela batteriet av chips och dips, så tänker jag att det inte kan vara de knappa stålarna, som styr. Den här konsumentgruppen är manipulerad av smart marknadsföring in i ett sockerberoende, som kommer att ge dom ohälsa och lidande. Visst är detta en klassfråga, men det är inte minst ett lysande exempel på girigheten och effektiviteten hos Big Food. Jag håller visst på att bli kommunist på kuppen!

  Jag har inte en aning om vad Din kundvagn brukar innehålla, Fredrik. Jag hoppas Du håller Dig frisk och sund på den mat Du köper. Ha det bra och lev länge!

 27. 27
  Kattmoster säger

  @ Fredrik:

  Nej, kanske inte alla, men bra många fler än som gör det i dag. Många prioriterar cigaretter, alkohol och utlandsresor framför mat. Om alla som faktiskt kan prioriterar bra mat har vi kommit en bra bit på väg och med tanke på de minskade sjukvårdskostnader som blir följden kan man se till att även de som, även om de anstränger, inte har råd med bra mat faktiskt får det. Win win! 🙂

 28. 28
  Kattmoster säger

  @ Professor Göran:

  # 14

  Här får jag instämma i vad din hustru säger. Enligt min erfarenhet, med inköp av superbt kött från gårdsförsäljning, blir LCHF inte dyrare utan snarare tvärtom. Dyrare kan det nog bli i inledningsfasen, när kroppen håller på att läka och kräver mera kött, men den är ganska kort. Åtminstone var den ganska kort för oss. En stor ekonomisk vinst var de dock att slippa allt spill som blir av frukt, grönt, potatis och bröd.

 29. 29
  Kattmoster säger

  @ adhd-mamman:

  # 15

  Mycket bra skrivet, adhd-mamman!

  Och apropå kyckling: Välj gärna Bosarpskyckling. Kycklingarna får växa sig stora på ett naturligt sätt, leva längre och gå ute och snappa åt sig flygfän och annat gott på sommaren.

 30. 30
  Kattmoster säger

  @ Professor Göran:

  # 20

  Klokt svarat, Göran! Själv blev jag rejält förbaskad och påbörjade ett helt annat svar men hejdade mig. Du har uttryckt precis det jag ville men på ett betydligt bättre sätt! 🙂

 31. 31

  @ Erling:
  Förutom det du skriver av personligt lidande av all skräpmat, kommer det att orsaka betydande produktionsbortfall i form av sjukskrivningar, förtidspensioner, ökade sjukvårdskostnader (diabetes, hjärtproblem, cirkulations/synrubbningar osv), sammantaget en gigantisk kostnad för samhället.

  Att det kommer att krävas formidabla utbildningsinsatser för att bryta denna trend är ingen högoddsare. Bara kostnaden för denna insats kan säkert räknas i åtskilliga miljarder.

 32. 32
  Lars Henrik (fd Lars) säger

  Uppdatering:

  De synpunkter jag skickade in till Naturskyddsföreningens rådslag (se kommentar ovan) hade inte kommit med p g a, vad som sades vara ett mänskligt misstag. Dock hade det inte hjälpt eftersom jag ändå inte var på plats. För att det ska kunna läggas fram som en motion måste ju motionären delta.

  Dock skulle någon från föreningen kontakta mig för att diskutera mina ”intressanta” tankar inom kort.

  Möjligen en mycket liten framgång i en kamp mot väderkvarnar.

 33. 33

  Citat från Görans artikel ovan för sammanhang:
  ”Hoppet för mig står idag till de lyckade försöken att återföra sterila jordbruksmarker och de halvöknar som håller på att breda ut sig med hjälp av täta besättningar av betesdjur. Detta är en process som Alan Savory, genom praktiska storskaliga internationella experiment, övertygande har visat är möjlig och där återhämtningen av den utarmade jorden dessutom kan ske på ganska kort tid. Liknande lyckade försök med betesrotation pågår i USA men i traditionell jordbruksmiljö. Även i Sverige finns jordbrukare som vägrar låta sig inlemmas i det, för både människor och djur, ovärdiga systemet av industriell djuruppfödning och ett sådant exempel är temat för min krönika.”

  I 4-minutersklippet nedan visas hur viktiga rovdjur kan vara för att ”hålla ordning” på betesdjuren och därigenom indirekt hålla hela landskap levande. Återföra begynnande förkalning eller öken till liv med hjälp av rovdjur.
  Alan Savory lösningar bygger precis på detta som han förklarat och med samma resultat.
  Videon bör ses tillsammans med Savorys och Joel Salatins beskrivningar för att få rätt perspektiv på hur effektiva naturliga och på snarliknande sätt styrda jordbrukssystem fungerar långsiktigt genom kontinuerlig återskapning; Motpolen är dagens resursförstörande intensiva jord- och djurbruk som slukar bl.a. vattentäkter, vattendrag, fiske och även själva jorden.

  Har hört detaljer om vad som skedde i Yellowstone, med naturligt ändrade vattendrag t.ex, men har inte tid att leta efter det.

  https://www.bbc.com/future/story/20140128-how-wolves-saved-a-famous-park

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa