Ketogen kost mot cancer

Återseendet: En bra film om LCHF mot cancer. (Strikt LCHF =Ketogen kost) Lite D-vitamin, omega-3 och kolloidalt silver är säkert också bra.

 

Comments

 1. 1

  man kan inte låta bli att fråga sig hur lång tid det ska ta innan läkemedelsföretagen fattar att det är forskning kring detta som kommer att ge dom största vinsterna i ett längre persperktiv…what goes around comes around

 2. 2

  En intressant film. Själv satt jag idag och läste om en ny teknik som boostar in syre i tumörer det måste ju var bra. Det som annars är viktigast i samband med förebyggande mot cancer är att balansera pH nivåerna och att undvika socker och vitt mjöl,

 3. 3
  Ethel Loberg säger

  Lite kul att se och läsa om detta numer.

  I går satt jag många timmar och läste hela den, 584 kommetarer långa tråden från 2009 28 dec. på Kostdoktorn. Där tjafsades det duktigt om huruvida det var OK. att upplysa om LCHF-ketogent mot cancer.

  Så det är riktigt roligt att läsa ovanstående här.

 4. 4
  Hans Andersson säger

  Min Prostatacancer.

  Jag började med LCHF-kost maj 2007. Från ett blodprov på hälsoundersökning juni 2011 gavs svaret om något högt PSA-värde. Detta har då följts upp med min prostata, där volymen då var 43 ml. (En förstoring med 23 ml.) Efter en del åkande mellan olika urologer konstaterades det finnas cancer (4mm) vid provtagningar. Under en 20-månaders period på ketogen kost hade så volymen reducerats 47% (eller 23 ml) viket gjorde Hammarsten intresserad av mig för forskning. Först i år fastnade jag slutligen för Jan Hammarstens forskning i Ludvika.

  Jag har nu några gånger varit uppe vid Jan Hammarsten, verksam i Ludvika som forskare och urolog. Efter att han nu ansett att mina prover var mycket intressanta ur ett forskningsperspektiv, ville han därför ta in mig för en riktig kontroll. Så han kallade till sig mig efter en senast stor genomgång av prover som han själv designat. Vid den här sortens antydningar kan det vara stora svåra omvälvande besked att acceptera. Men häpnadsväckanden öppnar nu Hammarsten samtalet med att säga: ”Jag har inte funnit någon cancer längre”. Både min fru och jag tittar på Jan och vill gärna höra en annan förklaring som vi kan acceptera. Cancern kan ju inte bara försvinna, möjligen avstanna, men …. Var detta verkligheten som Jan presenterade den för oss där uppe på Ludvika lasarett? Eller sitt avslöjande som han överraskade mig med …. ?

  En fantastisk verklighet öppnar sig. Inte enbart för lilla mig förståeligt. Kan man bli fri från sin cancer genom att enbart äta sig frisk så ger det förstås enormt stora möjligheter in i en framtid. Och Jan Hammarsten (74) kommer att fortsätta inspirera till nya upptäckter. Och som upplysning Etel Loberg är det nog aldrig fel; det är bättre att informera i tid än se följderna för sent då det kan vara så lätt att undvika CANCER. Verkligheten är snart ifatt oss; LCHF.

 5. 5
  Ethel Loberg säger

  @ Hans Andersson:

  ”Och som upplysning Ethel Loberg är det nog aldrig fel; det är bättre att informera i tid än se följderna för sent då det kan vara så lätt att undvika CANCER. Verkligheten är snart ifatt oss; LCHF.”

  Det är så jag tycker, därför kunde jag inte sluta läsa den långa tråden om just detta: för eller emot upplysning.

  Tack Annika! för den upplysningen som så rörde upp känslor till den milda grad.

 6. 6

  @ Hans Andersson:
  Tack Hans för den berättelsen!

  Bara för att förtydliga: Var det så att du började med LCHF 2007 fast inte strikt och ketogent förrän efter 2011?

 7. 7
  Hans Andersson säger

  Lars, ytterligare förtydligande så började jag med strikt ketogen kost 2007 med stora andra olika hälsoeffekter . Men inte förrän 2011 som körteln mättes första gången med ultra ljud som sig bör. Genom detta har vi enbart de olika mätningstillfällen som vi har dokument på; bra precis 20 månader med reduceringen 23 ml (från att ha varit 43 ml) nära en frisk ungdomlig prostata som tydligen är runt 20 ml vid 20 år.

 8. 8

  När det äntligen dyker upp en anekdot som visar att den ketogena dieten faktiskt hjälper mot cancer. Så publicerar Sience Daily samtidigt en forskningsrapport som visar att om tumören inte får något glucos. Så minskar ämnet PKCz i cellen. Det innebär att tumören ställer om sin energikälla från glucos till glutamin. Ett ämne som tydligen kroppen producerar själv och som vi äter. Det värsta är att en cancercell som ställt om sig till glutamindrift också blir aggressiv. Wikipedia är ingen hjälp i det här ämnet. Jag vore tacksam för mer info om detta och vad glutamin är för något?

  Hur vi ska ställa oss till den här nya kunskapen vet inte jag. Men tydligen är det inte så enkelt, att all cancer botas med ketogen kost. Cancer verkar vara en demon som anpassar sig efter de åtgärder den utsätts för.

  https://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130131144427.htm

  https://www.youtube.com/watch?v=xukDIWFMU9Y

 9. 9
  Professor Göran säger

  @ Hans Andersson:

  Intressant berättelse!

  Det är många äldre män som drabbas av ”prostata” och jag har en vän som jag vet har detta problem och som jag ringde nyss efter att ha läst din berättelse.

  När jag frågade hur han mådde så sa han ”Sådär!” och berättade att han just hade varit hos sin läkare och fått besked om att prostatavolymen var över 50. Intressant var då att läkaren frågade om hans matvanor innan han kom fram till den känsliga frågan om prostatavolymen och sa att han skulle undvika socker, salt och mjölmat.

  Efter vårt samtal, där jag läste upp din berättelse, är han nu helt inne på att satsa på en ketogen kost. Han har tur som tydligen har stöd från sin läkare också – håller någonting på att hända inom läkarkåren?

  Vi får se om han kan nu kan få samma fina resultat som du har fått. Jag ska ta på mig rollen som coach.

 10. 10
  Hans Andersson säger

  Bra Professor G, jag anser ju att allt som når utanför ”Etablissemanget rågångar” bör ut och helst mot en allmän debatt. Jag har själv slagits för att komma till min rätt. Nu sedan jag hamnat rätt vid min urolog Jan Hammarsten Ludvika där vi talar ”samma språk” känns det bättre. Själv hoppas jag Hammarsten försöker nå genomgripande resultat och förväntar mig att hans grupp kan använda detta kommer till skott. Det är ändå svårt att nu alltjämt ha sjukvården som motverkan som något sorts filter mot våra anektdoter.
  Min svåger från Gotland har också cancer men har tydligen fått en riktigt svårartad sort genom att han tydligen fick gå för länge, och inget gjordes långt över året och så (under läkares överinseende). Den sprider sig nu ohämmat. Nu har vi följt honom lång tid med strålning och allehanda behandlingar men han har blivit allt sämre, få se nu hur det går. Inget hopp??! Själv blir vi förstås byxis då vi hör ord som magnetröntgen, screening, för att kunna följa cancern. Men samtidigt har vi heller ingen riktig kontroll. Ingen tror ju att cancer kan avstanna /försvinna helt. Svårt se förfallet utan att ingripa. Nära nog alla läkare anser att vi ska följa uppgjorda rågångar där operationer görs ju på löpande band.

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  Och förutom ketogen kost och vitamintillskott är det nog inte fel att röra på sig – inte minst för att få lite fart på blodcirkulationen.

  Om det hjälper mot eller förhindra cancer har jag ingen aning om men det är nog inte utan orsak som prostataproblem går under benämningen ”chaufförssjukan”,,,,

  Det går att läsa mer intressanta saker för de som söker på ”prostate massage” – förr var ju detta en behandlingsmetod även i Sverige men ersattes av giftterapi istället men utomlands finns det kvar ännu,,;;

 12. 12
  Bengt Nilsson säger

  Vissa anser att cancer är en svamp…

  Kostdemokrati: Cancer är svamp
  https://www.kostdemokrati.se/science/2013/08/15/cancer-ar-svamp/

  Kostdoktorns forum (https://forum.kostdoktorn.se/topic/4339-%C3%A4r-cancer-en-svampsjukdom/) har en länk till ”How to treat cancer – Cancer is Fungus – Dr Tullio Simoncini”
  https://www.youtube.com/watch?v=Jfgx7Wy_MdU

  En kommentar (från Zepp) på Kostdoktorns forum hänvisar till följande två sidor:
  Dr Death
  https://www.icke-exposed.co.uk/david-icke/dr-death/

  Cancer is not a fungus
  https://www.123hjemmeside.dk/cancer_is_not_a_fungus

 13. 13

  Ursäkta att jag avviker från ämnet ketogen kost.
  Jag vill veta vad ni anser om denna länk om ett angränsande ämne när det gäller cancerbehandling.

  https://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Kosttillskott/Kolloidalt-silver/

  Det som man kan läsa i länken och det som verket skriver låter ju för mig som kvalificerad bullshit.

 14. 14

  Jag vet att du Annika skrev om en äldre dam med cancer i bukspottskörteln där det inte längre gick att göra ngt. Du rekommenderade henne D-vitamin o kolloidalt silver och hon blev (i alla fall då) bättre. Jag undrar bara vilka doser? Idag tar jag 5000 IE d-vitamin o 1-3 kapslar Omega 3. Men hur mycket kolloidalt silver? Ska strålbehandlas för bröstcancer om ngn månad o vill ju gärna boosta lite extra.

 15. 15
  Bengt Nilsson säger

  På Annikas gamla blogg hittade jag en länk till följande intressanta artikel på Matfrisk Blogg (från 2010):
  https://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/fruktos_och_cancer

 16. 16

  Hans Andersson! Tack för din rapport som jag sett tidigare och genast tagit till mitt hjärta. Jag hade enligt urologen en fyrdubblat godartad prostataförstoring med tillhörande problem. Efter övergång till ketogen kost försvann alla problem ganska snart så tack ska du ha för den hjälpen. Jan Hammarsten har jag träffat på en föreläsning hösten 2009 men då visste han bara att BHP var en metabol sjukdom som förhoppningsvis skulle kunna påverkas av kostomläggning.

  Betr. cancer så har jag i höstas förmedlat Annikas rapport om den anekdotiska behandlingen med kolloidalt silver, C-och D-vitamin och i tillägg ketogen kost samt nyligen dessutom intermittent fasta. Det handlar i korta drag om en kvinna i 75-årsåldern som 2006 fick äggstockscancer, blev då opererat, 2010 friskförklarad, fick 2011 cancer i bukspottskörteln, strålades utan framgång, fick därefter ett antal metastaser samt behandling med både cellgifter och strålning. Så var läget i oktober 2013. Från mitten av oktober hade jag då en 6 veckors Lchf kurs för mina pensionärskompisar (5te året) där jag tog upp vad vetenskapen visste om cancer i både Tyskland och USA samt tog med även Annikas rapport. Vad jag inte visste då var att en kursdeltagares väninna var sagda kvinna som omedelbart av henne fick överta allt kursmaterial och genast la om sin kost till strikt Lchf. Hon är fortsatt under behandling med cellgifter och strålning men rapporterade för ca 2 veckor sedan att alla prover är bra nu samt att hon mår mycket bra, har energi och är vid gott mod. Hon kommer förresten med på Åbokryssningen tillsammans med mig och halva kursen, förhoppningsvis återställd då.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Suzanne:
  Här skrev jag om det. Det ser ut som att det blev 1 msk koll silver 5 ggr per dag.

 18. 18
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 13 Micke S
  Information från Livsmedelsverket kan man tyvärr inte lita på – det ligger inte i deras intresse att ge ’rätt och riktig’ information vare sig det gäller LCHF, Kolloidalt Silver eler annat ’matnyttigt’…

  Istället får man vända sig till hjälpsamma bloggar som denna eller facebook-grupper beträffande KS. Se fb-gruppen KS2 – om hur bl a KS och MSM har hjälpt vid olika kroniska sjukdomstillstånd – även cancer.

 19. 19

  Tack Annika för svar. Silver beställt;-)

 20. 20

  En annan aspekt man kanske också kan fundera lite på då det gäller cancer är om man upplevde någon form av trauma innan man fick cancer som har hjälpt till att få igång den. Någonting som man känslomässigt inte riktigt kunde hantera. Och sedan ta bort det traumat med någon form av energiterapi (t.ex EFT, TFT, emotion code o.s.v) Hur ofta hör man inte någon säga:”Jag har haft sån otur , först dog min man, och sen fick jag till på köpet cancer”
  Dom har inte tänkt på att det ena kanske ger det andra.

  Dr Hamer från Tyskland fick själv cancer efter att ha förlorat sin son, och började undersöka på sitt sjukhus om det kunde finnas samband mellan trauma och cancer. Och det fanns det hos majoriteten av patienterna. Inte bara med cancer utan också med autoimmuna sjukdomar.
  Han slutade behandla patienter på konventionellt sätt med riktigt bra resultat, men förlorade sin läkarlicens för så får man inte göra, oavsett resultat Sist jag läste om honom var han i ”exil” i Norge. German New Medicine (GNM) heter hans metod. Jag vet inte vilken metod han använder för att få bort trauma.

  Jag använder själv EFT knackningar mot både värk, trauma ja allt och och det funkar helt superbra. Dessutom enkelt att lära sig göra det själv. Men många andra metoder är nog också bra.

 21. 21

  Inom naturmedicinen brukar man påpeka vikten av att ha rätt jordmån i kroppen, dvs pH bör ligga strax över 7. Så fort ph-värdet kryper ner under 7 blir vi sjuka. För att balansera upp detta är det viktigt att få i sig mkt basiska livsmedel, främst gröna grönsaker, samt helt undvika raffinerat socker, spannmål och ris då dessa är extremt försurande för kroppen. Vill man höja pH ytterligare och klarar av att äta en citrusfrukt då och då så hjälper detta till också då citrusfrukter höjer pH i kroppen. Min rekommendation är ekologisk grape eller citron då dessa endast innehåller 7% kolhydrater men i begränsad mängd förstås och förutsatt att man tål den mängden socker.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @21 Annelie:
  Intressant. I 2000-talets Vetenskap skriver de i senaste numret om Bikarbonat som en hälsobringande ämne.

 23. 23

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @21 Annelie:
  Intressant. I 2000-talets Vetenskap skriver de i senaste numret om Bikarbonat som en hälsobringande kemikalie.

  Jag tänker passa på att lyssna till den italienske läkaren Tullio Simoncini när han kommer till Sverige i april. Han säger sig kunna bekämpa cancer med hjälp av bikarbonat.

  https://www.2000taletsvetenskap.nu/pdf/2014_simoncini_turnen.pdf

 24. 24

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja och pratar vi specifikt om cancer så stämmer detta väldigt bra in om man anser att cancer är en svamp, vilket allt tyder på. Ett surt pH gynnar cancercellerna och alla örter som är aktiva mot cancer används även mot svampinfektioner. Så om en cancersjuk höjer pH i kroppen, behandlar med svamphämmande örter, undviker att göda tumören med socker så borde tumören krympa och sedan försvinna. En annan viktig aspekt är mineraler. T ex så kan brist på selen ge upphov till prostatacancer. Vill minska risken att drabbas av cancer så gäller det att försöka undvika diverse olika miljögifter och kemikalier som tömmer våra mineraldepåer, låta bli socker, spannmål och ris och vara försiktig med andra livsmedel som höjer blodsockret, samt ta mineraltillskott vid behov.

 25. 25

  @ LenaK:
  Ja den föreläsningen vore intressant att gå på.

 26. 26

  Grönsaker och att undvika spannmål(de är sura) är ett bra sätt att hjälpa kroppen att hålla ph på 7,4. Annars kommer kroppen att ta av kalciumlagren(skelettet) och bikarbonaten i blodet i första hand. Doktor William Davies beskriver detta ingående i sin bok om Brödberoende.

 27. 27
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Man kan också basa kroppen genom att riva (2-3 matskedar) lite frusen (eko-)citron över frukost-yoghurten – eller över lunch eller middags -salladen ..jättegott! Jag har numera alltid ett par citroner i frysen ..och rivjärnet står framme. 😀

 28. 28

  @ Mayne Sundewall Hopkins:
  En eko citron som klingar gött, rivet av ett riktigt rivjärn, det är grejer det 🙂

 29. 29

  Väldigt bra länk/film. Sitter själv med nydiagnosticerat lymfom stadie 2A i Tyskland på en privatklinik. Här finns inget annat än att äta strikt ketogen kost, första dagen så fick jag en hel ”bok” med information om det med exakta listor på mat.
  Min läkare som dessutom är onkolog och jobbat inom ”normala” sjukvården i dryga 10 år blev helt lyriskt när jag berättade att jag redan är utbildad kostrådgivare för lågkolhydratskost men ni vet… skomakarns barn historien.

  Intresserad av vart man kan få hjälp att ”bli forskad på”? Kommer att välja alternativmedicin som behandling för min cancer… någon som har tips?

 30. 30

  Malin:

  Jag skulle verkligen ta mig en kraftig funderare över det här med collodialt silver om jag vore i din situation. Jag kan tänka mig att det är ett utmärkt komplement till övrig behandling

  Här är en lite kul film i ämnet.

  https://www.youtube.com/watch?v=PUX38QH8eG4

 31. 31
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Jeg registrerer her i Norge nå at lungecancer nå blir behandlet med cellegift og streng diett der alle karbohydrater er bannlyst som sukker, brød, poteter, ferdiglaget mat som pølser etc.
  Pasienten blir oppfordret til å spise kjøtt og fisk uten tilsettingsstoffer.
  Er vi på vei til å få gjennomslag for at lavkarbomat er best i det lange løp?

 32. 32
  Lars Henrik säger

  @ Gerd Elisabeth Grini:
  Detta var ju helt underbara nyheter från Norge! 🙂 Fantastiskt bra. Här i Sverige verkar det inte lika ljust tror jag…

 33. 33
  Kristin Allwood säger

  @ Lars Andersson:
  Synd att lchf-kosten till så stor del försurar, sänker phvärdet i kroppen,som allt från djurriket. Men det gör även socker och spannmål utom bovete. Däremot inte det mesta grönt och frukt.Se Ragnar Berg syra-bas-balasen.

 34. 34
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 33 Kristin A
  Jag har länge funderat över det där med syra/bas-balansen och undrar fortfarande om det egentligen är det som det handlar om när det gäller att hålla sig frisk.. Jag levde vegetariskt (noga med syra/bas) i ca 25 år, vilket sedan ändrats, av olika skäl, lite efterhand de senaste ca 10-12 år.

  Nu, sedan ungefär ett år (om jag minns rätt ..tiden springer) är min kost liberal LCHF (har inte diabetes) och jag mår superbra av detta – bl a gått ner ca 10kg efter att ha visat socker, potatis, pasta, ris o’ bröd på dörren. Det är verkligen så att när det gäller övervikt är det kolhydrater och inte fett som ställer till det! Jag äter inte så mycket animaliskt protein egentligen men däremot rejält med högfett – smör, kokosolja och olivolja, avokados, nötter, frön och alltid tjock grädde, joghurt.. etc.

  För att hålla styr på min SLE är praktiskt taget allt i mitt hushåll ekologiskt numera – från rengöring till minsta krydda ..även kläder när möjligt. Jag tror att det är otroligt viktigt att ta bort gifter från både kropp och omgivning, så mycket det går, när man kämpar mot sjukdom – t ex att sanera bort kvicksilverplomber i tänderna osv.
  Att ta tillräckligt med kosttillskott är lika viktigt – jag tar sedan länge bl a Q10, Seagreens, B12, Omega3 osv.
  KS (kolloidalt silver) lade jag till för ungefär ett år sedan och i våras började jag med en daglig dos MSM. Är så tacksam att jag fann dessa två ’arsenaler’ som verkligen gjort en enorm skillnad i hur jag mår idag. Hälsa bygges!

  En länk av intresse betr hälsa i allmänhet:
  https://www4.dr-rath-foundation.org/THE_FOUNDATION/barletta_declaration.html

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 Kristin Allwood:
  Vad finns det för vetenskapligt underlag, med hårda ändpunkter (sjukdom och död), för denna teori om att olika födoämnen påverkar syra-bas-balansen som du säger, och påverkar hälsan?.

 36. 36

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Vad är MSM?

 37. 37
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 36 Novis:

  MSM = MetylSulfonylMetan – se: https://www.ion-silver.com/msm.lignisul.htm
  Läs ända ner – bra information och flera länkar.

  Jag använder MSM som salva (blandar själv), vid tandborstning (blandar själv) och som ’liten hutt’ (1tsk i 1dl grönsaksjuice) varje morgon – olika dos för olika människor. Min man tar 2tsk i ett glas vatten varje morgon och trivs med den dosen.
  MSM finns att köpa i Hälsokostbutik eller på nätet. Jag bor i UK, så köper mitt här.

 38. 38

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Det alltså kolloidalt silver? Hur då salva?

  Igår kväll såg jag en snutt på ett TV-program. Jag hängde inte alls med från början så jag vet inte precis vad personen kokade ihop, men det var eventuellt någon soppa eller någon hälsodryck, och hon sa att hon rörde med silversked, för redan på 1800-talet visste man att det var bakteriedödande att använda silversked. Långt innan man visste vad bakterier var.

  Tror det var programmet som heter Strömsö, SVT24.

 39. 39
  Lars Henrik säger

  Novis Skrev:

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Det alltså kolloidalt silver?

  MSM är en organisk svavelförening som används som kosttillskott. Svavel behövs i flera av kroppens organ och processer, t ex naglar, hår, hud, brosk och vid syntesering av D-vitamin i huden etc.

  Se t ex: https://www.msmse.com/information_om_msm/vanliga_fr%C3%A5gor_och_svar_om_msm.html

 40. 40

  Hej
  Jag undrar vad man får äta om man vill hålla en strikt ketogen diet?
  Alltså inte socker och inge kolhydrater alls. Det vill säga. man måste väl äta lite vitaminer men frågan är i vilken sort. Vilket fett får man äta?
  Vore bra om någon kunde svara på det…
  Mvh

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ 40 PAWEL:
  Du kan läsa någons LCHF-kostprogram, tex mitt, se nere i högra bloggmarginalen efter länk.
  Jag tycker inte att man behöver äta helt fritt från kolhydrater. De som finns i en ”lagom” mängd av grönsaker är OK. För många går det till o med bra att äta en måttlig mängd av rotsaker, som tex morötter. I stället för de uteblivna kolhydraterna bör man äta naturligt fett. Inte margariner och billiga matoljor som solrosolja och majsolja. Dessa innehåller fettet omega-6, som i överskott är inflammationsframkallande och orsakar sjukdom. Bra fetter är särskilt (gräsbetes)smör och ekologiskt kokosfett. Köttfett och fiskfett är också bra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa