Vad är löjligt?

Ledare i ST idag: Löjligt att protestera mot köttfritt. Jag har inte sett någon ledare som tyckt att det är löjligt att propagera för köttfritt.
Jag tycker att det är helt ok att människor själva vill äta köttfritt, men inte när de ska bestämma att även andra ska göra det.
Många veganer tycker att de ska bestämma att vi andra inte ska äta kött.

Ekologiskt och närproducerat kött, där djuren har haft ett bra liv, är den bästa mat vi kan äta, i anpassad mängd. Det innehåller perfekta andelar av den näring och energi vi behöver. Det finns ingen anledning till att äta mer än man behöver. Friska barn gör inte heller det.
Därtill naturligt fett med lämplig andel mättat. Livsmedelsverket tycker att vi inte ska få äta naturligt mättat fett.
Det känns som att det finns många inflytelserika krafter som ska bestämma att vi ska äta onyttigt, men ingen hörs som vill låta oss få äta riktig hälsosam mat.
Det känns inte som att utvecklingen går åt rätt håll. Svensk matproduktion läggs ner i snabb takt, och importerad mat med gifter av olika slag tar marknadsandelar.

Fast det finns ljus i mörkret: Eva Franchell i AB: Klart att skolbarnen ska få smör på mackan.

 

Comments

 1. 1

  Det verkar i alla fall som om kosten äntligen har hamnat på den politiska agendan – det var på tiden men inte oväntat.

  Artikeln i AB säger var det är på väg – SLV och dess hantlangare har snart svårt att kunna få tag på den mat de rekommenderar,,,

  ”Om man inte visste bättre, kunde man tro att myndigheten sponsrats av multinationella livsmedelsindustrin. Men faktum är att till och med matjätten Unilever har börjat blanda smör i sitt margarin. Ingen ville köpa företagets processade lättmargariner så i dagarna lanserades därför den första smörblandningen på tyska marknaden.
  Snart går det väl inte ens att köpa Livsmedelsverkets rekommenderade lättmargarin.”

  Och uppenbarligen så har kunskaperna som folk fått från bloggar, böcker och andra källor börjat ge bra effekt på utbudet i affärerna – bröddisken krymper stadigt medan urvalet och mängden smör har ökat,,,

 2. 2

  ”Många veganer tycker att de ska bestämma att vi andra inte ska äta kött.”

  Respekt för andra människors val verkar vara en bristvara. De har vegetariska alternativ i skolan, men det räcker tydligen inte? Att protestera mot köttfria dagar är snarare sunt än löjligt.

 3. 3

  Det var ingen bra ledare i Sundsvalls Tidning. Ledaren själv verkar löjlig!

  Man undrar om risk för svart grönsaks-marknad uppstod under hennes skoltid, likt dagens befarade svarta Bregott-marknad?

  …”Varje dag var det mer eller mindre slagsmål om att få sitta med henne i matsalen för att om möjligt få äta upp hennes matrester, eftersom den mat hon fick ofta smakade så mycket bättre än den mat som serverades alla andra elever.”…

  Vegetarianen verkade vara känd för att inte äta upp maten eftersom så många chansade på att det skulle bli något över.

 4. 4

  @ Thomas Jansson:
  På tal om bröd. Hur är det med surdegsbröd vilket verkar öka? Är det lika proppat med kolhydrater som konventionellt bröd. Jag har läst på någon enstaka förpackning och det verkar som om det är likartat till kolhydratmängd.

 5. 5

  Allt jag läst mig till om bröd så verkar det som om man kan påverka GI-värdet och slipper således snabba toppar.

  Den totala mängden kolhydrater som skall metaboliseras är dock densamma – det blir bara mera utdraget – kanske något gynnsammare men som jag tolkat det har det ingen större betydelse – det är lika skadligt ändå,,,,

  Men jag är ingen expert på bröd – det tillhör inte min kost sedan länge så jag har inte full koll på det hela.

  Det händer dock att jag äter lite bröd någon enstaka gång om jag äter utanför hemmet – det totala årsintaget torde dock hamna under en ordinär limpa.

  Så jag betraktar bröd på samma sätt som starksprit – det går bra någon enstaka gång. Och i likhet med brödet så köper jag i stort sett aldrig starksprit själv (utom då vi har utlandsgäster – de har lite andra vanor än oss,,,)

 6. 6

  Simpelt ämne av en ledare för en relativt stor ortstidning. Det finns ju så mycket viktigt att skriva om, för en ledare, som verkligen skulle tillföra människor och samhället viktig information och debatt.

  Exempel:
  – EU-valet
  – Höstens val till riksdag, landsting o kommuner
  – Sjukvården
  – Äldrevården
  – Mobbning
  – Kemikalier
  – Luftföroreningar
  – Kultur
  – Jobb
  – …

 7. 7

  Om veganer med flera ska ha ”köttfri dag” så ska jag ha ”grönsaksfri dag” i min matsal. En dag ska vara helt fri från vegetarisk kost då. Rätt ska vara rätt, hur jäkla dumt det än är. Fy.

 8. 8
  Konsument i Sverige säger

  Detta tycker jag tillför något bra, nämligen ”Billig mat kan stå oss dyrt”, debattinlägg av LRFs ordförande Helena Jonsson.

  https://st.nu/opinion/debatt/1.6724672-billig-mat-kan-sta-oss-dyrt

 9. 9
  Kattmoster säger

  @ Arvid:
  Huvudet på spiken, Arvid! Dessutom kan man ju fråga sig varför de andra inte blev vegetarianer om den maten nu var så god…

 10. 10
  Kattmoster säger

  @ Thomas Jansson:

  Göran Burenhult, en känd paleolit, menar att man ska undvika bröd helt men OM man absolut vill äta det ska man äta antingen riktigt surdegsbröd eller helt vitt bröd (typ franskbröd) men inget däremellan. Det gör att alla dagens fullkornsbröd, som många tror är så nyttiga, helt faller bort.

 11. 11

  Förbud mot att äta kött är inte ett dietproblem utan ett ofrihetsproblem, en följd av miljöideologin/klimatideologin, som med sitt önska, ungefär som sovjetstaten, om central kontroll, planering, och ransonering långsamt men säkert skapar ofrihet. Att skolbarn inte själv kan få bestämma om de vill äta kött eller inte, är ett övergrepp på deras frihet utan någon motivering annat än begrundat i en ideologi, som ungdomarna uppenbart inte delar.
  Allt snack om tvungna köttfria dagar för att rädda jorden och klimatet är inget annat än ett angrepp på vår basala frihet. Det är märkligt att skribenterna i tidningarna helt missar den viktigaste aspekten, som är friheten.
  Det är friheten att välja själv, och få sitt val respekterad, det gäller.

 12. 12
  Thomas Jansson säger

  9@ Kattmoster:

  Troligtvis är surdegsbrödet att föredra om man nu måste äta bröd överhuvudtaget,,,

  Men myten om fullkornsbrödet verkar vara på väg att avslöjas,,,

  https://www.kostdoktorn.se/fazers-fullkornsbrod-ofta-ren-bluff

  Själva bakar vi på diverse LCHF ingredienser och det smakar relativt bra även om jag inte är övertygad om att det ska ätas för ofta – i det här huset verkar det ätas ”LCHF-bröd” med i snitt 2 månaders mellanrum – det tror jag är lagomt och näst intill ofarligt,,,

  Men jag har faktiskt ätit en kvarts semla hittills i år – det går att undvara,,,

 13. 13
  Halvdansken säger

  Jag tyckte det var en ganska fånig protest och jag tror att bönderna gjorde sig själva en björntjänst. Jag äter själv kött och LCHF, och skulle inte kunna tänka mig att sluta med det, men äter gärna en vegetarisk rätt då o då om det är bra tillagat.
  Att kunna visa ungdomarna en variation i kosten tror jag är en bra ide, det kan kanske få någon intesserad av matlagning? Det kan väl inte vara så jättehemskt att skolan gör så här? Om de tagit bort allt kött permanent från menyn hade jag kunnat förstå protesterna.
  Det finns ju vegetarianer på LCHF också.

  ”Jag tycker att det är helt ok att människor själva vill äta köttfritt, men inte när de ska bestämma att även andra ska göra det.”
  Mja, mjo…skolorna tvingar ju också eleverna att ha matte på vissa tidpunkter, engelska på andra osv. Man går i skolan för att lära, varför inte också om mat?

 14. 14

  @ Halvdansken:
  ”Man går i skolan för att lära, varför inte också om mat?”

  Det är absolut inte okej att lära eleverna att äta skräpmat i form av lättprodukter och på näringsämnen urlakade maträtter. Kostvanstyret med SLV i spetsen i Sverige måste bort!

 15. 15
  Lennart N. säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa