Spenatpulvrets berättigande

Det har varit hetsiga diskussioner i kommentarsfälten efter lanseringen av spenatpulvret Aptiless. Spenatpulvret sägs minska aptiten och ska på det sättet hjälpa till med viktnedgång. Det finns visst vetenskapligt underlag för detta påstående. Långtidsstudier på hälsa och vikt finns inte ännu. Vi får hoppas att sådana studier är initierade.

LCHF består ju av två komponenter:
1.En näringsriktig kost med  lämplig mängd av naturligt fett och protein, och avstående från hälsomässigt tveksamma industrikemikalier, ger en förbättrad hälsa.
2. Genom att kroppen får sin rätta näring, med minskad mängd av hungerdrivande kolhydrater, minskar den ”olaga” hungern och suget.

Om nu spenatpillren minskar hungern har man ändå inte kommit tillrätta med näringsfrågan.

Men om en överviktig person fortfarande lider av olaga hunger och sug, trots strikt LCHF, kan kanske spenatpulver vara bra att ta till. Förutsatt att personen har råd med det. Om det verkligen är långsiktigt bra kan det kanske komma på apoteket, med läkemedelsförmån.

 

Comments

 1. 1

  Efter CEA’s alla angrepp på LCHF och dig är det skönt att se att du behåller en öppenhet för sånt som trots allt kan vara bra för vår hälsa. Tack!

 2. 2

  Jag har svårt att bli upprörd över lite centrifugerad spenat och det finns väl egentligen inte anledning för oss inom Lchf att bli mer upprörda över det än över andra dietpiller som finns på marknaden

  Det som gör att det reageras mot pillret i våra kretsar är nog mest pga att CEA faktiskt varit onödigt fördömande mot vår kost och nu vill vi ge igen lite 🙂

  Visst kan det även vara så att hennes avoghet mot Lchf nånstans bottnar i att hon ser en konkurrens i att äta sig ohungrig som vår kost går ut på när hon nu ska få utkomst av samma sak från ett litet grönt piller 🙂

  Hur det än är så hjälper vi ju CEA varje gång vi pratar om ”Karl-Alfred pillret”
  Det är fin gratisreklam för professorn

 3. 3

  Behöver inga spenatpiller, LCHF:kosten har hjälpt mig bort från svältkost och hunger! Tyvärr ingen viktminskning men den kommer säkert för den som har tålamod

 4. 4

  Vi får som jag sagt avvakta tills viktstudien på människa verkligen är publicerad men om det är så att den aptitdämpande effekten främst består i minskat sötsug, vilket antyds i Sydsvenskans artikel, så ser jag inte något näringsproblem. Tvärtom ökar ett minskat sockersug möjligheten att istället äta sig mätt på näringsrik mat.

 5. 5

  @ Gunilla:
  Får jag föreslå gräddstuvad ekologisk spenat, kanske. Det kanske är den felande länken för LCHF-are som inte går ner i vikt. Vi får väl tacka CEA för tipset.

 6. 6

  Jag tror dock att C E-A bluffar lite i frågan om att man inte kan ta upp spenatets thylakoider genom att äta vanlig spenat istället för att ta ett piller. Så jag ser främst spenatpillret som en koncentrerad variant av att äta spenat, grönkål, ruccula, broccoli eller annat grönt för dem som har svårt att äta sådant i tillräcklig mängd. Som t ex denna forne amerikanske president som ogillade broccoli:

  https://www.youtube.com/watch?v=VtSG_PDluPw

 7. 7
  Kjell Granelli säger

  Tack för en nyanserad synpunkt på detta spenatpulver. Bara för att det känns onaturligt med centrifugerad spenat, utesluter detta ju inte att det kan vara värdefullt i vissa lägen.

 8. 8

  Faktum är att SCN arbetar för en lansering på apoteken senare under våren (förmodligen inte med läkemedelsförmån)

  https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2014/01/17/scn-lyckad-lansering-av-appethyl.html

 9. 9

  Det är nog inte så att vi som äter enligt LCHF kommer att bli storkonsumenter av dessa spenatpiller för vi får snabbt en hälsosam aptitreglering genom att minska på kolhydraterna.

  Jag hoppas att de gör ordentliga utredningar om både verkningar och biverkningar innan spenatpillren säljs till konsumenterna. Själv så äter jag med största förtjusning både spenat och broccoli eftersom de innehåller både C-vitaminer och mineraler.

 10. 10
  Thomas Jansson säger

  Min hypotes är att brist på näring ligger bakom stor andel av överätning.

  Till och med SLV:s experter medger att det med deras egna kostråd är i stort sett omöjligt att få i sig all näring utan att överäta. Märkligt nog är det inte någon stor debatt om detta.

  Ewa Kullenberg har helt rätt då hon hävdar att svenska folket skulle vara mycket friskare om de följde SLV:kostråd. För det är faktiskt så det ligger till – i stort sett alla jag känner till äter betydligt sämre än vad SLV förespråkar – se er omkring i bekantskapskretsen eller gör ett besök på en stormarknad och studera vad folk handlar,,,,

  Och de konsumenter som huvudsakligen kommer att prova med spenatpiller är ofta lågutbildade, ensamstående SSRI-knaprande kvinnor i början av tidig medelålder med skral ekonomi och kylen full av lättprodukter och som har jojo-bantat sedan en genetiskt betingad alltför tidig pubertet.

  En inte alltför vågad gissning kan nog därför vara att läget kommer att förvärras ytterliggare med den här typen av piller – visst, den kommer att fungera under en kort period men kommer sedan att ge resultatet plus ett antal kilon på samma sätt som Viktväktarna och alla andra onaturliga metoder.

  Om det påverkar tarmfloran positivt är möjligt – men de som vill leta efter nålen i den medicinska höstacken borde rimligtvis ha etik nog att göra detta i småskaliga försök och inte i full skala.

 11. 11

  Skrivs återkommande om kontrollerade human studier på Aptiless/Appethyl som kommer publiceras, i regel är just denna typ av studier registrerade hos https://www.clinicaltrials.gov – men en sökning ger endast EN studie https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01919814?term=appethyl&rank=1
  Denna studie är pågående och beräknas vara klar i augusti 2014 vilket talar för att data kanske kommer publiceras innan årets slut, beroende på hur snabbt data bearbetas och hur ledtid på den publikation man väljer. Läser man vad som mäts blir man inte heller så imponerad, tja döm själva.

 12. 12
  Thomas Jansson säger

  Så de testar hur mycket pizza som man orkar äta efter placebo eller spenatpiller – hur seriöst är detta?

  Men matvalet stämmer ju bra med vad målgruppen för den här produkten har ätit sig feta på och säkrar ju oxå att kunderna kommer att vara återkommande kunder,,,,

 13. 13

  Thomas Jansson Skrev:

  Min hypotes är att brist på näring ligger bakom stor andel av överätning.
  Till och med SLV:s experter medger att det med deras egna kostråd är i stort sett omöjligt att få i sig all näring utan att överäta. Märkligt nog är det inte någon stor debatt om detta.

  Det var intressant! Har du någon länk?

  Ewa Kullenberg har helt rätt då hon hävdar att svenska folket skulle vara mycket friskare om de följde SLV:kostråd. För det är faktiskt så det ligger till – i stort sett alla jag känner till äter betydligt sämre än vad SLV förespråkar – se er omkring i bekantskapskretsen eller gör ett besök på en stormarknad och studera vad folk handlar,,,,

  Absolut är det så och det är nog bra även för oss att påminnas om det ibland, även om många av dom skulle tjäna på att ersätta en del av SLV’s kolhydrater med smör.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  @ Lars:
  Det var en av SLV:s chefnutrister son erkände detta – flera år sedan jag träffade på detta.

  Men det skulle inte förvåna mig om Björn Hammarsköld känner till detta eller rent av var inblandad.

  Mera smör till folket gäller inte denna kategori som kommer att vara i majoritet bland konsumenterna av spenatpiller och det är ingen ide att slösa bort tid på att försöka omvända dem.

  Mest synd är det om deras barn som ofta får någon bokstavsstämpel på sig – vi håller på att skapa en ny underklass nu!

 15. 15
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Pulver? Nä, inte jag iallafall! Eko-odlad smör’smält’ spenat med ungsbakad kyckling (olivolja o’ massor av vitlök), ska jag njuta av imorron.
  Med LCHF-stuk på kosten är jag aldrig hungrig eller sugen på ngt mellan målen längre.
  Och jag är fortfarande förvånad varje gång det ska skrivas ’handle-lista’ ..den är hälften så kort (eller lång 😉 ) jämfört med förr. Fast det är klart, för den som kör ’pulver-kost’ blir listan förstås ännu kortare – nog enda fördelen…
  Dessutom undrar jag (misstänksam ..som vanligt) om produkten verkligen kan vara helt fri från syntetiska ämnen – och spenaten är den eko-odlad?

 16. 16

  @Modesty

  Håller med, studien imponerar inte. Studien pågår en dag. Deltagarna får fyra timmar efter frukost dricka spenatpulver, fem timmar efter frukost serveras de en pizza till lunch. Därefter får de själva uppskatta hur mätta de blev.

  ”You will be presented with a pizza in a quantity more than you could reasonably be expected to eat 5 hours after the start of your lunch meal and be asked to eat to your satisfaction over 30 minutes. You are not expected to eat all of the pizza.”

 17. 17
  Thomas Jansson säger

  Tyckte nog att Professor Göran tog i lite i överkant när han kallade spenatpillren för kvacksalveri men efter att ha tagit del av ”forskningen” som skall utvärderas med pizza är det bara att hålla med,,,,

  Men pillret kommer sannolikt att bli en ekonomisk succé – de som köper det tillhör inte de som ifrågasätter utan de följer etablissemangets tokerier om det mättade fettets farlighet, knaprar lyckopiller och fortsätter läsa Hänt i veckan som de alltid har gjort. Den här gruppen människor är mycket svåra att ändra på,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa