Problem med barns mat

How a strict vegan diet made my children ill.

Där står om hur vegan -raw food ger barn näringsbrist, lågkolhydrat-högprotein ger energibrist.

Nutritionisten trodde att barnet som blev energilöst av lågkolhydrat-högproteinkosten behövde kolhydrater. Men det hade kanske räckt om det fick mera fett?

 

Comments

 1. 1
  Annelie säger

  Absolut! Får barn tillräckligt med fett är de fulla med energi. Man märker tydligt när barn har fettbrist. Eftersom vi alltid har grädde hemma och använder det i allt möjligt så brukar barn som är på besök titta storögt på grädden och be om en skvätt i teet eller en extra stor klick till desserten. Sen mumsar de i sig med god aptit och vill ha mer vilket de gärna får.

 2. 2
  Professor Göran säger

  Det här är ett intressant område som stämmer väldigt bra med ämnet för det föredraget jag ska presentera på LCHF-krysningen nu på söndag.

  ”Evolutionen!

  Från fruktätande apa ….. till köttätande Homo Sapiens …. som överlistades av ettåriga gräs!”

  Jag har nu förhoppningsvis läst på tillräckligt och har då själv blivit övertygad om vi evolutionärt är anpassade till en köttdiet och med ett väldigt måttligt inslag av kolhydrater i form av olika grönsaker och rotfrukter – dvs. en normal LCHF-kost. Till en spannmålsdiet är vi överhuvud taget inte anpassade. De 10 000 åren som vi har exponerats för en sådan diet är en alldeles för kort tid för evolutionär anpassning.

  Men för oss som tråkigt nog blivit ordentligt sjuka av den kolhydratstinna kost som jordbruket fört med sig är det nog ingenting annat att göra än att låta bli kolhydraterna helt och hållet – dvs. att äta en väldigt strikt ketogen LCHF-kost.

 3. 3
  Lasse P säger

  Tanken när jag läste inlägget var: Är vegetarianer sjukligare och mera mentalt störda än köttätare? som återfinns några inlägg härnedanför.
  Vegetarianer sjukare: Ja….får inte i sig tillräckligt med näring, framförallt då barn som växer.
  Mentalt störda: Ja…så till vida att ”vegetarianföräldrar” inte förstår varför deras barn inte mår bra.
  Intressant var det dom skrev i slutet på artikeln.

  ’What I realise now is that the raw food movement is actually a cult – these people will do anything to explain away the fact that for some people, this diet can have very damaging health consequences.”

  Enligt en del är det ju det som LCHF anklagas för att vara, men vi vet ju bättre 🙂

 4. 4

  Jag undrar: Eftersom de får så mkt kolhydratrik mat i skolan, är det en fara att äta mkt fett hemma? NÅN SOM VET?

 5. 5
  Annelie säger

  @ Karin: nej det är bara bra att ge dem mycket fett hemma. Barn får lätt fettbrist annars. Mina barn serveras samma tallriksmodellselände som alla andra i skola och dagis men sen när de kommer hem blir det kött fett och grönsaker. Funkar jättebra.

 6. 6
  Thomas Jansson säger

  @ Karin:
  Enda regeln är att inte blanda kolhydrater och fett i samma måltid – då slutar det ofta i för många kilon. Men ladda dina barn med LCHF innan de går till skolan om de gillar frukost – då äter de förhoppningsvis mindre av skolmaten,,,

 7. 7
  Gunnel säger

  Precis vad jag gor. Tonarspojkar som far stor omelett stekt i coconut oil med ost och skinka. liten skvatt gradde. De blir ordentligt matta och star sig lange. andra dagar grekisk yoghurt med notter. mm.

 8. 8
  Georg W säger

  För mig har det blivit ett av livets stora mysterier. Hur mina grannar skutskepparfamiljen kunnat leva i över 50 år och fött upp 4 pojkar på det som jag idag kallar vegetarisk skitmat. Supersönerna har fortsatt vegetarianismen och deras barn är också elitbarn med absolut högsta betyg i allt från gymnastik till matematik. Kärnfriska vid 70 års ålder jobbar de fortfarande hårt fysiskt 8 timmar om dagen. På pannkakor, muesli, linser, rötter och smörgås. Jag har ett flertal sådana omöjliga svarta svanar i min bekantskapskrets. En närmare 100-årig gubbe som är fullt fysiskt och psykiskt aktiv och lever på havregrynsgröt.

  För min egen del och mina tre äldsta barn blev det en katastrof som kommer att jaga mig genom hela livet. Mina tre förstfödda blev skadade av en näringsfattig vegetarisk kost som vi odlade själva och var experter på. Numera kan jag omedelbart plocka ut de 4-5 % av skolbarnen som får en anständig diet som ger dem en anständig kropp. Resten av barnen visar alla tecken på antingen för mycket kolhydrater eller så för lite näringsämnen. Det är ett gigantiskt problem att barnen får en så näringsfattig och energirik kost. Inflytandet av dessa decennier med felaktiga kostråd och en matpolitik som styrs av aktieägare, kommer att störa våra barns liv i många år framöver.

  Jag har också blivit delgiven kunskap som visar att det går och reparera dessa skador ganska snabbt genom ett naturligt ketogent kosthåll ett litet tag.

  Det kommer en dag när vegetarisk mat blir förbjuden för barn!

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  @ Georg W:
  Jag har en bekant som lever på morötter & potatis och vad han hittar i skogen. Lever lite som eremit på bystan (ursprungligen Stockholmare) och försörjer sig på att sälja el från ett egen kraftstation där han tillverkad allt av gammalt skrot, generatorerna utgörs av konverterade 3-fasmotorer och turbindelen tillverkades med utrustning från Jula inköpt för mindre än en tusenlapp – normalt bearbetas den här sortens maskindelar i styrda verktygsmaskiner som kostar flera miljoner,,,

  Han verkar fullt frisk i alla möjliga avseenden och såvitt jag känner till har han aldrig besökt en vårdcentral – näringsläran verkar inte omfatta alla personer,,,

  ————————-

  Ps
  Den som vill veta mera om ätbart i naturen googlar på Dan Uhrbom vilket att förutom vara landets främsta expert på naturmat oxå är en kollega från tiden då vi båda var med och konstruerade SAAB 9000 i början av 1980-talet.

  Finns grupper på FB om naturmat!

  https://www.youtube.com/watch?v=aKR2CH26YR8

  Ds

 10. 10
  Georg W säger

  @ Thomas Jansson:
  Märkligt, min gubbe, JanOlov Bernhard som fyller 90 nästa år bygger också vattenkraftverk. Så fort han byggt en, bygger han en ny, ännu bättre. Det kanske är det som är hemligheten. Sälja el till elnätet. Han byggde även kommunens första elbil.

  Är du säker på att inte din gubbe heter Pettson? Findus husse, du vet.

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  @ Georg W:

  Finns mycket kluriga gubbar på de mest oväntade platser, fler och fler börjar göra sin egen el. Under min tid som motorkonstruktör jobbade jag en del med en konverterad bilmotor som drevs med rötgaserna från kodynga.

  Själv har jag funderat på gengas producerat av pellets, i dagsläget så eldar jag med pellets och att förgasa pelletsen och driva en förbränningsmotor istället för att elda upp pelletsen direkt ger ju möjligheten att producera elström samtidigt som värme ges för uppvärmning.

  Norrmänen har ibland förbränningsmotorer i sina hytter, de driver en generator och kylsytemet är kopplat till en värmeväxlare som förser huset med värme.

  I det ”tysta” pågår en del rötgasexperiment lite varstans – om oljan försvinner så stannar allt och då kan rötgasen vara ett alternativ som ersättning.

  Så ett LCHF-jordbruk med rötgasproducerad el är en bra möjlighet men enklast är ju så klart solpaneler men de är nog för dyra ett bra tag framöver,,,,

  Kan väl tilläga i sammanhanget att min kraftverksdrivande vän naturligtvis har byggt en vätgasdriven bil – ett projekt som han verkade ha utfört på köksbordet – den kunskap haver lever ju gott heter det ju,,,

 12. 12
  Georg W säger

  @ Thomas Jansson:
  Jag är stolt boende i en kommun, Västervik. Där vi folket äger ett biogasproduktions-bolag. Det enda vettiga som våra moderata bönder presterat under 8 år. Jag måste nu köpa en biogasbil för att stödja M i vår kommun. Kommunalrådet (M, bonde) är även med i ett projekt med rapsolja som han säljer från egen mack.

  Jag och barnen beslöt att sluta med bil sedan våran supermoderna japanare inte gick genom besiktning längre, datorn hade pajat. Det var mycket högtidligt när vi evighetsparkerade bilen och gick och la oss. Nästa morgon när barnen gick den långa vägen till skolan och jag samåkte till en kurs. Så kom vi på att farmor är så gammal att hon helt enkelt inte kan gå på byn längre utan vi är helt enkelt tvungna att köpa en ny bil. På macken stod en gammal SAAB fr.-88 för 2000:-. Jag var förtvivlad över tillbakagången tekniskt och tyckte riktigt illa om bilen. Men nu har jag kört den ett år och den dricker mycket soppa. Men det är allt den kostar, bensin. Min förra bil kostade 20 000 om året den här kostar 2.

  Nu kommer nya tider, jag ska börja pendla, nu ska jag höja lånet och skaffa mig en riktig fisande modern raggarbil, utan skuldkänslor.

  Ursäkta den personliga utvikningen. Men för att återgå till ämnet så frågade jag det aktuella kommunalrådet som ju föder upp köttdjur, enligt grönbetesmetoden. Varför han som bolagiserar hela kommunens verksamhet inte skapar ett livsmedelproducerande kommunalt bolag. Kommunen äger 16 000 ha mark och vi har 8 000 arbetslösa som kan jobba med matproduktion. Hövdingens svar var att det var en strålande idé men det var jag själv som skulle genomföra det. Nu vet jag att politiska bönder har en intressekonflikt i sitt politiska arbete. De lever i en friliberal kollektiv bonderörelse som hyllar marknadsmässighet och industriell stordrift. De hotas idag från konsumenter, miljöinspektorer, konkurrensen, LCHF osv.

  Men så länge de har makten är det de som bestämmer vad våra barn och gamla ska äta. Undrar vad det är för bönder som styr i Älmhult. De visar att allt går att genomföra om man inte är för puckad som politiker.

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/kommunmat-fran-egna-slaktdjur

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Tekniken på SAAB har ju oftast varit mera originell än bra. Deras modell 900 var förutom att vara den mest lättstulna bil sedan T-Forden även behäftad med ett litet konstruktionsfel i främre hjulupphängningen.
  Detta medförde att hjulet ställde sig rakt ut under körning ungefär som Bambi på hal is. Oftast gick det hela sönder vid parkering då krafterna är störst i en sån situation men jag känner till flera fall där haveriet inträffat i god fart. Detta bara inom bekantskapskretsen. Vid varje större SAAB verkstad brukade det som regel stå några sådana bilar förr. Att detta företag som i stort sett saknat ledning under större delen av sin existens klarade sig så länge som det gjorde är imponerande och talet om flygkvalite var förhoppningsvis en överdrift.
  En klar hälsorisk således.

  Det pågår en del intressanta grupper på FB där bönder som fått nog har börjat samla ihop sitt missnöje. Deras barn utfodras med mat producerad under sådana förhållanden att de skulle bli åtalade om de själva skötte sin verksamhet på det sättet. Men några kommuner har t o m börjat med egen uppfödning av djur -sannolikt ett kommande argument för att få locka nytt folk till kommunen.

 14. 14

  @ Thomas Jansson:
  Det sista du skriver om att locka folk genom att kommuner genom uppfödning, egen matproduktion borde ha framtiden för sig och ett sätt att locka nya innevånare.

  Åtminstone stödja och underlätta privat produktion. Sådan produktion innehåller dock en del problem då kommunerna väl inte får ägna sig åt näringsverksamhet men kommunen kunde ju gå i bräschen för bättre kvalité osv.

  Det kanske redan till de stundande valen kommer att hända en del då kommunerna är proppade med gamla stofiler och gammalt tänk, typ vi gör som vi alltid gjort och sitt still i båten. Om de ens tänker alls, de flesta tycks vara där för att lyfta arvoden och prata lite skit med varandra.

  Det krävs mer eller mindre en revolution att folk börjar engagera sig lite bättre och det verkar vara saker på gång även här.

  Man får hoppas på den yngre generationen och jag hyser gott hopp om den. Trots attl klagande på ungdomen – de har dålig utbildning, är slöa osv – så finns det många som vill förändra och ta tag i saker och ting, det har jag sett på nära håll.

 15. 15

  Thomas Jansson Skrev:

  en konverterad bilmotor som drevs med rötgaserna från kodynga.

  Och hur anknyter det till problem med barns mat?

 16. 16
  Thomas Jansson säger

  @ Piltson:
  Skaffar man en ko i avsikt för att köra bil på metangas så kan man ju få mejeriprodukter på köpet vilket skulle vara bra för barnen som då skulle få både smör & mjölk av betydligt bättre kvalitet än vad som kan köpas i vanliga affärer.

  Jag skulle kunna räkna upp minst 10 andra kopplingar oxå – men de som har förmåga att tänka på helheter inser detta ändå så det hoppar jag över,,,,

 17. 17
  Georg W säger

  @ Piltson:
  Det ena leder till det andra och varav hjärtat är fullt talar munnen. För att förstå varför våra barn och gamla måste äta industriproducerad global skitmat, så ska man läsa de sista raderna från min länk ovan. Politikerna, med sina agendor, kan gömma sig bakom kommunallagen och hotet från de multinationella om rättegångsprocesser. Man skulle nästan kunna tro att det är vi, det demokratiska folket, som har bestämt att vi folket tillsammans inte får konkurrera med de multinationella livsmedelsföretagen. För det är orättvist mot kapitalismen.

  Så i kapitalismens namn måste våra barn och gamla äta riktigt dålig mat. De politiker som går utanför boxen kommer från framtiden och är dem vi ska rösta på.

  Frågan kvarstår, hur kan det komma sig att familjer kan utvecklas och fungera på toppnivå, generation efter generation på vegetarisk skräpmat?

  Jag och min familj var extremt noga med vår mat. men det gick åt h-e. Dessa människor äter en dålig vegetarisk mat. Kan placebo verkligen vara så stark?

  -”TT: Ni är inte rädda att planerna står i strid med lagen om offentlig upphandling och EU:s upphandlingsregler?

  -Nej. Kan byggindustrin, så kan väl vi.

  Men Stefan Holm, näringspolitisk expert på tjänsteföretagens branschorganisation Almega, är inte så säker.

  -Det kan nog bara avgöras i domstol. Principen vid all offentlig upphandling är likabehandling och att skattepengarna tillvaratas på bästa sätt, säger han.”

  I slutändan är det en domstol som bestämmer vad barnen ska äta. Vi folket är bra korkade.

 18. 18

  Min far vāxte upp under knappa förhållanden här i Sverige och han säger ofta att de bara fick lingon och potatis. Jag tror att det som rāddade hälsan var mjölken från korna i ladugården.

 19. 19
  Thomas Jansson säger

  Det pågår en omställning i det tysta – än så länge är det frågan om entusiaster som söker sig tillbaka. Ska de lyckas måste man se helheter på samma sätt som man gjorde förr. Nu tror jag inte att vi åter kommer att bo i långhus igen och ha en eller två kor som enda värmekälla boende ibland männisjirna men varför inte utnyttja den värme som djuren alstrar? På skoj har jag en gång i tiden beräknat hur många höns som skulle behövas för att värma upp huset – det blev ägg så det räckte till många familjer. Beräkningen väckte såklart en viss munterhet på den hönskurs jag gick men faktum är att alla hönserier har en väl balanserad avvägning mellan tillförd uppvärmning och foderåtgång,,,,

  Eller varför inte utnyttja djurens egenvärme som start för en värmepump. Då får vi lätt 10 plus in istället för 20 minus men vi får betala kalaset med hö men det kanske vi har i överflöd.

  Finns en tidning som heter Åter som är en guldgruva för den som vill syssla med självhushåll – rekommenderas för den som vill komma igång med små medel öven on jag tror att mer och mer av dess innehåll numera kan hittas på nätet.

  Låt fantasin flöda och ta bort skygglapparna!

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  @ Lena:
  Det är inte utan orsak som vi svenskar tål mjölk. Din slutsats är helt rätt – sinade kon så dog folk,,,,

 21. 21

  @ Thomas Jansson:
  Ska man förstå vårt kynne och hur vi överlevde så är Wilhelm Mobergs böcker en guldgruva. Kon och grisen var otroligt viktiga för att överleva. Det är inte så avlägset, för dryga 100 år sedan var vi ett fattigfolk uppe i norden. Det är lätt att glömma det perspektivet.

  Lite längre tillbaka blandades bark i brödet. I ofredstider kan säkert kon, hästen, grisen, egenproducerat komma till heders igen.

  Svensken har aldrig haft så bra hälsa som efter andra världskriget!

 22. 22
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  När jag läste Lenas inlägg kom jag att tänka på både Raskens och utvandrarna. Undrar när de sista svenskarna svalt ihjäl i större skala 1930-talet?

  Bättre än under WWII har det aldrig varit. Inget överflöd och massor med motion men ingen svalt ihjäl.

  Min egen uppväxt var fylld av kalaspuffar och raketost – ingen visste bättre i min omgivning,,,

 23. 23

  @ Thomas Jansson:
  Min far är 90 år och har tyvärr blivit dement nyligen så han kan inte berätta längre hur det var. Jag saknar det mycket. Han var jordbrukare under uppväxten liksom 70% av Sveriges befolkning på den tiden och han fick ett annat yrke så småningom precis som andra i Sverige när industrialismen tog fart. Även om folk inte dog av svält så kan det var torftigt att behöva leva på lingon och potatis och springa barfota hela sommaren fram till frosten kom.

 24. 24

  @ Lena:
  Men det gick att leva så och de var förmodligen mycket friskare än idag!

 25. 25
  Professor Göran säger

  Lite OT.

  Jag är på väg hem från LCHF-kryssningen.

  Det är faktiskt imponerande att se 550 personer samlade i den största samlingslokalen på båten.

  MItt tema om evolutionen som ledde fram till köttätandet verkade ”gå hem”. Får se om jag kan få ihop en krönika kring detta.

  Imorgon ska jag ned til ”Götet” och lyssna på William Engdahls föreläsning om GMO som jag skrev om i min senaste krönika.

  Det är ett stressigt men intressant liv man lever som 90% pensionär 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa