Experterna har ekonomiska band till farmakaindustrin

I Sunday Express: Scandal of experts who rule on NHS statins  but get paid by drug firms.
8 av 12 medlemmar i expertrådet, som förespråkar en sänkt gräns för statinmedicinering, har ekonomiska bindningar till statinfabrikanter.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Det råder det knappast någon större tvekan om.

  Men hur mycket påverkas den egna vårdcentralen och dess egna läkare av det här skojeriet?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Thomas Jansson:
  Vi har ju våra direktiv uppifrån professorsnivån att vi ska övertala alla patienter med riskfaktorer att ta statiner. Med de kommande direktiven ska vi tydligen övertala även de patienter som knappt har några riskfaktorer att ta statiner.
  De ekonomiska incitament vi har i detta (till vårdcentralen, inte till enskilda läkare) gäller statinbehandling av diabetikerna. Jag vet faktiskt inte hur stora pengar det rör sig om för en vårdcentral. Någon som vet?

 3. 3
  Håkan säger

  Annika, hur ser sådana direktiv ut? Är de skriftliga? Något du kan publicera?

  Hur hanteras läkare som inte följer direktiven?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Håkan:
  Jag har inte engagerat mig så mycket i dessa direktiv, så jag kan inte svara.
  För att slippa kontroverser i mitt arbete ägnar jag mig numera endast åt den tyngre äldrevården, och det är ingen som bryr sig så mycket om jag råkar sätta ut en statin för en multisjuk äldre patient..

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  4 @ Annika Dahlqvist:
  Bra Annika – fortsätt sätta ut giftet!

  När min far dog 2006 sattes det ut en hel del medicin mot slutet och han blev klart friskare de 3 sista veckorna innan han dog – nu var han nog utom all räddning men hur förgiftad var han egentligen?

  Då kunde jag inget om bluffen med alla piller men efteråt har jag förstått att han var förgiftat av all smörja som alla ”läkarna” proppat i honom – jag har oxå bekanta som på ålderns höst har avgiftats men alla har inte sådan tur att de träffar en riktig läkare,,,

  Vi tycker om dig Annika – fortsätt så länge du orkar men glöm inte bort ditt eget liv!

 6. 6

  Thomas Jansson Skrev:

  När min far dog 2006 sattes det ut en hel del medicin mot slutet och han blev klart friskare de 3 sista veckorna innan han dog –

  Påminner om Gulli Johansson
  https://www.aftonbladet.se/halsa/article11520220.ab
  ”Gulli, 75, blev helt frisk på sin dödsbädd
  Var sjuk i elva år för att läkarna gav fel medicin”
  ”Familjen samlades vid dödsbädden för att ta farväl.
  Men bara några dagar senare var Gulli Johanson, 75, frisk.
  Läkarna hade begått ett katastrofalt misstag:
  Hon hade inte varit gravt senil i elva år – hon hade fått fel medicin.”

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  @ Arvid:
  Jag känner igen fallet om Gulli – jag har haft ett liknande fall i bekantskapskretsen men den mannen var på benen hela tiden men blev mycket sjuk av den coctail av piller han hade.

  Han klarade sig tack vare att en AT-läkare satte sig med honom och tog bort hälften av de 16 pillren – det tog en halv timme och han började fungera igen.

  Läkaren som skrev upp hela smörjan från början gjorde sig dock oanträffbar när hennes fd patient ville ha reda på vad hon sysslat med,,,

  Målet verkar tyvärr vara att sälja maximalt med piller.

  Jag tror det är dags att kvalitetscertifiera läkarna – det systemet har ju många bilverkstäder så varför inte ett liknande system för läkarna?

  Äldrevården är bedrövlig – de äldre drogas ned medan större delen av personalen ägnar tiden åt skvaller och fika – inte på alla ställen men det är alltför ofta så,,,

 8. 8
  F d anhörig säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Äldrevården är bedrövlig – de äldre drogas ned medan större delen av personalen ägnar tiden åt skvaller och fika – inte på alla ställen men det är alltför ofta så,,,

  Det är nära sanningen – jag har sett mycket av sådan slapphet, skvaller och fika, mobiltelefonpratande, tv-tittande, o likn. En och annan personal faller inte inom dessa ramar, men alltför många. Det finns också ett systemfel/organisationsfel.

 9. 9

  @ Thomas Jansson:
  Det är bara att stämma in i din analys, tyvärr. En stor skam mot våra äldre som på många sätt är de svagaste i samhället!

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Det är samma mentalitet som man ofta stöter på i stora organisationer – inte bara i de offentliga utan oxå i stora företag.

  Desto längre från intäkterna – desto mera förslappad organisation.

  Det är ett ledningsproblem som inte är lätt att åtgärda, man ska ju som bekant ”vara lagomt korkad” för att göra karriär i vårt land – numera heter det ju normalkorkad,,,

  Men när det gäller äldrevården har den ju låg status och fotfolket på avdelningarna är ju inte direkt överbetalda – låg lön innebär ofta att man anpassar arbetsinsatsen efter vad som kommer in på lönekontot,,,

  Sedan att ledning och en hel del läkare behandlar dem som tjänstehjon gör ju inte saken bättre – på en del ställen råder statartidens värderingar fortfarande,,,

  Det gäller att dö frisk!

 11. 11

  Blir intressant att följa om det blir någon skillnad nu när 40-talisterna (det sk. köttberget :)) träder in på scenen och blir alltmera vårdkrävande. Många av dem har ju i högsta grad njutit frukterna av våra exempellösa framgångar på 50 och 60 talen.

  De flesta av dem tillhör även det ”normalkorkade” släktet som fick framskjutna postioner när den s.k välfärdstaten skapades av S på 50-60 talen. De kommer säkert inte låta sig nöja med småsmulor likt tidigare generationer.

  Den generation som för närvarande nyttjar – 20- 30 talets – har inte fått lärt sig att kräva som senare generationer utan tagit livets motgångar och nöjt sig med det lilla utan att gnälla.

 12. 12
  Thomas Jansson säger

  Både medelåldern och sjukdom på hemmet ökar hela tiden – däremot så tror jag att deras anhöriga kommer att ställa betydligt större krav på vården.

  Personligen tror jag att en öppen anstalt är en betydligt angenämare plats än ett äldreboende, någon form av ekobrott skulle ju kunna rendera i några år med helpension på ett sådant ställe? Vi har ju fått ett ökande antal pensionärer på våra anstalter och de vill knappast till ett äldreboende,,,

  Själv hade jag tänkt mig något sådant här på äldre dar – dessutom kanske mera riskfritt än skidor?

  https://www.youtube.com/watch?v=XTrlnxslYrY

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Thomas Jansson:
  Men fordonet hade ingen störtbåge. Då kan den vara livsfarlig.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  12 @ Annika Dahlqvist:

  När de åker i skidbacken så är det nog inte mycket farligare än att åka skidor.

  Att de däremot kör på bakhjulen, mot rött ljus och en hel del annat mitt i Stockholms city är däremot livsfarligt för både förare och omgivning – där tycker jag de visar prov på riktigt dåligt omdöme,,,

 15. 15

  Apropå – Experterna har ekonomiska band till farmakaindustrin…

  Nu varnas för dyrare mediciner, högkostnadsskyddet urholkas. Läkemedel tas bort från förmånssystemet:
  Dagens Nyheter: https://www.dn.se/debatt/hogkostnadsskyddet-urholkas/

  Tidningen Veteranen (SPF): https://www.veteranen.se/nyheter/varning-for-dyrare-mediciner/
  ”Patienter kan få betala flera tusen kronor för recept när de utan förvarning lyfts ur förmånssystemet. Den varningsflaggen hissar nu läkemedelskommittén i Kalmar.”
  ”Bakgrunden är att allt fler läkemedelsbolag lämnar förmånssystemet. I det läget kan såväl bolaget som apoteket sätta valfritt pris.”

  Jag tycker också att patienterna ska revoltera! (se kommentaren).

 16. 16
  Thomas Jansson säger

  15@ 65+:

  Detta var en efterlängtad nyhet som inte är ett dugg förvånande – den har jag väntat på sedan drygt 9 år då jag började inse skojeriet kring kost & läkemedel,,,

  Och eftersom de flesta som äter piller inte är sjuka på riktigt utan är kostförgiftade så kommer detta att innebära ett rejält lyft för folkhälsan och naturligvis ökade framgångar för LCHF – i framtiden kommer det att löna sig att hålla sig frisk istället för att kompensera symptom uppkommna genom felaktig kost,,,,

  I stället ska vi lägga resurserna på de som är sjuka på riktigt vilka är mycket få – någon har sagt att det enbart är cirka 5% av alla mediciner som egentligen behövs runt där ligger nog sanningen!

  Till att börja med kan man lämpligen ta bort subventionerna för statiner – ersätt dem gärna med motion & D-vitamin.

  På andra plats borde SSRI-pillren komma – de fyller ingen funktion och skapar mer problem än de lindrar,,,

  På 3:e plats bör överförskrivningen av blodtrycksmediciner komma – ofta sker enbart marginella förbättringar med dessa och dessutom försvårar de ofta att själva orsaken till högt blodtryck åtgärdas,,,

  Det är bara att hoppas att ekonomin blir än mera ”försämrad” – det skulle göra det svenska folket friskare på många olika sätt!

 17. 17
  Lekman säger

  Tidningen Dagens Medicin – statiner: 13 miljoner fler amerikaner kan få statiner!
  https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/13-miljoner-fler-amerikaner-kan-fa-statiner/

  ”Nu har forskare satt en siffra på hur många fler personer i USA som kommer i fråga för behandling med statiner, enligt nya omdiskuterade riktlinjer för höga blodfetter.”…

  …”Jämfört med de tidigare riktlinjerna förespråkar de nya att patienter med känd hjärt-kärlsjukdom ska ha behandling oavsett nivå på LDL-kolesterol. Vidare förespråkar de behandling av fler hjärt-kärlfriska personer med förhållandevis låga nivåer av LDL-kolesterol.”

 18. 18
  Camilla säger

  Hej! Jag är en 44-årig kvinna här i Finland , och undrar om du kunde berätta mig varför mina kolesterolvärden har gjort kullerbytta sedan jag 2 år tillbaka började äta lågkolhydratsmat? Blodprov togs i december 2013 och läkaren ville ge mig medicin till det, men tackade nej för det. Här är resultat om provet: Trigly: 1.12, Kol-HDL:2.00, Kol-LDL: 8.2. Vad har jag månne gjort fel? Och vad kunde jag göra att få det bättre?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Camilla:
  Jag kan inte de kvoterna, men principen är att kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol. Det farliga är att ha för lite kolesterol, som är helt nödvändigt för en god hälsa. Kroppen vet bäst själv vilka mängder av kolesterol den behöver, och den ser till att den får dem.

 20. 20

  @ Camilla:
  Om jag läst Ravnskov rätt så torde det vara totalt ointressant att mäta kolesterol på kvinnor, än mindre försöka reglera det med medicin.

  Men jag har kanske inte har läst Ravnskov rätt?

 21. 21
  Camilla säger

  Tack till er båda för kommentarena! 🙂
  De gör så här i vår hälsocentral att dom tar alla blodprov vill man det eller inte, och när resultaten kommer så vill de väl skrämma ihjäl manniskan med svaren för att få sålt lite statiner .. 🙁
  Har nog läst om att kolesterol är bra för människan men när man är ”hjärntvättad” med det gamla sättet så tar det en tid att godkänna det nya. I alla fall när jag blev ihjälskrämd av läkaren över mitt höga LDL (det ”dåliga”) kolesterolvärdet.

 22. 22
  lchfvän säger

  @ Camilla:
  Camilla, här hos Kostdoktorn finns en förnämlig kunskap om kolesterol:
  https://www.kostdoktorn.se/kolesterol

 23. 23
  Camilla säger

  Tusen tack Ichfvän!
  Det var en bra länk som var kompakt och inforik. 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa