Bukfetma förkortar livet

I UNT.
Den viktigaste orsaken till bukfetma är insulinresistens. För de insulinresistenta är det bästa att minimera kolhydratintaget. Kolhydraterna höjer nämligen deras blodsocker och insulinnivåer, vilket är mycket skadligt för deras hälsa.
Detta glömde forskarna att tala om.

 

Comments

 1. 1

  Glömde och glömde…

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  ”Men det är viktigt att vården även uppmärksammar normalviktiga personer med ett högt midjeomfång. Här finns behov av forskning kring till exempel vilka typer av motion och matvanor som fungerar bäst för att minska fettdepåerna i buken, säger Alicja Wolk.”

  1) På frågan om motion svarar vi högintensitetsträning, även kallad Tabata

  2) LCHF är bra för viktnedgång, blodfetter och lägre insulinhalter

  Men visst – ”forska” på ni bara och helst med lite modifierade möss som matas med sockerdieter – vi andra kan tillämpar detta redan idag,,,

 3. 3
  olle holmqvist säger

  fr Abstract PubMed:
  ”650,386 white adults aged 20 to 83” (ingen medelålder ges)
  78,268 participants died
  = för 88 % gäller bukfetmagrad spelar ingen roll avs död alla orsaker

 4. 4
  Gunnel säger

  Dessutom antar jag att de bara mätt midjeomfång vid ett tillfälle, dvs de som redan har fått insulinresistens och det vet vi att höga blodsocker dödar i förtid. Däremot tror jag inte det hjälper att bara banta ner magen, man måste få ner blodsockret för att förlänga livet.

 5. 5

  @ Gunnel:

  Håller med. Det går helt enkelt inte att ”bara banta ner magen”, ej heller via träning punktförbränna fett!

 6. 6
  Anna Lähnn säger

  Jag undrar verkligen över de mått som ekot redovisade igår (är det samma undersökning?). 70 cm som nytt maxmidjemått för kvinnor, för att inte dö i förtid! Även när jag har haft bmi 20 och tränat så har mitt midjemått varit över 70 cm (men under 80). Det känns väldigt stressande att man nu (som kvinna, män får ett höjt midjemått på 90 cm) inte är tillräckligt smal för att vara hälsosam, om man inte kommer ner till ett midjemått under 70 cm (oavsett hur lång man är).

 7. 7

  @ Anna Lähnn:
  Jag blev också paff när jag hörde 70 cm. Jag har haft BMI kring 19 de senaste 10 åren, men på 50-årskontrollen för 5 år sedan mättes mitt midjemått till över 70 cm. Jag kommer inte ihåg det exakta måttet, men för mig som varit smal hela mitt vuxna liv (och med en smal midja enligt mig själv, och uppenbarligen enligt standardmått i kläder) så var det en chock när (den relativt storvuxna) distriktssköterskan kommenterade mitt midjemått. Man kan ju inte antyda till en person som är smalare än de allra flesta att hen borde gå ner i vikt. Även medelålders människor kan ha en bakgrund med anorexiproblematik.

  Till saken hör i och för sig också att hon inte mätte där jag var som smalast (då hade nog resultatet varit 65 cm), utan ett visst antal cm nedanför naveln.

 8. 8
  olle holmqvist säger

  Siffran 88 % som inte berörs är för låg. I undersökningen indelades i tre grupper. Med stigande risk.
  I den mest gynnade gruppen finns ändå en del som dör = ett slags baslinje, där bra värde ändå inte gynnas. Utan hela artikeln kan bara spekuleras. ca 7500 dog. Om jag tolkar deras grötiga abstract
  rätt så är risken 1,5 ggr större för sämsta vs bästa och inte berättat för mellangruppen. Det blir fördelat om alla lika 2500 + 2500 + 2500 = 7500

  Nu skall dessa fördelas så att det blir 1,5 ggr fler i den sämsta:
  2000 + 2500 + 3000 = 7 500 (3 000 är 1,5 ggr 2000)

  skillnad mellan sämst och bäst = 1000 dvs de som dör i ”onödan” pga bukfetma.
  1000 pers av totalt 650 000 = 1/650 = 0,15 %

  Alltså spekulation men kvalificerad gissning : Det är mindre än en procent som dör i ”onödan” pga för mycket mage.

 9. 9
  Professor Göran säger

  Min uppfattning idag är att man inte ska uppsöka sjukvården annat än i yttersta nödfall.

  Eftersom de inte har en susning om orsakerna till våra välfärdssjukdomar så är deras påståenden rena spekulationer. Verksamheten verkar mest gå ut på att lägga skulden på och ”mjuka upp” patienten så att han eller hon snällt accepterar de piller som skrivs ut.

  Det hela påminner mer om ett slags biktförfarande där pillren fungerar som ett slags oblat.

  Vetenskapen är oändligt långt borta.

 10. 10
  Anna Lähnn säger

  Nattvarden är iofs inte en del av bikten 😉
  /teolog

 11. 11
  olle holmqvist säger

  förr i världen var nattvarden Madeira Fine

 12. 12

  Professor Göran Skrev:

  Min uppfattning idag är att man inte ska uppsöka sjukvården annat än i yttersta nödfall.
  Eftersom de inte har en susning om orsakerna till våra välfärdssjukdomar så är deras påståenden rena spekulationer. Verksamheten verkar mest gå ut på att lägga skulden på och ”mjuka upp” patienten så att han eller hon snällt accepterar de piller som skrivs ut.
  Det hela påminner mer om ett slags biktförfarande där pillren fungerar som ett slags oblat.
  Vetenskapen är oändligt långt borta.

  Bättre kan det nog inte sägas – …”man inte ska uppsöka sjukvården annat än i yttersta nödfall.”

  Verksamheten tar ut 200 kr av patienten och troligen närmare en tusenlapp av landstinget. Det är ju snabba besök, max 15 minuter. Det har ju också förekommit en hel del fusk. Mindre nogräknade läkarmottagningar har angivit fler patienter än de haft, t ex så motsvarade inte antalet patienter som betalat patientavgift med det antalet man tog ut från landstingen.

  Dessutom finns en massa ekonomiska ersättningar för diverse frågor, t ex att mäta midjemåttet, till och med på normalviktiga slanka patienter. Sen lägger man också till att det är viktigt med motion, det räcker med att säga det till patienten för att få ersättning för insamlad statistik. Det lär ju också vara så att läkarmottagningen får extra betalt för att skriva ut statiner, kanske gäller det andra preparat också.

  Detsamma gäller nog hos tandläkaren, vilken är svår att välja bort, men där vill man numer ta röntgenbilder på hela käkarna, för att kunna fastställa identitet vid de svåraste dödsolyckorna. Patientpriset är ca 600-700 kr. Röntgenbilderna registreras hos landstingen. Gissar att detta merarbete hos tandläkaren ersätts med en summa pengar. En annan insamlingsstatisk verkar vara att man räknar patientens tänder, det skickas också in till landstingen – hur många egna, hur många sitter fast och hur många är i löst format!

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Sjukvården liknar bilreparationer med tejp och ståltråd – det håller ett tag men behandlingen måste ske kontinuerligt och blir oftast livslång,,,,

  En annan brist är väl att läkarna inte verkar kunna något om hälsa. Men de har en trubbig verktygslåda, full med ”medicinsk ståltråd”. I grund och botten måste deras utbildning göras om,,,

  Den pandemi av insulinresistens som pågår kan inte vårdas bort – det gäller att se till att folk inte blir sjuka. Det mesta som lärs ut i skolan behövs inte – kanske skulle det vara en bättre idé att utbilda ungdomar i livsstil istället för att slösa bort deras liv på akademiska påhitt som de aldrig får någon nytta av?

  Däremot så anser jag att mätning av vikt och midjemåttet är försvarbart för med det underlaget kan man se utvecklingen över tid. Självklart skall alla mätas och helst ska ju alla ha normala mått!

 14. 14
  Anna Lähnn säger

  Frågan är ju bara vad som är normala mått. Mått som få normalviktiga kommer ner i, är det normalt?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ Anna Lähnn:
  Ät LCHF och gläds åt livet och hälsan. Strunta i måtten.

 16. 16

  Visst kan man strunta i måtten, men ligger det ingen fakta i om
  min läkare säger att mitt blodsockervärde sjunker om jag går ner i vikt.
  Mitt fasteblodsocker var 6,2 äter LCHF sedan 4 år, värdet var 5,4 för
  1,5 år sedan. Händer lite negativa saker omkring mig nu, kan det påverka?

 17. 17
  Lyx-LCHF säger

  @ Thomas Jansson:
  HIIT, eller högintensiv intervallträning är för de som redan har tränat ett tag. Det är stor risk att chocka kroppen om personer med övervikt och/eller dålig kondition börjar med den motionsformen.

  Otränade personer bör börja med lågintensiv träning, och med tiden sakta gå över till HIIT. Tabata är en variant av HIIT, och togs fram -97…

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 EL:
  Det finns ingen rak relation mellan vikt och blodsocker. Det enda du kan göra är att äta strikt LCHF, i avpassad mängd. Kanske peroidisk fasta typ 16:8? Fysisk träning säger vissa är bra för fasteblodsockret.

 19. 19

  @ Lyx-LCHF: ” …. Otränade personer bör börja med lågintensiv träning, och med tiden sakta gå över till HIIT …”.

  Individer som i första hand tränar för hälsans skull gör klokt i att lyssna på kroppen. Lusten att ”ta i” brukar komma naturligt allteftersom man blir starkare och starkare 🙂

 20. 20

  Som jag uppfattade studien visade den att kvinnor med den låga midjevidden 70 cm befanns leva längst. Problemet med en så enkel mätning är att den inte tar hänsyn till benstomme och kroppsmått i övrigt. Undersökningen kan ha haft individer i stor mängd med klen benstomme och vi nordbor kanske inte har samma klena benstomme.

  Bäst är en relation mellan höft och midjamått. Höftmåttet tas på största stället och midjemåttet direkt ovanför höftbenkammarna.
  Här finns en kalkylator, som dock använder sorten tum i s f cm, men efter som det rör sig om relationsmätning kanske det inte gör något. Viktigast är dock att höftmåttet är större än midjemåttet mätt enligt ovan.

  https://www.bmi-calculator.net/waist-to-hip-ratio-calculator/

  Om midjemåttet är för stort i förhållande till höftmåttet, oavsett kön, kan man misstänka insulinresistens och bör få det bekräftat hos läkaren. Om det är fråga om insulinresistens får man lov att tillämpa LCHF så länge man lever, för att hålla de nedbrytande krafterna i schack. Glöm inte tobaksbruket!!!

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  @ Lyx-LCHF:
  Håller inte alls med – hög intensitet skall utgå från sina egna förutsättningar. De som rultar omkring i maklig takt kommer inte vidare,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa