Ännu en meningslös musstudie

I SvD.
Man har alltså hittat en gen som styr huruvida man (mus) blir fet av fet mat.

Det kunde vara läge för att i stället prova om möss blir feta av sockerrik mat.

Naturligtvis är forskarnas strävan att hitta ett läkemedel mot fetma.
Vilkas pengar bekostar alla dessa meningslösa musstudier? Skattebetalarna eller industrin?

 

Comments

 1. 1

  Man kan ju inte mera än säga ha ha. Dessa fantastiska studier och bortkastade pengar och tid. Studera det som är viktigt. Socker vore intressant. (Vår största bov i vårt samhälle). Man har ju fastnat lite i fel saker här tycker jag. Fett är bra om det är naturligt.

 2. 2
  Lennart N. säger

  Att man kan äta fet mat i mängder utan att gå upp ett gram i vikt är väl ingen hemlighet? 🙂
  Forska på människor i stället för på möss så kommer man snart på det här. Fast det vill man nog inte?

 3. 3
  Elisabeth Jensen säger

  Hej, önskar jag kunde tillhöra dom lyckliga som kunde säga att fet mat och lowcarb gör dig smal. Så är det tyvärr inte, iallafall inte i mitt fall. Jag har gått på lchf sen 3 månader och jag har blivit smällfet,, gått upp 5 kg som jag nu inte vet hur jag ska bli av med..helt förfärligt för mig då jag önskade gå ned i vikt…kan nån hjälpa mig?

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Troligen är de här mössen kraftigt manipulerade för att efterlikna människor, dock är förändringarna på mössen gjorda då fettskräcken härjade som värst. Och de gör samma fel idag som Ancel Keys gjorde på sin tid, studerar fel parameter – det var då som nu sockret som var boven – inte det mättade fettet,,,,

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  3@ Elisabeth Jensen:
  Orsaken brukar vara att man fortsätter äta för mycket kolhydrater omedvetet.

  Men många som äter strikt LCHF ökar sin vikt något och blir smalare – det beror på ökad andel muskler som man får helt utan träning,,,,

 6. 6

  @ Elisabeth Jensen:
  Du kanske tidagare har jo-jo bantat i för stor omfattning? Då kommer kroppen i ett långt skede att lägga på sig i stället för tvärtom vad gäller fett. Det kan vara föklaringen. Därför har i ett initialt skede män lättare att gå ner på Lchf då de i regel inte utsatt kroppen för en massa bantningsexpriment. Kroppen har en oerhörd förmåga att minnas och ytterst handlar det om att den vill överleva och förbereda sig för bistrare tider. Man bör tänka evolutionistiskt vad gäller bantning och Lchf. Om du tänker på evolutionen så kunde kroppen på det sätt den nu reagerar räddat ditt liv. Idag är det tvärtom!!

 7. 7
  gunnar säger

  @ Elisabeth Jensen:
  Gå tillbaka till den sorts mat som Du åt före övergången till LCHF.
  Om det är LCHF som är felet så kommer Du att gå ner dina fem kilo.

 8. 8

  @ gunnar:
  Helt fel! Ska hon bränna fett så ska kroppen läras att bränna fett. Dvs det gäller att hålla ut och ”lära den” att fettillförseln kommer att fortsätta i oförminskad takt. Det kan vara en tuff övergång men belöningen kommer så småningom. Många faller ifrån av den anledningen att de inte är tillräckligt uthålliga. Skulle hon fortsätta med ”tallriksmodellen” motsäger vad Lchf står för! Speciellt om hon har lätt för att lägga på sig.

 9. 9
  Agne Jansson säger

  Annika!

  Du är fantastisk! Och vi (min fru och jag) kan bara vördnadsfullt tacka dig.
  Men du har missat en sak; Grundläggande statistik.
  50% av mänskligheten är dummare än snittet.
  De som ligger över den gränsen har redan anammat och uppskattat din fantastiska insats.
  Övriga kommer inte att göra det. De förbättrar bara vår pensionskassa.
  Vi njuter av den tillvaro, som du hjälpt oss till. Njut av tillvaron du också och fightas inte mot alla döda fiskar som flyter med strömmen.
  Sätt dig i en skön stol på stranden och titta på dem som flyter med floden och tacka dem.

  Agne Jansson

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Elisabeth Jensen:
  Om du har gått upp 5 kg på 3 månaders LCHF, med måttlig matmängd, så måste du själv prova dig fram till vilken kost, och i vilka mängder, du behöver för att gå ner i vikt. Om du är överviktig vill säga.

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  Agne Jansson Skrev:

  Annika!

  De som ligger över den gränsen har redan anammat och uppskattat din fantastiska insats.
  Övriga kommer inte att göra det. De förbättrar bara vår pensionskassa.

  Agne Jansson

  Visserligen dör folk tidigare om de inte äter riktig mat men de drar oxå enorma summor under den tid de lever,,,

  Idag ser vi många som p g a kostrelaterade symptom & sjukdomar slås ut redan på lågstadiet med ADHD och andra påhitt, ungdomar under 18 börjar GB-opereras, ungar är prediabetiker redan som nyfödda – många av dessa kommer sannolikt inte att nå pensionsåldern men kommer att kosta massor med pengar och lidande,,,

 12. 12

  @ Elisabeth Jensen:
  Jag har ätit LCHF för min hälsa i många år men i julas gick jag upp flera kilo för att jag ”unnade” mig lite av varje bl.a. ganska mkt nötter. Ångrade naturligtvis detta i efterhand. Det är lätt att lura sig på vad som är lämpligt att äta när prioritet är att gå ned i vikt – särskilt som kvinna. Körde i alla fall igång med STRIKTA varianten LCHF och 16:8 fasta (dvs jag hoppade över frukost och tog endast ekologisk kokosolja och smör till kaffetpå morgonen – jag äter fettet som det är för jag gillar inte fett i kaffet). Sedan åt jag brunch kl 12 (3 ägg och ½ pkt bacon). Ngt fett mellanmål och middag kl.19 (måttligt med kött, fisk eller fågel med en rejäl klick fet sås till (egen bearnaise-sås eller hemmagjord majonäs). Inga grönsaker – möjligen några spenatblad. Om jag ev blev hungrig under dagen så hyvlade jag en bit smör. Resultatet lät inte vänta på sig – jag gick ned 4 kg på knappt 1½ månad.
  Det gäller dock att ha MOD att pröva denna strikta form – men många har provat och det är inte farligt att prova (även om folk i din omgivning kommer att avråda…)
  En bra bok med flera tips om detta är ”Fettfrälst – snygg, stark & frisk på högfettkost” av Martina Johansson. Andra böcker med strikt LCHF är t.ex: LCHF för varaktig viktminskning av Anna Hallén och GI-NOLL- för kvinnor som vill äta sig smala av Sten Sture Skaldeman.

  Martina Johansson har flera tips på bra smällfeta saker man kan äta som man går ned i vikt av – men sockerfällor och övriga kolhydrater ska du sky som pesten under tiden. Det mesta av t.ex färdigmat innehåller socker i någon form och det fungerar inte!

  Köp gärna Expressens nästa LCHF-bilaga. Där brukar finnas utmärkta recept på STRIKT LCHF-mat
  Lycka till!

 13. 13

  P.S. Elisabeth
  Du behöver inte träna hårt som Martina i boken för att få resultat – men bra om du rör på dig och ibland får upp pulsen ordentligt. Jag har inte heller räknat kolhydrater eller kalorier – det är bara att i första hand tänka på vad man äter…D.S.

 14. 14
  Thomas säger

  @ Elisabeth Jensen: – Nu skall jag svära i kyrkan !
  Man kommer oavsett vad man äter inte undan att om kroppen tar år sig mer energi än vad den gör av med, så går man upp i vikt.

  Anledningen till att många (inte alla) lyckas gå ner i vikt med LCHF tror jag beror på 2 faktorer:
  1) Om man plockar bort kolhydrater så försvinner också stora delar av anledningen till att många går upp i vikt. Tomma kalorier och svängande blodsocker.
  2) Och kanske viktigare. Man håller sig mättare längre på LCHF. Det tar längre tid för kroppen att ta år sig energin i LCHF maten. Så äter man lite långsammare, så kroppen hinner förstå att det finns mat i magen, så hinner man känna sig mätt utan att bli proppmätt.
  (Personligen har jag nog lite problem med att tröstäta när jag känner mig lite deppig)

  Människor är olika, tack och lov, och det som fungerar för några behöver inte fungera för andra.
  /Thomas

 15. 15
  Daniel säger

  Tycker studien är ett utmärkt exempel på att det har betydelse vilken makronutrient som äts. Det har varit norm att en kalori har samma viktpåverkan, detta bevisar motsatsen ,mus eller människa tycker inte det spelar någon roll, när man ska bevisa att makronutrient-typ spelar roll.

 16. 16
  Berittis säger

  @ Elisabeth Jensen:

  Jag skulle säga: köp inte Expressens LCHF tidning än så länge. Den innehåller massor av frestande, bra recept men bara några enstaka strikta. Lämpligare att vänta tills du har gått ner i vikt, så kan du få många läckra tips där. Tills vidare är det nog bästa att googla efter strikta recept alt. köpa någon bok (eller låna på biblo) någon av de böcker som EvaLi rekommenderade. Här är en annan bok som kommit ut och som har 4-veckors program strikt LCHF. ”LCHF på riktigt” av Monique Forslund. Du kan läsa lite om den på den här länken.
  https://www.lifezone.se/min-bok-lchf-pa-riktigt/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa