Det nya nyckelhålet

Artikel på Sverigesradio.se.
Det blir nog inte så mycket bättre. Mindre socker – men mera onyttiga fibrer och fleromättade fetter, och mindre salt.
Fibrerna, cellulosan, är inte till någon nytta för oss. De bara retar tarmen och bidrar till gasbildning och inflammation.
Fleromättat fett behöver vi bara några få gram av per dag. Det är bara omega 3 som vi vanligen får brist på. Omega 6 får vi oftast alltför mycket av. Överskottet orsakar inflammation, blodproppsbildning, och försämrar infektions- och cancerförsvar.
Salt – den enda risken där är att vi får för lite, vi kan inte tillverka salt själva. Överskott av salt utsöndras lätt via njurarna, och hinner inte orsaka risk för sjukdom. Men det är givetvis ingen nytta med intag av överskott av salt.

Men att man minskar på sockret är förstås mycket välkommet.

 

Comments

 1. 1

  Det blir yoghurten som tappar nyckelhålet vilket gör att det inte blir någon konkurrensfördel att mixtra med innehållet av fett. Med lite tur så kan den bli ätbar så småningom.

 2. 2

  Det här är ju bara ett sätt av SLV att flytta fokus från den verkliga kritiken. Att nyckelhålsmärkningen står för en stor del av fetmaepidemin och borde läggas ner helt och hållet!

 3. 3
  Margareta säger

  Angående olika typer av märkningar, så hörde jag på radion i morse, att man skall klumpa ihop olika märkningar till en och ange ett slags mått på hur bra produkten är för miljön.

  Man nämnde i detta sammanhang KRAV och även andra typer av märkningar.
  Detta tycker jag i så fall blir alldeles för otydligt. Jag menar, att om man vill bedöma produktens nyttighet också så kan detta sammanvägda mått kanske dölja sådant, som jag tex vill bedöma.

  Vi ha ju tex. hört att gräsbetat ger mer omega 3. Det finns undersökningar, som visar att KRAV-produkter även har högre värden av andra nyttigheter. Jag har dock inte läst dessa undersökningar, så jag kan inte bedöma deras halt, men tror själv, att det kan vara på det sättet vad gäller en hel del nyttigt innehåll. Mer forskning behövs säkert.

  Med KRAV-stämpeln vet man också, att det inte är använt något rötslamsgödsling från reningsverken. Rötslammets användning innebär, att exempelvis cadmiuminnehållet i jordar stiger mångdubbelt. Det finns fler tungmetaller i rötslammet än så och samma gäller för dessa. De tungmetaller, som på så sätt tillsätts jordar finns där sedan, man kan knappast ta bort dem med mindre än att de tas bort genom grödor, så vitt jag vet.

  Nu är det ju så att cadmiuminnehållet i mat beror på många saker, inte bara jordens innehåll av tungmetallen. Det beror på grödan, på jordens pH osv, men med KRAV-odlat tillsätts i alla fall inte denna mångdubbla mängd och kanske är det så, att det i genomsnitt därför är mindre mängd av dessa skadliga ämnen i KRAV-produkter.

  När det gäller cadmium, så ligger halten i njurar hos européer redan nu väldigt nära den halt, där njurskador börjar uppstå.

  Det är visserligen sant, att stor mängd tungmetaller kommer från atmosfäriskt nedfall, men varför tillsätta rötslam till åkermark, som ger ännu mer cadmium. Även om man använder sk certifierat rötslam, (heter Revaqslam), där man har en gräns för cadmiuminnehåll, så stiger cadmiumhalten mångdubbelt.

  Pga av det jag nämnt ovan, så vill jag även i fortsättningen, själv av eget förstånd, kunna avgöra vad som gagnar miljö och hälsa bäst. Jag vill inte vara hänvisad till en siffra tex 5, eller motsvarande, där någon annan, med Gud vet vems goda minne bedömt det miljögoda. Jag vill kunna också i fortsättningen kunna välja KRAV med nuvarande mått mätt.

  Den som vill läsa mer om rötslammets ”historia” läs på ”Gunnar Lindgren.com.”

 4. 4

  Nyckelhålet är ett varningsmärke för mig. Köper inte ngt nyckelhålsmärkt. Äkta vara eller Ä-märket däremot står för bra val.

 5. 5

  Bra sagt Sr och föreslagna förändringar ändrar inte på detta faktum!

 6. 6
  Thomas Jansson säger

  Det behövs ingen märkning på riktig mat,,,,

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  För den som har kunskapen spelar nyckelhålet (eller annan rådgivande märkning) mindre roll. Istället blir det ungdomar, heltidsabetande småbarnsföräldrar och de som redan är sjuka och/eller gamla som inte orkar eller ens hinner att söka eller ta in information som bygger hälsa. Många människor kommer att lida på grund av nuvarande myndigheters sjukdomsframkallande kostråd. Skandalöst!!

 8. 8

  Igår fick då jag stod i kassakön så framför mig var en familj med en stor vagn full med varor. Det var stora mängder lättmjölk, lättprodukter av alla slag och frukostflingor. Allt var givetvis nyckelhålsmärkt. Dessutom läsk och godis. Paret hade en 5-årig dotter som plötsligt vände sig om och på större delen av ena ansiktshalvan var det ett stort eksem.

  Det var ingen tvekan att flickan måste ha brist på kolesterol om hon åt av den maten. Hon var jättesöt men sannolikt hade hon haft mindre eksem om hon ätit riktig mat. Så här långt har det gått och får säkert liknande mat på dagis och sedan framöver då hon börjar skolan.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa