Är lingon mirakelmedel?

Artikel på Sverigesradio.se.
Är lingon mirakelmedel för vikt och hälsa? Vi blir ju friskare med LCHF. Skulle vi bli ännu friskare med lingon? Är det någon som har provat?

Det viktiga måste ju vara att inte sätta till en massa socker till lingonen, och om man inte gör det så tenderar de att bli lite sura i smaken.

Jag kan ge mig fasen på att fetkosts-mössen inte bara fick fett och protein, utan säkert en hel del kolhydrater därtill?

Ann Fernholm har gjort en faktakoll av studien.

Jag fick innehållsförteckningen till de olika kosterna av Kahavia. Högfettkosten innehöll avsevärt mera socker än lågfettkosten.
Lågfettkosten innehöll mera stärkelse.

 

Comments

 1. 1

  När vi var barn älskade vi att plocka och äta de syrliga lingon som ”övervintrat” under snötäcket.

  När man väl vänjer sig med minimalt sockrad d.v.s. syrlig lingonsylt vill man ha den syrliga smaken. Djupfrysta upptinade osötade lingon som rörs ner i créme fraiche (spara några till garnering) är ett fräscht och vackert tillbehör till vokat viltkött 🙂

 2. 2
  Skattebetalare säger

  Mycket pinsamt med sådana forskare. Vi får hoppas att dom inte forskar för skattepengar.

 3. 3
  Kjell Granelli säger

  Ann Fernholm påpekar att mössen i studien egentligen inte åt fettrik kost, utan en kost rik på både socker och fett. Det kan då ha varit antioxidanterna i lingonen som skyddade, eftersom mycket socker i kosten skapar oxidativ stress. Se hennes blogg https://ettsotareblod.se/faktakoll-skyddar-lingon-mot-fet-mat/

 4. 4
  Thomas Hedlund säger

  Det finns några s.k. standard högfettsdieter (HFD) från företag att köpa för musforskning.
  För att få en mus att frivilligt äta en högfettsdiet måste den sockras… det är inte ätbart annars tycker musen. HFD-dieterna innehåller värsta skräpingredienserna och makronutrientmässigt ligger dom ofta nära ren skräpmat. Mal ner en Big Mac, pommes och en cola (Big Mac & Co) och analysera så ligger makronutrienterna nära de så kallade högfettsdieterna (HFD) i musforskning…

  https://www.ucdmc.ucdavis.edu/welcome/features/20080702_diet_warden/

  Typisk HFD:
  https://www.researchdiets.com/system/resources/BAhbBlsHOgZmIjQyMDEzLzAyLzI4LzEzXzEzXzIxXzkxNF9wcm9kdWN0X2RhdGFfRDEyNDUxLnBkZg/product_data_D12451.pdf

  Very High Fat Diet (VHFD för en mus)…:
  https://www.researchdiets.com/system/resources/BAhbBlsHOgZmIjMyMDEzLzAyLzI4LzEzXzEzXzQ3Xzg4X3Byb2R1Y3RfZGF0YV9EMTI0OTIucGRm/product_data_D12492.pdf

  Inte direkt artegen kost… för någon varelse 🙂

 5. 5

  En liten matsked rårörda lingon med mycket vispgrädde till – äter jag som efterrätt till den artegna LCHF-kosten fortfarande då och då. Det tycker jag är gott som avslutning av måltiden och det stillar sötsuget. Bonusen blir ju därtill lite av antioxidanter.

 6. 6

  På SVT text TV står det; de möss som fick lingon tillsammans med FET kost blev inte lika feta och hade också bättre värden i övrigt. Det kan ju vara den feta kosten som var bra och inte lingonen.

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  Mössen är framavlade på fel grunder och dieten är full av socker för att mössen skall äta överhuvudtaget.

  Jobbet är gjort av en doktorand – man får nog betrakta en sån här studie som ytterligare ett led i att medelst en pedagogisk lobotomering massframställa ännu fler normalkorkade ”forskare”,,,

 8. 8

  @ Thomas Jansson:
  He he det är bra vetenskap, när man ändrar de vetenskapliga förutsättningarna. Ändrar både/teori/empiri. Liknande Lysenko hos sovjetkommunismen. Ändra biologin bort från verklighetens besvärande verklighet.

 9. 9

  Kanske ett ”lingonpiller” är i annalkande 😉

 10. 10

  @ natan:
  Kommer ihåg en parodi på jämlikhet som sändes i TV i början av 70-talet. En hippie sitter med majongkostym, långt hår, örhängen och korslagda ben i en lätt modifierad lotusställning:

  ”Jag är man och kan inte föda barn men om tillräckligt många röstar på vårt parti så kommer det att kunna ske”.

  Ibland undrar man ju om någon tog detta skämt på allvar och har gjort sig en karriär inom den akademiska världen?

  På den här tiden fick ju grabbarna 0,5 poäng extra om de sökte sig till bl a utbildningen för förskolelinjen. Några 10-tals år sedan kom ju i princip alla män inom barnomsorgen att betraktas som pedofiler – tidningarnas debattsidor var proppfulla med inlägg från diverse ”psykologer” som såg en chans att göra lite karriär på ett påhittat problem,,,

  Numera är ju skojarna inom psykologin fullt sysselsatta med att sätta bokstavsstämplar på en hel generation ungar – ibland så undrar man ju om det rent av inte är de påhittade fallen av ”ADHD” som är mest normala av alla inblandade,,,

  Som tur är finns det de som reagerar mot vansinnet men frågan är om de klarar av trycket från industrin vars mål är att sätta en diagnos på i stort sett all mänskligt beteende:

  https://newsvoice.se/2014/01/22/mattelararen-som-blev-adhdns-storste-kritiker/

 11. 11

  @ Thomas Jansson:
  ” … från industrin vars mål är att sätta en diagnos på i stort sett all mänskligt beteende …”

  Exakt!
  Undrar just när diagnosen NTV (normal tills vidare) kommer?
  Kommer någon att få den 😉

 12. 12

  @ 1940:
  ”Kostexperterna” befinner sig i ett mentalt träsk men hjärnskrynklarna verkar ha sjunkit ned bortom all räddning,,,

  SSRI-pillren är deras motsvarighet till statiner – oxå ett gigantiskt lurendrejeri,,,

  Läser man deras bibel så finns inte en enda frisk människa – i varje fall inte i min omgivning,,,,

 13. 13

  @ 1940:
  Undrar vilken diagnos hen får som tror på Lchf 🙂 ? På universitetens genusavdelning kan säkert tillhandahållas någon lämplig för oss ”stölliga” ifrågasättare.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  @ natan:
  Vissa tror att vi har utomjordingar bland oss. Det började jag oxå misstänka då jag kom i kontakt med universitetets genusgäng under min tid som lärare där – märkligare inställning har jag aldrig stött på så man undrade ju vart dessa figurer växt upp,,,

  Som helhet är jag övertygad om att deras verksamhet var till stort hinder för ökad jämlikhet – de var nog mera clowner än seriöst arbetande,,,,

 15. 15

  @ Thomas Jansson:
  Var det inte någon som anförde ”trumpeten” som symbolik för manlig härskarteknik 🙂 ? Då blir det onekligen mer clowneri än seriositet.

  Tyvärr har väl alla hens redan skadat svensk skolväsende så illa så man undrar om det någonsin kommer att resa sig?

 16. 16

  Tror inte man kan beskylla genusmaffian för skolans förfall, snarare är det en medveten försämring för att få folk lagomt korkade – det som jag kallar för pedagogisk lobotomering.

  Att Sveriges slavhandel upphörde samtidigt som den allmänna skolplikten infördes är knappast någon tillfällighet och instrumenten för att sortera folk har ju finjusterats under åren – det relativa betygssystemet var ju sådant att det garanterade att industrins behov av mänsklig arbetskraft utan hjärna tillgodosågs.

  Numera skaffar man ju sig en ny typ av underklass i och med att förse ungarna med diverse bokstavsstämplar – en oduglig lärare utser någon syndare och klassen får mera resurser och cirkusen är igång.

  Men produkten denna gång blir inte lydig arbetskraft utan hamnar som konsument av piller och vård istället – bland det mest huvudlösa vi har sett är ju Thomas Quick aka Sture Bergvall vilket är det mest utpräglade terapiobjekt för hjärnskrynklare som jag känner till – än så länge,,,,

 17. 17

  Nog har clownerna en del i nedmonteringen av skolan. Vad som är hönan och vad som är ägget kan förstås debatteras. Men det kanske faller utanför ämnet på denna sida.

 18. 18
  Thomas Jansson säger

  Ett problem i det hela ser jag i att läraryrket är så kvinnodominerat. Många grabbar växer upp helt utan män i sin närhet. Skolgången är ju helt mansbefriad upp till högstadiet då några hens dyker upp,,,;

  Lingon var det – eftersom de är sura så förlängs tiden för magtömning vilket resulterar i att sockret i mössens kost görs mindre skadligt – krångligare än så är det nog inte,,,

 19. 19

  Hej!

  Jag tycker att man ska hålla sig till ämnen som på något sätt handlar om LCHF på denna blogg.

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  Alla inlägg ovan innehåller ord som piller, ägg, höna, medicinering relaterat till dålig kost.

  Till och med lingon avhandlas – allt kostrelaterat – var ligger problemet och hur svårt är det att hoppa över något som man själv tycker är oväsentligt?

  Vi är ju några ”veteraner” här som stöter och blöter tankar och för oss som är verksamma i kreativa yrken vet att man skall vara generös och ibland till och med medvetet se till att göra avsteg från huvudspåret – detta för att blockera låsningar som uppkommer i tankeprocessen.

  Dessutom så är det fler och fler som inser att miljön i skolan till stor del är kostrelaterad – att diskutera skolans miljö i stort kan därför knappast vara fel?

 21. 21

  @ Thomas Jansson:
  Om feminiseringen av skolan håller jag med till 100%. Sen kanske din idé om att söka förklaringar i kosten inte är så dum? Ska ta till mig av den och anamma nya banor. Som du skriver, man ska va öppen och ta till sig nya idéer. Så Lchf öppnar upp, inte tu tal om annat 🙂 Perspektiven vidgas, det har jag nog även varit inne på i mina egna funderingar. Men bra att du öppnar upp. Lär mig otroligt mycket av att följa trådarna här. Tänk om ungarna i skolan finge ta sig an en sådan här sida och få mer vetskap om kost och hälsa?

 22. 22

  @ natan:
  Tittar jag tillbaka på min egen skoltid tröttnade jag på svamlet i åk 7 och tillbringade mesta delen av min tid i skolans slöjdsal, diverse garage & verkstäder. Började redan som 8-åring att köra timmer och fick min första moped samma år. Det blev snart både motorcyklar och bilar så jag tyckte nog att det var lite tråkigt att sitta uppflugen på en stol och läsa dikter bland klasskamrater som fortfarande lekte med leksaksbilar,,,

  Det året jag fyllde 14 började jag som reparatör på en spånskivefabrik – fick stå med en målarpensel då yrkesinspektören kom – annars var det samma typ av jobb som de andra även om jag fick göra de jobb där det var trångt – på den tiden var ju magen aldrig i vägen vilket dock inte gällde de andra på verkstan,,,

  När jag varit ute och jobbat några år pluggade jag till civilingenjör, av intresse – till en början tyckte nog att professorerna att det var en besvärlig figur som ständigt rättade dem men det slutade med att de flesta av mina labbar godkändes utan granskning i flera ämnen och att jag fick vara lite konsult då det vankades praktiska ting på föreläsningarna,,,

  Jag trodde mina studiekamrater oxå skulle vara intresserade av teknik men vid en direkt fråga svarade en klasskamrat att ”det var närmare till civilingenjörsutbildningen än till tandläkarskolan”.

  Knappt någon av mina kamrater där klarade av att byta tändstift på bilen eller att laga en punktering på cykeln,,,

  Men de flesta har ju klarat sig bra – de har välavlönade jobb i en industri på dekis – någon har liknat svensk industri med ett trimmat teknikmuseum. Man är duktig på att producera men produkterna är hopplöst föråldrade eller felkonstruerade,,,

  Vad har nu detta med LCHF att göra?

  Jo – jag tror det är precis likadant där som inom industrin, tittar vi på ”kostexpertisen” så är de nog duktiga på statistik men de mäter hela tiden på fel process – sockerkosten.

  Eller så tror de att de utför forskning på fett men mäter egentligen den del av kosten som innehåller socker – som är det troliga i den studie som denna, om än något utökade, tråd handlar om!.

  Minst 90% av forskningen är totalt huvudlöst utförd, rent beställningsjobb,,,

  Nu senast idag kom ett inlägg upp hos kostdoktorn:

  https://www.kostdoktorn.se/d-vitamin-inget-undermedel#comments

  och min kommentar, om den stämmer, ger bara ett ytterliggare exempel på verkligt Bad Science,,,

  ”Studien verkar härstamma från nya Zeeland och där saknas det knappast d-vitaminer,,,,
  Troligen ännu ett skott i luften – ungefär lika intelligent som att utvärdera solkrämer på Antarktis!”

  Dessutom så är doserna alltför låga för att det ska vara en seriös forskning, något som jag inte kände till när inlägget skrevs,,,

  Det visar sig nog snart vilken som ligger bakom denna studie – men skadan är redan till viss del skedd genom att många redan diskuterat detta under frukostrasten o s v på grund av artikeln i DN.

  Denna tidning är ju väl känd för sin erbarmligt svaga journalistik och kommer knappast att publicera forskning som visar annorlunda än vad deras annonsörer anser vara riktig,,,

 23. 23

  @ Thomas Jansson:
  Follow the money brukar va en bra utgångspunkt. Konstigt att inte nutidens journalister följer dem, de som brukar va så besatta av jämlikhet(åtminstone i retoriken)? Men det uppfyller väl inte kriterier för konsensus och så gäller det att hushålla med statsbidragen! Annars skulle var och varannan tidning gå i putten. Alla tycks så misstänktsamt eniga, inte minst innanför tullarna.

  Ett bisarrt skådespel vi får va med om. Undrar hur länge de orkar hålla denna bedrägeriets fula mask inför massorna?

 24. 24

  @ natan:
  Kapitalet är hälsans största fiende – det är inte statsbidragen som är det största problemet utan annonsintäkter – att skriva en negativ artikel om exempelvis Becel i någon stor tidning idag är knappast något prioriterat område,,,

  Tittar man på ägarstrukturerna så finner man snart kopplingar mellan kost & piller, läkemedelsverket är att betrakta som en branschorganisation o s v, Hellenius är betald av Pfizer och hävdar statiner och att vi blir impotenta av LCHF, smörja i all oändlighet,,,

  Inte undra på att kapitalet nu börjar efterfråga censur på nätet – det fria ordet kommer knappast att fortgå i framtiden men tekniken kommer att medföra att det kommer att bildas alternativa nätverk för dem som bäst behöver dem,,,

 25. 25

  @ Thomas Jansson:
  Det blir lite Thåström och Ebba Grön ”staten och kapitalet” 🙂 !

 26. 26
  Spanstind säger

  @ natan:
  På kornet. Även om det var ” Blå Tåget ” som ursprungligen skrev låten ( 70-tal ).
  Lika aktuell då som nu.

 27. 27
  Spanstind säger

  Förhastat, är ännu mer aktuellt nu.

 28. 28

  @ Spanstind:
  Det är kanske bäst vi blir rödingar och anarkister hela bunten. Mera anarki med Lchf är vårt slagord 😉

  Är väl bäst att påpeka ironin. Lite skämtsamheter i lagom doser är nyttigt för hälsan.

 29. 29
  foie gras säger

  Som medierna – press som radio och tv – tänt på lingon som ”skydd mot fettrik kost”.
  Inte minsta egen koll har gjorts. Mottot är som bekant ”kolla inte storyn för då spricker den”.

 30. 30

  @ foie gras:
  Det är väl så journalister tänker? Förundrad över hur lite journalister kollar upp koststudier, när dom brukar kolla upp annat dom skriver om! Varför är dom i de flesta fall så godtrogna när det gäller kost och hälsa?

 31. 31

  @ Gustav:
  Tyvärr kollar hens (journalisterna) inte upp någonting, delvis för att de inte hinner. Den gamla tiden med en och annan grävande journalist har försvunnit med kvartalsrapporterna om intäkter och vinster. Det är mediaglomeraten som styr.

 32. 32

  @ natan:
  Dessutom är dom flesta veganer och gillar att racka ned på kött och dylikt, så alla ”studier” gillas när dom går emot kött och fett! Men det konstiga är ju att inom andra områden så kollas det och grävs!

 33. 33
  Thomas Jansson säger

  Bästa versionen av Staten & kapitalet anser jag att gruppen ”Lyxprogg” exekverar med både stil och finess – denna version kan dessutom spelas upp även i anständiga sällskap.

  Vill hen ha läsning rekommenderas ”Sverige sluten anstalt” författad av världsreportern och Expressens enda journalist Ulf Nilsson. Finns på nätet och ger en trevlig historiebeskrivning över det som föregick från anno dazumal till nutid,,,

  En bra film med anknytning till lingon är ”Hur många lingon finns det i världen”.

  Ett absolut måste för den som går i tankar att exploatera lingonpiller – kanske skulle det kunna sälja tillsammans med både spenatpiller och pizza för att underlätta logistiken?

 34. 34

  Själv har jag funderingar om D vitamin. Vet inte om det här är rätta tråden men jag intar ungefär 1000 -1500b enheter i form av fiskolja per dag. Räcker det för att syntisera tlllräckligt med D vitamin eller bör man ta extra i tablettform för att komma upp i önskade nivåer? På någon tråd är somliga uppe i 5000 enheter D3 i tablettform + 2000 enheter som fiskolja. Det är väl en avsevärd dos även under vintern!?

 35. 35

  Kom på en fråga till 😉 : Blir kroppen bättre på att syntisera D vitamin med Lchf? Det borde ju vara så, då fettdepåerna i kroppen ökar. Finns några undersökningar om detta?

 36. 36

  Jag ligger på 5000 IE/dygn

  Litar helt på Mats Humble:

  https://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw

  ———————————————————————-

  Tror att överviktiga personer binder D-vitamin i fettet – detta kommer inte kroppen till del. Så ligger man för högt i vikt kan man kanske öka på dosen något,,,,

  Jag har aldrig någonsin stött på att det skulle vara farligt att ta för stora doser av D-vitamin. Själv tog jag 15 000 IE under några veckors tid – det är nu ungefär 1 år sedan jag startade med tillskottet.

  _____________________________________________

  Ja – min uppfattning är att fet kost fungerar bättre med D-vitamin, det är fler som har samma tankar,,,,

 37. 37

  @ Thomas Jansson:
  Kollade på kostdoc och han tonade ner överoptimismen angående D vitaminet. Man har kanske mätt efter för låga doser? Det lär komma tillförlitligare data 2015.

 38. 38
  Thomas Jansson säger

  Tycker han borde satt ett frågetecken i sin rubrik – den studien är utförd på för låg dos för att vara relevant,,,,

 39. 39

  @ Thomas Jansson:
  Som läkare så har han förstås ett visst ansvar också. De kan inte spekulera och ägna sig för mycket åt egna funderingar. En svår balansgång. Det är ju samma för en läkare inom sjukvården hen kan inte gå emot tex Socialstyrelsens rekommendationer angående influensavaccinationer. Även om läkaren skulle vara skeptisk.

 40. 40
  Thomas Jansson säger

  Vi ser ju ofta den här typen av ”forskning” som ger upphov till mycket skriverier trots att de inte tillför något nytt. Ponera att läkemedelsindustrin anser att d-vitamin minskar försäljningen av piller – då är ju den här typen av information passande.

  ”Vanliga” människor dit jag inte räknar mig själv läser ofta bara rubriker. De kollar inte upp mängder och vilken som står bakom det hela!

  Lingonspåret är oxå rena smörjan. Troligtvis fungerar lingon men varför – troligen på grund av att det minskar sockrets inverkan – men så uppfattas det inte av folk – det son blir resultatet av lingonspåret är att fett är farligt!

  Samma gäller forskningen om att viktminskning saknar betydelse för diabetiker. Oxå ett exempel på ren smörja – att minska sin övervikt från 40 till 36 kg på 10 år saknar rimligtvis betydelse! Oxå djupt felaktigt att dra sådana slutsatser, de får till följd att folk slutar röra på sig – det är ju ändå ingen ide,,;;

  Om figurerna i Lund vore riktigt intresserade av att göra sitt jobb borde de rimligtvis forska på LCHF men det undviker de till varje pris – istället ägnar de sig åt lingon och andra marginella inslag – man kan ju fråga sig varför,,,,

 41. 41
  Thomas Jansson säger

  När det gäller kostdoktorns inslag om d-vitamin borde han haft med ett frågetecken i rubriken samt ett ifrågasättande i inledningen – finns nu många som tvekar ta tillskott då de tror att det är meningslöst.

  Har svårt att tro att det kommer någon bra forskning om d-vitaminer. De går inte att patentera, hade de gjort det hade vi översvämmats av forskning kring detta,,,,

 42. 42

  Min kropp och mitt allmäntillstånd i höstas tvingade mig att dubblera D-dosen till 5000 ie. Förra sommaren hade jag inte tid med den obligatoriska soltimmen mitt på dagen. Det slog igenom direkt på hösten. Får jag för lite D-vitamin så uppstår problem i min kropp och jag drabbas av en allmän depression. Inga forskningsresultat kan ändra på mitt rent fysiska förhållande till D-vitaminet.

  Däremot kan det vara knepigt att få tag på D-vitamin som kroppen kan ta upp. Många sorter har dålig upptagningsförmåga. Sedan är det många som inte förstår att vitaminet ska ätas tillsammans med fett. Dessutom är det många som tar sitt magnesiumtillskott tillsammans med D-vitaminet, vilket slår ut bägge ämnena. Många tar kalciumtillskott trots att de äter mjölkprodukter. Många äter inte kalciumtillskott trots att de inte äter mjölkprodukter. Vad som är rätt eller fel måste ju alla prova sig fram till själv. Men principen är att humöret alltid ska vara på topp trots omständigheterna och det ska inte klia och irritera eller värka någonstans. För då är man metabolt skadad och då är man troligen tvungen att äte 5000 ie varje dag. Plus dyrka den sol som ges. Allt enligt min privatspaning, utan länkar.

 43. 43

  @ Thomas Jansson:
  Läste en artikel på Msm som får anses som vilseledande och rentav desinformation. Man följde lingonspåret där kontentan blev att man ska akta sig för fett ! En något märklig slutsats och visar på att ”journalister” som skriver är väldigt dåligt insatta. Många som skriver på nätet verkar väldigt okunniga och det syns som om det viktiga är att bara svänga ihop en text. Ingen källgranskning eller analys av vad Lchf står för. De flesta har säkert ingen aning om det djupare innehållet av Lchf.

 44. 44
  Thomas Jansson säger

  Jag är helt övertygat om att alla dessa skitstudier som kommer från allehanda normalkorkade ”forskare” är avsedda som desinformation.

  Jag själv betraktar mainstream media med stor skepsis – det finns betydligt bättre källor till information idag om man letar lite. Dagens journalister står i snitt på samma nivå som våra hjärntvättade dietister – resultatet blir därefter men det är en bransch i utförsbacke och så kommer det att fortsätta framöver,,,,

 45. 45
  StinasKompis säger

  Och jag funderar på björnen… Ett vilt djur som äter den föda den är skapt för, bl a lingon, och ändå går UPP i vikt inför vinterdvalan. Hm…

 46. 46

  Det är logiskt i ett LCHF perspektiv! ? De extra kolhydrater som blåbär och lingon innehåller hjälper björnen att lägga på sig för att ha extra att förbränna över vintern. Han har förbrukat allt frampå vårkanten!

  Problemet för människor av idag är att dessa kolhydrater finns i hur stor mängd som helst, när som helst och ger störd ämnesomsättning. Käkade vi bara extra kolhydrater inför vintern så skulle mycket va vunnet om vi ska skojar till det lite. Nu behöver vi inte ens det i våra ombonade och bekväma liv.

 47. 47

  Problemet är att det är sommar året runt numera och de frukter vi äter idag är nog betydligt sötare än på stenåldern.

  De som idag är genetiskt disponerade för diabetes hör till dem som överlevde på stenåldern – de la på sig lite extra och klarade av vintern,,,,,

  Vi får väl hoppas att inte nallarna läser lingonstudien och överger blåbären till förmån för en högre andel lingon,,,,,

 48. 48

  Björnen lär äta stora mängder kråkbär!

  Apropå dessa våra inhemska nyttiga skogsbär så kan man av 1/3 (c:a) av vardera kråkbär, lingon och blåbär göra rårört OSOCKRAT skogsbärsvin. Eftersom man inte tillsätter socker får man frysa in ”vinet” i plastflaskor om man gör stora mängder. Förvaras i kylskåp, dricks som hälsodryck och spädes med 2/3 vatten + isbit vid serveringen – ett lika uppskattat och vackert som gott ”hjulvin”.

 49. 49

  Varför har man inte använt kråkbär lika väl som blåbär ? Finns de i mindre mängd eller blir de lätt skadeangripna. Vore de lite sötare än vanliga blåbär så vore de väl eftertraktade ?

 50. 50

  Undrar när CEA kommer att lansera sitt lingonpiller? Små runda röda piller med ”det bästa ur naturen”

 51. 51

  @ natan: ”Varför har man inte använt kråkbär lika väl som blåbär ?”

  Liksom vinbär bör kråkbär snoppas – dock inte om man gör vin/saft av dem. Då grovrensar (det gör inte något om det blir kvar blad, piggar och annat grönt), sköljer, krossar, slår på kokande vatten med citronsyra, låter stå ett dygn, silar bärmassan. Det är en härlig känsla att plocka lingon/blåbär/kråkbär samtidigt i samma hink; snabbt fyller man en hink, som man grovrensar på 5 minuter 🙂

 52. 52

  Tombola Skrev:

  Att Sveriges slavhandel upphörde samtidigt som den allmänna skolplikten infördes är knappast någon tillfällighet

  Är Du säker på att den upphört? Hur ska man beskriva handeln mellan klubbar när det gäller stjärnspelare t ex?

 53. 53

  Thomas Jansson Skrev:

  Jo – jag tror det är precis likadant där som inom industrin, tittar vi på ”kostexpertisen” så är de nog duktiga på statistik men de mäter hela tiden på fel process – sockerkosten

  Man undviker sorgfälligt att utvärdera kolhydratsparametern i kosten. Om det är av okunskap eller professionell självbevarelsedrift vet jag inte. När man i 7-countrystudien sorterade in kakor och bakelser bland fett, bildade man skola för okritiska forskare.

 54. 54
  Thomas Jansson säger

  slaveriet är större än någonsin men lite mera diskret numera, järnkulor runt fötterna har ersatts av mobiltelefoner och annat. idag är det ju inte ovanligt att man ser till att ungdomarna har gedigna skulder redan innan de fått.sitt första jobb.

  dock anser jag inte att fotbollspelare och andra cirkusartister hör till slavhandeln,,,

 55. 55

  53 @ Erling:

  Studerar vi Rössners utsagor måste det vara total okunnighet medan väldigt många av de övriga till varje pris undviker att kontrollera LCHF för att de vet att den kosten fungerar,,,

  Särskilt tydligt blir de i den aldrig sinande strömmen av studier som anser att lågkolhydrat innebär 30 – 40 E% kolhydrater och lika mycket protein!

 56. 56

  Thomas Jansson Skrev:

  Särskilt tydligt blir de i den aldrig sinande strömmen av studier som anser att lågkolhydrat innebär 30 – 40 E% kolhydrater och lika mycket protein!

  Det är kanske där gränsen går för labmössens aptit? Läser just nu en bok om leptin, skriven av Bryon J. Richards (Board certified clinical nutritionalist) Han har rätt sunda åsikter och pratar om leptin- och insulinresistens. Han visar dock lite fettskrämdhet och har inte ketoner på kartan. Som alla amrisar uttrycker han sig tvärsäkert men refererar ganska tunt. För att vara från ower there är den förvånande kort hållen – endast 134 sidor med referenser och allt.

 57. 57

  I dag var jag på ett äldreboende här. Lunchen bestod av fiskgratäng med skirat smör.
  blev lite misstänksam och frågade om det var margarin eller smör. Och vad tror ni? Jo det var margarin. Tur att jag frågade. Jag avstod. Brukar ha med mig eget smör när jag äter ute. Konsum har små paket med smör.

 58. 58

  @ Erling:
  Jag tror nog inte att det har med möss att göra utan att det händer saker i vår metabolism om vi äter över exempelvis 30 E%.

  Detta vet nog forskarna om och ser därför till att aldrig göra studier på riktig LCHF,,,,

 59. 59

  56@ Erling:

  Byrons bok är bland det mest lättlästa jag stött på – skulle nog lätt kunna komprimeras till högst 10 A4 sidor utan att tappa någon relevant information?

  Annars är det ju vanligt att amerikanska böcker oftast är betydligt enklare att läsa än engelsk engelska – gäller både fackböcker som skönlitteratur,,,

  Såg att Byron har fått lite mera info på sin hemsida – att återställa fettlever verkar vara på modet numera – det var ju inte så länge sedan som insulinresistenta blev beskyllda för att dricka för mycket alkohol – det har faktiskt hänt mig men då hade jag ingen aning om vad fettlever (och inte insulinresistens heller för den delen) var och att den kunde fås av både kolhydrater & alkohol och uppenbarligen inte läkaren heller – detta inträffade i slutet av 1990-talet,,,

  Något jag funderat på är när man lärde sig skilja på fett, protein och kolhydrater – borde ju rimligtvis vara en rätt så ny kunskap?

 60. 60

  @ Norren:
  Det är ofta där det spricker om man ska äta ute. I 90 % har de använt margarin vid tillagningen och då går den lunchen ”fetbort” om uttrycket tillåts :). Annars kunde jag själv tänka mig att äta ex fisk och lite koktpolatis ed sallad till lunch om jag vetat att fisken var stekt i smör.

 61. 61

  Thomas Jansson Skrev:

  kolhydrater

  Speciellt av fruktos! Fruktos ansågs ju ett tag vara bra för diabetiker, för det höjde inte blodsockret särskilt mycket.

 62. 62
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:
  men tydligen insulinet,,,

  Att mäta blodsocker är nog bra men om vi kunde mäta insulinet vore det nog bättre?

  Har du sett Jason Fung:s videor?

 63. 63

  Thomas Jansson Skrev:

  Att mäta blodsocker är nog bra men om vi kunde mäta insulinet vore det nog bättre?

  Avgjort bättre. Då skulle vi teoretiskt kunna fånga upp alla insulinresistenta i så tidigt skede att skadeverkningarna var låga och reversibla, det är jag övertygad om. Nej, jag har inte sett videoerna.

  Såg ett tydligt exempel på metabolt syndrom på ön Mauritius i förra veckan: en smäcker dam i 65+, smala armar och ben, nästan ingen byst, klart underviktig, men med en distinkt kulmage, som började vid blygdbenet och nådde zenith strax under naveln. Hennes man var desto mera välfylld hela vägen.

 64. 64

  @ Erling:
  Gravid kunde hon väl knappast vara i den åldern 🙂 ? ”Vetemage” kallar en amerikansk hjärtläkare William Davis detta syndrom.

 65. 65

  Thomas Jansson Skrev:

  det var ju inte så länge sedan som insulinresistenta blev beskyllda för att dricka för mycket alkohol – det har faktiskt hänt mig men då hade jag ingen aning om vad fettlever (och inte insulinresistens heller för den delen) var och att den kunde fås av både kolhydrater & alkohol och uppenbarligen inte läkaren heller – detta inträffade i slutet av 1990-talet,,,

  Detta hände min dåvarande sambo också, runt mitten på 90-talet..hon har ett handikapp så hon var på ett ett ställe i västerbotten som jag inte minns namnet på för att få träna osv.. läkaren där som tog prover sa sen åt henne lite försynt att hon borde ta det lite lungt med alkohol för han såg då att hon utvecklat fettlever.. det roliga var att hon aldrig i sitt liv druckit alkohol, hon är absolutist och hon sa det till läkaren..men han trodde henne inte och sa bara att slkoholism är förnekelsens sjukdom.

 66. 66

  @ natan:
  Nej och graviditeten visar sig högre upp på profilen.

 67. 67

  Ja Annika jag är också övertygad att mössen fick annat än bara ”fetkost”. Jag tycker det borde råda lite försiktighet i att uttala sig om ”fetkost” på detta sätt som hon gör här: https://www.youtube.com/watch?v=DIXZRMbikr0
  Men missuppfattningarna med lchf fortsätter.

  I övrigt så är rödbeta/lingon blandningen (50/50) det bästa enligt min mening. Råpressad givetvis utan tillsatser som den fr Wellnox. Visserligen innehåller saften ca 8 g kolhydrater (1 dl – 1 dos) men fördelen med antioxidant och nitrat överväger antal kolhydrater. Ren rödbeta blir dubbel så hög i kolhydrater men denna mix är perfekt. Blodtryckssänkande effekt också då nitrat omvandlas till kväveoxid som har en avslappnande effekt på blodkärlen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa