Hur dör en LCHF-are?

Det är vanligt att en ”normalkostare” (lågfett-högkolhydrat) har ett utdraget sjukdomsförlopp mot slutet av sin levnad, med hjärtinfarkter, hjärtsvikt, kärlkramp, stroke, demens, njursvikt, fotsår, bensår mm, samt långa medicinlistor de sista åren.
LCHF har nu funnits som begrepp i snart 10 år och rimligen måste ganska många LCHF-are ha dött under den här tiden.
Har dessa haft ett likadant sjukdomsförlopp som ”normalkostarna”? Jag vet några som har dött i cancer, samt plötslig hjärtdöd. Kan ni bloggläsare berätta om exempel på LCHF-ares död?
Jag fick en fråga om detta på min senaste föreläsning och jag kunde inte svara så precist.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Vi har nog inte hållt på så länge med LCHF så att det slagit igenom ordentligt?

  De enda jag känner till är de som ätit en ren husmanskost, de har ätit potatis och annat men ingen processad mat plus att de jobbat i stort sett ända till slutet. De har haft mycket kort sjukdomstid innan de lagt av, ett par veckor, någon har dött i sömnen nästan 90 år gammal (han dog verkligen frisk!)

 2. 2

  Det låter väldigt bra! Jag är livrädd att tyna bort under smärtor och umbäranden, kanske under flera år. HU! Nej, jag vill dö frisk, helst i sömnen. Och vem vill inte det?

 3. 3
  Lars M säger

  Det verkar som om LCHF numera innefattar allt från Tommy Runesson och Skaldemans fakir-LCHF till Per Wikholms potatis och rotfruktsätande, och däremellan alla bakverksförfattande tanter och fruktätande paleomänniskor, så vad vet vi vad vi dör av egentligen?

 4. 4
  Kattmoster säger

  Frågan är alldeles för tidigt ställd. De LCHF-barn som föds nu, OCH håller fast vid LCHF, kan så småningom ge svaret. Vi som är vuxna nu får dras med vad vår tidigare felaktiga kost ställt till med. Vi kan glädja oss över en bättre hälsa än vi annars skulle ha haft (och det är värt guld) men vi kan inte utgå från att vår LCHF-kost läker allt som den tidigare kosten ställt till med.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Kattmoster:
  I alla fall jag hoppas att jag ska få leva frisk tills jag dör. Jag har inga förhoppningar om att jag ska bli äldre än medellivslängden, bara att jag ska slippa dö en ond långsam död.

 6. 6
  Kattmoster säger

  5 @ Annika Dahlqvist:

  Det hoppas jag också, både för din, egen och andras del.

 7. 7

  För min del så tror jag att den främsta dödsorsaken kommer att vara olyckor som trafikolyckor eller fall vid bergsklättring eller fallskärmshoppning. Vi blir nog vitala upp i hög ålder med de olycksrisker som det kan innebära.

 8. 8
  Lars Bern säger

  Jag har tyvärr inget exempel, men jag kan berätta att jag fick frågan av en vän om jag trodde jag skulle leva längre med min kolhydratfattiga kost? Jag svarade då att det bryr jag mig mindre om, mitt mål är att dö frisk! Det som för mig som är över sjuttio framstår som viktigare än något är att få ha kvar en fungerande hjärna till min död. Jag är övertygad om att den här kosten skall hjälpa mig med det.

 9. 9

  Jag var helt nyligen i dödsskuggans dal – och hade ej en skicklig kirurg funnits till hands – så hade tiden för min hädanfärd blivit kort – men mycket smärtfylld.

  Att tyna bort under en längre tid – utan smärta – ser jag ej som något bekymmer. Men däremot att tyna bort under en längre smärtfylld tid – det hoppas jag innerligt på att jag kommer att slippa. Men att dö frisk och momentant är nog idealet.

  Som idag 73 år livserfaren så är det ju ej evigheter kvar tills jag får reda på hur det blir.

 10. 10

  Lars Bern Skrev:

  ”Det som för mig som är över sjuttio framstår som viktigare än något är att få ha kvar en fungerande hjärna till min död. Jag är övertygad om att den här kosten skall hjälpa mig med det.

  Med erfarenhet av trettio fettskrämda ”förlorade” år är även jag övertygad om att LCHF (sedan 5 år tillbaka) är ett mycket bra val!

 11. 11

  Lars M,
  I den urspungliga definitionen av LCHF som Annika lanserade 2005 ingick aldrig något totalförbud mot rotfrukter. Det är ett senare påfund. I mina kokböcker ingår alltid kolhydratsberäkningar så att den som vill köra strikt kan göra det. Det enda nya som tillkommit är frågan om resistent stärkelse som rimligen borde räknas bort från kolhydratsberäkningen precis som alla andra fibrer. När jag får rapporter från någon som för första gången på länge hamnat i stark ketos av att prova rå potatis så kan det ju rimligen inte innebära att det är stora mängder blodsockerhöjande kolhydrater i den råa potatisen.

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Lars M:

  Detta kan väl sammanfattas med att man inte ska äta mer kolhydrater än man tål.

  För en del allvarligt sjuka (sockersjuka eller hjärtsjuka t.ex.) verkar denna gräns ligga så nära noll procent man nu kan komma. Andra, som är friskare, kan tillåta sig en mer liberal inställning.

 13. 13

  Mina äldre släktingar var friska fram till ungefär 80 års ålder, runt år 2000, därefter fick dom 5-10 sjuka år på äldreboenden med långa medicinlistor. Sjukdomar som drabbade dem var stroke, hjärninfarkt/hjärnblödning, diabetes, lindrigare hjärtinfarkt, dvs insjuknandeorsaken. Därav och därefter tillstötte det ena och det andra som urinvägsinfektion, gallstenbesvär, afasi, dysfagi, ensidig-tvåsidig förlamning, kirurgiska misslyckanden, fall, lunginflammation, övermedicinering, uttorkning, ben-och fotsår, utslag. Hjälpmedlen var rollatorer, rullstolar, liftar, käpp. Åtskilliga akuta besök på sjukhus. Förskräckligt tråkigt liv på sjukhem/äldreboenden med blöjor och hjälp med alla dagliga intima behov.

  Man kan ju säga att alla åt (LCHF) fram till 70-talet då dom var ca 60 år och alltid hade varit friska, därefter blev det mer och mer hel- o halvfabrikat med margarin samt lättprodukter, enligt tidens anda.

  Ja, vad ska man tro! Jag känner knappt någon i min generation 65+ med gamla föräldrar och äldre släktingar som har gått fria från ovanstående sjukdomar. Tio sjuka år på äldreboenden har det blivit för nästan alla.

 14. 14
  Anders S säger

  Ju äldre vi blir desto fler infektioner har vi samlat på oss som i sin tur leder till hjärt- och kärlsjukdomar.

  Läs om ”infectious burden” i Russ Farris och Per Mårins bok The Potbelly Syndrome.

  https://www.potbellysyndrome.com/

  Göran K Hansson på KI har forskat om detta:

  https://ki.se/meds/forskargrupp-goran-hansson

  https://atvb.ahajournals.org/content/29/11/1714.abstract

 15. 15

  …….dom dör till slut av näringsbrist av något slag, och för tjockt blod för hjärtat att orka pumpa runt, pga minskad procent vätska i kropppen. Japp, så blir det……

 16. 16
  Kjell Granelli säger

  Genom studier av ursprungligt levande populationer har man funnit att människor som inte dukat under av trauma eller infektioner uppnår en ålder av 80-100 år. De sista dagarna i livet upplever de en mycket stor trötthet och sedan dör de. Man kan hoppas att vi som äter LCHF kan, genom att undvika spannmål, socker, processad mat samt ett övermått av omega-6, får sluta på detta för människor naturliga vis. Man kan också tro det, men det får framtiden utvisa.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 P:
  Hur vet du det?

 18. 18

  @ Per Wikholm:
  Intressant med ketos och rå potatis! Kan du ge lite mer ?
  Även om påstådda faror med rå potatis om du kan!

  Mer om RS: Eftersom ärtsoppa har välkända biverkningar sökte jag på halten av RS. Svårfunnet men till sist hittade jag siffran 9 -11%, publicerat i nature, framtagen av Svenska(!) forskare i Lund runt 2000.
  Alltså den högsta siffran jag kan hitta på kokt mat serverad varm. Finns det högre?
  Får man även en kedjeeffekt genom att ej resistent stärkelse kan bli svårsmält tidigt i tarmen gömd och glömd mellan där olöslig stärkelse ?

  Beträffande död har jag genom LCHF fått gott hopp om att slippa vuxenblöja och rullstol sista biten Arthritis fanns ju inte innan Egyptiena började odla spannmål!

 19. 19

  Wolfgang Lutz dog ”oväntat” när han blivit 97 år:

  https://www.ketario.de/viewtopic.php?f=5&t=5700

 20. 20
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ja, jag har samma plan som ni andra här – dvs att falla frisk från trädet, som ett moget äpple (knall o’ fall alltså), inte ruttet! Vid 66 mår jag bättre än på mycket länge och tänker fortsätta så – med LCHF-stuk på kosten. Frågan är nog lite för tidigt ställd, men jag återkommer gärna med rapport – om en 15 år ..eller mer. 🙂

  @ Josef B – Välkommen tillbaka från ’den där dalen’.

 21. 21

  @Sten

  Intressant att du hittat RS på ärtsoppa. Kan du länka till denna studie eller ge namnet på den?

  De flesta rapporter jag sett hittills handlar om främst diabetiker som minskat sitt fastblodsocker men också om jämnare blodsocker under dagen. Rapporten om ketos var från en kvinna som mätte ketos i urin. Hon hade under längre tid haft svårt att komma i stark ketos trots väldigt strikt LCHF. Efter att ha testat att äta ett par rå potatisar gick hon i sin stark ketos. När hon avbröt experimentet gick hon efter ett par dagar tillbaka tillbaka till svagare ketos.

  Vad gäller rå potatis så innehåller den tyvärr en del antinutrienter, proteashämmar mm som förstörs vid kokning. Solaninet som det talas mycket påverkas dock inte av kokning.

 22. 22

  @Sten
  Jag har hittat en till tabell som mäter det relevanta – andelen RS i förhållande till total mängd stärkelse. Nykokade ärtor (sannolikt gröna i detta fall) verkar ligga bra till bland upphettad mat med 25 % RS (men det betyder å andra sidan 75 % blodsockerhöjande stärkelse så det är inget för den strikte LCHF:aren).

  Hittade dock inte din Nature-artikel med ärtsoppa. Mejla den gärna till mig på per.wikholm[snabel-a]lchf.se

 23. 23

  Den mängd kolhydrater man som LCHFare bör äta varierar individuellt. Men man bör väl försöka att äta den mängd kolhydrater per dag, som gör det möjligt att ha en optimal blodsocker-hantering, när det blir dags att ”bocka upp tofflorna för gott”. Alltså undvika blodsocker nivåer, som skapar degenerativa (icke reversibla) effekter.

 24. 24
  Hanveden säger

  En som var tidig med LCHF liknande kost och nyligen avled var Lars Wilsson.

  https://annikadahlqvist.com/2014/04/10/lars-wilsson-har-avlidit/

  Läser man kommentar 19 av SSS så framstår det som om det inte var någon längre tid med sjukdom som föregick Lars Wilssons frånfälle.

  Kanske en kontakt med sonen Erik kan ge klarhet.

  mLCHFh från en 63+ B-) .

 25. 25

  @ Per Wikholm:
  Länk: https://www.nature.com/ejcn/journal/v56/n6/full/1601338a.html
  Sök i artikeln efter: yellow

  Eftersom solaninet inte påverkas av kokning blir det lika lite eller mycket med rå som kokt potatis. Skalning, borttagning av ögon följt av blötläggning eller kokning kan vara viktigare och ge identiska resultat ? Och ej använda äldre med tendens till groddar ?
  ”Proteashämmare”, vilken skada kan dessa göra till RS eller i allmänhet?

  Själv ser jag nu potatismjöl som ett utomordentligt lättvindigt sätt att återinföra RS i kosten. Alltså den RS vi under evolutionen kunde få i oss innehöll både en del ont (antinutrients ) och gott (?) och är mycket svårare att efterlikna än att börja med något man i stort sett vet vad det är och addera till den annars alltför snabbsmälta födan. Det gäller med RS som jag ser det bl. a. att sprida ut matsmältningen över hela tarmen. Vilka andra processer än SCFA-produktion går vi miste om idag, med standardmat eller med strikt LCHF? I bägge fallen utnyttjas till fullo ofta endast första bitarna av tarmsystemet MED RS kan vi lägga till sista. Bitarna däremellan?

  SCFA kan tydligen inte bara stabilisera blodsockret genom att enkelt omvandlas till glukos vid behov. Tydligen kan dessa intressanta kortkedjiga fetter även användas direkt som bränsle av bl.a. hjärnan! Detta kan vara huvudförklaring till förbättrat morgonsocker genom RS. Återkommer om detta!

  Annars ser RS verkligen ut att vara ett bra komplement till LCHF, t.ex. för att undvika en hel del av förstörelsen innan slutet. Att SCFA stärker tarmväggarna kan nog vara intressant inte bara för Joesf Boberg efter sin lyckosamma Tur&Retur resa i slutstationernas gränsland.

 26. 26
  Thomas Jansson säger

  @ Hanveden:
  Ja – han verkade ha varit i stort sett frisk ända mot slutet.

  Det som kännetecknade Lars Wilsson förutom att han sannolikt åt mycket bra var oxå att han höll sig aktiv hela tiden, både mentalt och fysiskt.

  Man kan se vissa äldre som trots 90 år fyllda deltar dagligen i sina gamla företag o s v, även engagerade politiker brukar påfallande ofta bli rätt så gamla.

  Det är inte bara kosten som har betydelse utan oxå inställningen till livet – att vara en ensamstående, lågutbildad man på 50+ med tipsextra som enda intresse brukar statistiskt sett inte vara någon bra förutsättning för ett långt och friskt liv,,,

 27. 27
  Professor Göran säger

  Nu har de två böckerna av Lars Wilssons som jag beställde äntligen kommit.

  Det ska nu bli intressant läsning – man lär sig alltid någonting nytt

 28. 28

  Tack för länken Sten!

  De frågor du ställer är ungefär samma frågor jag söker svaren på. Proteashämmarna minskar effekten av dina proteinnedbrytande enzym och därmed upptaget av protein. Om detta är ett relevant problem vid normal LCHF kost vet jag inte. Jag har också fått frågor om saponiner (tvålliknande ämnen) i potatis som jag inte heller vet hur relevant det är.

  I det stora hela verkar några matskedar potatismjöl vara ett enkelt, billigt och väl beprövat sätt att få i sig det RS vi behöver. Det innehåller mindre än 0,5 gram proteiner per 100 g och det är i proteinfraktionen som de skadliga antinutrienterna främst finns.

  Om mekanismerna för hur SCFA påverkar hälsan tvista di lärde men det verkar vara oerhört mångfasetterat och komplicerat. Nerverna mellan hjärnan och magtarmsystemet är fler än nerverna i ryggraden och det har föreslagits en rad olika effekter som SCFA, framförallt smörsyra skulle kunna tänkas förmedla till hjärnan och därmed påverka produktionen av en lång rad olika hormoner mm som är relevanta för leptinersistens, insulinresistens, mättnad med mera…

 29. 29

  sten Skrev:

  Att SCFA stärker tarmväggarna kan nog vara intressant inte bara för Joesf Boberg efter sin lyckosamma Tur&Retur resa i slutstationernas gränsland.

  Jo… – Sten – en slätstruken tesked potatismjöl i en halv dl vatten börjar jag dagen med – och sen blir det dito före de övriga måltiderna också – och ibland däremellan också.

  Detta i förening med att jag i lördags övergav det kommunala kranvattnet till förmån för Naturell Vatten utan kolsyra (kosta bara 3,33 kr/l på ICA Maxi) – som nu gör att tarmarna mer och mer börjar fungera åt hållet normalt igen – och utan att det kontinuerligt gör ont.

  Dit där jag bor nu flyttade jag den 28 januari i år. Därföre bodde jag under 18 år på en gård med egen borra för vattnet. Det smakade som friskt källvatten. När jag flyttat hit – så upplevde jag att kranvattnet ej kändes ”bra på tungan” – hur mycket jag än spolade.

  Det kan ju hänga samman med att min nuvarande boplats ligger ca en km från tätorten Ränneslöv – och att det är glest bebyggt efter vägen till mig = det blir ju mest stillastående vatten i matarledningen till mig.

  Med tanke på hur bakterierika beläggningarna invändigt snabbt växer till sig i vattenledningar med låga flöden – så kan jag tänka mig att min tunntarmsresa kan ha orsakats av att jag drack ett bakterierikt kranvatten under ca 7 veckor.

  Jag skall träffa läkaren som opererade mig för hål på tunntarmen – p g a en infektionshärd – den 15 maj. Då skall jag fråga honom om han har någon förklaring till att det blev som det blev. Ifall han ej har det – så skall jag testa honom med om dåligt kranvatten under ca 7 veckor kan ha orsakat sjukdomsförloppet.

 30. 30

  Alla äldre får stelare artärer. Enligt forskning på barn med epilepsi verkar inte LCHF göra dessa mjukare. Min teori är alltså att man optimalt dör knall och fall i hög ålder genom ett brustet kärl. Då menar jag inte stroke eller dylikt. Min frus morfar dog vid hög ålder (typ 90+) på detta sätt. Hur frisk som helst och sedan sprack ett blodkärl runt buktrakten. Han hann prata med alla anhöriga som kom till sjukhuset och sedan dog han till synes lugnt några timmar senare. Det lät fint för att vara ett dödsfall vi pratar om. Han har levt i ett mindre samhälle ute i skogen hela livet kan tilläggas. Hyfsat fysisk och sannolikt bra mat.

 31. 31

  sten Skrev:

  Och ej använda äldre med tendens till groddar

  I normala fall är potatisen en levande växtdel, som innehåller näring och ögon som utvecklas till rötter och plantans ovanjordiska delar. I normalförloppet stiger sockerhalten i knölen mot våren, som förberedelse till att försörja den nya plantan. Pommesfritesfabrikannterna kan inte använda sån ”mognande” potatis, för friten blir missfärgad av sockret, svartnar. Därför behandlas knölarna med växtgift, som dödar knölen och gör det möjligt att göra frites sent på säsongen. Potatis, som inte ansätter groddar efter ett tag i lite varmare lokal är förmodligen behandlad. Vet vi med vad och vad vi får i oss av det?

  I går hade fransk TV ett program om mat och miljögifter, så nu blir det svårt att äta odlad lax och torkad skinka t ex. Undrar vad man kan äta till sist om man ska bry sig.

 32. 32

  @ Erling:
  Alltsa ej anvanda aldre potatis overhuvudtaget menar du…
  Och potatismjol atminstone pa vintern innan farskpotatisen dyker upp igen?

  Per kommer sakert snart med hur man antingen far bort proteashämmare eller
  rationellt framstaller potatismjol utan protein i nodfall, hemma…
  Kanske ett enzym som bryter ned proteashammare. Grisen har sakert massor med sadana enzymer med tanke pa evolution.

  Potatis med 20% starkelse, 5% protein och 75% vatten betyder att i torrvikt blir det 20% protein. Potatismjol enligt Per har bara 0.5% proteiner kvar, en avsevard minskning.

 33. 33

  @ KNJ:
  En Svensk doktor mätte artärstelhet och fann minskning med LCHF…
  Denna firma gör det idag: https://coremed.se/artarstelhet-2/

  Här fann man ett samband mellan HCLF och ökad artärstelhet:
  https://www.biomedcentral.com/1471-2261/14/24

  Dock var det inga utpräglade LCHFare som jämfördes.

 34. 34

  Josef Boberg Skrev:

  sten Skrev:
  Att SCFA stärker tarmväggarna kan nog vara intressant inte bara för Josef Boberg efter sin lyckosamma Tur&Retur resa i slutstationernas gränsland.
  Jo… – Sten – en slätstruken tesked potatismjöl i en halv dl vatten börjar jag dagen med – och sen blir det dito före de övriga måltiderna också – och ibland däremellan också.
  Detta i förening med att jag i lördags övergav det kommunala kranvattnet till förmån för Naturell Vatten utan kolsyra (kosta bara 3,33 kr/l på ICA Maxi) – som nu gör att tarmarna mer och mer börjar fungera åt hållet normalt igen – och utan att det kontinuerligt gör ont.
  Dit där jag bor nu flyttade jag den 28 januari i år. Därföre bodde jag under 18 år på en gård med egen borra för vattnet. Det smakade som friskt källvatten. När jag flyttat hit – så upplevde jag att kranvattnet ej kändes ”bra på tungan” – hur mycket jag än spolade.
  Det kan ju hänga samman med att min nuvarande boplats ligger ca en km från tätorten Ränneslöv – och att det är glest bebyggt efter vägen till mig = det blir ju mest stillastående vatten i matarledningen till mig.
  Med tanke på hur bakterierika beläggningarna invändigt snabbt växer till sig i vattenledningar med låga flöden – så kan jag tänka mig att min tunntarmsresa kan ha orsakats av att jag drack ett bakterierikt kranvatten under ca 7 veckor.
  Jag skall träffa läkaren som opererade mig för hål på tunntarmen – p g a en infektionshärd – den 15 maj. Då skall jag fråga honom om han har någon förklaring till att det blev som det blev. Ifall han ej har det – så skall jag testa honom med om dåligt kranvatten under ca 7 veckor kan ha orsakat sjukdomsförloppet.

  Jag har inte fått helt klart för mig det där med RS = Resistent stärkelse?.
  Skulle det vara bra för mig som är en ”lätt” diabetiker (dvs. har rätt lågt fasteblodsocker med en liberal LCHF, några tunna brödskivor av min frus goda hembakta med tjockt med smör, ost o köttpålägg och sallad o gurka) att som Josef B. ta en slätstruken tsk potatismjöl före varje måltid och därigenom förbättra mitt blodsocker. Både fasteblodsockret och långtidsblodsockret är inte alarmerande högt, snarare normalt, men jag har metabolt sydrom, insulinresistens.

 35. 35

  @ Javo:
  Just din fråga är vad vi söker svaret på genom att själva prova, åtminstone jag.
  Och det kan knappast skada, åtminstone har inga rapporter om höjda blodsockervärden synts till.
  .
  Eftersom SCFA kan användas direkt utan konvertering till blodsocker som jag skrev ovan verkar dessa fettsyror mer och mer intressanta.

  Gissar att idisslare t.ex kombinerar blodsocker och dessa (med och utan konvertering till BS) och aldrig konverterar proteiner till blodsocker, vilket förmodligen är en nödlösning för oss helt utan kolhydrater..

 36. 36

  Tack för svar Sten!
  Trots alla mina akdemiska betyg. Lic-.avhandling om jag tagit ut den, så är det mycket inom naturvetenskapen jag inte fattar på direkten. Är civilekonom i botten plus sociologi, psykologi och pedagogik. SCFA har jag iallafall nästan fattat, tror jag, helt enkelt som fettsyror som det tycks finnas massor av mer eller mindre bra/dåliga.

 37. 37
  Dennis säger

  För att minska eventuella smärtor när slutet antagligen är nära så är det morfin som gäller.

  Kan man uttrycka det så med tanke på att det har en andningshämmande funktion att man smygit in och legaliserat en form av ”dödshjälp” här. Vad tycker ni?

 38. 38

  @ Dennis:
  Absolut.

 39. 39
  Kattmoster säger

  37 @ Dennis:

  Nja. Den som är döende ska ha all lindring han eller hon kan få även om det skulle förkorta livet en aning. Det är något helt annat än aktiv dödshjälp som förekommer i vissa länder där man avlivar människor som faktiskt inte har ont och som skulle kunna leva länge.

  Det låter så fint när människor pratar om att man ska ha rätt till sin egen död men så enkelt är det inte. Den som är ung och frisk kan inte föreställa sig hur han kommer att känna om/när han blir sjuk eller handikappad. Det går bara inte. Jag kunde inte föreställa mig hur det skulle vara att vara så rörelsehindrad som jag själv är nu och jag ser helt klart att människor som har sin rörelseförmåga i behåll kan definitivt inte förstå hur jag har det. Inget konstigt i det, våra erfarenheter är begränsade men så är det.

  Dessutom har man kunnat konstatera att äldrevården försämrats i de länder som tillämpar aktiv dödshjälp. Inte bra. Ingen ska känna att ”sprutan” är ett vettigt alternativ.

 40. 40

  @ sten:
  Jo, idisslare är i allra högsta grad fettdrivna djur när de får äta sin naturliga föda. En bra bit över 70 % av energin fås från SCFA utvunnet från svårsmälta fibrer i gräs och blad/kvistar. Även våra släktingar gorillorna får ca 58 % av sin energi från SCFA tack vare sin långa tjocktarm.

  Javo,
  Min jättelåååånga exposé ”LCHF-guiden till resistent stärkelse” hittar du här:
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

 41. 41

  När man läser ovan inlagda kommentarer undrar jag om döden och möjligheten att påverka dess förlopp har slunkit förbi oss ”vanliga” LCHF:are, och förvandlats till ett forum för insatta? Kan dessa säkert mycket viktiga frågeställningar på något vis omvandlas till kostkunskap som inte ter sig som rena ”grekiskan” för oss som inte läst medicin, fysik eller kemi? Som det nu tenderar att bli gällande LCHF så förefaller det mig som om det vi nu praktiserat håller på att falla ihop som ett korthus! Potatis var väl det livsmedel som ansågs mest skadligt i början av LCHF:s historia. Nu ska vi plötsligt dricka potatismjöl och äta färsk potatis liksom andra rotfrukter, som då ansågs förkastliga eftersom de växte under jord och var stärkelserika. Jag känner mig förvirrad och undrande och tror knappast att jag är ensam om detta.

 42. 42
  Kattmoster säger

  41 @ ingrid jacobsson:

  Inte färsk potatis utan RÅ. Kokt potatis är lika dåligt som tidigare MEN det tycks vara så att den resistenta stärkelsen som finns i rå potatis, potatismjöl, potatisvatten tillför något positivt.

  Vad gäller rotfrukter (potatis är ju inte en sådan) delar jag din skepsis. Det är ytterligt sällan någon rotfrukt förekommer i vårt hushåll. En morot kan få ge smak i ett långkok men äts inte. Ungefär så är det. Men även här finns det ju individuella skillnader. Jag kan tänka mig att jag, om jag redan i tjugoårsåldern fått den kunskap jag har nu, hade kunnat äta måttligt med rotfrukter. Det är ju liksom inte den värsta kolhydraten vi har att göra med. Men – för oss som är väldigt känsliga är rotfrukter inget.

 43. 43

  @ ingrid jacobsson:
  Förvirringen är kunskapens moder! Antingen är man beredd att ta till sig ny kunskap eller också inte. I grunden handlar det inte om någon grekiska alls. Utan om att diabetiker och överviktiga som testar resistent stärkelse, t ex i form av potatismjöl eller rå potatis såväl i väl genomförda vetenskapliga studier som anekdotiskt i bloggkommentarer får positiva effekter som lägre blodsocker och viktminskning. Då har man valet att förneka detta eftersom det komplicerar livet att det som en gång var inhugget i sten visats sig vara fel eller ta till sig av den nya kunskapen, utvecklas och göra det bästa av situationen. Valet är upp till var och en.

 44. 44
  Anders S säger

  – Jag har ätit redigt smör, fett fläsk och kaffe. Vi hade självhushåll. Vi slaktade en gris till jul som vi saltade och rökte och som skulle räcka nästan hela året, berättade Ebba Nilsson i Tviggasjö för SvD:s reporter Henrik Ennart i slutet på 2012. Hon var då 104 år gammal och var vital fram till dagarna innan sin död drygt en månad senare.

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/har-blir-manniskor-allra-aldst_7787778.svd

  https://www.skanskan.se/article/20130211/PERSONLIGT/702119948/-/hon-sag-det-ljusa-i-tillvaron

 45. 45

  @ Annika Dahlqvist:
  Ingen sanning alls Annika, bara samma gamla pussel som du brukar lägga. Min ”skarpa” gissning 🙂
  Läs här:
  https://stighastrup.dinstudio.se/empty_17.html
  Och sen här:
  https://www.klokast.se/siem/Hjart.html

  Varför dör en helt och fullt frisk människa? Jo, min teori, cellerna får till slut inte den näring dom behöver pga, 75% vatten har blivit 50%, trögare samtidigt som näringsinnehållet i maten inte lever upp till det vi behöver. Navelsträngen gör nog sitt efter bästa förmåga men sen går det bara utför i 60, 70, 80, 90 år…… Blodet med sitt syre och näring måste nå ut i kapilärsystemet till alla celler.

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  @ 45 P:
  Så du tycker att det är bättre att vara sjuk i 10 år, med infarkter, dialyser, demens och amputerade ben, än att somna in under sömnen när ens tid är ute?

 47. 47
  sten b säger

  @ P:
  Om du inte har halkat ned for mycket pa skalan du beskriver, som till mig verkar vara en rat linje, kanske du orkar lasa Weston Price beskrivningar av halsoskillnaderna hos naturfolk som holl fast vid gammal kost och de som gick over till ”store grub” som vitt mjol och socker som vi valsignade dem med, fran ca 1920- 1930.

  Annars tycker iaf jag att det har ar ett mycket intressant pussel. Formodligen mest for att jag sjalv lyckades komma ur kronisk karlkramp och ordinerad livstidsmedicinering genom kostbyte.

  Efter 7 ars lidande tog det mig en manad att bli frisk fran en invalidiserande karlkramp. Strikt LCHF. Det var drygt tva ar sedan sa jag fick mycket tid over till att inte bara lagga halsopussel utan aven tid och lust att fortsatta jobba fulltid med en nyvunnen framtidsyn liknande nar jag var i 40 arsaldern, igen! Men vid narmare 70 och en medelalder pa 85 borde jag vara ganska slut nu enligt det linjara normalforloppet. Ungefar som doktorn sa forr om blodtrycket: 100 + aldern var ”normalt”. Mitt typiska blodtryck var nastan alltid over 160 utan betablockare nar jag var sjuk. Idag ar det under 120-130. Ingen medicin utom kosten, naturligtvis. Tack vare Annika och andra LCHF profeter!

  Las garna Weston Prices beskrivningar med bilder, en ogonoppnare for mig iaf !
  En del finns fritt pa natet.

 48. 48
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Josef Boberg:
  Kranvattnet i UK smakar inte heller bra, så jag har ett filter för dricksvatten.
  Dessutom upptäckte jag nyttan av KS (kolloidalt silver) för ett tag sedan. KS renar vatten samt håller diverse ’basselusker’ på mattan så är användbart på ett antal sätt.
  Jag tar mig en liten silverhutt (i lite vatten) dagligen och min man har också börjat ta det, efter att det tog kål på hans ’magsjuka’ nyligen (så gör nog gott i hela matsmältningsapparaten).
  Jag har faktiskt inte haft någon infektion sedan jag började med KS – trots snuvor o’ magsjuka omkring mig.
  Grannens katt kom på besök, hängig pga en otäck infektion mitt uppe på huvudet, för någon månad sedan. Han tittar in flera gånger om dan, så jag baddade med KS 2-3 ggr/dag i ett par dagar och han var snart sitt vanliga pigga jag igen.
  Jag blev så imponerad att jag nu gör mitt eget KS för att alltid ha en flaska i skåpet. Har sett att i Sverige kan man köpa KS på nätet eller i hälsokosten (Anders Sultan, Löddeköpinge är en tillverkare) …kan vara värt att prova.

 49. 49

  @ Annika Dahlqvist:
  Nej Annika, varför läser du mitt svar så? Jag är frisk LCHFare enligt din modell sedan 7 år.

 50. 50
  Dennis säger

  46, Ens tid är ju ute först när döden är definitiv oavsett omständigheter. Sedan vet man ju inte om den skulle kommit tidigare eller senare med eller utan insatser. Själv hade jag en mor som fick Waran och eftersom hon också hade vissa blödningar så hade hon tagit upp en frågeställning med en läkare på min inrådan om det var så hon verkligen skulle fortsätta med det. Svaret blev att det skulle hon med tanke på risken för en ev stroke. Fyra dagar efter svaret fick hon en kraftig hjärnblödning och avled 16 timmar senare.

 51. 51
  Pre-diabetiker säger

  P Skrev:

  Varför dör en helt och fullt frisk människa? Jo, min teori, cellerna får till slut inte den näring dom behöver pga, 75% vatten har blivit 50%, trögare samtidigt som näringsinnehållet i maten inte lever upp till det vi behöver. Navelsträngen gör nog sitt efter bästa förmåga men sen går det bara utför i 60, 70, 80, 90 år…… Blodet med sitt syre och näring måste nå ut i kapilärsystemet till alla celler.

  Beträffande ”kapilärsystemet” så måste jag säga att jag aldrig tidigare i mitt medelålders vuxna liv haft så jämn värme i hela min kropp sedan LCHF-startåret 2007. Inga frusna fötter längre. Varma sköna fötter utan tofflor.

 52. 52
  Lars M säger

  ingrid jacobsson Skrev:

  När man läser ovan inlagda kommentarer undrar jag om döden och möjligheten att påverka dess förlopp har slunkit förbi oss ”vanliga” LCHF:are, och förvandlats till ett forum för insatta? Kan dessa säkert mycket viktiga frågeställningar på något vis omvandlas till kostkunskap som inte ter sig som rena ”grekiskan” för oss som inte läst medicin, fysik eller kemi? Som det nu tenderar att bli gällande LCHF så förefaller det mig som om det vi nu praktiserat håller på att falla ihop som ett korthus! Potatis var väl det livsmedel som ansågs mest skadligt i början av LCHF:s historia. Nu ska vi plötsligt dricka potatismjöl och äta färsk potatis liksom andra rotfrukter, som då ansågs förkastliga eftersom de växte under jord och var stärkelserika. Jag känner mig förvirrad och undrande och tror knappast att jag är ensam om detta.

  Jag förstår precis hur du känner Ingrid, och jag kan lova att du inte är ensam om de förvirrade och undrande känslorna. Riktigt tråkigt översittarsvar du fick av Per Wikholm i #43, men ingenting som förvånar. Resistent stärkelse drivs hårt av Per Wikholm och han får naturligtvis en hop med googlekunskapsmänniskor som följer efter och tror de ska leva 20 år till på potatismjöl. Inget konstigt med det, så brukar det fungera på internet. Vi som inte ser ljuset direkt kommer naturligtvis att dumförklaras. Kom ihåg att Per Wikholm är en LCHF-liberal som alltid argumenterat för rotfrukter och potatis. Vi andra som levt ett äkta LCHF-liv under de senaste 6-7 åren tycks ju inte ha tagit någon större skada – tvärtom är vi mycket friskare – så att fortsätta på samma väg utan potatismjöl, till dess detta med resistent stärkelse visar sig vara antingen korrekt eller ren humbug, är nog rätt ofarligt.

 53. 53

  @ Dennis:
  I Svenskan skildes tidigare alltid på hjärnblödning och ”blodpropp i hjärnan”.
  Mycket förståndigt eftersom olika anledningar orsakar nästan motsatta förlopp.
  Alltså mycket tråkigt att man även i Sverige nu(?) håller på att införa den nästan intetsägande strokebeteckningen som endasr anger fel i blodkärl i huvudet.

  Waran kan alltså skydda mot blodpropp men får man för mycket kan det bli hjärnblödning.
  Statiner samma eftersom de inhiberar kärlavlagringar, men detta innefattar även kärltätningar.
  De flesta (?) läkare vet att man inte ger statiner till de som överlevt hjärnblödning eftersom risken för hjärnblödning då ökar.
  Om man äter en kost som orsakar mycket plackbildning, alltså blodsockertoppar och höga triglycerider från dessa kan säkert statiner och waran motverka proppbildningar. Annars kan kärlen bli otäta och för tunna för att hålla.
  Vitamin C kan stärka tunna blodkärl eftersom det är nödvändigt för stark vävnadsbyggnad. Om vitaminen intas som fruktjuice kan det bli en nolleffekt eftersom blodsockret då också stiger och glukos och vitamin C ”delar” på samma receptorer. Alltså bättre med C-vitamin från grönsaker än från söta frukter. Och med LCHF får man ett direkt ökat C-vitaminupptag eftersom blodsockret hålls lågt efter måltider vilket direkt ger preferens för vitamin C till våra celler.

  Men som sagt låt oss glömma den missvisande beteckningen stroke som förmodligen förvirrar även för en del läkare!
  Hade din mammas läkare varit helt klar på sambanden borde han ha sagt att din mamma hade rätt efter hjärnblödningen. Men han hade väl även ansvaret för att se till att hon inte fick för mycket eller för lite waran. Suck.

  Annars säger de som vet på Engelska ”ischemic stroke” och ”hemorrhagic stroke” medans de som är i vetandets mörker bara talar om stroke! Verkligt farliga vanor som inga bör tas efter i dessa liv/död sammanhang.

 54. 54
  Thomas Jansson säger

  @ Lars M:
  Översittarsvar?
  Jag tycker nog att Per är värd ett bättre bemötande än så – det är ju upp till var och en att bedömma var man dra gränsen för sitt ätande?

  Med sitt gedigna jobb har ju Per öppnat nya möjligheter att komma vidare. Det ligger nog en hel del i att vår tarmflora har blivit skadad under flera generationer och kan man på ett enkelt sätt åtgärda detta så är det väl alldeles utmärkt?

  Nu tror jag inte det är så enkelt som att äta potatismjöl men det är en bit på vägen,,,,

  https://www.vetenskaphalsa.se/tag/tarmbakterier/

 55. 55
  Professor Göran säger

  @ Lars M:

  Det är nog knappast någon som betvivlar min ”talibanska” LCHF-linje.

  Ändå betraktar jag inte Per Wikholms resistenta stärkelse som något ”hot” mot min livsstil. Möjligen kan det hela bli lite förvirrande när man talar om två olika sorters stärkelse men vad är inte förvirrande i dagens kostdebatt? Vår metabola komplexitet är som vanligt chockerande.

  Vad jag alltid säger är att det är klokt att minimera kolhydraterna så mycket som möjligt och så mycket som man klarar av (på grund av dess bevisade drogverkan och negativa effekter via insulinet) men att möjligen en eller ett par skedar potatismjöl per dag kan fungera som ren medicin på skadade tarmar. I alla fall är detta värt att pröva och det kan knappast vara skadligt.

 56. 56

  Om man är centerpatist eller allmänt osäker kommer man nästan aldrig bli ensam om att inte förmå lämna det trygga ”staketet”.
  I det här fallet bör man först klargöra om det är komplicerat eller inte, tycker jag. Grunden ser mycket enkel ut för mig: Enkla eller välkokade kolhydrater ”förtärs” snabbt i första delen av tarmarna. Bara den typen av föda medför att resten av tarmen kommer att gå på tomgång eller bli arbetslös. Med vetskap om uttrycket ”use it or lose it” eller vikten att träna liye kan detta i och för sig vara dåligt.

  Som vi är konstruerade ser det ut som om en mycket varierad ibland oanrättad kost kan ”ge jobb åt hela tarmen”. Med jobb spritt över hela tarmen bör även ge fler ”produkter” från de olika delarna som inte är identiskt uppbyggda! Alltså inte bara kortkedjiga fettsyror från slutänden som startat debatten. Här kan det alltså finnas flera guldkorn att hämta utefter hela tarmens längd….

  Även en strikt LCHF med lite grönsaker kan alltså långsiktigt ha en dålig inverkan på tarmarna pga begränsat utnytjande av dessa… Kanske inte bara dålig vatten kan vara skadligt..

  Så länge födan inte får blodsockret att skjuta upp efter en måltid accepterar jag det mesta.

  Nu visar det sig att de kortkedjiga fetterna är standard hos många djur, idisslare t.ex. , och även kan förbättra artros! Återkommer om detta.

 57. 57
  Lars M säger

  Professor Göran Skrev:

  Vad jag alltid säger är att det är klokt att minimera kolhydraterna så mycket som möjligt och så mycket som man klarar av (på grund av dess bevisade drogverkan och negativa effekter via insulinet) men att möjligen en eller ett par skedar potatismjöl per dag kan fungera som ren medicin på skadade tarmar. I alla fall är detta värt att pröva och det kan knappast vara skadligt.

  Har du hittat någonstans att du inte också matar dina dåliga bakterier i tarmen?

  The claim that resistant starch reduces colon cancer risk is based on observational studies suggesting there may be a link between low fiber or high meat consumption and colon cancer,[9],[10] possibly due to the buildup of secondary bile acids such as deoxycholic acid (DOC), believed to be carcinogenic.[11],[12] Another idea is that fermentation of resistant starch produces more butyrate thought to be protective for cancer.[13] Observational study findings however, often turn out to be wrong. Ironically, two species of bifidobacterium (B. longum and B. angulatum) were “significantly associated with high risk of colon cancer”.[14] The researchers determined that total concentrations of bifidobacteria (promoted by RS consumption and partially responsible, via cross feeding, for butyrate production) increased with higher risk of colon cancer.

  https://digestivehealthinstitute.org/2013/05/10/resistant-starch-friend-or-foe/

 58. 58

  Ja du Ingrid! Även jag är förvirrad över det här med potatismjölet och nypotatisen. Nypotatisen är ju en delikatess om de är rätt odlade och inte uppskrämda ur jorden med hjälp av en massa konstgödning.

  Var själv ekologisk odlare då vi bodde i Huskvarna och jag var med i den grupp som bildade FOBO = Föreningen organiskbiologisk odling. Jag odlade en fantastisk god potatis. Visingsöpotatis. Massor med små röda knölar och knappast ägnad för för kommersiell odling. I mindre odlingar kan man använda gräsklipp som täckmaterial och mata maskarna som sen gör grävjobbet åt dig.

  Försök få tag i en bok av Ingrid Olausson, som jag tror heter ”Den arbetsfria trädgården”. Där får du veta allt om täckodling.

 59. 59
  Professor Göran säger

  Nu har jag börjat läsa Lars Wilssons ”Välfärdens ohälsa” och får bara mer vatten på min kvarn. Otroligt att jag har kunnat missa hans böcker under min femåriga ”karriär” som LCHF-are.

  I det korta, men oerhört initierade, kapitlet om potatis, ”Den heliga potatisen”, läser jag här att det solanin som all potatis innehåller, i varierande grad, är en så kallad växtalkaloid och därför besläktad med andra kända sådana som nikotin, efedrin, morfin, kinin, stryknin, kokain, meskalin, koffein och kodein. Tror någon att det här kan uppstå ett drogberoende på grund av detta solanin eller är något sådant beroende omöjligt för att det är ett ”gift” och att något ”potaisberoende” ännu inte är ”vetenskapligt bevisat”?

  Om vi skulle påstå något sådan skulle vi dessutom få alla som äter sin Big Mac med pom emot oss. Hemska tanke! Det är ju inte ens politiskt korrekt och det vill vi gärna vara – eller hur?

  Modern potatis har dessutom enligt Lars Wilsson hög halt av snabba sockerkedjor som därför ger snabba blodsockersvar och här därför troligen har samma ”drogverkan” som alla andra livsmedel med sådana snabba blodsockersvar.

  Min misstanke är här som vanligt att vi som har utvecklat ett kolhydratberoende, och kanske också har speciellt ”dåliga” anlag, gärna vill förneka ett sådan beroende, helt enkelt för att vi inte vill ge upp vår ”drog”. ”Det är möjligt att du är beroende men JAG är det inte!” Helt enkelt ett aggressivt försvar för vad man själv inte klarar av att göra med. Min egen uppfattning är med Bitten Jonsson att man först måste erkänna ett beroende om man någonsin ska kunna bli av med det.

  Man kan också misstänka att personer som Anna Bäsén som läser en kommentar som den här också får ”vatten på sin kvarn” även om hennes inte har så mycket med vetenskap att göra.

  Man kanske borde hålla tyst?

 60. 60

  @ Professor Göran:
  Tyst ska man inte vara. Det ger förstås perspektiv för mig även om jag tillåter mig att äta
  potatis, men är anhängare av Lchf, inte minst för dess terapeutiska fördelar! För mig som käkar potatis – men har dragit ned – så är det glädjande med att den kan ha positiva effekter, men förstår dem som inte kan äta på grund av störd metabolism. Så utifrån olika perspektiv så tillför vi väl alla en del och kan ge olika förklaringar som för samtalet framåt.

 61. 61
  Anders S säger

  Lars M skrev:

  Professor Göran skrev:
  det kan knappast vara skadligt.

  Har du hittat någonstans att du inte också matar dina dåliga bakterier i tarmen?
  https://digestivehealthinstitute.org/2013/05/10/resistant-starch-friend-or-foe/

  Finns en hel del varningar i
  https://digestivehealthinstitute.org/2014/03/24/resistant-starch/

  även signaturen Green sleves på
  https://www.dietdoctor.com/potato-starch-lchf-resistant-starch#comments

 62. 62
  Lars Henrik säger

  @ Professor Göran:
  Tysta kan vi inte vara men vi får som vanligt vara beredda att försvara våra teser. Och journalister som Anna borde se till att den andra sidan får komma till tals och redovisa tesernas stöd! Är det inte ett högst rimligt krav? Just nu kan hon dra på näst intill oemotsagd i Expressen läsandes oss och andra som fan läser bibeln.

  Vem granskar på allvar journalistiken?

 63. 63

  Många av inläggen här kommer ju från högt akademiskt skolade personer och bildade lekmän och pålästa kloka autodidakter, så den där Anna B, behöver ju alls inte ingå i ett A-lag i Elitserien, utan spelar i en lägre divisions B-lag.

  Hon rider ju på sin ”mediaposition”. Jag får väl säga som Olof Lagerkrantz skrev i en bok om att han lät sig imponeras och förledas att han var omtyckt av alla dem som bugade o bockade för honom. Men sen insåg han att det var hans ställning, som var upphovet till deras servilitet Och då fick han en besk smak i munnen som gav honom kväljningar.

 64. 64
  Annelie säger

  Från att ha trott att jag ska duka under av ”svagt hjärta” som 65-åring precis som äldre kvinnliga släktingar så har jag nu efter kostomläggning förhoppning om att uppnå en högre ålder, men vad vet jag, är inte ens fyllda 40. Men min tidigare kraftigt inflammerade sköldkörtel (tpo 490) ligger idag, ett par år senare med lchf, på 129, och min tidigare krånglande mage och återkommande förkylningar är som bortblåsta. Så oavsett hur jag dör och när så kommer mitt liv ha varit mer njutbart och friskt än med tallriksmodellen.

 65. 65
  Anders S säger

  Lars M skrev:

  Professor Göran skrev:
  …det kan knappast vara skadligt.

  Har du hittat någonstans att du inte också matar dina dåliga bakterier i tarmen?

  I ovannämnda kommentar finns en länk. I denna länk finns även en länk till ett senare inlägg av samma skribent daterat den 24 mars 2014. Där finns hel del varningar.

  Dessutom finns det en kritiskt kommentar i Kostdoktorns engelska blog av signaturen Green sleeves den 19 april kl 7:58

  Med tanke på att hjärt- och kärlsjukdomar numera allt oftare anses orsakade av infektioner kan det vara intressant att fundera på vilka organismer man göder.

 66. 66

  Här lite svårare läsning om insulinresistans, kärlsjukdomar, reumatism/artros och neurodegenerativa sjukdomar, kopplat till inflammation som kan minskas av just kortkedjiga fetter.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257741/

  Att kunna minska kroniskt lidande via 1-2 msk potatismjöl om dan – t.o.m. med bibehållen ketos enligt ankdot från Per Wikholm – kan knappast gå emot något som LCHF står för!
  Om det inte fungera så har inte ens ketosen förlorats, om den i sig var en målsättning.

  Allt måste utveckla sig för att inte stanna kvar där det var den dag det råkade vara det bästa som fanns.
  LCHF har varit det bästa som fanns för mig ganska länge och kommer säkert förbli centralt. Att LCHF blir centrum i en vidare utveckling av kost som inte är sjukdomsalstrande utan tvärtom ofta gör en frisk tvivlar inte jag på.

  Mer svårläst om ulcerös kolit bl.a: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256734/
  ”A feature of human ulcerative colitis and other colitic diseases is a change in ‘healthy’ microbiota such as Bifidobacterium and Bacteriodes3, and a concurrent reduction in SCFAs4. Moreover, increased intake of fermentable dietary fibre, or SCFAs, seems to be clinically beneficial in the treatment of colitis5-9.
  ….Stimulation of GPR43 by SCFAs was necessary for the normal resolution of certain inflammatory responses, because GPR43-deficient (Gpr43−/−) mice showed exacerbated or unresolving inflammation in models of colitis, arthritis and asthma.

  Det ser ut som om många av vår kroniska sjukdomar relaterar till för lite kortkedjiga fetter, inte bara insulinresistens och högt morgonsocker som startade intresset hos många low-carbare världen över som stannat i för hög vikt eller kärlproblem som inte ger med sig helt och hållet, förmodligen pga just högt morgonsocker.
  Att detta är viktigt ”syns” även på synen som inte ens skyddas av insulin! Med bibehållen blodsockerregleringsdysfunktion blir denna tvungen att ta dagliga morgondopp i höga sockerhalter som gradvis resulterar i fler och fler glykerade komponenter som tappar och stavar eller vad som nu gör att det blir suddigare och suddigare, både nära och långt borta.

 67. 67

  @ Anders S:
  Det är här probiotikan är nyttig. Potatismjälet är rätt mat, den sk prebiotikan
  Så vill man ha större sannolikhet att man matar rätt sort får man börja med probiotikan.
  Sedan bör det räcka med att mata dom. Helt säker kan man aldrig bli.

 68. 68
  Anders S säger

  @ sten:
  Nu finns även min kommentar # 61 med länkarna i klartext. # 65 var endast en omskrivning för att kringgå blockeringen. Den kan hoppas över nu när # 61 är läsbar.

  Funderar på att jag göra en sajt, om jag hinner, där man kan lägga in intressanta länkar och sedan referera till dem med löpnummer.

 69. 69
  Professor Göran säger

  Ibland funderar jag på varför jag ”bryr mig”.

  Jag och min hustru har, som Annika brukar påpeka, hittat den LCHF-variant som fungerar för oss dvs. nollvarianten och då kan vi ju fortsätta på den vägen och dö friska och lyckliga utan att bry oss om någon annan – dvs. hålla klaffen.

  Vi lever trots allt i en värld där var och en, som egoist, uppmanas att bli ”sin egen lyckas smed”. Att försöka ändra ”hela världen” känns mer att som en misslyckad Don Quixote försöka slåss mot en ”ondsint” väderkvarn – man blir till en ”löjlig figur” i ögonen på en gigantisk, kriminell livsmedels- och läkemedelsindustri.

  Och egentligen är det väldigt dumt att försöka övertyga andra människor om att äta gräsbetat kött eller vildfångad lax. Om man mot förmodan skulle lyckas ökar efterfrågan och i det långa loppet får man också bara betala mer för den mat som håller oss friska.

  Men senast idag kunde jag ”hamstra” tre st PinkLax (certifierad Alaskafångad) på Willys för 49.90 kr/kg. (Jag hamstrar då och då för ibland är det tomt i detta frysfack!) Dessutom kunde jag hos fiskhandlaren utanför ingången på butiken köpa tre kg kolja för hundra kronor jämnt.

  Man kanske skulle hålla tyst om vad man vet om kost och hälsa.

 70. 70

  Professor Göran Skrev:

  Man kanske skulle hålla tyst om vad man vet om kost och hälsa.

  Nja… – Göran – det är emot wår natur – för det Wi själva har konstaterat fungerar i wåra egna liv – det vill Wi gärna delge andra också.

  Men själv så undviker jag när jag träffar folk att missionera – utan passar istället på att ge en vink om att kolhydraterna kan vara ”boven i dramat” när dom jag möter berättar om sina sjukdomar.

  Dom flesta blir då besvikna – för att ”vara sjuk och äta mediciner” är ju för många ett sätt att leva. Men en och en annan blir intresserad och frågar mig vad jag menar med att kolhydraterna är hälsobelastande. Då försöker jag att informera om det i så enkla termer som möjligt.

  Undantagsvis så tror jag att det ”går hem” – men för det mesta så hamnar det nog ändå på ”hälleberget”.

  Men då har jag i alla fall försökt – och vad mera kan begäras av mig ?

  Förklaringen till att det är så ”stört omöjligt” att tipsa andra om att artegen LCHF-kost är detsamma som god hälsa finns i en kommentar hos Annika här.

  GodNatt !

 71. 71

  @ Lars M:
  Citat Lars M: ”Kom ihåg att Per Wikholm är en LCHF-liberal som alltid argumenterat för rotfrukter och potatis.”

  Kom igen Lars M, bättre än så här kan du! Att bara använda ad hominem attacker (personangrepp) duger inte. Ingen behöver någonsin komma ihåg att Per Wikholm är en ”LCHF-liberal” utan får värdera det jag skriver utifrån dess vetenskapliga tyngd. Jag har förvisso alltid tyckt att ett totalt uteslutande av ätbara rotfrukter som precis alla folkslag i världen alltid har ätit där sådana vuxit, verkat udda. Det är bara vissa LCHF:are samt den religiösa, helveganska, indiska sekten Jahinismen som medvetet utesluter rotfrukter ur födan.

  Kom igen Lars M…. Det finns en hel del studier om resistent stärkelse av allra högsta kvalitét. Här hittar du en bra sammanställning med klickbara länkar till studierna. Påvisa vad som är fel med dessa studier istället för att angripa mig som en illvillig person med någon sorts dold agenda.

  https://authoritynutrition.com/resistant-starch-101/

  Och här är för övrigt dagens nya och mitt 5:e inlägg på LCHF.se om resistent stärkelse, bland annat med lite funderingar om RS-förnekarna:

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10470/Resistent-starkelse-Ny-podcast-fler-tabeller-och-lite-filosoferande.aspx

 72. 72
  Lars M säger

  Kom igen Per Wikholm, det är inte personangrepp att påtala det uppenbara. Det ligger inget personangrepp i att påminna om att du står för en viss åsikt eller inriktning av LCHF.

  Du borde ha bättre argument än så när någon inte kammar dig medhårs.

  Du får gärna fortsätta propagera för ditt potatismjöl, råa potatisar och rotfrukter, men du får faktiskt tillåta att inte alla andra håller med dig.

  Dessutom är jag lika bra på att googla som du och det är rätt lätt att se att du tar med de delar om resistent stärkelse som styrker dina teser.

 73. 73

  @ Lars M:
  Tycker att du är ganska bra på att skriva ned RS och nästan aldrig nämna SCFA som ju är det nyttiga. Risker med fel bakterier undviks genom bra probiotics, helst innan RS börjar men med tanke på att vi konsumrat RS i betydligt högre grad ju mer vi rullar tillbaks industrimaten tycker iaf jag att åtminstone din första referens är en välskriven partsinlaga emot RS. Varför ?
  Själv håller jag med om vad självaste bakteriemannen Louis Pasteur sa på sin dödsbädd, förmodligen då överväldigad av sepsis: ”Baketrien är ingenting, miljön är allt”.

  Vänligen sluta kasta sten i glashus. Per gör ett mycket stort bidrag för oss som har uppnått höjt morgonsocker efter lyckad LCHF och vill bli av med ”dessa nu sista problemen” eftersom det förmodligen är dessa som annars kommer at degenerera oss och ta livet av os snabbare i det längre loppet. Men tack för påpekanden om att det finns risker!
  Och berätta gärna om hur du själv tycker att man kan undvika de potentiella riskerna du listat!

  Anledningen till att naturfolkens hälsa degenererade kraftigt med införandet av vår mat kan knappast bero på annat än att vår mat hade och har på tok för lite RS. Många hade en mer animalisk diet innan dom fick ”store grub”, andra kanske samma mängd kolhydrater.
  Läs gärna Weston Price, han kanske har mer detaljer!

 74. 74
  Gorano säger

  Tack för att ni delar med er av er kunskap. Jag förstår inte allt, men lär mig efter hand. Jag är inte diabetiker och vill inte heller bli. Självklart vill jag leva länge och dö knall och fall frisk som en nötkärna. Ok, jag är 50 år. Jag har ätit LCHF i snart ett år. Min ledvärk har försvunnit och jag mår bra, men jag går inte ned i vikt som jag kanske egentligen vill. Väger idag ca 100 kg och borde väga 85-90 kg (inget större problem). Jag har helt undvikit socker och kolhydrater och samtidigt har jag ett stressigt liv och jobbar alldeles för mycket, vilket inte är bra och säkerligen påverkar. Ingen potatis alls. Så när jag läste igenom kommentarerna här så bestämde jag mig för att testa rå potatis. Två råa potatisar gick ner och så tänkte jag fortsätta tills jag får nån form av reaktion. Efter en timma har jag ont i magen, men det går väl över. Det riktigt bearbetar i magen känner jag 🙂 Ätit några ägg idag så jag var inte hungrig. Om jag nu hamnar i stark ketos så borde jag tappa några kilon denna vecka som ett bevis för det, eller?
  Får jag värk igen så slutar jag.

 75. 75

  Gorano Skrev:

  Om jag nu hamnar i stark ketos så borde jag tappa några kilon denna vecka som ett bevis för det, eller?

  Här har du experten på ”ketos”!
  https://www.tommytappar.se/?p=5989

 76. 76

  @ Gorano:
  Själv var jag också inne på potatis. Men okokt innehåller den tydligen en del proteinhämmare, alltså en slags gift som ska skydda proteinet tills potatisen gror. 20x mindre proteiner i potatismjöl med motsv. minskning i sånt man inte vill få i sig. v Pulvret blandar sig direkt med en skvätt vatten och sveps direkt då annars potatismjölet kan hårdna i glasbottnen. blandningen kan man hälla i nästan vad som helst så länge det är max ljummet. Grädde smakade som vanligt med detta iblandat, t.ex.

  Morgonsocker för mig var 5.6,5.7,5.7, 5.0. Om det stannar vid 5.0 i ett par dar fungerar det nog för mig.
  Annars se ovan om probiotics så att potentiella elaka bakterier blir utnumrerade.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa