Birgitta Höglund i Aftonbladet

Artikel i Aftonbladet, om Birgitta Höglund och hur hon blev fri från sin fibromyalgi. (Artikeln finns på länk endast för betalkunder).

Björn Bragée, Arga doktorn, berättar att han kommer att starta en läkemedelsstudie på fibromyalgi. Han säger att det inte finns någon forskning som visar att kosten spelar roll för sjukdomen.
Om man ändå ska forska på fibromyalgi, vore det väl bättre att starta med att kolla om kost, som LCHF, kan spela roll för sjukdomssymtomen, i stället för läkemedel. Det finns ju så många personliga rapporter från människor som blivit förbättrade i sin fibromyalgi av LCHF.

 

Comments

 1. 1

  Tack för delning och länk. Jag hoppas verkligen att många med värkproblem kommer att testa LCHF nu och förhoppningsvis bli bättre i sin värk, trötthet och många av de andra symptom som följer i fibromyalgins spår.

  Så här skrev Dr Nisse Simonson nyss om artikeln på sin Facebook-grupp Lev frisk längre.

  ”Jag läste artikeln i AB och jag tror att fibromyalgi är en diffus inflammation där det gäller att så mycket man kan avlägsna sånt som är proinflammatoriskt. Dit hör det gamla vanliga socker insulinkopplingen, brist på Omega3 som är antiinflammatoriskt liksom VitaminD som är kraftigt antiinflammatoriskt. Det är ju till skillnad från alla mediciner en helt ofarlig väg för många att prova. Jag känner mig klart övertygad om att hälften kommer att bli bättre av samma kur som Birgitta gick igenom. OM det inte skulle fungera har man ju inte förlorat någonting och inte fått några biverkningar.”
  https://www.facebook.com/groups/297469260385851/

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Läkemedel hit och läkemedel dit… den ena studien efter den andra och ändå blir fler och fler människor sjuka. Naturligtvis är vi vad vi äter – och ’green & clean’ ska det vara!

 3. 3
  Majsan säger

  Tyvärr har inte LCHF minskat min värk nämnvärt. Det gör lika ont som tidigare. Jag har bland annat spondartrit och tröttheten kan vara riktigt bedövande. En del i detta kan vara att jag saknar övervikt. Jag tror att många märker hur värken minskar samtidigt som midjemåttet. Självklart mår jag bättre (i mina sjukdomar) när jag äter bättre, dock har jag inte kunnat minska mina mediciner. Å andra sidan har jag ju ingen aning om hur jag hade mått om jag fortsatt äta enligt tallriksmetoden. Mina problem kommer ju trots allt i skov.

  Numera äter jag inte strikt utan unnar mig en potatis, rotfrukter, lite frukt och nån gång lite bröd för då fungerar det enklast för mig rent praktiskt då övriga familjen inte vill äta vanlig LCHF.

  Man har ingenting att förlora på att testa LCHF, det värsta som kan hända är ju att man får tag på nya recept.

 4. 4
  Dennis säger

  Om du absolut inte vill äta enligt LCHF så kan du ju köra på ATKINS 🙂

 5. 5
  Majsan säger

  Den var bra 🙂

 6. 6

  Fick följande kommentar på bloggen av signaturen Lilja:
  ”Finns det några upprepade vetenskapliga studier som visar att detta hjälper?
  Eller är det hemsnickrade teorier?”

  Mitt svar:
  ”Här kan du läsa lite mer om värk, trötthet och andra fibromyalgisymptom som blivit bättre av en glutenfri kost, Lilja. Under tiden snickrar jag vidare 😉 ”

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24728027
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835396/
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18046594
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24003682
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19935081
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18540025?dopt=AbstractPlus

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 3 Majsan: — Hej Majsan,
  Det kan vara (min/vit etc) brister som gör att det går långsamt med att få kroppen i balans.
  Förutom eko-odlad kost har kosttillskott gjort stor skillnad för mig.
  Vad man behöver är förstås lite olika men många tycks ha brist på D3, Q10, Magnesium… etc.
  Har man levt med sjukdom länge tar det sin tid att läka…

 8. 8
  Sigge säger

  Ang gluten och vete kan det vara intressant att läsa den världsledande expertens alessio fasano bok ”gluten freedom” — En popularisering av det senaste årtiondets nya rön och nya klassificering av gluten och veterelaterade sjukdomar.
  Om du föredrar en lärobok kan du istället läsa ””clinical guide to gluten-related disorders” av densamme.

 9. 9
  Majsan säger

  Jag tror det är en sund inställning att inte tro på snabbt resultat. Jag äter bland annat Mg, under vintern även D-vitamin. Ser till att äta blandad mat med fisk, kött och grönsaker. Maken är självförsörjande bonde, så jag äter mycket bra eko och hemmaproducerad mat.

  Det tog över 15 år innan jag fick en diagnos på delar av min värkproblematik. Vad jag ville få fram med mitt första inlägg var just att man har absolut ingenting att förlora på att prova lågkolhydratkost bara allt att vinna. Fungerar det inte som värknedsättande, så kanske du mår bättre trots att du har dina sjukdomar. Jag brukar resonera i att man ska må så bra man kan efter de förutsättningar man har.

 10. 10

  Tack för alla kommentarer efter att jag var med i tidningen, här, på Facebook och på bloggen 🙂

  Blev uppringd av en man som håller på att skriva en bok om fibromyalgi och vad som kan hjälpa oss som har sjukdomen att bli bättre.
  Han ville skriva om min historia i boken, känns väldigt bra att få vara med och inge hopp om möjlighet till att må bättre.

  Alla har ju tyvärr inte samma tur som jag, har fått höra att en del är arga över artikeln, att min fibromyalgi inte är äkta om jag blivit bra…
  Men det här är min historia, hur jag lyckats bli i stort sett symptomfri av att gå över till glutenfri LCHF-kost.

  Om jag så bara kan hjälpa några med min medverkan så är det fantastiskt bra 🙂

 11. 11
  Georg W säger

  @ Majsan:
  Börjar man söka orsaker till varför inte LCHF fungerar så hamnar man snart i en djungel av möjliga orsaker. Det är då man känner att man inte orkar bry sig. Vår tillvaro är fylld av hot och faror och många är tämligen oomtalade.

  Jag fortsätter med en åsnas envishet att poängtera att Fluor från bl.a. tandkräm lagrar sig i körtlarna och stör deras arbete som är viktiga för kroppens signaler. Likaså de första dl vatten som man spolar ur en kran brukar innehålla bly, som också förorenar körtlarna. Man bör nog kolla att vattnet är ok och inte innehåller för mycket Fluorid, vare sig det är egen brunn, men även kommunalt.

  Det hjälper ju inte att rena kroppen om man ständigt fyller på med nya gifter varje dag. Jag tror att det är viktigt och fundera på dagliga rutiner och detaljer och försöka identifiera de föroreningar vi drabbas av. Bra vatten tror jag är ett avgörande krav för god hälsa. Förutom ekologisk naturenlig näringsrik mat.

 12. 12

  Majsan Skrev:

  Jag tror det är en sund inställning att inte tro på snabbt resultat. Jag äter bland annat Mg, under vintern även D-vitamin.

  Jo… – Majsan – att förändra magnesiumspegeln intracellulärt kan ta 3-6 månader – så det gäller ju att skynda långsamt.

 13. 13

  Georg W Skrev:

  Bra vatten tror jag är ett avgörande krav för god hälsa.

  Jo… – George – och därför använder jag numera bara köpe-vatten utan kolsyra på flaska – till kaffe, te, matlagning osv – istället för kommunalt ledningsvatten. Dock… – ägg kokar jag i kranvattnet – för jag räknar med att skalen motar bort föroreningarna.

  Finns det något land i världen mer än Sverige – där man ser kranvatten som ett tjänligt livsmedel ?

 14. 14

  Här om kopplingen gluten-fibromyalgi på svenska för den som har problem med studierna på engelska här ovan:
  https://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F719

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 9 Majsan: — betr.”..man har absolut ingenting att förlora på att prova lågkolhydratkost bara allt att vinna. Fungerar det inte som värknedsättande, så kanske du mår bättre trots att du har dina sjukdomar. Jag brukar resonera i att man ska må så bra man kan efter de förutsättningar man har..” — Ja, så är det förstås.

  Jag har alltid känt att ett hälso-problem behöver ’anfallas’ från alla håll och det lever jag efter.
  I SLE-kompotten hade jag IBS, Sjögrens, Raynauds o’ Fibromyalgi – och har förstått att orsakerna delvis varit ’leaky gut’, parasiter, tungmetaller och virus etc. som fanns kvar i kroppen.
  Jag är inte säker på att jag skulle blivit av med allt det genom att ’bara’ ändra på kosten – även om kosten har mycket stor betydelse.

  Under åren har jag ’experimenterat’ med diverse läkemetoder (endast komplementär-medicin ..klarar inte kemikalier) samtidigt som jag numera lever ’green & clean’ och mår bättre än på många år. Värk och fatigue är borta och matsmältningen fungerar.
  Den ständiga tröttheten var nog det värsta – allt annat blev värre av att ständigt ha ’slut på batterierna’. Jag är nu inne på 3e året med att ’på allvar’ försöka att bli frisk.

  LCHF började jag med för ungefär 15 månader sedan och äter aldrig ris, pasta, vete eller potatis längre och har märkt att jag föredrar gröna grönsaker, även om det slinker med en o’ annan morot i den hemlagade soppan på kycklingbuljong. Kakor ’och sånt’ är ett minne blott ..saknar inte socker. Som barn valde jag alltid saltlakrits som godis och kakor med citron eller äpple. Älskar fortfarande surt. Något lite sött får jag ju säkert i mig – t.ex. i den mörka (eko-) chokladbiten som jag avnjuter till kaffet.. 😉

  Det är förstås väldigt mycket lättare när man inte behöver ta hänsyn till andra när man lagar mat, så förstår ditt dilemma där. Hoppas i alla fall att din värk kommer att avklinga med tiden.

 16. 16
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 10 Birgitta Höglund: Betr. — ”..att min fibromyalgi inte är äkta om jag blivit bra..” — Ja, eller så har man tillfrisknat ’spontant’! Bästa önskningar med din medverkan till boken. Den kommer säkert att vara ett gott stöd för många.

 17. 17
  Lilja säger

  Birgitta Höglund Skrev:
  #6

  Birgitta Höglund

  Den signaturen ”Lilja” är inte den Lilja som brukar kommentera här och hos kostdoktorn. Fast alla vet väl att det finns massor av Andersson, Pettersson, Lundström och Liljor 🙂

 18. 18
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Vill, liksom Georg och Josef, poängtera hur viktigt det är med tillgång till rent vatten. Skulle inte klara dagen om jag inte fick börja den med två stora glas ljummet vatten. Har ett filter (i vaskaskåpet) som filtrerar bort orenheter. Dessutom tål jag varken klor eller fluor – borstar numera tänderna i kokosolja, och sprayar gärna med lite KS också. Det är tur att jag är en nyfiken och vetgirig person – och tack och lov för internet!! 😉

 19. 19

  Lilja 17; Vad bra att det inte var du 🙂

 20. 20
  Sparristroll säger

  Vilket konstigt sätt att resonera på. ”Det finns ingen forskning som visar på att kosten spelar någon roll”. Men då är det väl en ännu större anledning att inkludera det i en ny studie. Vad är syftet med att göra studier annars?

 21. 21
  Majsan säger

  Jag gick just in och såg att jag fått flera kommentarer på mitt inlägg. Tack alla!
  Det är bara att kämpa på för oss alla med värkproblematik.
  Birgitta är verkligen en inspirationskälla på att man kan förbättra sitt mående. Tack för att du delar med dig av din historia.

 22. 22

  Tack Majsan, glad om jag kan inge hopp åt många som lever med ständig värk 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa