Rött kött orsakar inte diabetes

Richard Feinman har granskat en studie som påstår att rött kött orsakar diabetes.
Författarna till studien har justerat för så många faktorer att de har lyckats få fram detta resultat. När man tittar på de råa siffrorna är sambandet det motsatta: Ju mindre kött desto mera diabetes.

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  ..o’ det kallas vetenskaplig studie?!!

 2. 2

  Ett praktexempel på vad Ralf Sundberg kallade ”konsten att vilseleda.” Jag saxar en bit:

  ”…the total lack of common sense and the irrational perspective of the epidemiologist. … If your data don’t come out the way you want, drag in as many factors as you need (age, initial red meat intake, race, marital status, shirt size, etc.) until it does”

 3. 3
  Zonen säger

  Statistisk manipulation???

 4. 4

  Zonen Skrev:

  Statistisk manipulation???

  Ja, det är så epidemiologer arbetar, i varje fall när de har finansiärer med vissa förväntningar. Se Kap 7 i Sundbergs bok och sid. 173-174 i ”Kulinaria”.

 5. 5
  Jan Frick säger

  Vi hade en bok som hette ”Hur man ljuger med statistik” av en man vid namn Darell Huff, tror jag. Men det var på 60-talet då jag läste i Lund. Kanske nån har stött på den eller nån senare av liknande slag.

 6. 6

  @ Jan Frick:
  Ja, Wikipedia har ett kort referat av den här:

  https://en.wikipedia.org/wiki/How_to_Lie_with_Statistics

  Men jag är rädd att det som nu är på tal är mera kvalificerat än något som Huff kunde tänka sig. Det gäller att välja lovande indata och sedan jonglera med ”korrigeringsfaktorer” tills man får fram något som uppdragsgivaren kan tjäna pengar på. Jag skrev kap. 7 i Sundbergs bok – fel, det skall vara kap. 9, speciellt sid. 189f.

  Huff kom inte i närheten av sådant raffinemang.

 7. 7

  Jan Frick Skrev:

  nån senare av liknande slag.

  Denna hade vi här för åtta år sedan:

  https://www.amazon.co.uk/Epidemiologists-Have-They-Got-Scares/dp/0953910822/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1399631418&sr=1-1

  Men den finns inte kvar. Såvitt jag minns var jag inte särskilt imponerad.

 8. 8

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  kallas vetenskaplig studie?!!

  Ja, om det nu är vetenskap beror ju på vilka förutsättningar som skall gälla för att en verksamhet skall förtjäna den benämningen.

  Taubes menade att hela näringsläran utger sig som vetenskap men fungerar som religion. Men såvitt jag minns förklarade han inte vad han avsåg med dessa begrepp.

  Om man som kriterium ställer upp att ”vetenskap” inte kan arbeta med förutfattade idéer om premisserna, och krav på ett visst resultat, så är denna typ av epidemiologi inte vetenskap. Om man dessutom kräver att reglerna för informationsbearbetningen inte skall ändras under pågående arbete, så är det inte heller under detta kriterium vetenskap.

  Men kanske dessa krav går för långt? Det får någon annan kommentera.

 9. 9
  buddha säger

  Menar ni att en vegetarian löper större risk att få diabetes?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 buddha:
  Det säger vi inte, men det finns i alla fall inget som säger att (rött) kött ökar risken för diabetes.

 11. 11
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  När jag var barn hette det S o c k e r s j u k a (..inte kött-sjuka!) 😉

 12. 12

  9 Buddha
  Naturligtvis kan jag inte garantera dej diabetes på vegetarisk kosthållning…men förhoppningarna är stora!!
  Om du betänker att vegetabilier innehåller en hög andel av stärkelse, som ju enbart är långa grenade kedjor av glukosmolekyler….och glukos ger ju ett starkt insulinsvar, vad jag vet åtminstone…..lägg därtill att vegetarianer antagligen även äter mycket spannmål i form av bröd, müssli, frukostflingor plus också fruktsafter av alla de slag, smoothies och annat godis…så kan man nog lugnt anta att det inte är en perfekt näringsmodell för att hålla en sjukdom som diabetes på avstånd….??
  Ok att vår organismen kan omvandla en del av kolhydraterna till det nödvändiga fettet, som är den substans som evolutionen har utsett som vår källa till energi…kolhydrater har ju ett högt osmotiskt värde och även om levern gör sitt bästa med hoplänkning av glukosmolekylerna till glykogen, så suger det ändå till sej vatten i en grad av tre gånger sin vikt…..och tänk också på vad den omvandlingen, från socker till fett, kostar i energi, både i form av ATP genom den anaeroba glykolysen och även av den alternativa aeroba glykolysen, som tillhandahåller NADPH nödvändig för biosyntes av fettsyror…den energin skulle antagligen ha kunnat utnyttjas bättre…man får bara hoppas att inga mitokondrier i något organ har blivit lidande och iscensatt en regelrätt apoptos som kan leda till både den ena och den andra mindre trevliga sjukdomen!??
  Kanske bäst att fundera lite på saken??

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa