Omega-3-tillskott är onödigt för möss

Det var i alla media igår om att omega-3-tillskott var helt onödigt, och det spekulerades  också om att det tom var skadligt.

Det är ofattbart hur ”korkade” forskarna och media är. Det vi vet sen förut är att omega-3 är essentiellt att tillföra kroppen. Några gram per dag. Det är långkedjigt (animaliskt) omega-3 som vi använder, men vi kan i viss utsträckning förlänga det kortkedjiga vegetabiliska så att det blir i den långa form vi behöver. Hur detta långa omega-3 ska tillföras är däremot inte klart. I form av fet fisk, helst vildfångad, är säkert, samt att det finns i fett från gräsbetande djur. Men om tillskott i kapslar är lika bra är inte helt klart.

Att möss tydligen har en god förmåga att omvandla kortkedjigt till långkedjigt omega-3, tror forskarna är direkt överförbart till människa, och alla journalister är genast med på tåget.

 

Comments

 1. 1

  Jag är i vart fall ingen mus – så jag fortsätter med mitt dagliga intag av omega-3.

 2. 2

  För den händelse någon inte orkade så långt, här är sista meningen i min bok: ”Här har massmedierna ett ansvar som de ännu inte tagit fasta på.”

 3. 3

  Piltson Skrev:

  För den händelse någon inte orkade så långt, här är sista meningen i min bok: ”Här har massmedierna ett ansvar som de ännu inte tagit fasta på.”

  Om hur etablissemangets massmedia fungerar här – så det gäller ju att sorgfälligt undvika att ta del av sådant – som jag ser det.

 4. 4
  kost-törstig säger

  Jag tycker mig ha noterat att ibland hänvisar man till försök på möss och ibland förkastar man

  sådana studier.

  Skall man förlita sig på studier på möss eller inte?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 kost-törstig:
  När studieresultaten stämmer med verkligheten är det inga problem, men om de inte stämmer med erfarenheten kan man ifrågasätta.

 6. 6

  Att journalister är korkade är väl nyheten i den här nyheten. Men det är ju ingen nyhet – de har ju presenterat förstudier som om det vore forskning länge. Lite som att säga att det är livsfarligt att äta glass – studier har visat att det ökar risken för drunkning dramatiskt…

 7. 7

  Jag undrar lite om utbildningssystemets förfall de senaste 50 åren,framförallt över det relativt fria ämnesvalet där man kunde välja bort besvärliga ämnen som naturvetenskap och matematik. Att ett obildat folk är lättare att styra och manipulera är klassiskt och har utnyttjats av våra tidigare socialistiska regeringarna som satte ribban. Nu sitter en massa obildat folk på höga styrande poster.

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  @ ulfpohl:
  Mycket av utbildningen idag är att anse som en pedagogisk lobotomering.

  Och för att göra karriär är det viktigare att ha rätt färg på slipsen än att ha färdigheter inom yrket förutom att vara politiskt korrekt samt lagomt korkad eller som det numera kallas – normalkorkad,,,

  I stort sett hela ”etablissemanget” består idag av en bunt nyttiga idioter,,,,

 9. 9
  kost-törstig säger

  Thomas Jansson, vad lägger du i uttrycket ”nyttiga idiotert”?

 10. 10

  Det tog ett bra tag för dom flesta(?) av oss att begripa när det står ”omega 3 – berikat” på bröd så är det något helt annat än EPA och DHA som är det nyttiga vi kan få i oss från ”havsmat”.

  När brödfabrikanterna som lyckades alldeles för bra med det här bedrägeriet (folk trodde det var samma sak! ) tappade kunderna så försöker man istället så tvivel med en musstuide!

  Se vad Chris Kresser skriver här: https://chriskresser.com/why-fish-stomps-flax-as-a-source-of-omega-3
  Mindre än 5% av Alfalinoleniskt fett kan konverteras till EPA och mindre än 0.5% til DHA.
  Djur som möss (bra för katten!), höns och naturligtvis fisk kan däremot konvertera betydligt större mängder till långkedjiga viktiga fetter DHA och EPA. Anledningen till att vi måste äta dom för att må optimalt och även till att vi kan förlora vår plats på toppen i näringskedjan om vi låtsas att vi kan göra allt som möss kan.

  Kanske SLV -styrt av ILSI – hoppas på ett nytt ”naturligt urval” som inom några hundra år kan
  uppföra sig som möss även i det här avseendet?

  Fler och fler vet hur man kollar själv och SLVs och ILSIs (EU-USA) trovärdighet hamnar snart där den hör hemma, mycket nära noll. Skräpmatsgiganterna har gått för långt, igen.

  Men som William Davis skriver i Wheat Belly det rör det sig ofta om hur vår ”matindustri” omformar jättebilligt råmaterial, huvudsakligen socker, vete och industriframställd växtolja värt kanske ett ”nickel” eller 5 cent till en glittrande produkt för ibland 3.99 dollar!

  När produkten inte längre säljs trots stora lappar med ”Nu med kärlvänligt omega-3” måste man tänka om. Men alltför många kunder har fått klart för sig den emorma skillnaden mellan vegetabiliskt och animaliskt omega-3, så tar man till att skapa tvivel genom ”forskning”.

  Som Götzsche skrev om tobaksbolagens politik: sprid tvivel: Släng in en studie som visar motsatsen och sedan blir det som vi vill: ingen litar på studier och vi kan fortsätta ”business as usual”.
  Precis vad oljebolagen NÄSTAN har lyckats med. Utan ”växthusskeptikerna” hade vi helt enkelt sluppit fracking i USA och Canada idag och haft en betydligt bättre satsning på alternativ.
  Då kanske tom närodlat djurbruk hade kunnat lyfts upp ett snäpp, men det blir en annan gång…

 11. 11
  Konsument säger

  Vad ska man tro om ägg? Där det på förpackningen står – Nu med Omega 3?
  Det måste väl vara något som hönsen fått i fordret?

 12. 12

  @ Thomas. Väl uttryckt! Och det lär ju inte vara helt nyttigt för karriären (och inkomsterna) att stå för en uppfattning som inte är konsensusgodkänt. Att släppa in nya tankar i (den svenska) universitetsvärlden tycks vara närapå omöjligt. Jag vill minnas en debattartikel i DN (tror jag) för några år sedan som brännmärkte den rådande intellektuella inaveln på våra universitet.

 13. 13

  @ Konsument:
  Ska man få Omega från höns får man köpa där hönsen fått gått fritt ute och pickat. Allt annat är mer eller mindre kurendrejeri vad gäller Omega. Tror inte att äggen från burhöns innehåller Omega 3. Att köpa ägg från en bonde där hönsen fått pickat fritt är det bästa men hur många har tillgång till det.

 14. 14

  @ natan:
  Lurendrejeri ska det vara. Det möjligt att hönsen även kurar ibland 🙂 !

 15. 15
  Konsument säger

  natan Skrev:

  @ Konsument:
  Ska man få Omega från höns får man köpa där hönsen fått gått fritt ute och pickat. Allt annat är mer eller mindre kurendrejeri vad gäller Omega. Tror inte att äggen från burhöns innehåller Omega 3. Att köpa ägg från en bonde där hönsen fått pickat fritt är det bästa men hur många har tillgång till det.

  Jag googlade lite och hamnade hos Johanna, som man inte hör och ser särskilt mycket av nuförtiden, dock fanns ett inlägg från 2007 som var läsvärt om ägg:
  https://johannaskost.blogspot.se/2007/02/det-goda-gget.html

 16. 16
  Thomas Jansson säger

  @ ulfpohl:
  Eftersom jag jobbat som både lärare och programansvarig på universitetet i min hemort anser jag mig väl insatt i den akademiska undervegitationen på våra universitet.

  Latare och mera osäker personal har jag aldrig träffat på tidigare och jag har haft god insyn i cirka 100 olika företag.

  En lekstuga utan motsvarighet – droppen som fick det att rinna över för min del var när prefekten på fullt allvar sa att bystens storlek inverkade på lönesättningen,,,

  Men det blir så när ett antal tokstollar hamnar för högt upp i organisationen och därefter enbart anställer ännu mera korkat folk under sig,,,

  Självklart påverkar detta vårt näringsliv negativt – de ingenjörer som lämnar högskola och universitet håller inte måttet på långa vägar. Men den här utförsbacken påbörjades inte igår utan har pågått sedan 1970,,,,

 17. 17

  @ Thomas Jansson:
  Det handlar till 90 % om genus idag. Det blir mer och mer infantilt ju mer genuscertifierat det blir.

 18. 18
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Händelsen som jag beskrev i inlägg 16 hade nog väldigt lite med genustänk att göra. Om det hade sagts i bastun efter några öl hade jag tagit det för vad det borde ha varit men så var inte fallet,,,

  Däremot så råkade en studierektor i ett lite ”upplivat” tillstånd klappa en av genusgruppens medarbetare på ett lite olämpligt ställe. Inget att försvara men den händelsen hamnade på 1:a sidan i vår största lokaltidning,,,,

  Händelser som kanske inte hör hemma här men typiska för den akademiska undervegetationen som har tagit våra högskolor och universitet i besittning – de klarar inte av att sätta saker och ting i ett sammanhang – en bra egenskap för att vara en ”nyttig idiot” men en katastrof för landets ekonomi,,,;

  Så att man forskar på råttor och det med helt felaktiga förutsättningar förvånar mig inte alls – vi kommer att få se mer av detta – än är inte pengarna helt slut,,,

 19. 19
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Nej, möss är vi inte ..och inte är vi tysta som möss heller!

 20. 20

  @ Thomas Jansson:
  Jag överdrev kanske, men nog ängnar man sig för lite åt vetenskaplighet och alldeles för mycket åt ideologisk renhet på många håll. Inte minst inom humaniora tex. lärarutbildningar.

  Läs en skarp kvinnlig matematiker Tanja Bergkvist blogg och du kommer förstå mer av vad jag menar.

  När man tex. kopplar manlig häskarteknik till trumpetspel, då har det gått långt, näst-intill löjets gräns. Det pågår en ofanlig massa flum med vänster-genusförtecken. Dvs ideologiproduktion i stället före vetenskaplig produktion.

  Kollar man våra myndigheter så ägnar de sig likaledes åt en massa ideologisk korrekt produktion, consenus med vänsterslagsida.

  Pengar verkar det ju finnas hur mycket som helst, men de varar förstås inte i evighet.

  I vilken fålla vi ska placera ”mössproduktionen” vet jag ej. Möjligen koncensus. Lär väl vara svårt att kalla den ett utövande av manlig härskarteknik :).

 21. 21

  16Thomas Jansson Skrev:

  Självklart påverkar detta vårt näringsliv negativt

  Kunde inte låta bli att koppla till internatskolan Lundsberg, där man ägnar sig en hel del åt mobbning både fysiskt och psykiskt. Är det inte eleverna därifrån som hamnar på höga poster i vårt näringsliv! Obehaglig tanke.

 22. 22
  LCHF-Bengt säger

  Intressant forskning.
  Kanske inte ska betrakta mössen som skadedjur i hönshuset?

  Om möss är bra på att tillverka lämpligt omega3 som vi behöver, måste det här vara optimalt
  Jag har frigående möss som verkar trivas oerhört bra, och tycks finnas i obegränsat antal runt och i hönshuset. Dessa fångas i slagfällor och gillas av hönsen som med glädje mumsar i sig dom. Så då borde äggen ha extra bra innehåll av omega3.

 23. 23

  @ LCHF-Bengt:
  Frigående möss är nog OK. De äter ju hönsens foder så de kan ju då ses som ett kosttillskott.
  Huvudsaken är att hönsen är frigående med gott om yta att röra sig på, dvs inte bara att EU regler uppfylls. Men du ska nog inte använda möss i fodret som försäljningsargument.

 24. 24

  LCHF-Bengt Skrev:

  Intressant forskning.
  Kanske inte ska betrakta mössen som skadedjur i hönshuset?

  Om möss är bra på att tillverka lämpligt omega3 som vi behöver, måste det här vara optimalt
  Jag har frigående möss som verkar trivas oerhört bra, och tycks finnas i obegränsat antal runt och i hönshuset. Dessa fångas i slagfällor och gillas av hönsen som med glädje mumsar i sig dom. Så då borde äggen ha extra bra innehåll av omega3.

  Hahaha, oj! Nu blev jag av med en oskuld jag inte ens visste att jag hade… Jag har i många år läst om ”hönsen som går ute och inte bara pickar i sig frön, utan även maskar och annat”. Detta var lite – eh, saftigare.

 25. 25
  LCHF-Bengt säger

  @ Jörgen:
  Hönsen är frigående och har en kvadratmeter per djur, samt tre olika tuppar att välja på.
  Äggen är för eget bruk och tillgången är för liten för försäljning, tyvärr.

 26. 26
  LCHF-Bengt säger

  @ LatMask:
  När hönsen kommer ut på nytt bete på sommaren, är det insekter som äts först har jag sett, så mössen som mat åt hönsen är helt naturligt.

 27. 27
  Thomas Jansson säger

  16@ Gäst:
  Lundsberg ligger inte så långt ifrån där jag bor – det är många ”goa” historier som kommer därifrån,,,,

 28. 28
  Professor Göran säger

  @ natan: #20

  Dels är det du tar upp OT och dels har vi bestämt oss för att inte blanda in politik på Annikas blog men icke förty, som man brukar säga, tackar jag för den oerhört intressanta länken till Tanja Bergqvist.

  Det hon så begåvat skriver väcker nämligen en fråga som definitivt inte är OT och det är vad som håller på att hända med själva vetenskapen på våra universitet och här håller jag helt med dig (och Tomas) om att en katastrof håller på och breder ut sig och inte bara på högskolorna inom humaniora utan även, som Tanja är inne på, även på universiteten inom de mest grundläggande naturvetenskapliga områdena;- t.ex. fysik som hon speciellt nämner. (Att man inom medicinen har övergett all vetenskap tror jag vi här är helt överens om.) I mina ögon ligger dock hela denna frågan på ett mycket mer grundläggande samhälleligt och filosofiskt plan än det ganska ytliga politiska plan där hon befinner sig.

  I grund och botten har denna katastrof att göra med den moderna filosofi som går under namnet postmodernism och som är grunden till den missriktade feminism som nu dominerar genusdebatten. Denna filosofi påstår sig vara ”vänster” men har ingenting med någon sådan att göra – tvärtom – om man nu med vänster menar något som ifrågasätter ”etablissemangets konsensus”. Rötterna till denna postmodernism går tillbaka till filosofer på yttersta högerkanten som t.ex. Hegel i början av 1800-talet som försvarade den enväldiga monarkin i Preussen, via Heidegger (som var aktiv nazist) och som togs fram ur ”giftskåpet” efter kriget av Sartre som förespråkade den så kallade existensialismen (”introvert navelskådande”) som sedan utvecklades till den postmodernism som vi ser breda ut sig idag och som också utgör den nuvarande officiella filosofiska rappakalja som nu genomsyrar universiteten med katastrofala effekter på vetenskapen även inom de naturvetenskapliga disciplinerna.

  Om du vill fördjupa dig i denna frågeställning så vill jag varmt rekommendera den teoretiska fysikern/matematikern Alan Sokal som har klätt av denna postmodernistiska rappakalja (och förstås i förlängningen även detta ointelligenta ”genusbabbel” som pågår) och på ett väldigt intelligent sätt.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sokal_affair

  Tro mig när jag säger att jag studerat denna filosofiska fråga på djupet under några tiotals år och skulle älska att diskutera den även här men mitt förslag är ändå att vi, som vi kommit överens om, försöker hålla oss till kostfrågan och så långt borta från politik som det nu är möjligt.

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Intressant om hönsen!

  Lierre Keith beskriver i sin ”Vegomyten” hur hon skaffade höns till sin trädgård och då först förfasade sig över hur de från första stund ”mördade” allt levande de kom åt. På detta lärde hon sig ändå det hemska faktum att allt liv förutsätter att man ”dödar för att leva”.

  Detta är faktiskt ett genomgående budskap i hennes bok där hon också konstaterar att förutsättningen för det moderna jordbruket är att det tar död på allt levande och kanske hennes huvudargument mot veganer som drivs av idealismen att inte vilja döda något levande.

 30. 30

  @ Professor Göran: Nr 28

  Bifogar ett citat av Goethe : ”Våga tveklöst du, när mängden står rådlös tröghet still!

  Allt den ädle kan i längden, som förstår och kraftigt vill”.

  Vad hade världen varit utan folk som vågat gå emot makthavare och potentater(?)

 31. 31
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Natan
  Ja, hurra för de rakryggade ädle (..me’ rivjärn i blick!) som vågar, förstår och kraftigt vill! 😉

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa