Veganläkarna på frammarsch

Debattartikel i Läkartidningen: Kollegor! Dags att ta vara på framtidens möjligheter!

Det är veganläkarna som mobiliserar mot animalisk kost. De påstår att vegetarisk kost är bättre för hälsan än animalisk.
Vilka jämförande behandlingsstudier har de som bevisar det de påstår? Jämfört med LCHF, med naturligt mättat fett,  giftfria grönsaker, och nära och giftfritt producerade animaliska produkter?

 

Comments

 1. 1

  Jag trodde att läkarna var förnuftigt tänkande människor men i den artikeln ser jag att det tyvärr finns undantag även i den yrkeskåren.

 2. 2

  Nog mest positivt ändå med läkare som är kostintresserade även om nu deras vinkling av det hela inte är helt optimalt! 🙂 Lindras / botas verkligen lika många metabola sjukdomar med vegansk kost jmf. med en mer ketogen kost? Svaret är nog NEJ?

 3. 3
  Patrik säger

  Allas vår Stig Bengmark (köttfri måndag) sitter i föreningens styrelse https://www.lakareforframtiden.se/about/

  Märkligt namn. Vilka läkare är inte för framtiden? Och vad har det att göra med att välja industriodlade vegetabilier framför ekologiska animaliska lisvmedel?

 4. 4
  Kattmoster säger

  Skrämmande med sådana läkare. För att kunna dra slutsatsen att vegankost är bäst för människan måste man vara mycket selektiv, för att inte säga blind, när man tar del av den forskning som gjorts. En sådan läkare kan jag inte alls känna något förtroende för.

 5. 5
  Lyx-LCHF säger

  Lämpligt är att någon mer inom vården går in och kommenterar felaktigheterna.

  Jag önskar, men får inte kommentera…

 6. 6
  Anders S säger

  Behövs en ny lista på pålästa, duktiga läkare som har kvar nyfikenhet, engagemang, ansvar, kunskap och övertygelse. Läkare som inte bara är legitimerade läkemedelsförsäljare som behandlar symtom med att skriva ut läkemedel i parti och minut utan istället kartlägger orsaker till ohälsa.

  När det nu blivit så många som lever på lågkolhydratkost och paleo, ofta även utan gluten, kasein och omega-6-haltiga vegetabiliska oljor/fett, finns det ett behov av att läkare ska ha kompetens inom området. Fettbrännare fungerar inte riktigt på samma sätt som sockerbrännare. Det är viktigt att ha kunskap om skillnaderna.

  Var finns t.ex. en kardiolog som inte rutinmässigt skriver ut statiner utan istället kartlägger infektioner/inflammationer/näringsbrist. Någon som både satt sig in i professor Göran K Hanssons forskning på KI/CERIC om kronisk inflammation and ateroskleros och det Uffe Ravnskov kommit fram till.

 7. 7
  Rolf Löfgren säger

  Lars Bern har en intressant artikel om köttätare kontra veganer:
  https://antropocene.se/2014/march/ar-vegetarianer-sjukligare-och-mer-mentalt-storda-ar-kottatare.html

  Kanske har universitetet i Graz i Österrike kommit orsaken till besattheten på spåren: deras ohälsosamma kost.

  En ny studie från universitetet kommer fram till att vegetarianer oftare är sjuka och har en lägre livskvalitet än köttätare. Enligt ett pressmeddelande har vegetarianer cancer och hjärtinfarkter oftare. Studien visar också på fler psykologiska störningar än hos köttätare. Därför utgör vegetarianerna en större belastning på sjukvården enligt rapporten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa