Vårkryssning LCHF 5-6 april

Kom med på Vårkryssning LCHF den 5-6 april 2014!
Fortsättning på tråden på KiF här.
Det är många spännande föreläsare att lyssna till. Jag föreläser inte i år, men finns med i minglet.

Temat för underhållningen på kvällen är Brasilien. Det är 250 artister – musiker, dansare och akrobater, direkt från Brasilien, som ska underhålla oss

Tallink Silja har en sida om LCHF på sin hemsida. Man måste anmäla sig på telefon 08-6663333, koden är LCHF.

 

Comments

 1. 1

  Vi synes på vårkryssningen. Lite ödets ironi att det är Brasilianskt tema då Brasilien nyligen föreslagit kostråd som kanske är världens bästa och fokuserar på riktig, lagad mat från riktiga råvaror istället för på procentsatser av mättat fett.

 2. 2
  Professor Göran säger

  Jag kommer som jag berättat nu hålla ett annat föredrag än det jag tänkte hålla om kolesterolet.

  Titeln på det nya föredraget är:

  Evolutionen!

  Från fruktätande apa … till köttätande Homo Sapiens … som överlistades av ettåriga gräs.

 3. 3
  ragnhild säger

  Kan den forelesningen komme som kronikk her, i etterkant? Men skjønner det om det ikke lar seg så godt gjøre fra live-opptreden til skriftlig; hva med video-opptak?

  Med vennlig hilsen

  ragnhild 🙂

 4. 4

  @ Per Wikholm:
  De s.k. utvecklingsländerna håller på många områden på att gå om oss. Både ekonomiskt och i fråga om kost och hälsa verkar det som. Speciellt de man nämner som ekonomiska tigrar där Brasilien är ett exempel.

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  Hälsan kommer att bli ett viktigt Konkurrensmedel i framtiden, tar man sedan sådana länder som ex Brasilien har de ju oxå en enorm hemmamarknad, ett energisnålt klimat med otrolig utvecklingspotential då det gäller ex solenergi,,,

  I de kontakter jag haft med sydamerika, Peru och Brasilien så verkar det som om de är befriade från onödig byråkrati. Det som här ältas i åratal på direktörsnivå avgörs där av tjänstemän på mellannivå,,,

  Tyvärr är hela Europa på deken, framtiden här erbjuder inte mycket mer än melodifestivaler & enkel tillverkning för ett folk som håller på att bli levande döda p g a metabola störningar – välfärden har ett pris.

  Men vi får inte heller glömma bort att Sverige var ett levnadstrött U-land åtminstone fram till mitten av 1930-talet, mycket av det ”välstånd” som varit grundar sig mer på andras olycka än på egna meriter och många av de produkter som lanserats av industrin genom åren har påfallande nog varit kopior av andras verk – även om lysande untantag givetsvis finns,,,

  Botten är inte nådd på långa vägar – ex Kostdemokrati tycker vi ska rösta bort ”dödgrävarna” (mitt uttryck!) och det är en utmärkt idé men, vi har inga alternativ,,,

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ ragnhild:

  Tack för uppmuntran!

  En krönika kring detta tema är nog trolig om någon månad.

  Videoupptagning kanske är något att fundera på – speciellt om man vill bli ”kändis” 🙂

  Annars kan jag rekommendera några forskare med ett par böcker som speciellt har inspirerat mig till denna nya föreläsning.

  Daniel LIeberman

  https://www.fas.harvard.edu/~skeleton/danlhome.html

  https://www.amazon.com/The-Story-Human-Body-Evolution/dp/0307379418

  Jean Manco

  https://www.ancestraljourneys.org

  https://www.amazon.com/Ancestral-Journeys-Peopling-Venturers-Vikings/dp/050005178X

  Slutligen

  Jared Diamond

  https://www.jareddiamond.org/Jared_Diamond/Welcome.html

  och hans fantastiska bok

  https://www.pbs.org/gunsgermssteel/about/jared.html

 7. 7

  @ Thomas Jansson:
  Inte minst gäller det väl att komma ur Eu – kolossens förlamande grepp ? Av Eu avgiften på 35 miljarder går 11 tillbaka till Sverige ! 25 000 miljoner skulle kunna användas till att utveckla svenskt jordbruk och vår svenska landsbygd. Något att tänka på inför stundande Eu parlamentsval.

  40 % av Eu budgeten går till jordbruksstöd varav 1/5 av detta till Frankrike. De smulor som ramlar ner från den rikes bord i Sverige går i uteslutande grad till storjordbruk och intensiv odling av begärliga grödor. Att satsa på småskalig odling och uppfödning är idag ett mer eller mindre hopplöst företag om du inte ärver eller är oerhört kapitalstark.

  Det är inte så konstigt att den svenska landsbygden utarmas och dör ut. Lägg därtill en pervers energipolitik som i högsta grad missgynnar vår landsbygd.

  Politiken idag tycks gå ut på att vi ska trängas i storstäderna med omgivande kommuner.

 8. 8

  @ ragnhild:
  Bra förslag! Jag kan inte heller närvara men hade gärna velat höra eller läsa föredraget.

  Edit: såg ej Görans kommentar.

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  De enda jag känner till som supportar små jordbruk är Jehovas Vittnen men de deltar ju inte i politik överhuvudtaget,,,,,
  (jag råkar ha några vänner som är medlemmer där så jag känner till lite av deras idéer!)

  Visst – EU har både för och nackdelar men inget parti med tillräcklig storlek finns som kan få oss att gå ur det hela – ibland önskar man sig tillbaka till den tid då Gyllenhammar ville samarbeta med norrmännen – det hade nog varit en bättre union och Volvo + Renualt hade nog varit bättre än kinesiska ägare,,,

 10. 10
  Konsument i Sverige säger

  @ natan:
  @ Thomas Jansson:

  Jag läser i en gammal tidning ”Allt om Mat”, nr 1 i oktober år 1970.

  Det är flera olika rubriken, men jag begränsar mig till en, ”Är den svenska frukten bättre”?
  …”Den svenska frukten dominerar marknaden just nu, när det gäller äpplen och päron, eftersom det som vanligt under hösten är importförbud på dessa frukter. Vindruvor och persikor är däremot högaktuell utländsk frukt i oktober”…

  Detta var något jag aldrig tänkt på, att det har varit importförbud på sådant som vi i Sverige kunde förse oss med själva.

 11. 11

  @ natan:
  Håller med. Mitt intryck är att även östeuropa har en matproduktion som i mångt och mycket överensstämmer med det vi föredrar. Där finns en högre andel småskaligt jordbruk som ofta är ekologisk till sin karaktär.

  Detta kan tyckas vara lite paradoxalt om man tittar på den gängse bilden av postsovjetiska länder men är nog egentligen bara en naturlig följd av att dessa länder inte ”hängt med” i västvärldens riktning.

  Sanningen som kanske uppenbarar sig är att det är vi som navigerat fel vad gäller hälsosam matproduktion. inte ”de andra”.

 12. 12

  @ Thomas Jansson:
  Tom våra kära miljöpartister som åtminstone i retoriken och i alla tv – soffor vill vara så småskaliga och Bullerbyiga har blivit Eu anhängare. När maktens köttgrytor inte minst i form av regeringstaburetter hägrar, får ideologi och övertygelser stryka på foten.

  Apropå Jehovas så tycks Bibelns berättelse om de trettio silverpenningarna äga sin giltighet än idag. Även ens övertygelse och själ säljs till högstbjudande. Kan appliceras både inom medicinen och på den politiska arenan.

 13. 13

  @ Konsument i Sverige:
  Importförbud är nog svårt i vår alltmer ”globala värld”, men de svenska odlarna borde åtminstone ges en ”fair” chans. Nu är det marknaden som huserar med åtföljande kvalitétsförsämring. Detta tillsammans med elitens politikers avoghet mot svensk produktion bäddar för jordbrukets och landsbygden död. Det vi kan hoppas på att människor vaknar upp inför denna misshushållning och värdesätter kvalité (närproducerat) och svenskproducerat.

 14. 14

  Har just bokat en enkelhytt B till LCHF-kryssningen, så himla glad att det fanns kvar platser!! Det ska verkligen bli intressant! Trots att jag är ganska insatt så vill jag ändå bli påmind om diverse samband och om mat som medicin, få lite färska intryck och med det inspiration och kickar framåt. Kul!!!

 15. 15
  Konsument i Sverige säger

  natan Skrev:

  @ Konsument i Sverige:
  Importförbud är nog svårt i vår alltmer ”globala värld”, men de svenska odlarna borde åtminstone ges en ”fair” chans. Nu är det marknaden som huserar med åtföljande kvalitétsförsämring. Detta tillsammans med elitens politikers avoghet mot svensk produktion bäddar för jordbrukets och landsbygden död. Det vi kan hoppas på att människor vaknar upp inför denna misshushållning och värdesätter kvalité (närproducerat) och svenskproducerat.

  Jo, det är nog svårt att införa importförbud i dagens läge, men jag tänkte närmast på att man faktiskt har haft ett självklart importförbud, då produkten fanns inom de egna gränserna.

 16. 16
  Thomas Jansson säger

  @ Konsument i Sverige:

  Stängs vår matimport av så kan viktväktarna slå igen – självförsörjningsgraden är minimal,,,

  Detsamma gäller vår import av olja – varje svensk sätter i sig 1500 diesel/år för framställning av mat och dess transporter,,,

 17. 17

  @ Thomas Jansson:
  Under 1:a världskriget var försörjningssituationen mycket besvärlig i Sverige. 1939 var den bättre tack vare medvetna förberedelser, man hade tagit tillvara på erfarenheterna från det förra storkriget. Nu är det kanske så att situationen är än sämre än 1914? Fast å andra sidan, det blir ju inget mer krig för vår del 😉

 18. 18
  Thomas Jansson säger

  @ Lars:
  Jag tillhör ju den falangen som anser att WWII pågår fortfarande så lite bättre självförsörjningsförmåga skulle nog inte skada,,,

 19. 19

  @ Thomas Jansson:
  Med andra ord är vi erhört sårbara för avspärrningar etc. Vi ser nu när ledande politiker får skrämselhicka – inte minst inför valet – och börjar tala om ökade försvarsanslag, alternativt yra om att ”vår beredskap är god”. Mest slag i luften för att inte helt tappa allt förtroende.

  En krigslikande situation, avspärrningar skulle få katastrofala följder för Sverige och vår möjlighet att försörja oss. Den förutseende medborgaren borde lägga upp ett bastant förråd och dramatiskt öka sin egen självförsörjningsgrad.

 20. 20

  @ Thomas Jansson:
  Tja, så kanske man kan se det. Dagens situation är ju en följd av kalla kriget som är en följd av WWW2. Det i sin tur är till stor del en följd av WWW1.

  Hursomhelst är kanske en ökad medvetenhet om känsligheten bra. Men det är många som kommer att ha svårt att bunkra och producera egen mat. T ex alla de med dålig ekonomi i städernas lägenheter. Kommer de med medel att tvingas försvara sina resurser mot de medellösa?

  Mycket OT blir det…

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  @ Lars:
  Så länge som det handlar om kosten är det väl inte OT 🙂

  Ska man klara av en god beredskap så överensstämmer detta med LCHF – naturlig kost utan nödvändiga tillsatser utifrån,,,

  Utanför mitt fönster ligger 1000-tals hektar utmärkta betesmarker i träda medan stugorna är fylld av folk som är arbetslösa och lever på bidrag – det är något som inte står rätt till,,,

 22. 22

  @ Lars:
  Nu lyckades du nästan att blunda lika hårt som våra styrande och kalla detta OT(även om jag inte tror det var avsiktligt) 🙂 Detta är väl i högsta grad relevant även om vi ska använda ett Lchf perspektiv ? För att producera och leverera Lhhf kost måste ett utnyttjande av det svenska jord och – lantbruket vara det ultimata. Här ligger som jag bedömer det en stor mission för ”Lchf – rörelsen”. Som Jansson nämner ligger tusentals hektar i träda för att få brukas. Eller ska vi med ett Lchf perspektiv sjunga Eu:s lovsång vilket samtidigt betyder kött från djurfabriker och GMO baserad föda?

 23. 23

  @ natan. @ Thomas:
  Vi är helt överens, så länge det handlar om kost borde det vara helt i sin ordning. Jag ville bara visa klädsam respekt för de av oss som är mer noga med ämnesvalen 😉

  Med tanke på att allt fler verkar köpa kvalitet, närodlat och ekologiskt (flera rapporter om det den senaste tiden) kanske den outnyttjade betesmarken kan komma till heder igen? Utvecklingen går åt rätt håll i vissa avseenden. Fast beroendet av olja kan vara en värre nöt att knäcka.

 24. 24

  Lars Skrev:

  Fast beroendet av olja kan vara en värre nöt att knäcka.

  Hmmm… – Lars – beroendet av att bankerna producerar lagom med pengar i samhället är nog än värre – som jag ser det.

  ”ALLA världens länder kan (under t ex 2014 ?) ”lätt som en plätt” successivt växla ifrån det nuvarande systemet att till hög ränta låna LuftPengar till sina budgetunderskott – direkt och/eller indirekt av bankirerna Rothschild – istället för att helt lagligt som suveräna stater själva producera räntefria pengarna. Video om ca sju minuter med Ellen Hodgson Brown om det här här.

  För lite pengar i cirkulation i samhället = för hög arbetslöshet (mer än 2-3 procent) = lågkonjunktur = helt onödigt slöseri med samhällsresurser.

  Bevisligen klarar ej bankerna av att se till så att mängden pengar i cirkulation blir lagom = arbetslösheten ligger på en naturlig nivå – föranledd av att folk byter jobb ett antal gånger under sina yrkesverksamma år.” – slut citat härifrån .

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  Fridens… / Josef

 25. 25
  kost-törstig säger

  Nu har jag beställt biljetter till vårkryssningen.

  Jag fastnade för det eminenta brasilianska bandet.

 26. 26
  ragnhild säger

  @ Professor Göran:

  ”spesielt om man vil bli kjendis” – ha, ha, ha, du é bra du – hi,hi.

  Leverer gjør du også – takk for alle lenker.

  Masse hilsener til alle,
  ragnhild 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa