Böndernas protest: Burgare på köttfri dag

Södermanlands Nyheter.

Det finns goda förutsättningar för bra köttproduktion i Sverige: Mycket gräs och mycket vatten. Men det är så olönsamt att producera kött i Sverige att produktionen störtdyker, och vi blir hänvisade till import av sämre kvalitet.

 

Comments

 1. 1

  Grön ungdoms ordförande stod i Aktuellt i kväll och sa att vi åt FYRA gånger mer kött än vad som rekommenderas av hälsoskäl. Det var ALLA överens om ”Livsmedelsverket och de här tunga aktörerna”

  Det där med ALLA känns ju igen från argumenten från etablissemanget…

 2. 2
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jamen, ’alla vi’ är ju absolut inte överrens om det, så ’alla’ är det då rakt inte!!

 3. 3

  @ maxiq:
  Media spelar med i fulspelet och de ”gröna” är alltid inbjudna att få kommentera utan att någon annan får replik!! Det är samma inom ”allt”; inte minst klimathysteriker. Verkar som Fridolin och co har klippkort på SVt och Tv4. ”Fri och oberoende Tv” jo men tjänare!

 4. 4

  ALLA i det här fallet ska man tolka som Koncensus! Det gäller förstås även övriga områden i Konungariket. V i börjar alltmer likna Nord-Korea som någon kommenterade.

  Det finns folk som är än mer bitska i sina kommentarer och säger att Östtyskland upphörde inte, det flyttade bara norrut. Det är kanske därför det är knäpptyst om Stasiarkiven.

 5. 5

  15-20E% proteiner blir inte så mycket kött, vi lever ju på fett, eller hur? Jag förstår inte upprördheten.

 6. 6
  Lennart N. säger

  Och här har Expressen skrivit en ledare ”knökad” av sakfel och felaktiga slutsatser!

  https://www.expressen.se/ledare/korkad-attack-pa-kottfri-dag/

  Speciellt sista delen beskriver ett skrämmande exempel på tänkt överförmynderi där man jämför rattfylla med köttätande.

  Vem orkar kommentera?

 7. 7

  @ Lennart N.:
  Håller med : Vem orkar kommentera.

 8. 8
 9. 9
  adhd-mamman säger

  LCHF är ingen köttdiet. Det är bra för miljön att alternera med vegetariskt, det kan man göra även om man äter enligt LCHF. Slopa importköttet helt och hållet, undvik helst även svenskt konventionellt kött och ät måttliga mängder av svenskt ekologiskt/naturbeteskött samt viltkött, och var beredd att betala lite mer för det. Varva gärna med några vegetariska måltider och fisk så blir det bra före både oss, djuren och svenska eko-bönder.

 10. 10
  Konsument i Sverige säger

  Det finns många bra ställen att handla på.
  Köttbonden som fick nog…och gjorde korv av hela grisen.
  https://www.slaktarkorv.se/
  https://www.slaktarkorv.se/index.php/finns-har

  Kanske kan man samordna en beställning om man inte bor i närheten?

 11. 11

  @ Konsument i Sverige:
  Precis, skulle just berätta då jag varit hos en lokal leverantör inne i staden som säljer närproducerat och med kvalité. Lite dyrare men inte så farligt. Några varor var tom lite billigare än snabbköpet. Köpte närproducerade och osockrade blåbär som var en höjdare. Men de är lite dyrare 🙂

 12. 12
  Kattmoster säger

  @ Konsument i Sverige:

  För er som bor i Skåne kan jag tipsa om Tranåslunds gård:
  https://www.tranaslund.se/

  Vi köpte en låda i höstas (59 kg) för drygt 7 000 kr. Köttet levererades hem av bonden själv. Det var vakuumförpackat och klart för frysen. De ”finare” detaljerna fortsatte vi dock, på inrådan av bonden, att möra i kylskåpet ytterligare någon vecka. Köttet är fantastiskt mört och gott. Det kött man får på Coop eller ICA är riktigt dåligt jämfört med detta. Och – det bästa av allt – är att Mårten Walters djur har haft ett bra liv.

  Så ni som har möjlighet: Stötta denne bonde!

 13. 13

  @ Kattmoster:
  Finns det någon sammanslutning av bönder med websida där man kan söka efter närmaste bonde som har liknande kött?

 14. 14
  Kattmoster säger

  @ Pingo:
  Det finns vissa hemsidor men de är definitivt inte heltäckande. Vi hade bara hittat sajter över sammanslutningar långt norrut, som t.ex. Gröna Gårdar. Vår bonde hittade vi genom mun mot mun-metoden. Vår snickares syster är nämligen gift med bonden på Tranåslund.

  Detta är ett problem. Vi hade, under flera år efter det att Tranåslund startat sin verksamhet, letat efter bra kött, utan att hitta något, samtidigt som han letat kunder. Jag TROR att det kan vara så att det av olika skäl inte passar enskilda bönder att vara med i olika paraplyorganisationer. (Om det är av kostnadsskäl eller om profilen inte passar dem vet jag inte.) Samtidigt vet jag inte vad vi ska göra för att råda bot på bristen på kontakt mellan bonde och köpare. ETT sätt är att göra som jag nyss gjorde; tipsa på olika bloggar.

 15. 15

  @ Kattmoster:
  Det gjorde du bra att du tipsade. Jag bor uppe i Norrbotten så jag får leta mig fram till någon lämplig bonde. De slaktar nog mest på hösten och då har alla djur betat gräs under sommaren och köttet är helt perfekt.

 16. 16

  @ Pingo:

  Kan detta

  https://www.norrbete.se/

  vara ngt för dig Pingo?

  Googla på kött från Norrland, Västerbotten, Jämtland etc. så får du fler alternativ

 17. 17

  På Annikas gamla blogg finns tips om ”Inköpsställen för bra mat”.
  Kanske vissa är inaktuella, men kolla:
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=ink%C3%B6psst%C3%A4llen_f%C3%B6r_bra_mat

 18. 18
  Konsument i Sverige säger

  Jag kan rekommendera Karlsson & Elner:
  https://www.karlsson-elner.se/
  Jag har köpt kött hos dem några gånger. Super super super…
  Numer tror jag att dom bara levererar i region Skåne.

 19. 19

  @ sofia:
  Jag googlade på ”Kött Norrbotten” och fann en massa intressanta uppfödare. Tack för tipset!

 20. 20
  Rolf Löfgren säger

  Vi som bor i Gästrikland och Norra-Uppland har en verkligt bra eko-affär i Dilens Saluhall i Valbo.
  https://www.dilens.se/

 21. 21

  Jag antar att skolan för balansens skull inför bröd-, pasta- och sockerfria dagar.

 22. 22

  https://www.gronagardar.se/ för gräsbetat kött i västra Sverige.

 23. 23

  För er som bor i södra Östergötland – norra Småland vill jag tipsa om https://www.ydrekott.mu/

 24. 24

  Jag kan också tipsa om två uppfödare utanför Vimmerby: Torbjörn Arvidsson tel 070-3624007 (nötkött) samt Glada grisar https://www.gladautegrisar.se.

 25. 25
  Rolf Löfgren säger

  Det gäller att sätta press på LRF att stoppa alla planer på att införa GMO-foder till Sveriges jordbruk. Se Rune Lanestrands blogg: https://runelanestrand.wordpress.com/2014/01/26/lrf-viker-sig-for-gmo-lobbyn/

  Vi som vill köpa svensk mat, vill absolut inte ha någon GMO inblandning över huvudtaget. Svenskt jordbruk är mycket bra, men kan göras ännu bättre.
  Gör Sverige till GMO-fri zon NU!

 26. 26
  Margareta säger

  Tanken att det nog skulle utarbetas mer direktkontakt mellan bönder, som odlar KRAV-mat, har gräsbetat osv. har jag haft ett tag.

  Det kan nog behövas, när det snart blir ”GMO-invasion” och man eventuellt får svårare, att se exakt under vilka betingelser, den produkt jag står i begrepp att köpa, är odlad/uppfödd i.
  Man förhandlar ju nu om frihandelsområde mellan USA och EU. I många stater i USA kämpar man för att få lagstadgat, att det måste stå på etiketten att det finns GMO i produkten om det gör det. Jag tycker det är höjden, att man måste kämpa för det. Kan frihandelsklausuler månne betrakta detta som ett handelshinder, att det måste stå?

  Jag kan tänka mig, att stå ut med en del besvär för att få tag på bra mat. Tex åka iväg för detta ändamål. Jag skulle då föredra, att få kunna inhandla större partier av en produkt, för att på så sätt slippa, att ofta åka iväg.

  Jag har länge också våndats å de bönders vägnar, som har haft besvärliga konkurrensnackdelar för mer naturligt framställda produkter. Det bar sig inte tex för det jämtländska mejeriet, som köptes upp av ARLA. Jag kommer inte ihåg namnet på det. Bönder fick/får ju också för lite betalt för mjölk osv.
  Vi skulle på köpet få öppet landskap och som sagts på denna blogg av några kanske kan gräsbete ge den effekten, att mer kol binds i marken. Jag vet ej om det är sant, men här på bloggen har det ju förekommit sådana tankar och påståenden med referenser.

  Mer lokalt inköpt skulle ju också innebära kortare transporter överlag, särskilt om det fanns butiker kopplade i nätverk.

 27. 27

  @ Margareta:
  Det var Milko som Arla tvingade till sej… Ja, vi lär nog snart översvämmas av GMO, lär väl inte gå att stoppa men jag hoppas innerligt att jag har fel där, men är väldigt frustrerad då jag insett att människor runt om mej bara stoppar huvet i sanden vad gäller den mat dom stoppar i sej… Men som tur är för min del iaf så har jag än så länge tillgång till viltkött och fisk året om.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa