Upphäv Bregott-förbudet i skolan

Monique Forslund och Kostdoktorn skriver om att kommunen i Karlstad har förbjudit Bregott och mellanmjölk i skolorna i kommunen. På frågan om barnen kan få ta med eget Bregott svarar kommunstyrelseordföranden: ”Nej, då kan det bli en svart marknad för Bregott”.
Det finns också en namninsamling emot lättmargarin i skolan.

Hur ska vi kunna rösta fram rättigheten till en riktig smörkost för barnen i Sverige till hösten?

Kan vi fråga politikerna om de är positiva till en naturligt fet kost i skolan? Trots att Livsmedelsverket kämpar emot.

 

Comments

 1. 1

  Hur är det med så kallade lokala folkomröstningar då, hur fungerar de? Svara gärna, någon som är insatt…

  Skriv jättegärna på petitionen för bättre matfett i Karlstads skolor, länk finns hos kostdoktorn.se och hos lifezone.se. Tillsammans hjälps vi åt, och förhoppningsvis blir det eko i flera kommuner. Detta berör oss alla…

 2. 2

  Det som jag tycker är så konstigt är att politiker är väl också människor som har barn i skolan. De behöver ju inte tänka längre än sina egna barn
  Frågar man dem så ger de inte margarin till sina egna barn. Det gör inte professorn som i en föreläsning varnat för mättat fett och kolesterol. Detta gäller även kostchefer som jag talat med. Deras barn får smör på brödet. Jag vet för jag har frågat
  Vad är det för skillnad för våra barn och deras barn?

 3. 3

  @ Margareta Lundström:

  Tack Annika att du lyfter fram detta! Alla medel behövs…

  Det ’roliga’ är Margareta att just kommunalrådet i frågan och jag har barn på samma skola, och inte bara det, i samma klass!!!! Det! Men på plats diskuterar vi inte ämnet, utan då är vi föräldrar… hittills iaf!

 4. 4
  Peter Andersson säger

  Bortsett från att ”svart marknad för Bregott” är en rent hysteriskt absurd formulering i sig själv … så borde ju den givna motfrågan från reportern och er som kommenterar direkt ha varit; ”på vilken lag stödjer du dig när du säger att barn inte får ta med egen mat till skolan?????”

  Å andra sidan är det en pseudodebatt i vilket fall som helst – det spelar ingen roll om det är ett litet, litet margarinpaket eller ett litet, litet bregottpaket som serveras – så länge syftet i vilket fall som helst säkert är att det skall bredas på traditionellt, hårt och torrt skolbröd…

 5. 5

  Jag skulle tro att förbudet som Bregott kan anses vara någon form av brott mot handelslagarna. Hur kan en kommun förbjuda en produkt på en fri marknad? Kanske detta är en EU-fråga dvs brott mot en EU-lag. Det blir ännu konstigare när kommunen försöker stoppa föräldrarna från att ge sina barn Bregott. Här kommer rimligen in någon form av konsumentlagstiftning i bilden som kan skydda konsumenten som vill ge en annan konsument en produkt.

  Om man skulle jämföra kommunens beteende med en annan produkt blir galenskapen tydligare. Man kan tex föreställa sig situationen att en kommun svartlistar en viss sorts ekomärkta naturliga suddgummin för att man anser att suddgummina ska vara tillverkade av petroleumgummi. När föräldrarna då ger sina barn natursuddgummin hävdar kommunen risken med en svart marknad.

  Kommunen inför då visitationer av alla elever och upptäcker då att många barn har skor med naturgummi. Kommunen försöker därefter förbjuda dessa skor.

 6. 6

  @ Monique F (Lifezone):
  Kommunalrådet är tydligen rädd att hens barn ska tigga smör av ditt barn 😉

 7. 7

  Bregott är en smör-/rapsoljeblandning från det danskägda multinationella livsmedelsföretaget Arla. Paketet saknar också den garanti som innebär att råvaran är levererad av svenska bönder. Nämligen den röda Svenska symbolen, Arlakon.

  Anledningen till att inte den svenska symbolen Arlakon finns med på Bregott-paketet är att man på Arla har fått svenska bönders tillåtelse, att använda dansk grädde, när inte den svenska grädden räcker. Problemet med dansk grädde är att de inte särskiljer mellan mjölkbönder som föder upp sina djur med genmodifierat kraftfoder och dem som inte använder genmodifierat foder. Detta för att konsumenterna inte ska ha möjlighet att välja bort den mjölk som produceras med GMO-foder.

  Några gränser för hur mycket dansk grädde som får användas i den svenska produktionen finns inte och kontrolleras inte. Det är upp till företagsledningens i övrigt tveksamma moral och dansk mjölkproduktion lider av ett gigantiskt överskott.

  Att äta Arlas produkter, som inte är eko, eller har symbolen Arlakon på paketet, innebär att man konsumerar fett, producerat med GMO-grödor.
  Så Bregott är inget bra alternativ, tycker jag. Bättre vore om de lär sig på skolorna att hantera smör igen.

  Alla Arlas produkter som saknar symbolen Arlakon eller eko, innebär att den är gjord med danskproducerad grädde.

 8. 8

  Det är förstås oerhört viktigt att barnen i uppväxten får så mycket fett i sig som möjligt. En av anledningarna måste vara att man blir mer mätt på fett och struntar i att köpa sötsaker.

  Borde inte föräldrar i större utsträckning kunna engagera sig och tillhandahålla mer av den saken tex till frukosten i skolan.. Det kanske känns lite knasitgt i och med att vi betalar världens högsta skatter där vi dessutom ska till det tillandahålla vettig mat, men vad finns det för alternativ när politiker och tjänstemän vägrar att ta till sig information?

  I Boden valde man att köpa närproducerat kött i stället för import från djurfabriker i Eu. Kvalitetsvinsten måste vara myckt stor.

 9. 9

  Det är verkligen smått att politiker lägger sig i en fråga som denna. Det borde vara föräldrarnas och barnens sak att bestämma. Eller i demokratins namn ge barnen båda alternativen. Det är inte fel att lära barne att välja själva.

 10. 10
  adhd-mamman säger

  @ Georg W:
  Det finns ju ekologisk Bregott också. Så länge som det är smör från ekoligiskt uppfödda kossor, spelar det för mig ingen större roll om den är dansk eller svensk.

  Smör och Bregott från konventionellt uppfödda kossor, även svenska, går bort. Fy för en djurhållning med kossor som inte får stor andel gräsbete och får stor mängd sojafoder.

 11. 11

  @ adhd-mamman:
  Arlaprodukter som är ekologiska är alla producerade i Sverige. Liksom alla produkter som bär symbolen, Arlakon.

 12. 12

  ”Nej, då kan det bli en svart marknad för Bregott”.

  Haha, ja tänk om föräldrarna börjar langa Bregott till sina barn, och sedan säljer dessa vidare, smöret, till sina klasskamrater eftersom ingen vill äta margarin. Vilken katastrof. Man förstår att politikerna blir oroliga.

 13. 13

  @ Rickard:
  Jo paniken kommer sprida sig från vänster till höger :).

 14. 14
  olle holmqvist säger

  Hur besvärligt är det för skolans kök att ställa fram Bregott och Normalmjölk, som tillhandahållits av föräldrarna, på ett särskilt bord och sedan plocka in i kylskåp ?`Svårare än landstigningen i Normandie, eller ?

 15. 15

  Eftersom produkter baserade på GMO inte är märkta så säljs dom i stora mängder även till dom som egentligen skulle velat välja bort dom.
  I och med det så har GMO-fritt ingen konkurrensfördel utan bara dyrare produktionskostnad och det går inte ihop i längden.
  Därför anser nu LRF att Sveriges bönder nog borde överge GMO-friheten.
  Att införa GMO-märkning tycker jag absolut borde vara en bättre lösning.

 16. 16

  Håller vi på att bli ett nytt Nordkorea?

 17. 17
  Spanstind säger

  @ Humlan:
  Tror knappast att bönderna överlag är så förtjusta i GMO, det är inte de som styr färdriktningen.
  Bor på landsbygden och känner en hel del folk inom lantbruksnäringen. Tror att de flesta är
  mycket skeptiska men de är bara underleverantörer och därmed utbytbara. Saknar reell makt i
  praktiken, i teorin skulle det funka om bönder världen över gick samman och vägrade befatta sig med GMO – men det är organisatoriskt omöjligt och därmed en utopi, dessvärre.

  Bregottaffären ( som tråden egentligen handlade om ) får mig att tänka på det ofta citerade
  ( med all rätt ) Einsteincitatet: Kan det inte ordagrant men det gick ut på att endast universum
  samt mänsklig dumhet är oändliga företeelser, men att han hyste visst tvivel vad det gällde universum.

 18. 18

  Nu är väl det i praktiken en omöjlighet, inte minst med Eu medlemskapet(fri inre marknad osv) att vi ökar självförsörjningsgraden och den vägen kan komma bort från GEN modifiering. Målet för de nuvarande styrande tycks vara(även rödgröna) att vi ska fritt kunna konsumera vad smörja som helst.

  Ett sätt inför årets val(Eu parlamentet, valet till riksdag, kommuner, landsting) är att i största möjliga utsträckning utnyttja den ”personvalsmöjlighet” som finns inbyggt i systemet. Den möjligheten är obetydlig men kunde kanske sända signaler till den politiska delen att ta sitt förnuft tillfånga. Övrig påverkan måste ske genom upplysning och allmänhetens tryck på makthavare politiker.

 19. 19

  @ Thomas Jansson:
  Jo så är det nog. Inflytandet från USA är helt enormt. Nu vill jag inte i onödan nämna ThXXXX BodXXXXX men han har mycket tydligt på alla sätt och vis jobbat för detta land.

 20. 20

  Margareta Lundström Skrev:

  Det som jag tycker är så konstigt är att politiker är väl också människor som har barn i skolan. De behöver ju inte tänka längre än sina egna barn

  Den ”omedvetna okunskapen” förefaller vara åt hållet ”oändlig”.

 21. 21

  @ Pingo:
  Jämställer du Nord Korea i avseende demokrati med Usa ??

 22. 22

  @ natan:
  Det är nog vissa positiva skillnader men nog har USA dekat ned sig betydligt de sista decennierna.

 23. 23

  @ Pingo:
  Undrar om inte Sverige dekat ner sig ännu mer ? Det är förmodligen en mer öppen debatt i USA än i Sverige. Mediekoncentrationen är alldeles för stor här hemma. En riktigt sunkig ankdam.

 24. 24

  @ natan:
  Hoppas att det är så i USA numera. ThXXXX BodXXXXX är ju en av deras lakejer som har sålt oss på alla sätt och vis. Det finns en viss sannolikhet att han dyker upp med ett oskyldigt ansikte i valrörelsen.

 25. 25

  @ Pingo:
  Jo säkert han har väl redan börjat den i Tv 3 🙂

 26. 26

  Det här kanske passar lite dåligt i den här tråden, men ändå:

  Fönstertittarsjukan, där benartärerna är igensatta, drabbar metabolt sjuka. Man har funnit bevis för att medelhavskost, med mycket fett fr olivolja och nötter samt mindre andel raffinerade kolhydrater ger ett bra skydd, ca 60%, vilket får anses vara säkra bevis.

  https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/hjarta-karl/medelhavskost-skyddade-mot-benartarsjukdom/

  Dr Ron Rosedale behandlade sin svärfar med ketogen kost med mycket gott resultat, då svärfadern skulle resa till Europa, men inte kunde gå många meter i stöten. Allt pekar på att fett i st f socker är lösningen för de flesta åldrandesjukdomar.

 27. 27

  @ Georg W:
  GMO är ingen smitta som följer med genom kon och ut i mjölken.

 28. 28

  @ Malin:
  Alla vet att GMO inte är en smitta! Men väldigt få vet vad GMO egentligen är? Vet Du det, Malin? Eller är du omedveten och ändå positiv till GMO? Är du absolut säker på att GMO inte följer med kroppen, som konsumerar den?

  Som vanligt blir jag oerhört nyfiken på vem du är Malin, som verkar tillhöra de 10% av svenskarna som inte är negativa till GMO? Eller tillhör du de 20% av de svenska bönderna som är nyfikna på Monsantos ”Responsible soy”? Eller tillhör du kanske den samlade vetenskapen på SLU, som för något år sedan, tillsammans signerade en artikel i en stor dagstidning, som sa att ”-det var dags för svenska folket att sluta larva sig om GMO, för det är framtiden och det är ofarligt”?

  Många frågor, Malin. Har du något svar?

 29. 29

  Malin Skrev:

  GMO är ingen smitta som följer med genom kon och ut i mjölken.28

  GMO är en företeelse med många aspekter. När det gäller majs och andra grödor går genmodifieringen ut på att ge grödan sådana egenskaper att den tål ogräsbekämpningsmedel, framställt av ett specifikt kemiföretag, som sedan har patent på både det modifierade utsädet och bekämpningsmedlet. Vad i majsen eller soyabönorna man förändrat får vi inte veta. Vilka övriga egenskaper, som påverkats, inte heller. Praktiskt medför det att bönderna kan använda bekämpningsmedlet rätt obehindrat under hela växtperioden, vilket medför risk för förhöjda nivåer i maten. Om protein, cellulosa och övriga kolhydrater förändrats och denna förändring följer med genom kon får vi inte heller veta.

  Kemiföretaget i fråga har med mycket aggressiv marknadsföring skaffat sig monopol i USA och i stora delar av sk tredje världen. De lokala grödosorterna är så gott som helt utslagna och kontrakten med bönderna i tredje världen har stora likheter med livegenskap. Ja, man producerar större mängder mat på detta sätt, men det kommer inte bönderna tillgodo, utan vinsten hamnar hos kemijätten.

 30. 30
  Maria Skoglund säger

  Hej Annika, jag ser att detta är ett gammalt inlägg, men i högsta grad aktuellt för min del. Jag har en sexåring som fått Bregott under hela sin förskoletid, men nu när hon gått över till skola/fritids är det Lätta som serveras.

  Jag har kontaktat Sundsvalls kommun, men de är inte öppna för dialog. Ett standarssvar av de typ jag förväntade mig var allt jag fick.

  Hur går jag vidare? Jag vill inte att mitt barn äter lättmargarin med palmolja fem dagar i veckan.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2597343883610960&id=655649581113743

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa