Livsmedelsverket drar åt snaran

Jag får en känsla av att Livsmedelsverket drar åt tumskruvarna för kostchefer. De har en absolut skyldighet att se till att naturligt mättat fett är bannlyst i skolmatsalarna. Se Moniques bloggEmils blogg.

Hur ska vi bekämpa Livsmedelsverkets kostdiktatur mot våra barn?

Livsmedelsverket svarar idag Lotta Edholms artikel.
SLV tar inte alls upp frågan att barnen inte tycker att margarin- och lågfettmat är god att äta, och därför låter bli den.

 

Comments

 1. 1

  Dom har fått betalt av margarin maffian, precis som Ramlösa har givit restaurangerna extra bra priser om dom bara har det att servera, med mycket fluor.

  Kolla bara hur mycket gratis margarin som delades ut på nätet, samt kuponger med rabatt och kraftigt sänkta priser på matbutiken. När folk börjar med en dålig vana så fortsätter man med den.

  Får man barnen att börja med margarin så fortsätter dom väl, det är ju faktiskt godare än smör enligt mig, men själv äter jag bara smör ändå. Barn tycks alltid välja det som är godast, tex socker och godis och andra sötsaker medans dom flesta vuxna undviker det eller minimerar det helt enkelt.

 2. 2
  foie gras säger

  Samtidigt hävdar Livsmedelsverket i en artikel i SvD idag att varje kommun själv avgör relationen till verkets kostråd ”baserade på tiotusentals vetenskapliga undersökningar”..
  Något tvång skulle alltså inte föreligga.

 3. 3

  Ojsan, svarar Stig Orustfjord själv….. då hoppar han i fel tunna! Den nya chefen skall väl förändra SLV till det bättre och se till att SLV bättre följer SBU:s nyare utvärderingar och dom sa senast att det inte finns belägg för att mättat fett är farligt! Mai-Lis Hellenius t ex… är inte SBU!
  Orustfjord försöker flytta Fokus istället till korta luncher och det handlade väl inte Edholms artikel om!? Buu för Stig Orustfjord!

 4. 4
  Christina Johansson säger

  De hänvisar till NNR. När dessa skulle utformas 2008 delade EU-komissionen ut 23 miljoner till en lobbygrupp att utföra uppdraget. Ralf Sundberg skriver i sin blogg om att denna grupp hade starka kopplingar till ILSI (storföretagen).

 5. 5
  Skattebetalare säger

  Det finns mycket att säga om kommunal skolmat och kommunal äldremat.
  Detta handlar visserligen inte om margarin alt. smör, men viktigt ändå.
  Här är mannen som inte ger sig, Svt Smålandsnytt:

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/han-vagrade-ata-aldreboendets-mat-nu-kravs-han-pa-pengarna

  …”Johan Sjökvist skräder inte orden när han beskriver maten på äldreboendet Kungshöjden i Ankarsrum, där han bott sedan mars förra året. Han har till och med frusit in rester av en särskilt dålig lammgryta, för att ha som bevis för hur dåligt det var.”…

 6. 6

  Suck – säger jag bara! När ska det bli naturligt att äta/servera naturlig mat? Jag vet att det bara är så – men varför ska det ta så lång tid med ett paradigmskift? (Jo – jag vet: ekonomiska intressen och ”experters” stolthet. Men ändå…)

 7. 7

  @ Steffen:
  Vad är det man brukar säga : Droppen urholkar stenen ?

 8. 8

  Det mest pinsamma med svaret är att det är fel personer som svarar. Frågan från Lotta Edholm var inte alls riktad till Livsmedelsverket utan den handlade om en uppmaning riktad till ansvarige ministern Eskil Erlandsson om att ta verket i örat för sina detaljerade pekpinnar på kalorien när om hur mycket mättat fett som får serveras.

 9. 9

  Hörde igår att här i Östersund har flera föräldrar fått igenom att skicka med Bregott med barnen till skolan. Här driver Cecilia Blidö en sida för att få till en förändring: Naturlig Mat i Skolan
  https://www.naturligmatiskolan.se/p/startsida.html

 10. 10

  Vi är många som stångar huvudet blodigt pga skolmaten som är sockerfylld och fettsnål och ser hur våra barn mår av detta. Medborgarförslag, möten, information, det räcker inte och ger liten utdelning. Nitiska kostchefer tycker det är viktigare att försvara sin prestige än vad barnen äter. Hur ska vi påverka? Kan man helt enkelt inte få till ett uppror och gå direkt på Eskil Erlandsson? Hur som helst är det många år av skola, det blir en betydande del av sitt liv som barnen utsätts för margarin, industrimat och tillsatser särskilt om de även har skolbarnomsorg där maten är än värre än vad skolmaten är.

 11. 11

  @ Per Wikholm:
  Jo precis och vi kommer få se väldigt mycket av sådan här ”vilseledande reklam” för den egna politiken. Edholms omsorg om barnen blir i själva verket mer av ”partikäbbel” sånt som vi enligt överenskommelse ska akta oss för här.

  Så Edholms attack är nog tyvärr mer av ett lumpet trick att vinna billiga poltiska poäng genom att i det här fallet vända sig till centern. Fp har genom åren varit experter på detta beteende som brukar kallas valfläsk.

  Centern hänger för övrigt på en skör tråd av att klara sig kvar i riksdagen om man ska tro på olika opinionsmätningar. Så C är kanske det sämsta alternativet att satsa på !?

  Angående Erlandsson tycker jag han ska bytas ut då han har intressen i margarinindustrin så han företräder icke våra intressen! Han har varit en stor besvikelse!!

 12. 12

  Akademiska avhandlingar i Sverige inom klinisk nutrition sedan början av 1980-talet (130917 = 198 avhandlingar)
  https://dl.dropboxusercontent.com/u/78150446/SFKN/SFKN/Avhandlingar.html

 13. 13

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa