Rössner-nonsens i Läkartidningen

I Läkartidningen: Vem ska ta hand om de allt flera feta.
Först skriver han om att det inte finns någon behandlingsmetod som fungerar mot fetma. (LCHF ignorerar han som vanligt)
Sen skriver han att primärvården borde ta itu med överviktsproblematiken.

Det är dags att Rössner & co inser att lösningen på fetmaproblematiken stavas LCHF.
Om de överviktiga skulle våga tro på att det inte är farligt att äta naturligt mättat fett så skulle de våga äta sig friska och slanka med LCHF.

 

 

Comments

 1. 1

  Rössner vill forssätta att misslyckas!

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ja, suck ..Rössner fastnade i kalori-rondellen och där kör han runt runt fortfarande!

  Jag kan verkligen inte fatta att folk fortfarande är rädda för naturligt mättat fett. Jag är det inte – men de syntetiska ämnena i kosten, inte minst de otäcka lättprodukterna(!) är jag däremot vettskrämd för ..hugaligen!

  Ja Helge, det du säger tål att upprepas! 😉

 3. 3

  Rössner börjar att bli en alltmer patetsisk figur som vägrar att se nya saker och klamrar sig fast vid consensusideologin.

  Vid energiomställning så trivs kroppen bättre med(har lättare för och är mer anpassad till) och är effektivare(!) på att förbränna fett än kolhydrater.

  Där ligger grundfelet i Rössners ”hallonbåts-tes” att energin skulle vara likvärdig till sin form . Dvs enligt consensus det spelar det ingen roll ”vad för slags” energi man använder. Det är att vilseleda folk med gamla föreställningar då mycken ny forskning visar på framförallt det mättade fettets fördelar visavi metabolism.

  Att vi effektivare förbränner fett har troligen att göra med vårt ursprung men det vägrar Rössner att inse för då faller ”hallonbåts-tesen” eller kommer att lättare kunna ifrågasättas. Så är det med all vetenskap och gamla teser, de omvärderas efter hand. Det är tjusningen med vetenskapen!

 4. 4

  Nu kanske man inte kan vänta sig något direkt nytänkande från en 71 årig gammal man som envist klamrar sig kvar i ett invant tankemönster. Han spyr ju inte galla över LCHF så man kanske kan se det som ett myrsteg i rätt riktning.

 5. 5

  Tror inte Rössner hur han än jobbar kan stoppa det nya hälsotänket. Flera restauranger i Stockholm serverar gluten- och sockerfritt har jag märkt. Pratade med personalen på en av dem och de sa att glutenfritt är nåt som verkligen efterfrågas. Såg också i en bakningstidning en massa glutenfria recept. Paleo är ju jättestort i USA och vi apar ju efter det stora landet i väster. Bara en tidsfråga innan lågkolhydratkosten boomar här. 🙂

 6. 6
  Katarina säger

  När ska Rössner börja fatta att han är fel ute?

 7. 7

  ”Attityden till problemet måste radikalt förändras. Politiker, vårdadministratörer och vårdpersonal har genom åren uppvisat ett ointresse för att ta fetmaproblematiken på allvar, och konsekvenserna har inte låtit vänta på sig. Fetman har fortsatt att öka i nästan alla ålderskategorier, och dess komplikationer är i dag en tung utgiftspost i vården.” – slut citat ifrån artikeln.

  Även blinda hönor hittar korn – sägs det – för det här stämmer ju till punkt och pricka.

  Men Rössner inser ju ej själv i sin omedvetna okunskap att den superbilliga lösningen på övervikt-syndromet ÄR att alla överviktiga själva inser att dom skall äta artegen LCHF-kost = minimalt med kolhydrater.

  Kan det bli billigare och enklare än så ❓

 8. 8
  Lyx-LCHF säger

  Rössner vet mycket väl att LCHF fungerar. Då professorer i regel inte blir valda, utan utvalda av Pengarna, så tvingas han gå denna för oss konstiga väg, vilket medför att han uppfattas som en navelskådande bakåtsträvare…

 9. 9

  ATKINS fungerar också.

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  Tyvärr så lämnar denna tragikomiska figur aldrig ruta 1 – någon borde ta hand om hens oseriösa skrivande men få om ens någon tar väl Rössner på allvar?

  Fettmaoperation fungerar – ett tag i alla fall. Det gör svältkurer på 600 – 800 kcal sockerdieter oxå i form av ”crash diet” – för viktnedgång eller för att bota diabetes.

  Vi andra läser på, exempelvis Jeff Volek och många andra – ät dig mätt på strikt LCHF istället och kom i ketos och slipp därmed att riskera livet eller att utsätta sig för en långvarig fasta!

 11. 11

  Lyx-LCHF Skrev:

  Rössner vet mycket väl att LCHF fungerar.

  Ja och nej – men hans omedvetna okunskap dominerar än så länge hans sätt att uttrycka sig offentligt, tyvärr tyvärr… 😥

 12. 12
  Thomas Jansson säger
 13. 13
  foie gras säger

  Ska inte Rössners inlägg ses som stöd till fetmaoperationer på omyndiga?
  Igår refererade medierna dessutom en svensk undersökning som hävdade att 80 procent av alla fetmaopererade är nöjda.
  Att 20 procent har ett helvete ska man tydligen vara nöjd med.

 14. 14

  Läste i dagens Sydsvenska Dagbladet att antalet feta barn i åldrarna 2-5 år har nästan halverats i USA. 8 % feta åren 2011-2012 mot 14 % åren 2003-2004. Dock är orsaken till nedgången oklar. Kan det vara så att lågkolhydratkost även vunnit insteg i USA´s folksjäl och att föräldrar är mer upplysta om det som händer på den här fronten i världen i övrigt?

  Ett tips till Rössner att följa upp. Studien är gjord av den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. Den har han kanske lite förtroende för och kan rubba hans cirklar.

 15. 15
  Professor Göran säger

  Jag fick in en kommentar till Rössners artikel i Läkartidningen – det lär inte vara så lätt påstås det.

  I läkartidningen har den nog större effekt än här bland oss redan övertygade.

 16. 16

  Lite off topic, men jag såg ett inslag idag SVT Gomorron 08:55-09:00 med Fredrik Lindström om studier på avsiktlig nedkylnings inverkan på förbränningen. Inslaget avslutades med att han utlovade en studie i höst om att det är farligt att äta frukt.
  Ang nedkylning och ökad förbränning så kan man läsa om mycket detta i Tim Ferriss bok Fyratimmarskroppen, avsnittet inleds med informationen att simmaren Michael Phelps äter 12,000 kalorier (kcal) per dag…………….

 17. 17
  Thomas Jansson säger

  @ Jörgen:
  Vill man vara smal är det gynnsamt att bo på en ort med mycket backar och kyligt klimat – Alperna passar utmärkt!

  Sedan jag striktade till min egen kost (bort med grädde samt småätande av ost) sover jag utan täcke – varför vet jag inte men troligen håller kroppen högre temp?

  När det gäller djur så håller man en lagomt hög temp i hönshus – de vet exakt hur mycket extra foder det går åt om man sänker tempen 1 grad,,,

 18. 18

  @ Thomas Jansson:
  Jag har också märkt att jag inte har lika lätt för att frysa men tror att det beror på att blodkärlen i huden fungerar bättre.

  Numera då jag tar en rask promenad och kommit igång ordentligt så ser jag att huden blir mer rosig. Framförallt så blir mina händer riktigt rosiga på ovansidan vilket inte hände före LCHF. Förr började jag svettas rätt snabbt istället men det sker numera bara vid betydligt större ansträngning.

 19. 19

  @ Professor Göran:
  Jag tycker din kommentar var bra och jag såg att det fanns fler kritiska kommentarer till artikeln.

  Precis som du säger har kunniga kommentarer i en tidning som den en större effekt än i det egna hemmet. Det gäller att visa att lågkolhydratkosten inte är en modeföreteelse man enkelt kan marginalisera och tysta ned.

  Själv släppte jag denna gång hörnflaggan och kom ut på spelplanen 🙂

 20. 20
  Lennart N. säger

  Professor Göran Skrev:

  Jag fick in en kommentar till Rössners artikel i Läkartidningen – det lär inte vara så lätt påstås det.
  I läkartidningen har den nog större effekt än här bland oss redan övertygade.

  Mycket tydlig och ”kärnfull” kommentar…..!

  En del andra kommentatorer ger också svidande kritik.

  Vet inte hur många vetenskapliga artiklar du skrivit men Rössner lyssnar inte på någon som skrivit färre än han själv. Ca 650 st. lär det vara? 😉

 21. 21

  Lennart N. Skrev:

  Vet inte hur många vetenskapliga artiklar du skrivit men Rössner lyssnar inte på någon som skrivit färre än han själv. Ca 650 st. lär det vara?

  Jag är inte säker på att övriga läsare av Läkartidningen är lika imponerade av hans 650 artiklar som han själv är 🙂

 22. 22

  …å titta på senaste kommentaren:

  ”Tyvärr är det många patienter som provat LCHF också, och slutat. Jag har aldrig avrått någon från att prova LCHF. En LCHF-entusiatisk patient hade med sig broschyrer och recept till mig (brukar ju vara tvärtom annars)! Tyvärr gick just hon inte ner i vikt, inte hennes blodsocker- eller lipidvärdena heller.

  Ylva Gefvert, leg dietist, Närhälsan Skövde”

  Heder åt den dietisten!

 23. 23
  Christina Johansson säger

  Om inte Ylvas patients blodsocker sjönk på LCHF-kost, då hade inte patienten ätit LCHF. Tyvärr är okunskapen stor och många ger upp p g a trycket från omgivningen. Bara för att man är LCHF-entusiast så är det inte säkert att man seriöst provat LCHF under tillräckligt lång tid. Har försökt att svara på Ylvas inlägg men de verkar inte vilja godkänna mitt inlägg på Läkartidningen.

 24. 24
  Thomas Jansson säger

  18@ Pingo:

  Glömde nämna att jag börjat motionera någorlunda regelbundet vilket naturligtvis kan ha att göra med kroppstempen.

  I snitt handlar det om cirka 35 – 40 minuter/dag rätt så rask promenad. Bara en marginell minskning i vikt men ungefär 6 cm mindre runt ”kaggen” är heller inte att förringa samt en betydligt bättre fysik,,,

  I början på veckan var det åter dags att ta fram håltången och göra ett nytt hål i livremmen – börjar bli ett bra stycke onödig historia på den remmen,,,,

  Om jag håller upp ett par dagar så verkar det ackumuleras en hel del vatten i kroppen vilket gör att jag kan få gå upp ett par gånger på natten – detta inträffar inte om jag går dagligen – har någon en liknande erfarenhet?

 25. 25

  23@ Christina Johansson:

  Jodå, du finns bland kommentarerna.

 26. 26
  Christina Johansson säger

  @ Arvid:
  Jo, min första. Skrev ett svar sedan på Ylva (dietist)-kommentar den har ej publicerats. Sedan omformulerade jag mig lite, den har de ej heller publicerat. Har mejlat dem för en motivering, får se vad som händer.

 27. 27
  Thomas Jansson säger

  @ Christina Johansson:
  Jag har oxå svarat på Ylvas inlägg.

  Troligtvis handlade det om en person där insulinresistensen gått för långt för att enbart LCHF skulle räcka till, själv minskade jag drygt 20 kg på några månader efter att ha börjat med Metformin.

  Långtidsockret har sjunkit från 92 mmol/mol till dagens dryga 40. Om ungefär 6 månader räknar jag med att sluta ta Metforminet!

  Diabetes typ 2 är ingen sjukdom utan symptom!

 28. 28
  Christina Johansson säger

  @ Thomas Jansson:
  Under hela min viktnedgång åt jag Metformin och motionerade mycket samtidigt med LCHF. Nu verkar det som insulinresistenten försvunnit till en del. Kan ta en liten bit hembakad fralla med mycket smör och ost och en kopp choklad på röd mjölk utan att blodsockret går upp till skadliga nivåer. Vikten hålls på liberal LCHF kan man säga. Finns ingen anledning tycker jag att inte släppa ordet fritt i Läkartidningen, om man nu inte vill främja insulin- och statinförsäljning!!!

 29. 29
  Christina Johansson säger

  Måste bara tillägga att Metforminet har jag varit utan ca ett år, trots det en fortsatt HbA1c-nedgång, från 40-36.

 30. 30
  Thomas Jansson säger

  @ Christina Johansson:

  Tror nog att de kanske vill hålla Läkartidningen ren från självlärda amatörer som mig,,,

  Det måste ju ändå vara lite generande att vårdtagarna utbildar läkarna – det är mycket få läkare som är väl insatta i det metabola syndromet och trots att LCHF är den enda vettiga behandlingen så motarbetas den på alla möjliga håll,,,

  Lägre vikt gör underverk för diabetiker – det finns trådsmala typ 2 men de är i klar minoritet!

  Jag har gjort hundratals mätningar på kort tid – lägsta noteringarna har jag fått efter intervallträning med vikter – dagen efter ett 20 minuters pass i benpress med liten vikt och hög intesitet fick jag så lågt som 4,2 mmol/l vilket nog är rekordlågt för 10-tals år.

  Nu sätter cykelsäsongen snart igång och då blir det racer för min del – denna säsong med pulsband i början för att hitta rätt område för max förbränning – finns en del om detta här:

  https://www.amazon.com/The-Art-Science-Carbohydrate-Performance-ebook/dp/B008BYG7RW/ref=pd_sim_b_1?ie=UTF8&refRID=1XZXYD5QTCNF73807G0G

  Metformin fungerar men dess verkan skall inte överdrivas, å den andra sidan är det rätt skött en relativt ofarlig medicin som dessutom verkar minska risken för cancer.

  När mitt långtidssocker ligger på 35 slutar jag ta pillren jag oxå,,,,

 31. 31
  Christina Johansson säger

  Det är roligt för dig att ha hittat former för intensiv träning som är roliga. Kan nog inte vara skadligt:)
  Själv tar jag det lite lugnare med yoga, promenader och lite lekar med barnbarnet.

 32. 32

  Tycker det var lite cyniskt skrivet av dietisten Ylva i LT.
  Månne hon är en sådan dietist som vid sina föreläsningar använder overheadblad med UNILEVERS logga som vissa dietister gör.
  Hade nu dietisten Ylva läst boken Hjärnkoll, och förstått den så hade hon nog inte skrivit som hon gjorde! Egentligen förvånansvärt att LT kan ta in artiklar av Professor Rössner när han själv erkänt ett 26-årigt misslyckande inom viktnedgångsbranchen! Tycker han gett sig själv ett Rött Kort!
  Fattar inte LT det? Vad kan egentligen Rössner tillföra branschen? Kreativitet?

 33. 33

  Rössner tar sakta men säkert död på sig själv!

  Tack Annika för allt som du gjort och gör i ”folkhälsans tjänst”!!

 34. 34

  1940 Skrev:

  Tack Annika för allt som du gjort och gör i ”folkhälsans tjänst”!!

  Instämmer.

 35. 35

  Kollar inte den här bloggen så noga längre. Alltid samma personer som återkommer med inlägg med få variationer och med ryggdunkningar om hur förträfflig man är. Undrar egentligen vad nytta det gör för att sprida kunskapen om LCHF om det inte skrivs mer insändare och debattartiklar i dagstidningar och på Facebook om personer som har lyckats med LCHF.

  Har inte sett en enda insändare i mitt husorgan Sydsvenska dagbladet om nyttan med LCHF. Får väl ta och skriva nått själv

  Men det är ju en stor framgång att prof.Göran fick in sin artikel i Läkartidningen. Jag tror att många läkare börjar vackal i sin tro på de traditionella kostråden. Min egen unga kvinnliga läkare är mycket intresserad av LCHF och min diabetessköterska, som jobbar extra efter pensionen har deltagit i studier med LCHF på en tidigare arbetsplats för flera år sedan

  Men som tidigare verksam i marknadsföringsbranschen och PR, så tror jag att man måste ”elda massorna”, så att folk gör sin röst hörd i butiker för att få bättre effekt. Och som skrivits i inlägg ovan, ta upp det med våra läkare.

  T.ex. att godiset blir svårare att hitta och inte ligger vid utgångskassorna, där barnen ser det och triggar sina föräldrar att köpa till dem. Man ser alltför mycket av sånt, när man är o handlar. I en butik har man vänt på steken, så att det första ungarna ser när de kommer in i butiken är en stor godisexponering mitt framför ögonen och en massa smaskiga wienerbröd och kakor på den andra sidan. Ganska smart av butiksägaren tycker jag, även om jag inte gillar det.

  Ni som är duktiga att skriva, skriv om Rössner och hans stora misstag/bedrägeri så att det blir rejält publikt, så tystnar han säkert med tiden.

 36. 36
  Alexander säger

  Man brukar säga att definitionen av galenskap är att göra samma grej gång på gång och förvänta sig ett annorlunda resultat. Man skulle kunna säga att Rössner är en galenpanna.

 37. 37
  Thomas Jansson säger

  @ Christina Johansson:
  Man får passa sig för skador – jag har ofta tagit i för hårt och haft långa perioder med skador i både leder och muskler. Har man dålig kondis när man cyklar så blir det ofta för höga växlar och knäna överbelastas och att lyfta skrot kräver rätt så lång ”inkörning” för att lederna ska hänga med,,,,

  Både intervallträning och styrketräning är bra för diabetiker. Kombinerat verkar det vara helt oslagbart.

  Eftersom jag är mycket mån om den 12-åring som bor i varje vettig karl har jag gott om leksaker – när jag skaffade pulsbandet och lärde mig maximal intervallträning på cykel inomhus gav det omedelbart resultat – för kunde jag harva en timme på cykeln utan större framgång – nu får jag för mig häpnadsväckande resultat på 10 – 15 minuter.

  Verkar som om Läkartidningen inte gillar våra åsikter men det var inte oväntat!

 38. 38

  Thomas J. skriver mkt klokt ovan om försiktighet med att ta i alltför mycket när man börjar träna efter ett långt uppehåll eller att aldrig ens har tränat förut.

  Vid cykling ska man köra på lägre växel än man tror, precis om Thomas skriver. Då trampar man fler varv per kilometer med pedalerna än om man har en hög växel och får ta i och anstränga knän och höfter. Detta råd fick jag av en dansk god vän som cyklat Vättern runt minst 25 ggr och även ihop med cykelkompisar avverkat flera längre delar av delsträckor på Tour de France.

  Bl.a cyklade han själv upp för Mont Ventoux i somras, vilket ”…var en udfordring, men jeg kom op på min cykel!!! Og fra toppen lå hele Provence badet i sol”. Den turen är det nog ingen av oss som ska ge sig på. Bra resultat på innecykeln får man även med totalt 3 min i veckan fördelat på 3 x 20 sek varannan dag.

  Man tar i så pass att man faller över styret efter de 20 sekunderna. Vila en stund och kör resterande 2 x 20 sek. Det är den metoden som Michael Mosely prövade i ”Vetenskapens värld” och som jag och min son använder som uppvärmning på gymmet innan vi börjar med maskiner o vikter.

  Men en långtur på ett par mil på cykeln i vackert väder ska man också ta. Det är välgörande för själen, vilket är nog så viktigt, och för rörligheten i/att smörja lederna.

  Ang. viktbelastning så har Thomas också rätt. Det finns bra redskap på gymmen där man kan ställa in belastningen och träna olika muskelgrupper och använd lätta hantlar, det är inget att skämmas över och man slipper muskelskador och att kola inför publik pga. att härtat ger upp.

 39. 39

  Stephan Rössner, f.d. auktoritet viktminskning, har offentliggjort sin egen dödsruna. Den vittnar om självinsikt, eftersom han fastställer att han haft

  ”en medial exponering som många av hans kollegor med rätta uppfattat som överdriven och orimlig .… utan att alltid fullt inse, att han borde haft vett att sluta i tid och vara mera restriktiv och selektiv i sin framtoning,”

  men slutomdömet rörande hans livsgärning blir ändå att

  ”Under sin professionella tid byggde Rössner självständigt upp en etablerad överviktsenhet och blev därmed en av dem som lyckades upprätta ”fetmologi” som en respekterad klinisk disciplin.”

  Graden av framgång inom denna enhet kommenteras dock ej. Den överlämnar han till andra att bedöma. Texten finns att läsa här:

  https://www.seniorbloggen.se/biografier-skribenter/doktorn-samhallet-och-doden/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa