Dietisterna är ense

Normalkorkade dietister i Värmland är ense om att lättprodukter är bra för barn: Dietisterna förespråkar lättprodukter.

Normalkorkad = En som okritiskt tror på allt mainstream-experterna säger, oavsett hur det stämmer med verkligheten.

Men politikerna är oense.

 

Comments

 1. 1
  Konsument i Sverige säger

  Hela framsidan i VF säger,
  ”Politiker för smör”
  ”Dietister för lättmjölk”

  https://www.vf.se/evf

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Konsument i Sverige:
  De flesta av oss har nog inte inloggningen till e-VF. Men det är ju kul att veta att kontroversen är på framsidan.

 3. 3

  Dietisterna verkar vara någon sorts predikanter för margarinkyrkan och dess avarter.

 4. 4

  ”Övervikten ökar bland värmlänningarna. Och kostundersökningar visar att barn i dag äter för mycket mättat fett, som bland annat finns i smör.

  – Våra barn är bland de fetaste i landet och vi ligger på andra plats när det gäller övervikt bland vuxna. Men det är inte fettintaget som är problemet, snarare stilla­sittandet och matvanorna i ett helhetsperspektiv.” Citerat ur artikeln.

  Kan undra hur mycket kolhydrater barnen nallar i sig över dagen. Uppenbart håller de sig inte mätta på skolmaten. Jag tror inte de äter för mycket mättat fett, inte heller för mycket fett över huvud taget. Övervikten kommer av överätning, som följd av låg och kortvarig mättnad pga för mycket snabba kolhydrater och alldeles för lite fett. Sverige är ett potatis och smörgåsland. Varken potatis eller bröd ger långvarig mättnad. En någorlunda mättande smörgås består av en grov brödskiva med rikligt med smör och ett stekt ägg ovanpå. Får dom det i skolan, barnen, eller ens hemma?

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  Den pedagogiska lobotomeringen som råder på dietistutbildningen verkar fungera ovanligt effektivt just i Värmland,,,

  Men dietisterna i Värmland har ju en tradition av Intellektuell härdsmälta långt utöver det normalkorkade tillståndet, den som betvivlar detta kan ju lämpligen ta sig an följande verbala uppkast hämtat från den tiden då denna dietist skämde ut Värmland inför hela svenska folket:

  https://www.kostdoktorn.se/marlene-olivares-dahlby-mytspridande-dietist

  Tittar man på Värmland som helhet kan man nog säkerligen konstatera att utbildningsnivån knappast ligger särskilt högt jämfört med landet i övrigt – den enskilt viktigaste faktorn för hälsa verkar ju vara just utbildning (förutsatt att man inte blir dietist?),,,

  Stapelvaran för de flesta ungarna hemma hos de överviktiga ungarna är nog Mamma Scans köttbullar & spagetti och massor med sockrad ketchup till – ägg är ju farligt vilket de rättrogna dietisterna helt felaktigt basunerade ut då föräldrarna till dagens skolbarn ”lärde sig äta nyttigt”!

 6. 6

  @ Thomas Jansson:
  Synd att dietisterna har en sådan mossig attityd till ägg ett av naturens underverk. Det innehåller i princip allt av det viktigaste vi bör få i oss av vitaminer och mineraler. Till och med D vitamin som en dietist vill att vi skulle få i oss med margarin!

 7. 7

  @ natan:
  Ja, det är det matpaket, som kycklingembryot får med sig för att kunna växa till sig och bli en kyckling, som kan finna sin egen föda.

 8. 8

  På den här bloggen finns det lite beräkningar över kolesterol som kommer från bl a ägg,,,

  https://kostkunskap.blogg.se/

  Leta får ni göra själva!

 9. 9
  Professor Göran säger

  Att dietisterna har det mesta om bakfoten är knappast något nytt och tyvärr gäller detta hela det medicinska etablissemanget när det gäller synen på kostens betydelse för vår hälsa.

  Kunskaperna ligger på en i mina ögon rent infantil nivå. Själv har jag därför väldigt svårt att förstå att de har kunnat bita sig fast på en sådan nivå. De verkar ju inte ens förstå det mest elementära när det gäller förhållandet mellan kolhydrater och insulin i kroppen och vad detta kan ställa till med. Egentligen är det hela ofattbart.

  För snart hundra år sedan insåg polarfararen Willhjalmur Stefansson som hade levt på rent kött i flera år bland inuiterna att det var på gränsen till meningslöst att över huvud taget diskutera detta med dåtidens dietister. Enligt deras uppfattning (i slutet av 20-talet) gick det bara inte att leva på rent kött för detta fick de lära sig redan då. Polarfararna, och alla inuiter, måste därför ha ”fuskat” på något sätt hur detta nu skulle kunnat ha gå till. Då som nu kunde dietisterna bara inte ha fel för de var ju utbildade och visste hur det låg till. Verkligheten existerar bara inte för dietisterna – den inställningen gör säkert livet lugnare för denna yrkeskategori.

 10. 10

  ”Normalkorkad = En som okritiskt tror på allt mainstream-experterna säger, oavsett hur det stämmer med verkligheten.”

  Jo… – Annika – nitarna i etablissemangets evidensbaserade vetenskap är det många som håller sig till – även om verkligheten om och om igen säger annat.

  Det kan måhända bl a förklaras med: ”Att beskriva verkligheten i strid med människors sanning leder inte sällan till att folk känner sig kränkta och nedvärderade. Detta eftersom det är viktigare att ha rätt i dagens samhälle – än vad som ÄR rätt !”

 11. 11

  Dietister = lättingar (åtminstone när det gäller att hålla sig uppdaterad)?

 12. 12
  Hanveden säger

  #5
  Det finns dietister från Värmland som vi skall vara tacksamma mot för vad de gjort…

  De som anmälde Annika satte igång det mesta av denna upplysning av vad rätt kost har för betydelse precis som Annika D hade upptäckt och som fick socialstyrelsen att godkänna LCHF.

  ”Socialstyrelsen ansluter sig till professor Bernes yttrande och bedömer att dr. Dahlqvists rekommendationer av ”lågkolhydratkost” till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 idag kan anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.”

  Länk till godkännandet: https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lcarende1.pdf

  Detta dokument kanske man skulle ha utskrivet och visa de dietister som inte följer socialstyrelsens beslut…

  mLCHFh B-) .

 13. 13

  Professor Göran Skrev:

  Att dietisterna har det mesta om bakfoten är knappast något nytt och tyvärr gäller detta hela det medicinska etablissemanget när det gäller synen på kostens betydelse för vår hälsa.

  Du har ofta uttryckt bestörtning över den låga vetenskapsnivån i den medicinska vetenskapen. Jag, som tekniker menade lite provocerande att dagens läkargärning består i att med hjälp av prover och enkäter, sk anamnes, sammanställa fakta för att få till en diagnos. Därefter tittar man i handboken efter lämplig medicinsk behandling och skriver ut recept. Allt detta skulle en dator kunna utföra med bravur och den skulle aldrig göra fel eller hitta på något dumt, som att föreslå kostomläggning till LCHF.
  Men, förstår du, sa min hustru: Läkaryrket är ingen vetenskap, det är en Art (swinglish för konstnärlig handling) Hon har utövat yrket i hela sitt yrkesverksamma liv, så hon borde ju veta.

 14. 14

  12@ Hanveden:

  Ja – på så sätt var de ”nyttiga” men dessvärre så verkar de vara helt oförmögna att ändra uppfattning oavsett vad som kommer fram,,,,

  Nu tror jag de båda dietisterna som anmälde Annika har nått pensionsåldern och förhoppningsvis slutar de bedriva sin allmänfarliga agitation – men det tycks finnas gott om yngre förmågor som fortsätter sprida sin villfarelser,,,

 15. 15

  13@ Erling:

  Även teknikeryrket är en blandning av ”Konst & Vetenskap”,,,,

  Mitt eget antagande om att minst 50% av alla som besöker en vårdinrättning är matförgiftade skulle innebära att samtliga dessa skulle vara botade med endast ett par frågor i ett expertprogram – de flesta med en ”behandlingstid” från några dagar upp till någon månad – svårare än så är det ju inte,,,

  Lämpligen kunde ju fråga 1 bestå i vad den vårdsökande äter – utan ytterliggare frågor skulle man kunna bota en mycket stor del av de ”vårdsökande”,,,

  Att antalet läkare inte har något som helst samband med ökad hälsa står ju helt klart – snarare är det tvärtom med den övertro på piller som råder – ett utmärkt exempel är ju den ”läkare” som tyckte att Emil Elmqvist skulle äta medicin istället för riktig mat,,,,

  Den läkare som rekommenderar en hälsosam och artegen kost hängs ut i massmedia men en pillertroende läkare går helt fri – det är en märklig tid vi lever i,,,

  Så hellre expertsystem än läkare – jag tror att så många som 2/3 numera ställer sin diagnos själv med hjälp av nätet – de pillertroende läkarna kommer att få det allt svårare allt eftersom folk vaknar upp – och allt fler besöker nog läkaren enbart för att denna har förskrivningsrätt,,,

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ Erling:

  Intressanta tankegångar hos din hustru!

  Problemet är nog snarast att läkemedelsbolagen så totalt har snedvridit den officiella forskningsagendan så att 95 % går till att dämpa symptomen med mediciner som i de flesta fall har en tveksam effektivitet och med ofta skrämmande biverkningar. Så fort jag börjar gräva i detta så framträder för mig en ohelig ”stinkande” byk. Helt logiskt så kan det bara inte finnas något incitament för läkemedelsbolagen som drivs av vinstmotiv att ta tag i sjukdomarnas orsaker eller att använda t.ex. vitaminer för att förbättra hälsan eftersom det inte går att tjäna några pengar på vitaminbehandlingar.

  Igår kväll såg jag en video på YouTube som handlar om epidemin av typ I diabetes i Finland och den ”klockrena” kopplingen till D-vitamintillskott som trots att jag själv känner mig ganska luttrad i dagslägget ändå ”chockade mig”. Jag såg den faktiskt med ”gapande mun” och för mig var videon vetenskap så långt jag kan förstå denna. Allt ”evidensbaserat” kvacksalveri som läkemedelsindustrin producerar lyste här med sin frånvaro – den här forskaren visste vad han talade om!

  De kliniskt verksamma läkarna har helt enkelt inget vettigt stöd idag för att komma åt själva orsakerna till vår vanliga sjukdomar och därför ge vettiga och äkta evidensbaserade behandlingar.

 17. 17

  Thomas Jansson Skrev:

  Att antalet läkare inte har något som helst samband med ökad hälsa står ju helt klart – snarare är det tvärtom med den övertro på piller som råder – ett utmärkt exempel är ju den ”läkare” som tyckte att Emil Elmqvist skulle äta medicin istället för riktig mat,,,,

  Du pekar väldigt tydligt på rågången mellan Sjukvård och Hälsovård. Det här är inte bara en lek med ord, utan den grymma verkligheten. Sjukvårdare – läkare, sjuksystrar och övriga – ser som sin uppgift att vänta med insatser tills det finns en diagnos att behandla och behandlingen ska gå att hitta i FASS. Hälsovård är att med all möjlig kunskap i botten se till att människorna har god hälsa. Här kan vi se analogier med den traditionella kinesiska medicinens approach: doktorn får betalt, så länge patienten/klienten snarare, håller sig frisk.

 18. 18

  Erling Skrev:

  Sjukvårdare – läkare, sjuksystrar och övriga – ser som sin uppgift att vänta med insatser tills det finns en diagnos

  Kanske snarare det system av ansvarsregler de lever och verkar inom, som ska garantera patientsäkerhet, men som innebär dumheten satt i system, när man t ex inte vågar ge kostanvisningar om lågkolhydratkost till metabolt sjuka, utan skriver ut statiner, blodtryckssänkare och annat mer eller mindre verksamt mot de symptom, som det metabola syndromet visar sig med. Angrip grundorsaken, dämpa symptomen och satsa på en långsiktig lösning!

 19. 19

  natan Skrev:

  Synd att dietisterna har en sådan mossig attityd till ägg ett av naturens underverk.

  Aj då, jag var inte riktigt medven om känsligheten för ägg. Måste ha trampat i klaveret så det ekade med mitt inlägg om smörgåsar i nummer 4. Försökte få in det som insändare i tidningen, för artikeln går ju inte att kommentera, men ännu har jag inte sett röken av insändaren.

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  Erling Skrev:

  Erling Skrev:

  Sjukvårdare – läkare, sjuksystrar och övriga – ser som sin uppgift att vänta med insatser tills det finns en diagnos

  Kanske snarare det system av ansvarsregler de lever och verkar inom, som ska garantera patientsäkerhet, men som innebär dumheten satt i system, när man t ex inte vågar ge kostanvisningar om lågkolhydratkost till metabolt sjuka, utan skriver ut statiner, blodtryckssänkare och annat mer eller mindre verksamt mot de symptom, som det metabola syndromet visar sig med. Angrip grundorsaken, dämpa symptomen och satsa på en långsiktig lösning!

  Ett typiskt systemfel är att man inriktar sig på fel parameter – ett typexempel är att koncentrera sig på blodsockernivåer och blodtryck utan att rätta till den egentliga orsaken – att ge en insulinresistent person mera insulin är ju att hälla bensin på lågorna – men det ger ju fina resultat i statistiken,,,

  Detsamma gäller ju statiner som i sig ger upphov till diabetes, vissa blodtryckspiller likaså för att inte tala om de helkorkade kostråd som den normalkorkade delen av den sjuka vården frikostigt delar med sig av – kontraproduktivt så att det förslår och enligt min uppfattning är att jämställa med ett långsamt mord,,,

  Om bilverkstäderna vore lika dåliga på att serva bilar som sjukvården är att hantera diabetiker skulle det bli stora rubriker,,,

 21. 21

  Ett litet boktips samt en finsk dietist som är av lite annan kaliber:

  https://hbl.fi/nyheter/2014-01-31/562166/forskare-vete-gor-oss-sjuka

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa