Lågkolhydratkost i Japan

Diabetesdoc skriver om en diabetesstudie i Japan.
Många brukar säga att i Asien äter de så mycket kolhydrater och är friska ändå. Men Japan har högre diabetesfrekvens än Sverige, liksom  Kina och Indien, där det är snarare ännu värre.
I studien har de testat lågkolhydratkost jämfört med lågfettkost för diabetiker. Studien visade att lågkolhydratkosten var effektivare än lågfettkost på blodsockret, och man såg inga negativa effekter av lågkolhydratkost.
Studien.

 

Comments

 1. 1

  Men äter de så mycket kolhydrater? De äter mycket lite bröd och andra spannmål. Förvisso mycket ris men i hur stora mängder? Var finns statistiken på japaners kolhydratintag ?

 2. 2

  Diabetesökningen kom med ”läsk, godis och snabbmats”-intåget nere i Asien, innan dess bestod en stor del av deras energiintag av ris, men faktumet att ris är snällt i jämförelse med mjöl och socker samt att asiater generellt varit små i maten gjorde att de inte hade mycket diabetes alls.

 3. 3

  Det var verkligen intressant att läsa studien. Kolhydraterna låg på 125,7 +- 71,9 gram per dag vilket måste ses som liberalt och ändå fick de så fint resultat på både blodsocker och triglycerider.

  Lågkolhydratgruppen fick även bättre levervärden och man spekulerar i orsakerna till förbättringen. Min gissning är att det beror på ökad konsumtion av mättat fett.

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Det höga intaget av kolhydrater var för att undvika att deltagarna drabbades av ketoacidos. Endera har jag missat något grundläggande eller så har forskarna gjort det – deltagarna i denna grupp kan omöjligtvis drabbas av ketoacidos, ,,,

  intressant är att deltagarna åt lika många kalorier oavsett vilken grupp de tillhörde – inga gigantiska skillnaden i viktnedgång mellan grupperna men den var större i lowcarbgruppen. Hade man tittat på förhållandet fett – muskler hade det uppvisat större skillnader. Bl a Volek har visat att muskelmassan ökar utan träning vid övergång till LCHF – detta helt utan träning!

  Som parentes så finns det många som anser att T2 har lättare att bygga musklerna vid styrketräning då de har en förhöjd insulinhalt – många styrkelyftare ser ju till att höja insulinet i samband med träning men hos diabetikerna finns den ju redan,,,,

  Lite gissningar
  Lågkolhydratgruppen nådde ned till 63 mmol/mol mätt i våra enheter – lägger man till metformin borde de ha hamnat runt 50 mmol/mol och sannolikt 10 – 15% ytteliggare ned med intensiv styrketräning och varför inte mindre kolhydrater,,,,

 5. 5

  Jag tog siffrorna om kolhydraterna från tabell 3 men i den inledande texten så skriver de 70 – 130 gram kolhydrater per dag. Vid närmare eftertanke så måste tryckfelsnisse helt enkelt ha varit framme i tabell 3. Ändå är 70 – 130 gram onödigt högt om har T2. Ju lägre HbA1c man uppnår ju bättre är det för kroppen i det långa loppet för man slipper försockrade proteiner lite varstans i kroppen och på huden.

  Alla blir inte av med T2 helt och hållet men de kan rimligen slippa måltidsinsulin och insulinpumpar. Vissa med T1 som har kvar viss funktion i bukspottkörteln verkar klara sig utmärkt med en eller två sprutor långtidsverkande insulin då de börjar med LCHF.

 6. 6
  Thomas Jansson säger

  @ Pingo:
  Nu låter du som en normalkorkad läkare som enbart följer insulintillverkarnas instruktioner 🙂

  Det finns troligen ingen anledning att någon av dessa skulle behöva insulin – någon i gruppen möjligen men det borde tillhöra undantag.

  Jag får tankarna till den här insändaren när jag läser ditt inlägg:

  https://helahalsingland.se/insant/insandare/1.6557336-vad-kan-egentligen-din-lakare-

  Personligen tror jag att många kan tolerera upp till kanske 50 g dagligen men varje måltid bör hållas under 10 – 20 g.

 7. 7

  @ Thomas Jansson:
  Jag håller med dig Thomas. Och tack för din förklaring om insulinet och muskeltillväxten som gav mig en aha upplevelse som förklarade varför jag snabbt fick muskler utan att ens försöka.

  Det är kanske så att jag fegar lite och törs inte riktigt sätta ned foten alltför hårt 😉

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Och jag tänker ofta på Helena Hesselmark som använde insulin i 25 år och blev fri från detta efter bara några dagar vilket ju visar att tillräcklig insulinproduktion ofta finns kvar länge.

  Att hon snabbt gick ned 40 kg var nog oxå en bonus,,,,

  Nej – insulin får aldrig vara förstahandsvalet även om tillverkarna gärna vill det,,,

  Och det verkar vara fler som inte gillar LCHF

  Det påstås ju att diabetesläkarna i södra Polen ville stoppa försäljningen av läkaren Kwasniewski’s LCHF-böcker för att de fick slut på patienter – försäljningen av insulin påståss dessutom ha sjunkit med 70%,,,,

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  7@ Pingo:
  Första gången jag hörde talas om mera muskler utan träning var genom Skaldeman. Sedan märkte jag det själv – som mest har jag minskat mitt midjeomfång 10 cm genom att höja fetthalten utan att gå ned ett enda gram – på den tiden överåt jag omedvetet protein,,,,

  Lyfter jag skrot idag så blir resultatet snabbare än som 25 åring – dels på grund av riktig mat men troligtvis genom en alltför hög insulinhalt. Många fler än jag har lagt märke till detta och man hittar sådana diskussioner i olika forum både i Sverige och USA.

  Däremot hänger inte lederna med riktigt numera så mam får ta det lugnt,,,,

 10. 10

  @ Thomas Jansson:
  Det gäller att peta i sig en massa organiskt svavel så lederna och brosket hänger med. Vitlök, gul lök, broccoli etc. Jag har också märkt att jag får mycket snabb muskeltillväxt. Då jag hade skadats av statiner och hela högra benets muskler var dåliga så mätte jag omkretsen på vänster och höger lår vilket visade sig vara helt lika men jag hade ingen kraft i högra benets muskler. (Det fattades bara en rullator). Då och då tar jag fram måttbandet och mäter. Sakta men säkert växer mina lår centimeter efter centimeter utan träning men det går rätt sakta numera.

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  @ Pingo:
  Har ätit mos gjort av broccoli idag – mycket godare än blomkål som är bäst rå eller kokt,,,;

  Jag har en bra ”underdel” – cykel, skidor och övervikt har stått för den träningen,,,,

 12. 12

  @ Thomas Jansson:
  Helt perfekt Thomas. Jag hade jättekul under älgjakten i höstas och kunde konstatera att jag hade bättre uthållighet än många yngre som påstods vara vältränade.

 13. 13

  Nästan 90% av energin kommer från kolhydrater i Japan, men är inte både medellivslängden bland de högsta i världen där? Samtidigt som cancerfallen är bland de lägsta? (trots att dom röker mest i världen) Kanske det iaf är bättre med kolhydrater 🙂

 14. 14

  @ oskar:
  Kombinerat med alger, mycket fisk (gärna rå=gott) och bra grönsaker fungerar det. Även om de röker som borstbindare så är det många japaner som inte röker. De tycks inte äta stora mängder socker och godis heller.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 oskar:
  Det finns många kulturer som äter hög andel kolhydrater i form av stärkelse, och är tämligen friska.
  Detta gör att misstanken stärks att det är någonting annat än stärkelse som förstör vår metabolism och gör oss insulinresistenta, så att vi inte längre tål stärkelse. Ett sådant ämne kan vara socker. Ingen av de kulturer som är friska, med hög andel stärkelse, äter mycket socker.
  Däremot finns det inga bevis för att stärkelse i sig är nyttigt för hälsan. De kulturer som är friska med mycket stärkelse, kan vara det trots stärkelsen, inte tack vare.

 16. 16

  Annika Dahlqvist Skrev:

  De kulturer som är friska med mycket stärkelse, kan vara det trots stärkelsen, inte tack vare.

  VÄL TALAT !

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa