LCHF cancerlarm igen

I Expressen. Det handlar om forskaren T Colin Campbell, han som skrivit boken The China Study, som går ut på att vi ska äta fettsnål vegankost. Han har nu kommit på att protein och fett kan orsaka cancer, och att det är kolhydrater som kan rädda oss. Boken The Low Carb Fraud.
Vilka vetenskapliga bevis har han för det? Någon som orkar läsa den?
Han påstår enligt artikeln att LCHF ger högre kolesterol. Det är fel enligt jämförande studier. Han säger att högt kolesterol ger cancer och hjärtsjukdom. Det är fel.

Ann Fernholm har skrivit om saken, inuiterna hade ingen cancer (och ingen hjärtsjukdom) när de åt sin ursprungliga kost med mycket protein och fett.
Och Kostdoktorn.
Här pratar Denise Minger om China Study, av Colin Campbell. Man kan plocka upp åtminstone 4 avsnitt av hennes föreläsning. Det är inspelat på Karibienkryssningen 2012.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Man får lätt intrycket av att det pågår en organiserad kampanj mot LCHF?

  Manipulerade råttstudier, veganromantiker av religiös karaktär och mycket annat svammel.

  Det blir dock lättare att avslöja bluffen vartefter vi blir mer och mer pålästa – idag är det väl knappast någon självständigt tänkande och läskunnig människa som låter sig luras av kolesterolmyten och den därtill hörande statinbluffen?

  Har igår kväll och nu på morgonen som hastigast läst igenom Jeff Volek’s böcker och en gång för alla blivit övertygad om bluffen med att idrottsmän måste kolhydratladda – måhända det fungerar bra för 100 meters löpning men för alla som utövar någon uthållighetssport är det fettdrift som gäller.

  Inte oväntat så var det häpnadsväckande slarv och medvetet forskningsfusk som grundlade den närmast religiösa övertron på kolhydrater inom sport – som vanligt alltså,,,

 2. 2

  Repost (typ):

  Jag har skickat länkar och information från Kostdoktorns och Ann Fernholms bloggposter till journalisten Henrietta på Expressen.

  Antar att ingen korrigering kommer att ske eftersom inget ”sakfel” egentligen begåtts av tidningen. Man rapporterar att en känd snubbe har varnat för något – och det är ju precis det som skett.

 3. 3

  När jag ser en etiopisk löpare vinna ett långdistanslopp ler jag alltid inombords när jag tänker på hur de lurat hela idrottsvärlden att de äter kolhydrater… att de kunnat hålla fettdieten hemlig i så många år är en minst lika stor prestation som alla medaljer och världsrekord.

 4. 4

  @ Thomas Jansson:
  Ja du har många fina poänger som vanligt. Då jag var ung och utbildade mig så övervägde jag att doktorera men på den tiden tog det 8 år innan man blev färdig. Det krävdes ett otroligt engagemang och kraven på doktorsavhandlingar var mycket höga på den tiden. Det blev inte så många nya doktorer varje år men de hade verkligen en gedigen kompetens.

  Numera kan man doktorera på 4 år och de flesta Universitet talar nu mer om genomströmning än kvalitét. Det är rent industriell produktion av dessa och kraven på deras forskning är så låg det bara går. Detta är nog en av orsakerna till att det dyker upp så dåligt underbyggda forskningsresultat att man kan räkna dem till forskningsfusk.

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  @ neoLITE:
  Förr, på den sockerdrivna tiden gick man ju ofta in i den beryktade ”väggen” efter 4 – 6 mil på cykel. Nu tar jag mig lätt 10 mil utan problem (har inte provat längre sträckor än,,,)

  Men motståndet mot LCHF är stort – finns inget som orsakar så mycket tjafsande på cykelforum som just fettdriften,,,

  Många är det oxå som förstör fettdriften med det sockerblask som kallas sportdryck – Volek förklarar detta med att insulinhalten blir för hög och hindrar fettdriften – men det visste vi ju redan genom logiskt tänkande,,,

 6. 6

  @ Thomas Jansson:
  Du ska ”tycka rätt” annars tycker du fel! Du blir lätt persona non grata, då det finns områden som är mer förbjudna är andra. Lchf tillhör det halvförbjudna 🙂

  Etablissemanget innanför tullarna (de som bestämmer) tycker att vi bonnläppar enbart ska knipa käft och rätta oss efter deras koncensusideologi. Det är väl därför Lchf sticker dem lite i ögonen? Som en irriterande fluga de vill bli av med!

  Svenskt jordbruk och landsbygsutveckling har det tufft (om inte Eu göder dig). Att utveckla vårt lantbruk och vår livsmedelsförsörjning borde borde vara en succé men vårt etablissemang skiter högaktningsfullt i vilket och tycker att vi bonnläppar (alla utanför tullarna) kan hålla tillgodo med EU-producerad genmanipulerad föda.

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  @ Pingo:
  Jag började doktorera när jag var drygt 50 men hoppade ganska snart av det hela då det var så mycket lekstuga i den akademiska världen – jag jobbar helst med egna grejer och med andra småföretagare än att sitta på möten och tjata om ingenting,,,

  Den forskning som Volek tar upp utfördes på cyklister under 1970-talet. De hade helt fel förutsättningar och resultatet var därför givet redan från starten.

  Numera har ju idrottsmännen annat drivmedel än spagetti – inte minst Armstrong som var häpnadsväckande effektiv om det inte varit för dopningen – men många visste nog om det,,,

 8. 8

  The China Study av Colin Cambell har haft en enorm genomslagskraft och bekräftat vegan-och vegetarian-rörelsen.

  När jag läste Dr Dahlqvist inlägg på bloggen i dag så påminde jag mig om att jag för några år sedan läst om en ung person som var en fena på statistik och som plockad sönder hela studien och återigen funnit en naken kejsare.
  Jag sökte lite på nätet och fann att hon heter Denise Minger och nu kommit ut med en bok som heter Death by Food Pyramide

  Så här skriver dr Eades:
  A few years ago a young English major with a bent for statistics came out of nowhere and laid waste to the life’s work of one of the most prominent scientists working in the field of nutrition. In a single blog post, Denise Minger systematically refuted the main points of The China Study, the seminal work of Dr. T. Colin Campbell. Such was the devastation that Dr. Campbell, himself, suspected it to be the work of a trained academic, instead of a young blogger with some time on her hands. Läs vidare här:
  https://www.proteinpower.com/drmike/

 9. 9
  Lars Bern säger

  Henrik Ennart skriver i Åldrandets Gåta om att ett högt intag av protein leder till ökad frisättning av tillväxthormonet IGF-1 vilket är gynnsamt för cancer, men han har inte hittat något om fett. Eftersom LCHF inte innebär ökad proteinkonsumtion utan att kolhydratkalorier skall ersättas med mättat fett så har jag svårt att se hur LCHF skulle kunna gynna en cancertillväxt. Allt vi hittills vet pekar i motsatt riktning. Jag har skrivit om Ennarts bok här:
  https://antropocene.se/2014/february/hur-man-skall-ata-for-att-do-frisk.html

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  Länge leve internet och alla ”vakna ögon” som gör det lätt att syna våra officiella dogmer!

  Och det gäller förstås också våra egna LCHF-bloggar.

  För mig ligger hoppet om vetenskapens framtid mer på internet än hos våra universitet.

  Denise Minger är i mina ögon fullständigt brilliant i sitt självständiga tänkande och i sin forskarnit. En ung student som ”sopar mattan” med den rådande dogmatiken inom kostvetenskapen – det hela är egentligen sanslöst.

  Jag har sett ytterst få doktorander, om ens någon, av den här kalibern och faran är förstås att de hamnar i en forskargrupp som leds av någon professor som befinner sig på en mycket lägre mental nivå. Min erfarenhet är då att den begåvade doktoranden söker sig någon annanstans, och att göra det är förstås ett tecken på begåvning.

 11. 11

  Och på SVT text rekommenderar man lightprodukter för att slippa stroke!

 12. 12
  olle holmqvist säger

  @ Professor Göran:

  Den här skarpa tjejen försvann fråm scrollan. Det är henne prof Göran kommenterar
  två snäpp upp-

  enjoy

  https://www.youtube.com/watch?v=wY-4E3sDaOo
  https://www.youtube.com/watch?v=wY-4E3sDaOo

 13. 13
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Nu är det tydligen dags för ytterligare en anti-LCHf kampanj – genom att skriva om den här boken ..igen!!
  — China Study author-scientist declares low-carb diet a ’fraud’
  Friday, March 21, 2014 by: Jonathan Benson, staff writer
  Tags: low-carb diet, grains, The China Study —

  https://www.naturalnews.com/044398_low-carb_diet_grains_The_China_Study.htm

 14. 14
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  En länk om Denise Minger – som förvånande nog kallas ”..a young English major” – trots att hennes ’engelska’ är amerikansk så det ryker om det…
  https://letthemeatmeat.com/post/1438446275/interview-with-an-ex-vegan-denise-minger

 15. 15

  Denise Minger är en English major eftersom engelska språket var hennes huvudämne i examen. Major betyder huvudämne.

  Hon äter själv lågfett, högkolhydrat. Dvs inte LCHF. Hon skriver om sin kost här:
  https://rawfoodsos.com/2010/01/20/my-current-diet/

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  15 Sandra,
  Den artikeln är från 2010, så den säger inte så mycket om hur hon äter nu.
  Här hittade jag en post från oktober -16. Jag får en känsla av att hon lutar åt sin gamla vegetariska-raw food-kost. Det är väl också känslomässigt betingat hur man vill äta.

 17. 17

  Jo, jag såg att inlägget var gammalt men hon har nyligen pratat om hur hon har ätit lågfett en längre tid. Hon skrev året innan, i oktober 2015, att ”after a decade of self-experimenting, concluding I do best on a lower fat diet myself” och länkade då till inlägget från 2010.

  Är glad att Denise Minger finns för hon är så öppen för alla idéer från alla sidor, samtidigt som hon är stenhård mot dålig forskning såsom Campbells. Jag var vegan länge och det märktes efter ett tag hur folk hurrade för varje forskning — bra eller dålig — som stödde ”veganplanen” och hur folk sågade varje forskning — dålig eller bra — som visade på svårigheter. (Jag tycker mig också se samma tendens i lågkolhydratlägret, men det är ju ett utifrånperspektiv eftersom jag inte själv äter lågkolhydrat.)

  Jag kan ju tillstå att jag själv ofta lätt blir lite trotsig när jag ser typiska LCHF-kostplaner (med kött varje dag ex vis) eftersom jag fäster hög prioritet vid matens klimatavtryck. Min filosofi är att både jordklotet och människan måste trivas och det är ju inte det lättaste.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Sandra,
  Jag har alltid sagt att den optimala fettmängden i kosten får var och en prova ut för sig själv. Det viktiga är att man inte är rädd för naturligt mättat fett.
  Vilka faktorer som spelar in i Denises val av kost vet inte jag.

 19. 19

  @ Sandra 15

  Efter att ha bott i UK i 30 år tycks ha annamat britternas ’irritation’ över amerikansk ’engelska’.. 😉 ..därav min något syrliga kommentar. Det huvudsakliga var dock den intressanta länken.
  Själv hade jag en strikt vegetarisk kost i över 25 år men har sedan efterhand övergått till en mer blandad kost – och sedan snart fyra år har jag LCHF-stuk (ekologisk förstås!) på kosten och trivs mycket bra med det.
  Liksom Minger är jag motståndare till djurfabriker och annat elände som förstör planeten. Ekologiskt är enda vägen!

 20. 20

  Ekologi är ju bra men det som räknas som ekologiskt idag handlar mer om utsläpp, gifter, frigående etc. Klimateffektiviten är fortfarande en lite separat fråga, vi har ingen klimatmärkning än t.ex.
  Dom flesta försöker ju äta närproducerat i första hand men det finns andra faktorer också. Att energin går ”omvägen” från växter via djuren kan öka utsläppen av växthusgaser. Även om det är märkt ekologiskt.

  De senaste åren har, såvitt jag förstår det, det genomsnittliga klimatavtrycket gått upp i Sverige, delvis för att det äts mycket mer kött om jag har förstått det rätt.

 21. 21

  @ 20 Sandra — Gott Nytt År!

  Nu först såg jag din kommentar. I UK betyder ekologiskt (dvs organic på engelska) att t.ex. mejeri-produkter kommer från gräsbetande djur – på ängar som inte behandlats med några som helst gifter eller syntetiska ämnen. Samma gäller för frukt och grönt – inga gifter! Och naturligtvis är det närproducerat som gäller i första hand.

  Att kor skulle bidra till växthusgaser är ett missförstånd enligt vissa klimat-forskare. Själv tror jag att kor och andra djur behövs för att inte jordarna ska utarmas. Det finns en hel del information och diskussioner om detta i flera Facebook-grupper – eller googla.

  Det är ett vanligt missförstånd att tro att LCHF-are äter stora mängder kött. För oss som har LCHF-stuk på kosten är det inte protein utan fett som är det viktiga. Det ska vara fet yoghurt, grädde, mjölk, helfeta ostar och smör, kokosolja, o-filtrerad olivolja, fettet kvar på köttbiten osv. Allt ekologiskt förstås! — Inga produkter från pellets-uppfödda djur eller eländiga margariner i våra kylskåp inte.. 😉

  Har det ätits mer kött i Sverige de senaste åren hoppas jag verkligen att det gäller gräs-betat kött – och inte kött från ’djur-fabriker’ som jag anser är ’rena giftet’.

  När det gäller ’klimatavtrycket’ är jag SÅ trött på att detta ständigt skylls på ’gräsrötterna’ – som man så ofta ser/hör i gammelmedia. Istället borde man syna ’Big Food’ etc., och inte minst den ständigt pågående Geoengineeringen av vädret, mer i sömmarna.

 22. 22

  Det är så sjukt pinsamt i klimatdebatten att 90% av oss intelligenta människor tror att kor kan producera kol. De vet inte vad fotosyntesen (lågstadienivå) är eller kolcirkeln (mellanstadienivå).

  Men de vet att det är kornas och köttätarnas fel att allt går åt h-e. Fast det är dessa obildade och okunniga 90 procentens fel. Det är dom själva som är problemet för de pratar strunt och ingen begriper bättre och de äter mer mat från monokulturer och tror att det är bra. Ni saknar grundläggande biologiska kunskaper och är grundlurade av någon. Men åsikter finns det gott om.

 23. 23

  @ 22 Georg W

  Precis! ’..pinsamt’ är bara förnamnet!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa