Hotet mot livet

Krönika av prof Göran Sjöberg:Professor Göran Sjöberg

”HOTET MOT LIVET”

I raden av böcker som ryckt bort fjällen, ett efter ett, från mina naiva ögon inspirerade en av dem till min krönika för en dryg månad sedan och den krönikan handlade om hur jag har kommit att inse hur fullständigt korrupt dagens läkemedelsindustri har blivit i sin jakt på de allt högre vinsterna. Det var den danske professor Peter Götzsche som med sin bok ”Deadly Medicines and Organised Crime – How big pharma has corrupted healthcare” som lyckades med det konststycket. Nu håller jag på att avsluta en bok med titeln ”HOTET MOT LIVET”, skriven av F. William Engdahl, och den inspirerar nu till denna krönika som handlar om livsmedelsindustrin och de genmodifierade grödorna.

Läs mera

Undertiteln ”Den Genetiska Manipulationens Dolda Agenda” säger vad boken handlar om och i denna bok beskrivs även en gigantisk, sofistikerad och långvarig (faktiskt med rötter tillbaka till 30-talets Tyskland) konspiration ”i vetenskapens namn” och som målmedvetet genomförs i händerna på den oerhört inflytelserika Rockefeller Foundation med hjälp av en ”samarbetsvillig” regering i USA och dess militärmakt.  Att få kontroll över hela jordens livsmedelsproduktion är den grundläggande strategin.

Ibland önskar jag att jag kunde låta bli att läsa den här typen av böcker och därmed kunna behålla min ”barnatro” på vetenskap, framsteg, demokrati, frihet och alla människors lika värde här i världen. Å andra sidan hade jag knappast blivit LCHF’are men då hade jag troligen inte heller varit i livet idag.

Denna konspiration, som jag knappast kunde ha föreställt mig, ens i min vildaste fanatsi – tankarna går här till Kafka och George Orwell, innan jag läste Engdahls bok, illustreras av en berättelse i boken om en f.d. forskare i biokemi, Arpad Pusztai, vid Rowett Research Institute i Skottland och det är verkligen anmärkningsvärt att jag aldrig hört talas om detta upprörande fall tidigare.

Dr. Pusztai var en oerhört erfaren och respekterad forskare med mer än 270 publikationer bakom sig inom det specialområde som biokemin utgör och han genomförde hos Rowett den allra första oberoende vetenskapliga studien av de genmodifierade (gm-) livsmedlens säkerhet. När studien påbörjades 1995 var han själv övertygad (på samma sätt som jag själv var tills ganska nyligen) om att gm-livsmedlen var ofarliga men att hans oberoende undersökning var viktig för att skapa förtroende i en så viktig fråga för folkhälsan.

I försöken utfodrades labråttor med antingen genmodifierad eller vanlig potatis. I slutet av 1997 började Pusztai tvivla på att gm-grödor var ofarliga, på grund av de oväntade resultaten. Råttorna som hade matats med gm-potatisen under mer än 110 dagar uppvisade allvarliga förändringar. De var betydligt mindre i storlek och kroppsvikt men ännu mer alarmerande var att de hade markant mindre lever- och hjärtstorlek. Det mest alarmerande resultatet var att hjärnstorleken var mindre.

Pusztai blev 1998 inbjuden att presentera dessa resultat i ett oberoende brittiskt tv-program, ITV, World in Action, som sändes i augusti. Han hade också fått klartecken från sin chef på institutet att berätta generellt om resultaten. Han avslutade sitt framträdande med en personlig kommentar: ”Om jag fick välja, skulle jag verkligen inte äta den (gm-födan) förrän jag åtminstone ser vetenskapliga bevis som är jämförbara med dem vi håller på att ta fram för våra genetiskt modifierade potatisar.”

Det första gensvaret från Pusztais chef efter framträdandet var varma gratulationer men den inställningen skulle radikalt ändras inom 48 timmar. Pusztai fick då i princip sparken (hans kontrakt skulle inte förnyas) tillsammans med sin fru som också arbetade på institutet sedan lång tid tillbaka. Med hot om att förlora pensionen blev han också förbjuden att någonsin mer tala med pressen om sin forskning.

Vad hade hänt under dessa 48 timmar?

Det är här Kafkavärlden kom in.

Kartläggning av grävande journalister och information från tidigare kollegor visade efter fem år att följande hade hänt. Företaget Monsanto, som är en av de viktigaste spelare kring gm-grödor, hade direkt ringt upp president Bill Clinton som i sin tur omedelbart hade ringt Englands premiärminister Tony Blair och som i sin tur talade med forskningsinstitutets chef, Philip James, vilket ledde till att Pusztai inom tjugofyra timmar var förpassad ut på gatan. Efter detta följde en systematisk förtalskampanj som leddes av de mest ”hedervärda” företrädarna i Englands forskaretablissemang, Royal Society.

Så om ni vill behålla er ”barnatro” på livsmedelsindustrin ska ni inte göra som jag och läsa ”HOTET MOT LIVET”. Ni bör inte heller gå och lyssna på Engdahl; varken i Göteborg eller i Stockholm

Göteborg
Datum: Måndag den 7 april 2014

Tid: Från kl 19 till cirka kl 21:30. Dörrarna till lokalen öppnas kl 18:30.

Plats: Asperö-salen, Folkets hus, Olof Palmes plats, Göteborg

Språk: Engelska

Biljettpris: 180 kr vid förköp (på plats 200 kr) Stockholm

<https://www.anarchos.se/index.php?route=product/product&amp;product_id=63>

 

 

Stockholm

Datum: Onsdag den 9 april 2014

Tid: Från kl 19 till cirka kl 21:30. Dörrarna till lokalen öppnas kl 18:30.

Plats: Z-salen, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Språk: Engelska

Biljettpris: 180 kr vid förköp (på plats 200 kr)

 

Comments

 1. 1

  Now your talking 🙂

 2. 2

  Hvetemelet har jo hatt en genmodifikasjon siden 1951, der man manipulerte inn en bakterie for å bekjempe insekter….det var nå nyheter for meg og skulle gjerne hørt om forskning rundt dette. Ellers er jo dette et eksempel på Monsantos greie. Hvor dum er folk, til og med statsledere. Joda, stokk dum de også, vi kan gjøre akkurat hva vi vil…..

 3. 3

  Göran,

  här är en föreläsning av Engdahl: https://www.youtube.com/watch?v=s4qA0Ue_sI4
  The Hidden Agenda of Genetic Manipulation

  https://www.youtube.com/watch?v=N6-3WDzEJUk
  Author F. William Engdahl on Alex Jones Tv år 2009 (del 1 ,de andra delarna finns i högermarginalen)

  Vill man ha barnatron kvar tittar man inte på dessa heller.

 4. 4
  sten b säger

  Tack for det Goran!
  Nu vet vi bade battre och varfor manga forskare graver ned studier som ger ”fel resultat”.
  Sydney heart studien dar margarinmatade dog fortare an vanliga skrapmatsatare ar et annat exempel, men forskarna foljer tydligen piskan for det mesta. Nagra fler exempel ?

  Wikipedia har missat detta hogst intressanta om hur det vikiga feltrampet sags ha ”reglerats”:
  Monsanto – Clinton – Blair – Rowett – Royal Society. Att Blair ar hel-pudel vet vi men Clinton har lyckats halla sig lite ”renare” – i det avseendet.

  ”The Royal Society of Medicine declared that the study ‘is flawed in many aspects of design, execution and analysis’ and that ‘no conclusions should be drawn from it’.[11] For example, too few rats per test group were used to derive meaningful, statistically significant data.[11]”

  Man sa att det var fel kontrollpotatis och for fa djur…. Naturlig reaktion blir ju att man i ett sant allvarligt fall ( matsakerhet! ) foljer upp med ett flertal storre och langre studier, om man ar intresserad av matsakerhet. Men nu blir de styrande istallet ansvarskyldig, men de ansvariga lar val ha dott for lange sedan nar Nurnberrattegang om dessa massmord startar.
  Eftersom man graver ner den otrevliga varningen finns ingen som helst trovardighet eller heder kvar hos de inblandade kappvandarna.

  Men tydligen har Monsanto inte samma inflytande i Caen i Frankrikes dar Séralini fortfarande ar verksam. Alltsa ”slapp” Seralini dra tillbaks sin mossstudien om cancer fran GM majs.
  (80% av majs ar HM idag, atminstone i Amerika)

  Men Tidskriften ”Food and Chemical Toxicology” kunde Monsanto fjarrstyra battre sa dom drog tillbaks Seralinis artikel med liknande svaga argumenteing som RS hade ovan.

  Har en del nya goda nyheter betraffande Seralini, sedan Juli 2013.
  https://www.gmoseralini.org/seralini-validated-by-new-efsa-guidelines-on-long-term-gmo-experiments/

  EFSA har slutligen upprattat riktlinjer for tva-ariga tester av GM mat, som stammer bra med Seralinis kritiserade metoder. Riktinjerna kraver alltsa en ordentlig uppryckning av Monsantos korttidstester och metoder.

  Trakigt att detta rattfardigande av Seralinis forskningsmetoder inte uppmarksammats i var rikspress, eller har det? Tror att en hel del av det indsutriproducerade kottet vi ater i Sv idag ar matat med majs, vare sig svenskt eller importerat fran sydamerika. Alltsa till 80% GM-majs?

  Intressant i sammanhanget ar att den hogkoncentrerade starkelsen i modernt vete och majs far djuren att vaxa nastan dubbelt sa snabbt. Verkar som om just det galler andra varmblodiga varelser ocksa, som oss. Alltsa William Davis har helt ratt.
  Ett kort referat av hans bok har:
  https://sweetwaterhrv.com/blog/change-your-behavior-change-your-brain/wheat-the-new-strychnine/

 5. 5

  Tack professor Göran för din läsvärda krönika och att du påminde om William Engdahls föreläsningar i Göteborg och Stockhom.

  Föreläsningen hålls på engelska, men efter att ha lyssnat på en föreläsning på nätet som William Engdahl höll på OPEN MIND konferensen i Danmark förra året, kan jag konstatera att han talar en tydlig och lättförståelig engelska utan svåra begrep eller termer. Tveka inte att lyssna på föreläsningen för språkets skull.
  Jag har precis avlutat boken ”Hotet mot livet” och inser att detta handlar om mänsklighetens ödesfråga, allt annat underordnat.
  Jag uppmanar alla att läsa boken. Utan kunskap är vi fullständigt hjälplösa.

  Det är plågsam läsning. Författaren presenterar ingen lösning. Han lägger bara fram fakta för oss. Det är vi som måste agera.

  Ibland önskar jag precis som professor Göran att man hade kvar sin naiva tro på att det finns någon eller något som ser till att vi inte kommer till skada.

  Jag vill jag ge en eloge till det lilla förlaget Anarchos som översatt och givit ut boken. Googla på Anarchos för att köpa boken.

  Så till något, som med boken som bakgrund förstört min nattsömn.
  DN hade en artikel om vacciner och ett idolporträtt av Bill Gates i sin lördagsbilaga i helgen. Lars Bern, du har rätt i din krönika om papperstidningen, Dinosauriernas tid är förbi. Min spontana reaktion var när jag läste artiklarna i DN: Låt papperstidningarna gå i graven så snabbt som möjligt innan de gör mer skada.

  Artiklarna demonstrerade en sådan bottenlös naivitet, okunskap och historieförfalskning och direktåtergivning av ”läkemedels”industrins propaganda om vacciner om vad Bill Gates förmenta filantropi står för, att det saknar motstycke. För mig föll faktiskt även den så uppburne Hans Rosling i min aktning.

  Det är bara att återigen gratulera ”läkemedels”industrin och Monsanto et al för skicklig marknadsföring av vacciner och GMO.

  Bill och Melinda Gates Foundation kan inte bli mer involverade i den hemliga agendan som Rockefeller Foundation, Monsanto och amerikanska statliga institutioner driver för att ta kontroll över våra livsmedel. Det kan du läsa om i boken.

  ”Kontrollerar du livsmedlen kontrollerar du människorna” förklarade enligt uppgift fredspristagaren Henry Kissinger.

 6. 6

  Nu har Professor Göran Sjöberg dragit ner foliehatten över både öron och ögon och står med båda fötterna i konspirationsträsket… Jag beklagar ”utvecklingen” med tanke på förlorad trovärdighet för lågkolhydratkost, vilken jag fortfarande tror är en bra terapeutisk kost som kan vara till hjälp för många människor med metabola syndromet.

 7. 7
  sten b säger

  @ neoLITE:
  Precis sa raknade iaf jag med att etablissemanget skulle reagera!
  Titta istallet pa fakta och cover up om bade Franska och Engelska forsok som visat att GM ar ett poteniellt men fortfarande obevisat hot mot var halsa.

  Eller tillhor du etablissemanget ?

  Fragan: ”Ar GMO ofarligt” besvarades med ett klart nej av bagge experimenten. Vad mer behover vi veta for att forsatta testa istallet for att lagga ned? Strutspolitiken med GMO maste ta slut !

  Varje regeringsmedlem med ansvar for mer an egen personliga vinning och sakerhet borde da sagt att vi maste testa det har igen precis som andra potentiella gifter innan djur och manniskor tar skada.
  Men istallet tiger man. Varfor da da ?

  On DN’s chefredaktor skulle bestamma sig for att sla upp detaljer om dom har tva GMO experimenten och fraga ”varfor gor vi inte fler tester itallet for att lata slaktdjur matas med det och vi ata det kottet”, etc. Vad skulle handa om han exponerade strutspolitiken ?
  Kors i taket om vi nagonsin far veta det!

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  @ neoLITE:
  LCHF står och faller inte med professor Görans krönikor,,

  Och vad är det för något fel på foliehattar – finns det någon forskning som visat att de är skadliga?

 9. 9

  @ Thomas Jansson:
  Nja foliehatt står för dumstrut och bonnläpp typ 🙂 Kanske inte sådana epitet som ska strös omkring i en seriös debatt. Det visar väl i och för sig mer av desperationen hos etablissemanget än vad det säger om oppositionen? Vi kan se det inom flera samhällsområden där alternativa media håller på att väcka folk.

 10. 10

  @ sten b: Nej jag tillhör verkligen inte ”etablissemanget” – jag är mindre ”etablerad” än du och de flesta andra – och jag gillar inte GMO(!)… men jag tänker inte bli vilse i ”konspirationspannkakan” innan jag blir senil på riktig…

  @ Thomas Jansson: Nej LCHF står inte och faller med PG, men det kan vara skada om han skrämmer bort för många som skulle ha nytta av kosthållningen… han är ju så pass ”etablerad” inom rörelsen att han är ute i föredragssvängen – LCHF-kryssning m.m.

  Största faran med foliehattar är att de faller ner och skymmer sikten…

 11. 11

  @ neoLITE:
  Jag kan till en viss del hålla med dig lite, men tycker det är viktigare med en fri och öppen debatt än att anklaga folk för att enbart vara konspirationsteoretiker och att de den vägen skulle skada hela Lchf ”rörelsen”. Vi är så otroligt ängsliga för att sticka ut lite i detta land och tror samtidigt att folk är kloka och att de klarar av lite ”konspirationer”. Om inte annat så kan det väl fördjupa och vidga diskussionen ?

 12. 12

  @ neoLITE:

  Jag skulle önska att det som William Engdahl skriver i boken ”Hotet mot livet” är en riktig skröna och att professor Göran är ute i ogjort väder. Men tyvärr så tror jag att vi skall ta boken på allvar och att professor Göran har all anledning att vara orolig.

  Jag tycker att det handlar om; kan man inte kan bemöta budskapet så kan man alltid försöka att misskreditera budbäraren.

  Jag rekommenderar boken.

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ Margareta Lundström:

  Jag är uppenbarligen inte den ende som blivit offer för sin egen naivitet när jag gått på livsmedelsindustrins retoriska knep om att ”Den gröna revolutionen kommer att rädda världen från svält och fattigdom”. Man kanske knappast kan förvänta sig att det är så många som verkligen vågar och orkar läsa boken och detta bäddar förstås för att naiviteten kan fortsätta även i våra egna led.

  Ibland är jag benägen att hålla med filosofen Bertrand Russel när han påstod:

  ”De flesta människor skulle hellre dö än tänka. Och de gör det!”

  Betrand Russel var förstås en man som vågade stå för sina åsikter och var också beredd att gå i fängelse för sin pacifism i samband med första världskriget.

  Jag tror helt enkelt inte att det är någon framgångslinje, om man t.ex. vill förändra det pågående vansinnet med GMO, att först sätta upp fingret i vädret för att se ifrån vilket håll vinden råkar blåsa och sedan uttala en politiskt korrekt åsikt. Det är bättre att som Engdahl först undersöka verkligheten ordentligt och sedan beskriva denna verklighet även om sanningen är både obehaglig och politiskt inkorrekt.

  Om Annika hade varit politiskt korrekt med LCHF för tio år, och sluppit bära de foliehattar som diverse medielakejer till etablissemanget så gärna satte på henne, hade vi knappast haft den stora LCFH-rörelsen vi har idag i Sverige.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  Jodå – jag vet vad foliehattarna innebär men samtidigt är jag imponerad över placeboeffekten så skulle någon i min omgivning börja använda en sådan (finns ju sådana som ser ut som vilken mössa som helst) skulle jag inte bry mig alls. Då är jag betydligt mera fundersam om jag ser en bytta Becel på någons bord,,,

  Jag är inte heller särskilt bekymmrad över PG:s influenser på presumtiva LCHF:are – jag tror inte han skrämmer bort en enda person. Och om man inte gillar hans inlägg behöver man ju inte läsa dem,,,,

  Det börjar dock märkas att LCHF börjar bli såpass etablerat att man nu mer och mer börjar diskutera hur man gör istället för vad man gör. Lite förenklat kan man börja se hur ett nytt ”etablissemang” håller på att bildas – lite intressant tycker jag som jobbat i många företag som numera är borta eller är på väg att försvinna medans dess nyckelpersoner tillsätts efter kön och klädsel istället för kompetens,,,

  För övrigt har jag aldrig öppnat Götzsches bok och kommer heller inte att göra det trots att den legat oöppnad i minst en månad. Det är bortkastad tid och det är bättre att använda tiden till något nyttigare istället,,,

 15. 15

  Jag är hellre nyfiken och vetenskaps-intresserad foliehatt än struts.som inget vill veta om hur det står till i världen. Tack för ditt skrivande på lördagarna här på bloggen, jag lär mej en massa av dej Professor Göran och Annika Dahlqvist.

  De som beskylls för att vara foliehattar eller konspirationsteoretiker gör ofta det jobbet grävande journalister borde göra, de ser också till att ha bra referenser till sina påståenden likt F. William Engdahl.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 natan:
  Bönderna är de som kan förse oss med den mat som är livsviktig för oss. Vad avser du med beteckningen ”bonnläpp”?

 17. 17

  @ Bo: ”vetenskaps-intresserad foliehatt” är närmast en oxymoron.

 18. 18

  @ Annika Dahlqvist:
  Men det är ju av tradition ett uttryck som används i lite nedsättande syfte från främst stadsbor mot de som de ansåg som bonnläppar. Från min sida ligger inget nedsättande utan gillar mer det gamla utrycken av ”bondvett” eller ”bondförstånd”. Jag härstammar själv ur en strävsam bondesläkt så jag hyser akting för det strävsamma liv som levs och levdes bland bönder på landet.

 19. 19

  @ Bo:
  Jag håller fullständigt med dig Bo – väl talat!

 20. 20

  @ Annika Dahlqvist:
  Att ha duktiga bönder och framgånsrika företag och företagande på landet anser jag vara ryggraden för ett land. Tyvärr misshushållas och missgynnas landsbygden av vårt samhälle av våra styrande politiker och maktetablissemang. Speciellt småskaligt jordbruk som torde vara en viktig del om vi ska kunna få tillgång till bra livsmedel framöver.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 natan:
  Jag tycker att vi ska bojkotta sådana nedsättande beteckningar på bönder. Det finns ingen anledning att skriva dem.

 22. 22

  Jag har en stor klump i magen, jag försöker vara en struts när det gäller GMO men det går inte så bra tyvärr.. men dessbättre så är ju nästan all info på engelska och det kan inte jag läsa så jag räddas ju av min stora brist i språk. Världen kommer ändå att krascha för ingen kommer ta tag i detta hot, finns väl inte ett enda riksdagsparti ens i vårt land som är emot GMO så det lär inte dröja innan vi har skiten fullt ut i detta land också..för det är väl här redan till viss del kan jag tänka mej.

 23. 23

  Tycker inte vi ska bojkotta ord. Då är det bättre med information och kunskap. Men visst är det lite synd att inte bonden är lite mer uppskattad i samhället. Skulle vi få hungersnöd så kanske det skulle låta annorlunda. De flesta stadsbor har väl endast sett en ko på vykort.

  Kosläpp verkar vara populärt, så nånstans finns en klockarkärlek till bonde – och lantliv. Kanske lite väl romantiserad men drömmen om torpet, landet, den lilla röda stugan ligger djupt rotad hos svensken. Inte för inte så flyr vi ut på landsbygden vid ferier och sommarlov. Många många skulle nog vilja leva mer av lantliv om möjligheterna till försörjning kunde öka(?).

 24. 24
  Thomas Jansson säger

  @ neoLITE:
  Det är ju inget ovanligt att man använder alufolie för att få ett avstörningsskydd i en bilradio.

  Tänk om det är så att all elsmog vi omger oss med, påverkar våra hjärnor – det är kanske foliehattarna som har rätt?

  Och män som jobbar omgivna av starkström i kraftstationer eller svetsning blir ofta sterila.

  Själv var jag nog skeptisk till elallergiker ända tills huden i pannan lossnade på grund av den gamla typen av bildskärmar om man körde några rejäla arbetspass framför riktigt stora CAD-skärmar. Själv hade jag vanan att jorda mig i elementet regelbundet för att inte bli för uppladdad med statisk el. Innan jag kom på det tricket kunde det bli komiskt då man hälsade på personer som kunde få en rejäl stöt,,,,

 25. 25
  Professor Göran säger

  @ natan: #20

  Intressant är vad som händer när ”agrobusiness” tar över ett land med småskaligt jordbruk. Det verkar inte bli så mycket kvar och det kan gå snabbt.

  Engdahl går i detalj igenom hur Argentina var ett sådant självförsörjande jordbruksland på alla sätt på 70-talet men utsågs av konglomeratet av de stora livsmedelsjättarna i USA som det första experimentområdet för sojabönsodling (Brasilien var nästa) och inte minst med utrikespolitisk uppbackning av Henry Kissinger som var en produkt av Rockefeller Foundation.

  Om man nu inte gillar tanken på konspiration så kanske man kan tänka i termer av trustbildning vilket ju inte förändrar någonting i sak. Rockefeller hade stor erfarenhet av detta inom oljeindustrin för hundra år sedan.

  Jag tycker att Engdahls resonemang uppbackat med mängder av referenser är väldigt övertygande när han beskriver den skrämmande katastrof som inträffade i Argentina med det småskaliga jordbruket och inte minst vad som hände med de jordbrukare som vägrade flytta på sig. Vi har alla hört talas om de stora gräsbetande boskapshjordar på Pampas ”många hundra gröna mil” men detta är idag blott ett minne. Nu matas de istället med GMO-soja som odlas på dessa slätter och inlåsta i gigantiska djurfabriker.

  Men som Thomas Jansson påpekar så behöver man inte läsa om detta elände och ta del av argumenten för någon konspiration om man nu inte vill – antingen för att man redan är övertygad om att det förhåller sig på det sätt eller för att man inte vill bli av med sin naivitet och sina invanda föreställningar.

 26. 26

  JRS
  Jag är optimist ,tror politikerna kommer att ta tag i GMO och annat när de inte kommer undan längre, alltså när kunskapen om vad det är spridigt sig brett. Då kommer de vara ivriga att se till att oberoende forskning för första gången kommer till.

  Jag var också en ”struts” i åratal.

 27. 27

  Mycket bra Krönika! Tack.

 28. 28

  @ Bo:
  Jag har aldrig riktigt klarat av att vara ”struts”, men jag har i vissa frågor önskat att jag kunnat vara det som nu med GMO..det är för mej så obehagligt och har så varit allt sen jag första gången hörde talas om det för rätt länge sen.
  Vad gäller våra politiker så har jag ingen som helst tro på dom längre, tyvärr.. men visst hoppas jag att dom blir tvungna att ta tag i frågan på allvar.

 29. 29
  Bo Foliehatt säger

  Thomas Jansson

  he he var i IT-svängen tidigare, jobbade med övervakningen av näten på en av de stora telekomoperatörerna i början av decenniet, skulle sett ut det, foliehatt på huvudet för att minska stålningen från alla hundratals tjock-tv -monitorer LOL

  🙂

  såg faktiskt 9/11 attacken i realtid där på en jättestor skärm, typ 5 ggr 15 meter. Man trodde inte sina ögon kan jag säga men det är en helt annan historia som nog passar bättre att utveckla i andra forum.

 30. 30
  Thomas Jansson säger

  @ Bo Foliehatt:
  Om det nu var en attack – den sortens byggnader kollapsar inte på det sättet men det finns många lämpliga forum där detta diskuteras – jag brukar ägna några timmar i månaden åt detta elände.

  Men det är ett intressant fall för att exemplifiera hur man lurar folk.

  Min gamle fysikprofessor tillhör skaran av kända tvivlare och anser att 9/11 är helt i klass med bluffen om månlandningen,,,

  Vad han tycker om fettskräck och statiner vet jag inte men är nog helt säker på att han läser den här bloggen,,,,

 31. 31

  GMO innebär väl också att någon sedan har ensamrätt på utsädet som kan användas. mom 22 eller… och inte används det mindre gifter heller……..Bra att det finns dom som är uppmärksamma!

 32. 32
  Stefan säger

  @ Thomas Jansson:

  Menar du på allvar att månlandningen var en bluff?

 33. 33
  Thomas Jansson säger

  Den diskussionen finns det andra och bättre lämpade forum för,,,,

 34. 34

  Det som saknas idag, är sunt bondförnuft!

 35. 35
  Professor Göran säger

  @ Zonen:

  Precis!

  Det hela verkar vara en enda ond spiral med sjuka djur och sjuka människor i slutänden. Denna onda spiral förklaras i boken på ett begripligt sätt för den som är intresserad av att veta. De enda, som på ett infamt sätt, tjänar på detta är de stora livsmedelsföretagen som tillhandahåller det genmodifierade utsädet, gödningsmedel och besprutningsmedel. De verkliga förlorarna är världens fattiga bönder som skuldsätts och tvingas bort från sina marker för att till slut hamna i städernas slumområden.

  För mig har nu en politiskt korrekt och väldigt utstuderad Kafkavärld uppenbarats och en värld som jag inte riktigt var medveten om ens kunde existera tidigare på grund av ett grundläggande motstånd mot konspirationsteorier av vilket slag det vara månde.

  När jag läste Lierre Keith ”Vegomyten” trodde jag att jag hade skådat botten på ”dystopins djupaste brunn” men i ”HOTET MOT LIVET” skådar jag nu djupare ned. Medan ”Vegomyten” målar upp en oundviklig mörk framtid för världen på lång sikt (utan några direkta konspirationsteorier) med ett jordbruk som är baserat på monogrödor kortar Engdahl ned detta tidsperspektiv med hänvisning till den aktuella konspirationen inom agrobusiness.

  Lyckliga de som inte vill skåda ned i denna brunn!

 36. 36
  Bo Blomberg säger

  Du hade kunnat bli av med din barnatro tidigare professor Göran ifall du läst Yudkins ”White, pure and deadly”, upplagan från 86, där han berättar om de repressalier som Big Food åsamkade honom…
  boken finns att ladda ner här:
  https://docs.google.com/open?id=0B2FsXfJXQyd2QnNWYWpHQVJfLXM

 37. 37
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tack för en, som alltid, verkligt läsvärd krönika.
  ’Om än oroande’ höll jag på att tillägga – men oroad har jag varit länge och även om jag egentligen redan kände till innehållet känns artikeln väldigt viktig. Jag delar och hoppas att många läser både den och böckerna.
  Tack också för flera intressanta länkar i kommentarerna.
  Ja ..suck, det var längesedan jag förlorade barnatron beträffande både det ena och det andra som halkat på sned i världen. Redan i söndagsskolan blev jag tillsagd att inte komma med egna ideer om saker o’ ting som jag tyckte inte stämde…

  Jag instämmer med Margareta Ls ”..Låt papperstidningarna gå i graven så snabbt som möjligt innan de gör mer skada..”
  Sorgligt nog, känner jag till ett par ’godhjärtade’ människor (..med barnasinnet kvar i hög grad!), som i flera år samlat in massor av pengar för att hjälpa paret Gates med vaccinations-programmen som sprids som löpeldar i vissa länder – ofta med skrämmande följder.
  De ’godhjärtade’ hör, ser, eller varken ..verkligheten – och säkert tar de statiner också!

 38. 38
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Här ytterligare en länk beträffande Hotet Mot Livet ..GM-babies!!
  https://naturalsociety.com/gmo-human-babies-new-slave-race/?utm_source=Natural+Society&utm_campaign=823b256401-Email+412%3A+3%2F29%2F2014&utm_medium=email&utm_term=0_f20e6f9c84-823b256401-324079941
  Längre ner i artikeln står det bland annat: ”..We already know that the elite class wants to perpetuate their own bloodlines, and weed out the ‘disposable’ class, as Bill Gates has been known to call us..”

 39. 39

  @ Professor Göran & Mayne Sundewall Hopkins:
  Okunskap har nog alltid varit en lisa.

  Trots det måste vi fortsätta att göra vårt bästa genom att sprida informationen som bjuds här hos Annika. Vi måste helt enkelt så skepsis om livs- och läkemedelsindustrins avsikter precis som vi såg skepsis mot statiner och fettsnål kost.

  Boken har lagts till min inköpslista då jag verkar ha en dragning åt det dystopiska.

 40. 40
  Thomas Jansson säger

  23@ natan:
  Möjligheterna har ju aldrig varit större än idag att kunna bo på landet. Detta har vi datorerna att tacka för. Själv har jag min arbetsplats 33 steg från sängen och de flesta av mina kunder har jag aldrig träffat – på sin höjd är det telefon men oftast enbart mail.

  I stort sett allt utom mat handlas via nätet, delar till fordon köps oftast utomlands vilket ger rätt grejer till drygt halva priset och man slipper reta upp sig på folk som kopplat bort hjärnan vilket tyvärr är en vanlig åkomma här,,,

  Många utlänningar har köpt hus & sommarstugor här – de tycker priserna är skrattretande låga men de som har barn i skolåldern är i regel mycket missnöjda med den svenska skolan. I några fall har man flyttat tillbaka till bl a Tyskland, Holland och England i de fall jag känner till. Eftersom jag till och från jobbat som lärare både på gymnasieskolan och universitet kan jag bara hålla med den – svensk utbildning är en katastrof,,,

  Kreativiteten hos de inflyttade är stor både vad gäller försörjning och annat är imponerande och eftersom vi är några här som tycks ha fallenhet för det orginella så passar nog den här filmklippet bra in,,,,

  https://urplay.se/Produkter/177229-Grona-hus-Dragspelshuset#info

 41. 41

  @ Thomas Jansson:
  Jag tänkte framförallt på att det kan vara dyrt att ex ha två bilar för transporter om man har barn. Varför måste vi alltid vara världens samvete? Tänker bl.a på den ohemula energibeskattningen vi har gentemot omvärlden. Ex Mp senaste idé är att införa en ny lastbilsskatt och att bensinpriset enligt dem böra vara 25 kr litern. Nånstans så stoppar ju landbygden men vara politiker går på i ullstrumporna som om vi levde i den bästa av världar. Vi är ett land med stora avstånd men det är förstås okännt på Södermalm och Norrmalm. Dessutom åker ju våra ärade politiker gratis.

 42. 42

  @ Thomas Jansson: Håller till 100 med om skolan. Lärande betyder allt mindre. Huvudsaken är att hen är genuscertifierad och god kommunist. Jag lämnade skolan och återvänder inte.

 43. 43
  Thomas Jansson säger

  Nyligen köptes en helt ny bil in i mitt hushåll. Jag kollade upp elbilar men de är ännu för dyra och innehåller ovanligt korkade lösningar.

  Det är inte heller billigt att konvertera en gammal till eldrift men inge särskilt svårt. Men nästa ny bil blir en elbil. Jag känner till folk som kör elbil och de åker för runt 2 kr/mil och en elbil är ju busenkel att serva,,,,

  Det är sådana här lösningar vi måste leta efter och de kommer men utvecklingsländerna kommer före oss i detta avseende då de håller på att ta fram enklare elbilar, helt utan onödigt blingblin,,,,

  En utmärkt insats för en levande landsbygd vore att öka på lastbilsskatten med några hundra procent – då skulle vi tillverka lokalt istället. Vad finns i lastbilarna som vi behöver egentligen?

  Är det rimligt att frakta kolsyrat vatten till New York eller tillverka pannkakor i Malmö och frakta dem till Kiruna medan matmadammerna där har blivit arbetslösa,,,,

  Vi måste se helheten!

 44. 44
  Thomas Jansson säger

  42@ natan:
  Riktigt så enkelt är det inte,,,,

  Mellan åren 1960 till 1980 sänktes köpkraften hos en gymnasieadjunkt med nästan hälften – självklart ha lön och kvalifikationer ett visst samband. Idag kommer alla som söker till lärarutbildningen in oavsett egna betyg och lämplighet.

  Med friskolorna har det blivit både bättre och sämre – hoppet för Sveriges del när det gäller teknisk utbildning tror jag kan vara distanskurser, det mesta som lärs ut kan göras betydligt bättre med digital teknik och lärarinsatserna kan inriktas på ställen där de verkligen behövs,,,

 45. 45

  @ Thomas Jansson:
  Jag kan till en viss del hålla med om ditt tänk, men det där är inte gjort i en handvändning. När elbilarna slår igenom(för de kommer, inte minst för korta sträckor) så är nog klåfingriga politiker framme med skattehöjningar även på dessa. Som det ser ut idag, men inställning och förutsättningar kan ju ändras.

  Håller även med om skolan – och att det händer en del inte minst s.k friskolor. Det finns naturligtvis även bra och dåliga skolor. Men huvudkravet måste vara att lära sig något och inte att man i första hand måste vara genuscertifierad för att duga. Gäller både lärare och elever.

  Skolan är nästintill total-feminiserad. Skulle nog vara bra för alla parter med mera män i skolan; inte minst ifråga om löner och status på yrket. Men även där kanske det kommer en omsvängning.

 46. 46
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  När jag senast var elbilsföreningen i Trollhättan hade en man kört från Stockholm. Han hade fått ladda 2 gånger under den resan. En rast hade han säkert tagit ändå.

  Men jag tror mest på komplement till vanliga bilar under en tid framöver. Tittar vi på storstäderna behövs egentligen bara elmoppar – synnerligen enkelt att konstruera och tillverka ett sådant fordon och det blir Kina & Indien som kommer att ligga i täten. Troligtvis Indien,,,,

  För 15 år sedan blev jag utskrattad av några bilmekaniker då jag sa att min nästa bil skulle tilkverkas i just Indien. Och så är det nu, en koreansk bil med bottenplatta konstruerad i Korea, kaross designad i europa och hela klabbet ihopskruvat i just Indien. Idag är ett par av de då så glada mekanikerna arbetslösa – för till skillnad mot min tyska premiumbil så fungerar de asiatiska bilarna i stort sett utan insatser från verkstäder och komforten är densamma till drygt halva priset.

  Nej – det är inte synd om folk på landsbygden. Det gnälls om dåliga vägar och dyr bensin men de bor ofta kungligt till priset av en 2-rums hyresrätt – det glömmer de oftast bort,,,,

 47. 47

  Eftersom det ändå OT:as friskt… och skolan är ju ett nästan lika viktigt ämne som maten…
  natan skriver ovan ”Men även där kanske det kommer en omsvängning” ang. löner och status på läraryrket alltså. Med tanke på hur grundmaterialet (lärarstudenterna) ser ut idag så blir jag genuint dystopisk – ingen ljusning i sikte… Det hjälper t.ex. inte om de så sätter betyg ända ner på dagisnivå när det slussas ut nya lärare som har lägre kombination av grundkunskaper/bildning/intelligens än de elever/studenter som skall betygsättas…

 48. 48
  Thomas Jansson säger

  Vad vi ska äta vet vi för länge sedan – nu är det dags att ta nästa steg, kvalitetshöjning på mat & miljö och de psykosociala aspekterna på hälsan.

  Boendet, maten och transporterna utgör de största utgiterna i ett hushåll så ska vi med sjunkande realinkomster få råd med bättre mat så kommer boende och transporter in – det är vad vi får skära ned på. Så de här diskussionerna är inte så mycket OT som det kan uppfattas av en del fantasilösa personer,,,

  Skolan har ju en vital betydelse för vår konkurrenskraft och när det gäller mitt område som är teknik är det bedrövligt ställt idag – kommer jag ut på ett uppdrag i industrin så blir jag helt plötsligt mera lärare än konstruktör. Man hittar de allra mest märkliga projekt och många av dem innehåller allvarliga fel vilka lätt kunde ha undvikits med hjälp av elementär fysik från åk 7 – bland det mest häpnadsväckande jag sett hittills är när en civilingenjör lyckades med bedriften att sätta både gångjärn och lås på samma sida av dörren – det är ju ungefär som att rekommendera Becel åt en hjärtsjuk,,,

  Detta har medfört att jag med åren har blivit yrkesmässig eremit – jag umgås gärna med folk men helst inte inom yrket då de problem som finns ute idag har den karaktären att jag passerade de flesta av frågeställningarna redan i 12-årsåldern,,,,

  Vi förfäras ofta av dietisternas framfart men det är lika illa nästan överallt – tar vi som exempel ett visst bilföretags styrelsemöten så är dessa numera med de nya kinesiska ägarna tillställningar som är vida överlägsna Lasse Brandeby´s rollfigur Kurt Olssons framfart när han var i toppform,,,,

  Cirkusen har pågått sedan början av 1970-talet och är inte över än på många år – studera gärna livet i Detroit – den miljön om än i mindre skala har vi här om 10 – 15 år,,,,

 49. 49

  @ Thomas Jansson:
  Jo att ta sig ut ur storstadsområdena – ala Detroit – kommer att stå högt på svenskens prioriteringslista framöver. Barnfamiljer flyr redan i stor utsträckning storstadsområdena om de har möjligheter. Handlar förstås till stor del om ekonomi.

  Det kommer bli ett skiktat samhälle, de som har råd kommer att köpa sig bra mat, boende, skolor och helst ute på landbygden eller åtminstone på behörigt avstånd från storstadsområdena.

  De med stora resurser har redan visat hur det kommer att se ut. Titta på Anders Borg och Göran Persson! De för och förde en politik där alla ska samlas i storstaden, men de vill för allt smör i Småland inte bo där själva 🙂

 50. 50

  @ Thomas Jansson:

  Snälla, kan du inte ge oss lite mer detaljer från Volvos styrelsemöten, jag utgår från att skildringen blir fantasifull… men säkert underhållande på sitt sätt.

 51. 51
  Thomas Jansson säger

  @ neoLITE:
  Vem har påstått att det var Volvo? 🙂

  Nu har jag aldrig varit på ett styrelsemöte på Volvo men väl på nivån under och jag känner till mentaliteten på Torslanda riktigt väl – men det finns en hel del ”historier” på nätet från både Fords och kinesernas framfart på detta märkligt skötta företag som en gång i tiden var så diversierat att det hade lika många artikelnummer som anställda – 75 000 var det på min tid och omfattade allt från inlagd sill till kompletta lastvagnar – det enda som fattades för ett komplett liv från vagga till graven med varumärket var nog likkistorna?

  Det vimmlade av folk i korridorerna som i likhet med Gyllenhammar själv naturligtvis hade ett armbandsur på varje handled – de hade skapligt betalt för att inte utföra något alls förutom ansvaret för en skruv eller två. De hade alltid en allvarlig uppsyn och luncherna exekverades med besticken som modeller för hur bl a drivlinan på nästa modell egentligen borde konstrueras. En gång fick jag en gaffel på min tallrik som kom från en person som skulle exemplifiera drivmomentets väg från växellåda till bakhjul – det kunde ha slutat illa trots att avfärdaren satt 4 platser bortom mig,,,

  En annan livligt diskuterad fråga var åt vilket håll som motorn snurrade – kan vara riktigt besvärligt om motorn sitter i en båt och kan monteras åt båda hållen – riktig high-tech således,,,

  Många av dessa har gått en tidig död till mötes genom hjärtinfarkter och annat som medföljer ett liv som pärmryttare.

  Själv jämfördes jag ofta just med Kurt Olsson och det var under dessa år som jag fick mitt alias ”Tombola” vilket troligen hade sin grund i ett något flexibelt tänkande – jag lät oxå trycka egna visitkort med titeln ”Underhållningsingenjör” som en hyllning till Kurtan – detta då jämförelsen med Kurt Olsson är det finaste omdömmet jag fått i mitt yrkesliv som anställd,,,

  Nåja – nu får ni skärpa till er lite – jag har åtminste med orden ”sill” & ”lunch” i detta inlägg medan ni andra verkar ha kanat av banan helt och hållet – skärpning således! 🙂

 52. 52

  Tycker professor Görans inlägg är intressant. GMO har många aspekter. Inte minst alla effekter, som inte har direkt med grödan att göra. Monsanto som är en stor aktör på den marknaden är också känd för att satsa stora belopp på lobbyism för att sälja de egna konceptet.

  Det är alltid värt att titta om Sourcewatch har något i ämnet.

  https://www.sourcewatch.org/index.php/Monsanto

  I ämnet ohederlig argumentation är Fagerström och Larhammars artikel en milstolpe:

  https://www.unt.se/inc/print/granska-pseudovetenskapen-1441988-default.aspx

  För den vetenskapligt intresserade är det en sjävklarhet att såväl skolmedicin som alternativmedicin måste gransakas med kritisk vetenskaplig blick, så det fungerar inte med att med löjliga ettiketer få skolmedicinen till att ALLTID vara vetenskaplig, eller till att alternativmedicinen att ALDRIG är det.

  Bägge måste granskas lika hårt.

  TACK Bo Blomberg för länken till Yudkins klassiker ”pure white and deadly”!

  Neolite jag tror du har större chans att påverka folk om du använder sakargument i stället för ettiket klistrande.
  Det är nog få på den här sajten som skrämms av guilt by association argument.

  I europa föreligger det överskott i jordbruksproduktionen, Så tvingande skäl för GMO här ser i alla fall inte jag. Så jag förblir skeptisk till GMO.

 53. 53

  Thomas, du fick med ”banan” på slutet också… skärpning!

 54. 54
  Professor Göran säger

  En intressant OT-diskussion som nu har dragit igång tycker jag. Det är kul att höra Thomas Janssons ”skrönor” – alltid lika uppfriskande.

  Egentligen är den senaste diskussionen inte OT för det hela handlar om ”HOTET MOT LIVET” på ett eller annat sätt även om diskussionen nu råkat förankra sig i den värmländska jorden. Det finns så många nivåer man kan diskutera hoten mot vår gemensamma och individuella hälsa på och där min naivitet vad gäller GMO, tack och lov, nu är som bortblåst tack vare Engdahls bok.

  Jag tror som Thomas på att det är viktigt att behärska teknik och naturvetenskap och att vi är överens om att vetenskapen tyvärr systematiskt missbrukas av både läkemedelsindustri och livsmedelsindustri i ett integrerat system som idag genomsyrar hela världen även om neoLITE verkar ha mycket sin ”barnatro” kvar.

  Själv gillar jag att passa in lokala pusselbitar i ett övergripande förklaringsmönster och läste i denna avsikt för ett ta sedan evolutionsbiologen Daniel Liebermans bok ”THE STORY OF THE HUMAN BODY” som är väldigt inspirerande och gav just detta förklaringsmönster och dessutom gjorde att jag i sista stund bestämde mig för att hålla ett helt annat föredrag på kryssningen än det jag från början hade väl förberett om ”Det stora kolesterolkvacksalveriet!”.

  Nu blir det istället ett som handlar om ”Människans utveckling från fruktätande apa till köttätande Homo Sapiens och hur vi till slut blev överlistade av de ettåriga gräsen”. Med Englund skulle jag nu kunna tillägga ”… och idag av agrobusiness med Rockefeller Foundation som fanbärare av de genmodifierade grödorna ” eller något liknande.

  Om man nu är seriöst intresserad av att verkligen på djupet studera och förstå de grundläggande frågorna kring mat och hälsa och inte bara ”barnsligt munhuggas” på nätet och dessutom vill begränsa det övergripande tidsperspektivet till hur Homo Sapiens anpassade sig till både klimat och geografi från istiden (så där för 30 000 år sedan) och fram till våra dagar samt hur våra högteknologiska samhällen organiskt uppstod i denna process så vill jag varmt rekommendera de böcker som historikern Jared Diamond har skrivit kring denna fråga. Min hustru och jag har efter ett par månaders gemensam läsning och animerade diskussioner nu avslutat ”Guns, Germs and Steel”. Vi har nu percis satt tänderna i en senare (2005) bok av Diamond som heter ”COLLAPSE, How Societies Choose to Fail or Succeed” och den verkar också kunna ge en del när det gäller att få ett bättre förklaringsmönster om hur vi mer eller mindre har förstört våra livsförutsättningar genom att orsaka ekologiska katastrofer som har fått stora riken att gå under. Exemplen är många och förskräcker.

  Jag arbetar som jag tidigare nämnt också på ett föredrag som jag ska hålla i Stockholm om en månad.

  ”LCHF, Hot eller möjlighet för världens framtid”

  Här kan vi tala om övergripande perspektiv på vår mat och vår gemensamma hälsa.

 55. 55

  Professor Göran dina drapor är verkligen gripande – för att inte säga övergripande…

 56. 56
  Georg W säger

  Att vi lever i strutsmentalitet är uppenbart för den seriöse sökaren när hen tittar sig i spegeln. Jag har ett flertal gånger uppmärksammat läsarna här på att basen för GMO är att de egenskaper som önskas görs resistenta mot antibiotika. Det är även svagheten med Monsantos och vetenskapens försvar av GMO. Det är bara Björn Hammarskjöld och jag som säger detta i det offentliga rummet, vad jag kunnat se. Man kan fråga sig hur det kan vara så tyst om detta enorma globala hot. Jag vill också påminna om att 40 svenska SLU-forskare gick ut för en tid sedan och talade om för svenska folket att det var dags att sluta larva sig för GMO är inte farligt.

  Här är ett utdrag från Wikipedia. Sidan har ändrats sedan sist jag var inne och det är idag mycket svårare att förstå att den genetiska modifieringen sker med hjälp av resistenta organismer. Någon har således manipulerat Wikipedia för att försöka dölja sanningen genom att dränka sanningen i en massa text, som också är sanningar.

  ”För att sedan hitta de gener som har tagit upp plasmiden används en metod som innebär att samtidigt som önskade egenskaper infogas i plasmiden lägger man in en gen som gör bakterien motståndskraftig mot antibiotikum.
  Alla bakterier, även de som inte har tagit upp plasmiden, hälls ut på en agarplatta. På agarplattan häller man även ut det antibiotikum som bakterierna gjordes resistenta mot. Detta innebär att endast de bakterier som har tagit upp plasmiderna kan föröka sig. Således dör de andra bakterierna och endast de som tagit upp de nya generna överlever.”

  Svensk ”normalmat” från ICA,s globala sortiment är fyllt av gmo-producerade livsmedel och den industriella och internationella köttproduktionen är fylld till brädden av GMO-produkter.

  Vi har redan förlorat när vi inser att det är dags att ta upp kampen. Här har vi inte en chans. Sveriges kommuner styrs av bönder och deras politiska mål är så långt ifrån oss konsumenter som en politiker kan komma. Sveriges bönder är faktiskt lurade av sin egen politiska elit. En bra bonde använder gmo enligt lantbruksforskare och politiskt aktiva bönder.

  Vi får lägga allt vårt hopp till att Sossarna och de grön-röda efter nästa val övertar den lokala makten från de konservativa teknikvänliga bönderna, som styr idag.

 57. 57
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Skrönor är påhittade historier – mina upplevelser är faktiskt hämtade direkt från verkliga livet,,,,

  Får jag lägga mig i lite så vore titeln på föreläsningen bättre med

  ”LCHF – möjligheter och problem”

  Det blir mera stuns i den formuleringen och den börjar med den positiva biten, sånt är viktigt annars fastnar tankarna på problem redan i början av föredraget – något som är förödande!

  Problemen läggs smartast ut som öppna frågor till audiotoriet på slutet så att de får något att fundera på efter föreläsningen istället för att hänge sig åt båtlivets frestelser,,,,

 58. 58
  Peter B säger

  Svensk ”normalmat” från ICA,s globala sortiment är fyllt av gmo-producerade livsmedel …då jag handlar all min mat på ica…undrar jag , har du några exempel?
  @ Georg W:

 59. 59
  Georg W säger

  Bregott, Arlas ostar, alla Arlas produkter som inte är märkta med den röda SVENSKA symbolen Arla-kon eller ekologiskt. Så gott som alla internationella mjölkprodukter. I princip all majs. I princip alla internationella produkter med ceralier, vegetabiliskt fett och socker. Alla fabriksbehandlade livsmedel blandas med soja. osv i all oändlighet.

  Det framgår aldrig att en vara från utlandet skulle vara befattad med gmo. Det skulle innebära konkurrensnackdelar för gmo-produktionen. Därför säljs all mat idag som gmo-mat medan det som är gmo-fritt ska ha beteckningar som intygar det. Eller så är det svenskproducerat och gmo-fritt, bortsett från 20% av foderkonsumtionen i Sverige som Lantmännen introducerade för några år sedan med stöd från Arla. Båda dessa företag är de aktiva när det gäller att introducera gmo i Sverige. 80% av Sveriges bönder säger nej till gmo. Det är ett allvarligt problem för Lantmännen och Arla. Moderater och Centerpartister i Sveriges kommuner är ofta lokala bönder med ett motstånd mot ekologiskt och tänkande utanför boxen, vad gäller matproduktion, sades förra veckan på SVT. En framgångsrik och belönad bonde i Sverige idag är en stor, faktisk, gigantisk sk-thög!

  I ärlighetens namn så är det här något som jag listat ut alldeles själv. Min paranoja, så att säga. Konsekvensen är att jag är mycket restriktiv, när jag handlar i affärer (plågsamt). Mina normala matköp brukar avslutas med en riktig kram och de som skriver statistiken vet ingenting, om vad som försiggår ute på landet.

 60. 60
  Thomas Jansson säger

  59@ Georg W:

  Det verkar som om vi kommer att bli smala om vi väljer bort allt med GMO,,,,

 61. 61
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Tack för konstruktivt inlägg!

  Vad man kan göra är att på bästa sätt minimera mängden GMO man får i sig men det är inte lätt som du berättar.

  Själva köper vi gräsbetat nötkött från Norrbete och miljöcertifierad fryst fisk från Alaska (Pink Lax och Pollok).

  Sedan satsar vi mycket på fryst fårkött från Nya Zeeland och Chile – låter gräsbetat lång väg – och här inbillar vi oss att de inte heller utsätts för något kraftfoder över huvud taget.

  Ekologiskt smör från Sverige tror vi också är säkert.

  När det gäller grönsaker köper vi ekologiskt om det går – men kan kravgurkor eller tomater från Spanien vara GMO?

  Sedan älskar vi fransk getost men det känns som ett minerat område – vad äter franska getter? Eller fransk brieost?

  Svenska och italienska långlagrade hårdostar, grädde och yogurt kommer också in hushållet men man kanske ska fortsätta att bevara lite av sin naivitet.

 62. 62
  Georg W säger

  @ Professor Göran:
  Tack för att du inte är rädd för att vara kontroversiell.

 63. 63

  Thomas Jansson
  Jo 9/11 är ett intressant kapitel för ingenjörssjälar, ta Pentagon: ett litet hål i väggen efter en jetliner i största klassen, var är de ännu större hålen motorerna i titan borde ha skapat med kinetiska krafter vid 850 km/h på 500 ton minst vid krocken med betongväggen…..med mera med mera men det ska vi inte ta här förstås.

  Har du någon blogg? Du är bildad och skriver mycket underhållande, har haft mycket nöje av att läsa dina inlägg. kåsör i toppklassen tycker jag. 🙂

 64. 64
  Thomas Jansson säger

  @ Bo:
  Enligt min uppfattning så räcker det med fysik från gymnasiets första år för att genomskåda bluffen med de rasade skyskraporna. Vid Pentagon fanns ju inte ens ett plan,,,

  Finns mycket intressanta konspirationsteorier på nätet. Jag tror mig ha läst det mesta om Palmemordet, Estonia, Hajby, Geijer och flera andra ”affärer” – även vissa brott är intressanta som t ex Vietaskuppen där alla utom polis & åklagare vet vilka förövarna var.

  Men den allvarligaste konspirationen anser jag vara kolesterolmyten och fettskräcken,,,

  Nej – jag har ingen blogg, det händer bara undantagsvis att jag slinter till på tangentbordet men det var snällt sagt,,,,

 65. 65
  Professor Göran säger

  Innehållet i den här boken blir bara värre ju mer jag nu närmar mig slutet.

  Eller vad sägs om att man tagit fram en genmodifierad majs som gör män infertila när de äter den.

  Man är nog lyckligast när man inte vet och jag misstänker därför att boken knappast kan vara någon lämplig läsning för neoLite.

 66. 66

  @ Georg W:

  Två personer som inte var/är rädda att vara kontroversiella och som skrivit var sin bok, som får oss att förstå varför Sveriges och världens situation är som den är var och är

  1. Min gode vän och kollega Leif Alsheimer som tyvärr dog häromåret bara 57 år gammal, skrev boken. ”Bildningsresan – Från ensidig instrumentell utbildning till sammanhangskapande bildning”, Prisma förlag 2004, En av hans studenter skrev om hans bildningskurs vid Internationella handelshögskolan i Jönköping (min f.d. arbetsplats): ”… är en Lonely Planet Guide till själva livet”.

  Leifs koncept gick ut på att ge studenterna tankeberedskap för att förstå samhällsutvecklingen och sin egen plats i tillvaron. Boken är slut på förlaget, men låna den på biblioteket och läs den. Leif kom snabbt på kant med sitt ”ålahue” (som vi säger i Skåne) till prefekt, men blev älskad av sina studenter och utsågs följdrickigt till Sveriges bäste akademiske lärare. Jobbade sedan vid Boston University, Harvard och Oxford.

  2. Professor Mats Alvesson vid Ekonomihögskolan i Lund, som skrivit boken ”Tomhetens triumf – Om grandiositet, illusionsnummer & och nollsummespel”, bokförlaget Atlas 2006. Boken behandlar det meningslösa och substanslösa pratet, som rymmer bondfångeri och självbedrägeri, som vi ser i det som beskrivits ovan om hur Monsantos och Co., Royal Academy och Bill Gates (enl. beskrivningen i nån av kommentarerna ovan) och våra toppolitiker världen över agerar. Bakom dessa grandiosa fasader lurar tomhetens triumf.

  Intäkterna från boken går till Föreningen för Barnens bästa, en ideell biståndsorganisation som arbetar efter Barnkonventionens intentioner i Mocambique, Indien och Vietnam. Alvessom har varit forskare vid universiteten i Cambridge, Oxford och Melbourne.

  Det är böcker lite vid sidan av de som ofta nämns på den här bloggen, men jag garanterar att ni inte kommer att bli besvikna om ni läser dem.

 67. 67
  Professor Göran säger

  @ Javo:

  Tack för boktips!

  Det verkar vara två böcker som bör läggas till inköpslistan.

  När jag var ung på 70-talet var miljontals unga, framför allt studenter, över hela världen engagerade i kampen mot orättvisorna men idag verkar man inte bry sig. Om det nu är så kan man undra vad som skiljer 1970-talet från 2010-talet.

  Eller är det något som pågår som jag missar?

  Det är kanske som med LCHF – först när man själv drabbas, om ens då, orkar man engagera sig.

  Kanske, som Thomas Jansson påpekar, bör man först framhålla möjligheterna som LCHF innebär för världens framtid.

 68. 68
  Georg W säger

  @ Javo:
  Oj, vad mitt i prick du träffar. Jag har själv 40 poäng pedagogik och det var nog meningen att jag skulle bli lärare. Men jag blev LCHF-revolutionär och kapitalist istället. Nyligen attackerade jag en gymnasielärare stenhårt för att hon representerade myndighetskramare och även förmedlade ja-sägandet i sin undervisning. Vad skolan verkligen behöver idag är lärare som lär ut kritiskt tänkande och ifrågasättande av alla de system vi lever i.
  Av dina publikationers årtal att döma har tydligen enskilda individer på våra högskolesäten fortsatt den pedagogiska kampen för en studieinriktning som utmanar de etablerade föreställningarna. Istället för en kunskapsfabrik som gör folk till duktiga kuggar i en människofientlig miljö och utveckling, vilket glädjer mig ofantligt.

  Vad gäller titeln på den andra boken, ”tomhetens triumf”, så får jag låna boken för att förstå innebörden av det uttrycket.

  Min religionslärare på Linköpings universitet blev också utvald till årets (?) pedagog. Men jag har faktiskt glömt hans namn, fast han finns med mig sedan dess och styr fortfarande en stor del av min utveckling. En riktigt bra lärare gör mycket gott, i all osynlighet, för utvecklingen i samhället.

  Min dotter blev utsedd till årets pedagog på Vittra-skolan ett år. Hon är förskolefröken. Tror ni jag är lite stolt över det?

 69. 69
  Professor Göran säger

  @ Javo:

  Men Herregud!

  Vad lite man vet om vad som händer i världen!

  Nu när jag läser de allra sista sidorna i boken inser jag att det är nödvändigt att jag aktiverar mig på Facebook.

  Där läser jag att via Facebook hade protestdemonstrationer, ”Marsch mot Monsanto”, organiserats i 400 (!) städer i 52 länder runt om i världen i maj förra året. Hade jag då vetat vad jag vet idag hade jag själv varit en av deltagarna i denna protestmarsch. Konstigt att information om dessa protester inte dök upp någonstans på LCHF-bloggarna. Det är någonting som jag inte riktigt förstår här.

  Nå – det finns trots allt hopp!

 70. 70

  Professor Göran,
  Måste fått hjärnsläpp som inte tipsat om denna man: Jeffrey M smith

  Han har MASSOR av information och är strikt vetenskaplig.

  Många guldkorn av kunskap kan du hitta hos honom.

  https://www.youtube.com/watch?v=LSDEkoPwMfk
  Jeffrey M. Smith: Monsanto, GMO Seeds of Destruction

 71. 71
  Thomas Jansson säger

  67@ Professor Göran:
  Folk är otroligt känsliga för enstaka formuleringar och ska man sälja in något måste man börja med det positiva.

  Sedan kan man ta upp eventuella problem.
  Detta rätt utfört ger intryck av seriositet. Kolla upp hur en slipad mäklare säljer ett äldre hus,,,

  När det gäller problem med LCHF så är det själva samhällsstrukturen som är problemet – inte LCHF i sig. Det är därför som problemen bör ges som frågor i slutet så att frågeställningen är planterad,,,

  Idag lever vi i en kapitalistisk diktatur där funktionen för folket har gått från slaveri, lönearbete, konsumenter medan vi nu tycks vara inne på att bli vårdobjekt.

  Det är ju ingen tillfällighet att allmän skokplikt infördes då slaveriet upphörde. Det vill säga det gamla sortens slaveri. Numera har ju järnkulor och hot om tukthus ersatts med mobiltelefoner och ekonomiska skulder. Den som är satt i skuld är inte fri sa Göran Persson och idag startar ju de flesta sina liv med några hundra tusen i studieskulder som de dragit på sig genom en medioker universitetsutbildning som är betydligt sämre än vad gymnasiet var på 1970-talet,,,

  Så professor Göran har missat FB – själv är jag med i knappt 200 grupper men bara aktiv i några få men det finns en grupp för varje tänkbar inriktning. Om inte startar man en egen.

  Den minsta gruppen jag är med i är för övrigt ”Eremiterna” där vi bara är två personer och har ingen aktivitet alls vilket ju ligger i sakens natur,,,,

 72. 72
  Thomas Jansson säger

  Georg W Skrev:

  @ Javo:
  Nyligen attackerade jag en gymnasielärare stenhårt för att hon representerade myndighetskramare och även förmedlade ja-sägandet i sin undervisning. Vad skolan verkligen behöver idag är lärare som lär ut kritiskt tänkande och ifrågasättande av alla de system vi lever i.

  Hon gjorde sitt jobb på avsett sätt – d v s en pedagogisk lobotomering. Skolans uppgifter har aldrig varit att skaffa fram kritiskt tänkande människor.

  Ska vi bryta trenden med för mycket kvinnor inom skolan bör nog inte uttrycket ”förskolefröken” användas – det ska vara förskolelärare. En skitsak kan tyckas men kan vara avgörande för en ung grabbs yrkesval,,,,

 73. 73

  @ Thomas Jansson:
  Intressant aspekt. Det är kanske därför skolan är så förbålt feminiserad. Kvinnor är mer lätta att forma och gnäller mest utan att ifrågasätta. Makten har fått de exakt rätta ”slavarna” för att kunna iscensätta sin ”pedagogiska lobotomering”. Lite av samma inom äldrevården. Inte skulle män foga sig i sådana många gånger usla förhållanden. Vore det enbart män i äldrevården skulle de aldrig jobba på de lönevillkoren. Med dagens politik vill man i och för sig ”lönedmpa” inom de flesta yrken men det kanske blir en annan debatt 🙂

 74. 74
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Kriteriet för att sköta enformiga & enkla industrijobb var ju förr att lägga tillverkningen på små orter och om möjligt anställa kvinnor (om det inte var för tungt).

  Detta gav som regel lojal arbetskraft som stannade kvar.

  Det är ju ingen slump att utvecklingsavdelningarna ligger i större städer och tillverkningen på bystan,,,,

  För länge sedan träffade jag på en chef som på fullt allvar hävdade att eftersom kvinnor varken röker eller super och dessutom var fruntimmer själva behövde de inte lika hög lön som männen. Men detta var länge sedan,,,,

  Och går vi ännu längre tillbaka så arbetade den kvinnliga läraren bara tills hon blev gift,,,,

  Det är så klart att det skulle gå att få ordning på skolan om politikerna verkligen ville men ett fattigt folk är ett lands bästa tillgång så det blir nog inga snabba lyft.

  Jag lyssnade av några lärarstudenter i cafeterian, de undrade varför deras lärare inte själva undervisade på det sätt som de själva lärde ut,,,,

  Och för att klara tentorna räckte det med att läsa baksidorna på kurslitteraturen!

 75. 75

  @ Thomas Jansson:
  Det som du beskriver från 50 – 60 har inom (S) politiken blivit aktivt jämställdhetsarbete 🙂 Man slog två flugor i en smäll! Dels fick industrin och offentlig sektior tillgång till lojal och billig arbetskraft, samtidigt som sossarna kunde slå sig för bröstet med att jobba för jämställdhet.

  På den tiden fick alla jobb och arbetsbehovet krävde att alla deltog. Man kom från Italien på fredag och började jobba på måndag.

 76. 76
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Där jag växte upp var på sin tid Sveriges industritätaste kommun. Jag var nog runt 7 när jag såg en familj baxa in sina möbler strax före läggdax. Mannen startade sitt jobb kl 6 på förmiddagsskiftet.

  När jag var 19 extraknäckte jag där på helgerna – jag jobbade några skift med mannen som fortfarande inte kunde många ord på svenska men det spelade ingen roll då all kommunikation skedde med teckenspråk p g a allt buller.

  Den här mannen var ungrare men enligt personalavdelningen fanns det 92 nationaliteter anställda vid den tidpunkten som var på 1970-talets första år.

  En lustig hälsoaspekt på detta jobb var att alla finnar försvann. Luften var full av kolsvavla och inga kvinnor i fertil ålder fick jobba där,,,

  Karlstadsgrabben Jan Jörnmark har dokumenterat anläggningen – av det som försörjde ett helt samhälle finns inte mycket kvar idag,,,

  https://jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=92&lang=

 77. 77

  @ Thomas Jansson:
  Det är en något längre introduktion på arbetsmarknaden idag om man uttrycker sig försiktigt! Både för svenskar och invandrare.

  Nu bor man hemma går i skola är jobbsökande till man är 30 🙂 Varvat med praktik i bästa fall eller att ”fly” till Norge.

  ”Times are changing” som Dylan sjöng redan på 60 talet.

 78. 78
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Tack för den intressanta länken!

  Ett skrämmande dokument och man kan undra varför man inte är tvungen att städa upp efter sig men så verkar det vara överallt. Inte bara Sverige utan över hela världen är det fullt av sådana här spökorter och andra ruiner från historisk tid.

  Hustru och jag har nu som sagt precis påbörjat vår gemensamma läsning av Jared Diamonds bok ”Collaps – How Societies Chosse to Fail or Succed” och den boken kanske kan kasta lite ljus över några av de frågor som dyker upp när man ser en sådan här dokumentation av en ”samhällskollaps”.

 79. 79
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Jag föredrar Jörnmarks fotoreportage. Jan är ju docent i nationalekonomi och hans beskrivningar är ju ekonomisk historia. Han finns såklart på FB och den typen av foton finns det flera grupper som åker omkring och fotar allt möjligt skrot.

  Urban Explorer kallas det för.

  För några år sedan jobbade jag i Grängesberg och det var en mycket märklig plats med dess rester från den nedlagda gruvan och det samhälle som hörde till. Finns massor att läsa på nätet om dessa platser. En annan källa för nostalgi är såklart tidningen Riksettan för den som vill ha nostalgi från bilismens barndom,,,

  Det gjordes för övrigt ett försök till att starta en bilfabrik i Karlstad – prototypen står på Rinaldos flyg & bilmuseum.

  Ibland skulle vi behöva få tillbaka den gamla tidens framtidsoptimism,,,

 80. 80

  @ Professor Göran:
  Du känner säkert till Jareds bok ”Vete, Vapen, Virus”? Om inte så vill jag gärna rekommendera även den. Dock är den i detaljer en smula överspelad av senare historisk forskning men ändock mycket bra, tycker jag.

 81. 81
  Professor Göran säger

  @ Lars:

  Jodå – och bra att du rekommenderar den!

  ”Vete, Vapen, Virus” måste vara den svenska versionen av ”Guns, Germs and Steel” som vi precis har ”lusläst” och med allra största intresse. För mig var detta ett helt nytt sätt att se på samhällsutvecklingen från istiden till modern tid.

  Man brukar säga att man inte kan lära gamla hundar att sitta eller att man skulle kunna lära sig något grundläggande nytt när man kommer upp i åren.

  Min erfarenhet som 67-åring är att detta går alldeles utmärkt om man nu verkligen vill. Min läsning av Jared Diamonds bok ”Guns, Germs and Steel” och även här tråden ”bevisar” kanske möjligheten att lära sig tänka i nya banor – i detta fall om GMO. Det förutsätter som sagt att man verkligen vill och där det viktigaste troligen måste vara att man själv är övertygad om att man aldrig kan ”veta” (’for sure’) eller med andra ord då inte kan bita sig fast i sina egna favoritdogmer tills man dör.

  Detta är förstås lättare sagt än gjort och det är nog bara de största vetenskapsmännen som per definition måste vara så ödmjuka att de kan kasta ut sina egna favoriter och också erkänna att de haft fel hela livet. Matematikerna Hilbert var en sådan i förhållande till sin elev Gödel angående kausalitet i öppna och slutna system. Ett undantaget som möjligen bekräftar denna regel är att en av de största och mest kontroversiella vetenskapsmännen, Linus Pauling med två två egna nobelpris och en vetenskapsman som jag själv beundrar starkt inte minst för hans ”uppror” mot den konventionella farmaceutiska medicinen, ändå inte kunde acceptera det som den yngre medarbetaren Dan Shechtman upptäckte om kvasikristaller i naturen och som han senare blev belönad för med nobelpriset i kemi 2011.

 82. 82

  Det finns numera en hel del forskning som bedrivits i fråga om riskerna med GMO inte minst av amerikanska FDA forskare själva där man inte kan utesluta allergier, antibiotikaresistens, lägre födslovikt, näringsbrister, uppkomsten av nya sjukdomar, autoimmuna sjukdomar m.m.
  Jag anser att det är tydligt att man behöver forska mer kring detta, men varför ska man då tillåta GMO föda innan man vet säkert vad som försiggår? 1+1=2?

 83. 83

  @ Thomas Jansson #71:

  Jag tycker att den bild du frammanar av Professor Göran säljande LCHF likt en slipad mäklare som säljer ett gammalt hus är genialisk.

  Jag nämnde det för min granne som är guru inom marknadsföring. Hon skulle som den besserwisser hon är (vegetarian dessutom…) naturligtvis göra sig märkvärdig och förändra liknelsen i riktningen ”en eko-hus-självbyggare som förmedlar sin kunskap till hugade dito självbyggare… ekologiskt hållbara hus baserade på gammal kunskap och erfarenhet parad med nya forskningsrön och senaste teknik”.

  Men du är ju en insider i LCHF-rörelsen så jag tror att din bild är mer relevant.

 84. 84
  Thomas Jansson säger

  @ neoLITE:
  Till och från har jag jobbat med både försäljning och utbildning. Det gäller att ha lite teaterkunskaper i båda fallen. Jag höll aldrig föreläsning utan benämde det hela för föreställning,,,

  Fördelarna skall alltid vara först. Gäller oxå om man är chef men där måste man säga något bra i sluter oxå,,,

  Kul att din granne ägnar sig åt ekohus – det var mitt stora intresse innan LCHF. Jordgolv, lerhus, heltimmrade hus av kubb och annat skoj.

  Normalt har man enligt definition ett utbyte på högst 60% vid ett sågverk men med kubbtimring kan man få en bra bit över 100% genom att utnyttja även grenarna.

  Kubbtimring går ju ut på att stapla kortare bitar ungefär som en vedtrave.

  Att man använde långtimmer förr berodde nog på svårigheten att kapa timmret. Men många hus kring sågverk är kubbtimrade med plank – arbetarna bar hem korta brädbitar och byggde hus av dem,,,,

  För att hålla oss till ämnet näringsämnen någorlunda så kan det vara kul att veta att byggkostnaden förr bestod av 15% som gick till brännvin och de husen är fortfarande bra.

  Idag är kostnaden för att rätts till fel vid nybyggnation runt 25% och husen är hälsovådliga och allt annat än ekologiska.

  Men det finns mycket kul på nätet om folk som bygger hus av ingenting – ses inte alltid med blida ögon av myndigheterna,,,

 85. 85

  För de som är seriöst härdade har jag en film till att titta på: GMO Trilogy – Unnatural Selection
  Beskriver i en fem timmar lång dokumentär vad GMO är och vilket patologiskt vansinne som de multinationella korporationerna besitter,

  https://www.youtube.com/watch?v=PdmftfkbTTc

  Resten av delarna finns i högermarginalen.

  Titta, begrunda, agera!!

 86. 86

  Var lite kortare än fem timmar såg jag men den är bildande för de som vill hålla sig informerade om vad som händer på detta område.

 87. 87

  äsch kolla in detta:

  https://www.youtube.com/watch?v=lEV5AFFcZ-s

  THRIVE: What On Earth Will It Take?

  Så blir ni på bättre humör, dokumentär.

  🙂

 88. 88
  Professor Göran säger

  @ Bo:

  Det låter som om jag har lite sysselsättning framöver 🙂

 89. 89

  Ja det finns massor att lära sig, är tämligen säker på att Jeffrey Smith och Vandana Shiva i indien har bra science bakom sig och är bra fölk

  Får jag intressera dej för ”THRIVE the movie What On Earth Will It Take?”

  Länk i inlägget innan detta (#87)

  En hoppfull film på ca två timmar som summerar vad vi som art har att jobba med.
  för att bättra samhället, kanske till och med skapa ett mera harmoniskt samhälle på en global nivå, aldrig tidigare ens fantiserat om. Vi kan göra det.

  Lite ”out there” men jag gillar den.

 90. 90
  Professor Göran säger

  @ Bo:

  Varför två timmar om man ännu inte är ”övertygad”?

 91. 91

  Öh?
  men du måste kolla på filmen först sen kan du bli övertygad eller inte, Professorn skämtar med mig aprillo. 🙂

  Är en pamflett av allt som ”rör sig” på nätet som är lite out there och inte vill försvinna. Är man en tänkare utanför boxen så ska man se den. Tror du skulle gilla den även om den inte är kosher typ om du frågar etablissemanget. Jag är alltid tvärt om av princip. Om experterna säger si då måste jag göra så.

  🙂

 92. 92
  Lars Henrik (fd Lars) säger

  Lite sent såg jag en annan föreläsning i Göteborg om GMO annonseras på Kostdemokrati.se. Det är Frank Nilsson som håller talar och föredraget kallas ”DEN LÖNSAMMA OHÄLSAN”. Läs mer på https://www.kostdemokrati.se/

  Biljetter: https://event.webbiljett.se/partille/step/chooseEvent_Sorting.aspx

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa