Vem håller i trådarna?

Hjärt- lungfonden har för tillfället en kampanj om att ett blodprov ska visa om vi ska få hjärtinfarkt. Är det ett nytt blodprov, eller de gamla vanliga, som blodsocker, blodtryck och blodfetter?

På radion idag en nyhet om att var fjärde man har förkalkning i halspulsådrorna, men får inte behandling för det.
Artikeln i UNT.

Vilka är det som håller  i trådarna för sådan propaganda? Statinindustrin?

Jag vet bara ett sätt som (i viss mån) förebygger/behandlar hjärtkärlförkalkningar: LCHF-kost.

 

Comments

 1. 1
  MickeB säger

  En reflektion: om vi förebygger hjärtsjukdomar genom att leva hälsosammare och äter riktig mat, dvs om incidensen av hjärt och kärlsjukdomar minskar kraftigt, så kommer ju Hjärt/Lungfonden mfl inte kunna rekrytera så mycket medlemmar och inte samla in pengar på samma sätt. Det innebär ett hot mot deras verksamhet att förebygga, bättre att folk blir sjuka först och stödjer deras verksamhet och skänker pengar för att forska hur man lindrar sjukdomen.

 2. 2
  Gunnel säger

  Jag har också reagerat på detta reklaminslag och är mäkta konfunderad över att de fått kändisar att ställa upp. Vad är det för nytta med att ”med ett enkelt blodprov konstatera vem som kommer att få hjärtinfarkt” om man inte kan förebygga eller förhindra den.

 3. 3
  Thomas Jansson säger

  Läkemedelsbranschen kan komma att bli lite av en krisbransch framöver då det nog inte finns så mycket kommande som kan patenteras.

  Dessutom börjar ju delar av läkarkåren inse att kost och många gamla huskurer fungerar ganska bra jämfört med den kemiska smörjan.

  Men vi kommer att få se mycket av detta skojeri som dessa fonder ägnar sig åt och många levnadsår försvinner på grund av den oro som dessa prover orsakar hos folk!

  Själv lägger jag aldrig en krona till dessa organisationer då de inte är seriösa och det gäller även Röda Korset och annat som gör mer skada än nytta,,,

 4. 4

  Det är ganska trist att se så många kändisar i reklaminslaget. Flera av dem gillar man ju i andra sammanhang i deras yrkesutövande. Nu sjunker dom en aning i mitt tycke.

  Undrar om dom får betalt för att vara reklampelare?
  Undrar också om dom har tagit ställning i frågan om hjärt-kärl-lung-sjukdomar?

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  Kändisar är väl lika lurade som vi andra?

  Men säkert tror många att de gör en bra insats för något nyttigt om de ställer upp för exempelvis cancerfondens bullkampanjer eller andra idiotoprojekt,,,

 6. 6
  Thomas Jansson säger

  ”Hjärt-Lungfondens mål för forskningen är bland annat att halvera dödstalen i hjärtinfarkt inom en tioårsperiod.”

  Enbart denna mening diskvalificerar fonden totalt – hur vore det att se till att hjärtinfarkter INTE uppstår istället?

  Sedan kan man ju undra hur många infarkter deras snack om prover orsakar. Varenda grupp och blogg är proppfulla med frågor om statiner och annat från oroliga personer – har de inga hjärtproblem tidigare kommer många att få det av all oro som skapas!

 7. 7
  Cavewoman säger

  Det är triponinet som mäts. Hjärtmuskeln utsöndrar det om den är skadad. Finns inte i blodet annars.

 8. 8

  Har precis som er andra reagerat på reklaminslaget och jag tror precis som Thomas att de som medverkar tror att de gör något bra. Jag har också trott att det är bra att skänka pengar till olika fonder men ju mer jag lärt mig från kost-bloggarna, av Lars Bern m.fl så fattar jag att det finns en dold agenda bakom reklamen. Skulle dock gladligen stödja jämförande seriösa studier om olika kosters inverkan. Hoppas det kommer snart.

  Håller på att läsa en liten lättläst bok INSULIN – Den felande länken av Agneta Schnittger. Den är mycket bra tycker jag, även om det inte är så många nyheter för mig, så skulle den kunna vara en ”ögonöppnare” för många, många människor. Bara av att läsa grön-markerade meningar i boken så får man viktig information (smart upplagt). Borde läsas av all personal inom vård omsorg, skola – ja ALLA!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Cavewoman:
  Är det kanske Troponin du menar? Det mäts efter en hjärtinfarkt – inte före.

 10. 10
  Cavewoman säger

  Troponinet mäts vid misstänkt hjärtinfarkt, finns det inte i blodet kan patienten gå hem och det behövs inte läggas så mycket resurser på patienten. Det sparar pengar inom sjukvården.

 11. 11

  Vem håller i trådarna? Kan det vara samma ena som bytte texten i vetenskapens namn i 60-talets läkarböcker till nyare modernare patentstyrda effekter?
  I 60-talets läkarböcker hade man klart för sig kostproblematiken vid övervikt och diabetes II och där stod relativt klart och tydligt hur man borde äta! Sen dess har ju även cancer ökat anmärkningsvärt och även en striktare blodsockersänkande kost borde introduceras snarast…. till dess nackdel är förstås det här att den kosten inte kan patenteras!

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Cavewoman:
  Det är ju bra, men inlägget handlade om ett prov som skulle förutsäga hjärtinfarkt.

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  @ EvaLi:
  Kul att det är fler som upptäckt Agnetas bok. Skulle alla inom sjukvården läsa och följa den boken skulle kostnaden för sjukvården sjunka till hälften på bara några år,,,,

  En dröm vore ju oxå om den boken kunde användas för att certifiera läkarna – fler än jag är nog innerligt trötta på alla fettskrämda statinkrämare som dräller omkring på vårdcentralerna,,,,

 14. 14
  Bo Blomberg säger

  Thomas m fl. Det är väl inget fel i att forska om man kan få indikationer på problem med hjärtat m h a ett vanligt blodprov? Om det blir en väckarklocka för folk så att dom går över till en riktig kost (LCHF) så är det väl bra? (Fast jag inser ju att det steg 2 som man tänkt i HLfonden är ”piller”…)
  Som du ofta påpekat Thomas så är det ju stora summor (för att inte tala om mänskligt lidande) som våra ca en halv miljon diabetiker ”drar” i sjukvården och som (relativt) enkelt skulle sparas med den gamla välkända kosten för diabetiker (den som man använde och var känd för 50 – 60 år sen). Nog är det väl märkligt att ingen s k grävande journalist har tagit upp detta tema? Är även tidningsredaktionerna köpta av läkemedelsindustrin eller är det bara att i stort sett hela medievärlden är okunning och feg?

 15. 15
  Thomas Jansson säger

  @ Bo Blomberg:
  Visst är det bara bra med forskning om blodprov och hjärtsjukdom men man börjar ju i fel ände. Det måste ju vara bäst att folk inte blir sjuka.

  Journalister är nog inte köpta av industrin men vill tidningen sälja annonser till Cocacola får det nog inte vara alltför mycket avrådan från läskdrickande,,,

 16. 16
  Cavewoman säger

  På Hjärt och Lungfondens hemsida står det faktiskt att det är troponinet som ska mätas för att kunna förutsäga vilka som har förhöjda riskar att få hjärtinfarkt. Även mycket små mängder kan mätas.

 17. 17
  Thomas Jansson säger

  Och om Leif & Asta båda runt 67 visar sig ha förhöjda värden av dessa markörer – vad blir åtgärden förutom att de förväntas tömma plånböckerna, ska de äta Becel, äta stationer eller köpa Cancerfondens kanelbullar?

  Och sedan gå hem halvt ihjälskrämda och inse att det tar minst 10 år innan forskningen kommit framåt,,,,,

 18. 18
  Cavewoman säger

  Thomas Jansson, om man är smart så lägger man om kosten. Skippar spannmål, socker mm.

 19. 19
  Monica säger

  Troponin har tagits i många år. Inkomst, efter 3 och 6 timmar! Skulle det räcka med bara ett prov, så bra.

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  @ Cavewoman:
  Det gjorde jag för drygt 9 år sedan men jag är tveksam om du får det rådet av alla dessa obskyra fonder som lever sitt eget liv,,,,

 21. 21
  Cavewoman säger

  Thomas, det rådet får man INTE. Tyvärr får man söka information själv. Annars är det nog bara läkemedel som erbjuds.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Cavewoman:
  Men det har hjärt-lungfonden inget intresse av att komma fram till. De tror att de skulle förlora sitt anseende då.

 23. 23
  Thomas Jansson säger

  Och läkemedel tar vi väl bara efter sjukdom och återigen var det ju att identifiera folk innan de blev sjuka?

  Men det kanske ska krängas lite statiner.

  Hittar jag en sådan hör provtagning får man väl testa sig och se vad domen blir,,,

 24. 24
  Anders säger

  @ Thomas Jansson:
  Det är nu så en gång för alla att man även kan födas med olika hjärtmissbildningar och de patienterna blir sämre med åren. Klaff läckage kan uppstå mm. och i de fallen hjälper sällan bra kost. Operation är det enda alternativet och där har forskningen kommit en bit på väg…..
  LCHF råder inte på allt. Bra forskning är nödvändig och stora framsteg görs.

 25. 25
  Thomas Jansson säger

  @ Anders:
  Helt rätt – men merparten av alla som söker sjukvård idag är matförgiftade. Genom att eliminera bort dessa genom riktig kost så frigörs massor med resurser till de som är sjuka på riktigt!

  Och de som behöver genomgå olika typer av operationer kommer ju att klara dessa betydligt bätrre om de äter mat som inte gör dem sjuka,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa