Motion och viktnedgång minskar inte kardiovaskulär risk vid diabetes typ 2

Debattartikel i Läkartidningen. Professorerna Kaj Blennow och Henrik Zetterberg undrar vad det är som gäller egentligen. Under decennier har de lärt diabetikerna att det gäller för dem att motionera och gå ner i vikt. Nu får man veta att detta inte förbättrar deras hälsoprognos.

Kanske någon borde tipsa professorerna om att testa LCHF till diabetiker i stället.
Läs även Anders Tengblads kommentar under artikeln.

I kommentar efter artikeln  berättar doc Jan Cederholm att vårt egna Nationella diabetesregister, NDR, visar att motion är nyttigt.  De som motionerar mera har en bättre hälsoprognos.
Han glömmer därvid att NDR inte är någon jämförande behandlingsstudie. Den säger alltså inget om vad som är orsak och verkan.
Mig tycks det självklart att de friskare diabetiker som orkar motionera, också är de som har en bättre hälsa på längre sikt.

(Motion är självklart ändå nyttigt, och höjer livskvaliteten, så länge man är tillräckligt frisk för att motionera)

 

Comments

 1. 1

  Efter vad William Davies har visat i sina kliniska försök att minska kärlväggsavlagringar med hjälp av mindre blodsockertoppar genom kost och vad Ann Fernholm har sammanställt om hur högt blodssocker orsakar kärlväggsinflammation bör det inte vara så svårt att förstå.

  Alltså för diabetiker blir det en enkel återgång till de kostrekommendationer som gällde före 1980-talet !
  Då gällde det för diabetiker att hålla sig till just en kost som inte höjde blodsockret, vilket även spar kärlhälsan och alltså direkt förlänger livet eftesom 70-80% av diabetiker dör av kärlsjukdomar.

  Hur läkemedelsföretagen lyckades kapa den fungerande ytterst billiga kostbehandlingen med ökad medicinering kanske Ralf Sundberg svarade på häromdan med vad han skrev om Mephistofeles.

 2. 2

  Att träffa en fettskrämd dietist 40 ggr kan ju göra vem som helst smällfet,,,

  Intermittent fasta, intervallträning i någon form men helst HIRT, High Intensity Resistance Training:

  https://scholar.google.se/scholar?q=high+intensity+resistance+training+diabetes&hl=sv&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=dY7dUqzGDqfD4wTioYCICQ&ved=0CC8QgQMwAA

  Nätet är fullt av info om detta och det fungerar utmärkt på överviktiga så länge som den höga intensiteten utgår från sin egen kondition – det är alltså inte lämpligt att jämföra sig med Jonas Colting till en början 🙂

  Köpte ett pulsband med bluetooth och kopplade ihop den med en surfplatta/smartphone – för att se hur hög intensitet man skall sträva efter (egentligen behövs den inte men lite kul kan man ju få ha,,,)

  Kör cykel och gång i intervall efter ork och humör. HIRT med kettlebells och vanlig skivstång.

  Intervall kan utföras med massor av aktiviteter – idag snöskottning, full fart, vila, full fart o s v…

  Konditionen kommer så snabbt att man inte tror på vad man upplever – enda problemet är att man lätt överbelastar sig i början – inte på grund av sin egen vikt utan att man orkar för mycket i förhållande vad lederna tål – att börja lyfta skrot kräver en lång inkörningsperiod för att bygga upp lederna – är man för ivrig blir det skador,,,

  Och så LCHF så klart – men det är väl självklart?

  Ibland undrar man ju om professorer inte är läskunniga eller om de bor på en annan planet än oss andra?

  De kanske borde börja läsa lite på nätet eller i en lämplig bok istället för att skicka citeringar till varandra,,,,

 3. 3

  Ja det tycks finnas en korrelation mellan motion och hälsa vilket inte betyder att motion framkallar hälsa. Det är lika troligt att god hälsa gör att människor orkar motionera.

  Korrelation kan man verkligen bli lurad av men för min del så är måttlig motion riktigt njutbar numera.

 4. 4
  Hälsointresserad säger

  Jag är inte förvånad över att viktnedgång inte minskar kardiovaskulär risk vid typ 2 diabetes. Att motion inte gör det, förvånar mig faktiskt mer. Motion ger bättre kondition, vilket jag tror är bra för hela kroppen, inklusive hjärtat.

  Jag har svårt att tro att just för mycket fett i kroppen i sig kan vara farligt för hjärtat. Det borde vara bra motion för hjärtat att bära på övervikt.

  Om vi tänker oss att en normalviktig person bär på en ryggsäck med 30-40 kg sten i dagligen, skulle det väl räknas som konditionsträning. Att det istället är 30-40 kg kroppsfett personen bär på, kan jag inte se vara någon skillnad i sammanhanget.

  Vad jag däremot inte tror är bra för en persons hjärta, är den kost som skapar övervikt. För att kunna lägga på sig övervikt, måste man ju äta för mycket kolhydrater i förhållande till hur mycket man rör på sig. När man intar väldigt få kolhydrater är det i stort sett omöjligt att lägga på sig kroppsfett. Det vet vi LCHF-are.

  För mycket kolhydrater och omega-6-fetter i kosten ger inflammationer i kroppen, även i blodkärlen. Och just inflammationer kan vara skadligt för både hjärta och kärl.

  Med detta mitt resonemang är det inte kroppsfettet i sig som skapar ohälsa för hjärta och kärl, utan kosten som ger oss för mycket kroppsfett.

 5. 5

  Får jag kanske lite opassande komma med ett upprop mot GMO som hotar inte bara vår hälsa utan allt liv på sikt.
  När nu LRF och Arla tillsammans med den globala agroindustrin med Monsanto i spetsen och med stöd från jordbruksminister Eskil Erlandsson tydligen vill ta bort alla hinder för import och odling av GMO-grödor i Sverige måste alla vi som inte vill ha GMO i livsmedel eller i naturen sätta klackarna i backen.
  GMO företrädarna är en liten klick högljudda och inflytelserika personer som lever i sin egen kuvös men får stort utrymme i medierna. För i alla undersökningar visar det sig att 70-80 procent av både bönder och konsumenter säger bestämt nej till GMO. Det gäller inte bara i vårt land
  Det största hotet med GMO-grödor förutom alla hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter men också humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vår, utan också en Tyst sommar.
  I USA där GMO-grödor har odlats några decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade.
  De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika, som redan är ett stort problem inte minst inom sjukvården, då de innehåller en antibiotikagen (NptII).
  Om intreset är tillräckligt stort kommer en riksomfattande demonstration att ordnas i Stockholm lite längre fram i vår. https://www.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?copy

 6. 6
 7. 7
  Eva Ivarsson säger

  @ Rune Lanestrand:
  Bra förslag – skriv på alla, gäller vår överlevnad – GMO-Nej Tack !

 8. 8

  GMO utvecklas för att tåla ogräsgifter, och inte för att människor skall tåla grödorna! Pure BS!

  https://psrastsw.wordpress.com/

 9. 9

  @ Rune Lanestrand:
  Påskrivet och rekommenderat till flera andra!

 10. 10
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Rune Lanestrand

  Tack för länk – sagt, gjort o’ delat! Utan riktig (’green & clean’!) kost, kan kan motionera hur mycket som helst och ändå stå sig slätt. Att sätta stopp för GMOs är viktigare än någonsin – både för vår egen och för våra barnbarns barns hälsas skull!

 11. 11

  Vad gäller den här tekniken(GMO) har man kommit långt i USA med förädling av framförallt veteprodukter. Det skapas(bildar) då mycket svårnedbrytbara glutenproteiner bl.a och vi ser på jänkarna att de har hunnit längre med fetmaepidemin än vad vi har kommit. För att inte tala om svåra sjukdomar som celiaki och diabetes. Diabetes kan liknas vid en jättelik pandemi över världen. Så absolut nej till GMO.

 12. 12
  Thomas Jansson säger

  Egentligen så spelar livslängden ingen större betydelse – tror nog att de flesta hellre lever ett liv som normalviktiga och med hyfsad kondition än som gravt överviktiga soffpotatisar,,,

  Min egen teori om att motion ger lägre blodsocker – lägre insulinhalt vilket möjliggör viktnedgång om man kommer under en ”magiskt medelvärde”.

  Det är ju tex fullt möjligt att befinna sig i ketos trots ett intag om 100 g kolhydrater – dock bara för en vältränad och motionerande person.

  För oss andra får vi lägga oss betydligt lägre intag men motionen kan vara det som avgör om vi kommer i ketos eller inte (eller får ett så lågt insulin värde i snitt att kroppen kan släppa ifrån sig).

  Det verkar som om jag är rätt så ensam om dessa åsikter men Tengblad är definitivt inne på rätt väg – om man ökar intensiteten så kommer oxå resultaten.

  Man ska ha klart för sig att man har svårt att rekrytera folk 50+ och som har 40 kg övervikt till undersökningar som innebär fysisk träning men ger man den här gruppen rätt kost och rätt typ av motion kommer de flesta att nå resultat.

 13. 13

  @ Thomas Jansson:
  Håller med om att fysisk aktivitet är en grundbullt. Vi har alltid rört på oss för att överleva, vårt ursprung talar för det! Dina egna resultat i samband med fysisk aktivitet och blodsocker är onekligen intressanta. Att man kan se samband.

 14. 14

  @12, Thomas Jansson,
  Min verklighet stämmer bra med din teori. Har ju tidigare berättat om min viktnedgång på tio kilo när vi började med LCHF för fem år sedan, för att sen stå stilla på den vikten i tre år fast jag ätit lika hela tiden. Började jogga regelbundet förra våren och tappade plötsligt ca tio kilo till fram till November.
  Men någonstans vid den tiden fick jag känningar i ena knät, blev tvungen att minska rejält på veckodosen av jogging samtidigt som jag ikring jul åt ganska mycket fulchoklad, saffransmousse, ostkakor, sockersillar osv. Hade helt otroligt gått upp ca tre kilo till sista december.
  Hittade stretch-övning som faktiskt löste knäproblemet så jag har joggat tre dagar per vecka (3x10km) och har nog inte ätit något annat än min relativt strikta LCHF. Har lätta två kilo på tre veckor.
  Du förordar intensiv träning typ intervallövningar och sånt…. För mej funkar det med att nöta på i en timme per mil.
  Antar att det inte funkar så här för alla, men för oss som är insulinresistenta och är så pass friska att vi klarar av att träna verkar det funka.

 15. 15

  @ Lilja:
  Min teori är av vi kommer till olika platåer där en ny jämvikt ställer in sig. Vill man komma förbi den får man minska ytterliggare på kolhydraterna (och mängden mat,,,), motionera mera, eller ta piller.

  Det sista alternativet innebar för min del metformin som gjorde att jag minskade 20 kg på några månader utan några som helst andra förändringar – jag började snarare äta mera och motionen var rätt så låg vid den här tidpunkten.

  Och jag har naturligtvis undersökt vad som händer om jag slutar med metformin – resultatet överaskade inte – jag började öka i vikt,,,

  Många överviktiga är prediabetiker som sjukvården inte klarar av att fånga upp – de har ett acceptabelt fasteblodsocker men enormt höga insulinvärden vilket sjukvården inte mäter – så de fortsätter att gå upp trots att de ofta inte äter särkilt mycket,,,

  Typiskt för dessa är att de ofta saknar energi – kroppens egen metabolism ställs in på svält och en del av det de äter lagras in trots ett kaloriunderskott – för att deras insulinhalt är för hög i snitt – någon som känner igen sig?

  Har nyss kommit in från 1 timmes promenad, funderade mycket på vad som rör sig i huvudet hos våra ”kostexperter” – som i artikeln ovan – att minska från 40 till 36 kg övervikt på 10 år imponerar inte på någon – har de aldrig funderat på om det möjligen kan bero på kostråden?

 16. 16

  Bedre grunner til å mosjonere ved diabetes 2 er jo faktisk at det kan påvirke langtidsblodsukkeret positivt. I praksis kan man si at ingenting alene påvirker god helse. Om man bytter til LCHF, hvordan vet man da med sikkerhet at effekten bare kan tilskrives det? Kanskje har man samtidig endra ting som fysisk og psykisk stress ubevisst? Man føler man har funnet en fasit og føler seg gladere, noe som påvirker helsa? Det eneste vi kan si med sikkerhet er at et sunt kosthold, f.eks LCHF, lystbetont mosjon som er tilpassa hver enkelt, teknikker for å stresse mindre osv gir god helse 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa