Socker eller fett till diabetiker?

Jag hade igår en diabetiker på min mottagning. Hon deklarerade att hon hade sett på TV att socker inte var farligt att äta. Det visade sig att det var programmet om ministudien på tvillingläkarna hon hade sett. Där sa de att socker ensamt inte var farligt, det var bara i kombination med fett som det inte var bra. Sockerälskare gillar det budskapet. Hur många diabetikers hälsa ödelades med det programmet?
Ann Fernholm har kommenterat  programmet. Socker är verkligen farligt även i frånvaro av fett. Se bara hur människor kan stoppa i sig massor av sockergodis som höjer deras blodsocker och insulin.

Nu länkar Ann till ännu en ny studie som visar att lågkolhydratkost ger bättre effekt för diabetiker än lågfettkost.

 

Comments

 1. 1
  Lars Pekkala säger

  Hoppas verkligen att du kunde ta ur din patient den villfarelsen.

  Nu i juli är det 8 år sedan jag lade om till LCHF och har inte tagit något insulin sedan dess.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Lars Pekkala:
  Det kan ju vara svårt för patienter att veta om de ska tro på mig eller på ”experter” på Vetenskapens Värld.

 3. 3

  @ Annika Dahlqvist:
  När inte ens du räknas som expert, hur blir det då för oss andra? Varför lyssna när hjärnan vill ha socker?

 4. 4

  ”Där sa de att socker ensamt inte var farligt, det var bara i kombination med fett som det inte var bra.”

  Det är svårt att övertyga alkoholister om att alkohol i övermått är skadligt. Det förefaller var minst lika svårt att övertyga socker- och kolhydratberoende om att ett övermått av sådant är hälsoförstörande.

  Men skam den som ger sig – så det är ju bara att ”tugga på” med att artegen LCHF-kost är rena hälsokosten för kropp och själ.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Josef Boberg:
  Ja vi kan inte annat än att lugnt och metodiskt fortsätta att informera om vilken kost som är bra för hälsan. De som är kloka förstår att vi har rätt.

 6. 6

  Trist! Mycket trist! Först och främst därför att det leder till ohälsa för många, men också det faktum att folk sväljer det som sagts i TV, radio och tidningar helt okritiskt. Folkbildningsarbete är att arbeta i stark motvind. Det är dock sant att blandningen socker och fett ger snabbare viktökning än något annat. Men pest och kolera är båda allvarliga sjukdomar.

 7. 7
  Pre-diabetiker säger

  Här skriver Kostdoktorn om samma sak – ”bättre blodsocker för diabetiker med lågkolhydratkost”:
  https://www.kostdoktorn.se/ytterligare-en-studie-visar-battre-blodsocker-diabetiker-pa-lagkolhydratkost

 8. 8

  I ditt tidigare inlägg 21 april ”Fett eller socker – vad är värst?” vill jag minnas att någon skulle anmäla detta oseriösa program till SVT granskningsnämnd – hoppas att hen gjorde verklighet av sina intentioner.

  Själv tipsade ”Uppdrag granskning” med länk till Gunnar Lindgren ang. margarintillverkning i samband med ett av dina tidigare inlägg i ämnet; det lär resultera i ingenting, men det känns ändå bättre att ha försökt så ett frö …

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  JAG VÄLJER FÖRSTÅS FETT!
  Jag har inte diabetes och behöver inte vara lika strikt som en del men väljer naturligtvis ändå fett – dvs hälsosamt fett som ägg, smör, olivolja, kokosolja, helmjölk/grädde/ost osv.
  Margariner och annat syntetiskt elände är det bara inte tal om för min del!
  Jag mår väldigt bra med LCHF-stuk på kosten och är så glad att ha hittat hit.
  Tack kära dr Annika för att du har haft kraften att hålla ut trots allt motstånd under åren.
  Du hjälper otroligt många människor till bättre hälsa! 🙂

 10. 10
  Dinkelspiel Pelle säger

  Intressant program ikväll på BBC knowledge: ” The truth about fat”. Börjar kl. 22.00 för den som har tid och lust att kika. Förra programmet som handlade om träning visade väldigt intressanta saker om högintensiv träning och dess positiva påverkan på blodsockret och insulinresistens.

 11. 11
  Anders S säger

  Ännu en anledning till att avskaffa den licensbetalda statliga propagandaapparaten, SVT, SR och Radiotjänst samt marknätet. Lägg ner snarast!

 12. 12

  @ Dinkelspiel Pelle:
  @10
  Skriv gärna här om programmet senare i kväll eller i morgon, jag har inte tillgång till ”BBC knowledge” .
  Man kan alltid hoppas det är något bra!

 13. 13

  jag pratade med en god vän idag, hon är relativt nybliven diabetiker typ 2. Jag frågade varför hon inte gick över till LCHF kost. Hennes läkare hade då talat om för henne att LCHF var bra för diabetiker Började hon äta LCHF kunde hon aldrig göra avsteg från kosten. Gjorde hon avsteg när hon väl börjat så blev det jättefarligt för henne. Därför vågar hon inte börja.

 14. 14
  Dinkelspiel Pelle säger

  @ EvaLi:

  Det ska jag göra om det finns tillfälle ifall programmet tar upp nåt intressant. Annars kanske någon annan som har kanalen kan återge innehållet och ge synpunkter. Programmet om högintensiv träning tyckte jag var väldigt intressant. För dom som har problem eller riskerar problem med diabetes kan högintensiv träning säkerligen vara något att använda sig av och läsa mer om. Michael Mosley gjorde en del tester som gav goda resultat efter kort tid på hans insulinvärden.

 15. 15
  Bo Blomberg säger

  @Anders S # 11:
  håller helt med dig, nivån på våra etermedia är rena katastrofen. Och inte kan man slippa betala till dom heller…men än så länge bestämmer man ju själv ifall man ska slå på apparaten eller inte! Alltid något, men det är synd om alla som blir lurade och som inte har en chans att ens fatta att dom blir det.

 16. 16
  Georg W säger

  @ Bo Blomberg:
  SVT har sina licenspengar för att stå som oberoende från myndigheter och industri. HA HA HA HA HA HA lol mao.

 17. 17
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ jo52:
  Milde tid! Man verkligen tappar hakan att de kan skrämmas så i sjuk’vården’ – att de inte skäms!!
  Hon behöver verkligen undersöka lite själv. Be henne titta på den här bloggen (bl a frågor och svar överst på sidan) och på kostdoktorn osv. Finns massor av information och hjälp att få av de många som vågat ’ta steget till bättre hälsa’.

 18. 18

  Vad skall pengarna till vården gå till? Vad är viktigast? Att pengarna går till att förbättra folkhälsan?
  Eller till större vinster för läkemedelsbolagen?

  Skärp kraven på läkemedelsbolagen! Det är inte ok, att sälja statiner till friska, som inte får ett längre och friskare liv, utan bara ökade biverkningar.

  Stoppa läkemedelsbolagens medikalisering av samhället. Uppgradera en hälsosam livsstil!

  Stoppa livsmedelsindustrins socker-chocker. Bort med tillsatt socker i produkter.

  Inför varningstexter på produkter med tillsatt socker!

  Stoppa luriga innehållsdeklarationer. Olika typer av socker måste deklareras under EN rubrik SOCKER.

  OKLARA OCH SLAPPA RIKTLINJER FÖR LIVSMEDELSINDUSTRIN OCH LÄKEMEDELS-INDUSTRIN SKADAR FOLKHÄLSAN!

  DET BEHÖVS EN OMSTART FÖR FOLKHÄLSOARBETET.

 19. 19
  Lars M säger

  Anders S Skrev:

  Ännu en anledning till att avskaffa den licensbetalda statliga propagandaapparaten, SVT, SR och Radiotjänst samt marknätet. Lägg ner snarast!

  Marknätet är väl inget problem? Det är ju ett distributionssätt så gott som något annat. Det handlar väl om vad man sänder ut i det.

 20. 20

  Detta var ett Lågvattenmärke för ”Vetenskapens värld”. Hur ska dom kunna reparera detta? Undrar vilket gäng på SVT som bestämmer att sådan smörja ska visas för folket. De borde hängas ut. Dom har skämt ut sig för långa tider.

 21. 21
  Dinkelspiel Pelle säger

  Programmet på BBC om sanningen om fett var en liten besvikelse, eftersom mycket av programtiden togs upp av saker som inte direkt hade med kosten att göra. Det som var mest intressant var att hormoner i kroppen gav olika hungerkänslor beroende på gensammansättning. Många anser ju att fetma och övervikt är väldigt beroende på människans karaktär, disciplin och matrestriktioner, att man helt enkelt får skylla sig själv om man blir överviktig. Hormonerna visade dock att vissa personer kämpar mot enorma hungerkänslor utan direkt påverkan kring intag av föda. Nu kämpar forskarna för att kunna påverka dessa hormoner i rätt riktning för dom med svåra hungerkänslor.

 22. 22
  Anders S säger

  Lars M skrev:

  Anders S Skrev:
  Ännu en anledning till att avskaffa den licensbetalda statliga propagandaapparaten, SVT, SR och Radiotjänst samt marknätet. Lägg ner snarast!

  Marknätet är väl inget problem?

  Jo, lägg ner marknätet!

  Hela Sverige täcks av satellitsändningar och väldigt många har fiber- eller kabelanslutning. Marknätet innebär en helt onödig och oansvarig extra exponering.

  https://www.vagbrytarenstockholm.se/forskning/hallberg/index.htm
  https://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/radio-tv-master/

 23. 23

  @ Dinkelspiel Pelle:
  @21
  Tack för din resumé! När jag känner lite hunger, inte så ofta , tar jag lite fett! Men det är ju alldeles för enkelt och det kan man ju inte tjäna massor av pengar på. Som hjärnforskaren professor Martin Ingvar uttalade för något år sedan: ”Av fett blir man mätt, av kolhydrater blir man hungrig”. Som sagt vill man inte ta till sig det – så vill man inte.

 24. 24

  #21 ”Hormonerna visade dock att vissa personer kämpar mot enorma hungerkänslor utan direkt påverkan kring intag av föda. Nu kämpar forskarna för att kunna påverka dessa hormoner i rätt riktning för dom med svåra hungerkänslor.”

  Ett piller som dämpar hungern är alltså i antågande – sades det något om när forskarna tror att gåtan skall vara löst?

 25. 25
  Dinkelspiel Pelle säger

  Länkar för dom som vill se dokumentären på engelska i efterhand:

  https://vimeo.com/64960883

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa