Värstingsockrets andel kommer att öka

Henrik Ennarts krönika i SvD.  HFCS, High Fructose Corn Syrup, det socker som framställs genom enzymatisk omvandling av  majsstärkelse, kommer, pga ändrade importbestämmelser, att öka i konsumtion i Europa. Denna fruktossirap anses av flera kunniga personer vara den största anledningen till fetmaexplosionen i Amerika.

 

Comments

 1. 1
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag blir både ledsen och arg (..rent rasande!) att människor ska fortsätta att förgiftas med detta gräsliga syntetiska sötningsmedel. Glucos Syrup, HFCS, har många namn och finns i snart sagt allt ätbart.

  Det är inte bara viktökning som oroar utan även den påverkan HFCS har på kroppens olika funktioner/system. Bl. a. har det en påverkan på hjärnan som gör att man blir hungrig – inte undra på att folk går upp i vikt!!
  Jag tror att detta gift (rent ut sagt!) redan utgör en stor fara för människors hälsa – och är djupt oroad av hur detta kommer att påverka på sikt.

  Det talas mycket om sjuklig övervikt (speciellt betr. barn och ungdomar just nu i UK) och visserligen nämns socker som en del av problemet (de syntetiska sötningsmedlen sägs det dock inte mycket om!) men ändå är råden att överviktiga bör äta mindre portioner och röra sig mer …suck!!

  Eftersom det inte är fett som gör människor överviktiga, har jag slutat att använda orden ’fetma’ eller ’fet’ längre. Språkbruket behöver ändras beträffande detta, vilket förstås kommer att ske så småningom, när inte bara allmänheten har fått upp ögonen för LCHF utan även myndigheterna!

 2. 2

  Mycket bra skrivet.
  Jag skrev en kommentar där jag påpekade att raffinerat socker i allmänhet är ansvarig för diabetes-2. ”Diabetesportalen” invände snabbt med att orsaken till diabetes var okänd alternativt orsakad av tarmbakterier.
  Då skrev jag svar enligt nedan. Ett par timmar sedan var det borttaget. Kanske för att jag länkade till Jason Fungs video, så jag tog bort och kopierade in resten. ca 01.00 Sv tid.
  Här en kopia om den är borta i morrn!

  Forskarteam både i England och i USA har oberoende av varandra lyckats bota Diabetes-2 i 100 tals fall. Bägge teamen antog att GBP-operationens positiva biverkningar berodde på den mycket kraftiga kalorireduktionen efter operation, och även någon dag innan. Över 80% av överviktiga diabetiker återfår normal blodsockerkontroll efter GBP, ett tag!
  Teamen satte försökspersoner med diabetes-2 på motsvarande kalori-reduktion och fick samma goda resultat, men utan GBP-operation!
  Professor Taylor i Newcastle och Dr Jason Fung är dom forskare jag läst om. Jason Fung har en mycket pedagogisk och lättlyssnad video på Engelska som är väl värd sin halvtimme: https://www.youtube.com/watch?v=mAwgdX5VxGc
  Professor Taylor mäter leverförfettning för och efter fasta med MRI vilket visar kraftig minskning på förskspersoner som blev av med diabetes-2. Detta styrker eller t.o.m. bevisar uppfattningen att leverfett/ visceralt fett är den underliggande orsaken till diabetes-2. Alltså det metabola syndromet.
  Då kan diabetes-2 knappast längre betraktas som ett märkligt fenomen, eller en obotlig sjukdom. Taylor redovisar flera patienter som haft diabetes, bl.a. en med diabetes i 28 år som blivit botade.
  Å andra sidan blir det lätt återfall om de botade inte håller sig ifrån snabbmat eller äter för mycket. En liberal LCHF kan passa mycket bra som långsiktigt alternativ eftersom den kosten ger bra mättnad även med lågt kaloriintag.
  Dr Jason Fung har gjort en video där han förklarar bakgrunden som det amerikanska teamet ser det här:
  https://www.youtube.com/watch?v=mAwgdX5VxGc Lätt engelska, ca en halvtimme.
  Att idag säga ”Ingen kan med säkerhet säga vad diabetes -2 beror på” är nog fortfande sant.
  Det viktiga är att nu vet vi hur det kan botas och hållas borta p.g.a dessa nya och utomordentliga klara forskningsresultat!
  Med tanke påhur mycket lidande och förkortade liv detta kan spara, för att inte tala om medicinergsbesparingar, borde dessa forskare åtminstone bli nominerade för nobelpris!

 3. 3
  olle holmqvist säger
 4. 4

  Hej! Jag skrev en artikel om socker till barn som jag tror du Annika och ni andra också kommer finna intressant. https://www.nicklagard.se/Finns-det-nagra-sota-barn.html

 5. 5

  @ stenbj:
  Bra gjort!

 6. 6

  Så vitt jag vet är numera nästan all majs i USA och Kanada av GMO-typ. Det är denna som är råvara för att göra HFCS, och det innebär att man skulle kunna få in genen som bildar insektsgift i majsen. Är det någon som vet hur det förhåller sig med detta? Gör processen som hydrolyserar majsstärkelsen att spåren av Roundup försvinner? Mig själv angår det inte eftersom jag inte äter industritillverkad mat, med undantag för lite ketchup och sådant.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Lars Tidlund:
  Den gen som byggs in genom GMO är väl inte den som bildar insektsgift, utan den som får växten att överleva insektsgiftet?

 8. 8
  Lars tidlund säger

  Du har rätt! Jag blandade ihop, i min upprördhet, en insändare som hävdar att GMO – soja skall bli tillåtet i Danmark som hönsfoder. Insändaren föreslog bojkott av dansk kyckling. Det är soja som har fått en gen inbyggd, som bildar insektsgift i sojafröna. Hur mår kycklingarna av detta, och danskarna?
  Majs har genmodifierade för att tåla mycket större besprutning med Roundup.
  LRF Ungdom påstås vilja ta bort kravet på att GMO-begreppet skall elimineras från Krav och EKO-bedömningen, och vår jordbruksminister har samma åsikt.
  Två sådana nyheter på samma dag gör mig upprörd!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa