Diabetesläkemedel ökar risken för cancer

Kostdemokrati skriver om rättegången som resulterade i ett gigantiskt skadestånd från farmakaföretag, 60 miljarder kronor.
Det gäller Actos,  som har visats ge ökad risk för cancer.  Det ger också ökad risk för hjärtsvikt, och frakturer hos kvinnor.

Preparatet är fortfarande godkänt i Sverige.

 

Comments

 1. 1

  Lars Bern är en av de klokaste människor jag vet. Hans blogg känns allt viktigare att följa.
  Tack Annika för att du påminner om hans inlägg, det är inte alltid jag klickar in hans blogg. Din blogg däremot kollar jag mest varje dag. Du är också en av de klokaste jag vet.

 2. 2
  Stockholmare säger

  Vårdguiden – Sthlm läns landsting
  https://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Lakemedel-A-O/Actos/

  ”Biverkningar
  En del personer som använder medicinen kan få biverkningar som viktökning och synrubbningar. Vissa kan uppleva minskad känslighet för beröring, bli känsligare för luftvägsinfektioner och få en ökad risk för benbrott. En del av biverkningarna kan minska eller försvinna när man har tagit medicinen en tid.”

  ”Rapportera biverkningar
  Man kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att man tror att biverkningen beror på läkemedlet, man behöver inte vara säker. Man kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där kan man fylla i ett elektroniskt formulär eller skriva ut en blankett och skicka in.”

 3. 3
  Stockholmare säger

  Fass – (Branschorganisationen/Läkemedelsindustriföreningen, LIF)

  Actos
  https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20001013000012

 4. 4
  Pingo säger

  När kommer de första skadestånden för statinmedicinerna? Jag kommer om någon vecka att äntligen få träffa läkaren som för lite mer än ett år sedan inbillade mig att jag skulle ta 40 mg Simvastatin varje dag. Jag ska försöka vara snäll med honom men får nog kämpa med mig själv. Kanske jag helt enkelt får hänvisa honom till min privatläkare som enkelt kunde konstatera att min lever var i ett så vedervärdigt skick att inte ens en alkoholist har så dålig lever.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa