Unilever börjar blanda smör i margarinet

Ennart i SvD.
Hur stor andel smör ska de blanda in? Är det inte bättre att äta rent smör / Bregott/ motsvarande? Och slippa alla processade växtoljor.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth Jensen säger

  Så trött på industrin som inte kan tillhandahålla ren oförstörd mat till folket. Häromdan var jag på Konsum i Guldheden för att finns stevia, fann hyllmeter med socker,honung och sirap,,endast sucketter fanns för dom som inte vill använda socker,,fy farao så tröööttt!

 2. 2

  Stevia är en tveksam produkt,,,

  Men exemplet med smörets återtåg visar ju att konsumenternas makt trots allt finns,,,

  Själv kan jag se att bröddisken i min butik verkar minska kontinuerligt och det börjar komma upp lite alternativ i form av ”proteinbröd” – vad nu detta innebär. Men det visar ju i alla fall att det rör på sig,,,

  Säg till i affären att de tar hem det du vill ha eller byt butik!

 3. 3

  @ Elisabeth Jensen:
  Matindustrins ”problem” är att det är nästan omöjligt att använda rikligt med riktiga råvaror som smör, grädde, riktigt kött, grönsaker etc. eftersom det kostar för mycket, ofta hälften och mer av utförsäljningspriset.
  Men med socker och vete-baserad mat kan råvarukostnaden gå ned till 5 och 10% så att man direkt får råd med ”mördande” (bokstavligen reklam och ökad vinst) även för återförsäljarna som då automatiskt sätter de mest lönande varorna på bästs plats i sina butiker.
  Att vi på detta sätt luras i skräp är ”en annan sak”.

  Så länge riktigt smör finns så måste vi fortsätta köpa det även om priset går upp. USA håller tydligen just nu på med världsomspännande nya Free Trade agreement så att deas subventionerade fruktos- och vete-baserade jordbruk ska kunna bli ännu billigare även här. Hoppas dom kanske att det ska gå för hela världen som det gick för Mexico när NAFTA slog ut den Mexikanska matindustrin ? Mexico gich snabbt upp på fet-listan och är idag Fetaste i världen !
  Endast genom NAFTA som gav skräpmatsindustrin fritt inträde och tog livet av konkurrensen som fanns innan, menar jag.

  Jag tycker att det som EU representanterna håller på att bli pålurade att lura på oss nu är ett (eller flera?) FAUL TRADE agreement. Låt oss behålla vårt smör utan behöva se ”extrabilligt nu med med smör” -skräp på hyllorna bredvid för halva priset.

 4. 4
  Thomas Hedlund säger

  Drygt 20% i det tyska margarinet, och 70% fetthalt.

 5. 5

  Tyvärr har nog inte ”naturliga råvaror” varit ett tillräckligt starkt försäljningsargument förrän de senaste åren (i Sverige). Jag tror personligen det beror på att de allra flesta människor nu har kommit väldigt långt bort från matens källor. Dvs de vet inte längre var och hur naturlig mat produceras.

  När industrimaten först kom kanske man tvingades till ”mördande” reklam därför att denna.mat verkade onaturlig för de flesta, som fortfarande hade en koppling kvar till landsbygden. Nuförtiden köps nog skräpet av ren slentrian eller en snålhet som bedragit visheten.

  Om folk hade ett begrepp om vad som långsiktigt krävs för att producera mat och vad som är naturlig människoföda vore mycket vunnet. Kanske är vi omväg åt det hållet nu men det går inte att slappna av och vila på lagrarna.

  Jag tror att de flesta bönder (i vart fall de mindre) hade velat producera och sälja på ett annat sätt men det kommer att fungera bra först när kunder i större omfattning förstår vad som är riktig människomat.

 6. 6
  Konsument säger

  Smör i margarin? Det är ju förskräckligt! Vad ska Mai-Lis Hellenius och Livsmedelsverket säga?

 7. 7
  Konsument säger

  Heja Lotta Edholm (FP)
  …låt skolorna få servera smör vid lunchen…

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lat-skolor-fa-servera-smor-vid-lunchen_8916864.svd

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  100% ..tycker jag!! 😉

  Betr. STEVIA tycker jag också att det är en tveksam produkt, eftersom jag ännu inte hittat någon produkt som inte innehållit en stor andel syntetiskt ’socker’ (glucos syrup!!) också. Dom bara luras ..matjättarna!

 9. 9

  @ Konsument:

  Vore kanske bättre att Fp företrädare spred fördelen med riktigt fläsk i stället för valfläsk 🙂 Fp är experter i denna gren inför valen. Vem minns inte ex ”språktester” inför tidigare val?!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa