Tapetklister?

Nu har jag intagit potatismjöl i 3 kvällar. Blodsockret imorse var 5,7. Nu 3 timmar efter intag av morgon-fettkaffet är blodsockret också 5,7. Inga direkta mirakel känns det som. Magen är helt stilla.
Margareta Lundström blev tvungen att avbryta potatismjölsintaget pga tarmstillestånd. Potatismjöl blandat i vatten blir väl tapetklister? Fast kanske bara om det får koka upp?

Nu har Per Wikholm skrivit en artikel till om resistent stärkelse: Nej, det går inte lika bra med selleri.

 

Comments

 1. 101

  @ Pingo:
  Krakus har inte tillsatt vitvin, det står iaf inte på burken, bara salt som används. Däremot Druvans surkål använder vitvin, förvisso är den god men jag håller mej till Krakus..Polen är väl lite av surkålens hemland ocskå..

 2. 102

  Nu är jag så dålig på engelska så jag ids inte ens försöka läsa det där, vad skulle det vara för risker??
  Min fd svärmor som nu är 85 år hon har ätit rå potatis dagligen i hela sitt liv, jag påpekade för henne en gång för många år sen att man inte kan tillgodogöra sej någon näring ur råa pot. men det brydde hon sej inte om, och mej veterligen äter hon sin råa potatis varje dag.. 🙂

 3. 103
  Georg W säger

  Potatis är en nattskatteväxt. Det betyder att det ska skördas rituellt i mörker. Sedan slänger man potatisen till grisarna och resten av växten gnider man in i kvastskaftet. Sedan ”rider” man på kvasten. Då hamnar man i Blåkulla och får uppleva intimumgänge med Hin Håle.

  Solanin är bland de häftigaste drogen som finns på marknaden och det är väldigt lättillgängligt. Jag visste inte att det försvann med kokning. Eller att det lagrar sig i kroppen.

  Svenskar och Ryssar vägrade befatta sig med potatisen av ovanstående orsaker. Prästerna fick lägga in all sin auktoritet på att övertyga folket om att potatisen inte kom från Dj-n. De lyckades och därmed inledde vi vandringen mot insulinmetabolism.

 4. 104

  @ JRS:
  Jag var ner i butiken och läste på Krakus surkål med morötter och det stod tyvärr PASTÖRISERAD på etiketten.

  Än så länge har jag inte funnit någon surkål som inte är avdödad på ett eller annat sätt. Det finns säkert men jag får nog leta lite bättre.

 5. 105

  Jag talade nyss med en produktkunnig person på Norrmejerier om deras olika varianter av Yoghurt och han berättade att man inte dödar bakterierna på något sätt utan de är verkligen i liv i förpackningen. Dessutom så sa han att det är vissa nyansskillnader i bakteriestammarna mellan Grekisk och Turkisk yoghurt vilket inte är särskilt oväntat.

 6. 106

  @ Pingo:
  Man va faaan..ja jag kolla lite bättre själv nu på burken jag har och blev lite lessen i ögat 🙁 .. Tja då är det väl bara sätta igång å tillverka själv då, det e ju bara strimla och tillsätta lite salt.. känner en till en ryska som bor här som jag vet gör egen surkål, får väl be henne om tips..
  ska in till byn nu, då ska jag kolla om det finns opastöriserad surkål men jag tvivlar, jag bor ju inte i nån stad vid kusten så här är inte utbudet så stort..

 7. 107

  Åter till potatismjölet. Intog, som bekant, 1 tsk torrt sådant för ett dygn sedan och har väntat på ev reaktion från mage/tarm. Nu kan jag i vart fall konstatera att något tarmstillestånd blev det inte utan helt klart tvärt om inkl lite knip i tarmregionen. Faktiskt lite jobbigt. Det kan givetvis bero på något helt annat men det är en ovan situation för mig. Är det möjligen någon mer som har fått en sådan reaktion av potatismjölet eller kanske har en teori?

 8. 108

  @ Pingo:
  På City Gross brukar de ha hela surkålshuvuden som inte är pastöriserade.

 9. 109

  Så, nu är del 4 i mitt epos om resistent stärkelse färdigt. Tyvärr går det inte lika bra med selleri och LCHF har grundläggande problem som gör att vi underkonsumerar RS och lösliga fibrer jämfört med vad vår tjocktarm behöver. Men det finns lite bra tips på slutet:

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10469/Resistent-starkelse-Nej-det-gar-inte-lika-bra-med-selleri.aspx

 10. 110

  @ LenaK:
  Lena K,
  Ja, lös mage är en av de klassiska övergångsproblemen vid RS. Fördelen handlar om att RS binder till en del elaka bakterier (finns bevisat för kolerabakterier, men anektdotiskt även för andra dåliga tarmbakterier) och hjälper till att spola ut dem ur systemet.

 11. 111
  Lars Henrik säger

  Per Wikholm Skrev:

  @ LenaK:
  Lena K,
  Ja, lös mage är en av de klassiska övergångsproblemen vid RS. Fördelen handlar om att RS binder till en del elaka bakterier (finns bevisat för kolerabakterier, men anektdotiskt även för andra dåliga tarmbakterier) och hjälper till att spola ut dem ur systemet.

  Det förklarar saken! 🙂

 12. 112
  Annika Dahlqvist säger

  Idag har jag haft lite problem med magknip och gaser. Jag ska dra ner till bara en tsk potatismjöl morgon och middag. Om man ska äta stora mängder av potatismjöl så får man ju inte plats med det fett och protein vi behöver?

 13. 113
  Ann Kristin säger

  Jag äter fyra msk potatismjöl sedan Per först skrev om det. Mina bakterier behöver definitivt växa till sig. Och apropå surkål: ett kvarts kålhuvud, en liten morot och tio kokta kikärtor läggs i en glasburk. Fyll till hälften med kallt vatten. Tillsätt 6 msk havssalt. Fyll upp till toppen med äppelcidervinäger. Låt stå några veckor. Och välj ekologiska ingredienser.

 14. 114

  @ Ann Kristin:
  Tack för receptet. Det är kopierat till en textfil på datorn. Det verkar så lätt att även jag kanske klarar av det.

 15. 115
  Thomas Jansson säger
 16. 116
  Lars Henrik säger

  @ Thomas Jansson:
  Detta har jag misstänkt en längre tid! Vi har dålig koll på vad som är en bra bakterieflora och speciellt vad som är en naturligt mänsklig tarmflora. Vi känner till en del bra och en del dåliga stammar men i det stora hela tror jag vi vet ganska lite.

  För att skaffa en bra tarmflora: Hälsa på och lev med denna jägargrupp i några månader! Fortsätt sedan hemma med samma käk 🙂

 17. 117
  Thomas Jansson säger

  @ Lars Henrik:
  Vi kan ju börja med att fundera på de rena förlossningarna, alla penicillinkurerna samt 5 kg konserveringsmedel/år,,,

 18. 118

  JRS Skrev:

  @ Pingo:
  Man va faaan..ja jag kolla lite bättre själv nu på burken jag har och blev lite lessen i ögat .. Tja då är det väl bara sätta igång å tillverka själv då, det e ju bara strimla och tillsätta lite salt.. känner en till en ryska som bor här som jag vet gör egen surkål, får väl be henne om tips..
  ska in till byn nu, då ska jag kolla om det finns opastöriserad surkål men jag tvivlar, jag bor ju inte i nån stad vid kusten så här är inte utbudet så stort..

  Strimla kålen fint, gärna med en vass osthyvel. Packa den i en glasburk eller lerkrus salt och vatten så att kålen täcks ordentligt. Pressa ner kålen under ytan med t ex en liten tallrik och en bra tyngd. Ställ svalt och kolla noga vattennivån, för första tiden sväller kålen och kommer den över ytan möglar den.

  Väl bekomme!

 19. 119
  Lars Henrik säger

  @ Thomas Jansson:
  Absolut, vi har nog en hel del ”bakteriefientligt” i våra civiliserade hem och liv som förändrar floran. Man kan undra om det ens är möjligt att återskapa rätt bakterieflora genom att bara ändra på vad man stoppar i sig?

 20. 120

  @ Erling:
  Tack för tipset om hur man gör surkål, ska testa nu till helgen..

 21. 121

  @ Erling:
  Tack för tipset. Det blir att prova snart.

 22. 122
  Lars Henrik säger
 23. 123

  Går utmärkt att krydda sin surkål med en liten näve fänkålsfrön. Jäsningsprocessen tar ett par veckor, om jag minns rätt. Blir man duktig på surkål kan man syra andra råa grönsaker tillsammans med kålen. Det är ett alldeles utomordentligt sätt att bevara C-vitaminet på.

 24. 124

  @ Ann Kristin:
  Låter tillräckligt enkelt för min förmåga!!
  Men ska inte vitkål o morot strimlas?

 25. 125

  @ Per Wikholm:
  Hur ska vi ställa oss till Isterband? Jag känner till produkten från mina hemtrakter i norra Småland. Korven är gjord med naturliga fjälster till skinn, syrad och rökt. Vet inte hur mycket kolhydrater, som är kvar, någon, som har en åsikt?

 26. 126
  Lars Henrik säger

  @ Erling:
  En favoritkaraktär rent smakmässigt för mig men den innehåller väl potatis och korngryn har jag för mig?

 27. 127

  Ja, det är synd med kolhydraterna, men det är väl de som möjliggör mjölksyrejäsningen. En gammal kamrat till isterbandet är skallekorven, som ju också innehåller potatis. För tarmbakterierna borde de vara optimala med ätbart skinn och mycket mjölksyra! Skallekorven gjorde min farmor efter grisslakten. korvarna hängde över spisen och blev riktigt torra till slut, njöts med rårörda lingon. Det var säkert 50 årsedan jag åt senast. Efter grisslakten smälte man istret för att använda som sekflott. Hela den familjen blev runt 90, för att anknyta till den aktuella tråden och de dog inte av hjärtinfarkt, någon av dom.

 28. 128

  Pingo Skrev:

  @ Erling:
  Tack för tipset. Det blir att prova snart.

  Jag vill ha en rapport!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa