Tapetklister?

Nu har jag intagit potatismjöl i 3 kvällar. Blodsockret imorse var 5,7. Nu 3 timmar efter intag av morgon-fettkaffet är blodsockret också 5,7. Inga direkta mirakel känns det som. Magen är helt stilla.
Margareta Lundström blev tvungen att avbryta potatismjölsintaget pga tarmstillestånd. Potatismjöl blandat i vatten blir väl tapetklister? Fast kanske bara om det får koka upp?

Nu har Per Wikholm skrivit en artikel till om resistent stärkelse: Nej, det går inte lika bra med selleri.

 

Comments

  1. 1
    Lars Bern säger

    Min erfarenhet är den motsatta, alltså klart positivt för såväl blodsocker som tarm.

  2. 2

    Klipp och klistra när man var barn på 50-talet bestod av urklipp ur veckotidningar och klistret var potatismjöl och vatten. Har för mig att det lossnade efter ett tag dock. Minns också en grannflicka som hade (springmask i rumpan), hon hade potatismjöl i underbyxorna mot klådan. Ursäkta så här i påsktider, men notera att det var en liten fin söt skolflicka.

    När jag började med LCHF, år 2007, så ställde jag paketet med potatismjöl i städskrubben, tänkte att de kunde vara bra om man t ex spiller rödvin på en matta. Det lär funka att få bort fläcken?

  3. 3

    Annika, brukar ditt fastesocker variera mer mellan dagarna?

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    @ 3 Pingo:
    Jag har inte sysslat med konsekvent blodsockermätning på ett par år nu, så jag vet inte riktigt.
    Men mitt fastesocker brukar nog ligga mellan 4,5 och 6. Jag har ingen bra koll på varför det ibland ligger över 5,5.

  5. 5

    Ett rätt så pinsamt försök att försöka förlöjliga och bagatellisera all den forskning och de tusentals rapporter från människor som förbättrat sin blodsockerkontroll med resistent stärkelse.

    Nej, potatismjöl blir inte till tapetklister i din kropp om du inte har en kroppstemperatur på närmare 100 grader. Läs gärna vad Margareta Lundström faktiskt skrivit på sin blogg. Hon är tacksam över tipset om RS, det ända som fungerat för att minska det höga morgonsockret men gör för tillfället uppehåll i experimentet då hon prioriterar viktnedgång.

    RS har hjälpt tusentals människor och det blir ett bra mått på vilka inom LCHF som är beredda att ta till sig nya rön.

  6. 6
    Thomas Jansson säger

    Jag måste ha en mage av stål, märker ingen skillnad.

    Ökar dosen till 6 rågade msk idag, om jag inte återkommer i bloggen mera är jag den första som har avlidit p g a potasmjölsförgiftning!

  7. 7
    Thomas Jansson säger

    Lars Bern Skrev:

    Min erfarenhet är den motsatta, alltså klart positivt för såväl blodsocker som tarm.

    Dina värden före och efter potatismjöl?

  8. 8
    Georg W säger

    @ Per Wikholm:
    Du tar det för allvarligt. Det måste finnas utrymme för skepsis och test. Jag rekommenderade just RS till en vän. Men själv tycker jag min flora är ok och jag har ingen aning om var mitt blodsocker ligger.

    Däremot känner jag att försiktighetsprincipen får gälla. Potatismjöl är som sagt ett ytterst potent medel. Försiktighet rekommenderas. För övrigt tror jag på denna forskning och får jag problem med tarmarna eller blodsockret så ska jag testa.

    Fast jag känner skepsis inför massfenomenet att följa andra. Eller är det så att LCHF-are är en samling människor med dålig tarmflora? Själv äter jag mjölksyrade grönsaker sedan barnsben och jag vet allt om dålig mage från förr. Nu är min mage helt ok och fungerar som en väloljad maskin. Trots att det är Påsk.

  9. 9
    Birgitta Lindén säger

    @ 2 65+
    Gjorde samma sak som du på 50-talet, men definitivt inte med potatismjöl. Vetemjöl ska det vara.
    Testa båda så ser du skillnaden. Blir nog samma skillnad vid intag också.

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    @ 5 Per Wikholm:
    Att säga att en antydan till skepsis till potatismjölets undergörande effekt är ”pinsamt” tycker jag är härskarteknik. Ett försök att tysta det fria ordet. I detta som i mycket annat bör väl var och en få prova sig fram till vad som fungerar bäst för den.
    Själv måste jag nu se till att magen kommer igång igen innan jag vågar dricka potatismjölsvatten igen.

  11. 11
    Birgitta Lindén säger

    Gjorde nyss en kommentar till 65+ och får följande svar ”Hittade en likadan kommentar; det verkar som om du redan hade sagt det här!”
    Mig veterligt är det absolut första gången jag överhuvud taget gör en kommentar på denna blogg, så jag kan inte förstå varför jag får det svaret från ”redaktören”.

  12. 12

    Birgitta Lindén Skrev:

    Gjorde samma sak som du på 50-talet, men definitivt inte med potatismjöl. Vetemjöl ska det vara.
    Testa båda så ser du skillnaden. Blir nog samma skillnad vid intag också.

    Du kanske har rätt, möjligt att det var vetemjöl. Hur som helst – när björnklistret tog slut fick man ta till något mjöl i alla fall. (Minns än idag att björnklister luktade så himla gott, kanske finns det fortfarande!)

  13. 13
    Annika Dahlqvist säger

    @ 11 Birgitta Lindén:
    Jag har ingen aning om hur du kunde få det svaret. Det kanske är någon automatik i WordPress?
    Jag har inte skrivit det.

  14. 14

    Potatismjöl? Kemin kan jag inte men tror mig gissa att varken stenåldersfolk el medelhavsfolk
    ägnade sig åt detta experimenterande som nu börjar bli religiöst. Historiskt har vi inte
    ätit potatis i så många hundra år.

  15. 15

    @ Thomas Jansson:
    Din tarmflora kanske inte är i olag Thomas. De goda bakterierna tillverkar den luktlösa gasen koldioxid och har de varit riktigt flitiga så kommer slutprodukten troligen att flyta på vattnet vid nedsläpp 😉

    Får du bekymmer med hård mage så kan du prova att ta magnesium eftersom magnesiumupptaget ökar med resistent stärkelse.

  16. 16

    Läser en mening som jag reagerar på och som låter ytterst spännande. Jag är ju en tvåa och måste trots väldigt strikt lchfkost komplettera med Metformin och Victoza. Och det fungerar då alldeles utmärkt.
    Nu skrivs det ovan att resistent stärkelse påverkar hormonet glp-1 positivt. Glp-1som finns i tarmen. Det är ju så Victoza fungerar, att påverka glp-1 så att bukspottkörteln tillverkar insulin bara när det behövs.

    Kan detta ersätta Victoza är det en världsnyhet.

    Jag börjar testa på måndag, utesluter Victoza och testar potatismjöl istället!

    Återkommer!

  17. 17
    Lars M säger

    Jag låg också på gamla vanliga runt 5,7 i fasteblodsocker denna morgon efter 3 dagars potatismjölkur. Märker ingen som helst skillnad i något avseende. Kanske för kort tid för att få någon effekt, men eftersom det är riktigt äckligt att dricka och det faktum att jag inte tror ett smack på det, så lägger jag ner detta experiment nu. Lycka till ni andra!

  18. 18

    @ Lars M:
    Du kan ju prova med lite potatissallad om du nu tål en aning kolhydrater.

  19. 19
    Lars M säger

    @ Pingo:
    Gjorde just en räksallad på 2 dl creme fraiche, 1,5 dl citronmajonäs, mycket räkor och några surimisticks med krabbsmak, dill, peppar och salt. Så gott! Coop Forum säljer stora räkor med mycket rom för 65 kr kilot under påskhelgen. Serveras med ägghalvor och toppas med stenbitsrom. Mycket godare än potatissallad, och potatismjöl i vatten ska vi ju inte ens nämna i sammanhanget!

  20. 20

    Thomas Jansson
    Mer än 4-5 matskedar lär inte ge någon ytterligare positiv effekt. Där någonstans går gränsen för hur mycket RS våra tarmbakterier klarar av att hantera. Resten går raka vägen ut. Sedan bör alla som testar pröva sig fram och starta med en låg dos på någon tesked och sedan stegvis pröva att öka. Det är känt med biverkningar och övergångsproblem som gasbildning och lös mage (och tydligen även hård).

  21. 21

    @ Annika Dahlqvist #10
    Att ha en sund skepsis mot RS är inte det jag reagerar mot utan att döpa ett inlägg i en högst relevant fråga till ”Tapetklister?”. Jag tycker inte det är värdigt en fråga som faktisk kan ha relevans för många människors blodsockerkontroll och hälsa. Sedan att inte alla får exakt samma goda effekt är ingen nyhet och det gäller även LCHF. Man får pröva sig fram till vad som fungerar och bör samtidigt vara öppen för ny kunskap.

  22. 22

    Låter gott Lars M, #19
    Om det blir något över av din goda räksallad så kan du ju testa att blanda i ett par teskedar potatismjöl och se vad som händer 🙂

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    @ 22 Per Wikholm:
    Jag tycker att du har alltför höga krav på stringens i en blogg. Att gå in i en bloggares kommentarsfält och kalla inlägget för pinsamt tycker jag är okamratligt.
    Diskussionen och rapporter om erfarenheter kommer att fortsätta, sista ordet är inte sagt.

  24. 24
    Thomas Jansson säger

    @ Birgitta Lindén:
    Du tryckte på skicka kommentaren 2 eller flera gånger efter varandra,,,,?

  25. 25
    Thomas Jansson säger

    @ Per Wikholm:
    Bäst att ge sig tillkänna och rapportera att inget har hänt i magen. Jag har ingen aning om blodsocker då jag saknar stickor. Det är inte det minsta svårt att dricka det heller och det var naturligtvis vetemjöl vi gjorde klister av – tror vi hade lite salt i,,,,

    Däremot gjorde vi batterier av potatisar, ingen lysande ide då de bara varade några tiotals sekunder,,,

  26. 26

    @ Annika Dahlqvist:
    OK Annika, jag kanske överreagerade och mitt inlägg kanske inte för frågan framåt på det seriösa sätt som den förtjänar. Det verkar inte som jag själv kan radera inlägget men du får gärna ta bort det. Mina kommentarer i övrigt säger det som är relevant för en fortsatt konstruktiv diskussion om RS som jag tycker förtjänar att tas på allvar.

    Jag tycker också att bilden av varför Margareta gjorde uppehåll i sin test av RS borde nyanseras så inte bloggläsare här skräms i onödan. Det funkade bra för Margareta när hon körde på en liten dos (1 tsk/dag) men blev problem när hon skalade upp till en msk. Likväl fick hon unikt bra resultat på sitt fastblodsocker även på den lägre dosen och hon är beredd att pröva igen men prioriterar just nu vikten. Ungefär så.

  27. 27

    Kan vi vara helt säkra på att detta inte är ett aprilskämt? Tänk vilken fars att få hela LCHF-samhället att sätta i sig kolhydrater, för att få tarmbakterierna att producera lite fett. Behövs lite fett på kvällen, varför inte ta ett kokt ägg med majonäs som sängfösare.

  28. 28
    Thomas Jansson säger

    Läste margaretas blogg, någorlunda låga bs men antagligen höga insulinhalter, metformin under en kortare tid gör underverk och när rätt vikt infinner sig går det ju alltid att sluta,,,

  29. 29
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Många hävdar ett visst intag av kolhydrater, kanske är det RS som behövs,,,

    Det finns mycket i tarmarna vi inte känner till, är det inte svårare än så här att prova så varför inte?

  30. 30

    Thomas Jansson Skrev:

    @ Erling:
    Många hävdar ett visst intag av kolhydrater, kanske är det RS som behövs,,,
    Det finns mycket i tarmarna vi inte känner till, är det inte svårare än så här att prova så varför inte?

    Men Thomas, det går helt enkelt inte att undvika kolhydrater, om man inte skulle gå över till 100% kokosolja!

  31. 31

    @ Erling:
    Nej, Erling, resistent stärkelse är en form av fibrer som precis som alla andra fibrer räknas bort när vi beräknar kolhydratsintaget i LCHF. För vissa är det svårt att ta till sig nya fakta och då är det bekvämt att hänvisa till aprilskämt och liknande. Men det finns gedigna vetenskapliga studier inom detta område som visar att RS förbättrar blodsockerkontrollen och minskar insulinresistensen… och det finns tusentals anekdoter som vittnar om detsamma.

    Läs gärna min LCHF-guide till resistent stärkelse:
    https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

    En bra sammanfattning av vetenskapen bakom resistent stärkelse finner du hos lågkolhydratbloggaren Kris Gunnars med klickbara länkar till de viktigaste vetenskapliga studierna:
    https://authoritynutrition.com/resistant-starch-101/

    Läs detta och kom sedan igen och påstå att det är ett aprilskämt.

  32. 32

    @ Per Wikholm:
    Jag har skrivit ut Ditt bloginlägg enligt länken och ska studera det under kvällen. Det smakligaste sättet att få ner stärkelse på tycker jag skulle vara råriven potatis i salladen med olja och vinäger på. Potatismjöl är svårt som maträtt. Kan Du övertyga mig om vilken metabol effekt, som får sockret att försvinna köper jag konceptet. För mig känns det viktigare att det aldrig kommer in i kroppen än att det ska gömmas någonstans.

  33. 33

    @ Erling:
    Japp, jag föredrar också rå potatis framför potatismjöl. När jag var barn älskade jag skalad, rå potatis med salt på – en vana som jag nu återupplivar. Ska testa lite olika sallader med råriven potatis men det borde inte vara konstigare än sallader med rårivna morötter.

  34. 34
    Konsument säger

    På Kolhydrater iFokus har vi en gammal tråd om Rå potatis:
    https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d713692b9cb46224404e480-ra-potatis

  35. 35
    Kattmoster säger

    @ 17 Lars M:

    Inga synpunkter i övrigt men hur blandar du för att det ska bli ”riktigt äckligt att dricka”? Både maken och jag har nu blandat potatismjöl i vatten under ett par dagar och druckit utan problem. Visst, en svag smak har vi märkt, men absolut inte äcklig. Eftersom jag läst på andra sidor hur äckligt detta ska vara men själv inte märkt något av det är jag uppriktigt nyfiken.

    Vad gäller magen kan jag, för övrigt, meddela att den hittills betett sig som vanligt.

  36. 36
    Thomas Jansson säger

    30@ Erling:
    På flera siter anses att runt 40 – 50 gram kolisar kan vara bra, oklart varför – jag har inte satt mig in i frågan helt ännu men tanken kom upp nu när RS hamnade på tapeten (dock ej som klister).

    Är man riktigt strikt kan man ju komma under 20 – det är dessa nivåer jag avsåg,,,

  37. 37

    Jag kan inte heller förstå vari det äckliga ligger i att dricka lite potatismjölsvatten?? Det smakar ju i princip inget alls och är hur lätt som helst att dra i sej.. Trodde att lchf-are var av lite ”hårdare” virke än så 🙂

  38. 38
    Quinna säger

    Ekologisk potatis 1 st skiva eller riv tillsätt ett glas vatten låt stån över natten drick upp vattnet EJ bottensatsen nästa morgon. Gammal kur inom hälsorörelsen för att tarmen ska må bra. Jag tillsätter 1 tsk chiafrön sen mår man som en prins.

  39. 39
    Fundersam säger

    @ Thomas Jansson:
    Med vetemjöl och salt blir det trolldeg och med potatismjöl blir det tapetklister 🙂

  40. 40
    Lars M säger

    @ Kattmoster #35:
    Jag blandade två matskedar potatismjöl i ett halvt glas vatten, torsdag till lördag kväll och drack det, som jag uppfattade att man skulle göra. Tyckte det var äckligt att dricka i jämförelse, och det beskrev jag. Om du och din make istället ser det som en smaksensation och en kulinarisk upplevelse i övrigt är det väl bara att fortsätta. Ju mer potatismjöl ni tar i vattnet, desto mer geggamojja blir det. Bon appétit! 😉

  41. 41
    Lars Pekkala säger

    Gjorde ett test innan vi åkte på påskfirande, jag bestämde mig för att vänta till efter påsk med testet.

    På det första testet reagerade jag med MYCKET illaluktande gaser så jag inte kan vara tillsammans med folk, men jag återkommer.

  42. 42
    Thomas Jansson säger

    Vad säger expertisen om flytande potatis?

  43. 43
    Kattmoster säger

    @ 40 Lars M:

    Nåja, du behöver inte vara ironisk (eller vad det nu var). Min fråga var ärligt ställd. Att det skulle vara någon kulinarisk upplevelse har jag aldrig påstått. Jag har bara redogjort för min egen upplevelse att det är ganska neutralt. Dock – jag tar mera vatten till potatismjölet. Det kanske är det som gör skillnaden.

  44. 44

    @ Lars Pekkala:
    Om gaserna luktar mycket illa så är det fel sorts bakterier som jobbar. Du kanske behöver äta surkål eller andra fermenterade produkter med bra bakterier.

  45. 45
    Kattmoster säger

    Ibland blir jag lite (ja, inte så lite heller) fundersam över allt som rör sig i LCHF-kretsar, trots att jag varit med sedan julen 2005. Det är som om vissa kastar sig över precis allting som dyker upp utan att tänka själv. Nu senast potatismjöl. Men OM man nu får förstoppning eller fiser som en häst travar så bör man kanske fundera över om man doserat rätt eller om man överhuvudtaget behöver potatismjölet. Ni som reagerar negativt kanske redan har en bra tarmflora. Jag vet inte men tänker testa vad som gäller för mig.

    För övrigt har jag för egen del kunnat konstatera att det så, i LCHF-kretsar, omhuldade omega 3 och D-vitaminet inte passar mig men jag aktar mig väldigt noga för att påstå att det inte passar andra. Kanske ska vi tänka så även vad gäller potatismjöl.

  46. 46
    Lars M säger

    Kattmoster Skrev:

    @ 40 Lars M:
    Nåja, du behöver inte vara ironisk (eller vad det nu var). Min fråga var ärligt ställd. Att det skulle vara någon kulinarisk upplevelse har jag aldrig påstått. Jag har bara redogjort för min egen upplevelse att det är ganska neutralt.

    Jag trodde det var jag som redogjorde för min upplevelse först?

    Dessutom, den där smileyn 😉 har du helt undgått betydelsen av?

    Kram/L

  47. 47
    Lars Henrik säger

    @ Kattmoster:
    Klokt skrivet tycker jag. Inte minst tarmflorans status hos olika personer och hur man äter i övrigt borde innebära en skillnad eller resonerar jag fel?

  48. 48
    Thomas Jansson säger

    @ Kattmoster:
    På vilket sätt passar inte omega 3 och D-vitamin, ger de biverkningar av något slag?

  49. 49
    Kattmoster säger

    @ 48 Thomas Jansson:

    För omega 3 är det ökad blödningsbenägenhet. Vad gäller D-vitamin har jag läst mig till att det kan medföra ökad risk för benskörhet. Där är jag dock inte helt övertygad utan har väl mera tagit en paus beträffande syntetiskt D-vitamin i väntan på att jag lärt mig mera. Solskenet njuter jag av.

  50. 50
    Thomas Jansson säger

    @ Kattmoster:
    Vi tänker själva – att tarmfloran har stor betydelse för oss vet väl alla numera. Så om Per Wikholm kommer med ett förslag och dessutom uppbackat med lite fakta och med grejer som råkar finnas i skafferiet är det väl knappast något att tveka inför?

    Själv hyser jag inte några större förhoppningar men detta är ju mätbart på ett objektivt sättså varför inte?

  51. 51

    Ni skrapar bara på ytan, vi behöver tror jag =>60 mineraler och spårämnen för att hälsan ska vara optimal, LCHF/vegetarisk mat minskar skadorna kanske men näring måste tillföras dagligen som inte finns i dagens mat, Tombola/Annika m.fl, ni ska få en ledtråd till problemets rot: NPK…..

    Fundrera på detta ett tag.

  52. 52

    Följande artikel i SVD kanske kan vara en bra primer, tänkbar lösning på en hel massa hälsoproblem. Kanske ett sätt att få näring tillbaka i maten vare sig det gäller kött eller grönsaker.

    https://www.svd.se/nyheter/inrikes/mitt-pa-det-skotska-hoglandet-finns-en-prunkande-lustgard_369554.svd

    Läs den noga, sedelärande historia.

    Och visst har hon fantastiska lökar tjejen 🙂

  53. 53
    Lars Henrik säger

    @ Bo:
    Konstgödsel, utarmning av jord, minskad näringshalt i krubbet, olika mineralers och vitaminers påverkan på hälsan m m har avhandlas i flera tidigare trådar. Dock inte i någon av de senare.

    Detta är icke glömt 🙂

    ps. Tack för länken Ds.

  54. 54

    Lars Henrik,
    Tjat funkar….

  55. 55
    Lars Henrik säger

    Bo Skrev:

    Lars Henrik,
    Tjat funkar….

    Och i detta fall t o m önskvärt 🙂

  56. 56
    Lars Pekkala säger

    Pingo Skrev:

    @ Lars Pekkala:
    Om gaserna luktar mycket illa så är det fel sorts bakterier som jobbar. Du kanske behöver äta surkål eller andra fermenterade produkter med bra bakterier.

    Frugan syrar egna grönsaker som jag äter av varje frukost, därför bör nog bakteriefloran vara hyfsad.

  57. 57
    Annika Dahlqvist säger

    Jag tog en msk potatismjöl i vatten ikväll också, för den goda sakens skull.
    Den lätt obehagliga smaken kan ge en ”Noceboeffekt”.

  58. 58

    Jo syrade grönsaker lär vara bra för tarmhälsan och mumsfillibabba för alla små nyttiga bakterier i lilla maggen 🙂

    Undrar om man kan syra resistent stärkelse typ potatismjöl utan att det blir ”oresistent”?

  59. 59
    Annica 60+ säger

    Sedan jag läste om RS på Per Wikholms blogg har jag testat att ta en msk potatismjöl dagligen. Detta p.g.a.att jag haft problem med tarmen i snart 3 år. Ungefär en gång var tredje dag har jag tömt fullständigt, löst och helt oformat. Resultatet är positivt redan efter dessa 14 dagar. Visserligen mer gaser men fastare tarminnehåll. Tänker definitiv fortsätta med potatismjöl.

  60. 60
    Professor Göran säger

    Det hela låter som ett ofarligt experiment; så varför inte prova om man har problem med blodsockerkontrollen eller tarmen i övrigt.

    Annars verkar strikt LCHF fungera väldigt bra även för allvarligt drabbade diabetiker som min fru. Vi ligger båda nästan alltid mellan 5 och 6 i blodsocker. Men med minsta fusk är det kört.

    Intressant är att alla LCHF-are man hör talas om, som kör strikt, har vår livsstil för att lösa de metabola problem de hamnat i. Annars orkar nog ingen hålla emot den ”drog” som kolhydrater utgör för de flesta av oss som hamnat i det metabola syndromet men potatismjöl verkar här inte ha någon större lockelse av kommentarerna att döma.

    Som jag förstått det hela omvandlar bakterierna i tarmen stärkelsen till smörsyra i tarmen och den är väldigt illaluktande och jag är därför förvånad att ingen mer än Lars Pekkala # 41 rapporterar illaluktande gaser. Förklaringen kan möjligen vara att de illaluktande smörsyramolekylerna omedelbart förenar sig till triglycerider som inte luktar.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Butyric_acid

    Som Erling undrar jag om det finns någon vetenskaplig förklaringsmodell till den metabola verkan eller om det hela ”bara” är frågan om praktiska ”kliniska” försök med positiva resultat.

  61. 61

    Professor Göran Skrev:

    Det hela låter som ett ofarlig experiment; så varför inte prova om man har problem med blodsockerkontrollen eller tarmen i övrigt.

    Jo… – Göran – det tyckte jag också när jag för några dagar sedan läste om det här med potatismjölets välgörande verkan i mag- och tarmsystemet här på Annikas blogg.

    Jag är ju inne i återställningsfasen efter den tunntarmsoperation som gjordes akut på mig på kvällen den 1-e april. Det är inget aprilskämt.

    Så för några dagar sedan så började jag med att strö ca en halv tesked potatismjöl över det kalla på tallriken varje gång jag åt. Efter ett dygn så släppte den envisa kvällsfeber uppåt 38 °C – som jag har haft sedan operationen gjordes – och efter ca två dygn – så klarade jag mig helt utan värklindring med två tabletter Alvedon 665 mg per tillfälle.

    Det kan ju i o f s vara en tillfällighet att potatismjölet och min besvärslindring kom i fas – men jag vill nog gärna ”skylla” på potatismjölet att det blev som det blev.

    Vid 3-tiden i natt vaknade jag av att magsmärtan var okomfortabel. Jag gick då upp och värmde i ugnen en stekt strömming – som jag åt utan någonting till. Som efterrätt så blev det en liten matsked rårörda lingon med mycket vispgrädde till. Över detta strödde jag en halv tesked potatismjöl.

    Och nu – ca en halv timme senare – så är mina magsmärtor ”puts väck” – så nu skall jag fortsätta med att sova gott tills i morgon bitti, hoppas jag… 💡

  62. 62

    @ Lars Pekkala:
    Det verkar vara två bakteriestammar som ska samverka för att få det slutresultat som önskas så då den ena stammen kommer igång så kan det kanske ta lite tid innan den andra börjar hjälpa till.

    Frugans mjölksyrade grönsaker är nog ren medicin.

  63. 63
    Thomas Jansson säger

    51@ Bo:
    Jodå – de tankarna har jag tänkt många gånger, när nybyggarna började odla i Amerika så klarade sig de som bodde så nära floderna att deras marker blev översmämmade – ett annat sätt att tillföra rockdust på. De som bodde längre från floderna fick däremot bristsjukdom. Exemplet är inte det enda,,,,

    Och visst är våra tomater stora och röda idag, uppfödda på en sandbädd där de bara fått sånt som just gjort dem stora och röda – men näringsinnehåll?

  64. 64
    Thomas Jansson säger

    Anna Hallen har skrivit en del om den nya flugan;

    https://www.facebook.com/anna.hallen/posts/709250619138383

  65. 65
    Thomas Jansson säger

    Här finns lite mer att prova framöver,,,,,

    https://m.care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814.full

  66. 66

    @ 65 Thomas Jansson:
    Nämen vad intressant. Kanske en eller två matskedar vinäger i potatisvattnet kan göra susen?

    Smaken kanske också blir mer njutbar?

  67. 67

    @ 65 Thomas Jansson:
    Jag har sett påståenden om att en lite syrligare miljö i tjocktarmen ska vara gynnsamt för de goda bakterierna på bekostnad av de onda.

  68. 68
    Thomas Jansson säger

    Jag har bara läst rapporten helt hastigt, vinäger har ju varit på tapeten tidigare och då spolats för att det skulle sakna betydelse för LCHF, nu verkar det finnas fler funktioner hos vinäger?

    Jag tycker det är gott med vinäger, till och från har jag blandat det i vatten enbart för smakens skull.

    När det gäller blodsockersänkande så anses det för kolhydratätande diabetiker kunna motsvara effekten av en tablett metformin – som vanligt finns det forskning som visar på olika resultat – det är bara att välja vad man tror mest på,,,

    Jag har inga som helst problem med att få i mig ett glas med potatismjöl.

  69. 69

    @ Thomas Jansson:
    Javisst har vinäger varit på tapeten och att resultaten varierar beror nog på vad man äter för övrigt. Jag själv är barnsligt förtjust i ättiksgurka som jag alltid har med till middagen. Den syrliga och friska smaken känns underbar. Det gör att vinäger kanske saknar betydelse för mig.

    Troligen spelar det ingen roll om det är vinäger eller ättika men om man inte annars äter grönsaker i ättika så kan vinäger vara bra att prova.

    Enligt rapporten så ger vinäger några tiondelar på blodsockret så för den som ligger på gränsen så kan det hjälpa till. För min del ligger jag så pass bra till med fastesockret att eventuella egna experiment blir betydelselösa för andra med mer utpräglade problem med fastesockret. Kanske är jag helt frisk numera?

  70. 70
    Annika Dahlqvist säger

    Nu på morgonen tog jag en tsk potatismjöl tillsammans med en halv tsk Seltin i ett glas vatten. Drickbart. Förutom fettkaffet förstås. Blodsockret en timme senare var 6,2.
    Kl 13.45, en timme efter lunch, BS 5,7

  71. 71
    Annika Dahlqvist säger

    @ 60 Professor Göran:
    Jag märker att jag får något mera gasbildning av potatismjölet, men ännu har jag inte märkt någon doft från gaserna. Jag fortsätter experimentet. Sannolikt får man dra ner något på den övriga maten eftersom potatismjölet väl innehåller en del energi?

  72. 72

    @ Professor Göran:
    Smörsyra stinker men jag tror främsta anledningen till att de flesta rapporterar om att lukten minskar efter hand är att det infinner sig en balans i tarmsystemet där smörsyran som är tarmepitelets föredragna energikälla, konsumeras av tarmepitelet istället för att komma ut som illaluktande avföring eller fisar. När tarmepitelet får smörsyra som näring sjunker också pH i tjocktarmen (jämfört med när de kör på socker, glukos som näringskälla). Denna surare miljö missgynnar en rad ”elaka”, inflammatoriska bakterier vilka skulle kunna tänkas vara källan till illaluktande gasbildning.

  73. 73
    Kattmoster säger

    @ 50 Thomas Jansson:

    Absolut. Jag tror att jag uttryckte mig lite klantigt beroende på att jag sett så många i LCHF-kretsar som okritiskt hoppar på vad som helst. Kanske bör de kalla sig kostsökare istället. Här hos Annika uppfattar jag det som om de allra flesta INTE hör till det gänget så det var väl lite fel forum kanske.

    Själv har jag nu erfarenhet av två dagars 1 tsk potatismjöl i ett dricksglas vatten (har precis inmundigat den tredje dagens dos) och kan konstatera att jag inte haft ont i magen på två dagar. Tidigare var det regel att jag fick ont en stund efter frukost. Det var till och med så illa att jag börjat föra bok över vad jag åt för att kunna klura ut om det var något i min, förhållandevis strikta, LCHF-kost jag inte tålde.

    Per Wikholms bloggpost är mycket intressant. Än så länge har jag bara läst hälften men kunnat konstatera att det är väl värt att pröva.

  74. 74
    Thomas Jansson säger

    70@ Annika Dahlqvist:

    Dina variationer från dag till dag ligger inom ramen för den mätonoggranhet som gäller för bs-mätarna.

    Får jag ett ovanligt högt eller lågt värde brukar jag ta flera prover på rad.

    Typisk för mig är att en ordinär promenad i rask takt sänker fasteblodblodsockret som mest cirka 1 mmol/l.

    En dags arbete i verkstan gör cirka 0,5 mmol/l lägre fs dagen efter.

    Högintensiv styrketräning ger mest sänkning, upp till 1,5 mmol/l

    Dessa värden gäller i jämförelse med stillasittande då fs som regel hamnar på mellan 7 – 7,5 vilket ju är betydligt högre än dina värden,,,,

    Uppskattningsvis ligger mitt långtidssocker på cirka 42 mmol/mol idag, ditt på drygt 30?

    Nu ska jag börja en mätserie med mycket hög aktivitet – får se hur det kommer att sluta,,,

  75. 75

    Thomas Jansson Skrev:

    Jag tycker det är gott med vinäger, till och från har jag blandat det i vatten enbart för smakens skull.

    Det tyckte jag också för flera år sedan och drack det under en längre period. Jag hann både sluta och börja dricka det igen innan jag förstod att mina irriterade och ”grusiga” ögon berodde på äppelcidervinägern och inte på kloren i badhuset!

  76. 76
    Professor Göran säger

    I denna soliga morgon, Annandag Påsk 2014, slår det mig hur oerhört intressanta experiment våra egna liv är och man vet inte riktigt hur det hela kommer sluta. Att vår metabolism är förunderligt komplex kan vi knappast blunda för om vi nu inte bestämt oss för att kategoriskt förenkla vår syn på alla fysiologiska processer som ständigt pågår och dogmatiska förenklingar som verkar vara den evidensbaserade medicinens huvudsakliga agenda; ”Vår medicin X gör dig frisk från sjukdomen Y!”, ”Vår magoperation Z kommer lösa världens fetmaproblem!” ……

    Att livet för min egen del höll på att sluta tvärt för 15 år sedan är jag väldigt medveten om och för Josef Boberg för en månad sen vet vi nu alla. Dessutom tror jag starkt på att det faktum att jag slutade stoppa i mig transfetter för 15 år seden har bidragit till att jag fortfarande lever och även till min nuvarande ”kaxighet” i förhållande till sjukvårdsapparaten.

    På Annikas blog kämpar vi nu alla på att, efter förmåga, dela med oss av de ”vetenskapliga experiment” vi utför på oss själva med avsikten att inte hamna i läkemedelsbolagens klor så långt detta nu är möjligt och vi har definitivt kommit en bit på väg med LCHF.

    I mina ögon är det knappast förvånande om vår gräsrotsrörelse inte bara kommer att bli förhånad och förlöjligad utan troligen också kommer att bli aktivt motarbetad av detta etablissemang när de börjar känna sig hotade på allvar. En del av oss har redan känt av detta i våra kontakter med sjukvården och för min egen del tor jag det är väldigt naivt att tro att vi lätt ska kunna få denna sjukvårdsapparat på bättre tankar även om vi ibland noterar enstaka ljusglimtar.

    Det är knappast troligt att läkemedelsindustrin, som här sätter agendan, kommer att lägga sig på rygg och dö sotdöden. Troligen kommer de att kämpa för sin överlevnad, som allt levande tenderar att göra, och i denna överlevnad är knappast potatismjöl något som kommer att rädda deras vinster.

  77. 77

    @ Annika Dahlqvist:
    RS anses ge ca 2 kcal kalorier (i form av smörsyra och andra kortkedjiga fettsyror) per gram, d v s hälften så mycket kcal som smältbara kolhydrater. 1 matsked potatisstärkelse motsvarar om jag räknat rätt ca 19 kcal så det är bara knappt 1 % av det dagliga energiintaget vi pratar om.

    Sedan kan jag rapportera om att vi experimenterar vidare med potatismjöl. Vi har blandat det med kokosfett och det minskade den där gnissligheten mellan tänderna man får av att äta potatismjölet rakt av eller uppslammat i vatten.

  78. 78

    Per Wikholm Skrev:

    @ Annika Dahlqvist:
    RS anses ge ca 2 kcal kalorier (i form av smörsyra och andra kortkedjiga fettsyror) per gram, d v s hälften så mycket kcal som smältbara kolhydrater. 1 matsked potatisstärkelse motsvarar om jag räknat rätt ca 19 kcal så det är bara knappt 1 % av det dagliga energiintaget vi pratar om.

    Sen när började vi som äter LCHF att åter räkna kalorier? Det är väl just det vi sluppit! Förutsatt att vi äter mycket fett förstås…….

  79. 79
    Annika Dahlqvist säger

    @ LenaK:
    Jag måste nog tänka lite på matmängden om jag inte vill gå upp i vikt. Jag är för förtjust i själva ätandet för att kunna lita på kroppen i det avseendet. Däremot behöver jag aldrig vara hungrig. Det är den stora vinsten.

  80. 80
    Annika Dahlqvist säger

    @ 77 Per Wikholm:
    Det blir intressant att läsa om hur alla kommer fram till behagliga sätt att få i sig nyttigt RS.

  81. 81
    Professor Göran säger

    Nu är det solen, kortbyxor och naturlig D-vitamin som gäller för ett par timmar.

    Pulsmätarbandet är spänt över bröstet och jordhögen väntar uppfordrande på mig. Åtta ryck mot min maxpuls på 160 kommer som vanligt att göra underverk på mina igensatta kranskärl.

    Och nu ska min fru ta sitt potatismjöl utrört i ett glas vatten.

    Livet leker!

  82. 82
    Bo Blomberg säger

    Läs gärna dr Art Ayers blog!
    Så här skriver han bl a i nedanstående bloginlägg om resistent stärkelse (RS) och tarmfloran, finns inte rätt bakterier så hjälper inte RS:

    So, here comes the part that was missing from Nikolay’s Paleo plus RS. He left out the missing gut flora. RS is a panacea for those with some gut bacteria that can digest RS, but for those with profoundly crippled gut flora, e.g. some of those with autoimmune symptoms, RS is just inert fiber, not flora food.

    här är länken:
    https://coolinginflammation.blogspot.se/2014/02/paleo-gut-flora-repair.html

  83. 83

    Annika Dahlqvist Skrev:

    @ 77 Per Wikholm:
    Det blir intressant att läsa om hur alla kommer fram till behagliga sätt att få i sig nyttigt RS.

    Nyfiken som jag är var jag såklart tvungen att pröva. Jag tog 5 ml (en tsk) och åt det helt enkelt torrt utan vätska. Lite knarrigt i munnen var det förstås men inget att gnälla över! 😉 Riktigt gott blev det om jag blandade med lite kanel eller ännu hellre med malen kardemumma. Påminde mig om kardemummabullar. Mmmm! För säkerhets skull drack jag lite kallt vatten efteråt även om jag hade föredragit kaffe men det hade kanske blivit för varmt! Per W vet kanske var gränsen för uppvärmning ligger?

  84. 84
    Annika Dahlqvist säger

    @ 83 LenaK:
    Enligt erfarenhet tjocknar stärkelse först närmare 100 gr. Det borde alltså inte vara något problem att dricka varm vätska (60-70 gr?) efter intag av potatismjöl.

  85. 85

    @ LenaK:
    Kollade upp nu. Vid 60 grader börjar potatisstärkelse gelatinisera så det går inte att stoppa i varmt kaffe eller te. Att däremot dricka lite varmt te eller kaffe efteråt tror jag inte är något problem. Det hinner svalna av i munnen och på vägen ned i magsäcken.

  86. 86

    @ Bo Blomberg:
    Japp, utan rätt tjocktarmsbakterier gör självfallet inte RS någon nytta. Har man helt slagit ut sin tarmflora t ex genom behandling med bredspektrum-antibiotika så måste man fylla på med tarmbakterier. Skriver en hel del om detta i min LCHF-guide till RS. Det gäller också att se till att dessa tillförda bakterier överlever skärselden med magsyra och enzymer hela vägen ned till tjocktarmen. Bakterier i (ej pastöriserad) surkål eller kimchi som fermenterat länge är djupt inbäddade i kålen och några kommer att överleva. Annat skydd för bakterierna är fett och fibrer, inklusive resistent stärkelse (t ex potatismjöl) som bäddar in bakterierna. Det jag borde ha lagt till är att förutom mjölksyrebakterier som dem i surkål så ökar nu intresset för en rad jordbakterier som åtminstone i USA finns att köpa renframställda.

  87. 87
    Thomas Jansson säger

    Andra dagen, 4 rågade msk i kallt vatten, inte alls svårt att få ned. Samma teknik som när man var ung och halsade ett dricksglas ren vodka eller whiskey. Fungerar utmärkt även för att få i sig en halv pressad vitlök eller ett glas saltvatten, rätt utfört märks det knappast vad man druckit, men förfarandet kräver en viss bestämdhet,,,, 🙂

    Ska fixa stickor i morgon, tror knappast på att det sänkt bs men det märks i morgon,,,,

    Inga problem alls med magen, endera är det tomt på bakterier eller så tål den det mesta utom kanelbullar och besök på McDonald,,,,

  88. 88
    Annika Dahlqvist säger

    Jag tog ett par tsk potatismjöl i vatten efter middagen efter 19.30. Nu kl 21 är BS 5,1.

  89. 89
    Thomas Jansson säger
  90. 90

    @ Annika Dahlqvist:
    Annika, inte kan väl potatismjölet ha en så snabb effekt utan det handlar väl om potatismjöl från dagen innan?

    5,1 är väl nästan ett teoretiskt bästa värde för en riktig LCHF:are som sköter sig perfekt.

  91. 91
    Lars Henrik säger

    Thomas Jansson Skrev:

    Det är här det kommer att sluta?
    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/21/fecal-transplant.aspx?x_cid=20140421_ranArt2_facebookdoc&utm_source=facebookdoc&utm_medium=social&utm_content=ranArt2&utm_campaign=20140421

    Inte omöjligt. Kan man få tag på t ex opastöriserad Kefir någonstans i Sverige och är de fermenterade grönsaker som kan köpas på butik opastöriserade?

  92. 92

    @ Lars Henrik:
    Intressanta funderingar du har som jag också drabbats av. Nu har jag tur för jag bor i Norrbotten och Norrmejerier tillverkar en del olika typer yoghurt där det tydligt står på förpackningarna ”levande yoghurtkultur”. Sådan opastöriserad yoghurt är nog bättre än vanligt fil för de innehåller flera olika bakteriestammar istället för en enda. Kanske man ska använda flera olika sorters yoghurt med olika kulturer. Smaken beror ju liksom på kulturerna.

    Då det gäller fermenterade grönsaker så har jag inte lyckats hitta några där det tydligt framgår att kulturen är levande. Jag letar vidare även om jag kanske inte har direkt behov av att sänka fastesockret. Det låg imorse på 5,2

  93. 93
    Lars Henrik säger

    @ Pingo:
    Ok, håll oss informerade om du hittar något. Jag kan hitta en del av Norrlandsmejeriers varor här där bor också men jag har inte botaniserat bland dom.

    Var det inte så att man i Sverige hade ambitionen att förbjuda opastöriserade mjölkprodukter?

    Man kan ju alltid syra lite grönsaker själv. Borde väl inte vara så svårt?

  94. 94

    @ Lars Henrik:
    Det står att grädden är högpastöriserad och de behöver nog inte ta död på yoghurtkulturen.

    Jag läste nyss på förpackningen med surkål och där står det ”Surkål i vitvin” vinet tar väl död på de stackars bakterierna kan jag tro.

    Det blir nog till att lära sig hur man syrar grönsakerna om jag inte lyckas hitta något bra alternativ i någon invandrarbutik.

  95. 95

    köper ”Krakus” surkål med morot, innehåll vitkål, morot, salt..inga konserveringsmedel men det står inget om pastörisering, men jag tror inte den är det.
    Läste på kostdemokrati att GMO-foder nu släpps fritt i Sverige, men norrmejerier ska inte tillåta det än så länge iaf.. snart blir det helt slut med att köpa något i butik.

  96. 96

    @ JRS:
    Jag vet var det går att få tag på ”Krakus”. Jag har sett förpackningen och undrat lite men de sätter ju inte till vitvin i alla fall för det är ju ett konserveringsmedel.

  97. 97
    Lars Henrik säger

    @ Pingo:
    Fermentering verkar vara en ganska enkel process. Fanns en hel del på nätet om det.

    Dock undrar jag vilken bakteriflora man får om man vill mjölksyra och använder en pastöriserad mjölkprodukt som ”surkälla”?

  98. 98

    @ Lars Henrik:
    Använder man pastöriserade utgångsprodukter så behöver man nog tillsätta en levande kultur för att det ska bli ett bra resultat. Norrmejerier gör ju så.

    Man gör ju likadant med fil och resultatet blir syrligt som försvårar tillvaron för de onda bakterierna

  99. 99

    @ JRS:
    Nu ser jag att just Krakus surkål och surkål med morot listas som Äkta Vara https://www.aktavara.org/pages.aspx?r_id=49638#Grönsaksinläggningar Nu vet jag ju inte om märkningen Äkta Vara är något man ska fästa sig vid för det kanske är som med nyckelhålet 😉

    Det finns ytterligare ett fabrikat som är okänt för mig som också listas där men inte det vanligaste fabrikatet som jag ser i de flesta butikerna.

  100. 100
    Lars Henrik säger

    @ Pingo:
    Japp, frågan är hur nära ”originalet” man kommer när man först pastöriserar och därefter lägger till en viss flora av bakterier? Det kanske är lite petigt av mig att fundera så men jag är lite grann ute efter något ursprungligt här, en sorts naturlig bakterieflora. Dock är ett tillägg efteråt säkert bättre än ingenting om man vill återställa sin tarmflora.

    Den där figuren Sune David Erik etc som frekventetade LCHF.se med ideliga och något aggressiva kommentarer om tarmflora borde känna sig tillfreds nu när ämnet verkar ha tagit LCHF-kollektivet med storm 🙂

    Han har ju inte heller varit synlig på ett tag…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa