Är vegetarianer sjukligare och mera mentalt störda än köttätare?

Lars Bern skriver om detta.

Detta motsäger myten om den vegetariska kostens och ”fruktogrönt”s hälsobringande effekter.

 

Comments

 1. 1
  kareng säger

  På tal om vegetarianer. Jag hade min guddotter på 3 år här i helgen. När jag frågade henne om hon ville ha ost, sa hon ”nej, jag är vegetarian – jag tar skinka istället”. Det är oklart var ifrån hon har fått det där med att hon är vegetarian. Även hennes föräldrar var frågande. Kul sagt var det i alla fall!

 2. 2

  Nu förväntar vi oss stort larm i Svensk rikspress,
  eller vad hände ?

 3. 3
  pensionär 60+ säger

  kareng Skrev:

  På tal om vegetarianer. Jag hade min guddotter på 3 år här i helgen. När jag frågade henne om hon ville ha ost, sa hon ”nej, jag är vegetarian – jag tar skinka istället”. Det är oklart var ifrån hon har fått det där med att hon är vegetarian. Även hennes föräldrar var frågande. Kul sagt var det i alla fall!

  Det påminner mig om två små systrar för ganska länge sen. Vid middagsbordet frågade dom om det var djur? Då vill inte vi ha! Jaha, sa mamman, vad vill ni ha då? Vi kan ta blodpudding, sa flickorna! 🙁

 4. 4

  Fint blogginlägg av Lars B.

  @ Sten Jag misstänker att dessa tyskspråkiga forskare inte har lika raka rör in på de internationella nyhetsredaktionerna som de engelskspråkiga? Om man för en stund bortser från de kätterska slutsatserna som ensamma är skäl nog för nedtystning.

 5. 5

  Jag har sett en hel del inlägg i diverse forum av hårdförda veganer/vegeterianer som antyder att de kanske inte har alla hästar hemma. Det kan eventuellt bero på att deras kost innehåller för lite fett och för mycket kolhydrater.

 6. 6

  Glädjande att Lars Bern tar upp denna studie. Sunt förnuft säger att vi inte är gjorda för vegetarianism, vår fysiologi och evolutionen säger samma sak.

  Ljuset kom en gång från Tyskland/Österrike när det gäller vad som är vår artegna kost. Wolfgang Lutz visste det. Efter kriget tog USA över den s.k. nutritionsforskningen, med en egen agenda. Resultatet ser vi. Intressant att det ännu en gång handlar om studier från den tyskspråkiga delen av världen. Tyvärr har vi ju fått en sådan snedvridning av våra referenser och därtill försämrade språkkunskaper att vi nästan bara uppmärksammar det som kommer från USA.

  Wolfgang Lutz, som dog 2010 vid 97 års ålder, var läkare född i Österrike och intresserade sig för sambandet mellan kost och hälsa. Oroad över den dramatiska ökningen av civilisationssjukdomar utvecklade han teorin om att människan är otillräckligt anpassad till kolhydratrika livsmedel. Han föreslog en kost med en sammansättning som liknade den som istiden jägare och samlare åt var mer anpassad till vår arvsmassa. Han rekommenderade en ”modern paleolitisk kost”, protein och fett utan restriktioner men så lite kolhydrater som kan vara förenligt med vårt genetiska arv. Han har skrivit en bok som heter Leben Ohne Brot

  Så här skrivs i 5 upplagan av hans bok Leben ohne Brot (Livet utan bröd)
  ”På grundval av sin egen statistik, på hundra barn, utlovade han att varje tjockis som kom till honom före puberteten kunde krympas till normal vikt, och inom allra högst ett år. Med sådana barn hade han aldrig misslyckats.”

  Lutz bok finns relativt nyutkommen på engelska och heter Life without bread, How a Low Carbohydrate Diet Can Save Your Life.
  På norska Bedre uten bröd

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  @ Margareta Lundström:
  Life whitout bred är översatt sedan många år tillbaka.
  Det var ingen bok som gjorde något bestående intryck – det räcker att läsa titeln,,,,

 8. 8
  Majoren säger

  Undrar om det var veganer som avsågs i artikeln och inte det vi i sverige brukar kalla vegetarianer som vanligen är lakto-ovo-vegetarianer.
  Jag tror inte på att någon i högre grad skulle drabbas av sjukdommar om maten innehåller ägg och fisk..?

 9. 9

  @ Majoren:
  Ägg och fisk skulle ge ett bra tillskott. Men frågan är om vi är gjorda för att inte äta något av kött ?
  Ska vi bygga upp kroppen och göra den uthållig och stark, bygga muskelmassa, vet till sjutton om vi inte behöver kött.

 10. 10
  Lars Bern säger

  Om man tittar på studiens abstract så står det att det rörde sig om vegetarianer och inte veganer. Hade man valt det senare hade nog studien visat på ännu större skillnader, gissar jag.

 11. 11
  Helena Karlsson säger

  Adolf Hitler var vegetarian. Kanske hade världen sett annorlunda ut om han hade unnat sig en blodig biff någon gång ibland…

 12. 12
  Majoren säger

  @ Lars Bern:

  Och då blir frågan hur vegetarianer är definierade i undersökningen? Jag har förstått att definitionen på ”strikt” vegetarian resp vegan är densamma, jag vet inte men är nyfiken då undersökningens resultat är mycket intressant.

 13. 13
  Lars Bern säger

  Vilken definition man har haft på vegetarian vet jag inte. När det gäller de visade skillnaderna i studierna av psykiska och psykosociala faktorer kan man inte utesluta att personer med ett visst psyke väljer att bli vegetarianer och att det därför inte självklart finns ett entydigt orsakssamband.

  Det vi lär oss av summan av alla sådana här studier är att vi skall äta kött, men då välja kött från utegående gräsbetande djur som ger en bättre balans mellan omega 3 och 6. Självklart skall vi fortsätta äta våra grönsaker, men undvika de kolhydratrika.

 14. 14

  @ Helena Karlsson:
  Nu förstår jag inte riktigt hur du tänker ? Vann Hitler kriget ? 🙂

 15. 15

  Margareta Lundström Skrev:

  Ljuset kom en gång från Tyskland/Österrike när det gäller vad som är vår artegna kost. Wolfgang Lutz visste det. Efter kriget tog USA över den s.k. nutritionsforskningen, med en egen agenda. Resultatet ser vi. Intressant att det ännu en gång handlar om studier från den tyskspråkiga delen världen. Tyvärr har vi ju fått en sådan snedvridning av våra referenser och därtill försämrade språkkunskaper att vi nästan bara uppmärksammar det som kommer från USA.

  Intressant att du tar upp detta faktum Margareta. Jag har också i flera andra kunnskapssammanhang stött på denna effekt av kriget. Vi ska vara klara över att Tyskland var en stormakt inom forskningen och är framstående fortfarande. Dock lyssnar inte våra efterkrigsöron på den tyska rösten längre.

  Vi gjorde oss nog en liten otjänst när vi så lätt släppte tyskan som andraspråk. För att inte tala om efterkrigstidens journalister och mediefolk. Bevakningen på tyskspråkiga länder står liksom inte i proportion till områdets storlek och tyngd inom forskning.

  Vi borde nog ha insett att det inte längre är Hitlers stämma vi hör när vi lyssnar åt det hållet. Hög tid för omställning av flera skäl tycker jag.

 16. 16

  @ Margareta Lundström:
  @ Lars:

  Ja, den vetenskapliga rapporteringen i Sverige har en grotesk slagsida. Vi har då och då försökt hänvisa till det arbete som sedan c:a 15 år utförs av Udo Pollmer och Nicolai Wurm, men har inte intrycket att någon lyssnat. Och den amerikanska versionen av Wolfgang Lutz är så urvattnad att den knappast är värd pengarna.

 17. 17

  Hej,

  Jag anser att det behövs mer forskning för att man överhuvudtaget ska kunna uttala sig om ifall kosten har en betydelse för hur en individ mår fysiskt eller psykiskt beroende av kosten. Det finns inte tillräckligt med opartiska studier i frågan som föranleder denna häftiga kritik! Jag tror att det mer är en fråga om var man står för eller emot vegetarisk kost och detta har inte något med vetenskap att göra utan handlar mer om kultur, traditioner och kanske ekonomisk vinning.

 18. 18

  @ Anita:
  Hej Anita, jag kan försäkra dig om att på just detta forum är den vetenskapliga sidan av myntet den nästan helt allenarådande.

 19. 19

  Yttra sig om vegetarisk kost är svårt, för att definitionen är att det inte innehåller kött, och att det är vegetabilier.
  Så utöver det vet man inte vad de äter.

  Det finns många ”vegetarianer” som dricker mjölk, och äter ost, ägg, fisk osv. Det var väl då de riktiga vegetarianerna började kalla sig veganer. Själv brukade jag säga i sådana diskussioner,
  att jag var vegetarian, men att jag åt kött också.

  Vegetarianism har alltid varit en minoritets ståndpunkt, och säkert kan man få i sig all typ av näring
  av en vegetarisk kost, men det är inte så lätt, och en del vegetarianer tycks tro att det räcker att äta vegetariskt för att slippa problem, vilket är ett allvarligt misstag.

  Zoe Harcombe ‏@zoeharcombe bloggar också om ämnet: https://www.imaner.net/panel/profile.htm

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  16@ Piltson:
  Urvattnad var mitt intryck oxå – jag sträckläste ut boken på någon timme. Många ord men få poäng således.

  Tyvärr är det många böcker och då företrädesvis amerikanska som lätt skulle kunna komprimeras till ungefär hälften utan att tappa något av det egentliga innehållet,,,,

 21. 21

  @ Thomas Jansson:
  Svammelrekordet har ändå en tysk von Däniken 🙂 Han kunde svamla hela tegelstenar om hur det kunde bevisas att utomjordingar vistats här bl.a. genom att tolka mönster på åkrar :).

  Under min ungdomstid hade jag en kompis som helt snöat in på dessa teorier. Han praktiskt taget tjatade sönder vår vänskap med stollerierna.

 22. 22

  @ natan:
  von Däniken är faktiskt schweitsare, inte tysk, om man ska vara helt noga 😉

 23. 23

  Ja, det verkar vara en massa svammel både hit och dit!

 24. 24

  @ Lars:
  Men han verkade väl och bodde i Tyskland? Åtminstone fick man den uppfattningen genom hans böcker. Men det kan va jag som misstar mig. Det var så länge sedan jag läste dem.

 25. 25

  @ natan:
  Osäker på det. Wikipedia ger inget svar. Han skrev i vart fall sin första bok i Davos och den andra från finkan i Schweiz.

 26. 26

  Ni kanske tycker att det är svammel att man vill ha en vetenskaplig grund för påståenden om att vegetarianer skulle ha psykiska problem utförda av minst sagt någon tvivelaktig forskare, men det tycker inte jag!

 27. 27
  Dan Persson säger

  Brukar säga att jag är till hälften vegeterian, dvs hälften kött och hälften grönsaker.

  /Danne

 28. 28
  Thomas Jansson säger

  23@ Anita:

  Vi andra kallar det för intelktuell kapacitet, just förmågan att parallellt avhandla mellan 5 – 10 olika ämnen samtidigt klarar man utmärkt med den kost vi anser att vi är avsedda att äta.

  Hur många skulle ha klarat av livet som veganer på stenåldern här uppe hos oss – idag funkar det ju med teknik som frysboxar, flyg och spisar.

  Visserligen består inte hjärnan av kugghjul och liknande men den mår mycket bra av animaliskt fett och så lite kolhydrater som möjligt.

 29. 29

  @ Thomas Jansson:

  Jag tar mig friheten att saxa från två av de kommentarer som Piltson skrev om Wolfgang Lutz på S. Rössners blogg. De handlar om hans iakttagelser rörande stärkelsereducerad kost.

  ”…här, utan systematik i ordningsföljden, är företeelser som enligt Lutz åtgärdades eller bromsades/lindrades kraftigt i och med att matvanorna ställdes om på KH-restriktion:
  Håravfall
  Ständig trötthet
  Höftledsartros och andra ledbesvär
  Alkoholbegär
  Hudens motståndkraft mot mekanisk retning
  Tandröta
  Dåligt humör, depression, hjärtklappning vid upphetsning
  Infektionsbenägenhet tack vare bättre immunförsvar
  Diabetes och dess följdsjukdomar
  Mag- och tarmbesvär inkl. tjocktarmsinflammation, tunntarmsinflammation (Crohns?), gastrit
  Diarré och förstoppning – ”de tacksammaste patienterna efter mycken
  resultatlös behandling”
  Gallgångsinflammation och olika leversjukdomar
  Cancer av skilda slag
  Arterioskleros och angina pectoris
  Polyglobuli (för många röda blodkroppar)
  Gikt
  Högt blodtryck
  Hjärtsvikt, dekompensation, förmaksflimmer
  Epilepsi
  ”Senil hjärnatropi” (= Alzheimers?)
  Multipel skleros
  Vävnadsförlust, katabolism och benskörhet”

  ”I 5:e upplagan har det parti som handlar om olika sjukdomar 180 dubbelspaltiga sidor inkl. statistik från hans egen erfarenhet, grafiska framställningar och en massa hänvisningar till primärkällor. Angina pectoris har t.ex. nio sådana sidor hjärtsvikt åtta, arterioskleros tretton, galla och lever tolv. Nervsystemets sjukdomar är lite knapphändigare behandlade.”

  Det fanns inte med i den amerikanska utgåvan såvitt jag minns.

 30. 30

  Jag är helt överens om att det är möjligt att lågkolhydratkost och högre fetthalt av rätt sorts fett kan bidra med en förbättrad hälsa/minskade sjukdomssymptom, det framkommer tydligt.

 31. 31
  Thomas Jansson säger

  29 Piltson
  Nej – detta avsnitt känner jag inte igen. Nu vet jag inte vilken utgåva som jag har haft – gissar att jag hade boken i min ägo för minst 6 – 7 år sedan då jag gav bort flera hyllmetrar med enbart LCHF – böcker,,,

  Däremot så är ju listan vedertagen och många av oss känner ju igen problemen vilka har läkts ut av kostbytet till LCHF!

 32. 32

  Mina kommentarer under 17) handlade enbart om undersökningen som gällde den vegetariska kosten och påståenden om mentala störningar kopplat till vegetarisk föda inte LCHF kosten.
  Jag tror på att LCHF kost kan vara bra ur hälsosynpunkt, sedan är det väldigt individuellt vad man mår bäst av, det är viktigt att man känner in själv vad för slags kost man behöver och använder sitt sunda förnuft i sammanhanget.

 33. 33
  Laughlyn säger

  @ Anita:

  Saxar in min kommentar från Berns blogg:

  ”Dock bör man vara försiktig med att utifrån en sådan här studie dra alltför långtgående slutsatser kring gångbarheten av all vegetarisk kost per se – särskilt som kostkategorierna inte definierades närmare i fråga om komposition, och antalet respondenter var mycket begränsat. Det bör i linje med detta nämnas att endast 2,2% eller 29 stycken av respondenterna var vegetarianer; av dessa var 0,2% eller 2 personer renodlade veganer.

  Forskarna hanterar detta genom att direkt jämföra individer ur de olika grupperna, men det är fortfarande ett väldigt litet antal, vilket tillsammans med avsaknaden av en detaljbeskrivning av kostkompositionen bjuder på en hel massa potentiella felkällor.

  Möjligheten att en vegetarisk eller semivegetarisk kosthållning som i stor utsträckning efterliknar kosthållningen människan historiskt sett utvecklats med (alltså utan spannmål, giftiga tillsatser och hårdprocessade vegetabiliska oljor, med en sund balans mellan de fleromättade fetterna samt utan raffinerat socker) kvarstår alltså.”

  Att det är ”väldigt individuellt” vad man mår bäst av skulle jag inte hålla med gäller i ett rent fysiologiskt avseende – men att den subjektivt upplevda problematiken förknippad med vad man uppfattar som oetiska livsval kan ha långtgående konsekvenser för den fysiska och mentala hälsan är samtidigt självklart.

 34. 34
  Thomas Jansson säger

  32@ Anita:
  Det står ett frågetecken i rubriken.

  Jag har flera rättrogna veganer i min bekantskapskrets och de mår utmärkt och är mycket intressanta att diskutera med då de är mycket kunniga. Men de skulle inte överleva om ingen teknik fanns!

  Ska jag dra någon slutsats vad gäller kosten så tror jag att det är viktigare för er kvinnor att äta rätt kost och jag misstänker att många kvinnor äter lyckopiller helt i onödan – lindrigare nedstämdhet och annat botas nog bäst med riktig kost – många äter utomordentligt dåligt.

  Vi skäller ofta på SLV:s kostråd här men folk äter betydligt sämre kost än den, det är pasta, pizza och godis. Det är bara att gå till vilken affär som helst och titta vad folk har i korgarna,,,

  Sedan är det en annan fråga då SSRI-piller skrivs ut lite hur som helst trots att de i princip är lika effektiva som placebo,,,

  För övrigt har jag aldrig ätit så mycket grönt som efter övergången till LCHF.

 35. 35

  @ Helena Karlsson:
  Jag tror Adolf var vegetarian av etiska och moraliska skäl:-)

 36. 36
  Thomas Jansson säger

  33@ Laughlyn:
  I stort sett all forskning jag tagit del av innehåller stora brister så varför skulle just denna studie vara helt korrekt – resultatet brukar ha ett starkt samband med vilken som har betalat kalaset.

  Ibland funderar jag på om Lars Bern har kommit in i en andra trotsålder och då i synnerhet då han drog fram den här studien. 🙂

 37. 37

  @ Leifi:
  Han var vegetarian även av hälsoskäl. Hans hälsa gjorde att han trodde sig bli kortlivad och därför var det bråttom med att återställa Tysklands storhet. Han hade länge lidit av dålig mage med bl a kraftig gasbildning. Den vegetariska kosten gjorde dock inte detta bättre, snarare tvärt om. Även hans husläkares märkliga brygder hade sannolikt kontraproduktiv effekt. Ett av hans kännetecken blev de illaluktande fisarna. 🙂

 38. 38
  Thomas Jansson säger

  @ Lars:
  Och så kan man ju fundera på hur mycket piller man stoppade i honom, det var nog inte bara oskyldiga grönsaker han stoppade i sig?

  Jag tror inte man ska betrakta Hitler som någon bra representant för just veganer eller grönsaker i största allmännhet.

 39. 39
  Thomas Jansson säger

  Sedan är det naturligtvis så att Hitlers liv och leverne beskrivs av vinnarna. Det finns inget försvar för det han ställde till med men det kanske kan vara en god idé att studera vad andra figurer höll på med både vid hans samtid och senare,,,,

 40. 40

  @ Thomas Jansson:
  Precis! Och detta var just husläkaren Dr. Theodor Gilbert Morells förtjänst.

  Hitlers vegetarisk kost är en liten kuriositet i sammanhanget. Inget att dra växlar av, precis som du säger.

 41. 41
  Laughlyn säger

  @ Thomas Jansson:
  Självklart, fast den här hade så uppenbara felkällor att långtgående slutsatser blev väldigt problematiska. Jag menar, tjugonio respondenter är något slags vegetarianer, två av dem är renodlade veganer och du har heller ingen detaljbeskrivning av kostkompositionen? Det gör det omöjligt att säga någonting om kvaliteten och konsekvenserna av alla typer av vegetarisk kosthållning.

  Därtill ska väl sägas att jag personligen inte tror att en vegetarisk kosthållning är optimal, och i de former den ofta praktiseras idag (med stor andel spannmål och processade produkter typ quorn och sojarelaterade halvfabrikat) säkerligen är direkt hälsofarlig.

 42. 42
  Thomas Jansson säger

  Jag tycker tråden är lite felaktig – alla veganer jag har träffat är mycket skötsamma och pålästa och de är absolut inte mera argsinta eller deppade än andra – tvärtom!

  Vore det inte bättre att ägna sig åt dem som äter rena rama skräpmaten – här handlar det inte om några fåtal som gjort medvetna val i livet utan kanske 50% av svenska folket.

  Åk ut till en lågprismarknad och titta på innehållet i korgarna – hur många ser ni som verkar ha så bra mat som SLV rekommenderar?

  Tror inte att godis, mänder med chips, frysta pizzor, pommesfrits och slaktavfall i form av studsande köttbullar hör dit. Inte heller grillkorven som oxå den innehåller sånt som blir över – köttinnehållet är så lågt att en vegan skulle kunna äta dem,,,

  Inte heller 8 liter cocacola hör dit – men det är så det ser ut och där skulle varje förändring vara positiv – nu skjuter vi ju mygg med kanon,,,

 43. 43
  Thomas Jansson säger

  @ Laughlyn:
  Det verkar vara lika tokigt som vilken sketen råttstudie som helst – sedan har vi många som inte äter kött av etiska skäl och såpass har jag sett av industriell matproduktion att jag helst undviker att gå in i ett slakteri – jag kommer ihåg att mina föräldrar gick en styckningskurs för länge sedan och efter studiebesöket på slakteriet blev det grönsaker i 4 veckor efteråt – ingen slaktare jag känner till äter t ex falukorv,,,

  Men det är en stor skillnad om man har egna djur – de sista fåren sköt vi faktiskt i hagen för att minska stressen och nu verkar det som om den metoden får ett bredare stöd men är så klart betydligt dyrare men alla som varit med vid en transport av slaktdjur borde vara lite fundersamma på vad som händer från hage till slakt,,,

 44. 44

  @ Leifi:
  Om vi ska lägga till om Hitler så var han storkonsument av bakelser och sötsaker! Han led av en massa sjukdomsbesvär och man har spekulerat i om han mot slutet led av Parkinson. Många har vittnat om hans darrningar.

  Hitler hyste stort förtroende för sin pillertrillare Doctor Morell som verkar ha varit en riktig ”sprutdoctor” vilken gav dagliga injektioner. Man har spekulerat i allt från knark(amfetamin) till konstiga extrakt. Ingen vet exakt för Morell var av naturliga skäl inte så noga med att föra korrekta journaler.

 45. 45
  Eva Wahlbeck säger

  @ Thomas Jansson:
  ”Slaktavfall i form av studsande köttbullar”, det kan inte sägas bättre! Du förgyller min vardag! Annars har vi bra korv här i Finland, högt köttinnehåll, nästan inga kolhydrater i vissa, och rätt så bra med fett. Felet med dem, är, att de är så goda, att det slinker ner för många ibland!

 46. 46
  Kattmoster säger

  11 @ Helena Karlsson:

  Nej, han var faktiskt inte vegetarian, däremot åt han kött väldigt sällan och kosten i övrigt var mycket torftig. Det finns, såvitt jag vet, heller inget som talar för att han inte åt kött förrän han i vuxen ålder fick hälsoproblem. Bl.a. led han svårt av förstoppning. Bengt Liljegren skildrar såväl Adolf Hitler som vad nationalsocialismen står för på ett utmärkt sätt i boken ”Adolf Hitler”. Bara medicinlistan som finns längst bak i boken är en riktigt skräckis.

 47. 47
  Kattmoster säger

  44 @ natan:

  Just det, det glömde jag. Hitler var sedan unga år en riktig gottegris.

 48. 48
  Thomas Jansson säger

  45@ Eva Wahlbeck:

  Ojoj – det var andra dagen i följd som mina habilt nedslagna rader fått lite beröm – man kanske skulle bli författare 🙂

  I vanliga fall brukar det ju mest röra sig om stämningshot och andra världsliga handlingar som resultat av mina skriverier – men de kommer ju inte från den här bloggen, i alla fall inte ännu!

  Det är svårt att hitta bra korv men här i Sverige tycker jag Lidl är ett säkert kort – har t o m hittat korv med 103% köttråvara men det borde rimligtvis vara fel?

  Även grönsaker och vissa konserver köps med fördel där men det går inte att handla ekologiska ägg och annat så det är ett ställe att storhandla på någon gång då och då.

  Tänk om folk fick se vad som hamnar i lösgodiset – märkligt nog har jag aldrig sett någon redovisa detta men det slaktavfall som inte ens duger till den sämsta korven lär nog hamna där som utfyllnad,,,

  När det gäller matfett hamnar det fett som inte duger till annat i kakor – nästa anhalt när fettets låga kvalitet inte kan maskeras med kemikalier är då som bränsle i gasturbiner som används för elproduktion.

  Massor med uttjänt matlagningsfett bränns faktiskt upp i gasturbiner vars kapacitet är i paritet med elbehovet för en mindre stad och finnesen med just dessa turbiner är att i stort sett att allt som brinner går att använda och dessutom blandas lite hur som helst med gas, diesel, uttjänt olja och annat man råkar ha tills hands,,,

  För något år sedan matade jag faktiskt pelletsbrännare med havre – det fungerade utmärkt och det luktade nybakat på ett par kilometers håll – så visst finns det vettig användning för spannmål oxå,,,

 49. 49
  Thomas Jansson säger

  @ Kattmoster:
  Vem som helst av oss skulle nog blivit förstoppade om vi varit i Hitlers position,,,

 50. 50

  @ Kattmoster:
  Jepp, han älskade sötsaker och inte minst bakelser. Sedan som du påpekar var han inte strikt vegetarian utan åt mindre kött när han passerat 40 års-strecket. I unga år var han inte vegetarian.

 51. 51
  Kattmoster säger

  49 @ Thomas Jansson:

  Jo, men det är en intressant tanke hur LCHF skulle ha kunnat förändra världshistorien. Tänk dig en mätt och glad Hitler utan besvärlig mage och andra krämpor. Han var ju, såvitt framkommit, ingen dålig konstnär, även om han inte var bland de främsta. Lugn och fin mage. Gott humör.

  Å andra sidan hade väl folket röstat på en annan stolle om inte Hitler anmält sig. Tyskland var ju väldigt turbulent och med stor hungersnöd på den tiden.

 52. 52
  Lars Bern säger

  Bitvis intressant diskussion. Jag konstaterar att några inlägg tyder på att vederbörande inte observerat frågetecknet efter rubriktexten. Meningen med det var just att få en diskussion om hur relevant denna studie kan bedömas vara. Gensvaret tyder trots allt på att det var ett intressant ämne.
  Jag tror absolut det kan vara så att studiens resultat beträffande samvariationen mellan kost och mental status inte nödvändigtvis tyder på kausalitet. Min erfarenhet är att vegetarianer ofta är väldigt ”religiösa” i sin kosthållning och därför har ett starkt behov av att tvinga den på andra genom regler och förbud. Detta tyder tycker jag på att det är människor som redan från början har ett visst psyke som blir veganer eller renläriga vegetarianer. Detta förklarar dock inte skillnaden i metabol sjuklighet.

 53. 53
  Helena Karlsson säger

  @ natan: Han hade kanske aldrig startat kriget. 😉

 54. 54

  Nja,,driver du den tesen så lär du nog få en del mothugg 🙂

 55. 55

  Margareta Lundström Skrev:

  ”På grundval av sin egen statistik, på hundra barn, utlovade han att varje tjockis som kom till honom före puberteten kunde krympas till normal vikt, och inom allra högst ett år. Med sådana barn hade han aldrig misslyckats.”

  Det är riktigt, och det är viktigt. Men det efterlämnar en intressant fråga:

  Varför hade han inte samma hundraprocentiga framgång med äldre personer?

  Det handlar alltså om Wolfgang Lutz. Det gäller att hitta en förklaring till varför stärkelsereduktion – vare sig den nu kallas LCHF eller något annat – fungerar bra på många, men inte alla.

  Mitt förslag var att de som den fungerar dåligt på (eller i enstaka fall inte alls?) är personer som tidigare råkat förstöra sitt hormonsystem med naturvidriga bantningsmetoder, t.ex. kaloriräkning.
  Ännu har jag inte fått vare sig medhåll eller mothugg.

  Och det leder i sin tur till frågan om anamnes. Vilka möjligheter finns det att på förhand granska en överviktig persons hormonsystem för att fastställa i vad mån han/hon kan väntas ha framgång med stärkelsereduktion?

  .

 56. 56
  Thomas Jansson säger

  Att det ligger till så här råder det ingen tvivel om.

  Men varför det blir svårare för att minska i vikt för varje jojo- bantning känner vi nog inte till?

 57. 57

  @ Thomas Jansson:
  Tror att kroppen är en så pass smart inrättad så att blir den ”lurad” flera gånger kommer den automatiskt att spara på fett(energi). Att kunna lagra energi – för framtida ändamål – har vi förvärvat sedan tidernas gryning om vi ska överleva.

  Skillnaden i framgång är väl stor mellan män och kvinnor för att kvinnorna i större utsträckning ägnat sig åt ”bantning” dvs lurat kroppen åtskilliga gånger. ?!

  Men du kanske menar direkt mätbara processer som AGE och när man mäter blodsocker över tid Hb A1 c ?

  Just AEG, i vilket man kommer att kunna mäta ”förstörelsen” (även den normala) dvs där restprodukter (oandvändbart skräp)samlas ute i våra vävnader, alltmer med en accelererande glykering dvs höga blodsockerhalter.

  Läser med stor intresse kapitlet om detta i William Davies bok. Vad jag förstår så finns ingen (standard)mätning av AEG i blodet men det kanske Annika Dahlqvist vet mera om ??

 58. 58

  Piltson Skrev:

  @ Thomas Jansson:
  Jag tar mig friheten att saxa från två av de kommentarer som Piltson skrev om Wolfgang Lutz på S. Rössners blogg. De handlar om hans iakttagelser rörande stärkelsereducerad kost.
  ”…här, utan systematik i ordningsföljden, är företeelser som enligt Lutz åtgärdades eller bromsades/lindrades kraftigt i och med att matvanorna ställdes om på KH-restriktion:
  Håravfall
  Ständig trötthet
  Höftledsartros och andra ledbesvär
  Alkoholbegär
  Hudens motståndkraft mot mekanisk retning
  Tandröta
  Dåligt humör, depression, hjärtklappning vid upphetsning
  Infektionsbenägenhet tack vare bättre immunförsvar
  Diabetes och dess följdsjukdomar
  Mag- och tarmbesvär inkl. tjocktarmsinflammation, tunntarmsinflammation (Crohns?), gastrit
  Diarré och förstoppning – ”de tacksammaste patienterna efter mycken
  resultatlös behandling”
  Gallgångsinflammation och olika leversjukdomar
  Cancer av skilda slag
  Arterioskleros och angina pectoris
  Polyglobuli (för många röda blodkroppar)
  Gikt
  Högt blodtryck
  Hjärtsvikt, dekompensation, förmaksflimmer
  Epilepsi
  ”Senil hjärnatropi” (= Alzheimers?)
  Multipel skleros
  Vävnadsförlust, katabolism och benskörhet”
  ”I 5:e upplagan har det parti som handlar om olika sjukdomar 180 dubbelspaltiga sidor inkl. statistik från hans egen erfarenhet, grafiska framställningar och en massa hänvisningar till primärkällor. Angina pectoris har t.ex. nio sådana sidor hjärtsvikt åtta, arterioskleros tretton, galla och lever tolv. Nervsystemets sjukdomar är lite knapphändigare behandlade.”
  Det fanns inte med i den amerikanska utgåvan såvitt jag minns.

  Detta kunde vara en resumme av Agneta Schnittgers bok Insulin – den felande länken. Där diskuteras hur bemästrandet av insulinresistens ger dessa uttryck. Se länken i min signatur!

 59. 59
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:
  Uppräkningen ovan påminner starkt om Agnetas bok – skulle den boken läsas av alla inom primärvården skulle kostnaden för sjukvården minskas till hälften på bara några år!

 60. 60

  Anita Skrev:

  känner in själv vad för slags kost man behöver och använder sitt sunda förnuft i sammanhanget.

  Det krävs nog lite extra kunskaper i nutrition också för att hitta rätt bland kroppens olika preferenser. Blir man beroende av något, t ex alkohol eller sötsaker, tycker man gärna att det är nödvändigt och kanske tom bra för välbefinnandet. När långtidseffekterna visar sig är det rätt sent att ställa om och dessutom mycket svårt.

 61. 61

  Thomas Jansson Skrev:

  Tänk om folk fick se vad som hamnar i lösgodiset – märkligt nog har jag aldrig sett någon redovisa detta men det slaktavfall som inte ens duger till den sämsta korven lär nog hamna där som utfyllnad,,,

  Här en sann berättelse ur levande livet. Medans jag bodde och verkade i Stockholm kom det fram klagomål om hemskt dålig lukt från frihamnen. Det visade sig härröra från ett parti ruttnande kohudar, som skulle lastas om för transport till en fabrik för gelatin. De användes som råvara. Gelatin är väl en stor produkt i lösgodis eller??? Ännu ett angrepp på barnatron. Jag använder aldrig gelatin i något efter detta.

 62. 62
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Kvinnor har sannolikt jojobantat mer än män men troligen har de en genetisk ”funktion” som gör att de gärna lägger på sig lite extra kroppsfett – att ladda upp inför graviditeter. Märkligt nog sammanfaller dessa fettdepåer med vad vi män brukar uppskatta men det finns ju så klart gränser för allt,,,

  Men löser man gåtan med jojo-bantning har man kommit långt!

 63. 63

  @ Thomas Jansson:
  Gener spelar förstås roll för både kvinnor och män, men din tanke om att kvinnor är extra utsatta i och med att de gärna lagrar extra fett till graviditeter, för barnets bästa är inte så dum. Utan tvekan nödvändigt för utvecklingen.

 64. 64

  Piltson Skrev:

  Mitt förslag var att de som den fungerar dåligt på (eller i enstaka fall inte alls?) är personer som tidigare råkat förstöra sitt hormonsystem med naturvidriga bantningsmetoder, t.ex. kaloriräkning.
  Ännu har jag inte fått vare sig medhåll eller mothugg.

  Och det leder i sin tur till frågan om anamnes. Vilka möjligheter finns det att på förhand granska en överviktig persons hormonsystem för att fastställa i vad mån han/hon kan väntas ha framgång med stärkelsereduktion?

  Man kan ju börja med att kolla upp hur djup insulin och leptinresistens personen lider av. Tobaksvanor och stressituation är också intressanta parametrar. Barn har ju dessutom föräldrar, som kan styra barnens mathållning, medan vuxna är hänvisade till sig själva, varvid invanda manér gör det svårare att få till en förändring.

 65. 65
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Man kunde ju börja med att undersöka vad det är för något som gör att kvinnor lägger på sig?

  Finns ju 2 fall då naturlig insulinresistens inträffar – pubertet & graviditet,,,,

 66. 66
  Georg W säger

  Mentalt störd, vad är det? Är motsatsen normal eller ostörd? Jag har levt hela mitt vuxna liv bland vegetarianer och enligt mig är ingen av dem mentalt störd. Inte ens i närheten.

  Jag kan däremot förstå att klimatskeptiker skulle tycka om att klassificera sin motståndare som mentalt störda. Jag får heller inte uppfattningen att forskningsrapporten pratar om mentala störningar utan fobier och manier, mentala hangups.

  Mentalt störd blir man, tror jag, när den sanning som man insett inte passar den verklighet man lever i. Till exempel en LCHF-are som ser ett genomkorrumperat system som ljuger och styrs av egoistisk okunskap.

  Likaså människor som är helt övertygade om att enskilda människor, eller hela mänskligheten, inte skulle påverka den planet vi lever på i global skala. Har skeptikerna fel är det nog de som är mest störda av alla. Eftersom de påstår att det bara är att strunta i förändrat klimat.

  Att fråga om vegetarianer är mer störda än andra efter att ha fört diskussioner med dem i flera år, håller inte. Vi Vet att vegetarianer är okorrumperade människor som bryr sig om sin miljö och vill leva utan miljöförstöringar och pesticider i kroppen. Det gäller även en LCHF-are! Vi är gravt aparta och passar inte alls i sociala sammanhang om vi inte bryter allt vi tror på och låtsas att vi är normala.

  Att låtsas vara normal är den rådande definitionen på att inte vara mentalt störd men en människa som har insett galenskapen som styr normalitet blir garanterat mentalt störd.

  Sedan vill jag tacka Lars Bern för att vi fått en liten smidig undersökning som vi kan referera till i våra diskussioner. Undersökningen är ju av det lättare slaget och det finns många felkällor. Men bortsett från den oerhört elaka frågan i inledningen av denna tråd. Så kan jag bekräfta att vegetarianer är LIKA sjuka som normalätare fulla av pesticider och socker. De har också många hangups.

  Men de är mentalt glasklara och intellektuellt skarpare än oss. Dessa barn är dagens och framtidens genier som förstör sig själva med näringsfattig kost och som inbjuder till sockerkonsumtion.

  Får jag be alla som betraktar sig som normala räcka upp en hand. De som inte blir mentalt störda av att människor äter sin egen död, kan också räcka upp en hand.

  Det är vi som äter LCHF som blir mer och mer mentalt störda, ju mer vi förstår hur galet allt är.

  Titeln på denna tråd har resulterat i att jag varit tvungen att bearbeta min aggressioner ett par dagar och det finns ingen vegetarian som ställer upp på en diskussion under dessa premisser. Titeln är ett kraftigt steg bakåt i vår kollektiva utveckling och det enda som talar för oss är att alla vägrar att ta upp den här smutsen.

 67. 67

  @ Georg W:
  i fråga om Lchf är jag med på båten. Din klimathysteri har jag lite svårt för. Att ändra klimatet är ungefär som att ändra solens gång 🙂

  Det som verkligen gör mig orolig är när folk – större än gud – pratar om att styra klimatet. Likt en Al Gore använda det för sin egen politiska karriär och åker varv på¨varv runt jorden i privatjet och limusiner som väntar på flygplatsen. Det får mig verkligen att må illa.

 68. 68

  natan Skrev:

  @ Thomas Jansson:
  Gener spelar förstås roll för både kvinnor och män, men din tanke om att kvinnor är extra utsatta i och med att de gärna lagrar extra fett till graviditeter, för barnets bästa är inte så dum. Utan tvekan nödvändigt för utvecklingen.

  Det är dock skillnad på fett och fett. Den kvinliga förberedelsen av matresserv för bebisen sitter i bysten, och runt stjärten och är inte alls lierad med metabolt syndrom. Det farliga fettet samlas inuti buken och ger i början en kinekulle under naveln, riktigt väl utvecklad ser den ut som en svinrygg mellan blygden och bröstbenet.

 69. 69
  Thomas Jansson säger

  Helt rätt Erling, vi börjar tänka på andra orsaker omgående!

 70. 70

  Jag tror det är en mycket god idé att släppa klimatdiskussionen här och nu…

 71. 71
  Georg W säger

  @ Lars:
  Jag håller med dig. Men faktum är att denna tråd är en femetta för skeptikernas sak mot vegetarianismen genom LCHF-rörelsen. Samtidigt så har jag ingen lust att stöta och blöta det med vår gode Nathan. Däremot hade det varit intressant med ett substantiellt inlägg från Lars B. som ju har kravet på sig att vara vetenskapligt specifik. Vi kunde ha lärt oss något av honom. Men det hör hemma någon annanstans och jag har redan sagt det jag ville. Så jag sitter nöjd.

 72. 72

  @ Georg W:
  Ok, jag förstår.

 73. 73

  När jag bodde på korridor var jag den enda som inte var vegetarian, jag åt LCHF, men det var jag som hade de ”psykiska störningarna”, som du så finkänsligt kallar det.. Skärpning!

 74. 74
  Anders säger

  @ Thomas Jansson:
  Instämmer helt med att de flesta veganer och vegetarianer är väldigt kunniga när det gäller kost, så man behöver nog inte bekymra sig så mycket om deras väl och ve! De är pålästa, kunniga, väljer ekologiskt osv.
  Däremot är det kritiskt när det gäller den stora ”mainstream” delen av folket, som helt enkelt köper mycket hel- eller halvfabrikat, som pizza, pasta, bröd, cornflakes, sötade muesli sorter, sötad yoghurt, juicer, korvar, färdiga köttbullar, färdiga fiskgratänger, en-portionsrätter och mycket chark, läskedrycker, öl, chips, godis, kakor. De är den stora gruppen och deras hälsa är i fara!
  Kost-informationen bör utformas så man kan fånga upp dem, då först kan vi tala om att uppnå positiva hälsoeffekter.
  Att rikta in sig på en smal grupp vegetarianer/veganer kommer man ingen vart med.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa