Briffa om ”protein vs rökning”

Dr Briffa har skrivit ett blogginlägg om Valter Longos uppmärksammade ”rön” om att högt proteinintag är lika farligt som rökning:
My take on the recent ”high protein diet as bad as smoking” study.

Mayne Sundevall Hopkins har gjort en översättning till svenska av hans artikel:

Min syn på den senaste tidens studie ’högproteindiet lika illa som rökning’.
Av Dr John Briffa den 6 mars 2014

Det finns rapporter om en studie som går runt i Brittiska pressen denna vecka som varnar att en proteinrik kost är ’lika illa som rökning’. Se här ett par exempel på berättelser som förekommer i båda de ’respekterade ’ tidningarna The Telegraph och The Guardian.  Jag tycker att läsa rubrikerna från dessa rapporter ger ett bestämt intryck av att en diet av ’low-carb’ och ’paleo ’ sätter människor på en fast-track till en förtidig död, särskilt från cancer och diabetes. Med tanke på min förhålling till kost/näringslära (generellt pro-low-carb och pro-paleo), är det kanske inte helt överraskande, att jag har fått en hel del e-post där man ber om min åsikt beträffande denna forskning.

I den berörda studien ingick det att be människor att föra dagbok över vad de åt under loppet av en dag, och sedan följa dem under en period av ca 18 år. Denna typ av forskning är ’epidemiologisk’ till sin natur, vilket innebär att man tittar på samband mellan saker. Denna studie fann ett samband mellan högre djurproteinintag och ökad risk för död i diabetes, cancer och död totalt sett hos personer i åldern 50-65. Men bara för att ett sådant samband hittades, betyder detta inte att det är animaliskt protein som orsakar de till synes skadliga effekterna.
Läs mer
Det kan till exempel vara att personer som äter mycket animaliskt protein kanske också röker mer, och att detta är den verkliga förklaringen till sambandet mellan animaliskt protein och ökad risk för död. Forskare kan ’control’ för dessa andra faktorer (kallade ’confounding factors’), vilket var fallet i denna studie. Hursomhelst är denna process långt ifrån perfekt, och lämnar oss fortfarande med uppgifter som bara någonsin kan visa associationer (och inte orsakssamband).

Det är kanske värt att komma ihåg att detta var en relativt liten studie. Men skulle en större studie har varit bättre? Eller flera studier som visar samma sak? Verkligheten är att epidemiologiska bevis är begränsade i sin styrka på gund av själva karaktären av denna forskning, och att ha större eller fler studier förvandlar inte magiskt ett grisöra till en sidenbörs.

Tänk dig en studie som finner ett samband mellan glassförsäljning och haj-attacker. Man kan tänka sig att det säljs mer glass när vädret är varmt, och att sannolikt fler människor kommer att befinna sig i havet när det är varmt väder också. Men att glass faktiskt orsakar haj-attacker vore troligen en felaktig tanke, eller hur? Och det spelar ingen roll om det finns en mammut-studie eller 20 liknande studier som visar en sådan förening. Faktum är att glass orsakar fortfarande inte haj-attacker.

Denna ’medfödda’ svaghet i epidemiologiska studier är den största anledningen till varför jag, nuförtiden, nästan aldrig skriver om eller kommenterar den här typen av forskning. Om det inte var för det faktum att denna senaste studie har fått så mycket uppmärksamhet, och jag fått så många mail om det, skulle jag inte skrivit om det överhuvudtaget.

Jag tycker dock att det sätt studien har rapporterats om inte alls är så upplysande som det borde varit. Vi kan lägga skulden på ’vetenskaps’-journalisterna som har skrivit om denhär studien på ett sätt som kan kallas ’sensationellt ’. Men, att jämföra proteinrika dieter med rökning tycks ha kommit från en av författarna till studien: Dr Valter Longo citeras i The Telegraph. Han säger:  Vi har övertygande bevis för att en proteinrik kost -särskilt om proteinerna kommer från djur- är nästan lika illa som att röka för vår hälsa.

Jag har nyheter för Dr Longo: Nej, det har han inte.

Men det finns en annan del av denna ’forskning’ som verkar ha förlorat i översättningen. Hos personer i åldern 66 eller äldre, har proteinrik kost visat sig vara associerad med en lägre risk för död totalt sett, inklusive en minskad risk för död i cancer. Enligt författarna av denna studie, verkar det som om man, vid ungefär mitten av 60-årsåldern, vänder proteinbehovet från låg till hög. Om detta låter något löjligt för dig, så är det för att det är löjligt (tycker jag).

Det avgörande är att man, med hänsyn till alla personer över 50, inte fann något samband mellan protein-intag och risken för dödsfall eller risk för död i cancer. Detta, vill jag mena, är det huvudsakliga i denna studie, men detta blev totalt begravt under  ’Atkins ger dig cancer’-retoriken.

Det intressanta är att det övergripande resultatet var det första som rapporterats av författarna till studien, och min misstanke är att deras ursprungliga avsikt var att kanske hitta något meningsfullt här och lämna det därhän. Men, verkar det som (och detta är bara spekulation från min sida), efter att inte ha funnit någonting, bestämde de sig för att se vad för ’meningsfulla’ resultat de kunde muddra från de data som fanns. I vetenskapligt språkbruk, kallas detta ’post-hoc analysis’. Ett vardagligt sätt att beskriva det är ’flytta målstolparna’.

Slutresultatet är att en svag studie, som inte visar mycket, sedan tolkas på ett sätt som jag tycker är spekulativt sensationellt, over-hyped och missvisande. Problemet här är att det kan få många att tvivla på lämpligheten i hur de äter och leda dem till en kost som är helt och hållet ohälsosam ( t.ex. massor av kolhydrater ) .

Forskare och vetenskapsmän har ett ansvar att rapportera sina iakttagelser korrekt och ärligt . Jag är inte alls säker på att Dr Longo har gjort det här. Att jämföra proteinrika dieter med rökning, på grundval av epidemiologiska bevis, är inte bara ovetenskapligt men potentiellt skadligt. Jag undrar om Dr Longo kommer att reflektera över sitt soundbite och undrar om han kan ha (även om det var omedvetet) ha satt stora rubriker före folkhälsan.

Referenser :
1 . Levine ME, et al. Låg proteinintag är förenat med en kraftig minskning av IGF – 1 , Cancer , och den totala dödligheten i 65 och yngre men inte äldre befolkning . Cell Metabolism . 2014 , 19 (3) :407-417″

Översatt av
Mayne Sundewall-Hopkins

Comments

 1. 1

  Ja både intressant och konstig information. Men att vara säker på är att glass innehåller många onyttigheter oavsett om man blir biten av en haj efter konsumtion så har man fått i sig kemiska substanser, socker och GMO, Mjukglass är värsta sorten

 2. 2
  kalle säger

  Jag tyckte det stod att rött kött och ej protein som sånt var farligt. Men jag kanske missuppfattade det.

 3. 3
  Pingo säger

  @ kalle:
  Nej inte har du missuppfattat saken. Dessutom är det röda köttet farligt endast i USA och inte i andra delar av världen. Det spekuleras i att det röda köttet i USA konsumeras mest som hamburgare med pommes och stora mängder sockervatten.

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Efter tips från Nisse Simonsson och hans FB-grupp ”Lev frisk längre”

  https://www.amazon.com/Cholesterol-Saturated-Prevent-Heart-Disease-ebook/dp/B008O53WDK/ref=sr_1_15?s=digital-text&ie=UTF8&qid=1394295961&sr=1-15

  eller

  https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=Cholesterol+and+saturated+fat

  Det är ingen märkvärdig bok men för den som vill skaffa sig lite fler argument för att äta sig frisk på animalsikt fett , kött och kolesterolrik mat kan ju läsa den,,,

  Gäsp – börjar vi inte bli lite trötta på alla tokstollar som tappat fotfästet helt, det verkar finnas gott om ”hallonbåtsprofosser”, spenatgummor och statinmånglande livstilsterapeuter även utomlands,,,,

 5. 5
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Lars
  Ja, att köpa glass går ju inte längre – man får göra egen på tjock grädde och smaksätta med t.ex. vaniljstång. Jag undviker (man-made) kemikalier så mycket som det bara går.
  — Men att glass skulle kunna orsaka hajattacker var ett rätt kul exempel på hur felaktiga den här sortens ’vetenskapliga’ studier kan bli… 😀

  @ Kalle och Pingo
  Var ser ni ’rött kött’ ..kan inte se det i Dr Briffas artikel. Hittade ingen länk till original-studien.
  Förresten är det inte bara USA som har ’farligt’ rött kött.
  Danmark har mycket GMO redan och danskt kött konsumeras av många – deras bacon t ex exporteras till många länder sedan länge – även Sverige.
  Säkert äter många i Sverige också redan GMO – eftersom det finns i djurfodret.
  Andra länder i EU har säkert också GMO i djurfodret ..som ju ofta är tillverkat i USA!
  Vi får köpa när’odlat’ eko-kött – annat vågar man inte lita på!

  För övrigt skulle jag inte våga äta någonting som kommer från USA – GMOs och annat elände vill jag inte utsätta min kropp för. De har ju sötningsmedel i mjölken också nu!! USCH!, undra på att så många människor blir så gravt överviktiga och sjuka. Så blir de beskyllda för att inte ha karaktär och att inte röra tillräckligt på sig!
  Det är sötningsmedlen i lättprodukterna (’fettfritt’ ..go’midda’!!) som ställer till det i körtelsystemet och orsakar att kroppen kommer helt i obalans. Sötningsmedel som t ex (man-made) HFCS (High Fructose Corn Syrup) påverkar hjärnan också och orsakar hungerskänslor ..klart att man vill ha en protion till – och så blir det klirr i kassan för somliga!!

  Socker (en produkt som LCHF-are ju undviker), är naturligtvis inte heller bra – men alla de olika man-made sötningsmedlen är etter värre! De finns inte bara ’där borta’ utan även i EU. Dessa gräsliga kemikalier finns i nästan allt numera – även i Sverige. De finns i saft och andra drycker, i godis, choklad, bakverk, bröd, färdiglagade rätter, ketchup – listan kunde bli mkt längre. Det kan vara lika illa i hälsokostbutiken – t ex soja-produkter och ’naturligt’ godis…

  Man kan bara köpa eko-odlat om man vill vara säker på att få rena produkter. Fast detta gäller förstås inte i USA, eftersom det i många stater inte står på produkterna om de innehåller GMOs. Har läst att det kan förekomma GMOs även i eko-produkter – utan att det finns med på listan av ingredienser.

  Att leva giftfritt tycks bli svårare allteftersom — upp-och-ned-vända-världen!

 6. 6
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 4 Thomas

  Tack, det var bra länkar. Ska dela – även med några tokstolliga ’normal-korkade’ läkare ..plus ett par som inte är det.

  Jo, jag börjar oxo bli rätt ’pömsig’ av att så många ännu inte fattat galoppen när det gäller vad som är en hälsosam kost! Fast själv har jag ännu inte vant mig vid att läsa böcker ’som du gör’ – eftersom det där med att hålla i boka’ sitter djupt rotat – så får väl har viss förståelse (dock inte tålamod) för dem som inte tagit sig ur (lättprodukts-)smeten. 😉

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Tidigare hade jag inte funderat speciellt mycket på GMO och hade bara en allmän känsla av att det inte var ”riktigt bra”.

  Den senaste tiden har jag dock blivit väldigt övertygad om att GMO-grödorna nog är något av det ”ruskigaste” vi kommer att utsättas för. Den främsta anledningen till min omvärdering är en intervju jag nyligen såg med en amerikansk begåvad forskare, Dr. Stephanie Seneff. Jag skrev ett inlägg på en tidigare tråd kring detta men den kommentaren verkar ha passerat ganska obemärkt av någon anledning så jag återger inlägget här. Hon nämner bl.a. att antalet fall av autism har ökat dramatiskt sedan införandet av GMO och idag drabbas 2% ( ! ? ) i USA men Seneffs gissning är att 50% kommer att drabbas i framtiden. Dessa uppgifter är i mina ögon horribla.

  Om hälften av det hon nämner är sant så måste man nog vara glad att man nu inte har så många år kvar i denna sjuka värld.

  Har någon kommit i kontakt med hennes forskning? Den måste vara en ”guldgruva” för att förstå de grundläggande mekanismerna där de aromatiska essentiella aminosyrorna och kopplingar till svavlets roll i våra kroppar verkar vara nyckeln.

  —————-

  7 mars, 2014 at 18:06
  Svara | Citera

  När det gäller det amerikanska köttet så är det inte speciellt hälsosamt och framför allt p.g.a. den GMO-baserade mat de föds upp på.

  T.ex. kan inte tarmarna från dessa GMO-uppfödda djur användas till korvskinn – dessa blir papperstunna och går lätt sönder och USA måste därför importera sådan tarmar från länder som, t.ex. Nya Zeeland, inte tillåter GMO.

  För verkligt intresserade vill jag därför rekommendera den video jag såg igår, där bland annat detta med korvskinnen nämns som kuriosa, en intervju med en, i mina ögon, otroligt kompetent och erfaren forskare, Dr. Stephanie Seneff, som i detalj, och på ett mycket övertygande sätt, förklarar hur GMO-grödor saboterar vår hälsa på många olika sätt. Det är glycosfatet, som är den verksamma delen av besprutningsmedlet Roundup, som direkt eller indirekt stör många livsviktiga mikrobiologiska processer i våra kroppar. Dr. Seneff verkar ha en klar ”vetenskaplig” sammanhängande förklaringsmodell som i alla fall jag köper.

  Ta er den tid som behövs för att tränga in i vad hon säger – det krävs dock en hel del kunskaper om våra kroppars metabolism för att kunna följa med ordentligt även om pedagogiken är väldigt tydlig. Videon är på en dryg timma men avsätt gärna ett par timmar för att med penna och papper i hand bena ut sambanden – det är garanterat en väl använd tid om man nu är seriöst intresserad av LCHF.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/09/monsanto-roundup-herbicide.aspx

  Man kan ju undra vad som händer i tarmarna på de människor som äter GMO-grödor direkt som t.ex. vegetarianer.

 8. 8

  Professor Göran Skrev:

  Man kan ju undra vad som händer i tarmarna på de människor som äter GMO-grödor direkt som t.ex. vegetarianer.

  Jo… – Göran – det är ju illa nog för oss som äter kött ifrån GMO-”reningsverken” djuren.

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  Läsa vanliga böcker kommer jag bara att göra i undantagsfall hädanefter. Och en hel del billigare blir det plus att tiden kan utnyttjas maximalt. Har kommit igenom ett 15-tal e-böcker hittills, bara fack-böcker. Det metabola syndromet samt svetsteknik – ungefär hälften av varje. Det är ju viktigt att läsa varierat,,,,

  Har börjat köpa om vissa vanliga böcker som e-böcker, först ut var Lustigs ”Fat Chance”. Knappt 10 dollar och jag slipper leta rätt på den fler gånger,,,

  I surfplattan har jag tillgång till 150 svenska och 150 amerikanska tidningar för 99 kr/mån och vill jag lyssna på en roman är det bara att logga in på rätt ställe.

  Min musiksamling börjar bli komplett – omfattar ungefär 25 miljoner skivor numera och jag saknar inte fodralen till vare sig vinyl- eller cd-skivor,,,,

  Enda orosmolnet är väl att få tid att läsa & lyssna på allt innan det är dags att kliva ned i kistan,,,

  Nu ska jag fortsätta läsa i ”The statin damage crisis” – kanske den bästa anti-statinboken jag läst hittills. Om någon läkare i framtiden nämner ordet statin i min närhet kommer de att få en ”föreläsning” de aldrig kommer att glömma,,,,

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 7 Professor Göran

  Tack för länk – ska titta senare ikväll. Minns inte om jag sett hennes namn tidigare. Jag läser om GMOs praktiskt taget varje dag – och skriver dagligen på petitioner (både amerikanska, brittiska, svenska, danska, polska, spanska, sydamerikanska, AUS, facebook-grupper ..ja fler!!) så mycket jag hinner.

  Tror att om vi tillåter GMOs, detta förfärliga otyg, att spridas kan mänskligheten nog ’hälsa hem’.
  GMOs måste bort helt och hållet!! Ja, med tanke på det, så är det skönt att vara i pensionsåldern!

  Danska lantbrukare har haft svåra problem med sjuka grisar som bl a ’kastat’ (heter det så ..missfall?), eller fått svårt missbildade kultingar och många suggor har helt enkelt bara dött pga att deras matsmältningssystem varit totalt inflammerat och förstört – otäcka bilder. Det säger de inget om i ’gammelmedia’! Dessutom finns det redan danska GMO-mejeri-produkter i Sverige. Djurfoder i hela EU innehåller GMOs… … Vi kan inte tillåta att våra barnbarn ska äta detta äckliga sjuka! GMOs Nej Tack!

  Eftersom Ukraina just nu ligger risigt till – och om de får ’stöd’ från USA kommer det att bli fler odlingar där. Bl a Ungern har tagit bort allt GMO och bannlyst vidare odling – finns några fler länder ..men minns i skrivande stund inte vilka. I Ryssland verkar det som om de kommer att säga nej tack helt och hållet (fast dit vill man ju inte flytta 😉 )
  Butan kör Eko-odlat (allt!) i hela landet, så där skulle man kunna bo på sin ålders höst ..fast de är visst vegetarianer ..eller? Ja, vad gör man – det blir till att slåss för ’giftfritt’ på ort och ställe!! Det är ju inte klokt att man ens pratar om giftfritt (och inte minst syntetiskt!) när det gäller vår föda. ’Green & Clean’ mat borde ju vara en självklarhet!

  Såg just den här länken på NaturalSociety — Exposing Monsanto’s RoundUp and Glyphosate: Human Blood is Not ‘RoundUp Ready’

  Read more: https://naturalsociety.com/human-blood-round-ready/?utm_source=Natural+Society&utm_campaign=9a0f2511d3-Email+395%3A+3%2F8%2F2014&utm_medium=email&utm_term=0_f20e6f9c84-9a0f2511d3-324079941

 11. 11
  Margareta säger

  Ja det är väl bra, att skriva på diverse petitioner, det gör jag med, men sänd gärna också sakliga och personliga mail med tex anti-GMO-länkar, till folkvalda EU-parlamentariker och hemma-riksdagspolitiker också.

 12. 12

  @ Professor Göran:
  Jag kom i kontakt med Dr. Seneff när jag sökte information om vitamin D. Jag skrev under Allmänna diskussioner i höstas om hennes forskning om svavlets betydelse för skapande av det vitaminet i huden.

  Fast det jag tänkte skriva om här är en nyhet från förra året om just bekämpningsmedel i dricksvatten:

  https://www.dn.se/debatt/sverige-maste-bli-battre-pa-att-kontrollera-dricksvattnet/

  En del av detta torde vara just glycosfat eftersom Round-up är ett mycket vanligt ogräsgift inom det konventionella jordbruket. I Danmark har detta uppmärksammats tidigare:

  https://www.atl.nu/lantbruk/glyfosat-allt-storre-problem-i-danskt-grundvatten.

  Svenskt vatten skrev så här för ett par år sedan ”den vanligaste påträffade substansen i ytvatten är bentazon följt av glyfosat (2002-2011)”:

  https://www.svensktvatten.se/Aktuellt/Nyheter/Dricksvatten-nyhetslista/Bekampningsmedel-inom-vattenskyddsomraden/

  Detta är ett vansinne som borde få ett snabbt slut men allmänheten och de flesta politiker är tyvärr lyckligt ovetande…

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  ”The statin damage crisis”

  låter intressant men en bok som jag av någon anledning missat.

  Författare?

  Och jag som ska hålla föredrag om ”Det stora kolesterolkvacksalveriet” om en månad 🙂

 14. 14

  För nu att komma tillbaka vad denna tråd började med: Farligt med måttliga mängder protein utom för gamlingar. Sedan har ju nu WHO halverat sina sockerråd till 5-10% och det ska vara fettsnålt ”vet” vi ju sedan länge. Men nu är påsen tom. Det finns inte fler energikällor än dessa 3. Detta paradox måste nån expert förklara för de som inte äter LCHF.

 15. 15
  Stefan säger
 16. 16
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:

  https://www.amazon.com/gp/aw/d/B0041D9F8A/ref=mp_s_a_1_2?qid=1394319575&sr=8-2

  Boken är intressant för att den inte bara dissar statiner utan oxå tar upp alternativ till den antiinflammatoriska inverkan som statinerna har – bl a motion som är antiinflammatoriskt.

  Det verkar finnas rätt så gott om böcker som är anti-statin. Något problem med att få material till en dags föreläsning finns knappast,,,,

 17. 17
  Thomas Jansson säger
 18. 18
  Peter B säger

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Säkert äter många i Sverige också redan GMO – eftersom det finns i djurfodret

  Är det verkligen så att GMO är tillåtet i djurfoder som används i Sverige?

 19. 19

  Om GMO måste vi göra vårt yttersta att slippa detta elände. Vi har förhållandevis bra djurhållning och växtodling men bl.a Eu binder bestämmer alltmer. Man påstår att i 70 % av alla lagar och förordningar är vi underställda Eu. Vi har ett jättesvek från våra styrande på gång inför detta dllemma. Så det är nog dags att sätta ner foten nu annars kommer vi bli översköljda av GMO och kött från undermåliga djurfabriker inom Eu. .

 20. 20
  ulfpohl säger

  Jag läser just nu Henrik Ennarts ”Åldrandets Gåta”. Allt annat lika så utmynnar den i att man måste hålla koll på IGF-1 som alltid följer med insulinet. IGF-1 resulterar i tillväxt på gott och ont och hjälper t.ex. cancerceller att smita förbi ”kontrollstationerna” samt främja deras fortsatta tillväxt.
  Lite insulin och därmed även lite IGF-1 är en uppenbar nyckel till ett frisk liv,förstärkt av kaloribegränsning,låg proteinnivå (hög sådan ger också insulin+IGF-1) högkvalitativ näringstät kost och intermittent fastande. Jag har inte läst färdigt men anar budskapet. Hur som helst så sabbas hela hälsokonceptet av raffinerat socker och mjöl. Läs boken-den ger en hel del ytterligare pusselbitar.46:- på bokus (pocket).

 21. 21
 22. 22
  Thomas Jansson säger

  Ännu en journalist utan egen hjärna – hur korkad måste man vara för att få jobb som journalist,,,,

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-garna-lchf-men-tank-pa-kottet-ocksa/

 23. 23

  @ Thomas Jansson:
  Läste just artikeln. Ska hon var DN:s spjutspets i den veténskapliga rapporteringen ? Hon verkar missförstått inte minst det här med köttet och IGF-1. Det är väl konstant höga insulin-nivåer som är problemet(och ger tillväxtfaktorn), att man inte ger kroppen möjligheter att hålla ned dessa över tid? Då blir köttets påverkan av mindre intresse om man inte konsumerar enorma mängder kött.

 24. 24
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Hon har hanterat Longos information helt okritiskt, man kunde ju ha önskat sig lite bättre undersökning av bakgrunden innan man skriver en artikel i en av Sveriges största tidningar?

  Lämpligtvis genom att konsultera Google – nog för att ”gammelmedia” befinner sig i en utförsbacke men så illa är väl ekonomin ännu inte att de behöver publicera ett hastverk som denna artikel?

  Man kan ju oxå fundera på hur det står till med det logiska tänkandet – har Bojs möjligen hört talas om evolutionen,,,,

 25. 25
  natan säger

  @ Thomas Jansson:
  DN har problem med minskade upplagor. Stora delar av MSM media går på knäna. Presstödet lär väl också minska framöver då EU kräver att det ska fasas ut till 2015.

 26. 26
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Folk har väl tröttnat på att få en tillrättalagd rapportering proppfullt av felaktigheter. Personligen har jag inte köpt en dagstidning på minst 10 år och ser numera aldrig på svensk TV förutom Veckans Brott vilket enbart är G W Perssons förtjänst,,,,

  Det finns mycket på nätet om man som jag i stort sett enbart är intresserad av dokumentärer. Direktsänd TV har jag inte sett på minst 5 år,,,

  Visste inte att presstödet är på väg bort men det är väl knappast någon nackdel. Vem som helst kan ju på bara några minuter starta en blogg eller webb-TV så vi kommer att få se helt andra aktörer i framtiden,,,,

  När det gäller hälsa såg jag en uppgift om att 2 av 3 ställer sin egen diagnos, läkarna har ju fortfarande monopol på förskrivning men det mesta finns att få på nätet vilket kanske är förknippat med en del risker,,,,

 27. 27
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 11 Margareta
  — Betr ”..sänd gärna också sakliga och personliga mail med tex anti-GMO-länkar, till folkvalda EU-parlamentariker och hemma-riksdagspolitiker..”
  Tycker som du att det är viktigt att inte ’bara’ skriva på petitioner. De som tycker att det tar för lång tid att skriva själva kan använda sig av Avaaz eller 38Degrees -petitioner. Deras petitioner är i regel ’bekväma’ – dvs brevet är klart att skicka och man kan ändra lite i texten (om man vill), så att det blir mer personligt, innan man trycker ’skicka’.
  Både jag och min man skriver personliga mail till både vår egen (och andra) MPs i regionen och även till MEPs – och får svar, så är nöjda med uppföljning. Vår egen MP har lika starka åsikter som vi om bl a miljöfrågor, djurvård och hälsosam kost – vilket vi naturligtvis gillar.

  @ 18 Peter B
  Betr. om ”..GMO är tillåtet i djurfoder som används i Sverige?..”
  Jag har inget svar på det – men hoppas att det inte är så. Kanske någon här känner till vad som står på djurfoder-säckarna i Sverige. I Danmark däremot äter djuren GMO-foder – och danska produkter finns ju i svenska butiker – och hamnar alltså i svenska magar.

  Om jag inte missminner mig, så tillverkas en hel del foder till hundar och katter i USA – som sedan säljs i EU-länderna. Det skulle inte förvåna mig (ett dugg!) om det är anledningen till att så många husdjur nu lider av fetma, diabetes och annat ’sjukt’. Bl a finns det mängder av säd (och annat GMO) i fodret – och det är ju inte arteget för varken hundar eller katter ..egentligen! Man ska inte heller mata t ex ’ankor i parken’ med bröd – frön ska de’ va’.

 28. 28

  Apropå hur illa styrd världen är: ”Demokrati eller inte ?”

  Finns det något enda land i världen som är folkstyrd ❓ – i meningen har myndigheter som tjänar folket så att Wi får rätt mat osv.

 29. 29

  @ Josef Boberg:
  I Schweitz verkar folkets vilja vara rättesnöre för politikerna. Om de har Rätt Mat, eller den mat de vill ha är en bra fråga. Jag tror att de flesta i Sverige kan skaffa sig den mat de vill ha, men är inte säker på att varken jag eller Du skulle äta vad majoriteten av Svenska folket skulle välja.

 30. 30
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 22 Thomas Jansson

  — Betr ”..hur korkad måste man vara för att få jobb som journalist,,,,”
  Mer än ’normal-korkad’ tycks det!! 😉

  Och din kommentar till Natan:
  — ”..Hon har hanterat Longos information helt okritiskt, man kunde ju ha önskat sig lite bättre undersökning av bakgrunden innan man skriver en artikel..”
  Ja, en verkligt usel artikel – inte klokt att någon kan ta Dr Longos studie på allvar!!

 31. 31

  Erling Skrev:

  Jag tror att de flesta i Sverige kan skaffa sig den mat de vill ha, men är inte säker på att varken jag eller Du skulle äta vad majoriteten av Svenska folket skulle välja.

  Jo… – Erling – men folkets omedvetna okunskap om vad som är rätt mat – gör att dom allra flesta väljer fel.

  Vem bestämmer det ? Tja… – ingen människa egentligen – utan det kommer per automatik av att Wi är styrda = vanstyrda av det pyramid-ekonomiska systemet,

  Med andra ord är Wi omedvetet slavar – och piskan på wåra ryggar är pengarna i den egna börsen,

  Inte så kul precis – men thats life för fler och fler i Sverige i dags dato.

  Men med en dåres envishet så hoppas jag i alla fall på en god och intressant fortsättning av 2014 och i all tid därefter.

 32. 32

  @ Thomas Jansson:
  Eu har som förslag om att stödet ska bort ,men liksom med alkoholen(skatteinslaget), så lär nog de svenska politikerna vilja ha kvar sina pålitliga kanaler för indoktrinering, där svenskan ska gapa svälja och betala, samt knipa käft 🙂

  Mycket kommer att ändras med nätet och tur är väl det. Förändringarna syns inte på ytan men kan nog anas i folkdjupen. Ex en av tio hyste förtroende för Expressen vid en aktuell undersökning. Stallig media verkar ha kvar lite mer tilltro bland undersåtarna.

 33. 33
  Lasse P säger

  @ Josef Boberg:
  Ja du Josef…..Du vet inte hur nära sanningen du är.
  Följer man devisen ”follow the money” så inser man snart hur illa det egentligen är men den stora massan är lyckligen invaggad i okunskap, allt för att inte skapa ”oro i leden”.
  Lägger man till en frågeställning ”Vem styr de som styr” till ovan nämnda devis så öppnar sig en mycket mäktig grupp, nämligen Bilderberggruppen och vad denna grupp diskuterar och bestämmer om är omgärdat med mycket hemlighetsmakeri
  Att denna grupp existerar och haft möten varje år sedan 1954 är det väldigt få som vet men:
  ”den stora massan är lyckligen invaggad i okunskap”
  Jag skriver inget mera utan den som är intresserad får hämta kunskap själv, så slipper jag bli anklagad för att vara konspirationsteoretiker.
  Tips: Rikta in er på deltagarförteckningarna och fundera på vilka dessa personer representerar och varför inget rapporteras från möterna, trots att representanter för megastora nyhetsbolag sitter med.

 34. 34

  @ natan:
  ”Statlig” media ska det vara men ”stallig” kanske var en s.k freudiansk felskrivning 🙂 Eller ”stöllig” som de säg på värmländsk.

 35. 35
  Thomas Jansson säger

  Jan Jörnmark är oxå en värmlänning. Kanske lite ”stöllig” men mycket intressant vars böcker är en nationalekonomisk snabblektion över det Sverige som varit.

  Reportaget nedan kanske en del tycker är lite utanför kost & hälsa men samma omvandling som industrin haft kommer oxå inom t ex sjukvård, det tar bara lite längre tid,,,,

  https://www.gp.se/ekonomi/1.2303592–forandring-det-enda-du-kan-rakna-med-

 36. 36

  @ Thomas Jansson:
  Apropå Stampen (ägare av Gp) så gick de med 850 miljoner i förlust förra året! Snacka om mediaomvandling. Den omvandlingen nämner inte Jörmark – för då hade han väl inte blivit publicerad 🙂 !? Man kan även fråga sig om samhällsomvandlingen är en tsunami vilken är helt ohejdbar. Vad ska vi då med politiker och makthavare? Vi sitter då alla på en skuta som driver hur som helst.

  Blir som med kost och hälsa, GMO osv. Nog kan vi väl påverka i någon mån (förhoppningsvis). Det visar väl inte minst bloggar som denna ?

 37. 37
  Thomas Jansson säger

  natan Skrev:

  Man kan även fråga sig om samhällsomvandlingen är en tsunami vilken är helt ohejdbar. Vad ska vi då med politiker och makthavare? Vi sitter då alla på en skuta som driver hur som helst.

  Blir som med kost och hälsa, GMO osv. Nog kan vi väl påverka i någon mån (förhoppningsvis). Det visar väl inte minst bloggar som denna ?

  Det är väl där som politikerna skulle balansera kapitalets ”tsunami” på valda områden.

  Subventioner för exempelvis elbilar, minska sjukvårdskostnaderna genom att satsa på LCHF, återta initativet när det gäller forskning på mediciner o s v,,,

  Idag görs ju inte något av detta utan landet som helhet driver ju omkring lite hur som helst.

  Det finns mycket skickligt folk men de väljer annat än politik – vi behöver mindre politik och mera fakta i styrningen av landet,,,,

  Som det ser ut idag satsar man i helt fel ände men det är väl roligare att sola sig i glansen än att jobba med förebyggande åtgärder,,,,

  https://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2013/10/nya-moderaternas-prestigeprojekt-nya-karolinska-slar-nya-dyra-rekord

 38. 38

  Professor Göran Skrev:

  Tidigare hade jag inte funderat speciellt mycket på GMO och hade bara en allmän känsla av att det inte var ”riktigt bra”.
  Den senaste tiden har jag dock blivit väldigt övertygad om att GMO-grödorna nog är något av det ”ruskigaste” vi kommer att utsättas för. Den främsta anledningen till min omvärdering är en intervju jag nyligen såg med en amerikansk begåvad forskare, Dr. Stephanie Seneff. Jag skrev ett inlägg på en tidigare tråd kring detta men den kommentaren verkar ha passerat ganska obemärkt av någon anledning så jag återger inlägget här. Hon nämner bl.a. att antalet fall av autism har ökat dramatiskt sedan införandet av GMO och idag drabbas 2% ( ! ? ) i USA men Seneffs gissning är att 50% kommer att drabbas i framtiden. Dessa uppgifter är i mina ögon horribla.
  Om hälften av det hon nämner är sant så måste man nog vara glad att man nu inte har så många år kvar i denna sjuka värld.

  Läser nu på morgonens text-Tv-nyheter att antalet autismdiagnoser ökat med 75% mellan 2007 och 2011 i Stockholms län (4000 barn 2007 mot 7000 barn 2011). Kom då att tänka på ovanstående inlägg.

  Det kanske inte är relaterat men jag ville ändå skriva ner det i denna tråd.

 39. 39

  Jag läste häromdagen att cancerrisken vid rökning inte ens går att räkna ut, jag förstår inte att de kan dra sådana slutsatser!

  https://www.euroclinix.net/se/sluta-roka/fakta-rokning#cancerrisken_omöjlig_att_räkna_ut

  Har extremt svårt att tänka mig att protein och rött kött är lika farligt som rökning. Man undrar nästan om en lobbygrupp ligger bakom undersökningen…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa