Forskare för industrin

Hans-Olov Adami är en forskare som har tjänat industrin i många år. Artikel i Aftonbladet.
Exempelvis hjälpte han tobaksindustrin när det begav sig och försökte visa att det inte var farligt att röka.

Nu har han blivit invald i Kungliga Vetenskapsakademin. Han tjänar nog stora pengar från kemiindustrin.

 

Comments

 1. 1

  Men man måste sälja sin själ till Mefistofeles.

 2. 2

  @ Margareta Lundström:
  Det känns i vart fall bra att dessa personer hängs ut i media. Men man kan undra hur det är ställt när en ”forskare” av den kalibern kan bli invald i Kungliga Vetenskapsakademin.

 3. 3

  Annika,
  Jag läste artikeln som att det var en kollega till Adami som jobbat åt tobaksindustrin.

 4. 4

  Här är förra veckans artikel i AB om John Wahren, också vid KI. Verkar vara ett jävighetens näste…

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article10247013.ab

 5. 5
  Professor Göran säger

  Hela sjukvårdsindustrin är verkligen en sjuk värld uppifrån och ned. Frågan är egentligen bara hur utbredd korruptionen är. Har korruptionen blivit alltför utbredd går det knappast för någon inom sjukvården att längre vara hederlig hur goda ambitioner man än har. Att läkare tvingas att skriva ut statiner, med risk att annars förlora sin legitimation, är ett exempel på hur långt det har gått.

  Uffe Ravnskov tvingades som bekant bort när han hade avslöjat en forskarkollega som hade fuskat och det var redan för många år sedan. Läget kan knappast vara bättre idag. Jag läste nyligen ett inlägg på Dr. Malcolm Kendricks blogg där denna korruption bara står honom upp i halsen.

  https://drmalcolmkendrick.org/2014/01/20/guidelines-kill-800000/

  Det är nästan så att man får ont i magen.

 6. 6

  Statsanställda forskare bör granskas. Håller deras extrajobb tillräcklig vetenskaplig kvalité?
  Kan det skada högskolans/universitetes anseende? Avskeda personen. Det skulle höja kvaliteten!

 7. 7

  Adami blev medlem av Kungliga vetenskapsakademin 2007.
  Aftonbladets avslöjande borde till att börja med resultera i en kraftfull reprimand från KI om det är sant som AB skriver:
  ”Hans-Olov Adami är skyldig att redovisa sina extraknäck till Karolinska institutet. Men Adami har underlåtit att nämna sina konsultuppdrag. ”

  Om det är sant är det den här sortens ”forskarköp” som den amerikanska industrin har fått göra ohejdat som sprider förvirring och obeslutsamhet för de makthavare som är ärliga. (Var finns dom?)

  Det är sådan här sidor av ”självreglerad =okontrollerad” kapitalism som gör att medborgarna till slut tröttnar och med eller utan våld slänger ut hela brunnos-gänget så att sedan liknande ruttenheter repeteras under socialism eller kommunism istället. För att slippa sådana våldsamma omvälvningar behövs en ordentlig sanering t.ex. inom området ”flerstolsexperter” och korrupta vetenskapsinstitutioner och -män.
  Till att börja med bör socialstyrelsen se till att alla deras experter är 100% obundna till industrin, och alltså kontrollera att så är fallet regelbundet. Några experter från skatteverket med erfarenhet skulle kunna inhyras för att kartlägga hur industrin infiltrerar beslutsprocesserna, om så är fallet.

  .

 8. 8

  Här finns det mer om korruption, inledd med att Astra Zeneca minskar den iögonfallande korruptionen…. Mycket intressant översikt ! Såg först nu att AB-artikeln från 2001….
  Är denna om-publicerad eller ?
  Artikeln länkar inte alltid direkt utan man kan behöva klicka för att få cached artikel från Google.

  https://newsvoice.se/2011/06/30/exempel-pa-industrikorruption-som-uppdagats-tack-vare-whistleblowers/

 9. 9
  Lennart N. säger

  Vad skall man säga om det här??

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article18224038.ab

  Ytterligare en meningslös ”musforskning” som kommer att leda till ett lingonpiller?

 10. 10

  Igår kväll visades en dokumentär på Kunskapskanalen om lobbyismen i Bryssel. Det finns 15 000 lobbyister med uppgift att jämka samman folkets lagförslag, så att Industrin och producenterna kan fortsätta sin verksamhet utan alltför stor ekonomisk skada. Låt oss inse att det är aktieägarnas vinstintresse som styr hela vår tillvaro. Det och vårt personliga ansvar för vad vi konsumerar är det som förstör vår Jord. Det borde vara enkelt att välja politiker som står rakryggade mot dem som vill öka myndigheternas tolerans för miljögifter. Sedan är det upp till oss att ta reda på i vilka produkter som de nya giftiga materialen förekommer.

  Jag har ju fått lite öppnade ögon nu för förpackningsindustrins användning av perflourerande förpackningar som är något som vuxit fram de senaste åren och miljögifterna åker direkt i soporna eller kakelugnen efter hemkomst från affären. Hur det kan vara tillåtet är ofattbart.
  Men vår regering anser att industrin själva ska reglera dessa ämnen, helt enligt EU-lobbyns önskemål. Därför är de tillåtna.
  Vi måste kräva att årets valrörelse ska diskutera förhållningssätt till miljögifter i frukt och grönt, förpackningar, textilier och byggnadsmaterial. Dessutom ska vi kräva ställningstagande i den kommunala mat- frågan.

 11. 11

  22.00 Dokument utifrån
  Se programmet
  https://www.svt.se/dokument-utifran/

  Lobbyisterna. Fyra av fem beslut som påverkar våra liv fattas i Bryssel. Men vem är det egentligen som styr? Bakom EU:s fasad verkar mer än 15 000 lobbyister, med uppdrag att påverka politikerna. Alla beslut har ett pris. Frågan är vem som betalar.

  Från 9/10 i K. Även i K 24/1

 12. 12

  Etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen är ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

 13. 13

  Off topic, eller inte?
  Min kommunikation med Läkemedelsfakta (?), konstigt namn?

  Hej!
   
  Jag har diskuterat din fråga med en av Läkemedelsverkets tandläkare.
   
  Det råder vetenskaplig konsensus om att de låga halter av fluor som förekommer i tandkräm, mineralvatten, teer, dricksvatten i Sverige etc. inte orsakar skador i människokroppen vid normal användning. Ibland kan man se små vita fläckar på tandemaljen hos personer som är uppväxta i områden med hög fluorhalt i dricksvattnet, men deras emalj är som regel inte försvagad på annat sätt. Nyttan av fluor tillsatt i tandkrämer mm (i detta fall bättre skydd mot karies) anses alltså klart överstiga eventuella risker vid den låga exponering som är aktuell.
   
  Extra fluortillförsel, till exempel fluorsköljning eller fluortabletter, rekommenderas inte till de som bor i områden med naturligt hög fluorhalt i dricksvattnet. Det finns också fluorfria tandkrämer för dem som så önskar.
   
  Kemiskt sett kan fluor förekomma i många olika former. Det finns till exempel som grundämne, i salter och i kolväten (även kallade organiska föreningar). Att det är skadligt i vissa former innebär inte nödvändigtvis att fluor per definition alltid är skadligt, eller att en kemisk substans är skadlig just på grund av att den innehåller fluor. Om ett ämne är giftigt, och hur giftigt det då är, handlar också om hur stor dos man får i sig.
   
  Myndighetsgenomgångar utifrån säkerhetsaspekter för olika äldre läkemedel, hygienprodukter, hjälpämnen eller medicintekniska produkter, sker oftast om det föreligger starka signaler om säkerhetsproblem. Detta har inte varit fallet för fluorprodukter. Ej heller åligger det Läkemedelsverket att göra en miljökonsekvensutredning för fluorprodukter avsedda för användning till människa, detta utgör en minimal andel av den fluor som härrör från industrier mm. Fluor förekommer också naturligt i varierande grad i vårt dricksvatten.
   
  Med vänlig hälsning,
   
  Pernilla Magnusson
   

  Pernilla Magnusson
  Farmacie magister, leg. receptarie
  Kunskapsstöd

  Box 26, 751 03 Uppsala
  Besöksadress: Dag Hammarskjöldsväg 42
  Telefon: 018 – 17 47 65, växel: 018 – 17 46 00
  Fax: 018 – 54 85 66

  http://www.lakemedelsverket.se
   
  —–Ursprungligt meddelande—–
  Från: noreply@mpa.se [mailto:noreply@mpa.se]
  Skickat: den 16 januari 2014 00:23
  Till: Registrator
  Ämne: E-post via ”Kontakta oss” – Lakemedelsfakta
   
   
  Det saknas vetenskaplig info här om natriumfluorid. Jag har sökt genom Internet och fått massor av otäck info.
  Men myndigheten som ska informera mig om hur jag kan förhålla mig, säger inte ett enda ord. Endast Apotekets sortiment redovisas.
   
  Fluor är ett av Världens giftigaste grundämnen och hela befolkningen spottar varje dag ut stora mängder av detta gift. Ni ansvarig myndighet nämner inte fluor med ett enda ord. Varför?
   
  Jag skulle också vilja ha en miljökonsekvens-beskrivning som beskriver hur dental fluor påverkar vår natur och dess förhållande till perfluorerade ämnen.
   
  Jag har letat flera år efter en ansvarig biokemisk beskrivning av grundämnet fluor i människokroppen. Vetenskapliga forskningsrapporter finns hur mycket som helst. Men myndighetsrapporter saknas.
   
  Georg Lowejko

 14. 14
  Christina Johansson säger

  Tycker att det som känns mest hotfullt nu är att Sverige är på väg att undanröja hindren för att jordbrukarna ska kunna använda GMO i djurens foder mm. Kommer vi att kunna undvika dessa GMO-förgiftade livsmedel i framtiden när vi går och handlar? Har mejlat Erlandsson och frågat om han är medveten om vilka risker det innebär med detta foder och dessa grödor.

  Han uppmanar ju kommunerna att ta ansvar för att skolbarnen får en näringsriktig kost i en artikel i SVD, men med GMO i jordbruket blir livsmedlen mindre näringsrika. Därför tycker jag att det verkar som om ansvaret ligger hos honom och inte hos kommunerna, att barnen får bra mat.

 15. 15

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa